Kunstmatige intelligentie

Artificial intelligence Kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence (AI): kan een computer denken? Kan het dingen doen die tot nu toe aan de mens waren voorbehouden... herkennen, analyseren, interpreteren, voorspellen, zich aanpassen, handelen? En als dat al kan, is het een vloek of een zegen?
Met de opkomst van kunstmatige intelligentie staan we waarschijnlijk aan het begin van een nieuw tijdperk. En zoals gebruikelijk bij grote ontwikkelingen zijn er positieve en negatieve kanten.
Wil je je hierin verdiepen, kijk dan eens op Wikipedia Computerhulp en op deze site van de overheid Computerhulp.

Hieronder tref je een aantal toepassingen aan waarbij je zelf gebruik kunt maken van AI.

Tip: Bij de uitleg staan kleine schermkopieƫn. Klik of tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Inhoudsopgave

Schrijf teksten en verhalen met ChatGPT

Maak geavanceerde afbeeldingen met DALL-E

Maak eenvoudige afbeeldingen met Craiyon

Geef zwart-wit foto's kleur met Palette

Verander je pasfoto naar een cartoon of karikatuur met DualStyleGAN

Maak en deel muziek met Boomy

Analyseer een pdf-document met ChatPDF

Meer mogelijkheden

Schrijf teksten en verhalen met ChatGPT

Artificial intelligence Met ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) van OpenAI kun je teksten en verhalen schrijven. Jij geeft een opdracht om over iets te schrijven en ChatGPT produceert het. Alle informatie op internet tot en met 2021 wordt daarbij aangewend.

Maak eerst een account bij OpenAI. Ga daarvoor naar https://chat.openai.com/auth/login Computerhulp en klik op Sign up. Heb je al een account, klik dan op de genoemde webpagina op Log in.

Gebruik het tekstveld onderaan het scherm om een opdracht te geven. Bijvoorbeeld:

ChatGPT   ChatGPT

Klik of tik op een afbeelding om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Maak geavanceerde afbeeldingen met DALL-E

Artificial intelligence Met DALL-E van OpenAI kun je afbeeldingen maken. Alles is mogelijk, bijvoorbeeld een dolfijn die voetbal speelt, de Mona Lisa in de stijl van Vermeer of Amsterdam in de 23e eeuw.

Maak eerst een account bij OpenAI zoals je hierboven bij ChatGPT kunt lezen. Ga vervolgens naar de website van DALL-E en meld je aan.

Typ op het beginscherm van DALL-E een omschrijving van de afbeelding die je wilt laten genereren, dat kan zowel in het Nederlands als in het Engels. Daarop gaat de software aan de slag en na enkele momenten zie je vier afbeeldingen; tik twee keer op een afbeelding om deze vervolgens te downloaden of om "variations" van de afbeelding te laten maken.
In de rechterkolom zie je afbeeldingen die eerder voor je zijn gemaakt. Tik erop om ermee verder te gaan.

DALL-E   DALL-E

Klik of tik op een schermkopie om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.
Zoals je links ziet, krijg je gratis een aantal credits; 50 om mee te beginnen, daarna maandelijks 15. Zijn ze op dan kun je bijkopen of wachten totdat ze weer worden aangevuld.

Maak eenvoudige afbeeldingen met Craiyon

Artificial intelligence Met Craiyon (voorheen bekend als "DALL-E mini") kun je zonder account afbeeldingen maken. Je kunt kiezen voor kunst, tekening, foto en met "negatieve woorden" opgeven wat je niet in de afbeelding wilt zien.

Ga naar Craiyon.com Computerhulp en typ je tekst om de gewenste afbeelding te omschrijven. Daarna klik je Draw en na een minuut verschijnen de afbeeldingen.

DALL-E Craiyon

Geef zwart-wit foto's kleur met Palette

Artificial intelligence Heb je (oude) zwart-wit foto's die je liever ingekleurd ziet? Ga naar palette.fm Computerhulp, upload de zwart-wit foto en wacht even. Na verwerking zie je linksboven een miniatuur van de zwart-wit foto met daarnaast de gekleurde versies:

palette.fm

Klik op een gekleurde versie en vervolgens op de Download-knop onder de foto (of maak een schermkopie) om het resultaat op je apparaat op te slaan.

Tip: Heb je zwart-wit foto's op papier? Gebruik dan Fotoscan om er een goede digitale versie van te maken.

Verander je pasfoto met DualStyleGAN

Artificial intelligence Met DualStyleGAN maak je o.a. een cartoon, karikatuur of anime van je pasfoto. Leuk om jezelf op een verrassende manier te presenteren...

Op de Hugging Face website Computerhulp zie je meteen een aantal voorbeelden van wat je met een pasfoto kunt doen:

Dual Style GAN

Blader een stukje omlaag. Bij Step 1 zie je een kader met Input Image. Daar sleep je een foto in of je klikt erop om een foto te selecteren. Vervolgens klik je op de knop Preprocess.
De software gaat aan de slag en even later zie je een ingezoomde "Aligned Face" en "Reconstructed Face" van jouw portret.

Bij Step 2 kies je een Style Type (bijv. cartoon, caricature of anime). Daarna zoek je in het raster met voorbeelden naar een plaatje dat je aanspreekt. Kijk wat het nummer ervan is: stel dat je van de 2e regel het 3e plaatje wilt laten toepassen, dan is het nummer van dat plaatje 22 (20 horizontaal, 2 verticaal).
Verplaats het rondje in de schuifbalk onder het raster totdat je rechts het cijfer 22 ziet. Daarna klik je in Step 3 op de knop Generate.

Om de gegenereerde afbeelding te bewaren, rechtsklik je erop en kies je Opslaan als. Of druk er lang op op je mobiele apparaat om het op te slaan. Of maak er zo nodig een schermkopie van.

Dual Style GAN   Dual Style GAN   Dual Style GAN   Dual Style GAN   Dual Style GAN   Dual Style GAN   Dual Style GAN
Links het origineel met daarnaast gegenereerde afbeeldingen.

Maak en deel muziek met Boomy

Artificial intelligence Hou je van muziekstijlen als Electronic Dance, Rap Beats en Relaxing Meditation? Wil je hiermee muziek maken om toe te voegen aan een filmpje of presentatie? Of wil je muziek delen op sociale media om eraan te verdienen? Met Boomy gaat het je lukken!

Ga naar boomy.com Computerhulp en maak een account (klik op Sign Up). Heb je al een account, klik dan op Sign In. Klik bovenaan het scherm op Create om een song te maken. Daarbij kies je een stijl en een of meer verdere opties:

boomy

Boomy Boomy gaat aan de slag en na een minuut of zo kun je het resultaat beluisteren en aanpassen. Geef de song een titel en verdere eigenschappen. Kies tevens of iedereen naar jouw song mag luisteren of niet.

Als je een aantal songs hebt gemaakt, kun je ze samenvoegen in een release om op sociale media te zetten. Als er vaak naar wordt geluisterd, ga je geld verdienen!

Ook Boomy wil geld verdienen. Een gratis account heeft beperkingen van 25 songs, 1 release en max. 3 songs per release. Voor meer kun je een betaald membership nemen.

Analyseer een pdf-document met ChatPDF

Artificial intelligence Heb je een (groot) pdf-document waarvan je een samenvatting wilt? Of wil je vragen stellen over de inhoud van een pdf? Upload het document naar ChatPDF.com Computerhulp en kunstmatige intelligentie helpt je om het chattend te doorgronden.

ChatPDF Wil je het eens uitproberen?
Hiernaast staat een pdf met tips over PowerToys voor Windows. Klik of tik op dat document en bewaar het op je computer, smartphone of tablet. Gebruik het daarna in ChatPDF.

ChatPDF toont eerst een korte beschrijving van het document. Als je onderin het scherm opdrachten of vragen typt zoals Geef een samenvatting of Kan ik sneltoetsen toevoegen? dan verschijnen de antwoorden in chat-formaat:

ChatPDF

Met de gratis versie van ChatPDF kun je dagelijks drie pdf's tot 10 Mb laten analyseren. Wil je meer, klik dan onderaan de homepage van ChatPDF op "Pricing".

Meer mogelijkheden

Bijna dagelijks komen er nieuwe AI-mogelijkheden bij. Op de website There's an AI for that Computerhulp staan enkele duizenden toepassingen met een korte omschrijving en wat ze kosten.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.