Google Spreadsheets

Google Spreadsheets

Met de gratis app Google Spreadsheets kun je op een Windows computer, Mac, smartphone en tablet spreadsheets maken en bewerken.
Dus als je jouw dagelijkse uitgaven wilt bijhouden, een berekening voor de belastingaangifte wilt maken, een adressenlijst wilt bijhouden of je verzameling bieretiketten wilt administreren, met Google Spreadsheets gaat het je lukken.

Een spreadsheet is een grote tabel die bestaat uit vakjes. Elk vakje wordt een cel genoemd. In een cel kun je iets intypen, bijv. een datum, getal, tekst, formule.

Meer Lees meer...

Vervolgens kun je iets doen met de ingetypte gegevens. Getallen kun je optellen, op datums en tekst kun je sorteren, tekst kun je opmaken, en nog veel meer.
Spreadsheet Cellen worden aangeduid met een letter en een cijfer. De letter hoort bij de kolom (verticaal), het cijfer bij de regel (horizontaal). Klik maar eens op het voorbeeld hiernaast: cel B4 is de cel op de kruising van kolom B en regel 4. De cursor staat in cel B9, daarom zie je daar een blauw kader.
Spreadsheets zijn vooral handig omdat je ermee kunt rekenen. Door formules te gebruiken kun je bijv. in cel C30 het totaal berekenen van de getallen in cellen C1 tot en met C29. Zou je later het getal in bijv. C5 veranderen, dan wordt automatisch het totaal in cel C30 bijgewerkt.
Naast het maken van berekeningen zijn spreadsheets ook handig om gegevens in te verzamelen en te ordenen.

Minder Lees minder...

Met Google Spreadsheets kun je zelf spreadsheets maken, maar je kunt er ook een Excel-spreadsheet mee lezen, maken en bewerken. Daarnaast kun je spreadsheets als pdf-bestand opslaan en versturen.

De spreadsheets die je maakt worden standaard in Google Drive (de cloud van Google) opgeslagen. Da's handig want dan kun je erbij met je computer, smartphone en tablet - zowel thuis als onderweg. En je kunt je spreadsheets altijd en overal met elk apparaat bewerken.
Naast Google Drive, kun je spreadsheets ook op je computer opslaan. Mocht je veel met spreadsheets op de computer werken, dan is het mogelijk om Google Spreadsheets "offline" te gebruiken.

Om Google Spreadsheets te gebruiken heb je een Gmailadres (een Google-account) nodig. Heb je die nog niet? Ga dan naar https://accounts.google.com a om er een te maken.

Uitleg van Google
Google geeft goede en uitgebreide uitleg over Google Spreadsheets.
De informatie die je hieronder aantreft, helpt je daarom op weg om een spreadsheet te maken, een aantal veel gebruikte bewerkingen uit te voeren en het als bijlage in een e-mail te versturen.
Voor meer uitleg kun je terecht op deze webpagina a van Google.
Je vindt daar ook een handig spiekbriefje...

 

Bij de informatie hieronder staan kleine schermkopieën. Klik of tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Als eerste lees je over Google Spreadsheets op een computer. Daarna over het gebruik van de app voor smartphones en tablets - klik hier als je daar meteen naartoe wilt springen.

Google Spreadsheets gebruiken op een computer

Chrome Om op een Windows computer of Mac een spreadsheet te maken ga je naar https://sheets.google.com a en meld je je aan met je Gmailadres.

De eerste keer dat je je aanmeldt bij Google Spreadsheets kun je een korte rondleiding volgen. Daarbij krijg je enige uitleg over de schermindeling en knoppen.
Na de rondleiding kom je op het beginscherm van Google Spreadsheets, waarop je een aantal sjablonen ("templates") ziet staan:

Google Spreadsheets

Om je eerste spreadsheet te maken klik je op de grote plus van het sjabloon getiteld Leeg. Google Documenten Staan er bij jou geen sjablonen, klik dan rechtsonder op het rondje met de grote plus.
Daarop krijg je een blanco spreadsheet te zien. Bovenaan staat het volgende:

Google Spreadsheets nieuw

Je kunt nu aan de slag! Tijdens het invoeren van je gegevens zul je meteen de spreadsheet aanpassen, bijv. koppen vet maken, kolommen verbreden, getallen van decimalen voorzien, optellingen maken etc. In het onderstaande filmpje zijn eerst tekst en getallen ingevoerd, daarna worden de aanpassingen aangebracht.

Beamer In het filmpje zie je de volgende handelingen:

Telkens als je een wijziging in de spreadsheet aanbrengt, wordt het direct opgeslagen in Google Drive. Je ziet dat in het filmpje: op de bovenste regel staat rechts van het wolkje "Opslaan..." en "Opgeslagen in Drive".

Google Spreadsheet downloaden Maar je kunt de spreadsheet natuurlijk ook opslaan op je eigen computer.
Klik daarvoor op Bestand en daarna op Downloaden. Je kunt kiezen uit verschillende bestandsformaten, inclusief Excel (.xlsx).
Het bestand komt vanzelf terecht in de Downloads-map van je Windows computer of Mac. Met de Verkenner of Finder kun je ernaartoe. Vervolgens zou je het aan iemand kunnen sturen met je e-mailprogramma.

Google Spreadsheet e-mailen Je kunt ook vanuit Google Spreadsheets een spreadsheet e-mailen: klik op Bestand, daarna op E-mail en vervolgens op Dit bestand e-mailen. In het verzendvenster is standaard pdf gekozen als bestandstype, maar je kunt ook Excel en OpenOffice-spreadsheet kiezen.
Bij het versturen wordt uiteraard jouw Gmailadres als afzender gebruikt. Wil je dat niet, verstuur dan het gedownloade spreadsheet met je eigen e-mailprogramma, zoals hierboven staat.

Als iemand aan jou een Excel-spreadsheet heeft gestuurd en je wilt dat bewerken, zorg dan dat je de spreadsheet ontvangt op je Gmailadres (stuur het daar zo nodig zelf naartoe). Daarna doe je het volgende in Gmail:
Google Spreadsheet openen

 

Tot slot: wil je liever offline met spreadsheets werken (dus zonder internetverbinding), kijk dan op deze webpagina a van Google.

 

Google Spreadsheets gebruiken op een smartphone en tablet

Op mobiele apparaten werkt Google Spreadsheets met een app.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de "Google Sheets"-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Google Spreadsheets-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Start de Google Spreadsheets-app en meld je zo nodig aan met je Gmailadres en wachtwoord. Daarna kom je terecht in de "galerij" met alle spreadsheets die je tot nu toe hebt gemaakt. Die ziet er ongeveer als volgt uit:

Google Spreadsheets

Tik rechtsonder op de grote plus om een nieuwe spreadsheet te maken; daarbij kun je kiezen tussen een blanco spreadsheet en een template (sjabloon).
Of tik op een van de miniaturen in de galerij om de betreffende spreadsheet te openen en te bekijken. Om de spreadsheet vervolgens te bewerken tik je op een willekeurige cel.

Door het kleinere schermformaat van smartphones en tablets is de layout van het scherm behoorlijk anders dan op de computer:

iPhone iPad Google Spreadsheet   Android Google Spreadsheet
Links Google Spreadsheets op een iPad, rechts op een Android smartphone.

Op de iPad gebruik je de rij ikoontjes vlak boven de cellen voor opmaak; de ikoontjes rechtsboven (de plus, A en drie puntjes) bieden een aantal opdrachten.
Op de Android zijn de ikoontjes verdeeld over de bovenste regel van het scherm en de regel boven het toetsenbord.
Alle smartphones en tablets tonen linksboven een vinkje; tik daarop om het toetsenbord te laten verdwijnen zodat je meer van de spreadsheet kunt zien. Daarna heb je twee mogelijkheden:

  1. Linksboven verschijnt een pijltje naar links om terug te keren naar de "galerij" met al je spreadsheets.
  2. Of je tikt op een willekeurige cel in de spreadsheet om deze te bewerken.

Je kunt nu aan de slag! Tijdens het invoeren van je gegevens zul je meteen de spreadsheet aanpassen, bijv. koppen vet maken, kolommen verbreden, getallen van decimalen voorzien, optellingen maken etc. In het onderstaande filmpje zijn eerst tekst en getallen ingevoerd, daarna worden de aanpassingen aangebracht.

Beamer In het filmpje zie je de volgende handelingen:

Wat belangrijk is om te weten: de spreadsheet wordt automatisch opgeslagen in Google Drive terwijl je aan het typen en bewerken bent. Dat gebeurt na elke wijziging die je aanbrengt. Er is dan ook geen knop waarop je moet tikken om de spreadsheet te bewaren - dat gaat vanzelf!

Tik op het vinkje linksboven de spreadsheet en daarna op het pijltje linksboven om terug te keren naar de "galerij". Bij elke miniatuur van een spreadsheet staan rechtsonder drie puntjes. Tik daarop voor een aantal opties:

Google Spreadsheets opties

Als iemand aan jou een Excel-spreadsheet heeft gestuurd en je wilt dat bewerken, open dan de e-mail met de spreadsheet als bijlage op je mobiele apparaat. Daarna doe je het volgende:

iPhone en iPad:  

Android smartphone en tablet:
Android Google Spreadsheets

Meer weten?

Op deze webpagina a van Google staat uitgebreide informatie over het gebruik van Google Spreadsheets.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.