Oude foto's scannen

Fotoscan Tegenwoordig zijn praktisch alle foto's die je maakt digitaal. Je bekijkt ze op je smartphone, computer en tablet.

Maar wat als je nog (oude) foto's op papier hebt? Die afgedrukte foto's wil je vast toevoegen aan je verzameling digitale foto's en bijvoorbeeld opnemen in een online album.
Je zou met de Camera-app op je mobieltje een foto kunnen maken van een afgedrukte foto, maar dat geeft vaak ongewenste glans of schittering, de randen zijn niet altijd scherp omdat je achteraf moet bijsnijden, of het beeld is iets vervormd omdat het lastig is je mobieltje vlak te houden bij het maken van de foto.

De app Fotoscan van Google Foto's lost deze problemen op. De app verwijdert schittering, snijdt automatisch bij en zorgt voor het juiste perspectief.

Voorbeeld
Fotoscan   Fotoscan
De foto links is gemaakt met de standaard Camera-app, rechts met de Fotoscan-app (simulatie).

De Fotoscan-app is beschikbaar voor de iPhone, iPad, Android smartphone en Android tablet. Hieronder lees je hoe je de app op je mobiele apparaat zet en hoe je deze gebruikt.

Tip: Bij de uitleg staan kleine schermkopieën. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Inhoudsopgave

Fotoscan op je smartphone of tablet zetten

Fotoscan gebruiken

Extra's

Meer weten?

Fotoscan op je smartphone of tablet zetten

Fotoscan Fotoscan is van Google, maar je hebt geen Google-account nodig om de app te gebruiken.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Fotoscan-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Fotoscan-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Fotoscan gebruiken

Fotoscan Bij het eerste gebruik van de app geef je toestemming om de camera te gebruiken en toegang tot foto's. Vervolgens zie je een animatie over het gebruik van de app; daarna tik je op Scannen starten.

Net als met de Camera-app kun je nu een foto maken. Daarvoor tik je op de ronde opnameknop onderaan het scherm.
Daarna verschijnen er vier stippen en een cirkel op het scherm; aan jou de taak om de cirkel over de stippen te plaatsen, één voor één; bijvoorbeeld eerst over de stip linksonder, dan linksboven, daarna rechtsboven en tot slot rechtsonder. Rond elke stip verschijnt een gekleurd rondje en je hoort het geluid van de camera.
De app maakt op die manier een aantal foto's om schittering te vermijden. De app combineert de foto's tot één goed resultaat.

Daarmee is de digitale foto gemaakt. Je kunt deze terugvinden in de Foto's-app op je iPhone of iPad en in de Galerij-app op je Android mobiele apparaat.

Fotoscan Nadat je een foto hebt gemaakt, kun je deze ook meteen zien in de Fotoscan-app: rechts van de opnameknop staat een miniatuur van de foto, tik erop om deze te openen.

Handig daarbij is dat je dan meteen enkele opties krijgt om de foto aan te passen: onderaan het scherm staan knoppen om de foto te draaien, hoeken aan te passen en te verwijderen. Rechtsboven vind je de bekende Deel-knop.

Extra's

Fotoscan Als een gedrukte foto geen glans heeft, is er ook geen risico op ongewenste schittering in het digitale resultaat.
In dat geval tik je in de Fotoscan-app links van de opnameknop op het knopje met de toverstaf. Daardoor hoef je niet langer de cirkel over de vier stippen te plaatsen, zodat je sneller de digitale foto verkrijgt.

Zoals je ziet, kun je ook het gebruik van flitslicht aan- en uitzetten met het knopje helemaal links van de opnameknop.

De Fotoscan-app heet officieel "Fotoscan van Google Foto's". Het zal je daarom niet verbazen dat je Fotoscan ook vanuit de Google Foto's-app kunt starten. Daar tik je op Bieb (of Bibliotheek) > Tools > Foto's importeren > Foto's scannen met je telefoon (of Foto's scannen met Fotoscan).

Tip: Heb je zojuist een zwart-wit foto gescand en wil je die omzetten in een kleurenfoto? Met het AI-tool Palette is dat mogelijk. Tik hier om erover te lezen.

Meer weten?

Meer informatie over Fotoscan van Google Foto's vind je op deze webpagina van Google Computerhulp. Ook bij de Fotoscan-app in de App Store Computerhulp van Apple en de Play Store Computerhulp van Google vind je aanvullende informatie.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.