Eenvoudige Android tips

Android Op deze pagina vind je handige tips voor Android smartphones en tablets.

Eigenlijk is dat best lastig: Android kent veel variaties. Het besturingssysteem is gemaakt door Google, maar fabrikanten zoals Samsung, LG, Lenovo, Huawei en anderen hebben het aangepast naar eigen inzicht. Daardoor werkt het ene Android apparaat iets anders dan het andere. Vat de tips op deze pagina dus "ruim" op...

Bij veel tips staat een kleine schermkopie. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Bij het afspelen van een filmpje toont een wit rondje waar het scherm wordt aangeraakt. Soms zie je twee witte rondjes, dan raken twee vingers het scherm aan (bijv. bij knijpen en spreiden).

Onderwerpen

Het startscherm met apps en widgets

De drie knoppen onderaan het scherm

De grootte van tekst en ikoontjes aanpassen

Het handige schermtoetsenbord

Zoeken op je smartphone en tablet

Snelle instellingen met o.a. wifi en mobiele gegevens

Gebruik Chrome om te internetten

Gebruik de Gmail-app voor al je e-mailaccounts

Praat met je apparaat

Praat met de Google-assistent

Goed voor je ogen: de donkere modus

Beperk het aantal meldingen

Hoe vol is je smartphone of tablet?

Stel je smartphone in voor noodsituaties

Zet je apparaat eens uit

Diverse korte tips

Meer weten?

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.

Het startscherm met apps en widgets

Android Chrome adresbalk

Als je je smartphone of tablet aanzet (en je wachtwoord of code hebt ingetypt) dan kom je terecht op het startscherm. Op het startscherm staan ikoontjes - die heten officieel "pictogrammen".

Elk ikoontje is een app. Een app is een programma waarmee je iets kunt doen, bijv. e-mailen, internetten, foto's maken, naar muziek luisteren etc. Alles wat je op de smartphone en tablet doet, doe je met een app.

Naast apps kunnen er ook widgets op het startscherm staan. Widgets zijn geen apps; het zijn kleine vensters die informatie weergeven. Bijv. een widget van buienalarm waarop je "live" ziet wanneer het gaat regenen. Of een agenda-widget waarop je je afspraken van vandaag ziet.

In dit onderwerp vind je de volgende tips:

Hoeveel startschermen heb jij?

Een app naar een ander startscherm verplaatsen

Zet apps bij elkaar in een groep

Een app verwijderen

Een app toevoegen

Het startscherm en "Alle apps"

Druk lang op een ikoontje voor extra opties

Een widget toevoegen

Een leeg startscherm verwijderen

Startscherm instellingen

Hoeveel startschermen heb jij?

Vaak heb je een aantal startschermen: je kunt naar links en rechts vegen om ze te zien. Misschien is het je al eens opgevallen dat onderaan het scherm een aantal kleine rondjes staan:

Android startscherm

Elk rondje is één startscherm. Soms zie je een huisje, dat is het "thuisscherm". Samsung toont links nog een "="-teken voor eigen software.

Als je naar links en rechts veegt, zie je aan het witte rondje op welk startscherm je bent. Je kunt op een rondje tikken om meteen naar dat startscherm te springen. Handig als je bijv. snel naar het vijfde startscherm wilt springen. Een voorbeeld zie je in de volgende video:

Een app naar een ander startscherm verplaatsen

Je kunt een app op de plek zetten die jou het beste uitkomt - op hetzelfde startscherm of op een ander startscherm. Je kunt een app verplaatsen door er op te drukken (tik en blijf aanraken), vervolgens sleep je het naar een andere plaats.
In de video hieronder heeft een van de startschermen maar twee apps. Die worden eerst verplaatst naar een ander startscherm. Daarna wordt het lege startscherm verwijderd:

Zet apps bij elkaar in een groep

Android app groep Heb je veel apps dan kun je groepen (ofwel mappen) met apps maken. Da's vooral handig om bij elkaar horende apps makkelijk terug te vinden. En een groep met bijv. 10 apps gebruikt op het scherm slechts de ruimte van één app.
Een groep maak je door een app over een andere app te slepen. Daarna kun je er nog meer apps aan toevoegen. Je kunt apps ook weer uit een groep slepen. De groep gaat vanzelf weg als je de een na laatste eruit sleept.

In de volgende video zie je drie gezondheidsapps. Ze worden samen in één groep gezet. Daarna zie je hoe ze weer uit de groep worden gehaald:

Een app verwijderen

In principe kun je apps verwijderen:

Maar... ook al is het jouw apparaat, een aantal apps kun je niet definitief verwijderen. Dat zijn met name de apps van Google en van je leverancier, zoals Samsung of Lenovo.

Je verwijdert een app van het startscherm door er lang op te drukken; in het menu dat verschijnt tik je op "Verwijderen van startscherm". Bij sommige Android apparaten moet je lang drukken en de app naar boven slepen waar je een prullenbakje ziet.
Je verwijdert een app definitief van je apparaat door er lang op te drukken; in het menu dat verschijnt tik je op Verwijderen en bevestig je de verwijder-vraag. Bij sommige Android apparaten moet je hiervoor naar de Instellingen gaan om in de Apps-sectie de app definitief te verwijderen.

In de volgende video zie je eerst hoe je een app (de Taalapp) van het startscherm verwijdert, daarna hoe je een app (de PicCollage-app) definitief verwijdert:

Een app toevoegen

Play Store Op jouw Android smartphone of tablet staan al gauw enkele tientallen apps. Prima om mee te beginnen maar na een tijdje wil je vast meer... In de Play Store van Google staan meer dan 100.000 apps waaruit je kunt kiezen.
Veel apps zijn gratis. Er zijn ook apps die eenmalig een bedrag kosten of waarvoor je een abonnement koopt. Dat staat duidelijk vermeld in de Play Store.

Bij de Geavanceerde Android tips lees je hoe je een gratis app en een betaalde app op je Android apparaat zet.

Het startscherm en "Alle apps"

Het startscherm is bedoeld voor apps die je vaak gebruikt. Stel dat er 100 apps op je apparaat staan; daarvan zou je er 30 die je regelmatig gebruikt op je startscherm kunnen zetten. De overige 70 zijn er wel, maar om erbij te komen moet je iets doen:

In de onderstaande video zie je hoe je bij alle apps komt door omhoog te vegen. De Taalapp wordt op twee manieren op het startscherm gezet, eerst door lang te drukken en het menu te gebruiken, dan door te slepen:

Druk lang op een ikoontje voor extra opties

Als je op het startscherm of op het Alle apps-scherm lang op een ikoontje drukt (zonder te slepen), dan verschijnt bij veel apps een menu met handige opties, bijvoorbeeld:

Android   Android   Android

Android Zoals je ziet staat onderin elk menu een balk met algemene opties. Vooral de mogelijkheid om te selecteren is vaak handig. Nadat je een app hebt geselecteerd, kun je nog een aantal apps selecteren.
Vervolgens kun je in één keer voor alle geselecteerde apps een handeling uitvoeren, bijvoorbeeld:

In de balk staat bij sommige apps ook de optie widgets. Daarmee spring je naar de beschikbare widgets voor de desbetreffende app. In de volgende tip lees je er meer over.

Een widget toevoegen

Android widgets Widgets zijn kleine vensters op het startscherm waarin informatie staat, vaak actuele informatie. Dat is anders dan ikoontjes van apps, want die zien er altijd hetzelfde uit.
Je kiest zelf welke widgets je op je scherm wilt zien. Vaak kun je de grootte van een widget aanpassen voor meer informatie.

Hiernaast zie je een startscherm met bovenaan drie widgets: Google Zoeken, Buienalarm (er komt regen aan!) en Google Drive. Daaronder staan de gebruikelijke ikoontjes van apps.

De Buienalarm-widget is beschikbaar omdat de Buienalarm-app op de smartphone staat. Zo zijn er veel apps die als extraatje een of meer widgets hebben met aanvullende mogelijkheden.
WhatsApp heeft bijv. een handige widget die ongelezen berichten toont. Als je op een widget tikt, spring je naar de bijbehorende app.

Om een widget toe te voegen aan je startscherm volg je deze stappen:

  1. Ga naar een startscherm waarop ruimte is voor een widget. Zo nodig maak je eerst een nieuw, leeg startscherm. Vervolgens maak je een knijpgebaar (of je drukt lang op een leeg deel van het scherm). Tik daarna op de Widgets-knop. Zie de eerste schermkopie hieronder.
  2. Je krijgt dan een aantal schermen met widgets te zien. Per widget zijn er vaak meerdere mogelijkheden; het aantal staat onder de widgetnaam. Zie de tweede schermkopie hieronder.
  3. Tik op een widget. Als het meerdere mogelijkheden biedt, veeg je naar rechts om ze te zien. Vaak staat erbij aangegeven hoe groot de widget is, bijv. 5x6 zoals in de agenda-widget in de derde schermkopie hieronder (5 regels bij 6 kolommen).
  4. Tik op Toevoegen en de widget verschijnt op je startscherm (vierde schermkopie).
  5. Vind je de widget te groot (of te klein), druk er dan lang op en sleep de randen naar binnen dan wel naar buiten (vijfde schermkopie).

Android agenda widget   Android agenda widget   Android agenda widget   Android agenda widget   Android agenda widget
In vijf stappen voeg je een agenda-widget toe aan je startscherm.

Tot slot: om een widget te verwijderen druk je er lang op en tik je op Wissen. Je kunt widgets verplaatsen net zoals apps.

Een leeg startscherm verwijderen

Staan er geen apps op een van je startschermen? Dan kan dat startscherm net zo goed weg. Op de meeste Android apparaten werkt dat als volgt: knijp met twee vingers op dat lege scherm. Dan zie je een miniatuur met bovenin een prullenbak. Tik op de prullenbak en het lege scherm is weg.
In de volgende video staan vijf startschermen, waarvan er één leeg is. Die wordt verwijderd:

Startscherm instellingen

Omdat het startscherm zo belangrijk is voor een smartphone en tablet zijn er ook instellingen waarmee je het kunt aanpassen aan jouw wensen.
Op veel Android apparaten bereik je deze instellingen met een knijpbeweging op een startscherm of door op een leeg deel van een startscherm te drukken; daarmee verschijnt de Instellingen-knop voor het startscherm (zie de eerste schermkopie hieronder).
Het kan ook zijn dat in de Instellingen-app een apart onderdeel aan het startscherm is gewijd.

Mogelijke instellingen voor het startscherm zijn (zie de tweede schermkopie):

Android startscherm instellingen   Android startscherm instellingen
Instellingen voor het Android startscherm.

 

De drie knoppen onderaan het scherm

Onderaan het scherm van je Android smartphone of tablet staan drie knoppen, bijvoorbeeld:

Android bediening   of   Android bediening

De middelste knop is standaard de startknop (ook wel "thuisknop" genoemd). Als je daarop tikt dan spring je naar het startscherm; tik je er twee keer op dan spring je naar het eerste startscherm.
Daarnaast staat een knop met drie streepjes (of een vierkantje) om recente apps te zien en een knop met een pijltje om een stap terug te gaan.

Android recente apps Tik je op de recente apps-knop dan zie je miniaturen van de apps die je de afgelopen tijd hebt gebruikt. Veeg erdoorheen en tik op een miniatuur om die app weer te openen. Als je een miniatuur omhoog veegt, dan sluit je de app volledig.
Bij de miniaturen staat vaak een knop genaamd "Alle sluiten" om alle apps volledig te sluiten. Daarmee schoon je het geheugen enigszins op.

Tips:

Op veel Android apparaten kun je zelf instellen welke knoppen links en rechts staan. Vaak is het ook mogelijk om de knoppen te verbergen zodat je meer schermruimte krijgt voor apps; in dat geval gebruik je veeggebaren voor de startknop, recente apps en terug. Je geeft dit op in de Instellingen-app bij Display > Navigatiebalk:

Android bedieningsknoppen instellen   Android bedieningsknoppen instellen   Android bedieningsknoppen instellen

NB Heb je wel eens een poppetje gezien rechts van de drie knoppen en vraag je je af wat dat is? Het is de "sneltoets" van toegankelijkheid. Klik hier om er bij de geavanceerde Android tips over te lezen.

De grootte van tekst en ikoontjes aanpassen

Heb je goede ogen en wil je veel zien op het scherm? Dan kun je de grootte van tekst en/of ikoontjes verkleinen zodat je veel in beeld krijgt.
Maar tuur je je suf op dat kleine schermpje, dan kun je uiteraard tekst en ikoontjes groter laten weergeven. Het verschil is wezenlijk!

Android tekstgrootte aanpassen Om de tekstgrootte aan te passen ga je naar de Instellingen-app, tik je op Display en daarna op Tekstgrootte en opmaak. Of gebruik de zoek-optie in de Instellingen-app om naar tekstgrootte of lettergrootte te zoeken.

Je kunt nu de letterstijl (ofwel het lettertype) kiezen, vette tekst laten weergeven en de tekstgrootte instellen. Boven deze opties zie je meteen een voorbeeld van hoe de tekst eruit komt te zien.

Om je een idee te geven hoezeer dit de tekstweergave beïnvloedt, zie je hieronder twee schermkopieën van een Keep-notitie met de een-na-kleinste en een-na-grootste letters:

Android tekstgrootte aanpassen     Android tekstgrootte aanpassen

 

Android grootte van ikoontjes aanpassen Om de grootte van ikoontjes aan te passen maak je op het startscherm een knijpgebaar (of druk lang op een leeg deel van het scherm). Tik daarna op Instellingen zodat je bij de instellingen van het startscherm komt.
Je kunt nu het raster van het startscherm, apps-scherm en mappen aanpassen. Kies je voor het startscherm 5 x 6 dan krijg je dus 30 ikoontjes tegelijk in beeld (boven de onderste regel) en bij 4 x 5 krijg je er 20.

Uiteraard zijn de ikoontjes kleiner als je er meer kiest. Kijk maar eens in de voorbeelden hieronder:

Android tekstgrootte aanpassen     Android tekstgrootte aanpassen

Het handige schermtoetsenbord

Zodra je ergens iets kun intypen op je Android apparaat verschijnt vanzelf het schermtoetsenbord. Naast cijfers en letters biedt dit toetsenbord vaak extra mogelijkheden, zoals je hieronder ziet voor het Samsung toetsenbord.

Android schermtoetsenbord     Android schermtoetsenbord     Android schermtoetsenbord
Links: Als je geen tekst typt, staan in de werkbalk boven het schermtoetsenbord ikoontjes om o.a. een emoji te kiezen, de microfoon in te schakelen (dan hoef je niet eens te typen!) en om naar toetsenbordinstellingen (het tandwiel) te springen.
Midden: Toetsenbordinstellingen met o.a. meerdere talen, voorspellende tekst en de werkbalk.
Rechts: Tijdens het typen verschijnen boven het toetsenbord tekstsuggesties ("voorspellende tekst"). Tik op een suggestie en het verschijnt in jouw tekst. Tik rechts op de drie puntjes voor meer suggesties of tik op het pijltje links voor de werkbalk.
NB Als je geen werkbalk ziet, druk dan lang op de toets links van de spatiebalk voor het instellingen-tandwiel, zodat je de werkbalk kunt aanzetten.

Veel toetsen hebben meerdere functies. Als je een uitroepteken wilt typen zou je eerst op de toets voor speciale tekens kunnen tikken, dan typ je het uitroepteken, en daarna tik je op de toets om terug te keren naar letters.
Het is veel eenvoudiger om lang te drukken op de punt of op de komma: dan verschijnen extra leestekens. Je tikt op het uitroepteken en kunt gewoon verder typen.

Android schermtoetsenbord     Android schermtoetsenbord
Links: Druk lang op de komma voor extra leestekens.
Rechts: Druk lang op de punt voor extra leestekens.

De meeste toetsenborden bieden extra leestekens als je lang op een toets drukt, bijv.

Als je meerdere talen hebt ingesteld, veeg je de spatiebalk naar links of rechts om een andere invoertaal te kiezen.

Android Gmail-app Tip: Op steeds meer Android apparaten komt de functie cursorbesturing beschikbaar. Daarmee verandert het schermtoetsenbord in een touchpad en kun je met je vinger de cursor op het scherm verplaatsen.

Je gebruikt cursorbesturing door lang op de spatiebalk te drukken, daarna verplaats je de cursor door op het scherm te vegen.
Als je bijv. een typfoutje hebt gemaakt dan kun je dat met cursorbesturing makkelijk corrigeren.

Op een Samsung smartphone met Android 12 zet je dit als volgt aan: open de Instellingen-app en ga naar Algemeen Beheer > Instellingen Samsung toetsenbord > Vegen, aanraken en feedback > Veegcontrole toetsenbord: Cursorbesturing.

Heb je een Android apparaat van een ander merk, open dan de Instellingen-app en gebruik daar de zoekfunctie om "cursorbesturing", "touchpad" of "veegcontrole" te vinden.

Play Store Ben je niet zo tevreden over de mogelijkheden van jouw schermtoetsenbord? Overweeg dan de Gboard-app uit de Play Store te downloaden. Dat is het toetsenbord van Google met veel extra mogelijkheden. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

Zoeken op je smartphone en tablet

Er staat natuurlijk van alles op je smartphone: apps, contacten, bestanden, e-mails, berichten, foto's, muziek, instellingen, en nog veel meer. Met de Android zoekfunctie kun je in al deze gegevens zoeken.

Veeg op een startscherm omhoog en je komt terecht op een zoekscherm (je was daar al eerder om "alle apps" te zien). Werkt dat op jouw Android apparaat niet goed, tik dan op de recente apps-knop (zoals genoemd bij de drie knoppen); ook dan kom je op een zoekscherm.
Bovenaan het zoekscherm staat een zoekveld, daar kun je van alles invullen (of inspreken), zoals:

Hieronder volgen twee video's met voorbeelden. In de eerste video zoeken we naar de contactgegevens van Zoe. In de tweede video zoeken we naar de opslag-instelling om te kijken hoe vol het apparaat is:

Snelle instellingen met o.a. wifi en mobiele gegevens

Android veilige modus Als je van de bovenrand van je Android apparaat een stukje omlaag veegt, dan verschijnen meldingen en de snelle instellingen. Vaak kun je nog een stukje verder omlaag vegen voor een uitgebreider beeld. Op sommige toestellen moet je ook nog naar links vegen.
Tip: Veeg met twee vingers van de bovenrand omlaag om meteen het uitgebreide beeld te krijgen.

De snelle instellingen zijn vooral handig om wifi, mobiele gegevens, bluetooth, locatie, niet storen, vliegtuigstand e.d. aan of uit te zetten.
Tip: Met wifi en mobiele gegevens kun je internet op je smartphone (en tablet) gebruiken. Wil je meer weten over wifi en mobiele gegevens, kijk dan hier bij de iPhone/iPad tips waar dit wordt uitgelegd.

Elk knopje in de snelle instellingen kun je aantikken. Is het knopje gekleurd (niet grijs) dan staat de optie aan (je hebt bijv. wifi aanstaan).
Afhankelijk van het merk van je apparaat kun je nog wat extra dingen doen, bijv. de volgorde van de knoppen veranderen. Da's best handig om de meest gebruikte bovenaan te zetten. Dat zie je in de volgende video:

NB Vaak kun je ook lang drukken op een knopje in de snelle instellingen. Daarmee verschijnen meer details of spring je naar de desbetreffende gegevens in de Instellingen-app.

Gebruik Chrome om te internetten

Chrome Chrome is de browser van Google. Het staat standaard op je Android smartphone of tablet en het is een perfecte app om mee te internetten. Chrome biedt handige functies en uitgebreide mogelijkheden. Hieronder vind je de beste tips:

Chrome en andere browsers

De adresbalk

Websites zoeken, ook met je stem en met een afbeelding

Naar de vorige en volgende webpagina navigeren

De tekstgrootte aanpassen

De leesweergave gebruiken

De homeknop opnemen in de adresbalk

Tabbladen

Incognito-tabbladen

Tabbladgroepen

Bladwijzers

Zet je favoriete websites op je startscherm

Delen, incl. schermkopie, qr-code, afdrukken, opslaan als pdf

Webpagina downloaden om te bewaren en/of later te lezen

Advertenties blokkeren

Chrome op een tablet

Chrome en andere browsers

Veel fabrikanten zetten een eigen browser op het Android apparaat dat zij produceren. Met de browser kun je internetten en dat is dus een belangrijke app. Samsung, Huawei en anderen willen graag dat je hun browser gebruikt. De ikoontjes van deze apps zien er bijv. als volgt uit:

Android browser   Android browser

Maar het is beter de Google Chrome-browser te gebruiken. Die heeft meer mogelijkheden, is sneller en vooral: Chrome wordt regelmatig bijgewerkt om de veiligheid up-to-date te houden. Het Chrome-ikoontje ziet er zo uit:

Chrome

Google Chrome staat al standaard op Android apparaten. Mocht je deze niet tegenkomen op het startscherm, dan staat-ie zeker bij Alle apps (zie de tip hierboven om daar te komen) of misschien is er een Google-groep waarin Chrome staat. Verplaats de app naar je (eerste) startscherm om het je makkelijk te maken deze te gebruiken.

De adresbalk

Android Chrome adresbalk Op de bovenste regel in Chrome staat de adresbalk, het belangrijkste onderdeel van de app. Bijna alles wat je in Chrome doet, doe je via de adresbalk.

In het midden van de adresbalk staat het adres van de website die je nu bezoekt. Bijvoorbeeld rijksmuseum.nl/nl, adamcomputerhulp.nl of artis.nl.

Als je tikt op het adres van de website, kun je het adres intypen van een andere website. Maar dat kan ook handiger, zoals je in de volgende tip leest.

Websites zoeken, ook met je stem en met een afbeelding

Tik op het website-adres in de adresbalk om naar een andere website te gaan. Je ziet dan (ongeveer) het volgende scherm verschijnen:

Android Chrome zoeken

Op de bovenste regel kun je iets typen om naar te zoeken; je kunt ook een webadres typen. Wat veel handiger is: tik rechts op de bovenste regel op de microfoon en spreek in waarnaar je wilt zoeken. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

Ook heel handig is het ikoontje van de camera rechts op de bovenste regel. Tik daarop en je kunt zoeken met je camera of met een eerder genomen foto. Daarmee kun je de vele mogelijkheden van Google Lens gebruiken.

Naar de vorige en volgende webpagina navigeren

Als je Chrome of een andere browser op de computer gebruikt, dan ben je gewend om de pijltjes naast het webadres te gebruiken om terug te gaan naar een vorige webpagina of weer vooruit te gaan naar de volgende.

Android Chrome Windows navigeren

Maar hoe doe je dat op een smartphone? Gelukkig zijn de pijltjes er wel, maar wat minder voor de hand liggend dan op de computer:

De tekstgrootte aanpassen

Android Chrome tekstgrootte Kun je de kleine lettertjes op het smartphonescherm goed lezen? Als je ze iets te klein vindt (of te groot), dan kun je dat makkelijk aanpassen.

Tik rechtsboven op de drie puntjes, dan op Instellingen en vervolgens op Toegankelijkheid. Gebruik de schuifbalk om de tekstgrootte aan te passen.

De leesweergave gebruiken

Bij het lezen van bijvoorbeeld een nieuwsartikel wil je natuurlijk de tekst duidelijk in beeld hebben, zonder allerlei ikoontjes en overbodige informatie. Vooral op het kleine scherm van een smartphone zijn al die extra's dan niet nodig.
Gelukkig kun je de leesweergave gebruiken: dan zie je duidelijk de tekst en de rest wordt weggelaten.

Android Chrome vereenvoudigde weergave In Chrome wordt de leesweergave aangeduid als "vereenvoudige weergave voor webpagina's". Dit is een instelling die je eenmalig aanzet. Daarna krijg je vanzelf een melding op je scherm als Chrome een webpagina "vereenvoudigd" kan weergeven.
Je tikt op die melding en meteen krijg je de tekst duidelijk leesbaar in beeld.

Om de instelling aan te zetten tik je rechtsboven op de drie puntjes, dan op Instellingen en vervolgens op Toegankelijkheid. Zet daar een vinkje bij de vereenvoudigde weergave.

Ga je daarna bijvoorbeeld naar de website van De Telegraaf, dan verschijnt bovenaan een artikel vanzelf de volgende melding:
Android Chrome vereenvoudigde weergave

Tik in de melding op Weergave en je krijgt een zeer leesbaar artikel:

Android schermtoetsenbord     Android schermtoetsenbord
Links de gewone weergave; rechts de leesweergave.

Android Chrome vereenvoudigde weergave Tip: Tik in de leesweergave op de drie puntjes rechtsboven en tik daarna op Vormgeving. Je kunt daar de achtergrondkleur, het lettertype en de lettergrootte van de leesweergave instellen.

De homeknop opnemen in de adresbalk

Android Chrome homeknop Het is handig om in de adresbalk de homeknop (zeg maar "thuisknop") aan te zetten. Daarmee verschijnt links van het adres van de website een huisje en als je daarop tikt, spring je meteen naar de website die je aan de homeknop hebt gekoppeld.

De meeste mensen vinden het handig om snel naar de Google zoekpagina te kunnen gaan. Dan is het dus handig om Google aan de homeknop te koppelen. Maar uiteraard kun je ook een andere website aan de homeknop koppelen.

Android Chrome homeknop Je volgt daarvoor deze stappen:

Android Chrome homeknop De "Homepage van Chrome" is feitelijk de zoekpagina van Google waarop je ook vaak bezochte sites ziet staan. Heel handig!

Voortaan hoef je alleen maar op het huisje te tikken om naar de opgegeven webpagina te gaan.

Tip: Wil je de homeknop later veranderen? Druk lang op het huisje, tik op Homepage bewerken en je springt meteen naar de instelling.

Tabbladen

Misschien ben je het gewend van de computer: als je daar Chrome gebruikt, kun je meerdere tabbladen openen. Op elk tabblad staat een website en zo kun je dus "tegelijk" meerdere websites bekijken. Handig als je bijv. de openingstijden op Artis.nl hebt gevonden en dan even naar de tramtijden wilt kijken op gvb.nl.
De bovenste regel van Chrome voor Windows toont voor elke geopende website een tabblad. Klik je op de + rechts van de tabbladen, dan krijg je er een tabblad bij. Dit ziet er op de computer als volgt uit:

Android Chrome tabblad Windows

Android Chrome tabbladen Het scherm van je smartphone is natuurlijk te klein voor tabbladen, maar toch zijn ze er wel degelijk. Gelukkig maar, want ze zijn ontzettend handig (kijk hier voor tablets).

In de adresbalk op je smartphone zie je naast het adres van de website een cijfer staan: dat is het aantal tabbladen. In de afbeelding met het voorbeeld zijn het er drie.

Tik op dat cijfer en je krijgt miniaturen te zien van de tabbladen:

Android Chrome tabbladen

Tik op een miniatuur en je springt naar het tabblad met de website. Of tik op het kruisje rechtsboven in een miniatuur om dat tabblad te sluiten.
Zoals je ziet, staat boven de miniaturen "+ Nieuw tabblad"; tik daarop en je opent een extra tabblad zodat je naar nog een website kunt gaan.

Het zou zo maar kunnen dat je (zonder het te weten) veel tabbladen in Chrome hebt gemaakt. Dat vertraagt de werking van je mobiele apparaat, dus sluit er zoveel mogelijk. Tik zo nodig op de drie puntjes rechtsboven en dan op Alle tabbladen sluiten.

Tips voor tabbladen:

Incognito-tabbladen

Met Chrome kun je ook incognito surfen. Dit betekent dat je geen sporen op je Android apparaat achterlaat van de websites die je hebt bezocht. Jouw browsegeschiedenis, cookies en sitegegevens worden dan niet bewaard.

Je start een incognito-tabblad door op de drie puntjes rechtsboven te tikken, daarna kies je Nieuw incognitotabblad. Of je drukt eerst lang op het cijfer van de tabbladen en maakt dan deze keuze.

Om een incognito-tabblad te sluiten tik je op het cijfer naast het webadres zodat je miniaturen krijgt te zien. Vervolgens tik je daar op het kruisje van een incognitotabblad of je veegt deze naar links of rechts.

Tabbladgroepen

Android Chrome tabbladgroepen Tabbladen kunnen in groepen worden georganiseerd. Dat kun je zelf doen als je veel tabbladen hebt en overzicht wilt houden. Soms doet Chrome het automatisch.

Je herkent een tabbladgroep op het scherm met de miniaturen. Tik op het cijfer in de adresbalk om erheen te gaan. In het voorbeeld hiernaast zie je linksonder een tabbladgroep met drie tabbladen. Tik op de groep om vervolgens een van de tabbladen te openen.

Je kunt zelf een groep maken door een miniatuur over een ander te schuiven. Zo kun je ook een tabblad toevoegen aan een bestaande groep.
Of je tikt op het miniatuurscherm op de drie puntjes en vervolgens op Tabbladen groeperen. Je tikt op tabbladen zodat er rechtsboven een vinkje in de miniaturen verschijnt; daarna tik je op Groep.

Android Chrome tabbladgroepen Ook een handige manier:
Ga bijvoorbeeld naar de homepagina van adamcomputerhulp.nl en druk daar lang op een onderwerp. Een pop-up-venster verschijnt met o.a. de optie Open in nieuw tabblad in groep. Als je daarop tikt, wordt de pagina met het onderwerp toegevoegd aan een groep. Onderaan het scherm verschijnt een balk met een ikoontje voor elk tabblad in de groep.

Om een tabblad uit een groep te verwijderen ga je naar het scherm met de miniaturen en tik je op een groep. Sleep een tabblad naar beneden tot het de tekst Uit groep verwijderen raakt.

Bladwijzers

In Chrome worden bladwijzers aangeduid als Bookmarks, dus met de Engelse term. In andere browsers wordt vaak over "favorieten" gesproken. Het gaat hier dus om websites waar je vaak heen gaat. Daarvan wil je natuurlijk niet elke keer het webadres intypen. Door een bladwijzer van een website te maken is dat niet langer nodig.

Stel dat je regelmatig de website van Het Parool bezoekt om nieuws uit de stad te lezen. Dan is het handig daarvoor als volgt een bladwijzer te maken:

Voortaan hoef je niet meer het webadres van Het Parool te typen, want je kunt als volgt de bladwijzer gebruiken:

Zo kun je met bladwijzers een hele collectie bewaren van websites waar je regelmatig naar toegaat.

Tot zover het positieve verhaal over bladwijzers... Het doel ervan is om snel een website te openen, zonder dat je het adres van de website hoeft te typen (of in te spreken). Hoewel dit goed werkt, kan het toch nog een stuk handiger! Je leest hierover in de volgende tip.

Zet je favoriete websites op je startscherm

Er zijn websites waar je graag en dus vaak naar toe gaat. Waarschijnlijk heb je voor die websites bladwijzers in Chrome gemaakt.
Wil je naar zo'n favoriete website, dan start je dus Chrome, je tikt op de drie puntjes, dan op bladwijzers en tot slot op je favoriete website. Maar dat zijn vier stappen... gelukkig kan het handiger!

Je kunt een ikoontje van je favoriete website op je startscherm zetten. Dan is het nog maar één tik om ernaartoe te gaan. Je doet dit als volgt:

In de video wordt de website van Adam Computerhulp op het startscherm gezet:

Delen, incl. schermkopie, qr-code, afdrukken, opslaan als pdf

Android Chrome delen Er zijn veel mogelijkheden om een webpagina in Chrome met iemand te delen. Tik op de drie puntjes rechtsboven, tik op Delen en maak een keuze:


Tip: Je kunt een webpagina ook als pdf-document opslaan, zodat je het later kunt lezen en/of naar iemand kunt mailen. Je doet dit als volgt:

Webpagina downloaden om te bewaren en/of later te lezen

Android Chrome pagina downloaden Misschien wil je de webpagina die je aan het lezen bent bewaren ("downloaden"). Dan wordt de pagina opgeslagen op je mobiele apparaat en kun je die later weer bekijken, ook zonder internetverbinding.
Tik hiervoor op de drie puntjes rechtsboven en tik daarna in de bovenste regel van het getoonde menu op het pijltje naar beneden.

De webpagina staat daarna op je smartphone of tablet. Om deze later te bekijken tik je weer op de drie puntjes rechtsboven; daarna tik je op Downloads. Daarmee verschijnt een lijst met alle webpagina's die je in Chrome hebt gedownload. Tik op een pagina in de lijst om die te lezen.
Wil je een gedownloade pagina verwijderen? Ga dan weer naar de lijst met downloads, tik bij een download op de drie puntjes en kies Verwijderen.

Advertenties blokkeren

Niet alle advertenties zijn irritant, maar wel veel. Vooral als het bewegende plaatjes zijn om je aandacht te trekken... Bijkomend nadeel is dat advertenties het surfen vertragen - al die plaatjes moeten uiteindelijk worden gedownload naar jouw apparaat. In deze tip lees je hoe je advertenties kunt blokkeren.

Android Chrome advertenties blokkeren   Android Chrome advertenties blokkeren
Op de smartphone links verschijnt een advertentie, op de smartphone rechts is die geblokkeerd.

Een goede manier om advertenties te blokkeren maakt gebruik van een Chrome extensie genaamd uBlock Origin. Deze extensie voeg je toe aan Chrome op een computer. Door synchronisatie aan te zetten werkt de blokkeerder automatisch door op je smartphone en tablet.
Over Chrome extensies lees je meer in het hoofdstuk over beveiliging. Klik hier om ernaartoe te springen.

Voer eerst de volgende stappen uit op een Windows computer:

  1. Klik hier Computerhulp om de uBlock Origin-extensie toe te voegen aan Chrome.
  2. Klik rechtsboven in Chrome op de drie puntjes en vervolgens op Instellingen.
  3. In het onderdeel Jij en Google zet je synchronisatie aan. Klik daarna op de regel eronder op Beheren wat je synchroniseert. Zorg ervoor dat in de lijst met opties het schuifje bij Extensies aanstaat. Kies zelf welke andere gegevens je wilt synchroniseren tussen je computer en Android apparaat.

Voer daarna de volgende stappen uit op je Android smartphone of tablet:

  1. Tik rechtsboven in Chrome op de drie puntjes en vervolgens op Instellingen.
  2. In het onderdeel Jij en Google tik je op Synchronisatie. Zorg ervoor dat in de lijst met opties het schuifje bij Instellingen aanstaat.

Chrome op een tablet

Chrome werkt op een tablet grotendeels hetzelfde als op een smartphone. Dankzij het grotere scherm zijn er wel wat meer mogelijkheden zoals je hieronder leest.

Tabbladen
Net als op een computer toont Chrome tabs met de geopende pagina's:

Android Chrome tablet

Je kunt de volgorde van de tabbladen veranderen: druk lang op een tabblad en sleep het naar een andere positie.
Om een nieuw tabblad te openen tik je op de +, rechts van de tabbladen. Om een tabblad te sluiten, tik je op het kruisje in de tab.

Vensters
Het is mogelijk om twee websites tegelijk in beeld te krijgen ("split-screen"):

Android Chrome tablet

De verticale lijn tussen de twee websites kun je verslepen om de een meer en de ander minder ruimte te geven. Sleep de lijn helemaal naar links of rechts om terug te keren naar één website.

Android Chrome tablet Om een tweede website split-screen in beeld te krijgen tik je op de drie puntjes rechtsboven en daarna op Nieuw venster. Vervolgens kun je het adres van een website opgeven of een bladwijzer gebruiken.
Je kunt vijf sets met vensters maken. Via de drie puntjes kun je ook tabbladen verplaatsen van het ene venster naar het andere.
Met Vensters beheren zie je welke vensters je hebt, je kunt ernaartoe springen en ze ook sluiten.

Overig

 

Gebruik de Gmail-app voor al je e-mailaccounts

Gmail Het Android besturingssysteem is door Google gemaakt en daarom gebruik je op je smartphone of tablet standaard een Google account (een Gmailadres).
Met dat Gmailadres kun je uiteraard e-mailen en de beste app daarvoor is de Gmail-app. Ook voor andere accounts van bijvoorbeeld Microsoft, KPN en Ziggo kun je de Gmail-app gebruiken. Gmail staat standaard op je Android apparaat.
Kun je de Gmail-app niet vinden, veeg dan op je Android startscherm omhoog en typ Gmail bovenin het zoekvak.

De Gmail-app biedt handige functies en uitgebreide mogelijkheden. Hieronder vind je de beste tips:

Gmail startscherm: introductie

Vegen in de e-maillijst en in een e-mail

E-mails met een ster vind je makkelijk terug

E-mails archiveren: mappen en labels

Zoeken naar e-mails

Nieuwe e-mail maken (opstellen) en versturen

Bijlage versturen, bijv. een foto

Bijlage ontvangen

Een ontvangen e-mail snoozen

Meerdere e-mails selecteren

Contactpersonen

De prullenbak

Spam, Afzender blokkeren, Negeren

E-mailaccounts toevoegen

Jouw Gmail profielfoto toevoegen of veranderen

Handige Gmail-instellingen

Gmail op een tablet

Gmail startscherm: introductie

Android Gmail-app Als je de Gmail-app opent, zie je standaard het startscherm van de app: een lijst met e-mails die in de Inbox staan. Op dit startscherm kun je veel handelingen verrichten. Hieronder worden ze kort genoemd, later lees je er meer over.

Tot zover deze korte introductie. Hieronder volgt meer uitgebreide informatie.

Vegen in de e-maillijst en in een e-mail

Vegen in de e-maillijst: verwijderen en archiveren

Android Gmail-app vegen Zoals hierboven genoemd, kun je een e-mail in de e-maillijst naar links en rechts vegen ("swipen"). Daarmee voer je een actie uit:

Mocht je dit per abuis doen, dan kun je onderaan het scherm op Ongedaan maken tikken.

Een verwijderde e-mail gaat naar de Prullenbak. Een gearchiveerde e-mail wordt bewaard; je vindt deze terug via het label "Alle e-mail" en ook via andere labels als je die aan de e-mail hebt toegekend. Bij Mappen en labels lees je er meer over.

Android Gmail-app vegen Wil je liever andere acties bij het vegen in de e-maillijst? Tik dan op de drie streepjes linksboven op het startscherm van de Gmail-app, scroll omlaag en tik op Instellingen. Tik vervolgens op Algemene instellingen en tot slot op Swipe-acties.
Daar kun je de veegacties wijzigen naar bijv. Gelezen/ongelezen, Verplaatsen naar en Snoozen.

Vegen in een e-mail: volgende en vorige

Tik in de e-maillijst op een e-mail om deze te lezen. Ook bij het lezen van een e-mail kun je naar links en rechts vegen:

Zo "blader" je dus door de e-mails: je hoeft niet telkens terug naar het startscherm om een andere e-mail te openen.

E-mails met een ster vind je makkelijk terug

Android Gmail-app ster E-mails waar je nog iets mee moet doen, e-mails die urgent zijn of belangrijk voor je, misschien e-mails over een nieuwe baan...
Soms wil je bepaalde e-mails (tijdelijk) een aanduiding geven zodat je ze snel kunt terugvinden. Dat zou je met een label kunnen doen, maar een ster kan handiger zijn.

Zowel in de lijst met e-mails als bij het lezen van een e-mail kun je op een ster tikken. Die kleurt dan blauw. In de e-maillijst vallen e-mails met een blauwe ster al meteen op.
Wil je in één keer alle e-mails met ster zien? Tik dan op de drie streepjes linksboven op het Gmail startscherm. Bij de labels tref je Met ster aan. Tik erop en daar zijn ze!

NB Als je Gmail ook in de browser op je computer gebruikt dan ben je er mogelijk bekend mee dat je daar sterren en symbolen met verschillende kleuren kunt instellen. Dat is in de Gmail-app niet mogelijk. De enige kleur is blauw, zelfs als je op de computer voor hetzelfde Gmailadres meer gekleurde sterren hebt gemaakt. Alle e-mails die op de computer een ster hebben met welke kleur dan ook, krijgen in de app een blauwe ster.

E-mails archiveren: mappen en labels

Android Gmail-app labels Je bent vast gewend om mappen te maken om e-mails in op te slaan. Mappen voor "Vakantie", "Privé", "Hobby" etc.
In Gmail maak je geen mappen maar labels. Het komt vrijwel op hetzelfde neer.

Je zou in Gmail bijv. labels kunnen maken voor "Vakantie", "Privé", "Hobby" etc. en dan lijken ze veel op mappen. Het mooie van labels is dat je aan één e-mail meerdere labels kunt toekennen.
Want als je een e-mail krijgt om tijdens vakantie te gaan vissen, en vissen is jouw hobby... in welke map sla je dan de e-mail op? Het antwoord: in Gmail ken je beide labels "Vakantie" en "Hobby" toe aan de e-mail.

Android Gmail-app labels Je tikt daarvoor in de e-mail op het label Inbox en daarna kies je één of meer labels. Als je het Inbox-label laat staan, dan blijft de e-mail ook in de Inbox staan; maar haal je het vinkje bij het Inbox-label weg, dan is de e-mail meteen uit de Inbox en kun je de e-mail bij de gekozen label(s) terugvinden.

Wat je misschien ook handig vindt: een e-mail in je Inbox toont bovenaan het scherm het volgende ikoontje: Android Gmail-app. Als je daarop tikt, dan archiveer je de e-mail: de e-mail verdwijnt uit je Inbox en je kunt deze altijd terugvinden bij het label "Alle e-mail" en ook bij andere labels als je die hebt gekozen voor de e-mail.

Dit terugvinden van e-mails per label doe je vanaf het startscherm van de Gmail-app: tik linksboven op de drie streepjes en je ziet een lijst met labels. Tik op een label en daar staan alle e-mails die dat label hebben.
Bij het label "Alle e-mail" vind je standaard alle gearchiveerde e-mails terug.

Voorbeelden:

Denk in het tweede voorbeeld niet dat de e-mail drie keer is opgeslagen. Gmail is zo slim om één e-mail bij drie labels te tonen.
Je kunt trouwens later de labels van een e-mail altijd nog veranderen en verwijderen. Tik bij het lezen van een e-mail op een label en je kunt het meteen veranderen.

Je kunt in de Gmail-app geen labels maken, dat doe je in Gmail op de computer (https://mail.google.com/ Computerhulp).
Tip: Geef labels een kleur om e-mails makkelijk te herkennen. De kleur ken je als volgt toe op de computer: schuif de muis over een label, klik op de drie puntjes die dan verschijnen, klik op Labelkleur en kies een kleur:

Android Gmail-app labels

Labels en mappen... het is best wat verwarrend. Probeer het daarom uit door een e-mail aan jezelf te sturen. Open de e-mail in de Inbox en tik in de e-mail op het grijze Inbox-label. Kies dan een ander label. Ga terug naar het startscherm van de Gmail-app, tik op de drie streepjes linksboven en tik dan op het label dat je in de e-mail hebt gekozen. Daar vind je de e-mail.
Verander het label nog eens; kies dit keer 2 of 3 labels. Kijk bij die labels en ook bij andere... Ben je dit eenmaal gewend, dan werkt het bijzonder goed.

Zoeken naar e-mails

Android Gmail-app zoeken Je weet al dat je e-mails kunt terugvinden via het sterretje en via labels. Maar soms wil je e-mails zoeken, bijv. op de naam of het e-mailadres van de afzender, of over het onderwerp, of in een bepaalde periode, enz.

Bovenaan het startscherm van de Gmail-app staat een zoekveld. Tik erop en je kunt iets typen (beter nog: tik op de microfoon en spreek in waarnaar je wilt zoeken).
Onder de getypte of gesproken tekst staan veelgebruikte opties, zoals Van, Aan, Bijlage, Is ongelezen en meer (veeg de regel naar links voor meer opties).

Nieuwe e-mail maken (opstellen) en versturen

Android Gmail-app opstellen Onderaan het startscherm van de Gmail-app tik je op Opstellen om een nieuwe e-mail te schrijven.
Een "lege" e-mail verschijnt met onderin de handtekening als je die hebt ingesteld (de handtekening in de schermkopie is: Met vriendelijke groeten, Adam).

In de Aan-regel typ je het adres van de ontvanger. Handiger: tik op de drie puntjes rechtsboven, tik op Toevoegen uit contacten en kies een of meer contacten om de e-mail aan te sturen.
Wil je iemand een kopie (cc) en/of "blinde kopie" (bcc) sturen, tik dan op het pijltje rechts in de Aan-regel.

Android Gmail-app opstellen E-mail dicteren
Typ de tekst van jouw e-mail. Beter nog: op praktisch alle Android apparaten kun je op de microfoon bij het toetsenbord tikken zodat je jouw e-mail kunt inspreken!

Tekst opmaken
Om tekst op te maken moet je die eerst selecteren. Tik twee keer op een woord om het te selecteren of tik er drie keer op om de hele alinea te selecteren. Daarna verschijnt een menu waarin je tikt op Opmaak.
Boven het toetsenbord verschijnt een regel om de geselecteerde tekst vet, cursief of onderstreept weer te geven. Je kunt ook letterkleur en achtergrondkleur kiezen.
Boven het toetsenbord staat ook een regel waarmee je o.a. een emoji en sticker kunt toevoegen.

Android Gmail-app versturen E-mail versturen: nu of later
Om de e-mail meteen versturen tik je op de bovenste regel op het "vliegtuigje" Android Gmail-app.

Wil je de e-mail later versturen, bijv. morgenochtend om 9 uur? Tik dan rechtsboven op de drie puntjes en vervolgens op Verzenden plannen.

Android Gmail-app vertrouwelijke modus E-mail versturen: vertrouwelijke modus
Via de drie puntjes kun je een e-mail versturen in de vertrouwelijke modus. De intentie daarvan is dat de ontvanger de e-mail niet kan doorsturen, kopiëren, afdrukken en downloaden. Daarnaast is de e-mail alleen beschikbaar gedurende een tijdsperiode die jij instelt.

Dit systeem is niet waterdicht. Zo kan iemand een schermkopie van de e-mail maken en alsnog bewaren en delen.
Op deze webpagina van Google Computerhulp lees je meer over de vertrouwelijke modus.

Bijlage versturen, bijv. een foto

Zoals in de meeste e-mailprogramma's gebruik je ook in Gmail het paperclip-ikoontje Android Gmail-app bijlage om een bijlage toe te voegen aan een te versturen e-mail. Dit ikoontje staat bovenin het scherm van een nieuwe e-mail. Tik erop en je kunt kiezen of je een bestand wilt toevoegen dat op je Android apparaat staat of in Google Drive.

Wat vaak handiger is, bijv. als je foto's wilt versturen: ga naar de foto-app of galerij-app op je mobiele apparaat, selecteer daar een of meer foto's, tik op het Delen-ikoontje Android Gmail-app bijlage en kies dan de Gmail-app. Daarmee start je een nieuwe e-mail met de foto's als bijlagen.

Bijlage ontvangen

Android Gmail-app bijlage Krijg je een e-mail met daarin als bijlage bijvoorbeeld een foto of pdf-document? In de e-mail staat een blokje met de bijlage. Tik op het blokje om de foto of pdf te openen en te bekijken.

In het blokje staan rechtsonder twee of drie ikoontjes om de bijlage op te slaan:

Android Gmail-app bijlage

Een ontvangen e-mail snoozen

Android Gmail-app snoozen Krijg je het te druk met al die nieuwe e-mails? Soms zou je willen dat bepaalde e-mails even uit de Inbox verdwenen en pas later terugkomen. Goed nieuws, dat kan!

Je kunt een e-mail snoozen: open de e-mail, tik rechtsboven op de drie puntjes en kies Snoozen. Vervolgens kies je een tijd waarop je de e-mail weer wilt zien. Voila, je Inbox is (tijdelijk) iets leger!

Voordat de e-mail vanzelf weer verschijnt in je Inbox, kun je alle gesnoozde e-mails vinden via de drie streepjes op het startscherm van de Gmail-app: ze staan bij Gesnoozed.

Was alles in het leven maar zo makkelijk!

Meerdere e-mails selecteren

Android Gmail-app Handig: in een lijst met e-mails, bijv. van de Inbox of met een ander label, kun je op de profielfoto (het rondje met foto of initialen) van de afzender tikken om die e-mail te selecteren. De profielfoto verandert dan in een vinkje. Vervolgens kun je er nog een aantal selecteren. Bovenaan het scherm staat het aantal geselecteerde e-mails.

Daarna kun je alle geselecteerde e-mails in één keer archiveren, verwijderen, veranderen van ongelezen naar gelezen (en andersom), en via de drie puntjes kun je o.a. ook labels toekennen, een ster toevoegen en meer.

Contactpersonen

Gmail bewaart automatische alle e-mailadressen waarmee jij correspondeert. Daarnaast kun je zelf contactpersonen opslaan in je Google account.

Dat kun je doen via de Google Contacten-app Computerhulp. Maar het is net zo makkelijk om de contacten in de Chrome browser te bekijken. Daar kun je al je contacten zien, bewerken, toevoegen, verwijderen etc. Klik hier om erover te lezen bij de Gmail-app op de Google-pagina van deze website.

De prullenbak

E-mails die je verwijdert gaan naar de Gmail Prullenbak. Je vindt deze via de drie streepjes vanaf het Gmail startscherm.

Na 30 dagen worden verwijderde e-mails definitief verwijderd; dat gebeurt automatisch. Binnen 30 dagen kun je een e-mail terughalen door in de prullenbak op de e-mail te tikken en er een label aan toe te kennen.

Als je wilt, kun je zelf de prullenbak legen om e-mails meteen permanent te verwijderen. Ga daarvoor naar de prullenbak en tik bovenin op Prullenbak nu leegmaken.

Spam, Afzender blokkeren, Negeren

Spam (ongewenste berichten)
Google probeert zelf spam e-mails te herkennen en geeft deze het label spam. Je vindt ze bij de andere labels. Spam e-mails worden automatisch na 30 dagen verwijderd.

Je kunt zelf ook een e-mail als spam markeren; tik in de desbetreffende e-mail op de drie puntjes rechtsboven en kies Spam melden. Wil je de e-mail liever niet openen, maar wel als spam melden? Selecteer dan de e-mail in de e-maillijst (tik op de profielfoto), tik op de drie puntjes en kies daar Spam melden.
Hiermee krijgt de e-mail het spam label en verdwijnt uit je Inbox. Mails van dezelfde afzender worden voortaan vanzelf als spam gemarkeerd.
Google heeft aangegeven de gemelde spam afzenders te analyseren en zo nodig actie tegen hen te ondernemen.

Als een e-mail ten onrechte als spam is gemarkeerd dan kun je dat corrigeren door de e-mail bij het spam label te openen, tik op de drie puntjes en kies Melden dat dit geen spam is.

Afzender blokkeren
Naast spam kan het ook zijn dat iemand jou lastig valt en dat je het e-mailadres van die persoon wilt blokkeren. Ook dat doe je via de drie puntjes in de e-mail; de desbetreffende e-mail krijgt ook het spam label.

Negeren
Via de drie puntjes kun je ook kiezen om de e-mail te negeren. In dat geval wordt het Inbox label van de e-mail vervangen door Genegeerd. De e-mail is dan alleen nog terug te vinden bij label Alle e-mail.

E-mailaccounts toevoegen

Android Gmail-app account toevoegen Als je meerdere e-mailadressen hebt, kun je die allemaal opnemen in de Gmail-app. Ook e-mailaccounts van bijv. KPN en Ziggo kun je zo in één app onderbrengen.

Tik op je profielfoto rechtsboven op het startscherm van de Gmail-app. Daar vind je de optie Nog een account toevoegen. Tik erop en kies de e-mailprovider, bijv. Google, Outlook, Hotmail, Yahoo etc.
Voor een e-mailaccount van bijv. KPN of Ziggo, kies je Overig. Op deze webpagina van de Consumentenbond Computerhulp vind je een stappenplan voor het toevoegen.
Je kunt natuurlijk ook kijken op de website van jouw e-mailprovider voor instructies.

Overigens zullen niet alle functies van de Gmail-app hetzelfde werken voor niet-Gmailadressen. Bijv. het gebruik van de ster, labels en snoozen zijn typische Gmailfuncties.

Handig: tik op de drie streepjes op het startscherm van Gmail en kies Alle inboxen. Zo krijg je de e-mails van de inboxen van al je e-mailaccounts in één lijst bij elkaar.

Jouw Gmail profielfoto toevoegen of veranderen

Computerhulp Heb je al een profielfoto ingesteld? Je ziet deze in het rondje rechtsboven op het startscherm van de Gmail-app. Heb je geen foto ingesteld dan staan er initialen van jouw naam of Gmailadres. De Gmail-profielfoto is overigens dezelfde als je Google-accountafbeelding.

Andere Gmailgebruikers aan wie je een e-mail stuurt, zien jouw profielfoto bij door hen ontvangen e-mail. Handig om snel de afzender te herkennen.

Om jouw profielfoto toe te voegen of te veranderen tik je op het startscherm op het rondje en in het venster dat dan verschijnt doe je dat nogmaals. Daarna kun je de foto toevoegen, wijzigen of verwijderen.

Handige Gmail-instellingen

Tik linksboven op het startscherm van de Gmail-app op de drie streepjes en scroll omlaag. Daar tref je Instellingen aan. Er zijn algemene instellingen die voor al je e-mailadressen gelden en zijn er instellingen per e-mailadres. Hieronder staan enkele handige instellingen.

Automatisch doorgaan instellen

Android Gmail-app instellingen Als je een e-mail leest in je Inbox en je archiveert of verwijdert de e-mail, wat wil je dat er dan gebeurt? Wil je meteen de volgende e-mail uit de Inbox zien, of de vorige, of wil je terugkeren naar de lijst met alle e-mails?

Geef jouw voorkeur op door te tikken op de drie streepjes > Instellingen > Algemene instellingen: Automatisch doorgaan.

Jouw Gmail-handtekening instellen

Android Gmail-app handtekening Klinkt nogal formeel, het instellen van een handtekening. Bij Gmail betekent dit dat je standaard onder elke verstuurde e-mail een stukje tekst kunt toevoegen.
Bijvoorbeeld: "Met vriendelijke groeten, Adam".

In de Gmail-app kun je per e-mailaccount je handtekening opgeven. Ga daarvoor via de drie streepjes naar de instellingen, tik op een e-mailaccount en blader naar de optie Handtekening voor mobiel. Daar typ je de gewenste tekst in.

Android Gmail-app handtekening Als je nu een nieuwe e-mail opstelt, zie je meteen de tekst van jouw handtekening staan.

Gespreksweergave instellen

Android Gmail-app gespreksweergave Veel mensen vinden de gespreksweergave onhandig: dan staan e-mails die bij elkaar horen gegroepeerd bij elkaar. Vorige week stuurde jij bijv. een e-mail naar iemand; die reageerde 3 dagen geleden en gisteren gaf jij daarop een antwoord.
Met de gespreksweergave staan deze drie e-mails als groepje bij elkaar met de datum van de laatste e-mail.

Als je later e-mails op datum gaat zoeken maakt de gespreksweergave er soms een lastige puzzel van.

Je kunt de gespreksweergave als volgt instellen: ga via de drie streepjes op het startscherm van de Gmail-app naar Instellingen, tik op het e-mailadres en veeg naar de sectie Algemeen. Daar kun je de gespreksweergave aan- of uitzetten.

De lichte of donkere modus instellen

Lees je e-mails liever als zwarte tekst op een witte achtergrond of geef je de voorkeur aan witte tekst op een donkere achtergrond? Het maakt een groot verschil en is gelukkig eenvoudig in te stellen.

Ga via de drie streepjes naar de instellingen, tik op Algemene instellingen > Thema. Kies Licht, Donker of Systeemstandaard. In het laatste geval volgt de Gmail-app de lichte of donkere modus van jouw Android apparaat.

De interne browser uitschakelen

Android Gmail-app instellingen Krijg je een e-mail met een link naar een website en je tikt daarop, dan wordt de website geopend in de interne browser van Gmail. Dat gaat iets vlotter dan met Chrome.
Maar de interne browser is beperkt in z'n mogelijkheden: o.a. geen tabbladen en geen mogelijkheid zelf een webadres in te voeren.
Door in de interne browser op de drie puntjes te tikken kun je alsnog kiezen om de website in Chrome te openen.

Al met al niet erg handig. Gelukkig kun je de interne browser uitschakelen zodat je voortaan meteen een website in Chrome opent: ga via de drie streepjes naar de instellingen, tik op Algemene instellingen, blader een flink stuk naar beneden en haal het vinkje bij "Weblinks openen in Gmail" weg.

Slimme functies instellen

Wil je dat Google jou een handje helpt met het automatisch schrijven van e-mails en het beantwoorden ervan? Het klinkt te mooi om waar te zijn maar dit zijn enkele van de mogelijkheden die je krijgt met het aanzetten van Slimme functies en personalisatie.

Je kunt erover lezen op deze Computerhulp en deze Computerhulp webpagina van Google.

Je kunt de samenwerkende mogelijkheden van Slimme functies en personalisatie, Slimme functies en personalisatie in andere Google-producten, Smart Compose en Smart Reply als volgt instellen: ga via de drie streepjes op het startscherm van de Gmail-app naar Instellingen, tik op het e-mailadres en veeg naar de sectie Algemeen. Daar tref je de gerelateerde opties aan.

De Vergaderen-knop instellen

Standaard staat onderaan het startscherm van de Gmail-app een balk met de opties E-mail en Vergaderen. Dat is handig als je vaak gebruik maakt van Google Meet vergaderingen. Door in de balk op de Vergaderen-knop te tikken kun je zo'n meeting starten of eraan deelnemen.

Maar als je dat niet vaak doet, dan neemt die balk onnodig ruimte in beslag. Via de instellingen kun je die verwijderen.
Ga via de drie streepjes naar de instellingen van de Gmail-app, tik op het e-mailaccount waar je de knop niet wilt zien en blader een flink stuk omlaag naar de sectie Vergaderen.
Haal het vinkje weg bij Het tabblad Vergaderen voor videogesprekken tonen. De Gmail-app start dan opnieuw en de balk met Vergaderen-knop is verdwenen.

Wil je later toch een keer vergaderen via Google, dan kun je daarvoor de aparte Meet-app gebruiken.

Gmail op een tablet

Gmail werkt op een tablet vrijwel hetzelfde als op een smartphone. Dankzij het grotere scherm zie je tegelijkertijd de lijst met e-mails en de inhoud van een e-mail:

Android Gmail tablet

Rechtsboven de e-mail staat een ikoontje om labels aan de e-mail toe te kennen. Handig dus om eerst daarop te tikken en labels te kiezen, daarna tik je op het ikoontje om de e-mail te archiveren.
Of nog handiger... bij het toekennen van labels verwijder je tegelijk het Inbox-label. Ook dan verdwijnt de e-mail meteen uit de Inbox.

 

Praat met je apparaat

Je Android smartphone of tablet is bij uitstek geschikt om met spraak te gebruiken. Je hoeft niet langer zoekopdrachten voor Google in te typen, je stelt gewoon een vraag zoals "Wat is de weersverwachting voor morgen?" of "Wat is een algoritme?".

Een berichtje typen in WhatsApp, met die kleine toetsjes op je smartphone? Dat hoeft dus niet langer. Je kunt het bericht gewoon dicteren.
Het helpt wel als je "komma", "punt", "nieuwe regel", "nieuwe alinea", "vraagteken" e.d. zegt tijdens het inspreken.

Kijk bij de Android-instellingen of "spraakgestuurd typen" aanstaat: zoek bij Instellingen naar "Taal en invoer" (of naar dicteren, spraak of toetsenbord). Dit zie je in de eerste schermkopie hieronder.
Als de instelling goed is, zie je bij het toetsenbord een microfoon (mogelijk moet je even op het knopje linksboven het toetsenbord tikken voor extra keuzes). Dit zie je in de tweede schermkopie:

Praat met je Android Praat met je Android

Even een e-mailtje naar Anne "schrijven" - tik op de microfoon en dicteer (de tekst is in één keer ingesproken, maar je ziet dat de smartphone het interpreteert en verwerkt):

Praat met de Google-assistent

Nu je spraak gebruikt op je Android smartphone of tablet (zie vorige tip) is het een kleine stap om de Google-assistent aan het werk te zetten.

NB Helaas laten de onderstaande video's niet het ingesproken geluid horen... Je ziet wel de tekst die wordt ingesproken en je hoort het antwoord van de assistent. De geavanceerde techniek heeft toch nog beperkingen.

Op de meeste apparaten zijn er twee manieren om de assistent te activeren:

1. Druk lang op de startknop (het rondje onderaan elk scherm).
In deze video wordt gevraagd naar de weersverwachting voor dinsdag en hoe laat dinsdag het Van Gogh-museum open gaat (zet het geluid aan!):

2. Tik op de microfoon in de Google-widget die vaak al op je apparaat staat:
In deze video wordt gevraagd wat een algoritme is en vervolgens naar de leeftijd van Björn Borg:

Tip: Op deze pagina van Google Computerhulp staan veel voorbeelden van opdrachten die je aan de assistent kunt geven.

Goed voor je ogen: de donkere modus

Veel Android versies ondersteunen de "donkere modus". Daarmee worden de meeste schermen op je apparaat niet met een witte achtergrond weergegeven, maar met een donkere. Da's fijn voor je ogen!

Ga naar de Instellingen-app en kijk bij de opties voor Display (of Scherm). Zet daar het schuifje bij Donkere stand aan. Hieronder zie je dit scherm en het verschil dat deze instelling maakt:

Android lichte modus Android donkere modus

Beperk het aantal meldingen

Krijg je veel meldingen (ook wel notificaties genoemd) van apps? Bijv. als er een e-mail binnenkomt, het laatste weer, een Facebookbericht, een nieuwsitem, Google Foto's met een suggestie, WhatsApp, sportuitslagen... Meldingen geven vaak ook een geluidssignaal.
Voor elke melding zie je op de bovenste regel van je scherm een klein ikoontje:

Android meldingen

Je kunt vanaf de bovenrand van je apparaat naar beneden vegen om de meldingen te zien. Tik vervolgens op een melding om naar de betreffende app te springen of veeg de melding naar rechts om deze te wissen. Bij meerdere meldingen staat vaak een kruisje of de tekst "Alles wissen" om alle meldingen in één keer te verwijderen - dat kun je met een gerust hart doen: je verwijdert alleen de meldingen, niet de bijbehorende berichten.

Android melding Samsung vastleggen

Als je te veel meldingen krijgt, kun je dit op de meeste Android apparaten als volgt beperken: druk lang op een melding om een menu met opties te krijgen. Daarmee kun je ervoor kiezen om meldingen van die app niet meer weer te geven of om het geluid van de meldingen uit te zetten.
In de schermkopie zie je een voorbeeld van de app "Samsung vastleggen" die een stille (geluidloze) melding geeft als je een schermkopie maakt.

Zet het schuifje uit om niet langer meldingen van de app te krijgen. Als dit op jouw apparaat niet zo werkt, ga dan naar de Android Instellingen-app om in de sectie Meldingen de "overlast" per app te beperken.

Hoe vol is je smartphone of tablet?

Hoe vol is je Android apparaat

Zou je apparaat al helemaal vol zijn? Foto's en apps kunnen veel ruimte in beslag nemen.

In de Instellingen-app kun je zoeken naar "opslag". Of veeg in de Instellingen naar de sectie genaamd Apparaatonderhoud. Daar zie je hoeveel ruimte je nog hebt.

Tik op een categorie (bijv. Afbeeldingen, Video's, Audio, Documenten) en je krijgt meer gedetailleerde informatie. Vervolgens kun je (grote) bestanden opruimen: druk lang op een bestand en tik op Verwijderen.

Stel je smartphone in voor noodsituaties

Stel, er overkomt je iets. Je raakt bewusteloos na een ongeluk, aanrijding, flauwte... Medische hulp is snel ter plaatse en het zou goed zijn als hulpverleners meteen weten welke medicijnen je gebruikt, of je allergieën hebt, wie je huisarts is, wie jouw (familie)contacten in geval van nood zijn enz.

Deze medische informatie kun je opgeven in je smartphone. Vanaf een vergrendelde smartphone is de informatie beschikbaar: tik daar op Noodoproep en vervolgens op Medische gegevens en jouw gegevens worden getoond. Hulpverleners zijn hier bekend mee.

Waar een smartphone al niet goed voor is!

Zorg er dus voor dat je deze gegevens invult. Om dat te doen open je de Instellingen-app en tik je op Veiligheid en noodsituaties. Daar vind je Medische gegevens en Contacten noodgevallen.
Mocht je dit niet vinden op jouw smartphone, gebruik dan het vergrootglas in de Instellingen-app om te zoeken op trefwoorden als: medisch, nood, sos e.d.

Tik bij Medische gegevens en bij Contacten noodgevallen op Wijzig (of op het potlood) om gegevens in te vullen of te wijzigen.

Android noodsituaties   Android noodsituaties   Android noodsituaties   Android noodsituaties

Zet je apparaat eens uit

Dit is verreweg de makkelijkste tip, maar wel belangrijk. Als je gewend bent om met name je smartphone altijd aan te laten staan, dan kan het na een week of zo gebeuren dat sommige dingen het niet meer zo goed doen.
Het kopiëren van foto's naar Google Foto's hapert bijvoorbeeld, of het lukt je maar niet om je agenda-app te openen, je apparaat reageert vrij traag, updates zijn lang bezig...

Tijdens het gebruik van je apparaat blijven soms onnodige of tijdelijke gegevens achter in het geheugen en door opnieuw te starten wordt dit geschoond.

Het is daarom aan te raden om zo nu en dan (bijv. eens per week) je smartphone of tablet helemaal uit te schakelen. Als je het apparaat daarna weer aanzet moet je je ingestelde wachtwoord of simcode invoeren, dus zorg ervoor dat je die bij de hand hebt.

Diverse korte tips

Hieronder lees je over de volgende korte en zeer handige tips:

Laat je scherm langer aanstaan

Hou een melding vast

Stilte in bioscoop en schouwburg

Laat je scherm langer aanstaan

Android scherm langer aan laten Op veel Android apparaten springt het scherm snel op zwart, vaak binnen een minuut. Dat is goed om de batterij te sparen, maar het kan best irritant zijn: je begint een appje te typen, doet even iets anders en het scherm is alweer uit.

Je kunt dit makkelijk aanpassen. Ga naar de Instellingen-app en tik op Display. Op de meeste Android apparaten vind je daar het kopje "Time-out scherm". Tik erop en je kunt bijv. 5 minuten of langer kiezen.

Hou een melding vast

Android melding vasthouden Krijg je een melding met bijv. een inlogcode of verificatiecode per sms? Dan verschijnt het even kort in beeld, bovenaan het scherm.
Wil je het langer zien om de code op te schrijven of te onthouden? Raak dan de melding aan, verschuif deze een stukje en hou vast. Nadat je de inhoud hebt gelezen veeg je de melding omhoog zodat-ie alsnog verdwijnt.

Stilte in bioscoop en schouwburg

Android niet storen Zit je in de bioscoop, de schouwburg of een andere plek waar je geen geluiden van je mobieltje wilt horen? Veeg dan naar de snelle instellingen en tik op het Niet storen-ikoontje om het aan te zetten.

Je herkent de Niet storen-stand aan het ikoontje bovenin het scherm:

Android niet storen

Android niet storen Op veel Android apparaten kun je in de snelle instellingen lang drukken op het Niet storen-ikoontje. Dan verschijnt een detailscherm waarin je o.a. kunt opgeven hoe lang het niet storen moet duren en of er uitzonderingen zijn.

NB Om geen geluiden op je mobieltje te krijgen is het dus niet nodig om in de snelle instellingen de vliegtuigstand aan te zetten waarmee je berichten van buiten tegen houdt.

Meer weten?

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer tips lezen? Kijk dan bij de Geavanceerde Android tips. Ook de Android beveiligingstips zijn aanraders.

Daarnaast vind je in het Android Helpcentrum van Google Computerhulp informatie over diverse Android functies, inclusief hoofdstuk Kennismaken met Android.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.