Op deze pagina vind je geavanceerde tips voor Android smartphones en tablets.
Zoals je misschien al hebt gelezen, is dat best lastig: Android kent veel variaties. Het besturingssysteem is gemaakt door Google, maar fabrikanten zoals Samsung, LG, Lenovo, Huawei en anderen hebben het aangepast naar eigen inzicht. Daardoor werkt het ene Android apparaat iets anders dan het andere. Vat de tips op deze pagina dus "ruim" op...
Bij veel tips staat een kleine schermkopie. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.
Bij het afspelen van een filmpje toont een wit rondje waar het scherm wordt aangeraakt. Soms zie je twee witte rondjes, dan raken twee vingers het scherm aan (bijv. bij knijpen en spreiden).
Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.
Stel, je leest in de krant of hoort van vrienden dat er een mooie app is van het Rijksmuseum. Dat spreekt jou aan dus je wilt die app ook op je smartphone of tablet.
Alle beschikbare apps kun je vinden in de Google Play Store. Dat is best een vreemde naam - je denkt vast: Play Store, dat zijn dus spelletjes. Maar nee, ook gewone apps staan in de Play Store.
Open op je mobiele apparaat de Google Play Store-app; het ikoontje ervan zie je hier rechts. Op het beginscherm van de store staat bovenaan een zoekveld. Typ in dat veld de naam van de app die je zoekt. Als je een paar letters van de naam hebt ingetypt, zie je eronder al een regel met de app verschijnen. Tik daarop. Je ziet dan informatie over de app met o.a. uitleg, schermafbeeldingen en beoordelingen. Als de app geld kost, staat dat daar - maar bijna alle apps in de Play Store zijn gratis.
Tik op het knopje Installeren om de app op jouw Android apparaat te zetten. Soms krijg je een scherm te zien waarop je gevraagd wordt om je accountconfiguratie te voltooien:
Waarschijnlijk geef je liever niet je bank- of credit cardinformatie. Tik daarom linksonder op het knopje Overslaan. Daarna wordt de app toegevoegd aan je apparaat. Dat duurt even: je ziet een rondje draaien dat de voortgang aangeeft.
Tik daarna op het knopje Openen om de app te starten.
Tip: Standaard komt de toegevoegde app terecht op het scherm met "Alle apps". Wil je dat de app ook meteen als ikoontje op je startscherm verschijnt? Kijk dan hier voor de tip bij de startscherm-instellingen op de pagina met eenvoudige Android tips.
In de volgende video zie je hoe de Rijksmuseum-app aan een Android smartphone wordt toegevoegd:
Sommige apps kosten geld, vaak een klein bedrag. Veel apps zijn gratis, maar bieden bij gebruik de mogelijkheid om tegen betaling extra functies te gebruiken.
Je wilt natuurlijk op een veilige manier betalen, zonder enig risico te lopen met bank- of credit cardgegevens. Gelukkig is dat mogelijk: je kunt een Google Play cadeaukaart (een opwaardeerkaartje) kopen in winkels en online. Het bedrag daarvan stort je via de Play Store op je Google-account (je Gmailadres) om vervolgens aankopen mee te doen.
In de winkel kun je natuurlijk veilig betalen; online betaal je aan een Nederlandse webwinkel met bijv. iDeal wat ook veilig is. Voordeel van een cadeaukaart is dat je een vast bedrag van 15, 25 of 50 euro betaalt. Daarmee is het risico beperkt - lijkt een beetje op een prepaid telefoonkaart.
Op deze webpagina van Google
zie je in welke (web-)winkels je een cadeaukaart kunt kopen.
Na aankoop van een cadeaukaart ga je naar de Play Store-app op je Android smartphone of tablet. Tik rechtsboven op het rondje met jouw foto of initialen, tik op
Betalingen en abonnementen en tik daarna op Betaalmethoden. Je krijgt dan een scherm met bovenin je huidige saldo; daaronder staan betaalmethoden. Tik onderin op Code inwisselen om de waarde van de cadeaukaart aan je saldo toe te voegen.
Op de cadeaukaart die je in de winkel kocht, kras je de code zichtbaar en vult die in. Bij online aankoop krijg je een code per e-mail die je invult. Daarmee is de waarde meteen beschikbaar voor aankopen in de Play Store, voor vergroting van je cloudopslag en meer.
Na aankoop van een cadeaukaart ga je in de browser naar website
https://play.google.com/
.
Als je nog niet bij Google bent aangemeld, klik dan rechtsboven op Inloggen.
Klik in het menu in de linkerkolom op Betaalmethoden om je huidige saldo te zien. Klik in datzelfde menu op Tegoed inwisselen om de waarde van de cadeaukaart aan je saldo toe te voegen.
Op de cadeaukaart die je in de winkel kocht, kras je de code zichtbaar en vult die in. Bij online aankoop krijg je een code per e-mail die je invult. Daarmee is de waarde meteen beschikbaar voor aankopen in de Play Store, voor vergroting van je cloudopslag en meer.
Het zal je niet verbazen dat het je makkelijk wordt gemaakt om iets in de Play Store te kopen. Naast apps zijn er ook games, films en boeken. Je vindt die via de balk onderin het beginscherm.
Op de onderstaande twee schermen zie je een voorbeeld van een betaalde fotografie-app genaamd ProCam X. De groene knop die bij gratis apps de tekst "Installeren" toont, geeft nu de prijs van de app aan. Als je daarop tikt, krijg je het tweede scherm dat hieronder staat; daarop tik je om akkoord te gaan met de voorwaarden.
Er zijn vaak updates beschikbaar voor apps. Het is aan te raden je Android apparaat regelmatig te laten bijwerken, zowel het besturingssysteem als apps. Updates hangen namelijk vaak samen met beveiliging.
Je kunt in de Play Store instellen of je je apps automatisch wilt laten updaten. Dat gebeurt dan als je smartphone of tablet aan de oplader ligt en met wifi is verbonden.
Ga voor deze instelling naar de Play Store en tik rechtsboven op het rondje met jouw foto of initialen. Tik daarna op Instellingen, op Netwerkvoorkeuren en vervolgens op Apps automatisch updaten. Kies bij voorkeur Alleen via wifi:
Wil je weten of er voor jouw apps updates beschikbaar zijn? Open dan de Play Store, tik rechtsboven op het rondje met jouw foto of initialen en daarna op Mijn apps en games. Daar staat een lijst met updates. Je kunt daar op het knopje "Alles updaten" tikken om de apps meteen te laten bijwerken.
Veel Android smartphones en tablets hebben de mogelijkheid om een sd-kaartje in het apparaat te plaatsen. Sd staat voor secure digital; net als een usb-stick kun je er bestanden op zetten om de opslagruimte van je apparaat te vergroten.
Als de interne opslagruimte van je apparaat vol dreigt te raken, kun je overwegen om apps te verplaatsen naar zo'n sd-kaartje. Of je zou bijv. muziekbestanden op het sd-kaartje kunnen zetten.
Deze mogelijkheid heeft enkele beperkingen:
Om een app en/of de gegevens ervan te verplaatsen ga je naar de Android Instellingen-app, tik op Apps en open een app die je wilt verplaatsen (bijv. Google Foto's). Tik bij de app-gegevens op Opslag om te zien hoeveel ruimte wordt gebruikt door de app en door de gegevens van de app.
Als er een sd-kaartje in je apparaat zit en als verplaatsing mogelijk is, dan staat bij de
opslaggegevens een knop met de tekst "Wijzigen"
(of "Verplaatsen naar sd-kaart"). Tik erop en kies de sd-kaart.
NB Het verplaatsen van de app en/of gegevens kan even duren.
Stel, je krijgt een e-mail met een pdf-document als bijlage. Je wilt de bijlage lezen dus tik je erop. De eerste keer dat je dit doet, krijg je een keuze: welke app wil je gebruiken om een pdf-document te lezen. In een venster kies je een app en geef je aan of je die app één keer wilt gebruiken of altijd:
Kies je "Eén keer" dan krijg je bij het openen van een volgend pdf-document weer de keuze. Kies je "Altijd" dan onthoudt je smartphone of tablet jouw keuze. Dat is op zich heel handig, maar als je later toch een andere app wilt gebruiken dan moet je daar wat voor doen: de standaard app wijzigen!
Ga naar de Android Instellingen-app en tik op Apps. Afhankelijk van het merk van je apparaat zie je daar bijv. een regel met Standaard apps. Tik daarop en wat blijkt:
voor slechts enkele apps kun je een standaard kiezen.
Er is dus meer voor nodig om je eerdere keuze aan te passen: ga weer naar de Android Instellingen-app en tik op Apps. Blader naar de app die je eerder hebt ingesteld om pdf-documenten te lezen en tik op die app om de details ervan te zien. Eén van de app-instellingen heet "Instellen als standaard", tik daarop en wis de instelling.
In de video zie je hoe de Xodo-app wordt gewist als app om pdf-documenten te openen:
De eerstvolgende keer dat je een pdf-document opent, krijg je weer de vraag welke app je wilt gebruiken en of dat één keer of altijd moet zijn. Kies eerst maar voor "één keer"; pas als je zeker weet of de app bevalt, kies je voor "altijd".
Bij de eenvoudige Android tips heb je al kunnen lezen over de drie knoppen onderaan het scherm. Met een van die knoppen ga je naar de recente apps. In het voorbeeld hieronder is dat de linkerknop met de drie verticale streepjes:
Tik je op de recente apps-knop, dan verschijnen miniaturen van apps die je eerder hebt gebruikt. Door op
een miniatuur te tikken spring je naar de eerder gebruikte app.
In plaats van op de miniatuur te tikken, kun je ook op het ikoontje van de app bovenaan de miniatuur tikken. Dan verschijnt een menu met enkele geavanceerde mogelijkheden:
Met de opties Openen in gesplitste schermweergave ("split screen") en Openen in pop-upweergave kun je twee apps tegelijk gebruiken. Hieronder lees je er meer over.
NB Over de opties Deze app vergrendelen en Deze app vastmaken lees je meer in de tip Mag ik je smartphone even gebruiken?
In het filmpje hieronder zie je hoe je split screen gebruikt:
Tip: Als je op de drie puntjes in de lijn tussen de apps tikt, dan verschijnt een klein menu met de mogelijkheid om de twee schermen om te wisselen tussen onder en boven; tevens kun je ze als één miniatuur (als "app-paar") opnemen bij recente apps.
In het filmpje hieronder zie je hoe je pop-up gebruikt:
Krijg je die vraag wel eens? Of wil een van de (klein)kinderen even een game spelen op je Android tablet?
Je wilt natuurlijk niet dat iemand (al dan niet per ongeluk) instellingen wijzigt, jouw berichten en
e-mails bekijkt of andere ongewenste activiteiten uitvoert.
De oplossing: je kunt een app vastmaken. Daarmee kan iemand alleen die app gebruiken; andere apps en ook bijv. de snelle instellingen zijn dan niet toegankelijk.
Zorg er eerst voor dat een vereiste instelling aanstaat: open de Instellingen-app en ga naar
Biometrie en beveiliging > Andere beveiligingsinstellingen > Vensters vastmaken (of gebruik de zoekfunctie
in de Instellingen-app om "vastmaken" te vinden).
Tik op deze optie en lees de uitleg. Bovenaan het scherm zet je de optie aan; onderin kun je ervoor zorgen dat het vergrendelscherm wordt getoond na gebruik van de app, zodat je je pincode (of touch id, face id) moet opgeven om het apparaat weer te gebruiken.
Staat de instelling aan? Dan ga je als volgt te werk om iemand toegang tot één app te geven:
NB De optie App vergrendelen in het menu van recente apps betekent dat de desbetreffende app
niet met een veegactie kan worden gesloten; en evenmin via de optie "Alle sluiten" bij recente apps.
De vergrendelde app toont een hangslot bij de recente apps. Je dient op het hangslot te tikken om de app
te kunnen sluiten.
Android biedt een aantal geavanceerde mogelijkheden om de toegankelijkheid (zeg maar: het gebruiksgemak) van je smartphone of tablet te verbeteren. Dit is vooral een uitkomst als jouw visuele vermogens wat minder zijn of als je enige moeite hebt met de gedetailleerde gebaren.
Je kunt een hulpmenu instellen waarmee een knop met vier blokjes op het scherm verschijnt.
Die knop "zweeft" op het scherm:
je kunt de knop naar een andere plaats slepen maar hij blijft in beeld.
Tik je op die knop, dan verschijnt het hulpmenu met veel gebruikte Android functies:
Enkele voorbeelden van de handige mogelijkheden in het hulpmenu:
Je stelt het hulpmenu als volgt in: ga naar de Instellingen-app, tik op Toegankelijkheid,
tik op "Interactie en behendigheid" en tik daar op de tekst Hulpmenu.
Zet het schuifje bij hulpmenu aan; vanaf dat moment krijg je de "zwevende" knop met vier blokjes in beeld.
Bij de instelling "Items Hulpmenu selecteren" kun kiezen wat er in het hulpmenu staat. Tik op het rode minteken om een item te verwijderen of op het groene plusteken om een item toe te voegen.
Je kunt ook de volgorde van items in het hulpmenu veranderen: druk lang op een item en sleep het naar de gewenste plek.
Je kunt een sneltoets toevoegen aan de drie knoppen onderaan je Android scherm. De toets heeft de vorm van
een poppetje. Tik erop en een menu met toegankelijkheidsopties verschijnt:
Enkele voorbeelden van de handige mogelijkheden met de sneltoets:
Je stelt de sneltoets als volgt in: ga naar de Instellingen-app, tik op Toegankelijkheid, tik op
Geavanceerde instellingen en tik daar op Knop Toegankelijkheid.
Als je daar een of meer opties kiest, verschijnt de sneltoets vanzelf onderaan het Android scherm.
Als jij iemand belt met je Android smartphone dan krijgt die persoon jouw 06-nummer te zien. Da's handig, maar niet altijd... Er zijn situaties waarbij je "anoniem" wilt blijven.
Het is mogelijk om de nummerherkenning aan en uit te zetten: start de telefoon-app en tik rechtsboven op de drie puntjes, tik daarna op Instellingen. Daar vind je een aantal opties. Afhankelijk van je Android apparaat zie je bijv. een regel met "Aanvullende services". Tik daarop en kies bij Beller-id weergeven voor "nummer verbergen" of "nummer tonen".
Heb je de bijlage uit een e-mail gedownload op je smartphone en wil je die terugvinden? Staan er muzieknummers op je apparaat waarnaar je wilt luisteren? Of filmpjes die je wilt kijken? Wil je weten welke bestanden de meeste ruimte innemen? De app Files by Google helpt je in al deze gevallen.
Bijzonder aan de Files-app is dat bestanden vanzelf worden weergegeven in categorieën, bijv. afbeeldingen, video's, audio en documenten. Heb je een foto gedownload, dan staat het bij de categorie Downloads en ook bij de categorie
Afbeeldingen. Heb je muzieknummers gekopieerd, dan verschijnen ze vanzelf in de categorie Audio.
Dit maakt het gebruik van de app heel eenvoudig. Je hoeft niet naar mappen te zoeken, want alles kun je per categorie
terugvinden. Je kunt zelfs geen mappen maken.
Files biedt veel mogelijkheden. Naast het makkelijk vinden, bekijken en afspelen van bestanden kun je ook bestanden beveiligen (bijv. vertrouwelijke documenten), je Android apparaat opschonen en je bestanden draadloos delen met een ander Android apparaat.
In dit onderwerp vind je de volgende tips:
De Files-app toevoegen aan je smartphone of tablet
Het beginscherm van de Files-app
Je downloadt de Files by Google-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.
Open de app en geef de eerste keer toestemming om bestanden te vinden: tik op Doorgaan en Toestaan:
Eenmalige stappen bij het eerste gebruik van de Files-app.
Op het beginscherm van de Files-app zie je de volgende informatie:
Het beginscherm van de Files-app.
Als je een bestand hebt gedownload (bijv. een e-mailbijlage of een afbeelding op een website), dan staat het uiteraard bij Downloads. Maar de Files-app toont het bestand ook bij Afbeeldingen als het een foto is, bij Video's als het een filmpje is, bij Audio voor muziek en bij Documenten voor bijv. een pdf-bestand. Zo vind je het dus altijd makkelijk terug.
Tik je op een filmpje, afbeelding of muzieknummer dan krijg je deze meteen in beeld of het wordt meteen afgespeeld. Bij elk bestand staan rechts drie puntjes; tik erop en je krijgt een lijst met acties die je kunt ondernemen.
Druk lang op een bestand om het te selecteren; daarna tik je op andere bestanden om ook die te selecteren. Vervolgens kun je voor alle geselecteerde bestanden een actie uitvoeren, bijv. delen, verplaatsen, verwijderen, toevoegen aan favorieten en meer.
Kijk je naar een afbeelding of filmpje, of luister je naar een muzieknummer dan zie je bovenaan het scherm
een sterretje. Tik erop en het wordt toegevoegd aan je favorieten.
Je kunt bij een bestand ook op de drie puntjes tikken en daar kiezen voor "Toevoegen aan favorieten".
Al je favorieten vind je terug op het Browsen beginscherm van de app: tik bij Collecties op Favorieten om ze te bekijken.
NB Je kunt geen afspeellijsten maken met muzieknummers. Heb je veel muziek op je apparaat staan en wil je
afspeellijsten gebruiken, dan is de
VLC-app
een aanrader. Die werkt voor zowel muziek als filmpjes.
De Files-app biedt de mogelijkheid om een
beveiligde map te gebruiken. De beveiliging bestaat uit een
pincode of een patroon. Door bestanden naar de beveiligde map te verplaatsen kunnen anderen er niet bij.
Let op dat je de pincode of het patroon goed bewaart! Als je deze niet meer weet, zijn de bestanden in
de beveiligde map niet meer te bereiken of te herstellen.
Ook belangrijk: als je in de toekomst de Files-app van je mobiele apparaat verwijdert, dan worden de
bestanden in de beveiligde map ook verwijderd!
De eerste keer dat je de beveiligde map opent, kies je een pincode van vier cijfers of teken je een patroon.
Deze geef je twee keer op en daarna is de map klaar voor gebruik.
Je kunt nu elders in de app naar een vertrouwelijk document gaan. Tik bij dat bestand op de drie puntjes en
tik vervolgens op Naar beveiligde map verplaatsen. Je moet dan je pincode of patroon opgeven;
daarna wordt het bestand verplaatst naar de beveiligde map. Alleen daar kun je het weer terugvinden, uiteraard
nadat je je pincode of patroon hebt opgegeven om de beveiligde map te openen.
Een bestand dat in de beveiligde map staat kun je er ook weer uithalen: tik daar op de drie puntjes en kies Uit beveiligde map halen. De app weet waar het bestand oorspronkelijk stond en zet het daar terug. Als jij niet meer die oorspronkelijke locatie weet, gebruik dan de zoek-functie om bij het bestand te komen.
Je kunt je pincode of patroon wijzigen via de instellingen van de app. Tik daarvoor op de drie streepjes
op het beginscherm.
Bij de instellingen kun je ook de beveiligde map "resetten". Dat doe je als je de pincode of het patroon niet meer
weet. De inhoud van de beveiligde map wordt dan verwijderd. Daarna kun je de map opnieuw gebruiken.
Meer informatie over de beveiligde map vind je op
deze webpagina van Google
.
De Files-app kan helpen om je smartphone of tablet op te schonen. Het kan suggesties voor je doen over het
verwijderen van ongewenste bestanden, oude screenshots (schermkopieën), grote bestanden, downloads, apps en meer.
Als je een sd-kaart in je mobiele apparaat hebt, kun je ook op een makkelijke manier bestanden van de interne
opslag naar de sd-kaart verplaatsen.
Tik in de balk onderaan het scherm op Opschonen. Je ziet dan eerst hoeveel ruimte
de interne opslag en de sd-kaart hebben. Tik op het pijltje rechts daarvan voor details.
Daaronder staan knoppen om een opschoonactie te starten. Tik erop en
volg de aanwijzingen.
Alleen bij de "Ongewenste bestanden" (klinkt dreigend, maar het zijn "tijdelijke bestanden") hoef je alleen maar
op de knop te tikken en te bevestigen dat die bestanden weg kunnen. Bij andere acties
dien je zelf bestanden te selecteren om ze te verwijderen.
Je kunt bestanden die op jouw Android smartphone of tablet zijn opgeslagen draadloos delen met een ander
Android apparaat. Handig als je meerdere Android apparaten hebt of als je bijv. muzieknummers van jouw
smartphone wilt kopiëren naar de mobiel van iemand anders.
Het delen van bestanden maakt gebruik van de Android functie Dichtbij delen (ook bekend als Nearby share). Deze functie kan ook buiten de Files-app worden gebruikt, maar met de Files-app werkt het wat makkelijker.
Zet op beide Android apparaten Bluetooth aan; wifi speelt geen rol bij het delen van bestanden. Start op beide apparaten de Files-app en tik in de balk onderaan het scherm op Delen.
De ontvanger:
Deze vensters ziet de ontvanger.
De verzender:
Deze vensters ziet de ontvanger.
Goed nieuws:
Bij een volgend gebruik van delen met hetzelfde apparaat zal het aantal stappen minder zijn!
Meer informatie over het delen van bestanden vind je op
deze
en
deze
webpagina van Google.
Als je in de Audio-categorie op een muzieknummer tikt, dan speelt de muziek meteen af. Tik tijdens het afspelen op de drie puntjes rechtsboven; in het menu vind je de optie Instellen als ringtone.
Leuk om je favoriete nummer te horen als je telefoon overgaat!
Meer informatie over de Files-app vind je op
deze webpagina van Google
.
Ook op een Android smartphone en tablet kun je tekst kopiëren, knippen en plakken. Het vergt wat oefening, maar heb je het
eenmaal onder de knie dan scheelt het een hoop tikwerk.
De handelingen zijn op de meeste Android apparaten als volgt: druk lang op een woord dat je wilt kopiëren. Om het woord verschijnen balletjes; die kun je slepen om meer te selecteren. Boven de geselecteerde tekst verschijnt een menu; tik daarin op "kopiëren".
Ga vervolgens naar de plek waar je de tekst wilt plakken, bijv. een e-mail, WhatsApp-bericht of notitie. Druk daar lang op een leeg deel in de tekst totdat een menu verschijnt. Tik daar op "plakken".
Zo makkelijk is het! In het aparte onderwerp over kopiëren, knippen en plakken wordt dit nog wat uitgebreider beschreven. Je treft daar ook twee filmpjes aan die het bovenstaande tonen. Klik hier om ernaartoe te springen.
Hoi Annemarie, waarmee sluit jij je e-mails af? Typ je:
Wat je ook gebruikt, je typt wat af... Je kunt wel een vaste ondertekening instellen, maar dan moet je die weer aanpassen als je een andere wilt gebruiken.
En je werkt in de vleesverwerkingsindustrie. Zo'n lang woord wil je niet twintig keer per dag hoeven in te tikken... Vandaar deze tip over tekstvervanging.
Ga naar de Android Instellingen-app en gebruik de zoekfunctie om "tekstvervanging", "autocorrectie" of "sneltoetsen tekst" te vinden (elke fabrikant bedenkt een andere term...).
Bij Samsung vind je dit als volgt: Instellingen > Algemeen beheer > Taal en invoer > Schermtoetsenbord > Samsung toetsenbord > Slim typen [of Meer opties voor typen] > Sneltoetsen tekst (of tik op het tandwiel op je schermtoetsenbord). Daar voeg je bijv. het volgende toe:
Als je nu een e-mail afsluit, typ je een van de sneltoetsen; in de tekstvervangingsregel boven het toetsenbord tik je op de uitgebreide zin om die in de e-mail te krijgen:
Je kunt tekstvervanging natuurlijk voor allerlei functies gebruiken. Als je bijv. drie verschillende e-mailadressen hebt, zou je @@1, @@2 en @@3 als sneltoetsen kunnen definiëren met het bijbehorende e-mailadres als uitgebreide zin. Dat scheelt een hoop typewerk.
Maar... de ultieme manier om minder te typen is natuurlijk het gebruik van je stem om te dicteren. Heb je die tip al uitgeprobeerd? Lees Praat met je apparaat bij de eenvoudige Android tips.
Wat je ook doet op je Android smartphone of tablet, wat op je scherm staat kun je bewaren. Een webpagina in Chrome, een bericht in WhatsApp, een e-mailconcept - van alles kun je een schermkopie maken.
Hoe je een schermkopie maakt, verschilt per fabrikant van je apparaat:
Probeer eerst de twee genoemde knoppen en als dat niet lukt Google je even op "schermkopie" gevolgd door het merk van je apparaat.
Alternatief: Je zou ook het hulpmenu van toegankelijkheid kunnen inschakelen. Met de knop Schermafbeeldingen in dat menu maak je een schermkopie.
Een schermkopie maakt altijd een "foto" van het volledige scherm, je ziet het beeld even bewegen alsof je een camera gebruikt. Vaak krijg je daarna de optie om de foto te bewerken, bijv. bij te snijden of met kleurstiften er iets op te schrijven. De foto wordt standaard opgeslagen bij de afbeeldingen op je mobiele apparaat.
Samsung geeft ook de mogelijkheid om meer dan één scherm te kopiëren ("Samsung vastleggen"). Da's handig als je bijv. een lang stuk van een webpagina wilt bewaren.
Hieronder zie je drie video's die verschillende mogelijkheden weergeven:
Via een instelling kun je ervoor zorgen dat automatisch een back-up wordt gemaakt van de Android-gegevens en apps op je smartphone of tablet. Die back-up wordt bewaard in je Google-account.
Op
deze webpagina
van Google
lees je wat er in de back-up wordt meegenomen
Vaak biedt ook de fabrikant van het apparaat (bijv. Samsung, Huawei, Lenovo) een back-upmogelijkheid. Maar aangezien je het apparaat toch al met een Google-account gebruikt, is de Google-optie te prefereren.
Daarmee kun je bovendien op een nieuwe smartphone of tablet de Android-instellingen en apps van je oude apparaat makkelijk terugzetten.
Je zet de back-up aan in de Android Instellingen-app. Tik daar op
Accounts en back-up, tik vervolgens
onder het kopje Google Drive op Back-up van gegevens
en zet tot slot het schuifje aan bij Back-up met Google One.
Indien nodig geef je jouw Google-account (Gmailadres) en wachtwoord op.
NB Zoals gebruikelijk kunnen de termen iets anders zijn op jouw smartphone of tablet.
De back-up wordt bewaard in Google Drive. Je kunt het bestand (niet de inhoud) zien door de Google Drive-app te openen op je mobiele apparaat.
Tik daar linksboven op de drie streepjes en dan op Back-ups.
Onder het back-upbestand zie je wanneer de laatste back-up is gemaakt.
Aangezien de back-up regelmatig plaatsvindt, moet de datum vrij recent zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je zelf een back-up maken met de knop Nu back-up maken die je hierboven op het Instellingen-scherm bij Google One ziet.
NB Ook de WhatsApp back-up komt terecht in Google Drive.
Als je je contacten bewaart in de Google Contacten-app, dan worden die meegenomen in de back-up die in de vorige tip wordt genoemd.
Gebruik je een andere app, bijv. die van de fabrikant, zorg er dan voor dat je zelf regelmatig een back-up maakt. Je moet er niet aan denken dat je alle contacten met hun telefoonnummers en/of e-mailadressen weer moet intikken als er iets gebeurt met je huidige apparaat!
Om zelf een back-up te maken open je de Contacten-app. Ga naar het menu, doorgaans door op drie streepjes of drie puntjes te tikken. Daar zie je een optie om contacten te beheren. Tik daarop en vervolgens op Contacten im- of exporteren. Tik daarna op Exporteren. Kies de locatie, bijv. interne opslag en voer dit uit door op de Exporteren-knop te tikken. Hieronder staan de schermen die je als voorbeeld kunt volgen:
Nu is er een bestand gemaakt met daarin alle contacten. Mocht het ooit nodig zijn dan kun je het gebruiken om de contactgegevens te importeren. Het is aan te raden dit bestand per e-mail naar jezelf te sturen zodat je het als kopie in je e-mailprogramma of bijv. op een computer kunt bewaren.
In je meldingen staat een regel met informatie dat de export is voltooid. Tik daarop om naar de interne opslag van je apparaat te gaan. Als alternatief kun je de Bestanden-app
of de eerder genoemde Files-app
gebruiken om naar de interne opslag te gaan. Zoek het contactenbestand dat net is gemaakt; het staat vast onderin de bestandslijst. Druk er lang op om het te selecteren; daarna tik je op het delen-ikoontje en kies je de Mail of Gmail-app om het naar jezelf te versturen:
Mocht dit niet zo gauw lukken, kijk dan even bij de volgende tip.
Je kunt je Android smartphone of tablet met het usb-kabeltje van de oplader verbinden met een Windows computer. Daarmee krijg je toegang tot de bestanden op je mobiele apparaat. Dat kan best handig zijn als je bijv. foto's of gedownloade e-mailbijlagen naar de computer wilt kopiëren.
Of het geëxporteerde Contacten-bestand uit de vorige tip.
Je kunt ook bijv. muziekbestanden van de computer naar het Android apparaat kopiëren zodat je ermee naar je favoriete nummers kunt luisteren.
Nadat je de twee apparaten met het kabeltje hebt verbonden dien je meestal het Android apparaat te ontgrendelen (aan te zetten). Afhankelijk van je apparaat moet je mogelijk bij de Snelle instellingen op een melding tikken en toestaan dat de usb-verbinding bij je bestanden mag komen.
Daarna open je op de computer de
Windows verkenner. Klik in de kolom links op Deze pc. Rechts staat je Android apparaat:
Dubbelklik op het Android apparaat om de mappen en bestanden te zien die erop staan:
De belangrijkste mappen zijn doorgaans (de namen kunnen verschillen per fabrikant):
Gebruik de standaard Kopiëren, knippen en plakken-handelingen om bestanden tussen de apparaten te kopiëren of verplaatsen.
Wees voorzichtig dat je geen wijzigingen aanbrengt in Android, Samsung of Datamappen!
De Android beveiligingstips zijn aanraders. Kijk ook eens in het onderwerp De beste apps van Google; die apps werken perfect op een Android smartphone en tablet.
Reageren?
Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven?
Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.