Google Foto's

Google Foto's Google Foto's biedt een uitgebreide oplossing voor je foto- en videowensen, zoals:

Het bovenstaande geldt niet alleen voor foto's, maar ook voor video's die je maakt.

Wat de opslag betreft, vanaf juni 2021 kun je gratis nieuwe foto's en video's toevoegen tot 15 Gb. Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je voor zo'n € 20 per jaar 100 Gb aanschaffen. Zie bij Google One hoe je dat doet.
Wil je weten hoeveel ruimte je nu in gebruik hebt, klik dan hier a en meld je zo nodig aan met je Google-account.

Tip: Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën en video's met voorbeelden. De schermkopieën kun je vergroten door er één keer op te klikken (klik nogmaals om weer te verkleinen). Video's tonen een vergrootknopje tijdens het afspelen.

Inhoudsopgave

Het begin: Gmailadres, app en instellingen

Foto's maken met je mobieltje

Foto's bekijken, delen, bewerken en meer

Foto's en filmpjes zoeken

Diavoorstelling

Foto's selecteren

Albums maken

Foto's en albums delen

Animaties ("gifjes"), collages en filmpjes maken

Foto's van WhatsApp wel/niet opnemen

Foto's van je computer toevoegen (uploaden)

Foto's van je computer terugvinden

Foto's kopiëren naar je computer (downloaden)

Foto's bewaren in een vergrendelde map (alleen voor Android)

Foto's en/of albums verwijderen

Foto's archiveren

Oude foto's scannen

Meer weten?

Het begin: Gmailadres, app en instellingen

Google Foto's

Je kunt Google Foto's gebruiken op je Windows computer, Mac, iPhone, iPad, Android smartphone en Android tablet. Daarvoor heb je een Gmailadres (een Google-account) nodig. Als je dat nog niet hebt, ga dan naar https://accounts.google.com a om er een te maken.

Gebruik op je computer bij voorkeur de Chrome browser om met Google Foto's te werken. Op mobiele apparaten gebruik je een app:

Als eerste ga je nu een paar instellingen aanpassen:

Foto's maken met je mobieltje

Je blijft gewoon de camera-app gebruiken om foto's te maken met je smartphone of tablet.

Om nieuwe foto's automatisch toe te voegen aan Google Foto's tik je op de Google Foto's-app. Als je mobiele apparaat met wifi is verbonden en als de batterij voldoende vol is (meer dan 20%) dan worden nieuwe foto's meteen toegevoegd ("geupload") aan Google Foto's. Klaar ben je!

Rechtsboven in de Google Foto's-app zie je een rondje met jouw foto of initiaal. Als er een pijltje onder dat rondje staat, dan moeten (recente) foto's nog worden geupload. Zie de eerste schermkopie hieronder.
Tik op het rondje voor meer informatie (tweede schermkopie hieronder). Je ziet in dit geval dat nog 6 foto's moeten worden geupload - en dat komt omdat wifi uitstaat:
Google Foto's uploaden Google Foto's uploaden

Normaal staat wifi natuurlijk aan en dan gaat het uploaden vanzelf. Tijdens het uploaden wordt om het rondje een cirkel getekend. Daarmee zie je hoever het uploaden is gevorderd. Kijk maar eens in het volgende filmpje:


Tip: Het automatisch uploaden van foto's gaat makkelijker als je toestaat dat dit op de achtergrond plaatsvindt:


Google Foto's uploaden Als al je foto's aan Google Foto's zijn toegevoegd, dan zie je "Back-up voltooid". Dit betekent dus dat de foto's van je mobieltje zijn gekopieerd naar de cloud.

Je zou daarna op Ruimte vrijmaken kunnen tikken: daarmee worden de foto's verwijderd van je mobieltje zodat meer ruimte beschikbaar komt om weer nieuwe foto's te maken.

Foto's bekijken, delen, bewerken en meer

Staat een foto eenmaal in Google Foto's, dan kun je die op elk apparaat (computer, smartphone en tablet) bekijken en verder gebruiken. Om je foto's te zien, klik je op de computer in de navigatiekolom (de linkerkolom) op Foto's. In de app tik je in de balk onderaan het scherm op Foto's.

De foto's zijn gesorteerd op de datum waarop ze zijn genomen. Dat is standaard en kun je niet veranderen (wil je persé een serie foto's in een andere volgorde, dan kun je ze in een album zetten en daar de volgorde aanpassen).

Blader door de lijst met foto's en gebruik de tijdlijn aan de rechterzijde van het scherm.

In de app kun je foto's in de lijst eenvoudig groter en kleiner weergeven door twee vingers op het scherm te spreiden of te knijpen. Dat kun je in drie stappen doen: van kleine miniaturen, naar middelgrote, naar grote:

Google Foto's kleine miniaturen   Google Foto's middelgrote miniaturen   Google Foto's grote miniaturen

Klik of tik op een foto om deze volledig in beeld te krijgen. Je krijgt dan ook opties om iets met de foto te doen, zoals:

Snapseed Tip: Google Foto's biedt een aantal basismogelijkheden om foto's te bewerken. Vaak is dat voldoende om een foto iets beter te maken.
Wil je uitgebreide bewerkingsmogelijkheden, dan is de app Snapseed voor je smartphone en tablet de ideale oplossing. Klik hier om erover te lezen in een apart onderwerp op deze website.

Klik of tik op het pijltje linksboven om terug te keren naar de lijst met alle foto's.

Foto's en filmpjes zoeken

Foto's en filmpjes zoeken Google Foto's is van Google. En Google is... Zoeken!

In de lijst met foto's kun je op veel manieren zoeken naar foto's. Op de computer staat boven de lijst een zoekveld. In de app tik je op Zoeken in de balk onderaan het scherm.
Typ bijv. een van de volgende woorden in het zoekveld: bloem, dier, hond, auto, 2022, april 2023... In een mum van tijd zie je alle foto's die voldoen aan je zoekopdracht!

Ook handig:

Foto's en filmpjes zoeken   Foto's en filmpjes zoeken
Zoekmogelijkheden: links op een Windows computer, rechts op een Android smartphone.

Diavoorstelling

Op de computer en in de Google Foto's-app voor Android kun je een diavoorstelling starten. Open een foto in de lijst met foto's, klik op de drie puntjes en kies Diavoorstelling.
Wil je een diavoorstelling van de foto's in een album: ga naar het album, open een foto, klik op de drie puntjes en kies Diavoorstelling.

In de Google Foto's-app voor de iPhone en iPad ontbreekt de diavoorstelling. Dit is op te lossen door in Safari naar https://photos.google.com/ Computerhulp te gaan en je aan te melden met je Gmailadres. Open een album, tik op een foto, tik op de drie puntjes en start de diavoorstelling.

Foto's selecteren

Soms wil je iets doen met meerdere foto's. Bijv. 10 foto's in een album zetten, alle foto's van gisteren verwijderen, foto's van een vakantie downloaden naar je computer etc. Hier lees je hoe je foto's kunt selecteren. Bij andere tips lees je hoe je de selectie verder kunt gebruiken.

Op een computer beweeg je de muis over een foto; linksboven in de foto verschijnt dan een rondje met een vinkje; klik erop om de foto te selecteren. Herhaal dit voor andere foto's die je aan de selectie wilt toevoegen. Om alle foto's met dezelfde datum te selecteren schuif je de muis over de datum en klik je op het vinkje dat dan verschijnt.
Maak je een foutje, klik dan nogmaals op een foto of datum om te deselecteren.

In de app druk je eerst lang op een foto om in de selectie-modus te komen. Daarna tik je kort op andere foto's om die aan de selectie toe te voegen. Of je veegt naar rechts en/of omlaag om een reeks foto's snel te selecteren.
Tik op het rondje naast een datum om alle foto's met die datum te selecteren. Maak je een foutje, tik dan nog een keer en het vinkje is weg.

Albums maken

Om een album te maken selecteer je eerst de foto's die je erin op wilt nemen. Daarna klik je op de "+" en kies je Album. Vervolgens maakt Google Foto's een album. Je kunt meteen de albumtitel intypen. Tik daarna op het vinkje. En klaar ben je!

Op de computer verschijnen albums in de navigatiekolom onder het kopje Bibliotheek. Op mobiele apparaten vind je albums door in de balk onderaan het scherm op Bieb te tikken.

In een album kun je op de drie puntjes klikken/tikken om deze te bewerken. Je kunt de volgorde van foto's veranderen door ze te slepen. Tijdens het bewerken kun je de ikoontjes rechtsboven gebruiken Google Foto's album bewerken om foto's toe te voegen, een stukje tekst in het album op te nemen, locatie aan te geven en een andere sortering van de foto's toe te passen.

Foto's en albums delen

In Google Foto's kun je één of meer foto's met anderen delen, evenals complete albums.

Een van de mogelijkheden is een link te gebruiken. Dan krijgen degenen met wie je deelt een "verwijzing" naar jouw foto's, zodat de grootte ervan geen probleem vormt - wat wel het geval is als je bijv. foto's als bijlagen zou toevoegen aan een e-mail.
En uiteraard krijgen degenen met wie je deelt alleen toegang tot de desbetreffende foto's; de rest van je collectie kunnen zij niet zien.

Om foto's te delen selecteer je die eerst; om een album te delen open je het album. Daarna tik je op het delen-ikoontje: Delen of Delen. Naast het gebruik van een link, kun je ook delen via bijv. een Gmailadres, WhatsApp, e-mail en meer.

Animaties ("gifjes"), collages en filmpjes maken

Google Foto's animaties, collages en filmpjes maken In Google Foto's kun je "Tools" gebruiken om animaties, collages en filmpjes te maken. Klik hiervoor op de computer in de navigatiekolom op Tools. Op je mobiele apparaat tik je in de balk onderaan het scherm op Bieb en daarna op Tools.
Tip: je kunt ook eerst een aantal foto's selecteren. Daarna klik of tik je op de plus en kies je animatie, collage of film.

Hieronder lees je over de fraaie creaties die je hiermee kunt maken.

Een animatie maken

Een animatie is ook wel bekend onder de afkorting gif ("graphics image file"): een kort filmpje dat eindeloos wordt afgespeeld. Vooral in WhatsApp zijn ze populair. Daar kun je zelf gifjes maken en ook gifjes van anderen gebruiken. Je leest erover in de cursus Meer doen met WhatsApp.

Google Foto's animaties maken Ook in Google Foto's kun je animaties maken. Je kiest een aantal foto's (maximaal 50) en daarvan wordt dan een gifje gemaakt.
De volgorde waarin je foto's kiest, bepaalt de volgorde in de animatie. Zo simpel is het.
Een minpunt is dat je de snelheid van de animatie niet kunt opgeven. Vaak gaan de beelden te snel. Je kunt dit probleem ondervangen door een filmpje te maken; daarbij kun je per foto opgeven hoe lang die wordt getoond.

Google Foto's animaties maken Tip: In plaats van simpelweg foto's te kiezen, zou je een presentatie in bijvoorbeeld Google Presentaties of PowerPoint kunnen maken. Op elke dia laat je iets verspringen en/of verschijnen. Daarna exporteer je alle dia's als afbeelding (formaat jpg) en maak je er een animatie van.
Zo kun je een leuk, persoonlijk gifje maken en vervolgens via bijv. WhatsApp versturen.

Wil je al je animaties terugvinden in Google Foto's? Lees dan deze tip.

Een collage maken

Google Foto's kan een collage voor je maken van 9 foto's op je computer of van 6 foto's op je mobiele apparaat. Op je computer krijgt de collage een vaste lay-out, op je mobiele apparaat kun je een lay-out kiezen.

Selecteer een aantal foto's, klik op de plus en kies Collage. Daarmee ben je op de computer klaar. In de mobiele app kun je vervolgens:

Google Foto's collage maken   Google Foto's collage maken   Google Foto's collage maken   Google Foto's collage maken
Collage maken. Onder de collage kies je een lay-out en achtergrond.

Google Foto's collage maken
 
Tip: Net zoals met gewone foto's, kun je in Google Foto's ook een collage bewerken via het ikoontje met de schuifjes Bewerken.
Zo kun je bijv. tekst toevoegen aan je collage om deze als vakantiekaart aan het thuisfront te sturen.

Wil je al je collages terugvinden in Google Foto's? Lees dan deze tip.

Een filmpje maken

Met dit tool kun je een filmpje maken bestaande uit maximaal 50 foto's en/of video's in jouw verzameling. Daarbij kies je hoe lang een foto of video wordt getoond en je kunt muziek toevoegen.
Om het nog makkelijker te maken kun je ook uit een aantal thema's kiezen, zoals "Kattenfilm", "Selfiefilm" en "Love Story". Hierbij gaat Google Foto's op zoek nog toepasselijke foto's in jouw verzameling.

Ga naar Bibliotheek/Bieb in de navigatiekolom of in de balk van je mobiele apparaat, klik op Tools en daarna op Film. Daar kies je Nieuwe film om zelf een film samen te stellen of je kiest een thema:

Google Foto's film maken

Als je Nieuwe film kiest, dan selecteer je vervolgens de foto's en/of video's die je in het filmpje wilt opnemen. Daarna tik je op Maken. Google Foto's gaat aan de slag en even later zie je je filmpje:

Google Foto's film maken

Je kunt nu nog een aantal bewerkingen toepassen:

Wil je al je filmpjes terugvinden in Google Foto's? Lees dan deze tip.

Foto's van WhatsApp wel/niet opnemen

WhatsApp in Google Foto's

Wil je foto's en/of filmpjes die je via WhatsApp ontvangt opnemen in Google Foto's? Of wil je dat juist niet? Via de volgende instellingen kun je dit opgeven:

Foto's van je computer toevoegen (uploaden)

Je hebt vast al (veel) foto's op je Windows computer of Mac staan. Hopelijk heb je die met de verkenner of finder georganiseerd in mappen. Je kunt die foto's toevoegen aan Google Foto's zodat je al je afbeeldingen bij elkaar hebt en er bijv. albums van kunt maken.

Het toevoegen werkt heel eenvoudig: je opent de browser en gaat naar Google Foto's. Daarna open je de verkenner of finder en ga je naar je mappen met foto's. Vervolgens sleep je de foto's van de verkenner/finder naar Google Foto's.
Daarmee worden de foto's gekopieerd; ze blijven dus ook op de computer staan. Google Foto's is slim genoeg om duplicaten te herkennen en slaat die gewoon over.

Tip: Zorg ervoor dat je één map tegelijk naar Google Foto's sleept. Nadat de foto's zijn gekopieerd kun je namelijk meteen een album met die foto's maken. Je zou het album dezelfde naam kunnen geven als de map - kan best handig zijn!

De volgende video toont links de verkenner, rechts Google Foto's. In de map Wenen staan 5 foto's. Je sleept de map naar Google Foto's. Linksonder in het Google Foto's-venster zie je de voortgang van het kopiëren (uploaden). Daarna krijg je mogelijkheid om de foto's in een album te zetten:

Foto's van je computer terugvinden

Je hebt foto's op je computer staan en je weet (vrijwel) zeker dat je ze hebt toegevoegd aan Google Foto's. Maar daar kun je ze niet vinden. Wat nu?

De oplossing: let op de Genomen op-datum van de foto's. In Google Foto's worden alle foto's gesorteerd op deze datum - dat is standaard en kun je niet veranderen.
Kijk dus ook op je computer naar de Genomen op-datum van foto's. De verkenner laat standaard "Datum" zien bij afbeeldingen, maar dat is niet altijd de Genomen op-datum. Het kan ook de datum zijn van bijv. bewerken of kopiëren.

Op de volgende manier kun je in de verkenner de Genomen op-datum van foto's zien:

Laten we de Genomen op-datum gebruiken om de foto's van Wenen die in de vorige tip zijn toegevoegd terug te vinden in Google Foto's:

Foto's kopiëren naar je computer (downloaden)

Je foto's staan in de cloud bij Google en daar zijn ze goed opgeslagen. Maar misschien vind je het prettig om die foto's ook op te slaan op je computer, bijv. de serie met foto's van je recente vakantie.

Om foto's te downloaden selecteer je ze eerst. Daarna klik je op de bovenste regel op de drie puntjes en vervolgens op Downloaden. Google Foto's "verpakt" de geselecteerde foto's in een zip-bestand en die wordt daarna automatisch in de Downloads-map van je computer gezet.
Met de verkenner of finder ga je naar die map. Dubbelklik op het zip-bestand om het te openen. Daarna kun je met kopiëren en plakken de foto's in de gewenste Afbeeldingen-map zetten. Of je bewaart natuurlijk gewoon het zip-bestand.

Tip: Wil je veel foto's downloaden en is het lastig ze een voor een of per datum te selecteren? Je kunt ook eerst een album met foto's maken en vervolgens in het album op de drie puntjes tikken; daar staat de optie Alles downloaden. Zo krijg je één zip-bestand met alle foto's uit het album.

Foto's bewaren in een vergrendelde map (alleen voor Android)

Op Android smartphones en tablets kunnen je in Google Foto's een vergrendelde map gebruiken voor foto’s die je apart wilt opslaan op je apparaat.
De map kan alleen worden geopend met de toegangscode, touch ID of face ID die je al gebruikt om je mobiele apparaat te ontgrendelen.
De foto’s in de vergrendelde map worden door Google Foto’s op het apparaat zelf beveiligd opgeslagen. Ze komen niet terecht in de cloud en zijn dus niet bereikbaar via andere apparaten.

Om de vergrendelde map te gebruiken tik je op de balk onderin Google Foto's op Bieb, vervolgens op Tools en daarna onder het kopje Je bibliotheek ordenen op Vergrendelde map (zie de eerste schermkopie hieronder).
Daarop verschijnt een scherm met uitleg (tweede schermkopie). Tik onderin dat scherm op Instellen en typ je toegangscode of gebruik touch ID of face ID. Vervolgens kun je items verplaatsen door op de desbetreffende knop te tikken (derde schermkopie).

Google Foto's vergrendelde map   Google Foto's vergrendelde map   Google Foto's vergrendelde map

Google Foto's vergrendelde map Ook als je in de Foto's-sectie van de app een foto bekijkt of als je meerdere foto's hebt geselecteerd kun je die verplaatsen naar de vergrendelde map. Tik zo nodig op de drie puntjes om deze optie te gebruiken.

Uiteraard kun je foto's in de vergrendelde map ook weer terug verplaatsen naar de Foto's-sectie van de app.

Let op: Als je de Google Foto's app verwijdert van jouw Android smartphone of tablet, dan verwijder je daarmee ook alle foto's in de vergrendelde map.

Meer over de vergrendelde map lees je op deze webpagina van Google Computerhulp.

Foto's en/of albums verwijderen

Google Foto's foto's en albums verwijderen Het is een groot verschil of je een foto of een album verwijdert:

Gelukkig is er een vangnet: foto's die je verwijdert, gaan naar de Prullenbak. Na 60 dagen worden ze door Google Foto's automatisch permanent verwijderd. Mocht je iets te voortvarend hebben opgeruimd, dan kun je de foto's dus nog geruime tijd terughalen uit de prullenbak.
De prullenbak vind je op de computer in de navigatiekolom. Op mobiele apparaten vind je deze via Bieb in de balk onderin de app.

Een album verwijder je door het eerst te openen; tik daarna op de drie puntjes gevolgd door Album verwijderen.

Eén foto verwijderen kun je makkelijk doen door de foto te openen en op het ikoontje van de prullenbak te klikken/tikken. Als je veel foto's wilt verwijderen, selecteer je ze eerst in de lijst met foto's. Daarna klik of tik je op het prullenbak-ikoontje om de geselecteerde foto's te verwijderen.

Foto's archiveren

Google Foto's foto's en albums verwijderen Google Foto's heeft een archief. Dat klinkt bijzonder maar betekent simpelweg dat je foto's uit de lijst met alle foto's kunt verplaatsen naar een andere plek binnen Google Foto's. Zo kun je bijv. foto's die je niet wilt verwijderen toch uit de lijst met foto's halen.

Om te archiveren selecteer je foto's en klik of tik je daarna op de drie puntjes. Daar vind je de optie om de foto's naar het archief te verplaatsen.

Op de Windows computer en Mac kun je je archief openen in de navigatiekolom. Op mobiele apparaten tik je daarvoor in de balk onderaan het scherm op Bieb.
Je kunt foto's ook weer uit het archief halen door ze te selecteren en de optie "Terugzetten uit archief" via de drie puntjes te gebruiken. Daarmee komen ze weer terecht in de lijst met alle foto's.

Oude foto's scannen

Fotoscan Wil je oude, afgedrukte foto's digitaliseren? Zulke foto's hebben vaak een glans waardoor een opname ervan met de Camera-app van je mobieltje geen goed resultaat geeft.
Gebruik in dat geval de app Fotoscan van Google Foto's. Klik hier om erover te lezen in een apart onderwerp op deze website.

Meer weten?

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer weten over Google Foto's? Kijk dan op de Google Foto's Help a pagina.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.