Cd's rippen

Cd's rippen Heb je muziek-cd's en zou je de muzieknummers ervan willen omzetten in mp3-bestanden? Daarmee kun je bijv. een muziekverzameling op je computer aanleggen. Of naar de muzieknummers luisteren op andere apparaten, zoals smartphone en tablet.

Het omzetten van muzieknummers op een cd naar mp3-bestanden op een computer wordt rippen genoemd. Als jouw Windows computer een cd-station heeft, dan kun je met het programma Windows Media Player cd's rippen. In dit onderwerp lees je hoe je dat doet.

Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en klik nogmaals om weer te verkleinen.

Windows Media Player starten

Open het Windows Startmenu en klik op Accessoires. In de lijst daaronder zie je de Windows Media Player:
Windows Media Player

Klik op Windows Media Player om het programma te openen. Als je het programma voor de eerste keer start, vraagt het welke instellingen je wilt gebruiken:
Windows Media Player

Klik op Aanbevolen instellingen en daarna op de Voltooien-knop. Daarop opent Windows Media Player en zie je (ongeveer) het volgende:
Windows Media Player

Mogelijk zoekt het programma meteen naar muziekbestanden op jouw computer, maar dat is OK.

Als eerste moet je even de instellingen van het programma aanpassen. Standaard ript het namelijk bestanden naar wma-formaat. Het is beter om het mp3-formaat te gebruiken want dat werkt op praktisch alle apparaten. Druk daarom kort op de alt-toets links van de spatiebalk. Daarmee verschijnt bovenaan het scherm een menu; klik daarin op Extra en vervolgens op Opties:
Windows Media Player mp3-formaat

In het Opties-venster klik je op tabblad "Muziek rippen":


Windows Media Player instellingen

Nu is alles klaar om te gaan rippen.

Een cd rippen

Terwijl je het Windows Media Player-programma geopend hebt, plaats je een cd in het cd-station van je computer. Windows Media Player begint automatisch de cd te lezen en checkt meteen wat erop staat.
In de meeste gevallen is het een "bekende" cd, dat wil zeggen: informatie over de cd staat op internet. En daarmee weet Windows Media Player de artiestnaam, de cd-naam, titels van nummers etc. (onderaan deze pagina lees je wat te doen als de cd-info niet op internet wordt gevonden).

Als je bijv. de cd "The very best of" van Barbra Streisand in het cd-station plaatst, krijg je het volgende te zien in Windows Media Player:
Cd rippen

Da's makkelijk! Wat ook goed is: bovenaan het scherm verschijnt een knopje met de tekst Cd rippen. Klik daarop om alle nummers te rippen. Je ziet de voortgang mooi in beeld gebracht per nummer:
Cd rippen

Als het rippen klaar is staat bij alle nummers de Ripstatus "Geript naar de mediabibliotheek":
Cd rippen

Dit betekent dat alle nummers zijn omgezet in mp3-formaat. Je kunt ze op je computer vinden door de verkenner te openen.

Cd rippen Cd rippen Cd rippen Cd rippen

Tip: Klik of tik hierboven op een miniatuur voor een grotere weergave.

Gefeliciteerd, je hebt de cd geript! Dubbelklik mp3-bestanden om ze af te spelen op je computer. Je kunt ze ook kopiëren naar een usb-stick of via de cloud van bijv. Dropbox naar je smartphone of tablet. Dan heb je ook onderweg altijd je favoriete muziek bij je!
NB Bij de geavanceerde Android-tips lees je hoe je je Android smartphone of tablet aan een Windows computer kunt koppelen om bestanden te kopiëren. Dat is ook handig voor muziek!

Tot slot:

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.