Geavanceerde Android tips

Op deze pagina vind je geavanceerde tips voor Android smartphones en tablets.

a

Zoals je misschien al hebt gelezen, is dat best lastig: Android kent veel variaties. Het besturingssysteem is gemaakt door Google, maar fabrikanten zoals Samsung, LG, Lenovo, Huawei en anderen hebben het aangepast naar eigen inzicht. Daardoor werkt het ene Android apparaat iets anders dan het andere. Vat de tips op deze pagina dus "ruim" op...

De meeste tips zijn voorzien van afbeeldingen of filmpjes. De afbeeldingen kun je vergroten door er één keer op te tikken (doe dat nogmaals om weer te verkleinen). Filmpjes tonen een vergrootknopje tijdens het afspelen.
Bij het afspelen van een filmpje toont een wit rondje waar het scherm wordt aangeraakt. Soms zie je twee witte rondjes, dan raken twee vingers het scherm aan (bijv. bij knijpen en spreiden).

Inhoudsopgave

Tik op een onderwerp om ernaartoe te springen:

Een gratis app toevoegen aan je smartphone of tablet

Een betaalde app toevoegen aan je smartphone of tablet

Apps automatisch updaten

App verplaatsen naar een sd-kaart om ruimte te besparen

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

De standaard app wijzigen

Je 06-nummer wel of niet weergeven bij degene die jij belt

Automatisch tekst vervangen: handig in bijv. e-mails

Een schermkopie maken

Een back-up (reservekopie) maken bij Google

Een back-up maken van je contacten

Je Android apparaat koppelen aan een Windows computer

 

Een gratis app toevoegen aan je smartphone of tablet

Stel, je leest in de krant of hoort van vrienden dat er een mooie app is van het Rijksmuseum. Dat spreekt jou aan dus je wilt die app ook op je smartphone of tablet.

Alle beschikbare apps kun je vinden in de Google Play Store. Dat is best een vreemde naam - je denkt vast: Play Store, dat zijn dus spelletjes. Maar nee, ook gewone apps staan in de Play Store.

a Open op je mobiele apparaat de Google Play Store-app; het ikoontje ervan zie je hier rechts. Op het beginscherm van de store staat bovenaan een zoekveld. Typ in dat veld de naam van de app die je zoekt. Als je een paar letters van de naam hebt ingetypt, zie je eronder al een regel met de app verschijnen. Tik daarop. Je ziet dan informatie over de app met o.a. uitleg, schermafbeeldingen en beoordelingen. Als de app geld kost, staat dat daar - maar bijna alle apps in de Play Store zijn gratis.

Tik op het knopje Installeren om de app op jouw Android apparaat te zetten. Soms krijg je een scherm te zien waarop je gevraagd wordt om je accountconfiguratie te voltooien:
a

Waarschijnlijk geef je liever niet je bank- of credit cardinformatie. Tik daarom linksonder op het knopje Overslaan. Daarna wordt de app toegevoegd aan je apparaat. Dat duurt even: je ziet een rondje draaien dat de voortgang aangeeft.
Tik daarna op het knopje Openen om de app te starten.

NB Kun je de app (later) niet vinden op je apparaat? Misschien staat-ie op een startscherm of bij alle apps. Voor uitleg daarover, kijk je even bij Het startscherm en "alle apps" op de pagina met eenvoudige Android tips.

In de volgende video zie je hoe de Rijksmuseum-app aan een Android smartphone wordt toegevoegd:

Een betaalde app toevoegen aan je smartphone of tablet

a Sommige apps kosten geld, vaak een klein bedrag. Veel apps zijn gratis, maar bieden bij gebruik de mogelijkheid om tegen betaling extra functies te gebruiken.
Je wilt natuurlijk op een veilige manier betalen, zonder enig risico te lopen met bank- of credit cardgegevens. Gelukkig is dat mogelijk: je kunt een Google Play cadeaubon (een opwaardeerkaartje) kopen in winkels en online. Het bedrag daarvan stort je via de Play Store op je Google-account (je Gmailadres) om vervolgens aankopen mee te doen.

In de winkel kun je natuurlijk veilig betalen; online betaal je aan een Nederlandse webwinkel met bijv. iDeal wat ook veilig is. Voordeel van een cadeaubon is dat je een vast bedrag van 15, 25 of 50 euro betaalt. Daarmee is het risico beperkt - lijkt een beetje op een prepaid telefoonkaart.

Op deze webpagina van Google a zie je in welke (web-)winkels je een cadeaubon kunt kopen.

Cadeaubon inwisselen op een Android smartphone of tablet

a Na aankoop van een cadeaubon ga je naar de Play Store-app op je Android smartphone of tablet. Tik rechtsboven op het rondje met jouw foto of initialen, tik op Betalingen en abonnementen en tik daarna op Betaalmethoden. Je krijgt dan een scherm met bovenin je huidige saldo; daaronder staan betaalmethoden. Tik onderin op Code inwisselen om de waarde van de cadeaubon aan je saldo toe te voegen.

Op de cadeaubon die je in de winkel kocht, kras je de code zichtbaar en vult die in. Bij online aankoop krijg je een code per e-mail die je invult. Daarmee is de waarde meteen beschikbaar voor aankopen in de Play Store, voor vergroting van je cloudopslag en meer.

Cadeaubon inwisselen op een Windows computer, iPhone of iPad

a Na aankoop van een cadeaubon ga je in de browser naar website https://play.google.com/ a. Als je nog niet bij Google bent aangemeld, klik dan rechtsboven op Inloggen.

Klik in het menu in de linkerkolom op Betaalmethoden om je huidige saldo te zien. Klik in datzelfde menu op Tegoed inwisselen om de waarde van de cadeaubon aan je saldo toe te voegen.

Op de cadeaubon die je in de winkel kocht, kras je de code zichtbaar en vult die in. Bij online aankoop krijg je een code per e-mail die je invult. Daarmee is de waarde meteen beschikbaar voor aankopen in de Play Store, voor vergroting van je cloudopslag en meer.


Het zal je niet verbazen dat het je heel makkelijk wordt gemaakt om iets in de Play Store te kopen. Naast apps zijn er ook games, films en boeken. Je vindt die via de balk onderin het beginscherm.

Op de onderstaande twee schermen zie je een voorbeeld van een betaalde fotografie-app genaamd ProCam X. De groene knop die bij gratis apps de tekst "Installeren" toont, geeft nu de prijs van de app aan. Als je daarop tikt, krijg je het tweede scherm dat hieronder staat. Daarop geeft de groene knop Kopen met 1 tik weer. Tik je daarop dan wordt je saldo gecontroleerd, de aankoop verrekend en de app op je apparaat gezet. Zo eenvoudig is het!
a a

Apps automatisch updaten

Er zijn vaak updates beschikbaar voor apps. Het is aan te raden je Android apparaat regelmatig te laten bijwerken, zowel het besturingssysteem als apps. Updates hangen namelijk vaak samen met beveiliging.

Je kunt in de Play Store instellen of je je apps automatisch wilt laten updaten. Dat gebeurt dan als je smartphone of tablet aan de oplader ligt en met wifi is verbonden.

Ga voor deze instelling naar de Play Store en tik rechtsboven op het rondje met jouw foto of initialen. Tik daarna op Instellingen en vervolgens op Automatisch updaten. Kies bij voorkeur Alleen via wifi:
a a

Wil je weten of er voor jouw apps updates beschikbaar zijn? Open dan de Play Store, tik rechtsboven op het rondje met jouw foto of initialen en daarna op Mijn apps en games. Daar staat een lijst met updates. Je kunt daar op het knopje "Alles updaten" tikken om de apps meteen te laten bijwerken.

App verplaatsen naar een sd-kaart om ruimte te besparen

a Veel Android smartphones en tablets hebben de mogelijkheid om een sd-kaartje in het apparaat te plaatsen. Sd staat voor secure digital; net als een usb-stick kun je er bestanden op zetten om de opslagruimte van je apparaat te vergroten.

Als de interne opslagruimte van je apparaat vol dreigt te raken, kun je overwegen om apps te verplaatsen naar zo'n sd-kaartje. Of je zou bijv. muziekbestanden op het sd-kaartje kunnen zetten.

Deze mogelijkheid heeft enkele beperkingen:

Om een app te verplaatsen ga je naar de Android Instellingen-app, tik op Apps en open een app die je wilt verplaatsen. Bij de app-gegevens staat Opslag, tik daarop. Nu zie je hoeveel ruimte wordt gebruikt door de app en door de gegevens van de app:
a

Als er een sd-kaartje in je apparaat zit, staat op het opslagscherm:

Het verplaatsen van de app en gegevens kan even duren.

 

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

 

De standaard app wijzigen

Stel, je krijgt een e-mail met een pdf-document als bijlage. Je wilt de bijlage lezen dus tik je erop. De eerste keer dat je dit doet, krijg je een keuze: welke app wil je gebruiken om een pdf-document te lezen. In een venster kies je een app en geef je aan of je die app één keer wilt gebruiken of altijd:
a

Kies je "Eén keer" dan krijg je bij het openen van een volgend pdf-document weer de keuze. Kies je "Altijd" dan onthoudt je smartphone of tablet jouw keuze. Dat is op zich heel handig, maar als je later toch een andere app wilt gebruiken dan moet je daar wat voor doen: de standaard app wijzigen!

a Ga naar de Android Instellingen-app en tik op Apps. Afhankelijk van het merk van je apparaat zie je daar bijv. een regel met Standaard apps. Tik daarop en wat blijkt: voor slechts enkele apps kun je een standaard kiezen.

Er is dus meer voor nodig om je eerdere keuze aan te passen: ga weer naar de Android Instellingen-app en tik op Apps. Blader naar de app die je eerder hebt ingesteld om pdf-documenten te lezen en tik op die app om de details ervan te zien. Eén van de app-instellingen heet "Instellen als standaard", tik daarop en wis de instelling.
In de video zie je hoe de Xodo-app wordt gewist als app om pdf-documenten te openen:

De eerstvolgende keer dat je een pdf-document opent, krijg je weer de vraag welke app je wilt gebruiken en of dat één keer of altijd moet zijn. Kies eerst maar voor "één keer"; pas als je zeker weet of de app bevalt, kies je voor "altijd".

Je 06-nummer wel of niet weergeven bij degene die jij belt

Als jij iemand belt met je Android smartphone dan krijgt die persoon jouw 06-nummer te zien. Da's handig, maar niet altijd... Er zijn situaties waarbij je "anoniem" wilt blijven.

Het is mogelijk om de nummerherkenning aan en uit te zetten: start de telefoon-app en tik rechtsboven op de drie puntjes, tik daarna op Instellingen. Daar vind je een aantal opties. Afhankelijk van je Android apparaat zie je bijv. een regel met "Aanvullende services". Tik daarop en kies bij Beller-id weergeven voor "nummer verbergen" of "nummer tonen".
a a

Automatisch tekst vervangen: handig in bijv. e-mails

Hoi Annemarie, waarmee sluit jij je e-mails af? Typ je:

Wat je ook gebruikt, je typt wat af... Je kunt wel een vaste ondertekening instellen, maar dan moet je die weer aanpassen als je een andere wilt gebruiken.
En je werkt in de vleesverwerkingsindustrie. Zo'n lang woord wil je niet twintig keer per dag hoeven in te tikken... Vandaar deze tip over tekstvervanging.

Ga naar de Android Instellingen-app en gebruik de zoekfunctie om "tekstvervanging", "autocorrectie" of "sneltoetsen tekst" te vinden (elke fabrikant bedenkt een andere term...).

Bij Samsung vind je dit als volgt: Instellingen > Algemeen beheer > Taal en invoer > Schermtoetsenbord > Samsung toetsenbord > Slim typen > Sneltoetsen tekst (of tik op het tandwiel op je schermtoetsenbord). Daar voeg je bijv. het volgende toe:


a a

Als je nu een e-mail afsluit, typ je een van de sneltoetsen; in de tekstvervangingsregel boven het toetsenbord tik je op de uitgebreide zin om die in de e-mail te krijgen:

Je kunt tekstvervanging natuurlijk voor allerlei functies gebruiken. Als je bijv. drie verschillende e-mailadressen hebt, zou je @@1, @@2 en @@3 als sneltoetsen kunnen definiëren met het bijbehorende e-mailadres als uitgebreide zin. Dat scheelt een hoop typewerk.

Maar... de ultieme manier om minder te typen is natuurlijk het gebruik van je stem om te dicteren. Heb je die tip al uitgeprobeerd? Lees Praat met je apparaat bij de eenvoudige Android tips.

Een schermkopie maken

Wat je ook doet op je Android smartphone of tablet, wat op je scherm staat kun je bewaren. Een webpagina in Chrome, een bericht in WhatsApp, een e-mailconcept - van alles kun je een schermkopie maken.

Hoe je een schermkopie maakt, verschilt per fabrikant van je apparaat:

Probeer eerst de twee genoemde knoppen en als dat niet lukt Google je even op "schermkopie" gevolgd door het merk van je apparaat.

Een schermkopie maakt altijd een "foto" van het volledige scherm, je ziet het beeld even bewegen alsof je een camera gebruikt. Vaak krijg je daarna de optie om de foto te bewerken, bijv. bij te snijden of met kleurstiften er iets op te schrijven. De foto wordt standaard opgeslagen bij de afbeeldingen op je mobiele apparaat.
Samsung geeft ook de mogelijkheid om meer dan één scherm te kopiëren. Da's handig als je bijv. een lang stuk van een webpagina wilt bewaren.

Hieronder zie je drie video's die verschillende mogelijkheden weergeven:

  1. Links: maakt een schermkopie, deelt deze per e-mail en checkt dat de schermkopie in de galerij met afbeeldingen is opgeslagen
  2. Midden: maakt een schermkopie, bewerkt deze en slaat het resultaat op.
  3. Rechts: maakt een schermkopie die uit meer dan één scherm bestaat.

   

Een back-up (reservekopie) maken bij Google

Via een instelling kun je ervoor zorgen dat automatisch een back-up wordt gemaakt van de Android-gegevens (o.a. instellingen) en apps op je smartphone of tablet. Die back-up wordt bewaard in je Google-account.
Wil je weten wat er in de back-up wordt meegenomen? Kijk dan op deze webpagina a van Google.

Vaak biedt ook de fabrikant van het apparaat (bijv. Samsung, Huawei, Lenovo) een back-upmogelijkheid. Maar aangezien je het apparaat toch al met een Google-account gebruikt, is de Google-optie te prefereren.
Daarmee kun je bovendien op een nieuwe smartphone of tablet de Android instellingen en apps van je oude apparaat zetten.

a Je zet de back-up aan in de Android Instellingen-app. Tik daar op "Accounts en back-up", vervolgens op "Back-up en herstel" en tot slot onder het kopje van Google op "Back-up van mijn gegevens" (zoals gebruikelijk kunnen de termen iets anders zijn op jouw smartphone of tablet).

a De back-up wordt bewaard in Google Drive. Je kunt het bestand (niet de inhoud) zien door de Google Drive-app te openen. Tik daar linksboven op de drie streepjes en dan op Back-up. Onder het back-upbestand zie je de datum waarop de laatste back-up is gemaakt.
a Aangezien de back-up eens per week wordt gemaakt, moet de datum vrij recent zijn. Check je instellingen als dat niet het geval is. Overigens zie je ook de back-up van WhatsApp op dat scherm.

Een back-up maken van je contacten

Als je je contacten bewaart in de Google Contacten-app, dan worden die meegenomen in de wekelijkse back-up die in de vorige tip wordt genoemd.
Gebruik je een andere app, bijv. die van de fabrikant, zorg er dan voor dat je zelf regelmatig een back-up maakt. Je moet er niet aan denken dat je alle contacten met hun telefoonnummers en/of e-mailadressen weer moet intikken als er iets gebeurt met je huidige apparaat!

Om zelf een back-up te maken open je de Contacten-app. Ga naar het menu, doorgaans door op drie streepjes of drie puntjes te tikken. Daar zie je een optie om contacten te beheren. Tik daarop en vervolgens op Contacten im- of exporteren. Tik daarna op Exporteren. Kies de locatie, bijv. interne opslag en voer dit uit door op de Exporteren-knop te tikken. Hieronder staan de schermen die je als voorbeeld kunt volgen:
a a a

Nu is er een bestand gemaakt met daarin alle contacten. Mocht het ooit nodig zijn dan kun je dat gebruiken om de contactgegevens te importeren. Hier is aan te raden dit bestand per e-mail naar jezelf te sturen zodat je het als kopie in je e-mailprogramma of bijv. op een computer kunt bewaren.

In je meldingen staat een regel met informatie dat de export is voltooid. Tik daarop om naar de interne opslag van je apparaat te gaan. Als alternatief kun je de Bestanden-app van je apparaat starten en daarop de interne opslag openen. Zoek het contactenbestand dat net is gemaakt; het staat vast onderin de bestandslijst. Druk er lang op om het te selecteren; daarna tik je op het delen-ikoontje en kies je de Mail of Gmail-app om het naar jezelf te versturen:
a a

Mocht dit niet zo gauw lukken, kijk dan even bij de volgende tip.

Je Android apparaat koppelen aan een Windows computer

Je kunt je Android smartphone of tablet met het usb-kabeltje van de oplader verbinden met een Windows computer. Daarmee krijg je toegang tot de bestanden op je mobiele apparaat. Dat kan best handig zijn als je bijv. foto's of gedownloade e-mailbijlagen naar de computer wilt kopiëren.
Of je kunt bijv. muziekbestanden van de computer naar het Android apparaat kopiëren zodat je ermee naar je favoriete nummers kunt luisteren.

Nadat je de twee apparaten met het kabeltje hebt verbonden dien je meestal het Android apparaat te ontgrendelen (aan te zetten). Afhankelijk van je apparaat moet je mogelijk bij de Snelle instellingen op een melding tikken en toestaan dat de usb-verbinding bij je bestanden mag komen.
Daarna open je op de computer de Windows verkenner. Klik in de kolom links op Deze pc. Rechts staat je Android apparaat:
a

Dubbelklik op het Android apparaat om de mappen en bestanden te zien die erop staan:
a

De belangrijkste mappen zijn doorgaans (de namen kunnen verschillen per fabrikant):

Gebruik de standaard Kopiëren, knippen en plakken-handelingen om bestanden tussen de apparaten te kopiëren of verplaatsen.
Wees voorzichtig dat je geen wijzigingen aanbrengt in Android, Samsung of Datamappen.

 

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.