iPhone en iPad beveiligingstips

iPhone en iPad beveiliging Op deze pagina vind je specifieke beveiligingstips voor iPhones en iPads. Kijk vooral ook bij Algemene beveiligingstips: zij zijn de basis van je beveiliging.

Bij veel tips staat een kleine schermkopie. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Stel een toegangscode, touch ID of face ID in

Stel "Zoek mijn iPhone" (of iPad) in

Zorg dat gegevensbeveiliging aan staat en stel "Wis gegevens" in

Gebruik de ultieme wachtwoordmanager: de sleutelhanger

Vergrendel privégegevens in de Notities-app

Vergrendel een of meer apps

Voorkom toegang tot je verloren of gestolen iPhone/iPad

Installeer alleen apps uit de App Store

Stel iCloud in voor automatische back-ups

Stel willekeurige hardwareadressen in voor wifi

Verwijder wifi-netwerken die je niet langer gebruikt

Sta trackingverzoeken van apps niet toe

Blokkeer advertenties en trackers in Safari

Blokkeer ongewenste cookies en verwijder ze zo nodig

Verwijder je browsegeschiedenis

Gebruik de incognito-modus van je browser

Bescherm je e-mail privacy, bijv. voor nieuwsbrieven

Controleer je privacy-instellingen; verwijder je gegevens bij Apple

Let op met Apple Pay

Stel een toegangscode, touch ID of face ID in

iPhone iPad Toegangscode

Je zou je iPhone of iPad maar een keer ergens achter laten, bijv. in een restaurant, schouwburg of bij vrienden. Er staat van alles op wat je waarschijnlijk privé wilt houden. Zorg daarom dat een ander er niet zo maar in kan.

Ga naar de Instellingen-app op je apparaat en tik (afhankelijk van de mogelijkheden van je iPhone of iPad) op "Toegangscode", "Touch ID en toegangscode" of "Face ID en toegangscode".
Voer indien mogelijk een lange code in. Bij Touch ID kun je meerdere vingerafdrukken scannen, wat handig is.

Stel "Zoek mijn iPhone" (of iPad) in

iPhone iPad Vind mijn Als je je iPhone of iPad niet kunt vinden is er een manier om er achter te komen waar het apparaat is. Je gaat naar de website https://www.icloud.com/ a en meld je aan met het Apple-ID dat je op je mobiele apparaat gebruikt. Klik in de iCloud website op Zoek iPhone.

iPhone iPad Vind mijn Apple probeert nu je iPhone of iPad te lokaliseren. Daarvoor gebruikt het wifi, mobiele gegevens en/of locatiegegevens (nieuwere apparaten kunnen zelfs worden gevonden als ze zijn uitgeschakeld dankzij "ultra-wideband"-technologie).
Je krijgt een plattegrond met een aanduiding waar het apparaat is: je kunt inzoomen tot op straatniveau.

iPhone iPad Vind mijn Klik boven de plattegrond op "Alle apparaten" en vervolgens op de naam van je iPhone of iPad. Daarmee verschijnt een venster waarmee je de volgende acties kunt ondernemen:

 

iPhone iPad Vind mijn Vereiste om je apparaat op bovenstaande manier te vinden is dat je dit vooraf instelt (doe dat nu!). Open de Instellingen-app en tik bovenin op jouw naam, tik vervolgens op "Zoek mijn" en zet daar de "Zoek mijn iPhone" (of iPad) functie aan.

Het instellen van de Zoek mijn-functie heeft nog een bijkomend veiligheidsaspect. Als jij je iPhone of iPad verliest of iemand ontvreemdt het dan zou een ander kunnen proberen jouw apparaat te resetten om het daarna voor eigen gebruik aan te wenden of te verkopen.
Dat zal echter niet lukken als je de Zoek mijn-functie hebt ingesteld: jouw apparaat is dan voorzien van een activeringsslot!
Op de activeringsserver van Apple is jouw Apple-ID gekoppeld aan jouw iPhone of iPad en zonder dit ID en wachtwoord kan het apparaat niet worden gebruikt. Op deze webpagina van Apple a lees je er meer over.

Zorg dat gegevensbeveiliging aan staat en stel "Wis gegevens" in

Er staan veel persoonlijke gegevens op je iPhone of iPad. Zo’n mobiel apparaat neem je overal mee naar toe en dan kun je het kwijt raken, zo maar ergens laten liggen, het kan worden ontvreemd etc.

Ook al heb je een toegangscode ingesteld, iemand zou jouw mobiele apparaat aan een computer kunnen koppelen om de gegevens ervan te kopiëren en misbruiken.
Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat jouw gegevens versleuteld worden opgeslagen op je iPhone of iPad. Dit moet standaard aan staan.
Controleer het als volgt: ga naar de Instellingen-app, tik op Face ID (of Touch ID) en toegangscode, en kijk onderin het scherm met opties. Daar staat of Gegevensbeveiliging is ingeschakeld:

iPhone iPad gegevensbeveiliging

Tip: Degene die jouw iPhone of iPad heeft ontvreemd zal proberen de toegangscode te raden. Zoals je in de schermkopie hierboven ziet, kun je Wis gegevens instellen. Daarmee wordt jouw apparaat automatisch gewist als 10 keer een foute toegangscode is ingevoerd. Je zou die optie kunnen aanzetten.
Zorg er wel voor dat je de automatische reservekopie in iCloud hebt ingesteld zodat je jouw gegevens op een nieuwe iPhone of iPad weer snel beschikbaar hebt.

Gebruik de ultieme wachtwoordmanager: de sleutelhanger

Een wachtwoordmanager is een app waarmee je op een veilige manier wachtwoorden gebruikt. De wachtwoordmanager van Apple heet Sleutelhanger. Je kunt deze gebruiken voor een of meer van de volgende functies:

De genoemde functies werken in de browser Safari en in apps. Hieronder lees je er meer over.

Belangrijk: als je de wachtwoordmanager gebruikt, zorg er dan voor dat je een toegangscode, touch ID of face ID op je iPhone of iPad hebt ingesteld. Daarmee wordt namelijk ook toegang tot je wachtwoorden beveiligd.

Beheren van wachtwoorden

Als je op een website een account maakt, moet je uiteraard ook een wachtwoord opgeven. De sleutelhanger herkent deze situatie en biedt de mogelijkheid aan om de accountgegevens (gebruikersnaam of e-mailadres en het wachtwoord) op te slaan.

Als je bijv. bij https://datumprikker.nl/ a een account maakt, dan voer je eerst je e-mailadres en wachtwoord in. Daarna tik je op Account aanmaken (zie de schermkopie links hieronder).
Direct daarna verschijnt een venster van de sleutelhanger met de vraag of je het wachtwoord wilt bewaren (schermkopie rechts hieronder). Tik op Bewaar wachtwoord om het op te slaan op je apparaat:

iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoordmanager   iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoordmanager

Als je een tijdje later weer wilt inloggen (je aanmelden) bij de website, dan tik je op het veld van het e-mailadres of wachtwoord. Zoals gebruikelijk verschijnt dan het toetsenbord zodat je de gegevens kunt intypen. Maar... dat hoef je niet te doen: op de regel boven het toetsenbord hoef je alleen maar op de blauwe tekst te tikken. Daarmee worden dan e-mailadres en wachtwoord meteen ingevoerd:

iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoordmanager

Mocht het in een uitzonderlijk geval zo zijn dat Safari niet de optie toont om een wachtwoord op te slaan, ga dan naar de Instellingen-app, tik op Wachtwoorden, geef je toegangscode (of touch ID, face ID) en tik rechtsboven op het plusteken +. Je kunt dan de website, gebruikersnaam en wachtwoord zelf opgeven.

Genereren van wachtwoorden

In plaats van zelf een wachtwoord te bedenken, kun je de sleutelhanger een sterk wachtwoord laten maken. Daarvoor is het nodig dat je in iCloud de sleutelhanger aanzet: ga naar de Instellingen-app, tik bovenaan op je naam, tik vervolgens op iCloud en zet in de lijst met "Apps die iCloud gebruiken" de sleutelhanger aan:

iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoord genereren   iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoord genereren

Als je nu naar een website gaat en een account aanmaakt, dan voer je zoals gebruikelijk je e-mailadres in (zie de schermkopie links hieronder). Tik daarna in het wachtwoordveld en de sleutelhanger vult meteen een sterk wachtwoord in (schermkopie rechts hieronder).
Mocht je dat niet willen dan tik je op de optie om zelf een wachtwoord te kiezen.

iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoord genereren   iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoord genereren

Controleren van wachtwoorden

Ook al ga jij wel goed om met je wachtwoorden, dan nog is het aan te raden om regelmatig op je iPhone of iPad na te gaan of je wachtwoorden nog veilig zijn.
Een bedrijf zou bijv. een datalek kunnen hebben, waardoor jouw gegevens in verkeerde handen terecht zijn gekomen (kijk hier voor meer informatie over datalekken).
Of je gebruikt hetzelfde wachtwoord te vaak voor verschillende websites, waarmee je een risico loopt dat één geraden of gekraakt wachtwoord toegang geeft tot een aantal accounts.

De sleutelhanger helpt om dit soort problemen te voorkomen: ga naar de Instellingen-app, tik op Wachtwoorden en geef je toegangscode. Rechtsboven zie je Beveiligingsadvies, met daaronder de tekst "Beveiligingsrisico's gevonden"...

iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoord controleren

Tik daarop en je krijgt een overzicht van risico's die jij loopt. Voorbeelden van risico's zijn:

De boodschap is duidelijk: onderneem actie!

NB Boven de lijst met probleemgevallen zie je de optie "Detecteer gehackte wachtwoorden". Het is uiteraard aan te raden die optie aan te zetten.

Synchroniseren van wachtwoorden

Heb je een iPhone en een iPad (en misschien ook een Mac), dan kun je de wachtwoorden op al jouw apparaten gebruiken. Je maakt bijv. op een iPad een account met wachtwoord aan. Daarna kun je ook op de iPhone die gegevens gebruiken om je ermee aan te melden.
Deze synchronisatie van de sleutelhanger verloopt via iCloud. Je stelt het als volgt in (zoals hierboven bij Genereren van wachtwoorden al genoemd): ga naar de Instellingen-app en tik bovenaan op je naam. Tik vervolgens op iCloud. Onderaan de lijst met "Apps die iCloud gebruiken" staat Sleutelhanger. Tik er zo nodig op om deze aan te zetten. Je leest daar ook dat de gegevens worden versleuteld en niet leesbaar zijn voor Apple:

iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoorden synchroniseren   iPhone iPad Sleutelhanger wachtwoorden synchroniseren

Vergrendel privégegevens in de Notities-app

Met de voorgaande tips zijn de gegevens op je iPhone of iPad al goed beveiligd: je toegangscode staat aan, opgeslagen gegevens zijn versleuteld, je apparaat wordt gewist na invoer van 10 foute codes, de "zoek mijn"-functie voorkomt gebruik door onbevoegden, je wachtwoorden staan in de kluis van de sleutelhanger - perfect!

Notities iPhone iPad notities vergrendelen Naast al deze maatregelen kun je ook nog gebruik maken van vergrendelde notities. Daarmee voorkom je dat een notitie met bijv. privégegevens door anderen kan worden gelezen. De vergrendeling bestaat uit een wachtwoord. Je geeft het op in de Instellingen-app bij Notities > Wachtwoord. Je kunt daarbij tevens kiezen of touch ID of face ID mag worden gebruikt om een vergrendelde notitie te openen.
Je kunt verschillende wachtwoorden instellen voor notities in iCloud en voor notities op je apparaat. De laatste zijn niet via internet bereikbaar en dus extra veilig.

Let op: Onthoud je wachtwoord(en) goed; er is geen enkele mogelijkheid om vergrendelde notities te openen als je het wachtwoord niet meer weet. Zie deze webpagina van Apple a.

Nadat je het wachtwoord hebt ingesteld, vergrendel je een notitie als volgt: tik op de drie puntjes, kies Vergrendel en voer het wachtwoord in:

iPhone iPad notities vergrendelen

De ikoontjes bij een vergrendelde notitie tonen voortaan ook een hangslot. Het geeft aan of de notitie vergrendeld of ontgrendeld is. Tik op het hangslot om een vergrendelde notitie te openen en weer te sluiten.

iPhone iPad notities vergrendelen   iPhone iPad notities vergrendelen

Om de vergrendeling van een notitie volledig op te heffen, ontgrendel je de notitie, tik je op de drie puntjes en daarna tik je op Verwijder bij het hangslot.

NB In een vergrendelde notitie kun je geen video-, audio- of pdfbestanden opslaan.

Vergrendel een of meer apps

Als iemand anders soms gebruik maakt van jouw iPhone of iPad, maar je wilt niet dat die persoon bepaalde apps opent, dan is er een manier om die apps te vergrendelen met jouw toegangscode, touch ID of face ID.

iPhone iPad Opdrachten-app Vanaf iOS 16 en iPadOS 16 kun je apps vergrendelen door eenmalig een "opdracht" te maken. Hieronder lees je welke stappen daarvoor nodig zijn. Als je meer over opdrachten wilt weten, kijk dan hier in het hoofdstuk met geavanceerde iPhone en iPad tips.

Volg deze stappen om een of meer apps te vergrendelen op een iPad (hieronder staan de iets andere stappen voor een iPhone):

  1. Start de Opdrachten-app op je iPad.
  2. Tik in de navigatiekolom op Automatisering.
  3. Tik op Persoonlijke automatisering. Als je dit niet ziet staan, tik dan eerst op de plus.

    iPhone iPad apps vergrendelen

  4. In de lijst met opties blader je een stukje omlaag en tik je op App:

    iPhone iPad apps vergrendelen

  5. Tik in de regel met "App" op Kies om daarna een of meer apps te kiezen:

    iPhone iPad apps vergrendelen

    Kies bijvoorbeeld de Bestanden-app. Tik daarna rechtsboven op Gereed.

  6. Je keert terug naar het vorige scherm waar je de gekozen app(s) ziet:

    iPhone iPad apps vergrendelen

    Zorg ervoor dat onderin het scherm de optie "Wordt geopend" geselecteerd blijft (er staat een blauw rondje met een vinkje onder). Tik daarna op Volgende.

  7. Nu ga je de taak "Toegangsscherm" toevoegen. Tik op + Voeg taak toe en typ "Toegangsscherm" in het zoekveld. Tik op de gevonden regel. Daarop verschijnt de tekst "Vergrendel het scherm" in de taak:

    iPhone iPad apps vergrendelen

    Tik op Volgende.

  8. Tot slot zet je op het volgende scherm het schuifje uit bij "Vraag vóór uitvoeren". Bij de bevestigsvraag tik je op Vraag niet, zodat het schuifje niet langer groen kleurt:

    iPhone iPad apps vergrendelen

    Tik op Gereed.

  9. Hiermee is de opdracht gemaakt. Je ziet deze als volgt in de Opdrachten-app:

    iPhone iPad apps vergrendelen


De stappen op een iPhone zijn iets anders:

  1. Start de Opdrachten-app.
  2. Tik onderaan het scherm op Automatisering en daarna in het midden van het scherm op Nieuwe automatisering.
  3. Blader een stuk naar beneden en tik op App.
  4. Een scherm met "Wanneer" verschijnt. Tik daar rechtsboven op Kies en tik vervolgens op de app(s) die je wilt vergrendelen (bijvoorbeeld de Bestanden-app). Tik daarna rechtsboven op Gereed.
  5. Je komt terug op het Wanneer-scherm. Laat in het midden van het scherm een vinkje staan bij Wordt geopend. Tik onderaan het scherm op Voer onmiddellijk uit. Het schuifje dat daarmee verschijnt kun je uit (grijs) laten. Tik rechtsboven op Volgende.
  6. Het volgende scherm toont bovenaan "Wanneer Bestanden wordt geopend". Tik onder het kopje "Aan de slag" op Nieuwe lege automatisering.
  7. Tik op het volgende scherm op Voeg taak toe.
  8. Typ bovenin het zoekveld: Toegangsscherm. Tijdens het typen verschijnt daaronder al de regel met Toegangsscherm; tik daarop.
  9. Je komt terug op het scherm met bovenaan "Wanneer Bestanden wordt geopend" en daaronder "Vergrendel het scherm". Dat is precies wat je wilt. Tik daarom rechtsboven op Gereed om de opdracht af te ronden.

De opdracht is meteen actief. Als je nu dus (in dit voorbeeld) op de Bestanden-app tikt om deze te openen, dan verschijnt het toegangsscherm van je iPhone of iPad. Jij weet de toegangscode of je gebruikt touch ID dan wel face ID dus je kunt meteen verder. Maar anderen zonder de toegangscode kunnen de Bestanden-app niet gebruiken.

Als je de vergrendeling niet langer wilt toepassen, ga dan naar de Opdrachten-app. Tik op de regel met de opdracht om deze daarna uit te schakelen. Of veeg de regel naar links om de opdracht vervolgens te verwijderen.

Voorkom toegang tot je verloren of gestolen iPhone/iPad

Als je je iPhone of iPad bent verloren of als deze is gestolen, dan wil je natuurlijk niet dat iemand jouw gegevens op het apparaat kan inzien. Met eerdergenoemde tips heb je al een aantal stappen gezet om dit te bereiken:

iPhone iPad notities vergrendelen Zorg er nu ook voor dat vanaf het toegangsscherm geen ongewenste handelingen kunnen worden verricht: ga naar de Instellingen-app op je apparaat en tik (afhankelijk van de mogelijkheden van je iPhone of iPad) op "Toegangscode", "Touch ID en toegangscode" of "Face ID en toegangscode".
Blader een stukje omlaag naar de sectie Toegang bij vergrendeling. Zet daar de volgende opties uit:

  1. Bedieningspaneel - hiermee kan wifi en/of mobiele gegevens niet worden uitgezet zodat jouw apparaat vindbaar blijft voor de "Zoek mijn iPhone (of iPad)" functie.
  2. USB-accessoires - hiermee kan jouw iPhone of iPad niet via USB met een computer worden verbonden.

Installeer alleen apps uit de App Store

a In de App Store van Apple staan honderdduizenden apps. Voor elk wat wils, op elk gebied! Tik op het ikoontje van de App Store om apps te vinden en op je iPhone of iPad te zetten (zie hier hoe je dat doet).
Alle apps in de App Store zijn door Apple gecontroleerd en veilig om te gebruiken.

Als een bedrijf of een bekende aanraadt om een app op je apparaat te zetten door het te downloaden van een website (dus buiten de App Store om), doe dat dan in principe niet - tenzij je er absoluut zeker van bent dat het een betrouwbare app is.

Stel iCloud in voor automatische back-ups

Op een iPhone en iPad heb je altijd een Apple-ID (een Apple-account) in gebruik. Elk account krijgt gratis 5 Gb opslagruimte in iCloud (de cloud van Apple). Je kunt die ruimte gebruiken om er o.a. een back-up (reservekopie) van belangrijke gegevens op je iPhone of iPad op te slaan. Bij de instellingen geef je op welke gegevens worden meegenomen in de back-up.

Tik hier om de details hierover te lezen op de pagina met geavanceerde iPhone en iPad-tips.

Stel willekeurige hardwareadressen in voor wifi

Bij de Algemene beveiligingstips heb je kunnen lezen over het mac-adres van je mobiele apparaat; dit adres wordt uitgezonden als je draadloos internet gebruikt.
Om niet te worden getraceerd en gevolgd is het aan te raden om willekeurige hardwareadressen in te schakelen. Op de iPhone en iPad wordt dit aangeduid als wifi privéadres.

iPhone iPad willekeurige hardwareadressen Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 worden iPhone en iPad beschermd tegen het volgen door middel van het wifi privéadres. Elke keer dat je een ander wifi-netwerk gebruikt, genereert de iPhone of iPad een nieuw mac-adres.
Deze instelling staat standaard aan. Zorg ervoor dat je het niet uit zet en controleer bij twijfel dat het aanstaat als je op een publiek wifi-netwerk actief bent. Ga hiervoor naar de Instellingen-app, tik op Wifi en tik daarna op het blauwe rondje met de "i" dat achter het netwerk staat waarmee je bent verbonden. Daar moet bij Privéadres het schuifje Aan staan.

Je kunt hier meer over lezen op deze webpagina van Apple a.

Verwijder wifi-netwerken die je niet langer gebruikt

Wifi verwijderen Zoals bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven onthoudt jouw iPhone of iPad wifi-netwerken en wachtwoorden. Het is aan te raden de wifi-netwerken die je niet langer gebruikt van je apparaat te verwijderen.

Open de Instellingen-app en tik op Wifi. Vanaf iOS16 en iPadOS16 tik je rechtsboven op Wijzig om je "bekende netwerken" te zien en te verwijderen.
In eerdere versies staan de bekende netwerken op het Wifi-scherm onder het kopje "Mjn netwerken". Tik daar bij een netwerk op de i van Informatie om vervolgens het netwerk te "vergeten".

Sta trackingverzoeken van apps niet toe

iPhone iPad trackingverzoeken niet toestaan

App-ontwikkelaars proberen via een Advertentie-ID bij te houden wat jij doet. Daarmee wordt een profiel van jou opgebouwd zodat bijv. gerichte advertenties in de app kunnen worden getoond.
App-ontwikkelaars kunnen jouw informatie ook delen met zogeheten datahandelaars (bron: Apple Computerhulp).

De Privacy-instellingen van de iPhone en iPad hebben een optie genaamd "Sta trackingverzoeken van apps toe". Verrassend genoeg staat deze optie standaard Aan. Je kunt de optie als volgt uitzetten:

Blokkeer advertenties en trackers in Safari

AdGuard Hoogst irritant al die advertenties als je aan het internetten bent. Niet alleen wordt het scherm er onrustig door, ze leiden ook tot vertraging. Daarnaast worden er op de achtergrond vaak "trackers" (tracking cookies) gedownload om jou te volgen.
Er zijn verschillende apps die advertenties en trackers automatisch kunnen blokkeren. Een goede is AdGuard. Op de AdGuard website a kun je erover lezen.

App Store Om AdGuard op je iPhone of iPad te zetten, installeer je de AdGuard - adblock&privacy-app uit de Apple App Store. Er is een gratis versie en een betaalde; de eerste is voldoende om mee te beginnen. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Tik na het installeren op de AdGuard-app om te lezen wat het voor je gaat doen. Volg de genoemde stappen om de bescherming te activeren:

iPhone iPad blokkeer advertenties en trackers in Safari   iPhone iPad blokkeer advertenties en trackers in Safari

Blokkeer ongewenste cookies en verwijder ze zo nodig

Bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven dat er zowel handige cookies zijn als ongewenste. Hieronder lees je hoe je de ongewenste cookies automatisch kunt laten blokkeren in Safari en hoe je ze kunt verwijderen.
Dit is een extra vangnet naast het hierboven genoemde AdGuard dat ook advertenties blokkeert.

Open de Instellingen-app en tik op Safari:

iPhone iPad blokkeer cookies

Verwijder je browsegeschiedenis

Websites die je bezoekt worden door Safari onthouden (tenzij je de incognito-modus gebruikt). Dat is handig, want zo kun je makkelijk een website terugvinden die je bijv. gisteren of vorige week hebt bezocht.
Om privacyredenen wil je mogelijk van tijd tot tijd de browsegeschiedenis verwijderen.

iPhone iPad browsegeschiedenis Op een iPhone vind je je browsegeschiedenis door op het ikoontje van een boek te tikken; daarna tik je op het klokje.
Tik onderaan de lijst op Wis om de browsegeschiedenis deels of volledig te verwijderen.

iPhone iPad browsegeschiedenis Op een iPad vind je je browsegeschiedenis door linksboven op het ikoontje van de navigatiekolom te tikken; daarna tik je op Geschiedenis.
Tik onderaan de lijst op Wis om de browsegeschiedenis deels of volledig te verwijderen.

Gebruik de incognito-modus van je browser

Safari incognito-modus

Bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven dat je de incognito-modus kunt gebruiken om "privé" te surfen. In Safari heet dit Privémodus. Hieronder lees je hoe je deze modus aan- en uitzet in Safari.

Bescherm je e-mail privacy, bijv. voor nieuwsbrieven

Safari incognito-modus

Door praktisch elke afzender van nieuwsbrieven kan worden bijgehouden wat jij met die nieuwsbrief doet, bijv. hoe vaak je de e-mail opent, hoe lang je aan het lezen bent, op welke links je in de nieuwsbrief hebt geklikt, of je de nieuwsbrief hebt doorgestuurd en meer.
Dat is uiteraard interessant voor de afzender, maar de vraag is wat er nog meer wordt gedaan met jouw gegevens. Worden ze verzameld met info uit andere bronnen, worden ze verkocht?

Ook e-mails die geen nieuwsbrief bevatten kunnen gegevens van jou verzamelen, vooral als er foto's ("extern materiaal") in opgenomen zijn.

Vanaf iOS 15 en iPadOS 15 kun je jouw e-mailprivacy beschermen: open de Instellingen-app, tik op Mail en vervolgens op Privacybescherming. Zet daar het schuifje bij "Bescherm activiteiten in Mail" aan. Bij die optie kun je ook meer informatie over de bescherming krijgen.

Controleer je privacy-instellingen; verwijder je gegevens bij Apple

Apple heeft een goede reputatie op het gebied van privacy, aanzienlijk beter dan Google en Microsoft. Toch probeert ook Apple informatie over jou te verzamelen om gerichte reclame aan je te tonen. Apple volgt je niet via apps en websites van derden, maar verwerft de informatie via de eigen apps, diensten en websites - en dat zijn er nogal wat!

Apple privacy Wil je geen gerichte, "gepersonaliseerde" reclame van Apple? Open dan de Instellingen-app en tik op Privacy. Onderaan de lijst met privacy-instellingen staat Apple reclame. Tik daarop en zet het schuifje bij "Gepersonliseerde reclame" uit.

Apple privacy Om inzicht te krijgen in de gegevens die Apple van en over jou heeft verzameld ga je naar https://privacy.apple.com/account a. Je meldt je aan met je Apple ID.

Je kunt een kopie van je gegevens opvragen, gegevens corrigeren, je account tijdelijk deactiveren en je account verwijderen.

Apple privacy Klik op Verzoek om een kopie van je gegevens. Daarna selecteer je welke gegevens je wilt ontvangen.

Vervolgens kun je de gegevens downloaden en op je computer inzien.

Let op met Apple Pay

Apple Pay is een manier om met je iPhone (of iPad, Apple Watch en Mac) te betalen. Het komt erop neer dat je de gegevens van je betaalpas van bijv. ABN-AMRO, ING of Rabobank opneemt in de Wallet-app op je mobiele apparaat.
Wil je in een winkel betalen, dan hou je je iPhone boven de betaalautomaat. Door middel van touch-id (vingerafdruk) of face-id (gezichtsscan) autoriseer je de betaling op je iPhone. De bankpas is dus niet meer nodig.

Apple Pay is veilig en goed bevonden door Nederlandse banken. De Consumentenbond waarschuwt wel voor gebruik ervan met de Apple Watch, zoals je hier a kunt lezen.

Apple Pay

Verder is er nog een privacy-aspect bij gebruik van Apple Pay in een app of op een website (bijv. bij betaling aan een webwinkel). De app of website heeft de mogelijkheid om na te gaan of Apple Pay is ingeschakeld op jouw iPhone, iPad of Apple Watch.
Als je dat niet wilt, kun je het uitschakelen in de Instellingen-app: tik daar op Safari, blader naar de sectie genaamd "Privacy en beveiliging" en zet Controleer op Apple Pay uit.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.