Wachtwoordmanager Bitwarden

Bitwarden Een wachtwoordmanager is een app (een programma) die jou helpt om wachtwoorden veilig op te slaan in een kluis. Het kan ook veilige, "moeilijke" wachtwoorden maken en wachtwoorden voor je invullen op websites en in apps.

Om een wachtwoordmanager te gebruiken hoef je nog maar één wachtwoord zelf te onthouden, namelijk het wachtwoord van de kluis waarin de wachtwoordmanager al jouw wachtwoorden opslaat.
Dit wachtwoord wordt ook wel hoofdwachtwoord genoemd. Uiteraard kies je hiervoor een goed, lang wachtwoord (beter nog: een "wachtzin"). Zorg ervoor dat je het op een veilige plek bewaart; als je het kwijt bent is er geen enkele mogelijkheid om nog in de kluis te komen.

Bitwarden Bitwarden is een Amerikaans bedrijf dat een goede wachtwoordmanager aanbiedt. Er is een betaalde versie met uitgebreide mogelijkheden. Ook is er een gratis versie met voldoende mogelijkheden voor persoonlijk gebruik. Deze versie wordt in dit onderwerp behandeld. Mocht je meer willen, dan kun je overstappen op de betaalde versie - daarmee krijg je bijv. extra opslagruimte om ook bestanden beveiligd op te slaan.

De Bitwarden wachtwoordmanager werkt op praktisch alle apparaten en in alle browsers. De kluis met wachtwoorden wordt versleuteld opgeslagen in de cloud en daarom kun je er op verschillende apparaten gebruik van maken: computer, smartphone en tablet.
Bitwarden werkt het beste in browsers op een computer. Op mobiele apparaten werkt het goed als je een recente versie van het besturingssysteem gebruikt. Op oudere versies kun je de wachtwoordkluis van Bitwarden wel gebruiken, maar de app werkt soms minder soepel. Daarover lees je later meer.

Apple Tip voor Apple-liefhebbers: Als je (in hoofdzaak) een Mac, iPhone en/of iPad gebruikt, kies dan voor de wachtwoordmanager van Apple. Die is ingebouwd in het besturingssysteem en werkt zeer goed.
Apple's wachtwoordmanager heet Sleutelhanger. Je kunt er hier over lezen.

Tip: Hieronder staan bij de uitleg van Bitwarden kleine schermkopieën. Klik of tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Inhoudsopgave

Deel 1: Het eerste gebruik

Maak een account bij Bitwarden
Begin eenvoudig: zet een paar wachtwoorden in de kluis
De kluis voor het eerst gebruiken op een Windows computer
Chrome: de Bitwarden-extensie toevoegen
Chrome: Bitwarden gebruiken
Firefox: de Bitwarden-extensie toevoegen
Firefox: Bitwarden gebruiken
Edge: de Bitwarden-extensie toevoegen
Edge: Bitwarden gebruiken
De kluis voor het eerst gebruiken op een Mac
Mac: de Bitwarden-app en Safari-extensie toevoegen
Mac: Bitwarden gebruiken
De kluis voor het eerst gebruiken op een iPhone of iPad
iPhone/iPad: de Bitwarden-app toevoegen
iPhone/iPad: Bitwarden gebruiken
De kluis voor het eerst gebruiken op een Android smartphone of tablet
Android: de Bitwarden-app toevoegen
Android: Bitwarden gebruiken

Deel 2: Meer mogelijkheden

Meteen doen: schakel tweestapsaanmelding in
Een pincode gebruiken
De kluis vergrendelen: automatisch en handmatig
Een website starten vanuit de kluis
Je wachtwoord controleren
Een sterk wachtwoord genereren voor een bestaand account
Een nieuw account maken met een sterk wachtwoord
Voorbeeld 1: Nieuw account maken met Chrome op een Windows computer
Voorbeeld 2: Nieuw account maken met Safari op een iPad
Voorbeeld 3: Nieuw account maken met Chrome op een Android smartphone
Helaas, het gaat niet altijd goed
Meer weten?

Deel 1: Het eerste gebruik

Maak een account bij Bitwarden

Ga op je computer, smartphone of tablet naar https://bitwarden.com/ Adam Computerhulp en klik (of tik) op de bovenste regel op Get Started (op apparaten met een klein scherm tik je rechtsboven op de drie streepjes; in het menu dat verschijnt zie je Get Started staan).
Vul je e-mailadres in, je naam en twee keer het hoofdwachtwoord voor de kluis die je gaat maken. Je kunt ook een hint opgeven: een geheugensteuntje voor het geval je het wachtwoord vergeet. Daarna klik je op Versturen.

Hiermee is je Bitwarden-account gemaakt. Je krijgt een e-mail ter bevestiging, maar daar hoef je verder niets mee te doen.

Bitwarden inloggen Ga nu weer naar de Bitwarden-website om je aan te melden. Klik rechtsboven (of via de drie streepjes) op Log In. Typ je e-mailadres en hoofdwachtwoord en klik op Inloggen.

Je komt nu terecht in jouw kluis die uiteraard nog leeg is:

Bitwarden kluis

Rechtsboven zie je een blokje getiteld "E-mailadres verifiëren". Klik daar op de knop E-mail versturen. Bitwarden stuurt dan een e-mail naar jouw e-mailadres. Open die e-mail en klik daarin op de knop Verify Email Address Now om te bevestigen dat jouw e-mailadres klopt.

Je bent nu klaar om Bitwarden te gebruiken.

Begin eenvoudig: zet een paar wachtwoorden in de kluis

Je hebt in de loop der jaren veel accounts met wachtwoorden gemaakt. Kies er een paar uit om mee te beginnen. Je gaat ze zo meteen invoeren in de kluis van Bitwarden. Dit is een eenvoudige en goede manier om te beginnen.
Later in deze uitleg gaan we een stap verder en laat je Bitwarden een sterk wachtwoord maken - voor een bestaand account en voor een nieuw account.

Ga op je computer, smartphone of tablet nogmaals naar de website van Bitwarden Adam Computerhulp en log in. Bitwarden toont weer het beginscherm met jouw kluis:

Bitwarden kluis
Tip: Draai apparaten met een klein scherm in horizontale positie om de kluis goed te zien.

In de kolom links zie je o.a. een aantal categorieën: login, kaart, identiteit en veilige notitie. Dat zijn vier soorten informatie die je in de kluis kunt opslaan:

Zoals je ziet kun je ook mappen maken om je accounts en andere informatie te organiseren.

Om jouw eerste account met wachtwoord in de kluis op te slaan klik je onder "Mijn kluis" op de knop + Item toevoegen. Daarop opent het volgende venster:

Bitwarden item toevoegen

Laat je niet afschrikken door de vele opties; Bitwarden kan veel, maar je gebruikt lang niet alles.

Voorbeeld:
Stel dat je een account hebt bij Coolblue: je gaat soms naar de website coolblue.nl, logt daar in met je e-mailadres en wachtwoord en vervolgens kun je er shoppen.
Je kunt je Coolblue-account als "item" opnemen in jouw Bitwarden-kluis; daarbij vul je het volgende in:

Klik tot slot op Opslaan. Daarmee keer je terug naar het beginvenster van Bitwarden. Klik daar op Coolblue om weer de details te zien. Hier zie je het item met ingevulde velden:

Bitwarden item toevoegen

De kluis van Bitwarden is nu (een beetje) gevuld. Je zou er meteen nog enkele accounts met wachtwoorden bij kunnen zetten. Bij sommige accounts zul je misschien geen e-mailadres hebben maar een (gebruikers)naam. In dat geval gebruik je die naam in plaats van je e-mailadres.

Hieronder gaan we nu verder met het Coolblue-account om op een Windows computer, Mac, smartphone en tablet de kluis te gebruiken.

De kluis voor het eerst gebruiken op een Windows computer

Edge Firefox Chrome De kluis van Bitwarden werkt in de browser op je computer. De bekendste browsers voor Windows zijn Chrome, Firefox en Edge. Om de kluis te gebruiken ga je een "extensie" toevoegen aan de browser; een extensie breidt de mogelijkheden van de browser uit met een extra functie - in dit geval met wachtwoordmanager Bitwarden.

Chrome: de Bitwarden-extensie toevoegen

Als je Chrome gebruikt klik je hier Adam Computerhulp om naar de Chrome web store te springen waar de Bitwarden-extensie staat. Klik daar op de knop Toev. aan Chrome. Daarna klik je op Extensie toevoegen. Vervolgens opent de website van Bitwarden.

Bitwarden Chrome extensie Sluit Chrome en start het daarna opnieuw. Afhankelijk van jouw Chrome-instellingen zie je nu in de balk rechtsboven in Chrome het ikoontje van Bitwarden.

Bitwarden Chrome extensie Als je dat ikoontje niet ziet staan, klik dan op het puzzelstukje in de balk rechtsboven. Daaronder verschijnt een lijst met extensies waarin Bitwarden voorkomt. Klik naast Bitwarden op de "punaise" zodat het ikoontje van Bitwarden in de balk verschijnt.

Het Bitwarden-ikoontje in de balk is grijs. Dit betekent dat je nog niet bent aangemeld bij Bitwarden. Klik één keer op het ikoontje, klik op inloggen, vul je Bitwarden-account gegevens in (dus je e-mailadres en hoofdwachtwoord) en druk op enter.
Het ikoontje is nu gekleurd. Klik op de onderste regel van het Bitwarden-venster op Mijn kluis: daar zie je weer de vier categorieën en ook Coolblue:

Bitwarden

Tot zover de eenmalige handelingen. Je kunt Bitwarden nu echt gaan gebruiken in Chrome.

Chrome: Bitwarden gebruiken

Ga in Chrome naar de website waarvan je een wachtwoord in de kluis hebt opgeslagen; in dit voorbeeld dus coolblue.nl.

Klik op de site van Coolblue op Aanmelden. Voorheen zou je je e-mailadres en wachtwoord van je Coolblue-account intypen. Nu gebruik je de wachtwoordmanager: klik op het ikoontje van Bitwarden in de balk rechtsboven. Als het goed is, is de kluis al geopend (want hierboven keken we even in de kluis); mocht dat niet zo zijn (je hebt intussen wat anders gedaan), voer dan je Bitwarden hoofdwachtwoord in.

Bitwarden herkent dat je op een webpagina bent waarvoor een wachtwoord in de kluis staat: de regel met Coolblue wordt meteen getoond (zie de eerste schermkopie hieronder). Klik op die regel op de naam Coolblue en Bitwarden vult je e-mailadres en wachtwoord in bij Coolblue (zie de tweede schermkopie hieronder). Jij hoeft nu alleen nog maar op de groene Inloggen-knop van Coolblue te klikken en je kunt shoppen!

Bitwarden Chrome   Bitwarden Chrome

Firefox: de Bitwarden-extensie toevoegen

Als je Firefox gebruikt klik je hier Adam Computerhulp om naar de Mozilla store te springen waar de Bitwarden-extensie staat. Klik daar op de knop Toevoegen aan Firefox. Daarna klik je in het kleine venster nogmaals op Toevoegen. Vervolgens opent de website van Bitwarden.

Bitwarden Firefox extensie Sluit Firefox en start het daarna opnieuw. Rechtsboven in Firefox zie je het ikoontje van Bitwarden.

Het Bitwarden-ikoontje in de balk is grijs. Dit betekent dat je nog niet bent aangemeld bij Bitwarden. Klik één keer op het ikoontje, klik op inloggen, vul je Bitwarden-account gegevens in (dus je e-mailadres en hoofdwachtwoord) en druk op enter.
Het ikoontje is nu gekleurd. Klik op de onderste regel van het Bitwarden-venster op Mijn kluis: daar zie je weer de vier categorieën en ook Coolblue:

Bitwarden Firefox extensie

Tot zover de eenmalige handelingen. Je kunt Bitwarden nu echt gaan gebruiken in Firefox.

Firefox: Bitwarden gebruiken

Ga in Firefox naar de website waarvan je een wachtwoord in de kluis hebt opgeslagen; in dit voorbeeld dus coolblue.nl.

Klik op de site van Coolblue op Aanmelden. Voorheen zou je je e-mailadres en wachtwoord van je Coolblue-account intypen. Nu gebruik je de wachtwoordmanager: klik op het ikoontje van Bitwarden in de balk rechtsboven. Als het goed is, is de kluis al geopend (want hierboven keken we even in de kluis); mocht dat niet zo zijn (je hebt intussen wat anders gedaan), voer dan je Bitwarden hoofdwachtwoord in.

Bitwarden herkent dat je op een webpagina bent waarvoor een wachtwoord in de kluis staat: de regel met Coolblue wordt meteen getoond (zie de eerste schermkopie hieronder). Klik op die regel op de naam Coolblue en Bitwarden vult je e-mailadres en wachtwoord in bij Coolblue (zie de tweede schermkopie hieronder). Jij hoeft nu alleen nog maar op de groene Inloggen-knop van Coolblue te klikken en je kunt shoppen!

Bitwarden Firefox   Bitwarden Firefox

Edge: de Bitwarden-extensie toevoegen

Als je Edge gebruikt klik je hier Adam Computerhulp om naar de Microsoft store te springen waar de Bitwarden-extensie staat. Klik daar op de knop Downloaden. Daarna klik je op Extensie toevoegen. Vervolgens opent de website van Bitwarden.

Bitwarden Edge extensie Sluit Edge en start het daarna opnieuw. Rechtsboven in Edge zie je het ikoontje van Bitwarden.

Het Bitwarden-ikoontje in de balk is grijs. Dit betekent dat je nog niet bent aangemeld bij Bitwarden. Klik één keer op het ikoontje, klik op inloggen, vul je Bitwarden-account gegevens in (dus je e-mailadres en hoofdwachtwoord) en druk op enter.
Het ikoontje is nu gekleurd. Klik op de onderste regel van het Bitwarden-venster op Mijn kluis: daar zie je weer de vier categorieën en ook Coolblue:

Bitwarden Edge extensie

Tot zover de eenmalige handelingen. Je kunt Bitwarden nu echt gaan gebruiken in Edge.

Edge: Bitwarden gebruiken

Ga in Edge naar de website waarvan je een wachtwoord in de kluis hebt opgeslagen; in dit voorbeeld dus coolblue.nl.

Klik op de site van Coolblue op Aanmelden. Voorheen zou je je e-mailadres en wachtwoord van je Coolblue-account intypen. Nu gebruik je de wachtwoordmanager: klik op het ikoontje van Bitwarden in de balk rechtsboven. Als het goed is, is de kluis al geopend (want hierboven keken we even in de kluis); mocht dat niet zo zijn (je hebt intussen wat anders gedaan), voer dan je Bitwarden hoofdwachtwoord in.

Bitwarden herkent dat je op een webpagina bent waarvoor een wachtwoord in de kluis staat: de regel met Coolblue wordt meteen getoond (zie de eerste schermkopie hieronder). Klik op die regel op de naam Coolblue en Bitwarden vult je e-mailadres en wachtwoord in bij Coolblue (zie de tweede schermkopie hieronder). Jij hoeft nu alleen nog maar op de groene Inloggen-knop van Coolblue te klikken en je kunt shoppen!

Bitwarden Edge   Bitwarden Edge

De kluis voor het eerst gebruiken op een Mac

Safari De kluis van Bitwarden werkt in de Safari browser op je Mac. Om de kluis te gebruiken ga je eerst de app van Bitwarden downloaden.
Daarna voeg je de Bitwarden-extensie toe aan Safari. Een extensie breidt de mogelijkheden van de browser uit met een extra functie - in dit geval met wachtwoordmanager Bitwarden.

Mac: de Bitwarden-app en Safari-extensie toevoegen

Start op je Mac de app van de App Store en zoek naar Bitwarden. Klik bij de Bitwarden-app op Download en vervolgens op Installeren:

Bitwarden Mac Safari

Start de Bitwarden-app, dat kun je bijv. doen vanuit Launchpad. Op het startscherm van de Bitwarden-app voer je het e-mailadres en hoofdwachtwoord van je kluis in. Daarna klik je op Inloggen:

Bitwarden Mac Safari

Laat de geopende Bitwarden-app nog even op je bureaublad staan. Start Safari en klik in de menubalk op Safari > Voorkeuren en klik daarna op tabblad Extensies. Zet eerst in de linkerkolom een vinkje bij Bitwarden:

Bitwarden Mac Safari

Klik daarna in het rechterdeel van het bovenstaande venster op Sta altijd toe op elke website.... In het kleine venster dat verschijnt, klik je op de knop Sta altijd toe op elke website:

Bitwarden Mac Safari

Sluit het voorkeurenvenster van Safari en sluit de Bitwarden-app.

Mac: Bitwarden gebruiken

Start Safari opnieuw. Links van het adresveld staat nu het ikoontje van Bitwarden. Klik erop en log in met je Bitwarden e-mailadres en hoofdwachtwoord:

Bitwarden Mac Safari

Ga naar een website waarvan een account met wachtwoord in de kluis staat, bijv. coolblue.nl. Als de Coolblue-website verschijnt, staat bij het Bitwarden-ikoontje een rode 1. Dit betekent dat er voor Coolblue een account/wachtwoord beschikbaar is:

Bitwarden Mac Safari

Klik op het Bitwarden-ikoontje; je ziet de regel met Coolblue. Klik erop:

Bitwarden Mac Safari

Klik op de Account-knop van de Coolbue-website en klik vervolgens op de Inloggen-knop. Jouw e-mailadres en wachtwoord worden meteen door Bitwarden ingevuld en als je onderin op de groene Inloggen-knop klikt kun je shoppen:

Bitwarden Mac Safari

De kluis voor het eerst gebruiken op een iPhone of iPad

iPhone/iPad: de Bitwarden-app toevoegen

Voor Apple App Store iPhones en iPads vind je de Bitwarden-app in de App Store van Apple. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Uitleg over het toevoegen van een app aan je iPhone of iPad vind je hier.

Bitwarden iPhone iPad Als je de Bitwarden-app voor het eerst start, tik je op Inloggen. Daarna voer je je e-mailadres en hoofdwachtwoord in.
Je krijgt een melding over "Automatische synchronisatie inschakelen". Tik op Ok, ik snap het! en tik vervolgens bij "Bitwarden wil je berichten sturen" op Sta toe.

Je krijgt nu jouw kluis te zien. Uiteraard staat daar het Coolblue-account dat we eerder invulden:

Bitwarden iPhone iPad

Op de balk onderaan het scherm staat o.a. Instellingen. Het is aan te raden daar nu op te tikken en daarna te tikken op Wachtwoord automatisch invullen. Je leest daar hoe je automatisch invullen aanzet:

 1. Ga naar de iOS-app "Instellingen"
 2. Tik op "Wachtwoorden en accounts"
 3. Tik op "Vul automatisch in"
 4. Activeer op "Vul automatisch in"
 5. Selecteer "Bitwarden"

Voer deze stappen uit. Na de laatste stap voer je je Bitwarden-hoofdwachtwoord in. Dit maakt het nog eenvoudiger om de wachtwoordmanager te gebruiken.

Als jouw iPhone of iPad face ID (gezichtsherkenning) of touch ID (vingerafdruk) heeft, ga dan nog een keer naar de Instellingen in de Bitwarden-app en zet de optie "Ontgrendelen met face ID (of touch ID)" aan. Je kunt dan de kluis gebruiken zonder het lange hoofdwachtwoord in te voeren.

Tot zover de eenmalige handelingen. Je kunt Bitwarden nu echt gaan gebruiken op je iPhone of iPad.

iPhone/iPad: Bitwarden gebruiken

Ga in Safari naar de website waarvan je een wachtwoord in de kluis hebt opgeslagen; in dit voorbeeld dus coolblue.nl.
Tik op de site van Coolblue op Aanmelden en zet de cursor in het e-mailadres-veld. Bitwarden herkent dat je op een webpagina bent waarvoor een wachtwoord in de kluis staat: onderin het scherm verschijnt de optie "Inloggen bij coolblue.nl met Bitwarden?":

Bitwarden iPhone iPad

Tik daar op de blauwe knop en typ vervolgens het hoofdwachtwoord van Bitwarden (of gebruik face ID of touch ID).
Jouw Coolblue-accountgegevens worden vanuit de kluis ingevuld in het aanmeldvenster en je bent meteen "binnen" om te gaan shoppen!

De kluis voor het eerst gebruiken op een Android smartphone of tablet

Android: de Bitwarden-app toevoegen

Voor Google Play Store Android smartphones en tablets vind je de Bitwarden-app in Play Store van Google. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Uitleg over het toevoegen van een app aan je Android smartphone of tablet vind je hier.

Bitwarden Android

Als je de Bitwarden-app voor het eerst start, tik je op Inloggen. Daarna voer je je e-mailadres en hoofdwachtwoord in.

Je krijgt nu jouw kluis te zien. Uiteraard staat daar het Coolblue-account dat we eerder invulden.

Op de balk onderaan het scherm staat o.a. Instellingen. Tik daarop en schakel Automatisch aanvullen in. Op het scherm dat volgt dienen de bovenste twee opties aan te staan: "Dienst automatisch aanvullen" en "Automatisch aanvullen in de regel gebruiken" (zie de eerste schermkopie hieronder).
NB Voor oudere apparaten kan het nodig zijn om ook de derde optie "Toegankelijkheid gebruiken" aan te zetten.

Als jouw Android smartphone of tablet toegang via gezichtsherkenning of vingerafdruk heeft, ga dan nog een keer naar de Instellingen en schakel de optie "Ontgrendelen met Biometrische verificatie" in (tweede schermkopie hieronder). Je kunt dan de kluis gebruiken zonder het lange hoofdwachtwoord in te voeren.

Bitwarden Android   Bitwarden Android

Tot zover de eenmalige handelingen. Je kunt Bitwarden nu echt gaan gebruiken op je Android apparaat.

Android: Bitwarden gebruiken

Bitwarden Android Ga in Chrome naar de website waarvan je een wachtwoord in de kluis hebt opgeslagen; in dit voorbeeld dus coolblue.nl.
Tik op de site van Coolblue op Aanmelden en zet de cursor in het e-mailadres-veld. Bitwarden herkent dat je op een webpagina bent waarvoor een wachtwoord in de kluis staat: boven het schermtoetsenbord staat een regel met Bitwarden (veeg de regel boven het toetsenbord zo nodig naar links om Bitwarden te zien).

Bitwarden Android Tik boven het schermtoetsenbord op Bitwarden en typ vervolgens het hoofdwachtwoord van Bitwarden (of gebruik gezichtsherkenning of je vingerafdruk). Bitwarden laat het Coolblue-item uit de kluis zien. Tik daarop en Bitwarden vult je e-mailadres en wachtwoord in bij Coolblue. Je hoeft alleen nog op de groene Inloggen-knop van Coolblue te tikken om bij Coolblue naar "binnen" te gaan om te shoppen!

 

Deel 2: Meer mogelijkheden

Meteen doen: schakel tweestapsaanmelding in

Tijdens het eerste gebruik heb je gemerkt hoe belangrijk het hoofdwachtwoord van je Bitwarden-account is: het is de sleutel van jouw kluis!

Ook al heb je een goed, lang hoofdwachtwoord gekozen, het is toch maar één bescherming. Voor belangrijke accounts is het aan te raden om nog een tweede beveiliging toe te passen (zie hier in het onderwerp over beveiliging). Dit staat bekend als tweestapsverificatie, twee factor authenticatie en ook wel tweestapsaanmelding. Bitwarden hanteert deze laatste term.

Tweestapsaanmelding beveiligt jouw account door een extra stap te vereisen bij het aanmelden. Als je je de eerste keer aanmeldt in de browser-extensie op je computer of in de app op je mobiele apparaat voer je uiteraard je e-mailadres en hoofdwachtwoord in.
Met tweestapsaanmelding krijg je vervolgens een verificatiecode per e-mail toegestuurd die je moet intypen. Daarna kun je pas gebruik maken van jouw kluis. Zo weet je zeker dat alleen degene die het hoofdwachtwoord kent en toegang tot het opgegeven e-mailadres heeft in de kluis kan. Extra veiligheid dus.

Volg deze stappen om tweestapsaanmelding bij Bitwarden in te schakelen:

 1. Ga op je computer, smartphone of tablet naar https://bitwarden.com/ Adam Computerhulp, klik op Log in en meld je aan (klik zo nodig op de drie streepjes om de log in-optie te bereiken).
 2. Klik bovenin op Instellingen en klik daarna in de kolom links op Tweestapsaanmelding.
 3. Je ziet nu eerst een waarschuwing met de optie om een herstelcode te krijgen waarmee je in noodgevallen bij je account kunt. Dat is echter alleen van belang als je tweestapsaanmelding via een apart apparaat doet; dat apparaat zou je kunnen kwijtraken en dan heb je een probleem.
  Aangezien wij gebruik gaan maken van een e-mailadres voor tweestapsaanmelding is een herstelcode in principe niet nodig. Maar het zou kunnen dat je e-mailadres ooit een probleem geeft. Dus als je wilt kun je als extra zekerheid de herstelcode opvragen, opschrijven en thuis veilig opbergen.
 4. Onder de waarschuwing staan verschillende "aanbieders". Een ervan is e-mailadres. Je ziet weliswaar het Google-logo, maar je kunt ook een ander e-mailadres dan Gmail opgeven.
  Klik bij e-mailadres op Beheren en vul je hoofdwachtwoord van Bitwarden in.
 5. Geef je e-mailadres op en klik op E-mail versturen. Ga naar de e-mail die je van Bitwarden ontvangt, typ de code van 6 cijfers in en klik op Inschakelen.

Bitwarden tweestapsaanmelding In de praktijk heeft deze extra beveiliging tot gevolg dat als je Bitwarden voor het eerst op een nieuw apparaat gebruikt, je na het intypen van het hoofdwachtwoord een verificatiecode krijgt toegestuurd die je moet intypen om in je kluis te kunnen.
Ook als je je volledig afmeldt uit de browser-extensie of uit de app en je daarna opnieuw in de extensie of app aanmeldt, wordt een verificatiecode naar je gestuurd die je moet intypen.
En als je je aanmeldt op de website van Bitwarden dien je eveneens de toegestuurde verificatiecode in te typen.

Het is dus wel zo dat je een vergrendelde kluis nog steeds gewoon met je hoofdwachtwoord kunt openen. De verificatiecode is alleen van toepassing op "bijzondere situaties".

Een pincode gebruiken

Uiteraard heb je een goed, lang hoofdwachtwoord gemaakt voor jouw Bitwarden-account en daarmee voor jouw kluis. Daarmee is jouw kluis goed beveiligd.
De keerzijde van dat lange hoofdwachtwoord is dat het telkens invoeren ervan best een gedoe is. Mogelijk gebruik je op een mobiel apparaat gezichtsherkenning of een vingerafdruk, maar heb je dat niet dan moet je steeds dat lange hoofdwachtwoord intypen.

Bitwarden biedt de mogelijkheid om een pincode in te stellen. Dat doe je via de Instellingen in de browser-extensie en in de app; de optie heet "Ontgrendelen met PIN". De pincode die je opgeeft werkt alleen op het apparaat waar je de code opgeeft.
Zo blijft jouw kluis goed beveiligd met een lang hoofdwachtwoord, maar hoef je op jouw apparaat alleen de korte pincode in te voeren om de kluis te openen.

De kluis vergrendelen: automatisch en handmatig

Je wilt natuurlijk niet dat de kluis met wachtwoorden onnodig lang geopend blijft. Daarom kun je bij de instellingen in de extensie en de app opgeven na hoeveel tijd de kluis automatisch moet worden vergrendeld; de betreffende optie heet Time-out van de kluis. De standaard instelling is 15 minuten.
Als je wilt kun je deze tijd aanpassen. Op de computer kun je er ook voor kiezen om de kluis te sluiten "bij herstart van de browser" of "bij systeemvergrendeling".

Bij de instellingen vind je tevens de optie Nu vergrendelen. Daarmee kun je zelf de kluis sluiten wanneer je dat wilt.

Op de computer kun je makkelijk herkennen wanneer de kluis is gesloten: het Bitwarden-ikoontje toont dan een rood hangslot Bitwarden.
Is het ikoontje grijs, dan ben je volledig afgemeld en moet je bij het volgende gebruik zowel je e-mailadres als wachtwoord opgeven (en als je tweestapsaanmelding hebt ingesteld moet je de toegestuurde verificatiecode invoeren).

Een website starten vanuit de kluis

Als je ergens wilt inloggen, dan ben je gewend eerst je browser te starten, naar de desbetreffende website te gaan en daar op Aanmelden te klikken. Nu je Bitwarden gebruikt, zul je op die website de kluis openen en jouw hoofdwachtwoord invoeren zodat jouw accountgegevens door Bitwarden worden ingevuld. Prima, niets mis mee!

Wat ook mogelijk is, en misschien vind je dat handiger: start eerst Bitwarden in de browser of in de app, voer je hoofdwachtwoord in en ga naar het item in de kluis waar je wilt inloggen (bijv. Coolblue).
Klik daar op de computer op het gebogen pijltje om naar de website te springen:

Bitwarden website starten vanuit de kluis

Op mobiele apparaten tik je bij het item in Bitwarden op de drie puntjes en vervolgens op Starten. Dit zijn minder handelingen en je weet zeker dat je altijd naar de juiste website gaat.

Om deze optie te gebruiken is het wel nodig dat de "uri" (het adres van de website) in het kluisitem wordt voorafgegaan door "https://".
Bij uri https://coolblue.nl is het gebogen pijltje wel beschikbaar, bij uri coolblue.nl niet.

Je wachtwoord controleren

Als je zelf een wachtwoord hebt gekozen voor een website is het de vraag hoe goed het is. Bitwarden is bekend met veel gebruikte (en daardoor vaak gelekte) wachtwoorden. Om te controleren of een wachtwoord van jou vaak is gelekt, ga je naar het item in de kluis en klik of tik je op het vinkje Bitwarden wachtwoord controleren.

Hopelijk krijg je de volgende reactie:
Bitwarden wachtwoord controleren

De volgende reactie zie je liever niet:
Bitwarden wachtwoord controleren

Ben je benieuwd hoe vaak het slechte wachtwoord "123456" is gelekt? Ruim 24 miljoen keer!

Hoe je een wachtwoord verandert in een sterk wachtwoord, lees je hieronder.

Een sterk wachtwoord genereren voor een bestaand account

Wil je je huidige wachtwoord voor een account (bijv. bij Coolblue) vervangen door een sterk wachtwoord? Bitwarden kan sterke wachtwoorden genereren zodat je die als vervanging kunt gebruiken.

Bitwarden heeft een wachtwoordgenerator. Je kunt een sterk wachtwoord of wachtzin laten genereren. Je kunt zelf opgeven hoe lang dat moet zijn, of er leestekens moeten worden gebruikt en meer. Klik onderin het Bitwarden-venster op Generator om erheen te springen:

Bitwarden wachtwoord genereren

Bitwarden wachtwoord genereren Bovenin het venster van de wachtwoordgenerator staat het voorgestelde wachtwoord; voor de duidelijkheid worden cijfers blauw weergegeven.
In het onderste deel van het venster kun je criteria opgeven en kiezen voor wachtzin in plaats van wachtwoord.

Om het wachtwoord van een account te vervangen door een gegenereerd, sterk wachtwoord, volg je deze stappen:

 1. Ga naar de website waar je je wachtwoord wilt veranderen, bijv. coolblue.nl. Meld je aan met behulp van Bitwarden (dus met je huidige wachtwoord).
 2. Ga op de website naar de pagina waar je je wachtwoord kunt veranderen. Bij Coolblue heet dat "Persoonlijke gegevens". Klik daar bij Inloggegevens op Wijzig.
 3. Vul je huidige wachtwoord in op een van de volgende manieren: NB Om je geheugen op te frissen kun je hier lezen hoe kopiëren en plakken op verschillende apparaten werkt.
 4. Nu ga je eerst in Bitwarden je huidige wachtwoord vervangen door een sterk wachtwoord. Je gaat dus de Coolblue-gegevens "bewerken":
 5. Op de regel met het wachtwoord tik je op de twee ronde pijltjes om de wachtwoordgenerator te openen:
  Bitwarden
  NB Als je de pijltjes niet ziet staan, klik dan rechtsboven op Bewerken.
  Bitwarden stelt de vraag of je het zeker weet dat je het huidige wachtwoord wilt overschrijven. Klik of tik op Ja om door te gaan.
  In het venster van de wachtwoordgenerator klik je rechtsboven op Selecteren. Daarmee keer je terug in het kluisitem. Klik daar rechtsboven op Opslaan zodat het nieuwe wachtwoord voor Coolblue wordt bewaard in jouw kluis.
 6. Bij Coolblue moet je nu twee keer je nieuwe wachtwoord invoeren. Dat doe je weer net zo als eerder bij het oude wachtwoord:
 7. Tot slot klik je bij Coolblue uiteraard op Opslaan.
 

Tip: Je kunt nog altijd je oude wachtwoord terugvinden in Bitwarden. Open daarvoor het kluisitem. Onderin het venster staat bij geschiedenis een cijfer dat het aantal oude wachtwoorden voor het account aangeeft. Klik of tik op dat cijfer om die wachtwoorden te zien.
Bitwarden geschiedenis

Een nieuw account maken met een sterk wachtwoord

Als je ergens een account maakt, zou het natuurlijk mooi zijn als je zelf alleen je e-mailadres (of gebruikersnaam) hoeft in te vullen en dat de wachtwoordmanager meteen een sterk wachtwoord genereert. En daarna moeten je accountgegevens natuurlijk meteen in kluis zijn opgenomen.

Goed nieuws: dat kan! Hieronder lees je hoe je dat doet op verschillende apparaten:

Voorbeeld 1: Nieuw account maken met Chrome op een Windows computer

In dit voorbeeld maak je een nieuw account bij Amazon op een Windows computer:

 1. Ga in je browser naar amazon.nl. Klik bij "Inloggen, Nieuwe klant?" op Begin hier.
 2. Vul je naam en e-mailadres in.
 3. Klik op het Bitwarden-ikoontje rechtsboven in de browser en vul zo nodig je hoofdwachtwoord in. Bitwarden geeft aan dat het geen login heeft voor deze website:
  Bitwarden
 4. Klik in het Bitwarden-venster op Login toevoegen. Bitwarden opent het venster "Item toevoegen" dat je verder invult. Klik bij wachtwoord op de ronde pijltjes om een sterk wachtwoord te generen (je kunt ook zelf een wachtwoord invullen, maar genereren is beter):
  Bitwarden
 5. De wachtwoordgenerator verschijnt en toont een sterk wachtwoord. Klik rechtsboven op Selecteren:
  Bitwarden
 6. Daarmee is het wachtwoord ingevuld. Klik rechtsboven op Opslaan:
  Bitwarden
 7. Het nieuwe item (de nieuwe login) is nu toegevoegd aan jouw kluis. Een regel met de login verschijnt in het Bitwarden-venster:
  Bitwarden nieuw account
 8. Klik op de naam van de login (www.amazon.nl) om de Bitwarden-gegevens in te vullen op de website van Amazon. Daarmee wordt het wachtwoord twee keer ingevuld op de webpagina van Amazon:
  Bitwarden nieuw account
 9. Klik bij Amazon op de knop Je Amazon-account aanmaken en je bent klaar!

Je hebt nu een account bij Amazon. Het account heeft een sterk wachtwoord en alles is opgeslagen in jouw kluis.

Voorbeeld 2: Nieuw account maken met Safari op een iPad

In dit voorbeeld maak je een nieuw account bij Amazon op een iPad:

 1. Ga in Safari naar amazon.nl. Tik bij "Inloggen, Nieuwe klant?" op Begin hier.
 2. Vul je naam en e-mailadres in. Zet de cursor in het wachtwoord-veld:
  Bitwarden nieuw account
 3. Het schermtoetsenbord verschijnt. Tik op de regel vlak boven het toetsenbord op Wachtwoorden. Bitwarden geeft aan dat er geen items in de kluis staan voor deze website:
  Bitwarden nieuw account
 4. Tik op het Bitwarden-venster (of op de + rechtsboven) om een item voor de Amazon-website toe te voegen. Bitwarden opent het venster "Item toevoegen" dat je verder invult. Tik bij wachtwoord op de tekst Wachtwoord genereren (je kunt ook zelf een wachtwoord invullen, maar genereren is beter):
  Bitwarden nieuw account
 5. De wachtwoordgenerator verschijnt en toont een sterk wachtwoord. Tik rechtsboven op Selecteren:
  Bitwarden nieuw account
 6. Daarmee is het wachtwoord ingevuld. Tik rechtsboven op Opslaan:
  Bitwarden nieuw account
 7. Het nieuwe item (de nieuwe login) is nu toegevoegd aan jouw kluis. Een regel met www.amazon.nl verschijnt in het Bitwarden-venster:
  Bitwarden nieuw account
 8. Tik op de naam www.amazon.nl om de Bitwarden-gegevens in te vullen op de website van Amazon. Daarmee wordt het wachtwoord één keer ingevuld op de webpagina van Amazon:
  Bitwarden nieuw account
 9. Het wachtwoord moet twee keer worden ingevuld bij Amazon dus zet de cursor in het tweede wachtwoord-veld. Tik op de gebruikelijke wijze onderin het scherm op Bitwarden om het wachtwoord nogmaals in te vullen:
  Bitwarden nieuw account
 10. Tik bij Amazon op de knop Je Amazon-account aanmaken en je bent klaar!

Je hebt nu een account bij Amazon. Het account heeft een sterk wachtwoord en alles is opgeslagen in jouw kluis.

Voorbeeld 3: Nieuw account maken met Chrome op een Android smartphone

In dit voorbeeld maak je een nieuw account bij Amazon op een Android smartphone:

 1. Ga in Chrome naar amazon.nl. Tik op Inloggen. Tik op het Welkom-scherm op "Account aanmaken. Nieuw bij Amazon?"
  Bitwarden nieuw account
 2. Vul je naam en e-mailadres in. Zet de cursor in het wachtwoord-veld. Het schermtoetsenbord verschijnt. Tik op de regel vlak boven het toetsenbord op Bitwarden (veeg zo nodig die regel naar links zodat Bitwarden in beeld komt):
  Bitwarden nieuw account
 3. Bitwarden geeft aan dat er geen items in de kluis staan voor amazon.nl:
  Bitwarden nieuw account
 4. Tik op de knop Item toevoegen. Bitwarden opent het venster "Item toevoegen" dat je verder invult. Tik bij wachtwoord op de ronde pijltjes om een sterk wachtwoord te generen (je kunt ook zelf een wachtwoord invullen, maar genereren is beter):
  Bitwarden nieuw account
 5. De wachtwoordgenerator verschijnt en toont een sterk wachtwoord. Tik rechtsboven op Selecteren:
  Bitwarden nieuw account
 6. Daarmee is het wachtwoord ingevuld. Tik rechtsboven op Opslaan:
  Bitwarden nieuw account
 7. Het nieuwe item (de nieuwe login) is nu toegevoegd aan jouw kluis. Een regel met amazon.nl verschijnt in het Bitwarden-venster:
  Bitwarden nieuw account
 8. Tik op de naam amazon.nl om de Bitwarden-gegevens in te vullen op de website van Amazon. Daarmee wordt het wachtwoord ingevuld op de webpagina van Amazon:
  Bitwarden nieuw account
 9. Tik bij Amazon op de knop E-mail verifiëren. Amazon stuurt je een e-mail toe die je gebruikt om je account te bevestigen. Daarmee is je account klaar voor gebruik!

Je hebt nu een account bij Amazon. Het account heeft een sterk wachtwoord en alles is opgeslagen in jouw kluis.

Helaas, het gaat niet altijd goed

Helaas werkt Bitwarden niet altijd zoals hierboven beschreven staat.

Toch kun je ook in dit soort situaties gebruik maken van Bitwarden. De kluis blijft immers van waarde, want daarin staan jouw accountgegevens overzichtelijk bij elkaar en veilig opgeslagen.

Bitwarden Als automatisch invullen niet lukt, kun je de kluis openen en dan zelf jouw e-mailadres en/of wachtwoord kopiëren om het te plakken op het aanmeldscherm van een website.
Het kopiëren van deze gegevens kun je eenvoudig doen vanaf het beginscherm van Bitwarden:

Bitwarden Ook als je in een kluisitem bent, kun je gegevens makkelijk kopiëren door op de twee blokjes Bitwarden bij de desbetreffende gegevens te klikken.

Als het niet lukt om bij het maken van een account een sterk wachtwoord te genereren, kun je het volgende alternatief toepassen:

Meer weten?

Op de website van Bitwarden vind je het Help Center Adam Computerhulp met uitgebreide uitleg in het Engels.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.