Eenvoudige Android tips

Op deze pagina vind je handige tips voor Android smartphones en tablets.

a

Eigenlijk is dat best lastig: Android kent veel variaties. Het besturingssysteem is gemaakt door Google, maar fabrikanten zoals Samsung, LG, Lenovo, Huawei en anderen hebben het aangepast naar eigen inzicht. Daardoor werkt het ene Android apparaat iets anders dan het andere. Vat de tips op deze pagina dus "ruim" op...

De meeste tips zijn voorzien van afbeeldingen of filmpjes. De afbeeldingen kun je vergroten door er één keer op te tikken (doe dat nogmaals om weer te verkleinen). Filmpjes tonen een vergrootknopje tijdens het afspelen.
Bij het afspelen van een filmpje toont een wit rondje waar het scherm wordt aangeraakt. Soms zie je twee witte rondjes, dan raken twee vingers het scherm aan (bijv. bij knijpen en spreiden).

Inhoudsopgave

Tik op een onderwerp om ernaartoe te springen:

Het startscherm: hoeveel heb jij er?

Een leeg startscherm verwijderen

Een app naar een ander startscherm verplaatsen

Een app verwijderen

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

Het startscherm en "Alle apps"

Zet apps bij elkaar in een groep

NB Ben je benieuwd hoe je een nieuwe app toevoegt aan je Android apparaat? Dat lees je bij de geavanceerde Android tips. Tik hier om ernaartoe te springen.

De drie knoppen onderaan het scherm

Zoeken op je smartphone en tablet

Snelle instellingen met o.a. wifi en mobiele gegevens

Gebruik Chrome om te internetten

Zet een website op je startscherm

Praat met je apparaat

Praat met de Google-assistent

Goed voor je ogen: de donkere modus

Beperk het aantal meldingen

Hoe vol is je smartphone of tablet?

Zet je apparaat eens uit

Meer weten?

 

Het startscherm: hoeveel heb jij er?

Als je je smartphone of tablet aanzet (en je wachtwoord of code hebt ingetypt) dan kom je terecht op het startscherm. Op het startscherm staan ikoontjes (officieel heten ze pictogrammen).

Elk ikoontje is een app. Een app is een programma waarmee je iets kunt doen, bijv. e-mailen, internetten, foto's maken, naar muziek luisteren etc. Alles wat je op de smartphone en tablet doet, doe je met een app.

Vaak heb je een aantal startschermen: je kunt naar links en rechts vegen om ze te zien. Misschien is het je al eens opgevallen dat onderaan het scherm een aantal kleine rondjes staan:
a

Elk rondje is één startscherm. Soms zie je een huisje, dat is het "thuisscherm". Samsung toont links nog een "="-teken voor eigen software.

Als je naar links en rechts veegt, zie je aan het witte rondje op welk startscherm je bent. Je kunt op een rondje tikken om meteen naar dat startscherm te springen. Handig als je bijv. snel naar het vijfde startscherm wilt springen. Dat zie je in de volgende video voor een voorbeeld:

Een leeg startscherm verwijderen

Staan er geen apps op een van je startschermen? Dan kan dat startscherm net zo goed weg. Op de meeste Android apparaten werkt dat als volgt: knijp met twee vingers op dat lege scherm. Dan zie je een miniatuur met bovenin een prullenbak. Tik op de prullenbak en het lege scherm is weg.
In de volgende video staan vijf startschermen, waarvan er één leeg is. Die wordt verwijderd:

Een app naar een ander startscherm verplaatsen

Je kunt een app op de plek zetten die jou het beste uitkomt - op hetzelfde startscherm of op een ander startscherm.

Je kunt een app verplaatsen door er eerst even op te drukken (tik en blijf aanraken), vervolgens sleep je het naar een andere plaats.
In de video hieronder heeft een van de startschermen maar twee apps. Die worden eerst verplaatst naar een ander startscherm. Daarna wordt het lege scherm verwijderd:

Een app verwijderen

In principe kun je apps verwijderen:

Maar... ook al is het jouw apparaat, een aantal apps kun je niet definitief verwijderen. Dat zijn met name de apps van Google en van je leverancier, zoals Samsung of Lenovo.

Je verwijdert een app van het startscherm door er lang op te drukken; in het menu dat verschijnt tik je op "Verwijderen van startscherm". Bij sommige Android apparaten moet je lang drukken en de app naar boven slepen waar je een prullenbakje ziet.

Je verwijdert een app definitief van je apparaat door er lang op te drukken; in het menu dat verschijnt tik je op Verwijderen en bevestig je de verwijder-vraag. Bij sommige Android apparaten moet je hiervoor naar de Instellingen gaan om in de Apps-sectie de app definitief te verwijderen.

In de volgende video zie je eerst hoe je een app (de Taalapp) van het startscherm verwijdert, daarna hoe je een app (de PicCollage-app) definitief verwijdert:

 

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!

Het startscherm en "Alle apps"

Het startscherm is bedoeld voor apps die je vaak gebruikt. Stel dat er 50 apps op je apparaat staan; daarvan zou je er 20 op je startscherm kunnen zetten. De overige 30 zijn er wel, maar om daarbij te komen moet je iets doen:

In de onderstaande video zie je hoe je bij alle apps komt door omhoog te vegen. De Taalapp wordt op twee manieren op het startscherm gezet, eerst door lang te drukken en het menu te gebruiken, dan door te slepen:

Zet apps bij elkaar in een groep

Heb je veel apps dan kun je groepen (ofwel mappen) met apps maken. Da's vooral handig om bij elkaar horende apps makkelijk terug te vinden. En een groep met bijv. 10 apps gebruikt op het scherm slechts de ruimte van één app.
Een groep maak je door een app over een andere app te slepen. Daarna kun je er nog meer apps aan toevoegen. Je kunt apps ook weer uit een groep slepen. De groep gaat vanzelf weg als je de een na laatste eruit sleept.

In de volgende video zie je drie gezondheidsapps. Ze worden samen in één groep gezet. Daarna zie je hoe ze weer uit de groep worden gehaald:

De drie knoppen onderaan het scherm

Onderaan het scherm van je Android smartphone of tablet staan drie knoppen, bijvoorbeeld:

a   of   a

De middelste knop is standaard de startknop (ook wel "thuisknop" genoemd). Als je daarop tikt dan spring je naar het startscherm; tik je er twee keer op dan spring je naar het eerste startscherm.
Daarnaast staat een knop met drie streepjes (of een vierkantje) om recente apps te zien en een knop met een pijltje om een stap terug te gaan.

Bij recente apps zie je miniaturen van de apps die je de afgelopen tijd hebt gebruikt. Veeg erdoorheen en tik op een miniatuur om die app weer te openen. Als je een miniatuur omhoog veegt, dan sluit je de app volledig.
Bij de miniaturen staat vaak een knop genaamd "Alle sluiten" om alle apps volledig te sluiten. Daarmee schoon je het geheugen enigszins op.

Op veel Android apparaten kun je zelf instellen welke knoppen links en rechts staan. Vaak is het ook mogelijk om de knoppen te verbergen zodat je meer schermruimte krijgt voor apps; in dat geval gebruik je veeggebaren voor de startknop, recente apps en terug. Je geeft dit op in de Instellingen-app bij Display > Navigatiebalk:

a   a   a

Zoeken op je smartphone en tablet

Er staat natuurlijk van alles op je smartphone: apps, contacten, bestanden, e-mails, foto's, muziek, instellingen...
Door op het startscherm omhoog of omlaag te vegen kom je op het zoekscherm (je was daar al eerder om "alle apps" te zien). Bovenaan het scherm zie je een zoekveld, daar kun je van alles invullen, bijv.

Hieronder volgen twee video's met voorbeelden. In de eerste video zoeken we naar de contactgegevens van Zoe. In de tweede video zoeken we naar de opslag-instelling om te kijken hoe vol het apparaat is:

Snelle instellingen met o.a. wifi en mobiele gegevens

Als je van de bovenrand van je Android apparaat een stukje naar beneden veegt, dan verschijnen de "snelle instellingen". Vaak kun je nog een stukje verder naar beneden vegen voor een uitgebreider beeld. Op sommige toestellen moet je ook nog naar links vegen.

De snelle instellingen zijn vooral handig om wifi, mobiele gegevens, niet storen, bluetooth e.d. aan of uit te zetten.
Tip: Met wifi en mobiele gegevens kun je internet op je smartphone (en tablet) gebruiken. Wil je meer weten over wifi en mobiele gegevens, kijk dan hier bij de iPhone/iPad tips waar dit wordt uitgelegd.

Elk knopje in de snelle instellingen kun je aantikken. Is het knopje gekleurd (niet grijs) dan staat de optie aan (je hebt bijv. wifi aanstaan).
Afhankelijk van het merk van je apparaat kun je nog wat extra dingen doen, bijv. de volgorde van de knoppen veranderen. Da's best handig om de meest gebruikte bovenaan te zetten. Dat zie je in de volgende video:

Gebruik Chrome om te internetten

Veel fabrikanten zetten een eigen browser op het Android apparaat dat zij produceren. Met de browser kun je internetten en dat is dus een belangrijke app. Samsung, Huawei en anderen willen graag dat je hun browser gebruikt. De ikoontjes van deze apps zien er bijv. als volgt uit:
a   a

Maar het is beter de Google Chrome-browser te gebruiken. Die heeft meer mogelijkheden, is sneller en vooral: Chrome wordt regelmatig bijgewerkt om de veiligheid up-to-date te houden. Het Chrome-ikoontje ziet er zo uit:
a

Google Chrome staat al standaard op Android apparaten. Mocht je deze niet tegenkomen op het startscherm, dan staat-ie zeker bij Alle apps (zie de tip hierboven om daar te komen), mogelijk is er een Google-groep waarin Chrome staat. Verplaats de app naar je (eerste) startscherm om het je makkelijk te maken deze te gebruiken.

Zet een website op je startscherm

Er zijn van die websites, daar ga je gewoon graag en dus vaak naar toe. Waarschijnlijk heb je voor die website een bladwijzer in Chrome gemaakt.
Wil je naar je favoriete website, dan moet je dus Chrome starten, bladwijzers openen en op je favoriet tikken. Dat zijn drie stappen en dat kan handiger!

Het is mogelijk om een ikoontje van een website op je startscherm te zetten. Dan is het nog maar één tik om ernaartoe te gaan. Je doet dit als volgt:

In de volgende video wordt de website van Adam Computerhulp op het startscherm gezet:

Praat met je apparaat

Je Android smartphone of tablet is bij uitstek geschikt om met spraak te gebruiken. Je hoeft niet langer zoekopdrachten voor Google in te typen, je stelt gewoon een vraag zoals "Wat is de weersverwachting voor morgen?" of "Wat is een algoritme?".

Een berichtje typen in WhatsApp, met die kleine toetsjes op je smartphone? Dat hoeft dus niet langer. Je kunt het bericht gewoon dicteren.
Het helpt wel als je "komma", "punt", "nieuwe regel", "nieuwe alinea", "vraagteken" e.d. zegt tijdens het inspreken.

Kijk bij de Android-instellingen of "spraakgestuurd typen" aanstaat: zoek bij Instellingen naar "Taal en invoer" (of naar dicteren, spraak of toetsenbord). Dit zie je in de eerste schermkopie hieronder.
Als de instelling goed is, zie je bij het toetsenbord een microfoon (mogelijk moet je even op het knopje linksboven het toetsenbord tikken voor extra keuzes). Dit zie je in de tweede schermkopie:
a a

Even een e-mailtje naar Anne "schrijven" - tik op de microfoon en dicteer (de tekst is in één keer ingesproken, maar je ziet dat de smartphone het interpreteert en verwerkt):

Praat met de Google-assistent

Nu je spraak gebruikt op je Android smartphone of tablet (zie vorige tip) is het een kleine stap om de Google-assistent aan het werk te zetten.

NB Helaas laten de onderstaande video's niet het ingesproken geluid horen... Je ziet wel de tekst die wordt ingesproken en je hoort het antwoord van de assistent. De geavanceerde techniek heeft toch nog beperkingen.

Op de meeste apparaten zijn er twee manieren om de assistent te activeren:

1. Druk lang op de startknop (het rondje onderaan elk scherm).
In deze video wordt gevraagd naar de weersverwachting voor dinsdag en hoe laat dinsdag het Van Gogh-museum open gaat (zet het geluid aan!):

2. Tik op de microfoon in de Google-widget die vaak al op je apparaat staat:
In deze video wordt gevraagd wat een algoritme is en vervolgens naar de leeftijd van Björn Borg:

Tip: Tik op deze link a om op de website van Google veel voorbeelden te vinden van opdrachten die je aan de assistent kunt geven.

Goed voor je ogen: de donkere modus

Veel Android versies ondersteunen de "donkere modus". Daarmee worden de meeste schermen op je apparaat niet met een witte achtergrond weergegeven, maar met een donkere. Da's fijn voor je ogen!

Ga naar de Instellingen-app en kijk bij de opties voor Display (of Scherm). Zet daar het schuifje bij Donkere stand aan. Hieronder zie je dit scherm en het verschil dat deze instelling maakt:
a a

Beperk het aantal meldingen

Krijg je veel meldingen (ook wel notificaties genoemd) van apps? Bijv. als er een e-mail binnenkomt, het laatste weer, een Facebookbericht, een nieuwsitem, Google Foto's met een suggestie, WhatsApp, sportuitslagen... Meldingen geven vaak ook een geluidssignaal.
Voor elke melding zie je op de bovenste regel van je scherm een klein ikoontje:
a

Je kunt vanaf de bovenrand van je apparaat naar beneden vegen om de meldingen te zien. Tik vervolgens op een melding om naar de betreffende app te springen of veeg de melding naar rechts om deze te wissen. Bij meerdere meldingen staat vaak een kruisje of de tekst "Alles wissen" om alle meldingen in één keer te verwijderen - dat kun je met een gerust hart doen: je verwijdert alleen de meldingen, niet de bijbehorende berichten.

Als je te veel meldingen krijgt, kun je dit op de meeste Android apparaten als volgt beperken: druk lang op een melding om een menu met opties te krijgen. Daarmee kun je ervoor kiezen om meldingen van die app niet meer weer te geven of om het geluid van de meldingen uit te zetten.
Hier een voorbeeld van de app "Samsung vastleggen" die een stille (geluidloze) melding geeft als je een schermkopie maakt:
a

Zet het schuifje uit om niet langer meldingen van de app te krijgen. Als dit op jouw apparaat niet zo werkt, ga dan naar de Android Instellingen-app om in de sectie Meldingen de "overlast" per app te beperken.

Hoe vol is je smartphone of tablet?

Zou het apparaat al helemaal vol zijn? Foto's en apps kunnen veel ruimte in beslag nemen.

In de Instellingen-app kun je zoeken op "opslag". Of veeg in de Instellingen naar de sectie genaamd Apparaatonderhoud. Daar zie je hoeveel ruimte je nog hebt:
a

Zet je apparaat eens uit

Dit is verreweg de makkelijkste tip, maar wel belangrijk. Als je gewend bent om met name je smartphone altijd aan te laten staan, dan kan het na een week of zo gebeuren dat sommige dingen het niet meer zo goed doen.
Het kopiëren van foto's naar Google Foto's hapert bijvoorbeeld, of het lukt je maar niet om je agenda-app te openen, je apparaat reageert vrij traag, updates zijn lang bezig...

Tijdens het gebruik van je apparaat blijven soms onnodige of tijdelijke gegevens achter in het geheugen en door opnieuw te starten wordt dit geschoond.

Het is daarom aan te raden om zo nu en dan (bijv. eens per week) je smartphone of tablet helemaal uit te schakelen. Als je het apparaat daarna weer aanzet moet je je ingestelde wachtwoord of simcode invoeren, dus zorg ervoor dat je die bij de hand hebt.

Meer weten?

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer tips lezen? Kijk dan bij de Geavanceerde Android tips. Ook de Android beveiligingstips zijn aanraders.

 

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.