Eenvoudige iPhone en iPad tips

iPhone iPad Op deze pagina vind je mooie, handige en leuke tips voor de bediening van een iPhone en een iPad.

Tip: Bij de uitleg hieronder staan veel schermkopieën; tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Het beginscherm met apps en widgets

Het beginscherm met bedieningspaneel, appkiezer, berichtencentrum en Dock

Pas de tekstgrootte aan, voor alles of voor één app

Stel je eigen achtergrondfoto in

Gebruik het wonderlijke schermtoetsenbord

Overweeg een los toetsenbord en een muis

Probeer deze gebaren eens om tekst te bewerken

Praat meer, typ minder!

Goed voor je ogen: zet de donkere weergave aan

Internet op je smartphone: wifi en mobiele gegevens

Gebruik Safari om te internetten

Gebruik de Mail-app voor al je e-mailaccounts

Print e-mails, documenten en foto's op een draadloze printer

Beperk het aantal berichten (meldingen)

Spring in één keer terug naar het begin (of naar het midden...)

Gebruik het Delen-ikoontje

Hoe vol is je iPhone of iPad?

Stel je iPhone in voor noodsituaties

Zet je apparaat eens uit

Diverse korte tips

Meer weten?

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.

Het beginscherm met apps en widgets

Als je je iPhone of iPad aanzet, dan krijg je eerst het toegangsscherm. Typ daar je toegangscode of gebruik Touch ID (vingerafdruk) of Face ID (gezichtsherkenning) om verder te gaan.

iPhone iPad beginscherm Daarna kom je terecht op het beginscherm. Op het beginscherm staan ikoontjes; die heten officieel pictogrammen.

Elk ikoontje is een app. Een app is een programma waarmee je iets kunt doen, bijv. e-mailen, internetten, bellen, foto's maken, naar muziek luisteren etc. Alles wat je op de iPhone en iPad doet, doe je met een app.

Op je beginscherm kunnen ook widgets staan. Widgets zijn groter dan ikoontjes en tonen vaak actuele informatie. Bijvoorbeeld het weerbericht of de podcast waarnaar je aan het luisteren bent. Tik je op een widget dan spring je naar de bijbehorende app.

In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:

Hoeveel beginschermen heb jij?

Een app starten en weer terugkeren naar het beginscherm

Een app verplaatsen en een map met apps maken

Een app verwijderen

Een app toevoegen

Een app vinden

Terug naar de vorige app

Al jouw apps staan ook in de appbibliotheek

Een widget toevoegen

Hoeveel beginschermen heb jij?

Vaak heb je een aantal beginschermen: je kunt naar links en rechts vegen om ze te zien. Misschien is het je al eens opgevallen dat onderaan elk beginscherm een aantal kleine rondjes staan. Elk rondje is een beginscherm:

iPhone iPad beginscherm   iPhone iPad beginscherm
De iPhone links heeft drie beginschermen. De iPad rechts heeft er vier.

De kleur van het rondje geeft aan op welk beginscherm je bent: op de iPhone hierboven dus het eerste en op de iPad het tweede beginscherm.
Je kunt ook op de rondjes tikken om naar het volgende of vorige beginscherm te springen.

Een app starten en weer terugkeren naar het beginscherm

Safari Tik op het ikoontje van een app om deze te starten. Tik bijv. op Safari om te internetten. Je kunt nu naar een website surfen. Typ bijv. bovenin de adresbalk van Safari artis.nl en druk op Enter.

iPhone iPad thuisknop Om terug te keren naar het beginscherm doe je het volgende:

Een app verplaatsen en een map met apps maken

Als je veel apps hebt, is het handig ze in een logische volgorde te zetten. Bijv. de belangrijkste op je eerste beginscherm en andere apps op volgende beginschermen. Druk lang op het ikoontje van een app totdat deze begint te wiebelen. Daarna sleep je het naar een andere plek of naar een ander beginscherm.

Handig: verplaats een app met twee vingers
Druk lang met de wijsvinger van je ene hand op een app totdat deze gaat wiebelen; blijf op de app drukken. Veeg daarna met de wijsvinger van je andere hand naar een ander beginscherm. Verplaats de wijsvinger waaronder de app zit iets en laat dan los. Klaar!

Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 kun je ook een paar seconden op een leeg deel van het beginscherm drukken. Dan gaan de ikoontjes wiebelen en kun je ze verplaatsen. Daarna tik je rechtsboven op Gereed.

Wil je een aantal apps tegelijk verplaatsen? Druk dan lang op één app totdat die wiebelt, houd die app ingedrukt en tik met een andere vinger op de app(s) die je ook wilt verplaatsen. Daarmee ontstaat een "stapel" die je in één keer naar bijv. een ander beginscherm kunt slepen.
Kijk maar eens naar het volgende filmpje waarin vier apps van het tweede naar het derde beginscherm worden verplaatst:


Je kunt apps ook organiseren door mappen te maken. Je zet bij elkaar horende apps in een map. Je doet dit door lang op het ikoontje van een app te drukken en deze vervolgens op een ander ikoontje te slepen. Zo ontstaat een map. Daarna kun je meer apps naar die map slepen.
En als je je later bedenkt, dan kun je apps uit een map slepen. In de volgende video gebeurt het allemaal - en zie je hoe makkelijk het is...

Een app verwijderen

iPhone iPad app verwijderen Staat er een app op je iPhone of iPad die je niet gebruikt en die je kwijt wilt? Zorg dan eerst dat de ikoontjes weer gaan wiebelen en tik vervolgens op het kruisje (of op het minteken) dat bij het ikoontje verschijnt.

Een app toevoegen

Apple App Store Op jouw iPhone of iPad staan al gauw enkele tientallen apps. Prima om mee te beginnen maar na een tijdje wil je vast meer... In de App Store van Apple staan meer dan 100.000 apps waaruit je kunt kiezen.
Veel apps zijn gratis. Er zijn ook apps die eenmalig een bedrag kosten of waarvoor je een abonnement koopt. Dat staat duidelijk vermeld in de App Store.

Bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips lees je hoe je een gratis app en een betaalde app op je iPhone of iPad zet.

Een app vinden

Soms kun je een app zo gauw niet vinden op je iPhone of iPad. Je weet bijv. dat je een Yoga-app hebt, maar waar staat-ie ook alweer? Misschien op het vierde beginscherm, misschien in een map met apps?

Oplossing: veeg op een beginscherm naar beneden en typ de naam van de app in. Je kunt de gevonden app meteen starten door er op te tikken:

Door naar beneden te vegen op een beginscherm kun je trouwens ook zoeken naar bijv. documenten, muzieknummers, contacten, e-mails en nog veel meer. Probeer het maar eens.

Terug naar de vorige app

Als je nu de Mail-app gebruikt en hiervoor de Foto-app, dan kun je vanuit de Mail-app direct terug naar de Foto-app. Je hoeft dus niet eerst naar het beginscherm om daar de Foto-app te openen. Je doet dat als volgt:

Zo kun je snel één app terug. Maar ook twee, drie etc. Je bladert bij wijze van spreken door je vorige apps.

Al jouw apps staan ook in de appbibliotheek

iPhone iPad appbibliotheek iPhone iPad appbibliotheek De iPhone (vanaf iOS 14) en iPad (vanaf iPadOS 15) hebben een extra scherm na alle beginschermen: veeg naar het laatste beginscherm en veeg dan nog een keer naar links. Daar vind je de appbibliotheek met alle apps die op je apparaat staan, gesorteerd in categorieën. Staan er extra kleine ikoontjes in een categorie, tik er dan op om alles in die categorie te zien.

Veeg in het overzicht met categorieën naar beneden en je krijgt een alfabetisch gesorteerde lijst met alle apps - handig als je er een niet zo gauw kunt vinden.
Net als op de beginschermen kun je in de appbibliotheek op een app tikken om deze te starten.

Omdat je altijd alle apps kunt vinden in de appbibliotheek is er een mogelijkheid om apps te verbergen zodat ze niet langer voorkomen op een beginscherm. Je kunt zelfs een volledig beginscherm met alle apps daarop verbergen.
Hoe dat in z'n werk gaat, lees je hier bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips.

Een widget toevoegen

Zoals je al eerder las kun je op je beginscherm ook widgets zetten. Dat zijn kleine vensters, vaak met actuele informatie. Zo zie je direct wat je wilt weten, bijv. of het vanmiddag gaat regenen. Tik je op een widget dan spring je vaak naar de bijbehorende app, bijv. de Weer-app.
Als je ze vergelijkt dan is een widget dynamisch (het toont regelmatig nieuwe informatie) en een ikoontje statisch (het toont altijd hetzelfde).

Er zijn veel widgets beschikbaar en het aantal wordt steeds groter. Enerzijds omdat Apple meer widgets maakt, anderzijds omdat ontwikkelaars van apps ervoor zorgen dat hun app bereikbaar wordt vanuit een widget.

Bijvoorbeeld: Storytel heeft een app om naar boeken te luisteren. Met deze app op je iPhone of iPad kun je ook een widget toevoegen om naar je huidige boek en je boekenplank te springen.

De widgets die je toevoegt verschijnen tussen de app-ikoontjes op het beginscherm. Dit kan voor iPhones vanaf iOS 14 en voor iPads vanaf iPadOS 15.
Om een widget toe te voegen druk je lang op een leeg deel van het beginscherm totdat de ikoontjes gaan wiebelen. Tik dan op het plus-teken dat bovenaan het scherm verschijnt.
Je ziet de beschikbare widgets; tik op een die je aanspreekt. Vaak kun je dan nog naar links vegen om een ander formaat te kiezen. Tik tot slot onderaan het scherm op + Voeg widget toe. Daarmee staat de widget op je beginscherm.

Je kunt een widget net zo verplaatsen als een app. Je kunt één widget zelfs aan meerdere beginschermen toevoegen.

iPhone iPad widgets   iPhone iPad widgets
Een widget kiezen op een iPhone en op een iPad.

Widget stapel
Bijzondere vermelding verdient de slimme widget stapel, die bestaat uit meerdere widgets maar neemt de ruimte in van één widget. Veeg verticaal over de widget en een volgend venster verschijnt. Zo kun je bijv. Muziek, Podcasts en Weer in één slimme stapel op je beginscherm plaatsen.
Om zelf een stapel te maken met jouw favoriete widgets, doe je het volgende: laat de widgets wiebelen, sleep een widget op een andere en laat dan los. Je kunt maximaal 10 widgets in een stapel zetten. Naast de stapel staan rondjes, zodat je weet naar welk van de vensters in de stapel je kijkt.
In het volgende filmpje worden drie widgets toegevoegd en daarna in een stapel geplaatst:

Het beginscherm met bedieningspaneel, appkiezer, berichtencentrum en Dock

Hiervoor las je over het beginscherm met apps. Het zal je niet verbazen dat je nog meer dingen kunt doen op het beginscherm; het is immers de plaats waar je alle activiteiten start. In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:

Het bedieningspaneel

De appkiezer

Het berichtencentrum

Het Dock

Het bedieningspaneel

Met het bedieningspaneel krijg je snel toegang tot een aantal veelgebruikte instellingen, zoals wifi aan/uit, vliegtuigstand aan/uit, meer/minder contrast, harder/zachter geluid en meer. Dit werkt makkelijker dan via de Instellingen-app, al is het resultaat hetzelfde.

Het bedieningspaneel bestaat uit een aantal "knoppen" die over het scherm heen worden gelegd. Je opent het als volgt:

iPhone iPad bedieningspaneel   iPhone iPad bedieningspaneel
Links het bedieningspaneel op een iPhone, rechts op een iPad.

Tip: Druk lang op een knop voor extra opties, bijv. op de verticale knop voor contrast (helderheid). Daarmee kun je o.a. de Donkere modus aanzetten.
iPhone iPad bedieningspaneel

Overigens kun je in de Instellingen-app bij Bedieningspaneel nog enkele extra knoppen ("regelaars" genoemd) toevoegen aan het paneel. Bijv. voor een (snelle) notitie, dictafoon, wekker, vergrootglas, zaklamp en meer.

De appkiezer

Als je een tijdje bezig bent geweest op je iPhone of iPad dan heb je een aantal apps gebruikt. Misschien kijk je nu in Safari naar deze webpagina, daarvoor keek je in de mail, daarvoor speelde je een muziekje af, daarvoor keek je naar foto's enz.

Telkens als je een nieuwe app start, wordt de vorige app "onthouden". De iPhone of iPad weet dus welke apps jij achtereenvolgens hebt gebruikt. Met de appkiezer krijg je miniaturen te zien van je recente apps. Je kunt dan op een miniatuur tikken om ernaartoe te springen of je veegt de miniatuur omhoog om deze te sluiten.

Je opent de appkiezer als volgt:

iPhone iPad appkiezer   iPhone iPad appkiezer
Links de appkiezer op een iPhone, rechts op een iPad.
Tik op een miniatuur om naar de app te springen. Veeg een miniatuur omhoog om de app te sluiten.

Het berichtencentrum

iPhone iPad berichtencentrum Een bericht (ofwel een "melding") verschijnt als klein venster bovenin het scherm. Het informeert je bijv. over een ontvangen e-mail, een regenmelding, het laatste nieuws, een aanbevolen podcast etc.
Vaak geeft zo'n bericht ook nog een geluidje om je aandacht te trekken.

Tik op zo'n bericht en je springt naar de app die het bericht heeft gemaakt. Daarmee is het bericht ook meteen verdwenen want je hebt het "afgehandeld". Zolang je dat niet doet, blijft het bericht staan in het Berichtencentrum.

Om het Berichtencentrum te zien veeg je vanaf het linkerdeel van de schermbovenrand naar beneden. Daar vind je een lijst met meldingen.

iPhone iPad berichtencentrum   iPhone iPad berichtencentrum   iPhone iPad berichtencentrum
Links: het Berichtencentrum met twee berichten.
Midden: veeg een bericht naar links voor meer opties.
Rechts: druk lang op een bericht voor details.

Per app kun je instellen of berichten wel of niet mogen worden getoond. Daarover kun je hieronder lezen bij Beperk het aantal berichten (meldingen).

Het Dock

iPhone iPad Dock Op de iPad staat onderin elk beginscherm een balk met ikoontjes; die balk heet het Dock (een goede Nederlandse vertaling was blijkbaar niet voorhanden).

Je weet al dat je de ikoontjes van apps kunt verplaatsen op een beginscherm of naar een ander beginscherm: laat ze wiebelen en sleep ze naar een nieuwe plek. Op dezelfde manier kun je een ikoontje in het Dock zetten. Dat doe je typisch met ikoontjes van apps die je het meest gebruikt. Het Dock wordt immers op elk beginscherm getoond.
In het rechterdeel van het Dock staan trouwens de ikoontjes van de drie laatstgebruikte apps (tenzij dat ikoontje al in het linkerdeel van het Dock staat).

Vanaf iPadOS 15 staat rechts in het Dock ook een ikoontje naar de appbibliotheek. Als je dat ikoontje liever niet in het Dock hebt, ga dan naar de Instellingen-app, tik op Beginscherm en Dock, en zet het schuifje bij "Toon appbibliotheek in Dock" uit.

Wat handig is aan het Dock: je kunt het ook tevoorschijn toveren vanuit een app. Stel dat je in de Mail-app iets aan het doen bent; de Mail-app gebruikt dan het hele scherm. Als je nu vanaf de onderrand van het scherm een stukje omhoog veegt, dan verschijnt het Dock.

Dit vergt wel enige oefening: veeg een paar centimeter omhoog zodat je het Dock ziet, hou het even stil en haal dan je vinger van het scherm. Als je te snel omhoog veegt en loslaat, sluit je de Mail-app. Veeg je te ver door, dan verschijnt de appkiezer.

Dus... je bent in de Mail-app en veegt het Dock in beeld. In het Dock kun je nu op het ikoontje van een app tikken om daar meteen naartoe te springen. Je hoeft dus niet eerst de Mail-app te sluiten en dan pas de andere app te openen.

Pas de tekstgrootte aan, voor alles of voor één app

Wil je tekst duidelijker kunnen lezen, dan vergroot je de tekstweergave. Heb je goede ogen en wil je liever meer tekst op het scherm, dan verklein je de weergave.

Om de tekstgrootte voor alles aan te passen open je de Instellingen-app en tik je op Scherm en helderheid. Tik daar op Tekstgrootte en verplaats het rondje op de balk.
Om tekst nog duidelijker te kunnen lezen, kun je bij Instellingen > Scherm en helderheid ook nog de optie Vette tekst aanzetten.

iPhone iPad tekstgrootte   iPhone iPad tekstgrootte   iPhone iPad tekstgrootte
Kleinere tekst, grotere tekst en grotere, vette tekst op een iPad

Om de tekstgrootte voor één app aan te passen open je desbetreffende app (bijv. de Notities-app). Vervolgens veeg je het bedieningspaneel in beeld. Tik daar op het ikoontje met de letters aA, veeg de balk omhoog of omlaag voor grotere/kleinere tekst, en kies daarna onderin voor de app die je in gebruik hebt.

iPhone iPad tekstgrootte   iPhone iPad tekstgrootte   iPhone iPad tekstgrootte   iPhone iPad tekstgrootte
Vlnr: Tik in het bedieningspaneel van een iPhone op aA.
Veeg verticaal voor de gewenste tekstgrootte, tik daarna onderin voor de huidige app.
Notitie met tekstgrootte vòòr aanpassing (110%).
Notitie met tekstgrootte na aanpassing (160%).

Stel je eigen achtergrondfoto in

Zie je graag je huisdier op je iPhone- of iPadscherm? Of een mooie foto van de laatste vakantie? Of jezelf tijdens karaoke?
Je kunt een achtergrond kiezen voor het Toegangsscherm waar je apparaat mee start (zeg maar het vergrendelscherm) en voor het Beginscherm waar al je apps staan.

Open de Instellingen-app en tik op Achtergrond. Tik bovenaan op Kies een nieuwe achtergrond.

iPhone iPad achtergrondfoto   iPhone iPad achtergrondfoto
Links: je kiest een foto. Rechts: je kiest op welk scherm je de foto wilt.

Gebruik het wonderlijke schermtoetsenbord

Op je iPhone en iPad verschijnt vanzelf het schermtoetsenbord als je op een veld tikt waarin getypt kan worden. In deze tip lees je over de volgende handigheidjes voor dit toetsenbord:

Wissel van toetsenbord

Veeg toetsen met een dubbele functie

Typ accenten en speciale tekens

Druk lang op de spatiebalk om tekst aan te passen

Gebruik de regel boven het toetsenbord

Praat met je apparaat!

Geen hoofdletter na het typen van een afkorting

Verklein het toetsenbord (alleen iPad)

Wissel van toetsenbord

iPhone iPad schermtoetsenbord In de Instellingen-app kun je bij Algemeen > Toetsenborden meerdere toetsenborden opgeven. Naast Nederlands bijv. Engels, Frans en Arabisch. Handig om bijv. je vrienden in het eigen taal te mailen.
Zoals je ziet op de schermkopie hiernaast is o.a. de spellingcontrole gekoppeld aan het toetsenbord.

iPhone iPad schermtoetsenbord Om van toetsenbord en taal te wisselen tik je op de onderste regel van het toetsenbord op de toets met de wereldbol. Als je er lang op drukt, verschijnt een menu om een taal te kiezen.
Als je er kort op tikt, dan wordt meteen het volgende toetsenbord met taal actief. In de spatiebalk zie je dan even welke taal dat is.

Je hebt natuurlijk al gemerkt dat er ook een toetsenbord is met emoji!

Veeg toetsen met een dubbele functie

iPhone iPad toetsen met een dubbele functie Veel toetsen hebben een dubbele functie: bijv. boven de letter q staat het cijfer 1, boven de letter a staat het symbool @, etc.

Je kunt het toetsenbord omschakelen naar de tweede functie door op de toets ".?123" te tikken. Maar het kan ook handiger.
Je kunt de "tweede" functie van een toets kiezen door de toets naar beneden te vegen: dus houd de toets ingedrukt en veeg dan naar beneden. Doe dit bij de q en je krijgt een 1 in de tekst en bij de a krijg je een @.

Typ accenten en speciale tekens

iPhone iPad accenten en speciale tekens Wil je een klinker met een accent typen? Druk lang op de klinker en je krijgt een menu met mogelijkheden. Blijf op het scherm drukken en veeg je vinger naar de klinker met het accent dat je wilt. Haal dan je vinger van het scherm om de desbetreffende klinker in jouw tekst te krijgen.

En dat geldt niet alleen voor klinkers... druk maar eens lang op de S.

Druk lang op de spatiebalk om tekst aan te passen

Heb je een tikfoutje gemaakt in een e-mail of document? Wil je de cursor precies plaatsen in een woord, tussen twee woorden of aan het eind van een alinea?

Druk lang op de spatiebalk totdat je de letters op het toetsenbord wit ziet worden. Blijf op de spatiebalk drukken en veeg de cursor naar de plek waar je tekst wilt veranderen:

Tip: Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 kun je ook het streepje van de cursor naar de gewenste plek slepen.

Gebruik de regel boven het toetsenbord

Op de regel boven het toetsenbord verschijnen normaal gesproken tekstsuggesties om het typen makkelijker te maken. Tik daar op een suggestie en het woord komt in je e-mail, document of notitie.

Op kleinere schermen staat rechts van die suggesties een pijltje. Tik erop en je krijgt een aantal extra opties, zoals opmaak, een foto invoegen, een foto maken, een document toevoegen, een document scannen en tekenen. Heel handig!

iPhone iPad schermtoetsenbord   iPhone iPad schermtoetsenbord   iPhone iPad schermtoetsenbord
Gebruik de extra opties boven het toetsenbord.

Om terug te keren naar tekstsuggesties veeg je de bovenste regel naar rechts.

NB Op iPhones met een groot scherm en op iPads staan de opties standaard boven het toetsenbord.

Praat met je apparaat!

Misschien wel de opvallendste tip voor het toetsenbord: gebruik het niet! Dat wil zeggen: tik op de toets met de microfoon en je kunt dicteren. Hierover lees je meer in deze tip.

Geen hoofdletter na het typen van een afkorting

Is het je al eens overkomen dat na het typen van een afkorting het volgende woord met een hoofdletter begint? De volgende zinnen geven de ongewenste hoofdletter vet weer:

Als je een punt typt, beschouwt het besturingssyteem van je iPhone of iPad dat als het einde van een zin. En daarom zorgt het ervoor dat het eerstvolgende woord automatisch met een hoofdletter begint, want je begint vast aan een nieuwe zin. Dus ook als jij een kleine letter typt, wordt het vanzelf een hoofdletter. En vaak wil je dat niet.

iPhone iPad geen hoofdletter na afkorting

Gelukkig kun je de automatische aanpassing uitzetten. Open daarvoor de Instellingen-app en ga naar Algemeen > Toetsenborden. Zet daar onder het kopje "Alle toetsenborden" het schuifje bij Hoofdlettergevoelig uit.

Consequentie is wel dat je voortaan zelf een hoofdletter moet typen aan het begin van een zin, iets wat zonder deze aanpassing vanzelf gebeurde.

Verklein het toetsenbord (alleen iPad)

Soms is het handig als je het toetsenbord kleiner kunt maken. Bijv. als je een document of e-mail naleest voordat je het verzendt. Dan kun je meer van de tekst lezen en waar nodig toch meteen corrigeren.

Op de iPad kun je het toetsenbord verkleinen door erop te knijpen. Daarna kun je het op elke willekeurige plek op het scherm zetten door het te slepen met het streepje onder de spatiebalk.
Je vergroot het toetsenbord weer door het met twee vingers te spreiden.

iPhone iPad schermtoetsenbord verkleinen   iPhone iPad schermtoetsenbord verkleinen
Het schermtoetsenbord met normale grootte en verkleind. Versleep het kleine toetsenbord met het streepje onderin.

Overweeg een los toetsenbord en een muis

Schrijf je vaak lange stukken tekst? Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van het schermtoetsenbord blijft het soms wat behelpen - al was het maar omdat het veel ruimte van het scherm in beslag neemt.

Een los toetsenbord is eenvoudig via bluetooth draadloos te koppelen aan je iPhone of iPad. Apple verkoopt "slimme" toetsenborden en ook Logitech heeft een goed aanbod voor mobiel gebruik, bijv. toetsenbord K780 a.

iPhone iPad los toetsenbord iPhone iPad muis

Een muis maakt de bediening van de iPad nog eenvoudiger. Ook deze kun je via bluetooth koppelen. Zodra je dit doet, verschijnt in de iPad Instellingen-app op pagina Algemeen een extra onderdeel genaamd Trackpad en muis. Daar kun je de muis instellen. Voorbeeld van een goede muis: Logitech M590 a
Tip voor Windows-gebruikers: je kunt het muiswieltje instellen om net zo te werken als op je computer.

Probeer deze gebaren eens om tekst te bewerken

iPhone iPad gebaren Ja, het kan echt: tekstverwerken met je vingers!

Tekst selecteren:

Kopiëren, knippen en plakken:

Ongedaan maken ("undo") en alsnog doen ("redo"):

Tip: als het schermtoetsenbord op de iPad in de weg zit, verklein het dan. En: de genoemde drie vingers hoeven niet van één hand te zijn!

NB Wat kopiëren, knippen en plakken betreft, er is nog een manier om dat te doen. Daarover lees je in het aparte onderwerp Kopiëren, knippen en plakken.

Praat meer, typ minder!

Dicteren

Je kunt tegen je iPhone of iPad praten zodat die jouw woorden omzet in tekst. Ideaal als je een e-mail, WhatsApp-bericht of document schrijft.
Links van de spatiebalk staat een toets met een microfoon. Tik erop en je kunt dicteren!

De spraakherkenning is bijzonder goed. Het helpt wel als je "komma", "punt", "nieuwe regel", "nieuwe alinea", "vraagteken" e.d. zegt tijdens het inspreken.

Mocht je geen microfoontoets zien op je toetsenbord, ga dan naar de Instellingen-app, tik op Algemeen, tik op Toetsenbord en zet het schuifje aan bij "Schakel dicteren in".

Siri

Naast dicteren kun je aan jouw persoonlijke assistent Siri allerlei vragen stellen en opdrachten geven, bijvoorbeeld:

Siri

Je activeert Siri door Hé Siri te zeggen of door lang op de thuisknop of bovenste knop van je apparaat te drukken. Daarop zie je het bewegende ikoontje van Siri en kun je praten met je assistent. Mocht dit niet goed werken kijk dan even in de Instellingen-app bij "Siri en zoeken".

Voor tips over het gebruik van Siri kijk je op deze webpagina van Apple a.

Goed voor je ogen: zet de donkere weergave aan

Standaard hebben veel schermen een witte achtergrond met zwarte letters - met dank aan ons papiergebruik sinds de ontdekking van de boekdrukkunst.
Maar als je van een wit scherm leest, tuur je eigenlijk langdurig in een schijnwerper. De iPhone en iPad bieden de mogelijkheid om een Donkere weergave aan te zetten. Daarmee krijgen de meeste apps een zwarte achtergrond met witte letters.

Ga hiervoor naar de Instellingen-app en tik op Scherm en helderheid. Tik bovenin het scherm bij weergave op Donker. Dat maakt een hemelsbreed verschil!

iPhone iPad donkere modus   iPhone iPad donkere modus
Lichte en donkere weergave

Internet op je smartphone: wifi en mobiele gegevens

Je kunt je iPhone op twee manieren met internet verbinden: via wifi en via mobiele gegevens.

Elk wifinetwerk (thuis, in een hotel, bij Starbucks etc.) heeft een naam en een wachtwoord. Als je eenmaal een wachtwoord hebt ingevoerd onthoudt de smartphone dat. Zo word je automatisch weer verbonden als je in de buurt van de wifi komt.

iPhone iPad wifi en mobiele gegevens Op je smartphone zet je zelf wifi en mobiele gegevens aan. Het is handig beide aan te hebben: de smartphone gebruikt dan wifi als die beschikbaar is en mobiele gegevens als er geen wifi is. Zo heb je altijd bereik.
Wil je dat niet of is je mobiele tegoed op, dan zet je een of beide uit.

Het aan/uitzetten doe je als volgt op een iPhone: open het bedieningspaneel door van het rechterdeel van de schermbovenrand naar beneden te vegen (op iPhones met een klein scherm veeg je van de onderrand naar boven).
Het blokje linksboven toont vier knoppen: bovenaan vliegtuigstand en mobiele gegevens, daaronder wifi en bluetooth. Als een knop gekleurd is (niet grijs), dan staat de optie aan - in het voorbeeld hiernaast staat wifi dus aan en mobiele gegevens uit. Tik op een knop om te wisselen tussen aan en uit.

Gebruik Safari om te internetten

Safari Safari is de browser van Apple. Het staat standaard op de iPhone en iPad en het is een perfecte app om mee te internetten. In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:

Het zoekveld: vul een zoekterm of websitenaam in

Gebruik tabbladen

Favorieten en bladwijzers

Zet favoriete websites op je beginscherm

Zoek op een pagina

Waar komen downloads terecht?

Pas Safari-instellingen aan

Diverse korte Safari-tips

Het zoekveld: vul een zoekterm of websitenaam in

Safari heeft een zoekveld om makkelijk een website te vinden. Op de iPhone kun je kiezen of het zoekveld onderaan of bovenaan het scherm staat (daarover lees je hieronder meer). Op de iPad staat het bovenaan. Je kunt van alles in het zoekveld typen, zoals:

Als er spaties staan in de ingetypte tekst, zoekt de browser op internet naar een antwoord. Je krijgt dan een lijst met zoekresultaten.
Staat er geen spatie in je tekst en is het een bestaande website, dan opent de browser meteen die website. Je krijgt dan geen lijst met zoekresultaten.

Dus als jij naar de website van de Bijenkorf wilt en je weet dat het adres bijenkorf.nl is, typ dan dat adres in om er meteen heen te gaan. Zou je alleen "bijenkorf" of "bijenkorf nl" intypen, dan krijg je een lijst met zoekresultaten en moet je daar tikken om de site van de Bijenkorf te openen.

Als je op een website bent, staat links in het zoekveld aA. Tik daarop om bijv. de lettergrootte van die website aan te passen:

Safari zoekveld


Safari zoekveld onderaan of bovenaan op de iPhone Zoekveld op een iPhone
Wil je het zoekveld verplaatsen van onderaan naar bovenaan het scherm (of juist andersom), open dan de Instellingen-app, tik daar op Safari en blader een stukje omlaag naar het gedeelte over Tabbladen.

Gebruik tabbladen

Als je op de website van de Bijenkorf bent en je overweegt eerdaags ook naar Artis te gaan, dan kun je de website van Artis als tweede pagina in Safari openen.
Tik daarvoor op het grote plus-teken (of tik op het ikoontje met de twee blokjes Safari of vier blokjes Safari en dan op de +). Zo kun je meerdere websites openen in Safari.

Als je een aantal websites hebt geopend, is het handig om op de twee blokjes Safari of vier blokjes Safari te tikken: dan zie je van elke website een miniatuur. Tik op een miniatuur om erheen te springen; veeg een miniatuur naar links om een tabblad te sluiten.
Op een iPad kun je op de tweede regel van boven op een tabblad tikken om het te openen. Tik op het kruisje van een actief tabblad om het te sluiten. Druk lang op een tabblad voor meer opties, o.a. om de andere tabbladen allemaal in één keer te sluiten.

Safari tabbladen   Safari tabbladen   Safari tabbladen
Links tabbladminiaturen op een iPhone.
Midden tabbladminiaturen op een iPad, rechts de tabbladregel op een iPad.

Druk lang op de twee (of vier) blokjes voor extra mogelijkheden, bijv. om in één keer alle tabbladen te sluiten. Op een iPad krijg je dan ook de mogelijkheid om een nieuw venster te openen. Dat werkt vooral goed op krachtiger iPads: je krijgt dan twee webpagina's tegelijk in beeld en je kunt beide tegelijk gebruiken. Zie het volgende filmpje:

Ook handig op een iPad: open twee (of meer) tabbladen. Druk dan op een tabblad en sleep het helemaal naar rechts. Daarmee opent het tabblad in een apart venster - vergelijkbaar met wat in het filmpje gebeurt.


Safari veeg door tabbladen Handig op een iPhone: veeg het adresveld naar links of rechts om naar het vorige of volgende tabblad te springen.


Heb je per ongeluk een tabblad gesloten en wil je er weer heen? Druk dan lang op de grote +: daarmee krijg je een lijst te zien van "Onlangs gesloten tabbladen". Tik op een website in die lijst om erheen te gaan.


Wil je niet dat een webpagina die je bezoekt wordt "onthouden" op je iPhone of iPad, open dan een privétabblad; je surft dan incognito. Ook dat doe je via de twee (of vier) blokjes: tik eerst op Privé en daarna op Gereed. Je sluit een privétabblad op dezelfde manier af (dus tik op de blokjes, dan Privé en tot slot Gereed).
Je kunt meer lezen over de incognito-modus bij de iPhone en iPad beveiligingstips.

Favorieten en bladwijzers

In Safari kun je favorieten en bladwijzers maken voor websites waar je vaak heen gaat. Favorieten staan in een van de mappen met bladwijzers en zijn nog makkelijker in gebruik: als je een nieuw tabblad opent door op de + te tikken, dan krijg je ikoontjes te zien van je favorieten. Ook als je in het zoekveld tikt, verschijnen de favorieten. Zo kun je er wel heel makkelijk heen.

Safari favorieten en bladwijzers Om een website als favoriet of bladwijzer op te geven, ga je eerst naar die website. Daarna tik je op het Delen-ikoontje Safari en kies je ofwel voor Zet in favorieten of voor Voeg bladwijzer toe.

Bladwijzers (alsmede de leeslijst en geschiedenis) open je in Safari door op het ikoontje van de navigatiekolom Safari of op het boekje Safari te tikken. Tik er nogmaals op om het weer te sluiten.

Misschien vind je het handig om bovenin Safari een favorietenbalk te hebben. Dan verschijnen daarin je favorieten en hoef je er maar op te tikken om erheen te springen. Hierover lees je meer bij de Safari-instellingen.

Safari favorieten en bladwijzers Heb je veel websites als favoriet bewaard en wil je die bijv. per e-mail naar iemand sturen of in een document opslaan? Druk dan lang op de map favorieten (of op een submap) en tik in het menu dat opent op Kopieer inhoud. Vervolgens open je een e-mail, een document of notitie om daar de website-adressen te plakken.

Zet favoriete websites op je beginscherm

Je kunt favorieten en bladwijzers maken van je favoriete websites. Maar je kunt ze ook gewoon op je beginscherm te zetten, dus daar waar de apps staan. Dan is het wel heel makkelijk om met één tik naar de website met nieuws, het weer of de tips van Adam te gaan. Je zou ze zelfs in een apart mapje kunnen zetten (zoals je hier hebt kunnen lezen).

Om een website op je beginscherm te zetten tik je in Safari op het Delen-pictogram Safari en kies je Zet op beginscherm:

Zoeken op een pagina

Safari zoek op een pagina Ben je op een webpagina en wil je naar tekst zoeken op die pagina? Bijv. naar "evenementen" op de Wikipedia-pagina over Amsterdam?
Typ "evenementen" in het zoekveld van Safari en tik daarna onderin de lijst met suggesties op je zoekterm bij Op deze pagina.

Waar komen downloads terecht?

Op bepaalde websites, bijv. van de Belastingdienst, kun je op een link tikken om een formulier te downloaden.
De map waar downloads worden opgeslagen op je iPhone of iPad geef je op in de Instellingen-app: tik op Safari en vervolgens op Downloads om de map te vinden.

Met de Bestanden-app kun je naar die map gaan en het formulier verder gebruiken of afdrukken.

Pas Safari-instellingen aan

Open de Instellingen-app en tik op Safari. Hier kun je bijv. de zoekmachine wijzigen: standaard zoekt Safari met Google, maar je zou ook DuckDuckGo of Bing kunnen gebruiken.

Verder kun je onder meer de favorietenbalk en tabbladbalk aan- en uitzetten. Mogelijk vind je de optie "Sluit tabbladen" handig om tabbladen automatisch te sluiten na een dag of week niet te zijn gebruikt.

Diverse korte Safari-tips

Hierbij nog een aantal handigheidjes voor Safari:

Terug naar de vorige pagina
Hoe vaak heb je al niet getikt op het kleine navigatiepijltje naar links Safari om naar de vorige webpagina te gaan? Dit vind je vast handiger: veeg in Safari vanaf de linkerschermrand naar rechts. Ook dan keer je terug naar de vorige pagina.

Druk lang op een navigatiepijltje om een vorige pagina te kiezen
Heb je veel webpagina's bezocht en wil je in één keer een aantal pagina's terug (of juist weer vooruit)? Druk dan lang op een van de navigatiepijltjes Safari en je krijgt een lijst met eerder bezochte pagina's. Tik op een pagina om er direct heen te springen.

Tik met twee vingers op een link om die te openen op een nieuw tabblad
Probeer het maar eens uit: om de pagina met beveiligingstips op een nieuw tabblad in Safari te openen tik je met twee vingers op iPhone en iPad beveiligingstips.

Bewaar een volledige webpagina als pdf-document
Als je op een webpagina bent, kun je de hele pagina als pdf-document bewaren. Hoe je dat doet, lees je bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips. Tik hier om er naartoe te springen.

 

Gebruik de Mail-app voor al je e-mailaccounts

iPhone iPad Mail Heb je een of meer e-mailadressen, bijv. van KPN, Xs4all, Hetnet, Ziggo, Upcmail, iCloud, Gmail, Hotmail, Outlook, Yahoo, Tiscali, Versatel etc.? Met de Mail-app kun je ze allemaal gebruiken op je iPhone en iPad.

In deze tip lees je over de volgende onderwerpen:

Voeg een e-mailaccount toe

Drie kolommen: postbussenlijst, berichtenlijst en e-mail

Een postbus (e-mailmap) toevoegen, wijzigen en verwijderen

De handige berichtenlijst

Tekst opmaken: o.a. lettertype, grootte en kleur

Zoeken naar e-mails: zoekveld en filter

E-mail archiveren of verwijderen

Bewaar een e-mail als pdf-document

Lees een e-mail terwijl je een e-mail schrijft

Voeg een e-mailaccount toe

Elk e-mailaccount (e-mailadres) voeg je eenmalig toe in de Instellingen-app. Daarna komt het beschikbaar in de Mail-app.

iPhone iPad e-mailaccount toevoegen Ga naar de Instellingen-app, tik op Mail en vervolgens op Accounts. Daar tref je je huidige e-mailaccounts aan.
Tik op de regel met Nieuwe account om er een toe te voegen.

Kies een van de bekende accountnamen, zoals iCloud, Google of Outlook.com, en volg de voorgelegde stappen.
Voor een e-mailadres van bijv. KPN of Ziggo tik je op Andere. Alle Nederlandse aanbieders hebben informatie op hun website staan over het toevoegen van een account in de Apple Mail-app. Zoek even met Google naar deze informatie.

Drie kolommen: postbussenlijst, berichtenlijst en e-mail

iPhone iPad Mail app Op een iPad kan de Mail-app drie kolommen tonen:

In de postbussenlijst tref je al je e-mailadressen aan. Tik in de onderste helft van deze kolom op een e-mailadres om daarvan alle postbussen te zien. Je zou een postbus ook kunnen omschrijven als een e-mailmap.

Je kunt de postbussenlijst zichtbaar maken en verbergen door van de linkerzijkant van het scherm naar rechts c.q. naar links te vegen.

Op een iPhone zie je één kolom tegelijk in beeld.

Een postbus (e-mailmap) toevoegen, wijzigen en verwijderen

iPhone iPad Mail app Tik bovenin de lijst met postbussen op Wijzig en daarna onderaan de lijst op Nieuwe postbus. Vervolgens typ je een naam voor de nieuwe postbus en kies je de locatie (e-mailadres). Tot slot tik je op Bewaar en Gereed.

Via de Wijzig-optie kun je ook de naam van een postbus veranderen en een postbus verwijderen.

Met het vinkje voor een postbus kies je welke postbussen worden getoond.
Tip: De postbus genaamd "Alle inkomende" is handig om nieuwe e-mails van al je e-mailadressen in één keer te zien.

De handige berichtenlijst

In de berichtenlijst kun je lang op een bericht drukken om een kleine voorvertoning van de e-mail te zien en voor een menu met veel mogelijkheden (zie de eerste afbeelding hieronder).
Als je lang op een bericht drukt, kun je deze ook meteen naar een postbus slepen.

Veeg een bericht in de lijst naar links of rechts voor verschillende opties (tweede afbeelding hieronder). De beschikbare opties kun je zelf kiezen via de Instellingen-app, onderdeel Mail > Veegopties.

iPhone iPad Mail app   iPhone iPad Mail app
De berichtenlijst.
Links: druk lang op een bericht. Rechts: veeg een bericht naar links en rechts voor opties.

Tekst opmaken: o.a. lettertype, grootte en kleur

iPhone iPad Mail app tekst opmaken

Wil je tekst in een e-mail laten uitspringen met bijv. een ander lettertype of grotere, gekleurde letters?
Of wil je een opsomming gebruiken, tekst laten inspringen of anders laten uitlijnen?

Tik op de regel boven het toetsenbord op de letters Aa en een menu verschijnt met diverse opmaakmogelijkheden.

Vaak is het handig eerst tekst te selecteren: tik twee keer op een woord en sleep zo nodig de blauwe balletjes naar links of rechts om de selectie uit te breiden. Vervolgens maak je een keuze in het opmaakmenu om de geselecteerde tekst aan te passen.

Tip: Zit tijdens het opmaken op je iPad het toetsenbord in de weg? Draai dan het scherm verticaal om meer te zien. Of verklein het toetsenbord tijdelijk.

Zoeken naar e-mails: zoekveld en filter

iPhone iPad Mail app Veeg de berichtenlijst een stukje naar beneden en bovenin verschijnt een zoekveld. Daar kun je uiteraard iemands naam of het onderwerp van een e-mail intypen om naar te zoeken, maar er is meer mogelijk.

Typ bijv. januari en tik in de lijst met suggesties op "januari 2023" om alle e-mails van die maand te vinden. Of typ januari 2020 en tik op de getoonde maand om daarmee naar e-mails te zoeken.

Boven de getoonde zoekresultaten tik je op "Alle postbussen" of "Huidige postbus" om het bereik van het zoeken te bepalen.

Tik onder een leeg zoekveld op "Berichten met bijlagen", typ daarna bijv. januari en tik op "januari 2023" om e-mails met bijlagen in die maand te vinden.

iPhone iPad Mail app Onderin de berichtenlijst staat een klein rondje met drie streepjes. Tik daarop om een filter te openen.

Standaard staat het filter ingesteld op "Ongelezen"; tik op dat woord onderaan de berichtenlijst en je kunt meer filters opgeven.

Om het filter te sluiten tik je op Gereed en dan weer op het rondje.

E-mail archiveren of verwijderen

iPhone iPad Mail app Als je een e-mail leest, zie je verschillende ikoontjes bovenin en onderin het scherm:

Het laatstgenoemde ikoontje kun je zelf instellen. Ga daarvoor naar de Instellingen-app, onderdeel Mail, tik op Accounts, tik op het account dat je wilt instellen, tik bovenin op het e-mailadres en tik onderin het geopende venster op Geavanceerd.
Daar vind je onder de kop "Zet verwijderde berichten in:" twee mogelijkheden: Verwijderd (dat is dus de prullenmand) en Archief. Zo kies je het ikoontje dat bij het lezen van een e-mail wordt getoond.

iPhone iPad Mail app   iPhone iPad Mail app   iPhone iPad Mail app
Ikoontjes bij het lezen van een e-mail.
Links: het Archief-ikoontje staat boven de e-mail. Midden: pas de instelling aan naar "Verwijderd". Rechts: nu staat het Prullenmand-ikoontje boven de e-mail.

NB Los van de instelling: als je bij het lezen van de e-mail op het mapje tikt, kun je op dat moment kiezen tussen een archiefmap en de prullenmand.

Waar staat de prullenmand?
De prullenmand is een postbus. Ga naar de postbussenlijst om de prullenmand met je verwijderde berichten te zien. Tik daar op Wijzig en selecteer een of meer (of in één keer alle) verwijderde e-mails om deze vervolgens definitief weg te gooien of te verplaatsen naar een map (als je ze per ongeluk hebt weggegooid).

Bewaar een e-mail als pdf-document

Je kunt een e-mail als pdf-document opslaan op je iPhone of iPad. Tik daarvoor op het gebogen pijltje naar links iPhone iPad Mail app dat onderaan de e-mail staat. Daarop verschijnt een menu met diverse opties.

iPhone iPad Mail app Blader in het menu een stukje omlaag en tik op Druk af. In het scherm met afdrukopties staan links miniaturen met de pagina's waaruit de e-mail bestaat. Spreid een miniatuur met twee vingers.

De e-mail wordt nu als pdf-document getoond. Tik op het delen-ikoontje delen en vervolgens op Bewaar in Bestanden om het pdf-document met de e-mail op te slaan. Daarbij kun je een naam aan het document geven en een map kiezen.

Lees een e-mail terwijl je een e-mail schrijft

Soms ben je een e-mail aan het schrijven en dan heb je iets nodig uit een andere e-mail. Je wilt de nieuwe e-mail natuurlijk niet annuleren... De oplossing is als volgt:

Print e-mails, documenten en foto's op een draadloze printer

Met een iPhone en iPad kun je eenvoudig iets afdrukken op een draadloze printer. Dat werkt goed en is zeer betrouwbaar. Zorg er wel voor dat je iPhone of iPad hetzelfde wifi-netwerk gebruikt als je printer.

Om een e-mail af te drukken open je de e-mail en tik je op het gebogen pijltje, daarna op Druk af. Vervolgens kies je je printer, krijg je een "preview" van wat geprint gaat worden en kun je zo nodig met een vinkje per pagina aangeven of die pagina wel of niet moet worden afgedrukt. Je ziet dit alles in het filmpje hieronder.

In andere apps tik je op het Delen-ikoontje delen; in het menu met deelopties kies je Druk af.

  iPhone iPad Mail app
Eerst een filmpje met het afdrukken van een e-mail. Daarna het menu met deelopties waarin "Druk af" staat.

Beperk het aantal berichten (meldingen)

iPhone iPad meldingen Krijg je veel berichten (ook bekend als "meldingen") op je iPhone of iPad? Het zijn die kleine vensters die even bovenaan het scherm verschijnen, bijv. met een nieuwe e-mail, het laatste nieuws, een aanbevolen podcast etc.
Sommige van die berichten geven ook nog een geluid. Handig, maar het moet niet teveel worden.

Berichten die je nog niet hebt verwijderd staan in het Berichtencentrum. Veeg vanaf de bovenrand van het scherm naar beneden om ze te zien.

Je kunt zelf instellen welke apps berichten mogen tonen. Daarbij geef je ook aan hoe ze dat doen en met of zonder geluid.
Open hiervoor de Instellingen-app en tik op Berichtgeving. Als eerste geef je bij Toon voorvertoning aan of berichten wel of niet ("altijd" of "nooit") mogen worden getoond. Kies je voor "Indien ontgrendeld", dan zie je berichten alleen als je de iPhone of iPad in gebruik hebt.

Belangrijk is de lijst onder de kop Meldingsstijl. Per app kun je berichten instellen, daarbij zijn "Stroken, Geluiden en Badges" het belangrijkst. Tik bijv. op de Mail-app:

iPhone iPad meldingen

Spring in één keer terug naar het begin (of naar het midden...)

Ben je een lange e-mail aan het lezen, of een lang document, een lange webpagina of wat dan ook? Om in één keer terug te keren naar het begin tik je op de bovenste regel van je scherm (daar waar de tijd staat).

Zo kun je bijv. in de Foto's-app snel naar het begin. In de Mail-app kun je boven de postbussenlijst, boven de berichtenlijst en boven de e-mail tikken om in die kolom naar het begin te springen.

Veel apps ondersteunen deze handige functie.

iPhone iPad spring naar het begin   iPhone iPad spring naar het begin

Maar wat als je bijv. op een webpagina 40 keer naar beneden hebt geveegd en dan terug wilt naar het midden? En wat te doen als je in het begin bent van een lang document en snel naar de laatste bladzijde wilt?
Ook daarvoor is een oplossing: veeg de pagina een stukje naar boven of beneden; je ziet dan aan de rechterzijde de schuifbalk. Druk lang op de balk totdat deze dikker wordt; veeg de dikke balk omhoog of omlaag en je gaat met zeven mijlsstappen door het verhaal:

iPhone iPad schuifbalk   iPhone iPad schuifbalk
Links: veeg iets omhoog of omlaag zodat je de schuifbalk ziet.
Rechts: druk lang op de schuifbalk totdat deze dikker wordt en veeg door de webpagina.

Gebruik het Delen-ikoontje

iPhone iPad delen Het Delen-ikoontje Delen verbergt een zee aan mogelijkheden. Je komt het in bijna alle apps tegen en je kunt er van alles mee doen. Je denkt natuurlijk aan het delen van een foto, en ja dat kan. Maar niet alleen dat...

Ga bijv. in Safari naar een website en tik op het Delen-ikoontje. In het venster dat opent staat bovenaan een regel met apps, zoals:

Onder de apps staan diverse taken, zoals:

Tik onderin op Wijzig taken... om meer of minder taken in het venster op te nemen. Je kunt ook de volgorde van de taken wijzigen - bijv. de meestgebruikte bovenaan.

Onthoud dat Delen-ikoontje!

Hoe vol is je iPhone of iPad?

Hoeveel opslagruimte heb je nog op je mobiele apparaat? Zou hij al bijna vol zijn met muziek of met foto's en filmpjes?

iPhone iPad hoe vol Om hier achter te komen open je de Instellingen-app, tik je op Algemeen en daarna op iPhone (of iPad)-opslag.
Bovenaan zie je hoeveel van de totale ruimte je gebruikt. De gekleurde balk geeft aan hoe vol je iPhone of iPad is.

Na een of meer aanbevelingen worden de apps die de meeste opslag gebruiken getoond. Tik op een regel met een app voor details. Als je een app niet meer gebruikt kun je die daar meteen verwijderen.

Stel je iPhone in voor noodsituaties

Stel, er overkomt je iets. Je raakt bewusteloos na een ongeluk, aanrijding, flauwte... Medische hulp is snel ter plaatse en het zou goed zijn als hulpverleners meteen weten welke medicijnen je gebruikt, of je allergieën hebt, wie je huisarts is, wie jouw (familie)contacten in geval van nood zijn enz.

Deze medische informatie kun je opgeven in je iPhone. Vanaf een vergrendelde iPhone is de informatie beschikbaar: tik daar op Noodgeval en vervolgens op Medische ID en jouw gegevens worden getoond. Hulpverleners zijn hier bekend mee.

Waar een iPhone al niet goed voor is!

Zorg er dus voor dat je deze gegevens invult. Om dat te doen open je de Instellingen-app; daar tik je op Gezondheid en dan op Medische ID. Hier staat je huidige informatie. Tik rechtsboven op Wijzig om de gegevens aan te passen:

iPhone noodsituaties   iPhone noodsituaties   iPhone noodsituaties

Let op: Zet onderin dit scherm de optie Toon bij vergrendeling aan zodat Medische ID wordt getoond via Noodgeval op het toegangsscherm van je iPhone.

Zet je apparaat eens uit

Dit is verreweg de makkelijkste tip, maar wel belangrijk. Als je gewend bent om met name je smartphone altijd aan te laten staan, dan kan het na een week of zo gebeuren dat sommige dingen het niet meer zo goed doen.
Het versturen van een foto via WhatsApp hapert bijvoorbeeld, of het lukt je maar niet om je agenda-app te openen, je apparaat reageert vrij traag, updates zijn lang bezig...

Tijdens het gebruik van je iPhone en iPad blijven soms onnodige of tijdelijke gegevens achter in het geheugen en door opnieuw te starten wordt dit geschoond.

Het is daarom aan te raden om zo nu en dan (bijv. eens per week) je iPhone of iPad helemaal uit te schakelen.

Diverse korte tips

Hieronder lees je over de volgende korte en handige tips:

Kopieer tekst uit een afbeelding met Livetekst

Maak een snelle notitie op de iPad

Hou een melding vast

Stilte in bioscoop en schouwburg

Selecteer met twee vingers meerdere items

Gebruik de handige Batterijen-widget

Kopieer tekst uit een afbeelding met Livetekst

Vanaf iOS 15 en iPadOS 15 kun je op nieuwere iPhones en iPads tekst kopiëren uit een afbeelding. Dus als je bijvoorbeeld een foto hebt gemaakt van een menukaart of een schermkopie van een app, met Livetekst kun je de tekst ervan kopiëren en daarna bijv. in een document, e-mail of WhatsApp-bericht plakken. Heel handig!

iPhone iPad Livetekst Om Livetekst te gebruiken open je eerst de Instellingen-app, tik je op Algemeen en vervolgens op Taal en regio. Als Livetekst werkt op jouw iPhone of iPad, dan vind je onderaan de pagina de Livetekst-optie.
Zet het schuifje aan. In de melding zie je welke talen met Livetekst werken. Nederlands staat daar niet bij, wat betekent dat je bijv. niet direct tekst kunt vertalen. Maar voor het kopiëren van tekst werkt de optie ook in het Nederlands prima.

Na het inschakelen open je in de Foto's-app een afbeelding waarop tekst staat. Druk lang op de tekst en selecteer zoveel tekst als je wilt. iPhone iPad Livetekst Of tik op het ikoontje rechtsonder de tekst om in een keer alle tekst te selecteren. Dat ikoontje krijg je voortaan automatisch bij foto's met veel tekst. Vervolgens tik je op Kopieer in het menu dat verschijnt:

iPhone iPad Livetekst

Hierna kun je de tekst plakken in een andere app.

Tip: Meer over "kopiëren, knippen en plakken" op de iPhone of iPad vind je hier.

Maak een snelle notitie op de iPad

iPhone iPad snelle notitie In elke app en op elk scherm van je iPad kun je een snelle notitie maken (vanaf iPadOS 15). Het lijkt op de bekende gele plaknotities; handig om even iets vast te leggen.

Om een snelle notitie te maken of bewerken veeg je vanuit de schermhoek rechtsonder naar het midden van het scherm. Je kunt meteen typen of inspreken, net zoals bij "gewone" notities in de Notities-app.
Lees de schermkopie hiernaast voor meer details (tik erop om te vergroten).

Heb je al een of meer snelle notities en wil je er nog een maken? Veeg dan eerst van rechtsonder naar het midden om de snelle notitie(s) in beeld te krijgen. Veeg daarna nogmaals van rechtsonder naar het midden om er een toe te voegen. Veeg horizontaal om naar de vorige/volgende notitie te gaan.

NB Op een iPhone kun je het maken van een snelle notitie toevoegen aan het bedieningspaneel.

Ook handig: om (snelle) notities makkelijk terug te vinden kun je een tag (trefwoord) in de tekst opnemen. Voor zo'n woord zet je een hekje, bijv. #vakantie, #familie of #belastingen.
Onderin de navigatiekolom van de Notities-app verschijnen de tags; tik op een tag en je vindt meteen alle notities waar deze in voorkomt.

 

Hou een melding vast

iPhone iPad melding vasthouden Krijg je een melding met bijv. een inlogcode of verificatiecode per sms? Dan verschijnt het even kort in beeld, bovenaan het scherm.
Wil je het langer zien om de code op te schrijven of te onthouden? Raak dan de melding aan, verschuif deze een stukje en hou vast. Nadat je de inhoud hebt gelezen veeg je de melding omhoog zodat-ie alsnog verdwijnt.

Stilte in bioscoop en schouwburg

Zit je in de bioscoop, de schouwburg of een andere plek waar je geen geluiden van je mobieltje wilt horen? Gebruik dan het schuifje aan de zijkant van je iPhone om de Stille modus aan te zetten.

iPhone iPad niet storen Om ook van apps de geluiden uit te zetten veeg je naar het bedieningspaneel en tik je op het Focus-ikoontje met de halve maan. Zo zet je Niet storen aan.
Je herkent de Niet storen-stand aan het maantje bovenin het scherm: iPhone iPad niet storen

Selecteer met twee vingers meerdere items

Stel, je hebt een lange lijst met e-mails in de Mail-app. Er staan tien e-mails onder elkaar die je wilt verwijderen.
Dan is het handig om met twee vingers "lang" te drukken op de eerste e-mail en vervolgens met de twee vingers omlaag te vegen totdat je alle tien e-mails hebt geselecteerd. Daarna voer je het verwijderen of een andere handeling uit.

Het selecteren met twee vingers werkt in veel apps, o.a. in Notities, Contacten, Herinneringen, Berichten, Bestanden, Opdrachten, Mail en meer.

In het filmpje hiernaast zie je hoe drie e-mails worden geselecteerd en gemarkeerd. Daarna worden ze nogmaals geselecteerd en wordt de markering ongedaan gemaakt.

Gebruik de handige Batterijen-widget

iPhone iPad Batterijen widget Heb je meerdere apparaten via bijv. Bluetooth met je iPhone of iPad verbonden? Denk aan AirPods, een luidspreker, een toetsenbord e.d.
Met de Batterijen-widget kun je in één oogopslag zien hoe vol de batterij van elk apparaat is.

Tik hier om te lezen hoe je een widget toevoegt aan je beginscherm.

 

Meer weten?

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer tips lezen? Kijk dan bij de Geavanceerde iPhone en iPad tips. Ook de iPhone en iPad beveiligingstips zijn aanraders.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.