De beste apps van Google

a Google... wie kent het bedrijf niet? De naam Google komt van googol, een getal bestaande uit een één met 100 nullen. Google wil er maar mee zeggen dat ze alles willen omvatten met hun apps en diensten: alle gegevens van de wereld beschikbaar maken op internet.

En helaas ook: zo veel mogelijk gegevens verzamelen van gebruikers om er via advertenties aan te verdienen. Voordeel van dat nadeel is dat praktisch alle diensten van Google gratis zijn - althans geen geld kosten.
Die diensten zijn zeer uitgebreid en makkelijk te gebruiken zoals blijkt uit de onderwerpen op deze pagina. Als je bezorgd bent over je privacy en digitale veiligheid, lees dan deze beveiligingstips.

 

Dit zijn de apps

Agenda Alerts Arts & Culture Assistent Cardboard Chrome Documenten Drive Earth Formulieren Foto's Gmail Jamboard Keep Maps Meet One Podcasts Presentaties Sites Spreadsheets Street view Takeout Translate Trends VirusTotal YouTube Zoeken

Dit is een selectie van de populairste apps en diensten van Google.

Zorg ervoor dat je een Gmailadres (een Google-account) hebt om de apps te gebruiken. Heb je die nog niet? Ga dan naar https://www.google.nl/ a. Klik rechtsboven op Gmail en volg de stappen om een account te maken.

Bij de tips op deze pagina staan kleine schermkopieën. Klik of tik op een schermkopie om deze te vergroten, doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

a

Agenda

Een agenda die op al je apparaten beschikbaar is. Een agenda die je met anderen kunt delen, zodat bijv. familie afspraken kan zien en/of toevoegen. En de mogelijkheid om een aantal agenda's te maken, bijv. een voor privé, een voor je sportactiviteiten en een met verjaardagen. Dat alles biedt de Google Agenda.

add_to_queue Lees meer...

Op een Windows computer werkt de agenda in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

a Alleen op de computer kun je een nieuwe agenda maken (dat kan dus niet in de app): ga naar https://calendar.google.com/ a en klik in het menu aan de linkerzijkant op de plus naast het kopje Andere agenda's.

a Als jij de eigenaar van een agenda bent, kun je die met anderen delen. Ook dat kun je alleen instellen in de browser op de computer, dus niet vanuit een app. Schuif je muis op een agenda in het menu, klik op de drie puntjes en kies Instellingen en delen.

a Klik daar onder het kopje Delen met specifieke mensen op de knop + Mensen toevoegen. Geef een of meer e-mailadressen op en geef per e-mailadres op welke rechten (bijv. alleen weergeven of wijzigingen aanbrengen) men krijgt.
Klik daarna op Verzenden. Degene met wie je de agenda deelt, krijgt een e-mail met een link en moet daarop klikken om de agenda toe te voegen aan zijn/haar agenda's.

Zoals je hierboven bij de instellingen ziet, kun je ook opgeven hoe vaak en wat voor soort Meldingen de agenda moet geven.

Tip: Kies een verschillende kleur per agenda om je afspraken, taken en/of herinneringen makkelijk te herkennen.

Meer informatie over Google Agenda vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Alerts

Met deze dienst krijg je automatisch een e-mail zodra er op internet iets nieuws verschijnt over een onderwerp waarin jij geïnteresseerd bent. Met andere woorden, je kunt je abonneren op informatie.

add_to_queue Lees meer...

Stel dat jouw belangstelling uitgaat naar antieke Japanse kunst. Of dat je een website hebt waarvan je wilt weten of anderen die noemen. Of dat je op de hoogte wilt worden gebracht als jouw naam ergens op internet verschijnt.

Je gaat dan naar https://www.google.com/alerts a en vult in waarvan je op de hoogte wilt worden gehouden. Je vult je Gmailadres in en klikt op Opties weergeven om o.a. het aantal meldingen, de taal en regio te kiezen.
Klik vervolgens op Melding maken, meld je aan bij Google (of misschien was je dat al), bevestig het maken van de melding en klaar ben je.

a

Hou je Gmailadres in de gaten want vanaf nu word je automatisch geïnformeerd over het opgegeven onderwerp.

Meer informatie over Alerts vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Arts & culture

Bewonder de collecties van topmusea in de wereld. Met uitleg, filmpjes, rondleidingen, quizzen en natuurlijk heel veel foto's.

add_to_queue Lees meer...

a

Op je computer, smartphone en tablet kun je gewoon de browser gebruiken om naar https://artsandculture.google.com/ a te gaan te gaan.
De website is in het Engels, maar Google Translate biedt meteen aan de site te vertalen. Klik op de drie streepjes linksboven voor veel opties:

a   a

Voor smartphones en tablets is er ook een app beschikbaar:

a a De app biedt enkele extra mogelijkheden. Tik in de app op de camera en je kunt een art selfie maken of je kunt jezelf in een kunstwerk projecteren met art transfer.

Meer informatie over Arts & Culture vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Assistent

Praat met je apparaat; het toetsenbord kan naar het museum! Aan je technologische hulpje in huis stel je vragen, geef je opdrachten en dicteer je e-mails en documenten.

add_to_queue Lees meer...

De Google Assistent beantwoordt dagelijkse vragen en vergroot ook nog eens jouw kennis:

Uitgebreide voorbeelden vind je op deze webpagina van Google a.

Op een Windows computer werkt de Google Assistent niet goed; Microsoft heeft met Cortana een eigen alternatief bedacht. Op mobiele apparaten werkt de assistent subliem:

Meer informatie over de Google Assistent vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Cardboard

Met de Google Assistent uit de vorige tip begon je al thuis te raken in een nieuw tijdperk. De Google Cardboard brengt je nog een stap verder, namelijk in de wereld van virtual reality.

add_to_queue Lees meer...

a De cardboard is een virtual reality-bril die je gebruikt met je smartphone. Door die bril zie je de wereld letterlijk op een andere manier, bijv.

Voor a een iPhone download je de Google Cardboard-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone zet, kun je hier lezen.

Voor a een Android smartphone download je de Google Cardboard-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Hoe je een app op je Android smartphone zet, kun je hier lezen.

In de Google Play Store vind je veel apps en games die samenwerken met de cardboard. Klik hier a voor een impressie.

Meer informatie over de Google Cardboard vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Chrome

Chrome is de browser (het internetprogramma) van Google, de meest gebruikte ter wereld. Deze browser werkt snel en is makkelijk in gebruik. Er zijn veel "extensies" beschikbaar om de mogelijkheden van Chrome uit te breiden.

add_to_queue Lees meer...

Windows

Chrome installeren op je computer

Als Chrome nog niet op je computer staat, ga dan met bijv. de Edge of Firefox browser naar https://www.google.com/intl/nl_nl/chrome/ a. Klik op de knop Chrome downloaden. Daarmee wordt het bestand "ChromeSetup.exe" opgeslagen in de Downloads-map op je computer.
a Open de Windows Verkenner en ga naar de Downloads-map. Daar vind je het ChromeSetup.exe bestand. Dubbelklik erop en geef toestemming in de stappen die volgen.
Na installatie van Chrome zie je het ikoontje ervan op je bureaublad. Je kunt ook op de Windows startknop klikken; Chrome staat in de lijst met alle apps bij de G van Google Chrome.

De Google zoekpagina instellen als beginpagina

Het is handig om de zoekpagina van Google in te stellen als beginpagina. Typ in het adresveld (de bovenste regel in Chrome) google.nl en druk op enter. Klik daarna rechtsboven op de drie puntjes, dan op Instellingen, blader naar beneden en klik onder het kopje Bij opstarten op Een specifieke pagina of reeks pagina's openen. Klik tot slot op Huidige pagina's gebruiken.

Als je nu Chrome sluit en weer opent, krijg je meteen de Google zoekpagina te zien.

Tabbladen

Linksboven in Chrome zie je nu een tabblad met daarin de naam van de huidige webpagina: Google.

a

Als je wilt, kun je meerdere tabbladen gebruiken zodat je verschillende websites "tegelijk" kunt openen. Dat is handig als je bijv. iets leest op de website van De Telegraaf en dan even iets wilt opzoeken zonder de pagina van De Telegraaf te verlaten.
Een tweede tabblad open je door te klikken op de + rechts van het eerste tabblad. Klik nog een keer op de + en je hebt er drie.

Stel dat je de websites van De Telegraaf, De Bijenkorf en Artis hebt geopend. Dan zie je de volgende tabbladen:

a

Je kunt één tabblad sluiten door op het kruisje in het tabblad te klikken. Vaak is het handig om met de rechtermuisknop op een tabblad te klikken; je krijgt dan o.a. de optie om Andere tabbladen te sluiten; handig als je er veel geopend hebt.

Ook handig:

Het adresveld: vul een zoekterm of websitenaam in

Op de bovenste regel van Chrome staat het adresveld. Je kunt daarin van alles typen, zoals:

Als er spaties staan in de ingetypte tekst, dan zoekt Chrome op internet naar een antwoord. Je krijgt dan een lijst met zoekresultaten.
Staat er geen spatie in je tekst en is het een bestaande website, dan opent Chrome meteen die website. Je krijgt dan geen lijst met zoekresultaten.

Dus als jij naar de website van Artis wilt en je weet dat het adres artis.nl is, typ dan dat adres in om er meteen heen te gaan. Zou je alleen "artis" of "artis nl" intypen, dan krijg je een lijst met zoekresultaten en moet je daar klikken om de site van Artis te openen.

Bladwijzers en de bladwijzerbalk

In Chrome kun je bladwijzers (ofwel "bookmarks") maken voor websites waar je vaak heen gaat. Ben je op een website die je als bladwijzer wilt bewaren, klik dan op de ster rechts van het adres van de website:

a

Kies in het venster dat opent bij Map voor Bookmarkbalk. Tik daarna op Klaar. De Bookmarkbalk is een regel die bovenaan het scherm komt te staan. Daarmee zijn je favoriete websites snel beschikbaar: je hoeft alleen maar in die balk op de websitenaam te klikken om erheen te springen.
Zie je geen Bookmarkbalk, klik dan rechtsboven op de drie puntjes, klik vervolgens op Bladwijzers en klik tot slot op Bookmarkbalk weergeven.

Bladwijzers in Chrome op je computer worden automatisch gesynchroniseerd met Chrome op je smartphone en tablet.

Extensies

De browser Chrome kan ontzettend veel, maar niet alles. Daarom zijn er ontwikkelaars en bedrijven die extra toevoegingen maken om de functionaliteit van Chrome verder uit te breiden. Die toevoegingen heten Extensies.
Er zijn zoveel extensies beschikbaar dat er zelfs een "store" (online winkel) voor bestaat. Je vindt de store hier a.

Praktisch alle extensies zijn gratis. In het hoofdstuk met beveiligingstips voor Windows vind je verschillende extensies die Chrome veiliger maken. Klik hier om daarover te lezen en de extensies aan jouw Chrome toe te voegen.

Wil je zien welke extensies in jouw Chrome actief zijn? Klik dan rechtsboven in Chrome op de drie puntjes, klik daarna op Meer hulpprogramma's en tot slot op Extensies.

Browsegeschiedenis

Chrome onthoudt welke websites je hebt bezocht. Dat is handig, want als je nu weer die website wilt vinden waar je gisteren zo'n leuke aanbieding zag, dan vind je die in de geschiedenis. Druk op de toetscombinatie Ctrl+H (H van Historie) om je geschiedenis te zien.
Wil je de geschiedenis wissen? Klik dan linksboven in de geschiedenislijst op de drie streepjes en vervolgens op Browsegegevens wissen.

Smartphone en tablet

Voor a een iPhone en iPad download je de Google Chrome-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Op a de meeste Android apparaten is Chrome al beschikbaar. Toch afwezig? Download de app dan uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

De Chrome-app werkt vrijwel hetzelfde als Chrome in de browser op je computer. Door synchronisatie heb je in de app dezelfde bladwijzers, wachtwoorden (als je die in Chrome hebt opgeslagen), zoekgeschiedenis en browsegeschiedenis als op de computer.

In de Chrome-app tik je linksboven op de drie streepjes om o.a. je zoekgeschiedenis en instellingen te openen (zie de eerste afbeelding hieronder).
Tik rechtsboven op de drie puntjes om o.a. je browsegeschiedenis en bladwijzers (bookmarks) te openen (tweede afbeelding hieronder).

a   a
De Chrome-app op een Android tablet.
Links: opties via de drie streepjes, rechts: opties via de drie puntjes.

Meer informatie over Chrome vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Documenten

De Google Documenten-app is een volwaardige tekstverwerker waarmee je op computer, smartphone en tablet de mooiste documenten maakt. Je kunt er ook Word-documenten mee openen, maken en bewerken. Daarnaast kun je documenten als pdf-bestand opslaan en versturen.

add_to_queue Lees meer...

Uitgebreide informatie over het gebruik van Google Documenten op een Windows computer, smartphone en tablet lees je op een aparte pagina van deze website. Klik hier om ernaartoe te springen.

remove_from_queue Lees minder...

a

Drive

Drive is de cloud van Google, ofwel opslagruimte op computers van Google waar je jouw documenten, spreadsheets en allerlei andere bestanden kunt bewaren. Naast Drive is er ook nog Google Foto's, een "aparte" cloud voor foto's en filmpjes.

add_to_queue Lees meer...

Het handige van Drive (en elke andere cloud) is dat je jouw bestanden daar kunt opslaan en er vervolgens met verschillende apparaten bij kunt. Dus als je thuis op de computer een mooie wandelroute in Enkhuizen vindt, zou je die in Drive kunnen opslaan.
Onderweg en in Enkhuizen zou je je mobieltje of tablet kunnen gebruiken om de wandelroute in Drive te gebruiken.

Alleen jij hebt toegang tot jouw bestanden in Drive; met je Gmailadres en wachtwoord kun je erbij.
Je krijgt van Google gratis 15 Gigabyte ruimte voor je bestanden. Dat is inclusief e-mails en bijlagen die je via Gmail hebt verstuurd en ontvangen. Wil je meer ruimte dan kun je je abonneren op Google One en tegen betaling opslagruimte bijkopen.

Op Windows werkt Drive in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

Meer informatie over Google Drive vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Earth

Van astronaut tot vogel: zie de aarde van ver weg en zoom in totdat je vlak boven land en zee vliegt. Ga virtueel op reis en bezoek de mooiste plaatsen op aarde. Schakel fotoweergave in en je ziet mooiere beelden dan je zelf ooit zou kunnen maken.

add_to_queue Lees meer...

Windows

Op de computer gebruik je de Chrome browser en ga je naar https://earth.google.com/ a. Gebruik je muiswieltje om in en uit te zoomen. Sleep de aardbol door de muisknop ingedrukt te houden.

a

Tik linksboven op de drie streepjes voor mooie opties:

In de kolom links vind je ook nog een ikoontje met een dobbelsteen: klik daarop om een gok te doen; je krijgt dan een willekeurige interessante locatie te zien. En er staat een ikoontje met een meetlat: klik daarop om op de kaart afstanden te meten.

a Rechtsonder op de kaart klik je op de wereldbol om volledig uit te zoomen. Klik daar op de kompasnaald als je de weergave naar het noorden wilt draaien.
Tip: Dubbelklik op de kompasnaald om deze te vergroten; je kunt dan met de muis de weergave draaien.

Zoek a op Amsterdam en klik dan rechtsonder op 3D voor een indrukwekkende weergave. Klik op het poppetje (beter bekend als "Pegman") om over te schakelen naar street view; klik nogmaals op het poppetje om street view te sluiten. Of sleep Pegman naar een punt op aarde om daar een kijkje te nemen.
Klik op het vizier om naar jouw huidige locatie te springen (geef daarvoor zo nodig toestemming).

Smartphone en tablet

Voor a een iPhone en iPad download je de Google Earth-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Voor a een Android smartphone en tablet download je de Google Earth-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

Het beginscherm van de app werkt vrijwel hetzelfde als op de Windows computer. Je ziet weer knoppen om een plaats te zoeken, een reis met voyager te maken, de dobbelsteen voor een gokje en de meetlat om afstanden te meten. Tik linksboven op de drie streepjes voor projecten, kaartstijlen en foto's.
Rechtsonder staan weer het vizier, het poppetje voor street view, 3D en het kompas:

a   a
Links: Google Earth op een iPhone, rechts: op een Android tablet.

Groot verschil in gebruik is natuurlijk dat je op je mobiele apparaat makkelijk met je vingers in- en uitzoomt en ook de weergave kunt draaien naar elke windrichting.

Meer informatie over Google Earth vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Formulieren

Wil je een enquête houden, bijv. om in jouw buurt te inventariseren hoe bewoners over iets denken? Wil je een quiz maken om bijv. schoolvrienden vragen over vroeger te stellen voorafgaand aan een reünie? Google Formulieren maakt het mogelijk!

add_to_queue Lees meer...

Ga naar https://docs.google.com/forms a om Google Formulieren te gebruiken. Op het beginscherm staat een templategalerij met voorbeelden waaruit je kunt kiezen. Of je klikt links op het "lege" formulier om zonder sjabloon aan de slag te gaan:

a

Je geeft jouw formulier een naam en maakt stap voor stap de vragen. Je kunt kiezen uit diverse soorten vragen, bijv. meerkeuze, tekst (lang of kort), selectievakjes en meer. Bij een vraag kun je een foto opnemen, een link naar een filmpje op YouTube of een link naar een webpagina.
Bij een quiz ("toets") geef je de juiste antwoorden op en hoeveel punten een goed antwoord oplevert.
Klik op de drie puntjes bovenin het scherm om een voorbeeld van het formulier te zien, instellingen op te geven en meer. Je kunt een einddatum opnemen voor het formulier; daarna kan het niet langer worden ingevuld.

a   a   a
Van links naar rechts: 1) Een "leeg" formulier. 2) Er zijn veel soorten vragen. 3) Klik op de drie puntjes voor opties.

Ben je klaar met het formulierontwerp, dan verstuur je het per e-mail. Klik daarvoor op de knop Verzenden boven het formulier. Je kunt daar e-mailadressen opgeven of een link kopiëren die je zelf in een e-mail, WhatsApp-bericht of op een andere manier aan deelnemers verstuurt.
Deelnemers hoeven geen Gmailadres te hebben om het formulier te openen en de vragen te beantwoorden. Zij kunnen dat op elk apparaat (computer, smartphone en tablet) doen.

Ontvangen antwoorden kun je op de Google Formulieren-website inzien (klik op de Antwoorden-tab) en je kunt ze exporteren naar een spreadsheet. Antwoorden worden ook in grafieken weergegeven.

Google Formulieren biedt veel mogelijkheden. Je leest erover op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Foto's

De Foto's-app van Google is een prima hulpmiddel om je foto's te bekijken, te bewerken, in albums te zetten en te delen. Maak je foto's met je smartphone of tablet? Via wifi komen ze vanzelf terecht in jouw fotoverzameling in de cloud.

add_to_queue Lees meer...

Uitgebreide informatie over het gebruik van Google Foto's op een Windows computer, smartphone en tablet lees je op een aparte pagina van deze website. Klik hier om ernaartoe te springen.

remove_from_queue Lees minder...

a

Gmail

Als je een Google-account maakt, krijg je een Gmailadres. Daarmee kun je de diensten van Google gebruiken en je kunt er uiteraard mee e-mailen. Groot voordeel van e-mailen met Gmail ten opzichte van bijv. KPN of Ziggo is dat je overal in de wereld makkelijk toegang hebt tot je e-mails.

add_to_queue Lees meer...

Windows

Op de computer open je Gmail eenvoudig vanaf de Google Zoekpagina https://www.google.nl/ a. Klik daar rechtsboven op Gmail. Als alternatief kun je ook gaan naar https://gmail.google.com/ a.

Verbeter de weergave

Gmail werkt prima in de Chrome browser, maar de layout kun je nog aanzienlijk verbeteren met een leesvenster en een thema. Vergelijk maar eens de volgende weergaven:

a   a   a
Gmail-weergave in Chrome. Links: de standaard weergave,
midden: weergave met leesvenster, rechts: weergave met leesvenster en thema.

Met het leesvenster zie je meteen de inhoud van de geselecteerde e-mail. Om dit aan te zetten klik je op het tandwiel rechtsboven, blader een stuk naar beneden en maak een keuze bij Leesvenster.
Op dezelfde manier kun je ook een thema kiezen. Het voorbeeld hierboven gebruikt een gekleurd thema, maar je kunt ook een afbeelding kiezen.

Tip: druk op F11 om Gmail je volledige scherm te laten gebruiken. Druk nogmaals op F11 om terug te keren naar de normale grootte.

a Wil je één e-mail duidelijker lezen, open het dan in een apart venster. Rechtsklik op de regel van de e-mail in de lijst met e-mails en kies menu-optie Openen in nieuw venster.
Dat menu bevat meer handige opties. Loop er maar eens doorheen (klik op de afbeelding rechts).

Ook handig: de ikoontjes boven de lijst met e-mails. Daarmee kun je voor de geselecteerde e-mail(s) veel handelingen verrichten. Wil je iets doen met meerdere e-mails, zet dan een vinkje in het vakje voor die e-mails.

a

Chats/Hangouts niet tonen in de linkerkolom
De linkerkolom wordt aanzienlijk duidelijker als daar niet langer de chats/hangouts optie staat. Om dat te bereiken klik je rechtsboven op het tandwiel en vervolgens op Alle instellingen bekijken. Klik onder kop Algemeen op Chatten en vergaderen. Klik bij Chat op Uit.

Gespreksweergave aan- en uitzetten
Veel mensen vinden de gespreksweergave onhandig: dan staan e-mails die bij elkaar horen gegroepeerd bij elkaar. De datum van de laatste e-mail in die groep bepaalt dan waar de e-mails in de lijst staan.
Om deze weergave aan of uit te zetten klik je rechtsboven op het tandwiel en blader je helemaal naar beneden waar deze optie staat. De gekozen instelling werkt meteen door in de Gmail-app op je smartphone en tablet.

Mappen en labels

a Je bent vast gewend om mappen te maken om e-mails in op te slaan. Mappen voor "Vakantie", "Privé", "Hobby" etc. In Gmail maak je geen mappen maar labels. Het komt vrijwel op hetzelfde neer.

Je zou in Gmail bijv. labels kunnen maken voor "Vakantie", "Privé", "Hobby" etc. en dan lijken ze veel op mappen. Het mooie van labels is echter dat je aan één e-mail meerdere labels kunt toekennen. Want als je een e-mail krijgt om tijdens vakantie te gaan vissen, en vissen is jouw hobby... in welke map sla je dan de e-mail op?

Het antwoord: in Gmail ken je beide labels "Vakantie" en "Hobby" toe aan de e-mail. Je klikt daarvoor op het label-ikoontje label_outline, vinkt de labels aan en klikt op Toepassen.
Hiermee vind je later de e-mail altijd terug, namelijk zowel bij de Vakantie e-mails als bij de Hobby e-mails.

Beter nog... nadat je aan een e-mail een of meer labels hebt toegekend, kun je daarna de e-mail gewoon Archiveren via het archive ikoontje. Een makkelijke handeling. Via de labels vind je de e-mail namelijk later weer makkelijk terug.

Je maakt een nieuw label in de linkerkolom: daar staan al enkele mappen/labels. Klik daaronder op Meer. Onderin de kolom zie je de opties Labels beheren en Nieuw label maken. Met de eerste krijg je een overzicht van al je labels en kun je die o.a. van naam wijzigen en verwijderen. Met de tweede kun je eenvoudig een nieuw label toevoegen.

E-mails archiveren en e-mails zoeken

Gmail heeft een archief: het is de map "Alle e-mail". Het is handig daarvan gebruik te maken. Als je een e-mail leest, kun je eerst een of meer labels aan het bericht toekennen via het Label-ikoontje label_outline. Daarna klik je op het Archiveren-ikoontje archive. Met die eenvoudige handelingen is het bericht opgeslagen in het archief en verwijderd uit de Inbox.
Je kunt het daarna altijd weer terugvinden via de labels (en natuurlijk in "Alle e-mail").

Terugvinden kan ook via een zoekopdracht. Google heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van zoeken. In Gmail werkt dit dan ook zeer goed.
Boven de lijst met e-mails zie je het zoekveld. Klik in de kolom links eens op een label, bijv. op Hobby (als je dat label zou hebben). In het zoekveld zie je dan label:hobby. Dat had je zelf ook in het zoekveld kunnen typen om al je Hobby e-mails te vinden. Hierbij nog een aantal voorbeelden van wat je in het zoekveld kunt typen:

Tip: Als je iets intypt in het zoekveld verschijnt rechts in dat veld een pijltje neerwaarts. Klik daarop en je krijg een invulvenster waar je allerlei zoekcriteria kunt invoeren. Je kunt daar ook opgeven in welke map/label je wilt zoeken.

Gebruik filters om e-mails direct in een map plaatsen

Krijg je veel e-mails en zou je jouw Inbox wat overzichtelijker willen maken? Filters zijn dan een ideale oplossing.
Je kunt bijv. alle e-mails van Gemeente Amsterdam of alle e-mails met onderwerp Nieuwsbrief automatisch in een map laten opslaan. Ze verschijnen daar zoals gebruikelijk als nieuw (vetgedrukt met een teller voor het label) zodat je ze makkelijk herkent, maar ze slaan jouw Inbox over.

Voorbeeld:
Volg deze stappen om e-mails met onderwerp Nieuwsbrief direct in de map Nieuwsbrieven te plaatsen:

 1. Klik op het pijltje rechts in het zoekveld boven je e-mails:
  a
 2. Vul de gegevens in waarop je e-mails wilt selecteren, in dit voorbeeld dus Nieuwsbrief (zoals je ziet zijn er veel selecties mogelijk). Klik daarna op de knop Filter maken:
  a
 3. In het volgende venster zet je een vinkje bij "Inbox overslaan (Archiveren)" en bij "Het label toepassen". Bij de laatste klik je op Label kiezen:
  a
 4. Je kunt meteen een nieuw label maken, bijv. Nieuwsbrieven. Klik daarna op Maken:
  a
 5. Terug in het venster met de vinkjes klik je op Filter maken:
  a

Probeer het maar eens uit. Stuur jezelf een e-mail met onderwerp Nieuwsbrief...

Smartphone en tablet

Voor a een iPhone en iPad download je de Gmail-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Voor a een Android smartphone en tablet download je de Gmail-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

De Gmail-app werkt vrijwel hetzelfde als Gmail in de browser op je computer. Er is wel een groot verschil: in de Gmail-app voor Android smartphones en tablets kun je geen nieuwe labels maken (zoals je hier a kunt lezen). Daarvoor heb je dus een computer nodig.
In de Gmail-app voor iPhones en iPads kun je wel labels toevoegen. Tik daarvoor op de drie streepjes linksboven; onderin vind je de optie om een nieuw label te maken:

a

Meer informatie over Gmail vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Jamboard

Een jamboard is een digitaal scherm waarop je met anderen samenwerkt. Bijv. om samen te brainstormen, gedachten en ideeën te visualiseren, plannen in kaart te brengen etc.

add_to_queue Lees meer...

Stel:

En zo zijn er nog talloze gelegenheden waarbij je een jamboard kunt gebruiken. Dat kun je doen als coördinator die het board bijhoudt, maar je kunt ook met wel 16 personen tegelijk samenwerken aan een board - vooral handig in brainstorm sessies.

a   a   a
Voorbeelden van Jamboards in de Chrome browser.
Links: agenda met punten die tijdens de vergadering worden verplaatst,
midden: maandplanning met taken en acties,
rechts: brainstorm sessie om plannen te evalueren.

Jamboards worden vaak in het onderwijs gebruikt in combinatie met een fysiek "slim scherm". Maar ook zonder fysiek scherm kun je Jamboard gebruiken op computer, smartphone en tablet.

Jamboard werkt (nog) niet in het Nederlands.

Wat zet je op een jamboard

Op een jamboard kun je van alles aanbrengen, bijv.

Handig is dat je een achtergrond voor een jamboard kunt gebruiken. Er zijn standaard achtergronden met bijv. lijnen en ruitjes, maar je kunt ook zelf een achtergrond maken (bijv. een afbeelding met een maandkalender). Op internet zijn veel templates beschikbaar.

Je kunt een jamboard ook als afbeelding of pdf-document opslaan en delen.

Computer, smartphone en tablet

Op een Windows computer werkt Jamboard in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

a   a
Links: Jamboard op een iPad, rechts: op een Android smartphone.

Meer informatie over educatief gebruik van Google Jamboard vind je op deze webpagina van Google a. Uitleg in het Engels vind je hier a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Keep

Dit is een zeer praktische en handige app: met Keep maak je notities, zoals bijv. een to do-lijstje, boodschappenlijstje, aantekeningen tijdens een vergadering, iets wat je invalt terwijl je onderweg bent (dat kun je inspreken) etc.
Je hebt de notities overal beschikbaar: op je smartphone, tablet en computer.

add_to_queue Lees meer...

Op een Windows computer werkt Keep in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

In een notitie kun je van alles vastleggen: tekst, een foto die je vanuit de notitie maakt, een afbeelding die al op je apparaat staat, een tekening die je in de app maakt, een geluidsopname die je in de app maakt, en tekst met selectievakjes die je kunt "afvinken".

Notities worden in de cloud bewaard. Met welk apparaat je ook naar je notities gaat, je ziet altijd de laatste versie en je kunt op elk apparaat wijzigingen aanbrengen.

a   a   a
Notities in Keep. Links: in de Chrome browser op een Windows computer,
midden: in de Keep-app op een iPad, rechts: in de Keep-app op een Android smartphone.

a Je kunt aan een notitie een kleur geven en een of meer labels toekennen. Dat is handig om ze te ordenen. En dit is een Google-app, dus... je kunt makkelijk zoeken in alle notities die je hebt gemaakt.
Ook handig: als je op het zoekveld tikt, heb je de mogelijkheid een type, label of kleur te kiezen om alle notities met die eigenschap te vinden.

In een notitie tik je onderin op de drie puntjes voor een aantal opties, zoals Verzenden en Verwijderen. Tik bovenin op de bel om de notitie als herinnering op te nemen in je Google Agenda.

In het overzichtsscherm met al je notities tik je linksboven op de drie streepjes: daar vind je labels, archief, prullenbak en instellingen voor Keep.

Als klap op de vuurpijl: je kunt met de mobiele app tekst uit een foto kopiëren. Open een notitie, klik op de + en kies Foto maken. Maak een foto van bijv. een artikel in de krant.
Tik op de foto, tik rechtsboven op de drie puntjes en kies Afbeeldingstekst ophalen (zie je die optie niet staan, wacht dan even totdat de foto met de notitie is bewaard in de cloud).
De tekst wordt onder de foto in de notitie gezet (daarna zou je de foto kunnen verwijderen; de tekst blijft staan):

a   a

Meer informatie over Google Keep vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Maps

Papieren plattegronden... wie gebruikt ze nog? Google Maps is de ideale digitale plattegrond. Je kunt ermee zoeken naar steden, adressen, winkels, restaurants, routes met gesproken navigatie, verkeersdrukte en nog veel meer.

add_to_queue Lees meer...

Op een Windows computer werkt Google Maps in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

Google Maps is een van de meest uitgebreide apps van Google. In de loop der jaren zijn veel mogelijkheden toegevoegd aan de app en het eind is nog niet in zicht.

a

Gelukkig zijn de mogelijkheden van Google Maps duidelijk en uitgebreid beschreven op Googles help pagina's. Daarom wordt hieronder een selectie van populaire mogelijkheden genoemd met verwijzing naar de desbetreffende helppagina:

Volledige informatie over Google Maps vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Meet

Met de Meet-app kun je videobellen. Alle deelnemers aan het videogesprek (officieel heet dat een Meet-vergadering) dienen een Gmailadres te hebben. Het maximaal aantal deelnemers is 100.

add_to_queue Lees meer...

Website, App, Agenda, Gmail

Meet is op veel manieren te gebruiken: op de Windows computer kun je bijv. naar de website https://meet.google.com/ a gaan. Voor mobiele apparaten kun je de Google Meet-app gebruiken. Ook in de Google Agenda-app kun je Meet vinden.

Maar als je Gmail gebruikt, is dat de handigste optie om een Meet-vergadering te starten of eraan deel te nemen.
Op een Windows computer ga je in Chrome naar Gmail. Daar vind je in het menu aan de linkerzijkant opties om een Meet vergadering te starten of om aan een vergadering deel te nemen (zie de afbeelding hieronder).
Ook in de Gmail-app voor iPhones, iPads en Android smartphones en tablets komt vaak de Vergader-optie voor; deze staat op de balk onderin het scherm. Maar dat is niet altijd het geval; vooral op lichtere Android tablets ondersteunt de Gmail-app dit niet altijd.

a   a   a
De Vergaderen-optie in Gmail.
Links: Gmail in de Chrome browser op een Windows computer,
midden: Gmail-app op een iPad, rechts: Gmail-app op een Android smartphone.

a Als in jouw Gmail-app op een Android tablet de vergader-optie niet voorkomt, download dan de Google Meet-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

a Als je op je iPhone of iPad niet de Gmail-app gebruikt, download dan de Google Meet-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Uitleg van Google

Google geeft goede en uitgebreide informatie over het gebruik van Google Meet:

Tot slot:
Google heeft nog twee diensten op het gebied van videobellen: Duo en Hangouts. De verwachting is dat deze twee diensten worden vervangen door Google Meet.

remove_from_queue Lees minder...

a

One

Met Google One koop je een lidmaatschap bij Google. Belangrijkste voordeel daarvan is dat je meer opslagruimte in de cloud krijgt voor je bestanden in Google Drive en je foto's in Google Foto's. Daarnaast krijg je toegang tot deskundigen bij Google die je vragen beantwoorden en problemen oplossen.

add_to_queue Lees meer...

Om je een idee te geven: begin 2021 kost het € 20 per jaar om je opslagruimte te vergroten van 15 Gb naar 100 Gb. Een goede reden om dat te doen zou kunnen zijn dat je veel foto's en filmpjes opslaat in Google Foto's. Vanaf juni 2021 geldt de limiet van 15 Gb gratis opslagruimte namelijk ook voor foto's en filmpjes.

Om op een veilige manier te betalen kun je gebruik maken van een Google Play cadeaubon. Het bedrag daarvan stort je op je Google-account (je Gmailadres). Vervolgens kun je er betalingen mee doen bij Google. Klik hier om bij de Geavanceerde Android tips te lezen hoe dat werkt.

Nadat je een bedrag op je Google-account hebt gestort, klik je bij Google One op Upgraden en kies je een abonnement. Je kunt ook een maandabonnement nemen:

a

Voor informatie over Google One en om een lidmaatschap af te sluiten ga je naar deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Podcasts

Podcasts zijn geluidsopnames die je via internet kunt beluisteren. Bijv. een interview, hoorspel, radio-uitzending, documentaire, cabaretvoorstelling, voorgelezen verhaal en nog veel meer. Vrijwel alle podcasts zijn gratis.
Google Podcasts synchroniseert podcasts op je computer, smartphone en tablet.

add_to_queue Lees meer...

Er zijn veel mogelijkheden om naar podcasts te luisteren: zie hier in het aparte onderwerp over podcasts op deze website.

Op een Windows computer werkt Google Podcasts in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

In de browser op je computer gebruik je het menu aan de linkerkant om podcasts te vinden en je abonnementen in te zien. Op mobiele apparaten gebruik je de balk onderin het scherm; daar tref je bij Activiteit naast downloads en geschiedenis ook jouw abonnementen aan.
Op elk apparaat kun je een gratis abonnement op een podcast nemen door de podcast te openen en op het Abonneren-knopje te tikken.

a   a   a
Links: Google Podcasts in de Chrome browser op een Windows computer,
midden: op een iPhone, rechts: op een Android tablet.

Google Podcasts is bijzonder handig als je verschillende apparaten gebruikt: als je bijv. op je Android smartphone bent begonnen naar een podcast te luisteren, dan kun je verder luisteren op je Windows computer of iPad. Of heb je op je iPhone een abonnement op een podcast genomen, dan is die ook meteen beschikbaar op je Windows computer en Android apparaten. Mooi voorbeeld van synchronisatie!

Meer informatie over Google Podcasts vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Presentaties

Wil je een diapresentatie maken, bijv. met tekst, animaties, afbeeldingen en video's? Het gaat je lukken met Google Presentaties!
Met deze app kun je ook PowerPoint-presentaties openen, maken en bewerken.

add_to_queue Lees meer...

Op een Windows computer werkt Google Presentaties in de browser, op mobiele apparaten gebruik je een app:

Hoe je een presentatie maakt, bewerkt en opmaakt, lees je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Sites

Met Google Sites maak je in een "handomdraai" je eigen website. En die kun je ook nog eens zonder kosten publiceren op internet.

add_to_queue Lees meer...

Uitgebreide informatie over het gebruik van Google Sites lees je op een aparte pagina van deze website. Klik hier om ernaartoe te springen.

remove_from_queue Lees minder...

a

Spreadsheets

Met de Google Spreadsheets-app kun je berekeningen maken, gegevens verzamelen en analyseren, grafieken maken en nog veel meer. Je kunt er ook Excel-spreadsheets mee openen, maken en bewerken.

add_to_queue Lees meer...

Uitgebreide informatie over het gebruik van Google Spreadsheets op een Windows computer, smartphone en tablet lees je op een aparte pagina van deze website. Klik hier om ernaartoe te springen.

remove_from_queue Lees minder...

a

Street view

Een wandeling maken in Sydney, daarna even rondhangen in Tokio en op de terugreis de benen strekken in Moskou... en dat alles vanuit je luie stoel thuis.
Virtueel wandelen door de straten van de wereld, dat kan met Street view!

add_to_queue Lees meer...

Windows

Op de computer gebruik je Street view vanuit Google Earth of Google Maps. Zoek daar eerst een stad of andere locatie en zoom in. Klik daarna op het poppetje ("Pegman") onderin het scherm om Street view te starten (klik zo nodig op een blauwe lijn op de plattegrond om erheen te springen):

a

In Street view kun je linksonder op de kleine plattegrond klikken en daarin met je muiswieltje in- en uitzoomen. Klik op een blauwgekleurde straat om erheen te springen. Of sleep Pegman naar een locatie.
Ben je eenmaal in de gewenste straat, klik dan op de pijltjes op de stoep en verander je gezichtspunt door de muisknop ingedrukt te houden en de muis te verschuiven.

a Als je in Street view langs een museum, winkel, restaurant, bank etc. loopt, klik dan op het ikoontje ervan voor informatie en de mogelijkheid om de website ervan te openen. Bij veel restaurants kun je meteen een boeking maken!

Smartphone en tablet

Voor a een iPhone en iPad download je de Google Street view-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Voor a een Android smartphone en tablet download je de Google Street view-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

Start de app op je mobiele apparaat en zoek naar een stad. Tik daarna op een blauwgekleurde straat om erheen te springen. Je navigeert weer door op de pijltjes op straat te tikken.

a   a
Links: Google Street view op een iPhone, rechts: op een Android tablet.

Meer informatie over Google Street view vind je als onderdeel van Google Maps op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Takeout

Als je Google-apps en diensten gebruikt, dan heb je veel gegevens en bestanden bij Google staan. Denk aan e-mails, foto's, documenten, agenda-afspraken, contacten etc. Die gegevens staan in de cloud bij Google.
Wil je jouw gegevens en bestanden bij Google downloaden naar je computer, dan kan dat met Takeout.

add_to_queue Lees meer...

Ga op je computer naar https://takeout.google.com/ a. Je doorloopt twee stappen:

 1. Eerst a geef je aan welke gegevens en bestanden je wilt downloaden (exporteren). Er verschijnt een lange lijst met mogelijkheden. Om je een idee te geven: klik op de afbeelding hiernaast, dan opent een pdf-document met alle mogelijkheden.
  Zet een vinkje om gegevens te selecteren. Bij veel opties staat een knop om een verdere keuze te maken, bijv. bij Agenda's kun je kiezen welke agenda's je wilt exporteren, bij E-mail kun je Gmail-labels kiezen.
 2. Daarna kies je de leveringsmethode (gebruik Downloadlink via e-mail), frequentie en bestandsgegevens.

Na de twee stappen klik je op Export maken. Daarop gaat Google aan de slag: jouw gegevens en bestanden worden "gebundeld" in een of meer zip-bestanden. Het kan best enige tijd duren voordat je de downloadlink per e-mail ontvangt.
Na ontvangst van de e-mail klik je op de link in de e-mail om de gegevens en bestanden op jouw computer op te slaan.

NB Bij Google Takeout gaat het om gegevens en bestanden die jijzelf in Google bewaart. Als je inzicht wilt in de gegevens die Google over jou heeft verzameld (en als je die wilt verwijderen), kijk dan hier in het onderwerp over privacy-instellingen.

Meer informatie over Google Takeout vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Translate

Translate is het talenwonder van Google. Het vertaalt tekst voor je; je kunt één taal inspreken om het in een andere taal te lezen en horen; twee personen kunnen een gesprek in hun eigen taal voeren, de app herkent, vertaalt en spreekt het uit in de taal van de ander. En dat alles á la minute, sofort, in real time...

add_to_queue Lees meer...

Windows

Op de computer gebruik je de Chrome browser om translate te gebruiken. In plaats van een zoekopdracht typ je bijv. "translate fietsenstalling". Als resultaat krijg je:

a

Boven de getoonde woorden kies je de taal. Klik op de microfoon links om tekst in die taal in te spreken. Klik op de luidspreker-ikoontjes om de woorden te laten voorlezen.
Je kunt tekst kopiëren uit bijv. een document en plakken in het veld van de invoertaal. De vertaalde tekst kun je kopiëren en daarna bijv. in een e-mail of document plakken.

Rechtsonder in het voorbeeld hierboven zie je Openen in Google Translate. Klik daarop en je komt terecht op https://translate.google.com/ a. Dat is de officiële Translate website die nog enkele extra mogelijkheden biedt (je kunt bijv. een document uploaden om te laten vertalen).

Website vertalen:
Als je naar een buitenlandse website gaat, bijv. de Italiaanse kookschool Alma op https://www.alma.scuolacucina.it/ a, dan toont Chrome in de meeste gevallen een venster waar je voor vertaling kunt kiezen. Is dat niet het geval, kijk dan in de adresbalk naast het adres van de website. Daar staat het ikoontje van Google Translate; klik erop om je taal te kiezen:

a

Smartphone en tablet

Voor a een iPhone en iPad download je de Google Translate-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Voor a een Android smartphone en tablet download je de Google Translate-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

Het beginscherm van de app werkt vrijwel hetzelfde als op de Windows computer. Bij de invoertaal staat een microfoontje zodat je makkelijk tekst kunt inspreken. Ook zie je weer luidspreker-ikoontjes om de teksten te laten voorlezen:

a   a
Links: Google Translate op een iPad, rechts: op een Android smartphone.

Tik op het ikoontje van de camera: je hoeft je mobiele apparaat nu alleen maar boven een stukje tekst te houden. Op het scherm zie je dan instant vertaling.

Tik op het ikoontje van de twee poppetjes: je kunt nu een gesprek met iemand voeren dat direct wordt vertaald. Afwisselend tikken de twee personen op het knop van de eigen taal. Of, wat handiger is, tik op "Beide": dan herkent Google Translate de taal en vertaalt het direct.

De optie Transcript maken is alleen beschikbaar als de invoer- en uitvoertaal een van de volgende zijn: Engels, Chinees, Frans, Duits, Hindi, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans, Thai. Helaas dus nog geen Nederlands.
Toch niet getreurd: je kunt Google Translate bijv. naar een Chinese toespraak laten luisteren en dat doorlopend laten vertalen in het Engels. Dat is namelijk de kracht van een transcript: het continu vertalen van gesproken tekst. Ook handig in bijv. een hoorcollege!

Op Android apparaten biedt Google Translate extra mogelijkheden: als je bijv. een woord of zin selecteert in de Chrome browser of in een willekeurige app, dan verschijnt een menu waarin je Vertalen kunt kiezen.

a Offline vertalen:
Als je Google Translate zonder internetverbinding wilt gebruiken dan kun je vooraf talen downloaden en op je mobiele apparaat opslaan:

Meer informatie over Google Translate vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

VirusTotal

VirusTotal is een online virusscanner waarbij Google een groot aantal viruscheckers heeft samengebracht om een door jou opgegeven bestand of website te controleren. Bekende checkers als Ad-Aware, Avast, AVG, BitDefender, Emsisoft, F-secure, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, Sophos en TrendMicro nemen hieraan deel.

add_to_queue Lees meer...

Stel dat je zojuist een formulier hebt gedownload of een programma dat iemand aanraadde. Zou het wel veilig zijn om het te gebruiken?
Of stel dat je een website hebt gevonden waarop je iets wilt kopen. Het is een beveiligd webadres (je ziet https en/of het hangslotje), maar toch twijfel je.
In dit soort gevallen kun je VirusTotal gebruiken om het bestand of de website te controleren.

Ga naar https://www.virustotal.com/gui/ a en doe het volgende:

a VirusTotal scant het bestand of de website en toont een groen vinkje of rood uitroepteken bij elke uitgevoerde scan. Idealiter zie je enkel groene vinkjes, maar ook bij één of twee uitroeptekens kun je het bestand of de website met een gerust hart gebruiken.
Staan er veel rode uitroeptekens dan gebruik je het bestand of de website uiteraard niet.

Let op: VirusTotal is geen vervanging voor een viruschecker op je Windows computer. VirusTotal doet een eenmalige scan en voor je computer is een viruschecker nodig die continu actief is. Je kunt daarover lezen bij de Windows beveiligingstips.

remove_from_queue Lees minder...

a

YouTube

YouTube is het videokanaal van de wereld: 1,3 miljard mensen kijken er geregeld naar, dagelijks worden zo'n 5 miljard filmpjes bekeken en elke minuut wordt er voor 300 uur aan video's toegevoegd!

add_to_queue Lees meer...

Op je computer, smartphone en tablet kun je gewoon de browser gebruiken om naar https://www.youtube.com/ a te gaan en filmpjes te bekijken.

Voor smartphones en tablets is er ook een YouTube-app waarmee filmpjes beter gebruik maken van de beschikbare ruimte op je scherm:

Op een Windows computer zijn er nog een paar handigheidjes als je in Chrome naar een YouTube-filmpje kijkt:

Meer informatie over YouTube vind je op deze webpagina van Google a.

remove_from_queue Lees minder...

a

Zoeken

Ja echt, je kunt met Google zoeken. Ha, dat wist je al! Het is de zoekmachine waarmee het bij Google allemaal is begonnen, zo rond het jaar 2000. Het bedrijf is er groot en machtig mee geworden. Wat je nog niets wist is... hoe je creatief kunt zoeken!

add_to_queue Lees meer...

Ga naar de Google zoekpagina https://www.google.nl/ a en volg onderstaande voorbeelden.

Zoeken met een afbeelding

Je zag laatst een bankstel, zo mooi! Zou die nog ergens te koop zijn? Maak een foto van het bankstel en je kunt ermee zoeken.
Of misschien heb je een foto van iemand en je vraagt je af wie dat ook alweer is.

a Op de zoekpagina van Google staat bovenaan Afbeeldingen; op de computer staat dit rechtsboven, op je mobiele apparaat staat het linksboven.

a Klik op Afbeeldingen en je komt op de Google Afbeeldingen-zoekpagina. Klik daar op het ikoontje van het fototoestel.

a Je kunt nu een foto uploaden; je kiest het fotobestand met bijv. het bankstel of de persoon wiens naam je wilt weten.

Google gaat nu zoeken naar soortgelijke afbeeldingen. Grote kans dat je een winkel vindt die bankstellen verkoopt of foto's van de persoon die je zoekt. Klik erop voor meer informatie.

Lukt het je niet om de Google Afbeeldingen-zoekpagina te vinden? Klik dan hier a.

Zoeken naar een afbeelding

Soms ben je op zoek naar een specifieke foto. Er moet iets opstaan (bijv. een kerk), er moet iets niet op staan (bijv. auto's), het moet in een bepaald land zijn (bijv. Spanje), de foto moet zwart/wit en vierkant zijn. En je wilt bijv. bestandsformaat "jpg".
Ja je hebt er goed over nagedacht. Nu alleen nog even zoeken...

Gelukkig kun je al je wensen kwijt op de zoekpagina getiteld Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen. Klik hier a om ernaartoe te springen.

Geavanceerd zoeken

Net als bij het zoeken naar een foto in het voorbeeld hierboven, kun je bij gewone zoekopdrachten ook flink wat stappen verder gaan. Op de computer doe je dat als volgt:

a   a
Links: Kies onder Instellingen voor Geavanceerd zoeken.
Rechts: Geef meer details op voor de zoekopdracht.

Wat je ook kunt doen, en wat eveneens prima werkt op smartphone en tablet, is direct de Geavanceerd zoeken-pagina openen via https://www.google.com/advanced_search a. Het is handig deze bij je favorieten of bladwijzers op te slaan.

Op deze webpagina van Google a lees je meer over geavanceerd zoeken.

Zoeken op een specifieke website

Wil je op één website zoeken? Gebruik deze voorbeelden (je typt de vet weergegeven tekst):

Zoeken met opdrachten

Je kunt zelfs "opdrachten" aan Google geven:

Meer informatie over Google Zoeken vind je op deze a en deze a webpagina van Google.

remove_from_queue Lees minder...

 

Tot zover de apps. Als je de smaak te pakken hebt en je afvraagt of Google nog meer biedt, kijk dan maar eens op de webpagina met uitleg over alle Google diensten a of de webpagina met alle Google producten a.

   

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.