Op deze pagina vind je mooie, handige en leuke tips voor de bediening van een iPhone en een iPad.
Bij veel tips staat een kleine schermkopie. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.
Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.
Als je je iPhone of iPad aanzet, dan krijg je eerst het toegangsscherm. Typ daar je toegangscode of gebruik Touch ID (vingerafdruk) of Face ID (gezichtsherkenning) om verder te gaan.
Daarna kom je terecht op het beginscherm. Op het beginscherm staan ikoontjes; die heten officieel pictogrammen.
Elk ikoontje is een app. Een app is een programma waarmee je iets kunt doen, bijv. e-mailen, internetten, bellen, foto's maken, naar muziek luisteren etc. Alles wat je op de iPhone en iPad doet, doe je met een app.
Op je beginscherm kunnen ook widgets staan. Widgets zijn groter dan ikoontjes en tonen vaak actuele informatie. Bijvoorbeeld het weerbericht of de podcast waarnaar je aan het luisteren bent. Tik je op een widget dan spring je naar de bijbehorende app.
In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:
Hoeveel beginschermen heb jij?
Een app starten en weer terugkeren naar het beginscherm
Een app verplaatsen en een map met apps maken
Vaak heb je een aantal beginschermen: je kunt naar links en rechts vegen om ze te zien. Misschien is het je al eens opgevallen dat onderaan elk beginscherm een aantal kleine rondjes staan. Elk rondje is een beginscherm:
De iPhone links heeft drie beginschermen. De iPad rechts heeft er vier.
De kleur van het rondje geeft aan op welk beginscherm je bent: op de iPhone hierboven dus het eerste en op de iPad het tweede beginscherm.
Je kunt ook op de rondjes tikken om naar het volgende of vorige beginscherm te springen.
Tik op het ikoontje van een app om deze te starten. Tik bijv. op Safari om te internetten. Je kunt nu naar een website surfen. Typ bijv. bovenin de adresbalk van Safari artis.nl en druk op Enter.
Om terug te keren naar het beginscherm doe je het volgende:
Als je veel apps hebt, is het handig ze in een logische volgorde te zetten. Bijv. de belangrijkste op je eerste beginscherm en andere apps op volgende beginschermen. Druk lang op het ikoontje van een app totdat deze begint te wiebelen. Daarna sleep je het naar een andere plek of naar een ander beginscherm.
Handig: verplaats een app met twee vingers
Druk lang met de wijsvinger van je ene hand op een app totdat deze gaat wiebelen; blijf op
de app drukken. Veeg daarna met
de wijsvinger van je andere hand naar een ander beginscherm. Verplaats de wijsvinger waaronder de
app zit iets en laat dan los. Klaar!
Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 kun je ook een paar seconden op een leeg deel van het beginscherm drukken. Dan gaan de ikoontjes wiebelen en kun je ze verplaatsen. Daarna tik je rechtsboven op Gereed.
Wil je een aantal apps tegelijk verplaatsen? Druk dan lang op één app totdat die wiebelt, houd die app ingedrukt en tik met een andere
vinger op de app(s) die je ook wilt verplaatsen. Daarmee ontstaat een "stapel" die je in één keer naar bijv.
een ander beginscherm kunt slepen.
Kijk maar eens naar het volgende filmpje waarin vier apps van het tweede naar het derde beginscherm worden
verplaatst:
Je kunt apps ook organiseren door mappen te maken.
Je zet bij elkaar horende apps in een map. Je doet dit door lang op het ikoontje van een app te drukken en deze vervolgens op een ander ikoontje te slepen. Zo ontstaat een map. Daarna kun je meer apps naar die map slepen.
En als je je later bedenkt, dan kun je apps uit een map slepen. In de volgende video gebeurt het allemaal - en zie je hoe makkelijk het is...
Staat er een app op je iPhone of iPad die je niet gebruikt en die je kwijt wilt? Zorg dan eerst dat de ikoontjes weer gaan wiebelen en tik vervolgens op het kruisje (of op het minteken) dat bij het ikoontje verschijnt.
Op jouw iPhone of iPad staan al gauw enkele tientallen apps. Prima om mee te beginnen maar na een tijdje wil je vast meer... In de App Store van Apple staan meer dan 100.000 apps waaruit je kunt kiezen.
Veel apps zijn gratis. Er zijn ook apps die eenmalig een bedrag kosten of waarvoor je een abonnement koopt. Dat staat duidelijk vermeld in de App Store.
Bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips lees je hoe je een gratis app en een betaalde app op je iPhone of iPad zet.
Soms kun je een app zo gauw niet vinden op je iPhone of iPad. Je weet bijv. dat je een Yoga-app hebt, maar waar staat-ie ook alweer? Misschien op het vierde beginscherm, misschien in een map met apps?
Oplossing: veeg op een beginscherm naar beneden en typ de naam van de app in. Je kunt de gevonden app meteen starten door er op te tikken:
Door naar beneden te vegen op een beginscherm kun je trouwens ook zoeken naar bijv. documenten, muzieknummers, contacten, e-mails en nog veel meer. Probeer het maar eens.
Als je nu de Mail-app gebruikt en hiervoor de Foto-app, dan kun je vanuit de Mail-app direct terug naar de Foto-app. Je hoeft dus niet eerst naar het beginscherm om daar de Foto-app te openen. Je doet dat als volgt:
Zo kun je snel één app terug. Maar ook twee, drie etc. Je bladert bij wijze van spreken door je vorige apps.
De iPhone (vanaf iOS 14) en iPad (vanaf iPadOS 15)
hebben een extra scherm na alle beginschermen: veeg naar het laatste beginscherm en veeg dan nog een keer naar links. Daar vind je de appbibliotheek met
alle apps die op je apparaat staan, gesorteerd in categorieën. Staan er extra kleine ikoontjes in een categorie, tik er dan op om alles in die categorie te zien.
Veeg in het overzicht met categorieën naar beneden en je krijgt een alfabetisch gesorteerde lijst met alle apps - handig als je er een niet zo gauw kunt vinden.
Net als op de beginschermen kun je in de appbibliotheek op een app tikken om deze te starten.
Omdat je altijd alle apps kunt vinden in de appbibliotheek is er een mogelijkheid om apps te verbergen zodat ze niet langer voorkomen op een beginscherm. Je kunt zelfs een volledig beginscherm met alle apps daarop verbergen.
Hoe dat in z'n werk gaat, lees je
hier bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips.
Zoals je al eerder las kun je op je beginscherm ook widgets zetten.
Dat zijn kleine vensters, vaak met
actuele informatie. Zo zie je direct wat je wilt weten, bijv. of het vanmiddag gaat
regenen. Tik je op een widget dan spring je naar de bijbehorende app, bijv. de Weer-app.
Als je het met een ikoontje vergelijkt dan is een widget dynamisch (het toont regelmatig nieuwe informatie)
en een ikoontje statisch (het toont altijd hetzelfde).
Er zijn veel widgets beschikbaar en het aantal wordt steeds groter. Enerzijds omdat Apple meer widgets maakt, anderzijds omdat ontwikkelaars van apps ervoor zorgen dat hun app bereikbaar wordt vanuit een widget.
Bijvoorbeeld: Storytel heeft een app om naar boeken te luisteren. Met deze app op je iPhone of iPad kun je ook een widget toevoegen om naar je huidige boek en je boekenplank te springen.
De widgets die je toevoegt verschijnen tussen de app-ikoontjes op het beginscherm.
Dit kan voor iPhones vanaf iOS 14 en voor iPads vanaf iPadOS 15.
Om een widget toe te voegen druk je lang op een leeg deel van het beginscherm totdat de ikoontjes gaan wiebelen. Tik dan op het plus-teken dat bovenaan het scherm verschijnt.
Je ziet de beschikbare widgets; tik op een die je aanspreekt. Vaak kun
je dan nog naar links vegen om een ander formaat te kiezen. Tik tot slot onderaan het scherm op
+ Voeg widget toe. Daarmee staat de widget op je beginscherm.
Je kunt een widget net zo verplaatsen als een app. Je kunt één widget zelfs aan meerdere beginschermen toevoegen.
Een widget kiezen op een iPhone en op een iPad.
Widget stapel
Bijzondere vermelding verdient de slimme widget stapel, die bestaat uit meerdere widgets maar
neemt de ruimte in van één widget. Veeg verticaal over de widget en een volgend venster verschijnt.
Zo kun je bijv. Muziek, Podcasts en Weer in één slimme stapel op je beginscherm plaatsen.
Om zelf een stapel te maken met jouw favoriete widgets, doe je het volgende: laat de widgets wiebelen, sleep een widget op een andere en laat dan los.
Je kunt maximaal 10 widgets in een stapel zetten. Naast de stapel staan rondjes, zodat je weet naar welk van de vensters in de stapel je kijkt.
In het volgende filmpje worden drie widgets toegevoegd en daarna in een stapel geplaatst:
Hiervoor las je over het beginscherm met apps. Het zal je niet verbazen dat je nog meer dingen kunt doen op het beginscherm; het is immers de plaats waar je alle activiteiten start. In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:
Met het bedieningspaneel krijg je snel toegang tot een aantal veelgebruikte instellingen, zoals wifi aan/uit, vliegtuigstand aan/uit, meer/minder contrast, harder/zachter geluid en meer. Dit werkt makkelijker dan via de Instellingen-app, al is het resultaat hetzelfde.
Het bedieningspaneel bestaat uit een aantal "knoppen" die over het scherm heen worden gelegd. Je opent het als volgt:
Links het bedieningspaneel op een iPhone, rechts op een iPad.
Tip: Druk lang op een knop voor extra opties, bijv. op de verticale knop voor contrast (helderheid). Daarmee kun je o.a. de Donkere modus aanzetten.
Overigens kun je in de Instellingen-app bij Bedieningspaneel nog enkele extra knoppen ("regelaars" genoemd) toevoegen aan het paneel. Bijv. voor een (snelle) notitie, dictafoon, wekker, vergrootglas, zaklamp en meer.
Als je een tijdje bezig bent geweest op je iPhone of iPad dan heb je een aantal apps gebruikt. Misschien kijk je nu in Safari naar deze webpagina, daarvoor keek je in de mail, daarvoor speelde je een muziekje af, daarvoor keek je naar foto's enz.
Telkens als je een nieuwe app start, wordt de vorige app "onthouden". De iPhone of iPad weet dus welke apps jij achtereenvolgens hebt gebruikt. Met de appkiezer krijg je miniaturen te zien van je recente apps. Je kunt dan op een miniatuur tikken om ernaartoe te springen of je veegt de miniatuur omhoog om deze te sluiten.
Je opent de appkiezer als volgt:
Links de appkiezer op een iPhone, rechts op een iPad.
Tik op een miniatuur om naar de app te springen. Veeg een miniatuur omhoog om de app te sluiten.
Een bericht (ofwel een "melding") verschijnt als klein venster bovenin het scherm. Het informeert je bijv. over een ontvangen e-mail, een regenmelding, het laatste nieuws, een aanbevolen
podcast etc.
Vaak geeft zo'n bericht ook nog een geluidje om je aandacht te trekken.
Tik op zo'n bericht en je springt naar de app die het bericht heeft gemaakt. Daarmee is het bericht ook meteen verdwenen want je hebt het "afgehandeld". Zolang je dat niet doet, blijft het bericht staan in het Berichtencentrum.
Om het Berichtencentrum te zien veeg je vanaf het linkerdeel van de schermbovenrand naar beneden. Daar vind je een lijst met meldingen.
Links: het Berichtencentrum met twee berichten.
Midden: veeg een bericht naar links voor meer opties.
Rechts: druk lang op een bericht voor details.
Per app kun je instellen of berichten wel of niet mogen worden getoond. Daarover kun je hieronder lezen bij Beperk het aantal berichten (meldingen).
Op de iPad staat onderin elk beginscherm een balk met ikoontjes; die balk heet het dock (een goede Nederlandse vertaling was blijkbaar niet voorhanden).
Je weet al dat je de ikoontjes van apps kunt verplaatsen op een beginscherm of naar een ander beginscherm: laat ze wiebelen en sleep ze naar een nieuwe plek. Op dezelfde manier kun je een ikoontje in het dock zetten. Dat doe je typisch met ikoontjes van apps die je het meest gebruikt. Het dock wordt immers op elk beginscherm getoond.
In het rechterdeel van het dock staan trouwens de ikoontjes van de drie laatstgebruikte apps (tenzij dat ikoontje al in het linkerdeel van het dock staat).
Vanaf iPadOS 15 staat rechts in het dock ook een ikoontje naar de appbibliotheek. Als je dat ikoontje liever niet in het dock hebt, ga dan naar de Instellingen-app, tik op Beginscherm en Dock, en zet het schuifje bij "Toon appbibliotheek in Dock" uit.
Wat handig is aan het dock: je kunt het ook tevoorschijn toveren vanuit een app. Stel dat je in de Mail-app iets aan het doen bent; de Mail-app gebruikt dan het hele scherm. Als je nu vanaf de onderrand van het scherm een stukje omhoog veegt, dan verschijnt het dock.
Dit vergt wel enige oefening: veeg een paar centimeter omhoog zodat je het dock ziet, hou het even stil en haal dan je vinger van het scherm. Als je te snel omhoog veegt en loslaat, sluit je de Mail-app. Veeg je te ver door, dan verschijnt de appkiezer.
Dus... je bent in de Mail-app en veegt het dock in beeld. In het dock kun je nu op het ikoontje van een app tikken om daar meteen naartoe te springen. Je hoeft dus niet eerst de Mail-app te sluiten en dan pas de andere app te openen.
Wil je tekst duidelijker kunnen lezen, dan vergroot je de tekstweergave. Heb je goede ogen en wil je liever meer tekst op het scherm, dan verklein je de weergave.
Om de tekstgrootte voor
alles aan te passen open je de Instellingen-app en tik je op Scherm en helderheid. Tik daar op Tekstgrootte en verplaats het rondje op de balk.
Om tekst nog duidelijker te kunnen lezen, kun je bij Instellingen > Scherm en helderheid ook nog de optie Vette tekst aanzetten.
Kleinere tekst, grotere tekst en grotere, vette tekst op een iPad
Om de tekstgrootte voor één app aan te passen open je desbetreffende app (bijv. de Notities-app). Vervolgens veeg je het bedieningspaneel in beeld. Tik daar op het ikoontje met de letters aA, veeg de balk omhoog of omlaag voor grotere/kleinere tekst, en kies daarna onderin voor de app die je in gebruik hebt.
Vlnr: Tik in het bedieningspaneel van een iPhone op aA.
Veeg verticaal voor de gewenste tekstgrootte, tik daarna onderin voor de huidige app.
Notitie met tekstgrootte vòòr aanpassing (110%).
Notitie met tekstgrootte na aanpassing (160%).
Zie je graag je huisdier op je iPhone- of iPadscherm? Of een mooie foto van de laatste vakantie? Of jezelf tijdens karaoke?
Je kunt een achtergrond kiezen voor het Toegangsscherm waar je apparaat mee start (zeg maar het vergrendelscherm) en voor het Beginscherm waar al je apps staan.
Open de Instellingen-app en tik op Achtergrond. Tik bovenaan op Kies een nieuwe achtergrond.
Links: je kiest een foto. Rechts: je kiest op welk scherm je de foto wilt.
Op je iPhone en iPad verschijnt vanzelf het schermtoetsenbord als je op een veld tikt waarin getypt kan worden. In deze tip lees je over de volgende handigheidjes voor dit toetsenbord:
Veeg toetsen met een dubbele functie
Typ accenten en speciale tekens
Druk lang op de spatiebalk om tekst aan te passen
Gebruik de regel boven het toetsenbord
In de Instellingen-app kun je bij Algemeen > Toetsenborden meerdere toetsenborden opgeven. Naast Nederlands bijv. Engels, Frans en Arabisch. Handig om bijv. je vrienden in het eigen taal te mailen.
Zoals je ziet op de schermkopie hiernaast is o.a. de spellingcontrole gekoppeld aan het toetsenbord.
Om van toetsenbord en taal te wisselen tik je op de onderste regel van het toetsenbord op de toets met de
wereldbol. Als je er lang op drukt, verschijnt een menu om een taal te kiezen.
Als je er kort op tikt, dan wordt meteen het volgende toetsenbord met taal actief. In de spatiebalk zie je dan even welke taal dat is.
Je hebt natuurlijk al gemerkt dat er ook een toetsenbord is met emoji!
Veel toetsen hebben een dubbele functie: bijv. boven de letter q staat het cijfer 1, boven de letter a staat het symbool @, etc.
Je kunt het toetsenbord omschakelen naar de tweede functie door op de toets ".?123" te tikken. Maar het kan ook handiger.
Je kunt de "tweede" functie van een toets kiezen door de toets naar beneden te vegen: dus houd de toets ingedrukt en veeg dan naar beneden. Doe dit bij de q en je krijgt een 1 in de tekst en bij de a krijg je een @.
Wil je een klinker met een accent typen? Druk lang op de klinker en je krijgt een menu met mogelijkheden. Blijf op het scherm drukken en veeg je vinger naar de klinker met het accent dat je wilt. Haal dan je vinger van het scherm om de desbetreffende klinker in jouw tekst te krijgen.
En dat geldt niet alleen voor klinkers... druk maar eens lang op de S.
Heb je een tikfoutje gemaakt in een e-mail of document? Wil je de cursor precies plaatsen in een woord, tussen twee woorden of aan het eind van een alinea?
Druk lang op de spatiebalk totdat je de letters op het toetsenbord wit ziet worden. Blijf op de spatiebalk drukken en veeg de cursor naar de plek waar je tekst wilt veranderen:
Tip: Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 kun je ook het streepje van de cursor naar de gewenste plek slepen.
Op de regel boven het toetsenbord verschijnen normaal gesproken tekstsuggesties om het typen makkelijker te maken. Tik daar op een suggestie en het woord komt in je e-mail, document of notitie.
Op kleinere schermen staat rechts van die suggesties een pijltje. Tik erop en je krijgt een aantal extra opties, zoals opmaak, een foto invoegen, een foto maken, een document toevoegen, een document scannen en tekenen. Heel handig!
Gebruik de extra opties boven het toetsenbord.
Om terug te keren naar tekstsuggesties veeg je de bovenste regel naar rechts.
NB Op iPhones met een groot scherm en op iPads staan de opties standaard boven het toetsenbord.
Misschien wel de opvallendste tip voor het toetsenbord: gebruik het niet! Dat wil zeggen: tik op de toets met de microfoon en je kunt dicteren. Hierover lees je meer in deze tip.
Is het je al eens overkomen dat na het typen van een afkorting het volgende woord met een hoofdletter begint? De volgende zinnen geven de ongewenste hoofdletter vet weer:
Als je een punt typt, beschouwt het besturingssyteem van je iPhone of iPad dat als het einde van een zin. En daarom zorgt het ervoor dat het eerstvolgende woord automatisch met een hoofdletter begint, want je begint vast aan een nieuwe zin. Dus ook als jij een kleine letter typt, wordt het vanzelf een hoofdletter. En vaak wil je dat niet.
Gelukkig kun je de automatische aanpassing uitzetten. Open daarvoor de Instellingen-app en ga naar Algemeen > Toetsenborden. Zet daar onder het kopje "Alle toetsenborden" het schuifje bij Hoofdlettergevoelig uit.
Consequentie is wel dat je voortaan zelf een hoofdletter moet typen aan het begin van een zin, iets wat zonder deze aanpassing vanzelf gebeurde.
Soms is het handig als je het toetsenbord kleiner kunt maken. Bijv. als je een document of e-mail naleest voordat je het verzendt. Dan kun je meer van de tekst lezen en waar nodig toch meteen corrigeren.
Op de iPad kun je het toetsenbord verkleinen door erop te knijpen. Daarna kun je het op elke willekeurige plek op het scherm zetten door het te slepen met het streepje onder de spatiebalk.
Je vergroot het toetsenbord weer door het met twee vingers te spreiden.
Het schermtoetsenbord met normale grootte en verkleind. Versleep het kleine toetsenbord met het streepje onderin.
Schrijf je vaak lange stukken tekst? Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van het schermtoetsenbord blijft het soms wat behelpen - al was het maar omdat het veel ruimte van het scherm in beslag neemt.
Een los toetsenbord is eenvoudig via bluetooth draadloos te koppelen aan je iPhone of iPad. Apple verkoopt "slimme" toetsenborden en ook Logitech heeft een goed aanbod voor mobiel gebruik, bijv.
toetsenbord K780
.
Een muis maakt de bediening van de iPad nog eenvoudiger. Ook deze kun je via bluetooth koppelen. Zodra je dit doet, verschijnt in de iPad Instellingen-app op pagina Algemeen een extra onderdeel genaamd Trackpad en muis. Daar kun je de muis instellen.
Voorbeeld van een goede muis:
Logitech M590
Tip voor Windows-gebruikers: je kunt het muiswieltje instellen om net zo te werken als op je computer.
Ja, het kan echt: tekstverwerken met je vingers!
Tekst selecteren:
Kopiëren, knippen en plakken:
Ongedaan maken ("undo") en alsnog doen ("redo"):
Tip: als het schermtoetsenbord op de iPad in de weg zit, verklein het dan. En: de genoemde drie vingers hoeven niet van één hand te zijn!
NB Wat kopiëren, knippen en plakken betreft, er is nog een manier om dat te doen. Daarover lees je in het aparte onderwerp Kopiëren, knippen en plakken.
Je kunt tegen je iPhone of iPad praten zodat die jouw woorden omzet in tekst. Ideaal als je een e-mail, WhatsApp-bericht of document schrijft.
Links van de spatiebalk staat een toets met een microfoon. Tik erop en je kunt dicteren!
De spraakherkenning is bijzonder goed. Het helpt wel als je "komma", "punt", "nieuwe regel", "nieuwe alinea", "vraagteken" e.d. zegt tijdens het inspreken.
Mocht je geen microfoontoets zien op je toetsenbord, ga dan naar de Instellingen-app, tik op Algemeen, tik op Toetsenbord en zet het schuifje aan bij "Schakel dicteren in".
Naast dicteren kun je aan jouw persoonlijke assistent Siri allerlei vragen stellen en opdrachten geven, bijvoorbeeld:
Je activeert Siri door Hé Siri te zeggen of door lang op de thuisknop of bovenste knop van je apparaat te drukken. Daarop zie je het bewegende ikoontje van Siri en kun je praten met je assistent. Mocht dit niet goed werken kijk dan even in de Instellingen-app bij "Siri en zoeken".
Voor tips over het gebruik van Siri kijk je op
deze webpagina van Apple
.
Standaard hebben veel schermen een witte achtergrond met zwarte letters - met dank aan ons papiergebruik sinds de ontdekking van de boekdrukkunst.
Maar als je van een wit scherm leest, tuur je eigenlijk langdurig in een schijnwerper. De iPhone en iPad bieden de mogelijkheid om een Donkere weergave aan te zetten. Daarmee krijgen de meeste apps een zwarte achtergrond met witte letters.
Ga hiervoor naar de Instellingen-app en tik op Scherm en helderheid. Tik bovenin het scherm bij weergave op Donker. Dat maakt een hemelsbreed verschil!
Lichte en donkere weergave
Je kunt je iPhone op twee manieren met internet verbinden: via wifi en via mobiele gegevens.
Elk wifinetwerk (thuis, in een hotel, bij Starbucks etc.) heeft een naam en een wachtwoord. Als je eenmaal een wachtwoord hebt ingevoerd onthoudt de smartphone dat. Zo word je automatisch weer verbonden als je in de buurt van de wifi komt.
Op je smartphone zet je zelf wifi en mobiele gegevens aan. Het is handig beide aan te hebben: de smartphone gebruikt dan wifi als die beschikbaar is en mobiele gegevens als er geen wifi is. Zo heb je altijd bereik.
Wil je dat niet of is je mobiele tegoed op, dan zet je een of beide uit.
Het aan/uitzetten doe je als volgt op een iPhone:
open het bedieningspaneel
door van het rechterdeel van de schermbovenrand naar beneden te vegen (op iPhones met een klein scherm veeg je van de onderrand naar boven).
Het blokje linksboven toont vier knoppen: bovenaan vliegtuigstand en mobiele gegevens, daaronder wifi en bluetooth. Als een knop gekleurd is (niet grijs), dan staat de optie aan - in het voorbeeld hiernaast staat wifi dus aan en mobiele gegevens uit.
Tik op een knop om te wisselen tussen aan en uit.
Safari is de browser van Apple. Het staat standaard op de iPhone en iPad en het is een perfecte app om mee te internetten. In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:
Op de bovenste regel van Safari staat het zoekveld. Je kunt daarin van alles typen, zoals:
Als er spaties staan in de ingetypte tekst, zoekt de browser op internet naar een antwoord. Je krijgt dan een lijst met zoekresultaten.
Staat er geen spatie in je tekst en is het een bestaande website, dan opent de browser meteen die website. Je krijgt dan geen lijst met zoekresultaten.
Dus als jij naar de website van de Bijenkorf wilt en je weet dat het adres bijenkorf.nl is, typ dan dat adres in om er meteen heen te gaan. Zou je alleen "bijenkorf" of "bijenkorf nl" intypen, dan krijg je een lijst met zoekresultaten en moet je daar tikken om de site van de Bijenkorf te openen.
Als je op een website bent, staat links in het zoekveld aA. Tik daarop om bijv. de lettergrootte van die website aan te passen:
Als je op de website van de Bijenkorf bent en je overweegt eerdaags ook naar Artis te gaan, dan kun je de website van Artis als tweede pagina in Safari openen.
Tik daarvoor op het grote plus-teken (of tik op het ikoontje met de twee blokjes
of vier blokjes
en dan op de +). Zo kun je meerdere websites openen in Safari.
Als je een aantal websites hebt geopend, is het handig om op de twee blokjes
of vier blokjes
te tikken: dan zie je van elke website een miniatuur. Tik op een miniatuur om erheen te springen; veeg een miniatuur naar links om een tabblad te sluiten.
Op een iPad kun je op de tweede regel van boven op een tabblad tikken om het te openen. Tik op het kruisje van een actief tabblad om het te sluiten. Druk lang op een tabblad voor meer opties, o.a. om de andere tabbladen allemaal in één keer te sluiten.
Links tabbladminiaturen op een iPhone.
Midden tabbladminiaturen op een iPad, rechts de tabbladregel op een iPad.
Druk lang op de twee (of vier) blokjes voor extra mogelijkheden, bijv. om in één keer alle tabbladen te sluiten. Op een iPad krijg je dan ook de mogelijkheid om een nieuw venster te openen. Dat werkt vooral goed op krachtiger iPads: je krijgt dan twee webpagina's tegelijk in beeld en je kunt beide tegelijk gebruiken. Zie het volgende filmpje:
Ook handig op een iPad: open twee (of meer) tabbladen. Druk dan op een tabblad en sleep het helemaal naar rechts. Daarmee opent het tabblad in een apart venster - vergelijkbaar met wat in het filmpje gebeurt.
Heb je per ongeluk een tabblad gesloten en wil je er weer heen? Druk dan lang op de grote +: daarmee krijg je een lijst te zien van "Onlangs gesloten tabbladen". Tik op een website in die lijst om erheen te gaan.
Wil je niet dat een webpagina die je bezoekt wordt "onthouden" op je iPhone of iPad, open dan een privétabblad; je surft dan incognito. Ook dat doe je via de twee
(of vier) blokjes: tik eerst op Privé en daarna op Gereed. Je sluit een privétabblad op dezelfde manier af (dus tik op de blokjes, dan Privé en tot slot Gereed).
Je kunt meer lezen over de incognito-modus bij de
iPhone en iPad beveiligingstips.
In Safari kun je favorieten en bladwijzers maken voor websites waar je vaak heen gaat. Favorieten staan in een van de mappen met bladwijzers en zijn nog makkelijker in gebruik: als je een nieuw tabblad opent door op de + te tikken, dan krijg je ikoontjes te zien van je favorieten. Ook als je in het zoekveld tikt, verschijnen de favorieten. Zo kun je er wel heel makkelijk heen.
Om een website als favoriet of bladwijzer op te geven, ga je eerst naar die website. Daarna tik je op het Delen-ikoontje
en kies je ofwel voor Zet in favorieten of voor Voeg bladwijzer toe.
Bladwijzers (alsmede de leeslijst en geschiedenis) open je in Safari door
op het ikoontje van de navigatiekolom
of op het boekje
te tikken. Tik er nogmaals op om het weer te sluiten.
Misschien vind je het handig om bovenin Safari een favorietenbalk te hebben. Dan verschijnen daarin je favorieten en hoef je er maar op te tikken om erheen te springen. Hierover lees je meer bij de Safari-instellingen.
Heb je veel websites als favoriet bewaard en wil je die bijv. per e-mail naar iemand sturen of in een document opslaan? Druk dan lang op de map favorieten (of op een submap) en tik in het menu dat opent op Kopieer inhoud.
Vervolgens open je een e-mail, een document of notitie om daar de website-adressen te plakken.
Je kunt favorieten en bladwijzers maken van je favoriete websites. Maar je kunt ze ook gewoon op je beginscherm te zetten, dus daar waar de apps staan. Dan is het wel heel makkelijk om met één tik naar de website met nieuws, het weer of de tips van Adam te gaan. Je zou ze zelfs in een apart mapje kunnen zetten (zoals je hier hebt kunnen lezen).
Om een website op je beginscherm te zetten tik je in Safari op het Delen-pictogram
en kies je
Zet op beginscherm:
Ben je op een webpagina en wil je naar tekst zoeken op die pagina?
Bijv. naar "evenementen" op de Wikipedia-pagina over Amsterdam?
Typ "evenementen" in het zoekveld van Safari en tik daarna onderin de lijst met suggesties op je zoekterm bij Op deze pagina.
Op bepaalde websites, bijv. van de Belastingdienst, kun je op een link tikken om een formulier te downloaden.
De map waar downloads worden opgeslagen op je iPhone of iPad geef je op in de Instellingen-app: tik op Safari en vervolgens op Downloads om de map te vinden.
Met de Bestanden-app kun je naar die map gaan en het formulier verder gebruiken of afdrukken.
Open de Instellingen-app en tik op Safari. Hier kun je bijv. de zoekmachine wijzigen: standaard zoekt Safari met Google, maar je zou ook DuckDuckGo of Bing kunnen gebruiken.
Verder kun je onder meer de favorietenbalk en tabbladbalk aan- en uitzetten. Mogelijk vind je de optie "Sluit tabbladen" handig om tabbladen automatisch te sluiten na een dag of week niet te zijn gebruikt.
Hierbij nog een aantal handigheidjes voor Safari:
Terug naar de vorige pagina
Hoe vaak heb je al niet getikt op het kleine navigatiepijltje naar links
om naar de vorige webpagina te gaan?
Dit vind je vast handiger: veeg in Safari vanaf de linkerschermrand naar rechts.
Ook dan keer je terug naar de vorige pagina.
Tik met twee vingers op een link om die te openen op een nieuw tabblad
Probeer het maar eens uit: om de pagina met beveiligingstips op een nieuw tabblad in Safari
te openen tik je met twee vingers op
iPhone en iPad beveiligingstips.
Bewaar een volledige webpagina als pdf-document
Als je op een webpagina bent, kun je de hele pagina als pdf-document bewaren. Hoe je dat doet, lees je
bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips. Tik
hier om er naartoe te springen.
Heb je een of meer e-mailadressen, bijv. van KPN, Xs4all, Hetnet, Ziggo, Upcmail, iCloud, Gmail, Hotmail, Outlook, Yahoo, Tiscali, Versatel etc.? Met de Mail-app kun je ze allemaal gebruiken op je iPhone en iPad.
In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:
Drie kolommen: postbussenlijst, berichtenlijst en e-mail
Een postbus (e-mailmap) toevoegen, wijzigen en verwijderen
Zoeken naar e-mails: zoekveld en filter
E-mail archiveren of verwijderen
Elk e-mailaccount (e-mailadres) voeg je eenmalig toe in de Instellingen-app. Daarna komt het beschikbaar in de Mail-app.
Ga naar de Instellingen-app, tik op Mail en vervolgens op
Accounts. Daar tref je je huidige e-mailaccounts aan.
Tik op de regel met Nieuwe account om er een toe te voegen.
Kies een van de bekende accountnamen, zoals iCloud, Google of Outlook.com, en volg de voorgelegde stappen.
Voor een e-mailadres van bijv. KPN of Ziggo tik je op Andere. Alle Nederlandse aanbieders hebben informatie op hun website staan over het toevoegen van een account in de Apple Mail-app. Zoek even met Google naar deze informatie.
Op een iPad kan de Mail-app drie kolommen tonen:
In de postbussenlijst tref je al je e-mailadressen aan. Tik in de onderste helft van deze kolom op een e-mailadres om daarvan alle postbussen te zien. Je zou een postbus ook kunnen omschrijven als een e-mailmap.
Je kunt de postbussenlijst zichtbaar maken en verbergen door van de linkerzijkant van het scherm naar rechts c.q. naar links te vegen.
Op een iPhone zie je één kolom tegelijk in beeld.
Tik bovenin de lijst met postbussen op Wijzig en daarna onderaan de lijst op Nieuwe postbus. Vervolgens typ je een naam voor de nieuwe postbus en kies je de locatie (e-mailadres). Tot slot tik je op Bewaar en Gereed.
Via de Wijzig-optie kun je ook de naam van een postbus veranderen en een postbus verwijderen.
Met het vinkje voor een postbus kies je welke postbussen worden getoond.
Tip: De postbus genaamd "Alle inkomende" is handig om nieuwe e-mails van al je e-mailadressen in één keer te zien.
In de berichtenlijst kun je lang op een bericht drukken om een kleine voorvertoning van de e-mail te zien en voor een menu met veel mogelijkheden (zie de eerste afbeelding hieronder).
Als je lang op een bericht drukt, kun je deze ook meteen naar een postbus slepen.
Veeg een bericht in de lijst naar links of rechts voor verschillende opties (tweede afbeelding hieronder). De beschikbare opties kun je zelf kiezen via de Instellingen-app, onderdeel Mail > Veegopties.
De berichtenlijst.
Links: druk lang op een bericht. Rechts: veeg een bericht naar links en rechts voor opties.
Veeg de berichtenlijst een stukje naar beneden en bovenin verschijnt een zoekveld. Daar kun je uiteraard iemands naam of het onderwerp van een e-mail intypen om naar te zoeken, maar er is meer mogelijk.
Typ bijv. januari en tik in de lijst met suggesties op "januari 2023" om alle e-mails van die maand te vinden. Of typ januari 2020 en tik op de getoonde maand om daarmee naar e-mails te zoeken.
Boven de getoonde zoekresultaten tik je op "Alle postbussen" of "Huidige postbus" om het bereik van het zoeken te bepalen.
Tik onder een leeg zoekveld op "Berichten met bijlagen", typ daarna bijv. januari en tik op "januari 2023" om e-mails met bijlagen in die maand te vinden.
Onderin de berichtenlijst staat een klein rondje met drie streepjes. Tik daarop om een
filter te openen.
Standaard staat het filter ingesteld op "Ongelezen"; tik op dat woord onderaan de berichtenlijst en je kunt meer filters opgeven.
Om het filter te sluiten tik je op Gereed en dan weer op het rondje.
Als je een e-mail leest, zie je verschillende ikoontjes bovenin en onderin het scherm:
Het laatstgenoemde ikoontje kun je zelf instellen. Ga daarvoor naar de Instellingen-app, onderdeel Mail, tik op Accounts, tik op het account dat je wilt instellen, tik bovenin op het e-mailadres en tik onderin het geopende venster op Geavanceerd.
Daar vind je onder de kop "Zet verwijderde berichten in:" twee mogelijkheden: Verwijderd (dat is dus de prullenmand) en Archief. Zo kies je het ikoontje dat bij het lezen van een e-mail wordt getoond.
Ikoontjes bij het lezen van een e-mail.
Links: het Archief-ikoontje staat boven de e-mail.
Midden: pas de instelling aan naar "Verwijderd".
Rechts: nu staat het Prullenmand-ikoontje boven de e-mail.
NB Los van de instelling: als je bij het lezen van de e-mail op het mapje tikt, kun je op dat moment kiezen tussen een archiefmap en de prullenmand.
Waar staat de prullenmand?
De prullenmand is een postbus. Ga naar de postbussenlijst om de prullenmand met je verwijderde berichten te zien.
Tik daar op Wijzig en selecteer een of meer (of in één keer alle) verwijderde e-mails om deze vervolgens definitief weg te gooien of te verplaatsen naar een map (als je ze per ongeluk hebt weggegooid).
Wil je tekst in een e-mail laten uitspringen met bijv. een ander lettertype of grotere, gekleurde letters?
Of wil je een opsomming gebruiken, tekst laten inspringen of anders laten uitlijnen?
Tik op de regel boven het toetsenbord op de letters Aa en een menu verschijnt met diverse opmaakmogelijkheden.
Vaak is het handig eerst tekst te selecteren: tik twee keer op een woord en sleep zo nodig de blauwe balletjes naar links of rechts om de selectie uit te breiden. Vervolgens maak je een keuze in het opmaakmenu om de geselecteerde tekst aan te passen.
Tip: Zit tijdens het opmaken op je iPad het toetsenbord in de weg? Draai dan het scherm verticaal om meer te zien.
Soms ben je een e-mail aan het schrijven en dan heb je iets nodig uit een andere e-mail. Je wilt de nieuwe e-mail natuurlijk niet annuleren... De oplossing is als volgt:
Met een iPhone en iPad kun je eenvoudig iets afdrukken op een draadloze printer. Dat werkt goed en is zeer betrouwbaar. Zorg er wel voor dat je iPhone of iPad hetzelfde wifi-netwerk gebruikt als je printer.
Om een e-mail af te drukken open je de e-mail en tik je op het gebogen pijltje, daarna op Druk af. Vervolgens kies je je printer, krijg je een "preview" van wat geprint gaat worden en kun je zo nodig met een vinkje per pagina aangeven of die pagina wel of niet moet worden afgedrukt. Je ziet dit alles in het filmpje hieronder.
In andere apps tik je op het Delen-ikoontje
; in het menu met deelopties kies je Druk af.
Eerst een filmpje met het afdrukken van een e-mail. Daarna het menu met deelopties waarin "Druk af" staat.
Krijg je veel berichten (ook bekend als "meldingen") op je iPhone of iPad? Het zijn die kleine vensters die even bovenaan het scherm verschijnen, bijv. met een nieuwe e-mail, het laatste nieuws, een aanbevolen podcast etc.
Sommige van die berichten geven ook nog een geluid. Handig, maar het moet niet teveel worden.
Berichten die je nog niet hebt verwijderd staan in het Berichtencentrum. Veeg vanaf de bovenrand van het scherm naar beneden om ze te zien.
Je kunt zelf instellen welke apps berichten mogen tonen. Daarbij geef je ook aan hoe ze dat doen en met of zonder geluid.
Open hiervoor de Instellingen-app en tik op Berichtgeving. Als eerste geef je bij Toon voorvertoning aan of berichten wel of niet ("altijd" of "nooit") mogen worden getoond. Kies je voor "Indien ontgrendeld", dan zie je berichten alleen als je de iPhone of iPad in gebruik hebt.
Belangrijk is de lijst onder de kop Meldingsstijl. Per app kun je berichten instellen, daarbij zijn "Stroken, Geluiden en Badges" het belangrijkst. Tik bijv. op de Mail-app:
Ben je een lange e-mail aan het lezen, of een lang document, een lange webpagina of wat dan ook? Om in één keer terug te keren naar het begin tik je op de bovenste regel van je scherm (daar waar de tijd staat).
Zo kun je bijv. in de Foto's-app snel naar het begin. In de Mail-app kun je boven de postbussenlijst, boven de berichtenlijst en boven de e-mail tikken om in die kolom naar het begin te springen.
Veel apps ondersteunen deze handige functie.
Maar wat als je bijv. op een webpagina 40 keer naar beneden hebt geveegd en dan terug wilt naar het midden? En wat te doen als je in het begin bent van een lang document en snel naar de laatste bladzijde wilt?
Ook daarvoor is een oplossing: veeg de pagina een stukje naar boven of beneden; je ziet dan aan de rechterzijde de schuifbalk. Druk lang op de balk totdat deze dikker wordt; veeg de dikke balk omhoog of omlaag en je gaat met zeven mijlsstappen door het verhaal:
Links: veeg iets omhoog of omlaag zodat je de schuifbalk ziet.
Rechts: druk lang op de schuifbalk totdat deze dikker wordt en veeg door de webpagina.
Het Delen-ikoontje
verbergt een zee aan mogelijkheden. Je komt het in bijna alle apps tegen en je kunt er van alles mee doen. Je denkt natuurlijk aan het delen van een foto, en ja dat kan. Maar niet alleen dat...
Ga bijv. in Safari naar een website en tik op het Delen-ikoontje. In het venster dat opent staat bovenaan een regel met apps, zoals:
Onder de apps staan diverse taken, zoals:
Tik onderin op Wijzig taken... om meer of minder taken in het venster op te nemen. Je kunt ook de volgorde van de taken wijzigen - bijv. de meestgebruikte bovenaan.
Onthoud dat Delen-ikoontje!
Hoeveel opslagruimte heb je nog op je mobiele apparaat? Zou hij al bijna vol zijn met muziek of met foto's en filmpjes?
Om hier achter te komen open je de Instellingen-app, tik je op Algemeen en daarna op iPhone (of iPad)-opslag.
Bovenaan zie je hoeveel van de totale ruimte je gebruikt. De gekleurde balk geeft aan hoe vol je iPhone of iPad is.
Na een of meer aanbevelingen worden de apps die de meeste opslag gebruiken getoond. Tik op een regel met een app voor details. Als je een app niet meer gebruikt kun je die daar meteen verwijderen.
Stel, er overkomt je iets. Je raakt bewusteloos na een ongeluk, aanrijding, flauwte... Medische hulp is snel ter plaatse en het zou goed zijn als hulpverleners meteen weten welke medicijnen je gebruikt, of je allergieën hebt, wie je huisarts is, wie jouw (familie)contacten in geval van nood zijn enz.
Deze medische informatie kun je opgeven in je iPhone. Vanaf een vergrendelde iPhone is de informatie beschikbaar: tik daar op Noodgeval en vervolgens op Medische ID en jouw gegevens worden getoond. Hulpverleners zijn hier bekend mee.
Waar een iPhone al niet goed voor is!
Zorg er dus voor dat je deze gegevens invult. Om dat te doen open je de Instellingen-app; daar tik je op Gezondheid en dan op Medische ID. Hier staat je huidige informatie. Tik rechtsboven op Wijzig om de gegevens aan te passen:
Let op: Zet onderin dit scherm de optie Toon bij vergrendeling aan zodat Medische ID wordt getoond via Noodgeval op het toegangsscherm van je iPhone.
Dit is verreweg de makkelijkste tip, maar wel belangrijk. Als je gewend bent om met name je smartphone altijd aan te laten staan, dan kan het na een week of zo gebeuren dat sommige dingen het niet meer zo goed doen.
Het versturen van een foto via WhatsApp hapert bijvoorbeeld, of het lukt je maar niet om je agenda-app te openen, je apparaat reageert vrij traag, updates zijn lang bezig...
Tijdens het gebruik van je iPhone en iPad blijven soms onnodige of tijdelijke gegevens achter in het geheugen en door opnieuw te starten wordt dit geschoond.
Het is daarom aan te raden om zo nu en dan (bijv. eens per week) je iPhone of iPad helemaal uit te schakelen.
Hieronder lees je over de volgende korte en zeer handige tips:
In elke app en op elk scherm van je iPad kun je een snelle notitie maken
(vanaf iPadOS 15). Het lijkt op de bekende gele plaknotities; handig om even iets vast te leggen.
Om een snelle notitie te maken of bewerken veeg je vanuit de schermhoek rechtsonder naar het midden van het scherm. Je kunt meteen typen of inspreken, net zoals bij "gewone" notities in de
Notities-app.
Lees de schermkopie hiernaast voor meer details (tik erop om te vergroten).
Heb je al een of meer snelle notities en wil je er nog een maken? Veeg dan eerst van rechtsonder naar het midden om de snelle notitie(s) in beeld te krijgen. Veeg daarna nogmaals van rechtsonder naar het midden om er een toe te voegen. Veeg horizontaal om naar de vorige/volgende notitie te gaan.
NB Op een iPhone kun je het maken van een snelle notitie toevoegen aan het bedieningspaneel.
Ook handig:
om (snelle) notities makkelijk terug te vinden kun je een tag (trefwoord) in de
tekst opnemen. Voor zo'n woord zet je een hekje, bijv. #vakantie, #familie of #belastingen.
Onderin de navigatiekolom van de Notities-app verschijnen de tags; tik op een tag en je vindt
meteen alle notities waar deze in voorkomt.
Krijg je een melding met bijv. een inlogcode of verificatiecode per sms? Dan verschijnt het even
kort in beeld, bovenaan het scherm.
Wil je het langer zien om de code op te schrijven of te
onthouden? Raak dan de melding aan, verschuif deze een stukje en hou vast. Nadat je de inhoud hebt gelezen veeg je de melding omhoog zodat-ie alsnog verdwijnt.
Zit je in de bioscoop, de schouwburg of een andere plek waar je geen geluiden van je mobieltje
wilt horen? Veeg dan naar het bedieningspaneel
en tik op het Focus-ikoontje met de halve maan. Zo zet je Niet storen aan.
Je herkent de Niet storen-stand aan het maantje bovenin het scherm:
NB Het is dus niet nodig om in het bedieningspaneel de vliegtuigstand aan te zetten waarmee je berichten van buiten tegen houdt.
Stel, je hebt een lange lijst met e-mails in de Mail-app. Er staan tien e-mails onder elkaar die je wilt verwijderen.
Dan is het handig om met twee vingers "lang" te drukken op de eerste e-mail
en vervolgens met de twee vingers omlaag te vegen totdat je alle tien e-mails hebt geselecteerd.
Daarna voer je het verwijderen of een andere handeling uit.
Het selecteren met twee vingers werkt in veel apps, o.a. in Notities, Contacten, Herinneringen, Berichten, Bestanden, Opdrachten, Mail en meer.
In het filmpje hiernaast zie je hoe drie e-mails worden geselecteerd en gemarkeerd. Daarna worden ze nogmaals geselecteerd en wordt de markering ongedaan gemaakt.
Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer tips lezen? Kijk dan bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips. Ook de iPhone en iPad beveiligingstips zijn aanraders.
Reageren?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven?
Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.