Android beveiligingstips

Android beveiliging Op deze pagina vind je specifieke beveiligingstips voor Android smartphones en tablets. Kijk vooral ook bij Algemene beveiligingstips: zij zijn de basis van je beveiliging.

Bij veel tips staat een kleine schermkopie. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Stel een toegangscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning in

Installeer alleen apps uit de Play Store

Scan apps met Google Play Protect

Overweeg een viruschecker te gebruiken

Verwijder een malafide app in de veilige modus

Voeg herstelgegevens toe aan je Google-account

Stel "Vind mijn apparaat" in

Zorg dat gegevensversleuteling aan staat

Stel Google Drive in voor automatische back-ups

Stel willekeurige hardwareadressen in voor wifi

Verwijder wifi-netwerken die je niet langer gebruikt

Gebruik Chrome in plaats van de browser van de fabrikant

Blokkeer ongewenste cookies en verwijder ze zo nodig

Verwijder je browsegeschiedenis

Gebruik de incognito-modus van je browser

Controleer je privacy-instellingen; verwijder je gegevens bij Google

Controleer en beperk app-machtigingen

Stel een toegangscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning in

Android vergrendelscherm

Je zou je Android smartphone of tablet maar een keer ergens achter laten, bijv. in een restaurant, schouwburg of bij vrienden. Er staat van alles op wat je waarschijnlijk privé wilt houden. Zorg daarom dat een ander er niet zo maar in kan.

Op de meeste Android apparaten vind je in de Instellingen-app een optie genaamd vergrendelscherm, toegangscode of iets dergelijks.
Vaak zijn er verschillende mogelijkheden: een eenvoudig patroon (je verbindt punten met elkaar), een pincode, wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of een combinatie daarvan: bijv. wachtwoord en vingerafdruk. Eens per dag voer je dan een "moeilijk" (lang!) wachtwoord in en tijdens gebruik volstaat een vingerafdruk.

Android vergrendelscherm Bij de instellingen van het vergrendelscherm zie je ook vaak de optie Instellingen veilige vergrendeling (zie de schermkopie hierboven).

Tik daarop en zorg ervoor dat de optie Automatische reset fabrieksinstellingen aanstaat. Daarmee worden je bestanden en gegevens gewist als iemand 15 onjuiste pogingen heeft gedaan om jouw Android apparaat te ontgrendelen.

Installeer alleen apps uit de Play Store

a In de Play Store van Google staan honderdduizenden apps. Voor elk wat wils, op elk gebied! Tik op het ikoontje van de Play Store om apps te vinden en op je Android apparaat te zetten (zie hier voor uitleg over het toevoegen van apps aan je smartphone of tablet).

Alle apps in de Play Store zijn door Google gecontroleerd en veilig om te gebruiken (helaas glipt er wel eens een verkeerde app doorheen, maar dat is een uitzondering en kleine kans dat je daar tegenaan loopt).

Als een bedrijf of een bekende aanraadt om een app via een apk-bestand op je apparaat te zetten door het te downloaden van een website (dus buiten de Play Store om), doe dat dan in principe niet - tenzij je er absoluut zeker van bent dat het een betrouwbare app is.

Scan apps met Google Play Protect

Apps op jouw Android smartphone of tablet worden regelmatig gecontroleerd door Play Protect van Google om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanbrengen.

Je kunt zelf nagaan of Play Protect actief is en je kunt zelf een scan starten. Open daarvoor de Play Store-app en tik rechtsboven op jouw profielfoto (of het rondje met daarin de eerste letter van jouw naam). Zie de eerste schermkopie hieronder.
Tip: Tik op een schermkopie voor een grote weergave; tik nogmaals om weer te verkleinen.

Tik vervolgens op Apps en apparaat beheren (tweede schermkopie). Onder het kopje Overzicht staat bovenaan de informatie van Play Protect (derde schermkopie). Tik erop voor details.
Op het scherm met details staat een Scannen-knop waarmee je zelf een scan kunt starten (vierde schermkopie). Rechtsboven staat een tandwiel waar je instellingen voor Play Protect kunt opgeven (vijfde schermkopie).

Android Google Play Protect   Android Google Play Protect   Android Google Play Protect   Android Google Play Protect   Android Google Play Protect

Overweeg een viruschecker te gebruiken

Apps in de Google Play Store zijn door Google gecontroleerd op veiligheid. En met Play Protect zorgt Google ervoor dat er geen schadelijke apps op je mobiele apparaat staan.
Toch gebeurt het wel eens dat ongewenste apps in de Play Store terecht komen en op smartphones en tablets worden geïnstalleerd. Het is een klein risico, maar hoe goed de controles van Google ook zijn, ze zijn niet 100% waterdicht.

Als jij van experimenteren houdt, regelmatig apps uitprobeert of gewoon extra zekerheid wilt, dan zou je een viruschecker op je mobiele apparaat kunnen zetten.

Op sommige Samsung smartphones en tablets staat trouwens een gratis viruschecker van McAfee. Je vindt deze in de Instellingen-app, sectie Batterij en apparaatonderhoud onder het kopje Apparaatbeveiliging. De eerste keer ga je akkoord met de voorwaarden, daarna kun je een scan starten wanneer je wilt:

Android viruschecker   Android viruschecker


a Als alternatief kun je een viruschecker uit de Google Play Store downloaden, bijv. Bitdefender Antivirus. Daarvan is een gratis versie met advertenties en ook een betaalde versie beschikbaar.
Klik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om naar de gratis versie te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

Android viruschecker

Verwijder een malafide app in de veilige modus

Een app kun je normaal gesproken op de volgende manieren verwijderen:

Maar stel dat het niet lukt om een app op een van deze manieren te verwijderen. Dan zou je te maken kunnen hebben met een malafide app. In dat geval kan de veilige modus van Android uitkomst bieden: in die modus blijven gedownloade apps uitgeschakeld na het opstarten van je smartphone of tablet. Vervolgens kun je de app verwijderen.

Android veilige modus Om de veilige modus te starten, druk je een paar seconden op de aan/uit-knop van je apparaat, vervolgens druk je op je scherm een paar seconden op het knopje Uitschakelen. Android herkent dit en toont de optie om je apparaat opnieuw te starten in de Veilige stand: tik op het desbetreffende ikoontje.

Android veilige modus
Na het opnieuw opstarten zie je onderin het scherm Veilige modus staan.

Jouw smartphone of tablet is in de vliegtuigstand gezet zodat er geen verbinding met internet is.
Elke gedownloade app verschijnt grijs op je startscherm en op het Alle apps-scherm. Druk daar lang op een app om die te verwijderen.

Hierna herstart je je smartphone of tablet om weer in de normale modus je apparaat te gebruiken.
Als de vliegtuigstand nog aanstaat, zet je deze zelf uit via de snelle instellingen.

NB Apps van Google en van de fabrikant van je mobiele apparaat (bijv. Samsung, Lenovo, Huawei e.d.) kun je niet van je smartphone of tablet verwijderen.

Voeg herstelgegevens toe aan je Google-account

Als je het wachtwoord bent vergeten van je Google-account, of als je jouw Gmailadres niet meer weet, of als je per abuis recentelijk jouw Google-account hebt verwijderd... dan kun je gelukkig via Accountherstel weer toegang krijgen tot je account.

Voorwaarde is wel dat je vooraf herstelgegevens hebt opgenomen in je Google-account, zodat je bij genoemde problemen kunt bewijzen dat jij het bent die weer bij jouw account wilt komen. Herstelgegevens bestaan uit een telefoonnummer (bij voorkeur een mobiel nummer) en een e-mailadres.

Android Google accountherstel Wacht dus niet en voeg nu herstelgegevens toe aan je account: ga op je smartphone, tablet of computer naar https://myaccount.google.com Computerhulp en tik of klik op de bovenste regel op Beveiliging (veeg de bovenste regel zo nodig naar links).

Blader een stuk naar beneden totdat je het blokje ziet met de tekst Manieren waarop we kunnen controleren dat jij het bent. Vul daar je telefoonnummer in en een ander e-mailadres dan je Gmailadres.

Mocht je ooit in de problemen komen, ga dan naar https://accounts.google.com/signin/recovery Computerhulp en doorloop de stappen om jouw Google-account te herstellen.

Stel "Vind mijn apparaat" in

Als je je smartphone of tablet niet kunt vinden is er een manier om er achter te komen waar het apparaat is. Je gaat naar de website www.google.com/android/find a en meld je aan met het Google-account dat je op je mobiele apparaat gebruikt.

Google probeert nu je smartphone of tablet te lokaliseren. Daarvoor is het nodig dat op het apparaat wifi, mobiele gegevens en/of locatiegegevens aanstaan (zie hieronder bij Netwerkvergrendeling en beveiliging).

Android Vind mijn apparaat Je krijgt een plattegrond te zien met een aanduiding waar het apparaat is (je kunt inzoomen tot op straatniveau).
In de kolom links staan enkele handige opties: je kunt het apparaat een geluid laten afspelen (oeps, het ligt onder de bank...), je kunt het vergrendelen (als je merkt dat het in verkeerde handen is terecht gekomen) en je kunt het apparaat wissen (als je verwacht het niet meer terug te krijgen).

Vereiste om je apparaat op bovenstaande manier te vinden is dat je vooraf (doe dat nu!) de Vind mijn apparaat-instelling aanzet op je smartphone of tablet. Je treft deze optie doorgaans aan in de Google-sectie van de Instellingen-app:

Android Vind mijn apparaat   Android Vind mijn apparaat

Netwerkvergrendeling en beveiliging

Android Vind mijn apparaat Netwerkvergrendeling Een bijkomend voordeel van de Vind mijn apparaat-instelling is dat ook een andere beveiligingsinstelling wordt aangezet, namelijk de Netwerkvergrendeling en beveiliging.

Hiermee wordt voorkomen dat jouw Android apparaat kan worden uitgezet zonder wachtwoord. Daarmee kan een ontvreemd apparaat niet worden uitgezet en blijven de wifi en/of mobiele gegevens aanstaan. Zo kan jouw smartphone of tablet via "Vind mijn apparaat" worden getraceerd.

Je kunt de genoemde instelling terugvinden en controleren in de Instellingen-app: tik daar op Vergrendelscherm > Instellingen veilige vergrendeling.

Zorg dat gegevensversleuteling aan staat

Er staan veel persoonlijke gegevens op je smartphone of tablet. Zo’n mobiel apparaat neem je overal mee naar toe en dan kun je het kwijt raken, zo maar ergens laten liggen, het kan worden ontvreemd etc.

Ook al heb je een toegangscode ingesteld, iemand zou jouw mobiele apparaat aan een computer kunnen koppelen om de gegevens ervan te kopiëren en misbruiken.

Android gegevensversleuteling Android gegevensversleuteling

Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat jouw gegevens versleuteld worden opgeslagen op je smartphone of tablet. Controleer dit in de Instellingen-app.

Afhankelijk van je Android apparaat vind je dit onder Beveiliging en locatie > Geavanceerd > Versleuteling en gegevens: Versleuteling (eerste afbeelding) of onder Biometrie en beveiliging > Andere beveiligingsinstellingen > Gegevensbeveiliging: Sterke beveiliging (tweede afbeelding).

Tip: Wil je afzonderlijke bestanden beveiligen? Overweeg dan de Files-app te gebruiken. Op de pagina met geavanceerde Android tips kun je er hier over lezen.

Stel Google Drive in voor automatische back-ups

Op een Android-apparaat heb je altijd een Google-account (een Gmailadres) in gebruik. Dat account kun je ook gebruiken om er automatisch een back-up (reservekopie) op te slaan. Bij de instellingen op je apparaat kun je opgeven dat er regelmatig een back-up moet worden gemaakt en dat het bij Google wordt opgeslagen.

Tik hier om de details hierover te lezen op de pagina met geavanceerde Android-tips.

Stel willekeurige hardwareadressen in voor wifi

Android willekeurige hardwareadressen

Bij de Algemene beveiligingstips heb je kunnen lezen over het mac-adres van je mobiele apparaat; dit adres wordt uitgezonden als je draadloos internet gebruikt.
Om niet te worden getraceerd en gevolgd is het aan te raden om willekeurige hardwareadressen in te schakelen.

Op de meeste Android-apparaten doe je dit als volgt:

Verwijder wifi-netwerken die je niet langer gebruikt

Wifi verwijderen Zoals bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven onthoudt jouw smartphone of tablet wifi-netwerken en wachtwoorden. Het is aan te raden de wifi-netwerken die je niet langer gebruikt van je apparaat te verwijderen.

Open de Instellingen-app, tik op Verbindingen en vervolgens op Wi-Fi. Tik op de drie puntjes, daarna op Geavanceerd en tot slot op Netwerken beheren. Tik op de naam van een wifi-netwerk dat je niet langer gebruikt; onderin het scherm staat Wissen (of Vergeten). Tik daarop zodat het netwerk van je apparaat wordt verwijderd.

Gebruik Chrome in plaats van de browser van de fabrikant

Chrome Chrome is de browser (het internetprogramma) van Google en staat standaard op je Android smartphone of tablet. Daarnaast is er ook vaak een browser van de fabrikant van het apparaat, bijv. Samsung, Huawei, LG etc.
Het is aan te raden Chrome te gebruiken en niet de browser van de fabrikant. Chrome werkt niet alleen beter, het wordt ook regelmatig bijgewerkt met veiligheidsupdates.

Tip: Tik hier voor de beste tips om Chrome op smartphones en tablets te gebruiken.

Blokkeer ongewenste cookies en verwijder ze zo nodig

Bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven dat er zowel handige cookies zijn als ongewenste. Hieronder lees je hoe je de ongewenste cookies automatisch kunt laten blokkeren door de browser. En als je wilt, kun je reeds opgeslagen cookies verwijderen.

Cookies in browser Chrome

Chrome

Tip: Ook advertenties zetten vaak cookies op je smartphone of tablet. Door advertenties te laten blokkeren krijg je dus minder cookies en gaat het internetten ook nog eens sneller omdat de afbeeldingen van de advertenties niet worden gedownload.
Uitleg hierover vind je bij de tip advertenties blokkeren voor browser Chrome.

 

Cookies in andere browsers dan Chrome

Android browser Android browser

Gebruik je op je Android smartphone of tablet een andere browser dan Chrome, bijv. de Internet-app van Samsung, Huawei of een andere leverancier? Dan verschilt het per merk waar de instellingen voor cookies staan. Tik in de desbetreffende Internet-app op de drie streepjes of drie puntjes om bij de instellingen van de app te komen en zoek daar naar "cookies".

Verwijder je browsegeschiedenis

Android Chrome browsegeschiedenis

Websites die je bezoekt worden door Chrome onthouden (tenzij je de incognito-modus gebruikt). Dat is handig, want zo kun je makkelijk een website terugvinden die je bijv. gisteren of vorige week hebt bezocht.

Om privacyredenen wil je mogelijk van tijd tot tijd de browsegeschiedenis verwijderen:

Gebruik de incognito-modus van je browser

Android Chrome incognito-modus

Bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven dat je de incognito-modus kunt gebruiken om "privé" te surfen. Hieronder lees je hoe je deze modus aan- en uitzet in de Chrome browser.

Controleer je privacy-instellingen; verwijder je gegevens bij Google

Zoals bekend probeert Google zoveel mogelijk van je te weten te komen. Het bedrijf bouwt een profiel van je op om aan jou gerichte, "persoonlijke" advertenties te tonen waarmee het bedrijf veel geld verdient.
Je kunt inzage krijgen in de gegevens die Google van jou heeft en je kunt jouw gegevens verwijderen.

1. Jouw Google-activiteiten
Kijk als eerste naar de belangrijkste verzameling gegevens over jouw Google-activiteiten. Die kun je verwijderen en je kunt instellen hoe lang Google deze gegevens mag bewaren, met een minimum van drie maanden.
Het is ook mogelijk om in te stellen dat Google niet langer jouw gegevens bewaart die het verkrijgt via jouw "web en app"-activiteiten.

Mijn Google-activiteit Ga hiervoor naar https://myactivity.google.com Computerhulp en meld je aan met je Google-account (je Gmailadres). Je krijgt nu de "bundelweergave" te zien, de kolom links geeft dit aan (klik zo nodig op de drie streepjes linksboven om dit te zien).
Als je naar beneden bladert, zie je wat Google van je heeft bewaard. De lijst wordt langer naarmate je verder naar beneden bladert...
Wil je alles verwijderen? Klik dan bovenaan de lijst op de knop Verwijderen, kies Altijd, selecteer alle getoonde diensten en klik op Verwijderen.

Automatisch gegevens verwijderen bij Google Klik in de kolom links (of via de drie streepjes) op Activiteitsopties. Om jouw activiteiten op het web en in apps niet langer door Google te laten opslaan klik je bij Web- en app-activiteit op de knop Uitzetten.
Je krijgt dan een soort waarschuwing dat het onderbreken van web- en app-activiteit leidt tot beperking van gepersonaliseerde functies in Google-services, en dat je bijvoorbeeld geen relevante zoekresultaten meer ziet of aanbevelingen krijgt over plaatsen die belangrijk voor je zijn.
Maar dat is nu juist de bedoeling als je je privacy wilt beschermen. Bevestig dus dat je dit wilt uitzetten.

Blader bij de Activiteitsopties een stukje verder naar beneden. Daar vind je de mogelijkheid om jouw gegevens automatisch te laten verwijderen; klik erop en kies voor de kortste periode van drie maanden.

Google-account 2. Jouw Google-account
Ga vervolgens naar https://myaccount.google.com Computerhulp om jouw accountgegevens te controleren, bij te werken en zo nodig te verwijderen.
Klik in de kolom links op Persoonlijke informatie (klik linksboven op de drie streepjes als je dit niet ziet staan). Loop door de informatie die daar staat en pas dat zo nodig aan of verwijder de gegevens.

Google-account Blader op de pagina met Persoonlijke informatie een stukje naar beneden. Het kan zijn dat je bijv. in Chrome Google-profielen hebt gemaakt en dat je bij Google's sociale media-apps informatie over jezelf hebt verstrekt.
Klik bij de onderdelen "Je profielen" en "Kiezen wat anderen te zien krijgen" op de blauwe link om dit zo nodig aan te passen of te verwijderen.

Google-account Klik in de kolom links op Gegevens en privacy. Je herkent hier een aantal instellingen die ook bij myactivity voorkwamen.
Bij "Je activiteiten en bezochte plaatsen" staan "Geschiedenininstellingen". Hier staat weer de instelling voor Web- en app-activiteit.
Ook de YouTube-geschiedenis zou je kunnen uitzetten ("onderbreken"). Klik op de knoppen Maps-tijdlijn en Kijk- en zoekgeschiedenis van YouTube om daar zo nodig schoon schip te maken.
NB De gegevens achter de Mijn activiteit-knop heb je hierboven al bij myactivity doorgenomen.

Loop eens rustig door de overige informatie op deze pagina. De hoeveelheid informatie hangt af van jouw eerdere instemmingen om gegevens te bewaren en of je bijv. locatiegegevens vaak gebruikt.
Zoals je ziet kun je jouw eigen gegevens ook downloaden. Als je daarop klikt kom je bij het onderdeel Google Takeout waarmee je al jouw gegevens bij Google in één keer kunt downloaden. Denk aan e-mails en bijlagen in Gmail, foto's en filmpjes in Google Foto's, websites in Google Sites, agenda-afspraken, contacten, documenten, spreadsheets, etc. Klik hier voor aanvullende informatie over Takeout.

Google-account Ook goed om te weten: onderaan de Gegevens- en privacypagina tref je bij "Meer opties" het volgende aan:

Controleer en beperk app-machtigingen

De meeste apps op je smartphone of tablet hebben één of meer machtigingen nodig. Machtigingen zijn "rechten"; jij verleent toestemming aan apps om bijv. de camera te gebruiken, jouw contacten te lezen, je locatie te bepalen, bestanden te openen of op te slaan etc.
Hoe meer machtigingen een app heeft, des te meer de app kan doen. Als je bijv. een Foto-app gebruikt, is het logisch dat de app toegang tot de camera nodig heeft en bestanden (foto's) kan opslaan. Maar als je een Weer-app gebruikt, heeft die geen toegang tot de camera of tot bestanden nodig.

Bij het toevoegen van een app aan je smartphone of tablet kun je machtigingen toekennen. Of je gaat naar de Android Instellingen-app om machtigingen te beheren. Uiteraard met het doel dat een app geen onnodige rechten heeft.

Android machtigingen Android machtigingen Android machtigingen Android machtigingen Android machtigingen Android machtigingen

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.