E-health

Gezondheid E-health is een modern begrip. Net als bij e-mail en e-books geeft het een elektronische variant weer. Bij e-health betreft dat het verbeteren van je gezondheid. Er zijn meer dan 100.000 apps en talloze websites die zich richten op gezondheid.
In dit onderwerp maak je kennis met een aantal toppers op de gebieden voeding, beweging, mentaal en medisch.

De te behandelen e-health apps gebruik je op een iPhone, iPad, Android smartphone of Android tablet. De websites kun je uiteraard op elk apparaat raadplegen, maar de uitleg is gericht op mobiele apparaten.

Bij de uitleg staan vaak kleine schermkopieën. Die kun je vergroten door er één keer op te tikken; doe dat nogmaals om de afbeelding weer te verkleinen.
Overigens zullen apps er niet op alle smartphones en tablets exact hetzelfde uitzien. Door de schermgrootte en door de verschillen tussen iOS en Android kan de weergave soms iets anders zijn.

Inhoudsopgave

Voeding

Kies ik gezond?

Kies ik gezond?
Een uitgebreide app om gezonde producten te kiezen, bijv. als je in de supermarkt een keuze wilt maken. Je krijgt advies volgens de schijf van vijf.

Eetmeter

Eetmeter
In deze app hou je een eetdagboek bij om inzicht te krijgen in je eetpatroon. Ook beweging kun je bijhouden en je kunt je BMI (Body Mass Index) berekenen.

Slim koken

Slim koken
Een heerlijke app! Je vindt gezonde gerechten die ook lekker zijn. En je krijgt een digitale keukenhulp waaraan je allerlei vragen kunt stellen.

Beweging

Stappenteller

Stappenteller
Deze app op je smartphone houdt bij hoeveel stappen je hebt gelopen. Goed om je conditie op peil te houden.

Nederland in beweging

Nederland in beweging
Op YouTube staan veel filmpjes van het MAX-televisieprogramma Nederland in beweging. Filmpje klaar, bewegen maar!

Mentaal

soChicken

soChicken
Deze app geeft inspiratie, relativeert problemen, biedt een positieve invalshoek en probeer bij te dragen aan een gelukkig(er) leven.

Meditation Moments

Meditation Moments
In het Nederlands begeleide meditaties. Beter kun je ze niet krijgen. Een aantal meditaties en bijzondere muziekfragmenten is gratis.

Medisch

Thuisarts.nl

Thuisarts.nl
Op deze website van het Nederlands Huisartsen Genootschap vind je uitgebreide informatie over ziekte en gezondheid.

EHBO

EHBO
Wat kun je zelf doen in een medische noodsituatie? Deze app helpt met (gesproken) informatie en duidelijke uitleg.

Apotheek.nl

Apotheek.nl
Een website met betrouwbare informatie over honderden medicijnen, aangeboden door de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers.

Bonustip

Teken van leven

TheLifeSigns.com Computerhulp
Woon je alleen?
Geef dagelijks een teken van leven en krijg hulp als dat niet lukt.

 

Voeding: Kies ik gezond?

Kies ik gezond? Met de Kies ik gezond?-app kun je de voedingswaarden van een product vinden, zoals energie (calorieën), vetten, suiker, zout, vezels en eiwitten. Ook kun je verschillende producten met elkaar vergelijken.

De app is gemaakt door het Voedingscentrum in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Kies ik gezond?-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Kies ik gezond?-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

De Kies ik gezond?-app voor het eerst gebruiken

Kies ik gezond? Bij het eerste gebruik van de app doorloop je een aantal eenmalige handelingen:

Hierna kom je op het hoofdscherm van de app.

Het hoofdscherm van de Kies ik gezond?-app gebruiken

Kies ik gezond? Het hoofdscherm van de app toont de twee belangrijkste opties: Streepjescode scannen en Producten zoeken en vergelijken.

Tik in het hoofdscherm op Streepjescode scannen.

Kies ik gezond? Producten vergelijken:

Kies ik gezond? Zoeken naar een product:

De Kies ik gezond?-app gebruiken in combinatie met de Mijn eetmeter-app

Kies ik gezond?

In de Kies ik gezond?-app zie je soms de knop Eetmeter:

De Eetmeter-app is ook van het Voedingscentrum. Hieronder wordt deze app uitgelegd. Je zult zien dat je een product vanuit de Kies ik gezond?-app direct kunt toevoegen aan de Mijn eetmeter-app.

Voeding: Mijn eetmeter

Mijn eetmeter

De app Mijn eetmeter heeft veel te bieden:

Mijn eetmeter is gemaakt door het Voedingscentrum, net als de Kies ik gezond?-app. Je kunt deze apps koppelen om makkelijk gegevens uit te wisselen.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Eetmeter-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Eetmeter-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

De Eetmeter-app voor het eerst gebruiken

Bij het eerste gebruik van de app doorloop je een aantal eenmalige stappen:

Hierna kom je op het hoofdscherm van de app.

Het hoofdscherm van de Eetmeter-app gebruiken

Mijn eetmeter Op het hoofdscherm staat standaard het eetdagboek van vandaag: bovenaan zie je de datum en daaronder Energie en Notities. Voor vandaag zal het dagboek nog leeg zijn.

Het invoeren van gegeten producten gaat als volgt:

Naar andere dagen springen:

Het menu van de Eetmeter-app gebruiken

a Op het hoofdscherm van de app staat linksboven een ikoontje met 3 streepjes. Tik daarop om het menu te openen. Naast Mijn eetdagboek zijn er nog meer functies, met als belangrijkste Mijn BMI-Meter en Mijn beweging. Zij worden hieronder beschreven.

Mijn BMI-meter

Mijn eetmeter BMI BMI staat voor Body Mass Index, het is een getal dat de verhouding tussen je lengte en gewicht aangeeft. Informatie over de BMI vind je op de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl a .

De app geeft aan wat de BMI is voor je lengte en gewicht. Met een kleur wordt aangegeven of je al dan niet te zwaar bent: groen (goed), geel (matig) of rood (niet goed). Tevens wordt enige uitleg gegeven.
Aangezien je gewicht in de loop der tijd verandert, kun je rechtsboven weer op de + tikken om per een bepaalde datum je gewicht op te geven. Als je eerder ingevoerde (verkeerde) gegevens wilt verwijderen, tik je onderin het scherm op Wijzig, vervolgens op het rode rondje en dan op het rode woord Verwijder.

Mijn beweging: Beweegdagboek

Mijn eetmeter beweegdagboek Naast je dagelijkse voeding kun je ook je dagelijkse beweging bijhouden in de app. Om je beweging voor een dag in te voeren, tik je rechtsboven op de +, net als in het eetdagboek. Er verschijnt een lange lijst met activiteiten in alfabetische volgorde.

De Kies ik gezond?-app gebruiken in combinatie met de Mijn eetmeter-app

Mijn eetmeter Als je zowel de Kies Ik Gezond?-app als de Eetmeter-app gebruikt, dan kun je producten vanuit de Kies Ik Gezond?-app makkelijk toevoegen aan de Eetmeter-app. Het toevoegen gaat als volgt:

Dus als je voortaan thuis of in de supermarkt de Kies Ik Gezond?-app gebruikt en een product ziet dat je in voorraad hebt of gaat kopen, dan zou je het meteen als favoriet kunnen toevoegen aan de Eetmeter. Daarmee wordt het bijhouden van het eetdagboek eenvoudiger.

Voeding: Slim koken

Slim koken

Met de Slim koken-app krijg je allerlei recepten die passen bij de schijf van vijf.

Ook deze app is van het Voedingscentrum, net als de vorige twee.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Slim koken-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Slim koken-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

De Slim koken-app voor het eerst gebruiken

Bij deze app hoef je geen eenmalige handelingen uit te voeren. Je komt meteen op het hoofdscherm van de app.

Het hoofdscherm van de Slim koken-app gebruiken

Slim koken Op het hoofdscherm van de app zie je onderin een balk met knoppen voor de belangrijkste functies van de app:

  1. Home: je ziet een weekmenu en je kunt naar recepten zoeken.
  2. Boodschappen: een lijstje met boodschappen dat je maakt bij het bekijken van gerechten.
  3. Sjef: je persoonlijke keukenassistent.
  4. Planning: menusuggesties voor de komende week.
  5. Meer: extra opties.

Home

Slim koken Slim koken Het homescherm toont een weekmenu met diverse gerechten. Tik op een van de gerechten:

Boodschappen

Slim koken Om je boodschappenlijstje te zien tik je in de balk onderaan het scherm op het tweede pictogram.

Sjef

Met de derde knop onderaan het scherm kun je met Sjef communiceren. Hij is in staat allerlei vragen te beantwoorden en kooktips te geven. Hier zijn wat voorbeelden van opdrachten die je Sjef kunt geven:

Als je Sjef vraagt "Hoe maak je lasagne?", dan krijgt je een uitgebreid antwoord:

Slim koken Sjef Slim koken Sjef Slim koken Sjef Slim koken Sjef Slim koken Sjef Slim koken Sjef

Tip: Als je in de keuken bezig bent, wil je waarschijnlijk geen vragen typen op je smartphone of tablet. Gebruik daarom de spraakfunctie om Sjef vragen te stellen. Hoe je dat met een iPhone of iPad doet, lees je hier bij de iPhone/iPad tips.
Hoe je dat met een Android smartphone of tablet doet, lees je hier bij de Android tips.

Planning

Slim koken planning Slim koken planning Om je planning te zien tik je in de balk onderaan het scherm op het vierde pictogram.

Meer

Slim koken De vijfde knop in de balk geeft nog wat meer mogelijkheden, zoals persoonlijke voorkeuren en het aantal personen in jouw huishouding.

Bewegen: Stappenteller

Stappenteller Met de Stappenteller-app kun je op je smartphone bijhouden hoeveel stappen je hebt gelopen. Om je conditie op peil te houden zou het goed zijn om per dag 10.000 stappen te lopen. Voor 65-plussers zouden 8.000 stappen per dag toereikend zijn.

Achtergrondinformatie hierover vind je o.a. op de volgende websites:

De stappenteller die hier wordt uitgelegd is gemaakt door ITO Technologies Inc. Het is een gratis app, waarin advertenties voorkomen. De app is makkelijk in gebruik, Nederlandstalig, belast je smartphone met mate, werkt ook in de stand-by (slaapstand) zonder internetverbinding, en geeft duidelijke overzichten per week en maand.

Apple App Store Voor je iPhone installeer je de Stappenteller-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone installeer je de Stappenteller-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Tip: Zorg er bij gebruik van de app voor dat je smartphone in bijv. je jaszak of broekzak zit, zodat het apparaat je beweging kan registeren. Als je je mobieltje in bijv. een rugzak mee zou dragen is de kans aanwezig dat jouw stappen niet worden herkend.

De Stappenteller-app voor het eerst gebruiken

Bij het eerste gebruik van de app doorloop je een aantal eenmalige stappen. Deze kunnen enigszins verschillen per apparaat:

Hierna kom je op het hoofdscherm van de app.

Het hoofdscherm van de Stappenteller-app gebruiken

Stappenteller Op het hoofdscherm van de app zie je voor de dag van vandaag hoeveel stappen je hebt gelopen.

Op de bovenste regel tik je op Week of Maand om een overzicht van die periode te krijgen.
Tik rechtsboven op de 3 puntjes om bij Instellingen te komen.

Bewegen: Nederland in beweging

Nederland in beweging MAX Al sinds het jaar 2000 zendt omroep MAX het programma Nederland in beweging uit. Een moderne versie van ochtendgymnastiek waarbij in elke uitzending gedurende zo’n 15 minuten oefeningen worden gedaan.

Veel van de Nederland in beweging-uitzendingen zijn op YouTube beschikbaar. Je gaat dit keer dan ook geen aparte app downloaden, maar je gaat op de smartphone of tablet gewoon met de browser naar YouTube.

YouTube gebruiken met de browser

Start de browser op je mobiele apparaat:

Typ youtube.com in de adresbalk van de browser en druk op enter. Tik in YouTube op het vergrootglas om te zoeken en typ Nederland in beweging. Of, om het je makkelijk te maken, tik hier a.

Tik op een video of op een afspeellijst om deze af te spelen en... om mee te doen!

Misschien vind je het handiger om het ikoontje van YouTube met de afleveringen van Nederland in beweging op het startscherm van je mobiele apparaat te plaatsen. Je kunt deze dan bij de andere gezondheids-apps zetten. Hiervoor ga je als volgt te werk:

Mentaal: soChicken

soChicken

De app soChicken geeft inspiratie, relativeert problemen, biedt een positieve invalshoek en probeer bij te dragen aan een gelukkig(er) leven.

Veel artikelen in de app zijn gratis. Er zijn ook onderdelen waarvoor je dient te betalen, zoals online cursussen en boeken. Ook dat zijn aanraders!

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de soChicken-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de soChicken-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

De soChicken-app voor het eerst gebruiken

Bij het eerste gebruik van de app doorloop je enkele eenmalige stappen:

Hierna kom je op het hoofdscherm van de app.

Het hoofdscherm van de soChicken-app gebruiken

soChicken soChicken

Op het hoofdscherm van de app worden enkele recente artikelen gepresenteerd. Tik erop om ze te lezen.

Tik in het hoofdscherm op de drie streepjes linksboven om een keuzemenu te openen:

Open het menu en tik op Broeden op een leuker leven. Er zijn verschillende categorieën met artikelen die zeer de moeite waard zijn:

Tik op een categorie, bijv. op Gelukkig zijn. Je vindt daar een aantal artikelen. Tik erop om ze te lezen. Onder een artikel staan meestal reacties van lezers, vaak met een antwoord van Jelle.

soChicken     soChicken     soChicken

Tip: Naast de soChicken app en website is er ook een gratis nieuwsbrief die elke maandag wordt verstuurd. Om je ervoor op te geven tik je in het hoofdscherm op de drie streepjes, vervolgens op Meer en dan op Nieuwsbrief.

Mentaal: Meditation Moments

Meditation Moments

De beste Nederlandstalige meditaties vind je bij Meditation Moments. Opgericht door Michael Pilarczyk en zeer succesvol door het mooie aanbod. Er is een Meditation Moments website a, je vindt meditaties op YouTube a en er is een geweldige app.

Ruim 10 meditaties in de app zijn gratis, alle zeer de moeite waard. Het volledige aanbod bestaat uit meer dan 100 meditaties, 30 uur muziek en verschillende boeken. Hier a lees je er mee over.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Meditation Moments-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Meditation Moments-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

De Meditation Moments-app voor het eerst gebruiken

Meditation Moments

Bij het eerste gebruik van de app doorloop je eenmalig een aantal stappen:

Het hoofdscherm van de Meditation Moments-app gebruiken

Meditation Moments Het gebruik van de app is zeer intuïtief. Je ziet bijv. een aantal afbeeldingen met categorieën bij Momenten:

Tik op een afbeelding om de bijbehorende meditaties te zien. Tik vervolgens op een meditatie en je kunt ernaar luisteren.
Je kunt meditaties overigens downloaden via het knopje a bovenaan het scherm. Dan kun je er later naar luisteren, ook zonder internetverbinding.

Meditation Moments     Meditation Moments     Meditation Moments

Medisch: Thuisarts.nl

Thuisarts.nl

De website thuisarts.nl biedt uitgebreide informatie, inclusief video’s en afbeeldingen met uitleg. De website is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Thuisarts.nl gebruiken met de browser

Thuisarts.nl komt vooral tot z’n recht op wat grotere schermen. Start de browser op je mobiele apparaat:

Typ thuisarts.nl in de adresbalk van de browser en druk op enter. Of, om het je makkelijk te maken, tik hier a.

Thuisarts.nl

Op de homepage van de website zie je diverse opties om informatie te vinden:

Tik onder het zoekveld op Onderwerpen A-Z.

Thuisarts.nl

Thuisarts.nl     Thuisarts.nl

Om terug te keren naar de beginpagina van de website tik je linksboven op Thuisarts.nl of op het logo.
Blader op de beginpagina naar beneden om actuele medische informatie te lezen. Neem de tijd om te surfen op deze uitgebreide website. Er is bijzonder veel informatie beschikbaar, ook in de vorm van video’s en afbeeldingen.

Thuisarts.nl     Thuisarts.nl

Medisch: EHBO

EHBO

De EHBO-app geeft informatie over wat je zelf kunt doen in veelvoorkomende situaties.

Met de app kun je ook het Ik ben veilig-programma van het Rode Kruis gebruiken:

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de EHBO-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de EHBO-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

De EHBO-app voor het eerst gebruiken

Bij het eerste gebruik van de app doorloop je eenmalig een aantal stappen:

Hierna kom je op het hoofdscherm van de app.

Het hoofdscherm van de EHBO-app gebruiken

EHBO

Op het hoofdscherm van de app staan de volgende onderdelen:

Tik op het hoofdscherm in het zoekveld.

EHBO Ga terug naar het hoofdscherm en tik op een van de afbeeldingen onder het zoekveld, bijv. op Vergiftiging.

Ga terug naar het hoofdscherm. Je gaat nu de balk onderin het scherm gebruiken.

Medisch: Apotheek.nl

Apotheek.nl

De website apotheek.nl verstrekt heldere informatie over meer dan 1.600 medicijnen. De site is een initiatief van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers.

Men prijst zichzelf als volgt aan: "Het internet staat vol met info over medicijnen. Waarom dan kiezen voor de medicijnuitleg op Apotheek.nl? Vanwege de betrouwbaarheid! Als u voor Apotheek.nl kiest, weet u zeker dat de informatie actueel, juist en volledig is."

Je kunt de website ook gebruiken om een apotheek in de buurt te vinden.

Apotheek.nl gebruiken met de browser

Start de browser op je mobiele apparaat:

Typ apotheek.nl in de adresbalk van de browser en druk op enter. Of, om het je makkelijk te maken, tik hier a.

Op de homepage van de website staat een zoekveld waarin je bijv. een medicijn, klacht of ziekte kunt intypen. Zoals Aspirine, Astma, Migraine. In de keuzelijst onder het zoekveld tik je vervolgens op het onderwerp om uitgebreide informatie te krijgen.

Apotheek.nl     Apotheek.nl

 

Op de beginpagina van de website zie je rechtsboven drie streepjes. Tik daarop om het menu te openen. Daar vind je o.a. de optie om een apotheek te vinden door een postcode, plaats of naam in te typen.

Apotheek.nl     Apotheek.nl

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.