Online cursus: Oefenen met het toetsenbord

Cursus Oefenen met het toetsenbord In deze cursus ga je zo'n 30 oefeningen doen op het toetsenbord van een Windows computer. Daarmee leer je de vele mogelijkheden van het toetsenbord kennen.
Eerst ga je oefenen met letters en woorden om de toetsen te gebruiken. Daarna ga je aan de slag met een tekstverwerker om stukjes tekst te schrijven, op te maken, te corrigeren, te kopiƫren en plakken, etc.

Tijdens de cursus gebruik je ook de muis om jouw computer te bedienen. Ben je nog niet zo bekend met de muis, volg dan eerst de online cursus Oefenen met de muis.

Als je al redelijk vertrouwd bent met het toetsenbord, probeer dan bij de oefeningen naar het scherm te kijken terwijl je typt. Zo nodig corrigeer je een paar letters als je iets verkeerd typt. Dat werkt rustiger dan steeds je ogen te verplaatsen van toetsenbord naar scherm en weer terug.

Na deze cursus wil je misschien een typcursus volgen. Daarvoor kun je o.a. terecht op https://www.typingstudy.com Cursus Oefenen met het toetsenbord. Zorg ervoor dat je onderin de linkerkolom bij Toetsenbordindeling "US English" kiest.
Daarna typ je de gekleurde toets op het toetsenbord met de vinger waar dezelfde kleur bijstaat.

Toetsenbord-indelingen

Er zijn veel verschillende toetsenborden. Computers die in Nederland worden verkocht hebben standaard de Amerikaanse ("VS Internationaal") toetsenbord-indeling. Je herkent deze indeling o.a. aan het apenstaartje @ bovenaan de toets met cijfer 2 en aan de Alt Gr-toets rechts van de spatiebalk.
Het aantal toetsen en de verdeling ervan op het toetsenbord zijn o.a. afhankelijk van de grootte:

Uiteraard zijn op beide toetsenborden alle benodigde toetsen aanwezig.

Cursus Oefenen met het toetsenbord
Uitgebreid toetsenbord met rechts een "numeriek eiland"

Cursus Oefenen met het toetsenbord
Toetsenbord van een kleinere laptop

 

Aan de slag!

Start de cursus

Klik op "Start de cursus" om te beginnen.
Er is ook een Inhoudsopgave met een overzicht van alle onderwerpen.

Klik hier om naar het cursusoverzicht te springen