Google Foto's

Google Foto's Google Foto's biedt een uitgebreide oplossing voor je fotowensen, zoals:

Wat de opslag betreft, vanaf juni 2021 kun je gratis nieuwe foto's toevoegen tot 15 Gb. Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je voor zo'n € 20 per jaar 100 Gb aanschaffen. Zie bij Google One hoe je dat doet.
Wil je weten hoeveel ruimte je nu in gebruik hebt, klik dan hier a en meld je zo nodig aan met je Google-account.

Bij de tips hieronder staan afbeeldingen en video's met voorbeelden. De afbeeldingen kun je vergroten door er één keer op te tikken (tik nogmaals om weer te verkleinen). Video's tonen een vergrootknopje tijdens het afspelen.

Inhoudsopgave

Het begin: Gmailadres, app en instellingen

Foto's maken met je mobieltje

Foto's bekijken

Foto's zoeken

Diavoorstelling

Foto's selecteren

Albums maken

Foto's en albums delen

Foto's per e-mail delen vanaf je computer

Foto's van je computer toevoegen (uploaden)

Foto's van je computer terugvinden

Foto's kopiëren naar je computer (downloaden)

Foto's en/of albums verwijderen

Foto's archiveren

Meer weten?

Het begin: Gmailadres, app en instellingen

Google Foto's

Je kunt Google Foto's gebruiken op je Windows computer, Mac, iPhone, iPad, Android smartphone en/of Android tablet. Daarvoor heb je een Gmailadres (een Google-account) nodig. Als je die nog niet hebt, ga dan naar https://www.google.nl/ a. Klik rechtsboven op Gmail en volg de stappen om een account te maken.

Gebruik op je computer bij voorkeur de Chrome browser om met Google Foto's te werken. Op mobiele apparaten gebruik je een app:

Als eerste ga je nu een paar instellingen aanpassen:

Foto's maken met je mobieltje

Je blijft gewoon de camera-app gebruiken om foto's te maken met je smartphone (of tablet).

Om de nieuwe foto's toe te voegen aan Google Foto's tik je op de Google Foto's-app. Als je mobiele apparaat met wifi is verbonden en als de batterij voldoende vol is (meer dan 20%) dan worden nieuwe foto's meteen toegevoegd ("geupload") aan Google Foto's. Klaar ben je!

Rechtsboven in de Google Foto's-app zie je het rondje met je foto of initiaal. Als er een pijltje onder dat rondje staat, dan moeten (recente) foto's nog worden geupload. Zie de eerste foto hieronder (tik erop om te vergroten, tik nogmaals om weer te verkleinen).
Tik op dat rondje rechtsboven voor meer informatie (tweede foto hieronder). Je ziet in dit geval dat nog 5 foto's moeten worden geupload - en dat komt omdat wifi uitstaat.
Google Foto's uploaden Google Foto's uploaden

Normaal staat wifi natuurlijk aan en dan gaat het uploaden vanzelf: tijdens het uploaden zie je om het rondje rechtsboven een blauwe cirkel bewegen. Daarmee wordt aangegeven hoever het uploaden is gevorderd. Kijk maar eens in de video:

Foto's bekijken

Staat een foto eenmaal in Google Foto's, dan kun je die op elk apparaat (computer, iPhone, iPad, Android smartphone en tablet) bekijken en verder gebruiken. Om je foto's te zien, klik je op de computer in het linkermenu op Foto's. In de app tik je op de balk onderaan het scherm op Foto's.

Alle foto's zijn gesorteerd op de datum waarop ze zijn genomen. Dat is standaard en kun je niet veranderen (wil je persé een serie foto's in een andere volgorde, dan kun je ze in een album zetten en daar de volgorde aanpassen).

Blader door de lijst met foto's en gebruik de tijdlijn.

In de app kun je foto's in de lijst eenvoudig groter en kleiner weergeven door twee vingers op het scherm te spreiden of te knijpen. Dat kun je in drie stappen doen: van kleine miniaturen, naar middelgrote, naar grote:

Google Foto's kleine miniaturen Google Foto's middelgrote miniaturen Google Foto's grote miniaturen

Klik of tik op een foto om deze volledig in beeld te krijgen. Je krijgt dan ook enkele opties om iets met de foto te doen, bijvoorbeeld:

Klik of tik op het pijltje linksboven om terug te keren naar de lijst met alle foto's.

Foto's zoeken

Google Foto's is van Google. En Google is... Zoeken!

In de lijst met foto's kun je op veel manieren zoeken naar foto's. Op de computer staat boven de lijst een zoekveld. In de app tik je op Zoeken in de balk onderaan het scherm.

Typ bijv. een van de volgende woorden in het zoekveld: dier, hond, bloem, auto, 2019, april 2020... In een mum van tijd zie je alle foto's die voldoen aan je zoekopdracht!

Diavoorstelling

Op de computer en in de Google Foto's-app voor Android kun je een diavoorstelling starten. Open een foto in de lijst met foto's, klik op de drie puntjes en kies Diavoorstelling.
Wil je een diavoorstelling van de foto's in een album: ga naar het album, open een foto, klik op de drie puntjes en kies Diavoorstelling.

In de Google Foto's-app voor de iPhone en iPad ontbreekt de diavoorstelling. Dit is op te lossen door in Safari naar https://photos.google.com/ Computerhulp te gaan en je aan te melden met je Gmailadres. Open een album, tik op een foto, tik op de drie puntjes en start de diavoorstelling.

Foto's selecteren

Soms wil je iets doen met meerdere foto's. Bijv. 10 foto's in een album zetten, alle foto's van gisteren verwijderen, foto's van een vakantie downloaden naar je computer etc. Hier lees je hoe je foto's kunt selecteren. Bij andere tips lees je hoe je de selectie verder kunt gebruiken.

Op een computer beweeg je de muis over een foto; linksboven in de foto verschijnt dan een rondje; klik erop om de foto te selecteren. Herhaal dit voor andere foto's die je aan de selectie wilt toevoegen. Als je veel foto's met eenzelfde datum wilt selecteren, dan klik je op het vinkje voor de datum die boven de foto's staat. Maak je een foutje, klik dan nog een keer en het vinkje is weg.

In de app druk je eerst lang op een foto om in de selectie-modus te komen. Daarna kun je kort op andere foto's tikken om die aan de selectie toe te voegen. Tik op het rondje voor een datum om alle foto's met die datum te selecteren. Maak je een foutje, tik dan nog een keer en het vinkje is weg.

Albums maken

Om een album te maken selecteer je eerst de foto's die je erin op wilt nemen. Daarna klik je op de "+" bovenaan. Kies Album, evt. Nieuw album en vervolgens maakt Google Foto's een album. Je kunt meteen de albumtitel intypen. Tik daarna op het vinkje linksboven. En klaar ben je!

In een album kun je op de drie puntjes klikken/tikken en kiezen voor Album bewerken. Je kunt de volgorde van foto's veranderen door ze te slepen. Je kunt ook de ikoontjes rechtsboven aantikken Google Foto's album bewerken om foto's toe te voegen, een stukje tekst in het album op te nemen, locatie aan te geven en een andere sortering van de foto's toe te passen.

Om al je albums te zien, klik je op de computer onder Bibliotheek op Albums. In de app tik je op de balk onderin op Bieb en veeg je een stukje naar beneden. Daar staan ze.
Overigens zie je hier dat Google Foto's ook zelf automatisch een aantal albums maakt. Daarnaast zijn er "Fotoboeken"; dat zijn geen albums maar vrij eenvoudige boekjes om te laten afdrukken.

Foto's en albums delen

In Google Foto's kun je één of meer foto's met anderen delen, maar ook complete albums. Voordeel daarbij is dat de grootte van veel foto's of een album geen probleem vormt - wat wel het geval is als je zou delen per e-mail.
En uiteraard krijgt degene met wie je deelt alleen toegang tot de desbetreffende foto's; de rest van je collectie kunnen zij niet zien.

Om foto's te delen selecteer je die eerst; om een album te delen open je het album. Daarna tik je op het delen-ikoontje: Delen of Delen.

Er zijn verschillende manieren om te delen: via een Gmailadres, een link, Facebook, Twitter... De Google Foto's-app biedt nog extra mogelijkheden zoals WhatsApp, e-mail en meer.

Delen met de app heeft meer mogelijkheden dan de computer. Vooral het e-mailen vanaf de computer heeft beperkingen. In de volgende tip vind je daarvoor een mogelijke oplossing.

Foto's per e-mail delen vanaf je computer

Eigenlijk werkt het delen van foto's vanaf de computer niet zo goed, vooral als jij of de ontvanger een ander e-mailadres dan Gmail hebt voor dagelijks gebruik.
Als je bijv. een e-mailadres hebt bij KPN, Xs4all, Ziggo of Microsoft en je gebruikt Outlook, Thunderbird of de Windows 10 Mail-app dan is het een heel gedoe om even één of enkele foto's aan je e-mail toe te voegen. Je moet dan eerst de foto's selecteren en downloaden, vervolgens uitpakken uit het zip-bestand en tot slot als bijlage aan de e-mail toevoegen...

Daarom een trucje dat in de meeste gevallen wel zal helpen. Het maakt gebruik van "knipsels" in Windows. Een uitgebreide beschrijving ervan vind je hier, maar in het kort zijn de stappen als volgt:

  1. Zorg dat je in Google Foto's de foto ziet die je wilt e-mailen. Ofwel de miniatuur in de lijst met foto's ofwel de grote foto.
  2. Druk op de Windows-toets + Shift + S.
  3. Je kunt nu een knipsel maken: teken met de muis een rechthoek waarin je foto staat.
  4. Ga naar je e-mailprogramma en klik in de e-mail op Plakken.

Je ziet het in de video waarin de foto met de gele bloemen wordt gemaild:

Foto's van je computer toevoegen (uploaden)

Je hebt vast al (veel) foto's op je Windows computer of Mac staan. Hopelijk heb je die met de verkenner of finder georganiseerd in mappen. Je kunt die foto's toevoegen aan Google Foto's zodat je al je afbeeldingen bij elkaar hebt en er bijv. albums van kunt maken.

Het toevoegen werkt heel eenvoudig: je opent de browser en gaat naar Google Foto's; daarna open je de verkenner of finder en ga je naar je mappen met foto's. Vervolgens sleep je de foto's van de verkenner/finder naar Google Foto's.
Daarmee worden de foto's gekopieerd; ze blijven dus ook op de computer staan. Google Foto's is slim genoeg om duplicaten te herkennen en slaat die gewoon over.

Tip: Zorg ervoor dat je één map tegelijk naar Google Foto's sleept. Nadat de foto's zijn gekopieerd kun je namelijk meteen een album met die foto's maken. Je zou het album dezelfde naam kunnen geven als de map - kan best handig zijn!

De volgende video toont links de verkenner, rechts Google Foto's. In de map Wenen staan 5 foto's. Je sleept de map naar Google Foto's. Linksonder in het Google Foto's-venster zie je de voortgang van het kopiëren (uploaden). Daarna krijg je mogelijkheid om de foto's in een album te zetten:

Foto's van je computer terugvinden

Je hebt foto's op je computer staan en je weet (vrijwel) zeker dat je ze hebt toegevoegd aan Google Foto's. Maar daar kun je ze niet vinden. Wat nu?

De oplossing: let op de Genomen op-datum van de foto's. In Google Foto's worden alle foto's gesorteerd op deze datum - dat is standaard en kun je niet veranderen.
Kijk dus ook op je computer naar de Genomen op-datum van foto's. De verkenner laat standaard "Datum" zien bij afbeeldingen, maar dat is niet altijd de Genomen op-datum. Het kan ook de datum zijn van bijv. bewerken of kopiëren.

Op de volgende manier kun je in de verkenner de Genomen op-datum van foto's zien:

Laten we de Genomen op-datum gebruiken om de foto's van Wenen die in de vorige tip zijn toegevoegd terug te vinden in Google Foto's:

Foto's kopiëren naar je computer (downloaden)

Je foto's staan in de cloud bij Google en daar zijn ze goed opgeslagen. Maar misschien vind je het prettig om die foto's ook op te slaan op je computer, bijv. de serie met foto's van je recente vakantie.

Om foto's te downloaden selecteer je ze eerst. Daarna klik je op de bovenste regel op de drie puntjes en vervolgens op Downloaden. Google Foto's "verpakt" de geselecteerde foto's in een zip-bestand en die wordt daarna automatisch in de Downloads-map van je computer gezet.
Met de verkenner of finder ga je naar die map. Dubbelklik op het zip-bestand om het te openen. Daarna kun je met kopiëren en plakken de foto's in de gewenste Afbeeldingen-map zetten. Of je bewaart natuurlijk gewoon het zip-bestand.

Tip: Wil je veel foto's downloaden en is het lastig ze een voor een of per datum te selecteren? Je kunt ook eerst een album met foto's maken en vervolgens in het album op de drie puntjes tikken; daar staat de optie Alles downloaden. Zo krijg je één zip-bestand met alle foto's uit het album.

Foto's en/of albums verwijderen

Het is een groot verschil of je een foto of een album verwijdert:

Gelukkig is er een vangnet: foto's die je verwijdert, gaan naar de Prullenbak. Na 60 dagen worden ze door Google Foto's automatisch permanent verwijderd. Mocht je iets te voortvarend hebben opgeruimd, dan kun je de foto's dus nog geruime tijd terughalen uit de prullenbak.
De prullenbak vind je op de computer in het Google Foto's menu links. Op mobiele apparaten vind je deze via Bieb in de balk onderin de app.

Een album verwijder je door het te openen; tik daarna op de drie puntjes gevolgd door Album verwijderen.

Eén foto verwijderen kun je makkelijk doen door de foto te openen en op het ikoontje van de prullenbak te klikken/tikken. Als je veel foto's wilt verwijderen, selecteer je ze eerst in de lijst met foto's. Daarna klik of tik je op het prullenbak-ikoontje om de geselecteerde foto's te verwijderen.

Foto's archiveren

Google Foto's heeft een archief. Dat klinkt bijzonder maar betekent simpelweg dat je foto's uit de lijst met alle foto's kunt verplaatsen naar een andere plek binnen Google Foto's. Zo kun je bijv. foto's die je niet wilt verwijderen toch uit de lijst met foto's halen.

Om te archiveren selecteer je foto's en klik of tik je daarna op de drie puntjes. Daar vind je de optie om de foto's naar het archief te verplaatsen.

Op de Windows computer en Mac kun je je archief openen in de linkerkolom. Op mobiele apparaten tik je daarvoor in de balk onderaan het scherm op Bieb.
Je kunt foto's ook weer uit het archief halen door ze te selecteren en de optie bij de drie puntjes te gebruiken. Daarmee komen ze weer in de bekende lijst met foto's.

Meer weten?

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer weten over Google Foto's? Kijk dan op de Google Foto's Help a pagina.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.