Geavanceerde iPhone en iPad tips

a Op deze pagina vind je geavanceerde tips om nog meer te doen met je iPhone of iPad.

De meeste tips zijn voorzien van afbeeldingen of filmpjes. De afbeeldingen kun je vergroten door er één keer op te tikken (doe dat nogmaals om weer te verkleinen). Filmpjes tonen een vergrootknopje tijdens het afspelen.

Inhoudsopgave

Tik op een onderwerp om ernaartoe te springen:

Een gratis app toevoegen aan je iPhone of iPad

Een betaalde app toevoegen aan je iPhone of iPad

Gebruik twee apps tegelijk: split view en slide over

Pas de vandaag-weergave aan met je favoriete widgets

Verberg apps die je niet vaak gebruikt (alleen iPhone)

Maak een "opdracht" voor handelingen die je vaak verricht

Werk met bestanden en mappen in de Bestanden-app

Bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

Je 06-nummer wel of niet weergeven bij degene die jij belt

Gebruik tekstvervanging voor veel gebruikte woorden

Voeg woorden toe aan de spellingcontrole

Maak een schermkopie en bewerk deze zo nodig

Bewaar een volledige webpagina als pdf-document

Maak een scan in de Mail- en Notities-apps

Maak een e-mailgroep in iCloud en gebruik die op iPhone en iPad

Maak een back-up (reservekopie) in iCloud

Meer weten?

 

Een gratis app toevoegen aan je iPhone of iPad

Stel, je leest in de krant of hoort van vrienden dat er een app is van Radio Veronica. Dat spreekt jou aan dus je wilt die app ook op je iPhone of iPad.

Alle beschikbare apps kun je vinden in de App Store van Apple. a Open op je mobiele apparaat de App Store-app; het ikoontje ervan zie je hier rechts. Op de onderste regel van de App Store tik je op Zoek.
In het zoekscherm staat bovenaan een zoekveld. Typ in dat veld de naam van de app die je zoekt, in dit geval dus Radio Veronica (zie de eerste schermkopie hieronder).
Als je een paar letters van de naam hebt ingetypt, zie je eronder al een regel met de app verschijnen. Tik daarop. Je ziet dan informatie over de app met o.a. uitleg, schermafbeeldingen en beoordelingen (tweede schermkopie). Als de app geld kost, staat dat daar - maar veel apps in de App Store zijn gratis.

Tik op het knopje Download om de app op jouw apparaat te zetten (tweede schermkopie). Een rondje geeft de voortgang van de download weer. Daarna staat op het knopje Open (derde schermkopie). Tik erop om de app te openen.
Sommige apps vragen eerst toestemming zoals ook vaak voor cookies op websites gebeurt. Daarna kun je naar Radio Veronica luisteren (vierde schermkopie).

Zo makkelijk is het om een app uit de App Store op je iPhone of iPad te zetten!

a   a   a   a
Van links naar rechts: 1) Zoek naar een app. 2) Tik op de download-knop. 3) Tik na de download op de open-knop. 4) Nu kun je de app gebruiken.

 

Een betaalde app toevoegen aan je iPhone of iPad

a Sommige apps kosten geld, vaak een klein bedrag. Veel apps zijn gratis, maar bieden bij gebruik de mogelijkheid om tegen betaling extra functies te gebruiken.

Je wilt natuurlijk op een veilige manier betalen, zonder enig risico te lopen met bank- of credit cardgegevens. Gelukkig is dat mogelijk: je kunt een App Store en iTunes cadeaubon (een opwaardeerkaartje) kopen in winkels en online.
Het bedrag daarvan stort je via de App Store op je Apple-account (met andere woorden: je verhoogt het tegoed van je Apple-ID). Vervolgens kun je het besteden om apps te kopen, je iCloud-opslagruimte te vergroten, je te abonneren op Apple Music en op Apple TV+ etc.

NB Je zou ook betaalmethode iDeal kunnen gebruiken om je tegoed te verhogen. Daarbij moet je echter je volledige naam en adres verstrekken. Bij een cadeaubon is dat niet nodig.

Bij de kassa van de supermarkt zie je vaak een bord met allerlei cadeaubonnen. Daar zitten ook Apple-cadeaubonnen bij met waarden van bijv. 15, 25 of 50 euro.
Ook online kun je bijv. bij Albert Heijn a of Primera a zo'n kaartje kopen.

Na aankoop open je de App Store-app op je iPhone of iPad. Tik bovenin op de knop met het poppetje (of jouw foto als je dat hebt aangepast). Zie de eerste schermkopie hieronder. Op het venster dat vervolgens opent, zie je je huidige tegoed. Tik daaronder op "Wissel cadeaubon of code in" (tweede schermkopie).
Op de cadeaubon die je in de winkel kocht, kras je de code zichtbaar. Bij online aankoop krijg je een code per e-mail. Nu wordt het je makkelijk gemaakt: je kunt de camera van je iPhone of iPad gebruiken om de code te scannen. Of je kunt het nummer zelf invoeren (derde schermkopie). Nadat je een van die twee hebt gedaan, is je tegoed meteen verhoogd.

a   a   a
Van links naar rechts: 1) Tik op het poppetje in de App Store-app. 2) Je ziet je huidige tegoed. Tik op "Wissel cadeaubon of code in". 3) Gebruik de camera of voer de code in.

Nu kun je een betaalde app aan je iPhone of iPad toevoegen. Ga weer zoals in de vorige tip staat naar de App Store en zoek daar de app die je wilt kopen, bijv. GoodNotes 5 - je ziet de prijs in de blauwe knop staan (eerste schermkopie hieronder). Tik op die knop en bevestig je aankoop met je toegangscode, touch ID of face ID (tweede schermkopie). Daarna wordt de app zoals gebruikelijk toegevoegd aan je apparaat.

a   a
Links: Tik op de knop met de aankoopprijs. Rechts: Bevestig de aankoop.

 

Gebruik twee apps tegelijk: split view en slide over

Deze tip gaat over Multitasking. Dat klinkt best ingewikkeld, maar waar het om gaat is eenvoudig: je krijgt meerdere apps tegelijkertijd in beeld en je kunt dus "tegelijk" meerdere dingen doen. Dit werkt met name goed op een krachtige iPad.

Deze functie is ontzettend handig. Je bent bijv. een e-mail aan het schrijven en je wilt er een paar foto's aan toevoegen. Dan zet je de Foto's-app naast je e-mail; je bladert door de foto's en fotoalbums en sleept foto's gewoon naar de e-mail.
Hieronder volgen meer voorbeelden met filmpjes. Eerst even over de verschillen tussen split view en slide over:

Split view

Bij split view "splits" je het scherm in tweeën: één app komt dan in het linkerdeel van het scherm, een andere app komt in het rechterdeel. Dat kan precies 50-50 zijn, maar ook 1/3 - 2/3: je kunt de scheidslijn in het midden naar links en rechts slepen om de ene app meer ruimte te geven dan de andere:

Drie voorbeelden van split view.
Hierbij splits je het scherm in tweeën, zodat je twee apps "tegelijk" kunt gebruiken.

a   a   a
Links: E-mail en Safari. Midden: Notitie en Muziek. Rechts: E-mail en Foto's.

 

Slide over

Bij slide over "schuif" je een venster over het scherm van de app waarmee je bezig bent. Het tweede venster neemt altijd 1/3 van het scherm in beslag; je kunt het links of rechts plaatsen.
Bijzonder hierbij is dat je verschillende apps als slide over kunt gebruiken. Die "liggen dan over elkaar heen" en je kunt er doorheen bladeren. Zo heb je veel apps binnen handbereik.

Twee voorbeelden van slide over.
Hierbij schuif je een venster met een app over het scherm van een andere app, zodat je twee apps "tegelijk" kunt gebruiken.

a   a
Links: de Notitie is over de Podcasts-app geschoven. Rechts: de E-mail is over de Safari-app geschoven.

 

Gebruik het dock

a Bij de eenvoudige iPhone en iPad tips heb je al kunnen lezen over het dock: de balk met ikoontjes van apps onderin het beginscherm. Bij zowel split view als slide over gebruik je dit dock.
Eerst start je gewoon een app zoals je altijd doet (bijv. Safari om naar artis.nl te gaan); daarna veeg je vanaf de onderrand het dock omhoog (veeg omhoog en houd het even stil; pas als het dock op z'n plek staat laat je het los).

Nu staat op het scherm dus de app waarmee je startte (Safari) en onderin staat het dock. Daarna doe je het volgende:

Voorbeelden split view

Hieronder staan drie filmpjes met voorbeelden van split view:

 1. Tijdens het schrijven van een e-mail open je Safari en sleep je een link en een foto van Safari in de e-mail.
 2. Tijdens het bekijken van foto's open je de Mail-app, maak je een nieuwe e-mail en sleep je er een paar foto's in.
 3. Je opent de Mail-app twee keer en bekijkt/vergelijkt twee e-mails. Je verandert de grootte van de vensters en sluit er een.

   
Drie voorbeelden van split view zoals hiervoor beschreven.

 

Voorbeelden slide over

Hieronder staan drie filmpjes met voorbeelden van slide over:

 1. Tijdens het schrijven van een document in de Pages-app open je de Muziek-app als slide over en speel je een muziekje af.
 2. Terwijl je in Safari aan het internetten bent, open je een e-mail als slide over; je zet het eerst rechts, dan links op het scherm. Tot slot sleep je het naar het midden om het hele scherm door de e-mail in beslag te laten nemen.
 3. Terwijl je in Safari aan het internetten bent, open je drie slide over-apps. Met het streepje onderin het slide over-venster blader je door de drie apps. Je sleept het streepje onderin omhoog om miniaturen te zien. Vervolgens sluit je de drie apps door de miniaturen een voor een omhoog te vegen.

   
Drie voorbeelden van slide over zoals hiervoor beschreven.

 

Meer weten?

Op deze webpagina van Apple a vind je meer informatie over split view en slide over.

 

Pas de vandaag-weergave aan met je favoriete widgets

Bij de Eenvoudige iPhone en iPad tips heb je al kunnen lezen over de vandaag-weergave met widgets. Widgets zijn kleine vensters die actuele informatie tonen. In deze tip lees je hoe je de vandaag-weergave kunt aanpassen.

Tik onderaan de kolom met widgets op het knopje Wijzig (of druk lang op een leeg deel van het scherm) zodat de widgets gaan wiebelen. Tik dan bij een widget op het min-teken om deze te verwijderen. Of tik boven alle widgets op het plus-teken om een widget toe te voegen:

a   a
Links widgets toevoegen op een iPhone, rechts op een iPad.

Er zijn veel widgets beschikbaar en het aantal wordt steeds groter. Enerzijds omdat Apple meer widgets maakt, anderzijds omdat ontwikkelaars van apps ervoor zorgen dat hun app bereikbaar wordt vanuit een widget.

Bijvoorbeeld: Storytel heeft een app om naar boeken te luisteren. Met deze app op je iPhone of iPad kun je ook een widget toevoegen om naar je huidige boek en je boekenplank te springen.

Nadat je een widget hebt toegevoegd tik je op een leeg deel van het scherm om het wiebelen te stoppen.

Widgetstapels

Om ruimte te besparen kun je een widgetstapel kiezen of zelf maken: daarbij liggen een aantal widgets als een stapel op elkaar; door eroverheen te vegen blader je door de widgets. Kijk maar eens in dit filmpje:

Je voegt een widgetstapel als volgt toe: laat de widgets wiebelen, tik op de + en kies Slimme stapel. Veeg naar links en rechts om de grootte te kiezen, tik daarna op Voeg widget toe. Terwijl de stapel nog wiebelt, tik je erop om de volgorde binnen de stapel te veranderen; veeg een app in de stapel naar links om deze te verwijderen. Als je klaar bent, tik je op het kruisje.

Om zelf een stapel te maken met jouw favoriete widgets, doe je het volgende: laat de widgets wiebelen, sleep een widget op een andere en laat dan los. Je kunt maximaal 10 widgets in een stapel zetten. In de wiebelstand kun je de stapel wijzigen zoals hierboven staat.
In het volgende filmpje wordt eerst een widget toegevoegd en daarna met enkele andere in een stapel gezet:

Heb je een iPhone? Dan kun je widgets naar het beginscherm slepen zodat ze dus tussen de ikoontjes van apps komen te staan.

Verberg apps die je niet vaak gebruikt (alleen iPhone)

Bij de Eenvoudige iPhone en iPad tips heb je al kunnen lezen over de appbibliotheek die in iOS 14 is geïntroduceerd op de iPhone. In de appbibliotheek vind je alle apps die op jouw iPhone staan.
Omdat je apps altijd in de appbibliotheek kunt vinden, kun je overwegen om apps te verbergen op je beginschermen. Je kunt zelfs een volledig beginscherm verbergen.
Daarmee bereik je dat apps die je niet vaak gebruikt minder "in de weg staan".

Om één app te verbergen laat je het ikoontje ervan wiebelen. Vervolgens tik je op het minteken en kies je Verwijder van beginscherm.
De app staat dan niet meer op het beginscherm, maar je kunt deze wel vinden in de appbibliotheek, bijv. in de alfabetisch gesorteerde lijst met alle apps. Daar kun je de app ook starten.
Je kunt een verborgen app weer terugzetten op een beginscherm door het uit de appbibliotheek te slepen naar een beginscherm.

Om een volledig beginscherm te verbergen doe je het volgende:

a   a   a   a
Een beginscherm verbergen.
Achtereenvolgens: start met drie beginschermen, laat de ikoontjes wiebelen, haal het vinkje weg bij de derde miniatuur, daarna zijn er nog twee beginschermen.

Om een verborgen beginscherm weer te tonen, volg je dezelfde stappen, maar dit keer plaats je een vinkje bij de desbetreffende miniatuur.

Maak een "opdracht" voor handelingen die je vaak verricht

a Dit een tip voor gevorderden! Op de iPhone en iPad kun je de Opdrachten-app gebruiken om handelingen die je regelmatig uitvoert te automatiseren.

Als je bijv. vaak foto's maakt en het leuk vindt daarvan collages te maken, dan zou je een "opdracht" kunnen maken die het volgende doet: jij kiest foto's, de opdracht maakt er een collage van en plaatst die in een fotoalbum dat je daarvoor hebt gemaakt. Dat scheelt je elke keer weer een hoop werk!

Er zijn al veel standaard opdrachten waaruit je kunt kiezen. En gelukkig kun je zelf ook opdrachten maken, want vaak wil je iets net even anders.
Een opdracht bestaat uit een aantal taken (een aantal stappen). In de Opdrachten-app kies jij elke taak uit en verfijn je elke taak met jouw specifieke wensen. De opdracht krijgt een naam en die kun je vervolgens bijv. vanaf het beginscherm uitvoeren (of door Siri laten doen).

Er zijn veel mogelijkheden. En er is uitgebreide documentatie, zowel in de app als op deze webpagina van Apple a.

Voorbeeld: opdracht om een fotocollage te maken

In het filmpje hieronder wordt een opdracht gemaakt om een fotocollage samen te stellen en in een album op te slaan. Jij kiest uiteraard de foto's die in de collage moeten komen. De opdracht maak je als volgt:

 1. Start de Opdrachten-app en tik bovenin op de grote + om een nieuwe opdracht te maken.
 2. Als eerste geef je een naam aan de opdracht: Maak collage.
 3. In het rechterdeel van het scherm kies je taken. Als eerste zoek je naar foto's voor de Foto's-app. Nu krijg je een lijst met alle taken die je met de Foto's-app kunt uitvoeren. Tik op Selecteer foto's want je wilt foto's selecteren voor de collage.
  De taak verschijnt links in beeld. Tik op de regel Toon meer en zet het schuifje bij "Selecteer meerdere" aan, want een collage heeft natuurlijk meerdere foto's. Dit is nu de eerste taak in de opdracht.
 4. Je wilt dat de geselecteerde foto's in een collage worden samengevoegd. Typ Samenvoegen in het zoekveld en tik daaronder op "Voeg afbeeldingen samen". Dit is de tweede taak in de opdracht, maar deze is nog niet af. Tik in de taak op Horizontaal en kies optie In een raster, dat is wel zo mooi voor een collage.
  Zo kun je een taak dus verfijnen. Tik in de taak maar eens op Foto's om de mogelijkheden te zien (maar je hoeft daar verder geen keuze te maken).
 5. Nu moet de collage ergens worden bewaard. Typ Bewaren in het zoekveld en tik daaronder op de Foto's-app. Tik vervolgens in de lijst met foto-taken op Bewaar in fotoalbum. Dit is de derde taak in de opdracht. Je zou in plaats van fotoalbum "Recent" een andere kunnen kiezen, maar dat kun je later doen.
 6. De opdracht is klaar! We zetten een ikoontje ervan op het beginscherm. Vanaf nu kun je zo vaak als je wilt op dat ikoontje tikken om telkens weer een mooie collage te maken. Als je dat doet, kies je eerst foto's. Daarna kun je in de Foto's-app in fotoalbum Recent de collage vinden.
 7. Je kunt later de opdracht nog aanpassen, bijv. met een vierde taak om de collage per e-mail te versturen. En met een vijfde taak, en een zesde...


In het filmpje wordt een Opdracht gemaakt om een fotocollage samen te stellen en op te slaan in fotoalbum "Recent".

 

a De opdrachten die al gemaakt zijn en die jij kunt toevoegen in de Opdrachten-app vind je in de Galerie. Nadat je de Opdrachten-app hebt geopend tref je de Galerie aan in de linkerbalk.

Werk met bestanden en mappen in de Bestanden-app

a Zoals een Windows computer de verkenner heeft om bestanden en mappen te gebruiken en te organiseren, zo vind je op de iPhone en iPad de Bestanden-app.

Met deze app kun je bij jouw persoonlijke bestanden die op de iPhone of iPad zijn opgeslagen en bij bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen.
Daarbij is het wel zo dat Apple niet toestaat dat je "overal" bij kunt... bijv. muziek in de Muziek-app, films en series in de Apple TV-app en e-books in de Boeken-app zijn afgeschermd. Dat heeft o.a. met rechten te maken.

Ondanks deze beperkingen is de Bestanden-app bijzonder handig. Via de cloud en (op nieuwere iPhones en iPads) via een usb-stick kun je bestanden op het apparaat zetten en ervan afhalen.
Zo kun je bijv. mappen op je iPhone of iPad maken en daarin je eigen muziek, films, foto's, documenten etc. kopiëren. Die kun je dan in de Bestanden-app afspelen, bekijken en bewerken.
Hieronder staat een voorbeeld met iCloud Drive.

De navigatiekolom

a De Bestanden-app toont links een navigatiekolom en rechts bestanden en mappen.
Je kunt de navigatiekolom aanpassen: tik rechtsboven in de kolom op het rondje met drie puntjes en vervolgens op Wijzig navigatiekolom. Zo kun je o.a. cloud-accounts opnemen, de volgorde van locaties veranderen en tags een naam geven.
Tik in de navigatiekolom op een locatie en rechts verschijnen de bestanden en mappen in die locatie.

Mappen maken

a Een map toevoegen is eenvoudig: tik op het ikoontje van de map met plusteken; daarna kun je meteen een naam aan de nieuwe map geven.

Bestanden/mappen openen en bewerken

Tik één keer op een bestand om het te openen. Op die manier speel je muziek af, start je een filmpje, bekijk je een foto, open je een document etc.
a Druk lang op een bestand of map en je krijgt een lijst met opties: bijv. om te kopiëren, verplaatsen, verwijderen, naam te wijzigen, tag toe te voegen, te delen en meer.
Als je lang op een map drukt, krijg je ook de optie om er een favoriet van te maken. Daarmee komt de map in de navigatiekolom bij Favorieten te staan.

Misschien vind je het handiger om een bestand of map naar een andere map te slepen - ook dat is mogelijk.

Een usb-stick gebruiken

a iPhones en iPads van recente datum hebben een usb-c aansluiting om het apparaat op te laden. Deze aansluiting kun je ook gebruiken om er een usb-stick in te plaatsen.
Zo kun je bestanden van je iPhone of iPad op de stick zetten, of bestanden van bijv. een computer naar je mobiele apparaat kopiëren. Na het plaatsen van een usb-stick verschijnt deze als locatie in de Bestanden-app.

a Extra handig is het gebruik van een usb-stick met zowel usb-c als usb-a, bijv. de SanDisk Ultra Dual Drive. Die kun je op de iPhone/iPad en op elke computer aansluiten.

Zoeken en tags gebruiken

In het rechterdeel van het scherm staat bovenaan een zoekveld. Zo vind je bestanden en mappen eenvoudig terug.

Je kunt tags gebruiken om bij elkaar horende bestanden en mappen terug te vinden:

Ook handig

Bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive

a Hierboven heb je gelezen over de Bestanden-app op je iPhone of iPad. Een van de locaties die je in de Bestanden-app kunt openen is iCloud Drive.

iCloud Drive is een onderdeel van iCloud, de cloud van Apple waar bestanden van jouw iPhone of iPad kunnen worden opgeslagen. Zo staat o.a. de reservekopie van je mobiele apparaat in iCloud.

Bestanden die in iCloud Drive staan kun je op verschillende apparaten bekijken en gebruiken, bijv. je Windows computer, iPhone en iPad. Bijvoorbeeld:

Als je incidenteel een bestand wilt uitwisselen kun je het ook als bijlage in een e-mail naar jezelf sturen en op het andere apparaat openen.

Apple biedt twee mogelijkheden om bestanden in iCloud Drive te zetten:

 1. Je kunt zelf bestanden kopiëren.
 2. Je kunt automatisch bestanden kopiëren (synchroniseren) door een programma op je Windows computer te installeren.

Je leest hieronder over deze mogelijkheden.

1. Zelf bestanden kopiëren

1a. Windows a iCloud Drive a iPhone/iPad

Om bestanden met je Windows computer in iCloud Drive te zetten en vervolgens op je iPhone of iPad te openen doe je het volgende:

 1. Ga op je computer naar https://www.icloud.com/ a en log in met je Apple-ID.
 2. Klik in het welkomscherm op het ikoontje van iCloud Drive:
  a
 3. Je krijgt de mappen te zien die in jouw iCloud Drive staan:
  a
 4. Het a is handig om een aparte map te maken voor bestanden die je gaat uitwisselen tussen je computer en je iPhone of iPad. Klik daarvoor bovenin het iCloud-venster op het ikoontje van een map met plusteken. Geef de map bijv. de naam Windows-iPad:
  a
 5. Dubbelklik op de map die je net hebt gemaakt. Uiteraard is die nog leeg:
  a
 6. Je kunt bestanden van je Windows computer naar deze map kopiëren. Gebruik daarvoor de manier die je het handigst vindt: Let op: Zoals je al las, kun je alleen bestanden kopiëren. Je kunt niet een map kiezen om naar iCloud Drive te kopiëren. Je kunt wel meerdere bestanden selecteren om in één keer te kopiëren.
 7. Jouw bestanden worden nu gekopieerd naar iCloud Drive. Afhankelijk van de grootte van de bestanden kan dat even duren. Per bestand toont een balkje hoever het kopiëren gevorderd is. Daarna herken je het soort bestand aan het miniatuur:
  a
 8. De bestanden van je computer staan nu in iCloud Drive. Open op je iPhone of iPad de Bestanden-app en tik in de navigatiekolom op iCloud Drive. Daar zie je dezelfde mappen als zojuist op de computer:
  a
 9. Tik op de map Windows-iPad. Het zal je niet verbazen dat daar de bestanden staan die je zojuist met de computer hebt toegevoegd:
  a
 10. Je kunt de bestanden nu openen op je iPhone of iPad door erop te tikken. Als je een bestand wilt opslaan op je mobiele apparaat zodat het ook zonder internetverbinding kan worden gebruikt, druk dan lang op dat bestand, kies Kopieer, ga in de navigatiekolom naar de locatie Op mijn iPhone (of iPad), kies daar zo nodig een map, druk lang op de onderste regel (waar staat hoeveel ruimte nog beschikbaar is) en tik op Plak.

1b. iPhone/iPad a iCloud Drive a Windows

Om bestanden met je iPhone of iPad in iCloud Drive te zetten en vervolgens op je Windows computer te openen doe je het volgende:

 1. Als voorbeeld nemen we een bijlage die je in een e-mail ontvangt. a Tik op de bijlage in de e-mail om deze te openen en tik vervolgens op het Delen-ikoontje. In het menu dat verschijnt tik je op Bewaar in Bestanden:
  a
 2. Daarna tik je op iCloud Drive en vervolgens kies je de map in iCloud Drive waar je de e-mailbijlage wilt opslaan, bijv. de map Windows-iPad die we in het eerdere voorbeeld maakten. Tik tot slot rechtsboven op Bewaar:
  a
 3. De e-mailbijlage staat nu in iCloud Drive. Als je wilt kun je dit nog even checken in de Bestanden-app:
  a
 4. Ga nu op je computer naar https://www.icloud.com/ a en log in met je Apple-ID.
 5. Klik in het welkomscherm op het ikoontje van iCloud Drive:
  a
 6. Je krijgt de mappen te zien die in je iCloud Drive staan:
  a
 7. Dubbelklik op de Windows-iPad map. Daar vind je de e-mailbijlage die daar zojuist op de iPad is geplaatst:
  a
 8. Dubbelklik op de e-mailbijlage om de inhoud te zien. a Als je een bestand wilt opslaan op je computer zodat het ook zonder internetverbinding kan worden gebruikt, klik er dan één keer op om het te selecteren en klik daarna bovenin het iCloud-venster op het ikoontje van een wolk met pijltje naar beneden.
  Afhankelijk van je browser klik je daarna op Opslaan en kies je een map; standaard komt het bestand terecht in de Downloads-map op je computer. Gebruik de verkenner om naar die map te gaan.
 9. Nu de e-mailbijlage op je computer staat, zou je het bestand kunnen verwijderen uit iCloud Drive om ruimte te besparen. a Daarvoor klik je één keer op het bestand in iCloud Drive en klik je daarna bovenin het venster op het ikoontje met de prullenbak.

2. Automatisch bestanden kopiëren

Als je zeer regelmatig bestanden wilt uitwisselen tussen je iPhone/iPad en je Windows computer dan kun je het synchronisatietool iCloud voor Windows van Apple gebruiken. Ook foto's kun je op deze manier uitwisselen.
Je installeert het tool op je Windows computer en stelt een aantal opties in. Daarna worden bestanden continu automatisch gesynchroniseerd. Dit werkt wel belastend voor je computer.

Informatie over het downloaden, installeren en configureren van iCloud voor Windows lees je op deze a pagina van Apple.

 

Je 06-nummer wel of niet weergeven bij degene die jij belt

a Als jij iemand belt met je iPhone dan krijgt die persoon jouw 06-nummer te zien. Da's handig, maar niet altijd... Er zijn situaties waarbij je "anoniem" wilt blijven.

Het is mogelijk om de nummerherkenning aan en uit te zetten: open de Instellingen-app en tik op Telefoon.
Onder het kopje "Gesprekken" staat Nummerherkenning; tik daarop en zet het schuifje Uit (op grijs) om anoniem te bellen.
Zet het schuifje Aan (op groen) om je nummerweergave aan te zetten.

Gebruik tekstvervanging voor veel gebruikte woorden

Er zijn van die woorden en zinnen die je vaak intypt. Bijvoorbeeld aan het eind van een e-mail: soms schrijf je Met vriendelijke groet, Jan, soms schrijf je Groet, Jan.

Zou het niet handig zijn als je slimme afkortingen bedenkt, bijv. "mvgj" en "gj", en dat je iPhone of iPad die letters automatisch vervangt door de bijbehorende e-mailgroet? Nou, dat kan!

Ga naar de Instellingen-app en tik achtereenvolgens op Algemeen, Toetsenbord en Tekstvervanging. Tik daar op de +, voer de afkorting in bij Trefwoord en de volledige tekst bij Zin (zie de afbeelding hieronder).

Vanaf nu tik je onder je e-mail de twee of vier letters en druk je op de spatiebalk... Kijk maar naar het filmpje:

a  
Links de instelling, rechts het gebruik.

 

Voeg woorden toe aan de spellingcontrole

Als je een typfoutje maakt, toont de iPhone of iPad een rood streepje onder het foutieve woord. Tik erop en kies het juiste woord. Heel gewoon, zo werkt spellingcontrole.
Wat helaas ontbreekt, is de mogelijkheid om woorden toe te voegen aan het woordenboek dat je mobiele apparaat gebruikt. Maar niet getreurd, er is een truc!

Je kunt een (volgens het woordenboek) foutief woord in tekstvervanging opnemen. In dat geval wordt het niet langer als fout beschouwd.
Over tekstvervanging las je al in de vorige tip. Als je daar een "foutief" woord als Zin opgeeft en het Trefwoord leeg laat, dan zal de spellingcontrole het woord als goed beschouwen.

Dus als je bijv. de naam "adamcomputerhulp" niet langer als foutief onderstreept wilt zien, dan voeg je het daar toe.
NB Mocht dit niet meteen werken, sluit dan even de app af waarin je typt.

a   a   a
Links is "adamcomputerhulp" fout.
Na toevoeging aan tekstvervanging (midden) is het woord goed (rechts).

 

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

 

Maak een schermkopie en bewerk deze zo nodig

Wat je ook doet op de iPhone of iPad, wat op je scherm staat kun je bewaren. Een website in Safari, een bericht in WhatsApp, de lijst met e-mailmappen in de Mail-app - van alles kun je een schermkopie maken.

Om een schermkopie te maken druk je tegelijkertijd op twee knoppen:

Nadat je op de twee knoppen hebt gedrukt, hoor je het geluid van een foto-opname en zie je linksonder een miniatuur van de schermkopie. Na 3 seconden verdwijnt die uit beeld. Daarmee is de schermkopie opgeslagen in de Foto's-app. Daar kun je de afbeelding dus bekijken en evt. verder gebruiken. Dit zie je in de eerste video hieronder.

Als je op de twee knoppen hebt gedrukt en je tikt daarna op de miniatuur linksonder op je scherm, dan kun je de schermkopie meteen bewerken (bijv. bijsnijden, kleurstiften gebruiken) en delen. Dit zie je in de tweede video hieronder.

 
Links: De schermkopie wordt opgeslagen in de Foto's-app.
Rechts: Bewerk een schermkopie en verstuur het resultaat per e-mail.

 

Bewaar een volledige webpagina als pdf-document

In de vorige tip las je hoe je een schermkopie kunt maken. Daarmee bewaar je uiteraard niet meer dan wat op één scherm staat.
Soms is het handig om een volledige webpagina te bewaren. Bijv. omdat er informatie op staat over een vakantieadres, een geneesmiddel met uitleg of tips over iPhones en iPads...
Er zijn verschillende manieren om een volledige webpagina als pdf-document te bewaren. De pdf kun je vervolgens opslaan op je apparaat of bijv. per e-mail versturen.

Hieronder lees je over twee manieren om dit te doen. Daarbij gebruiken we de Wikipedia-pagina over Amsterdam als voorbeeld.

Webpagina bewaren met de Schermkopie-functie

Ga in Safari naar de website, maak een schermkopie en tik op de miniatuur linksonder. Bovenin het venster met de schermkopie staan twee knoppen: Scherm en Paginavullend (afbeelding 1 hieronder).
Klik op Paginavullend en je krijgt de volledige webpagina als pdf te zien. Rechts verschijnt een kolom met alle pagina's van de pdf; blader er maar eens doorheen. Zoals je ziet is het één lang verhaal (afbeelding 2 hieronder).
Je kunt de pdf e-mailen via het Delen-ikoontje of bewaren in de Bestanden-app door op Gereed te tikken.

a   a
Links: Met de Scherm-knop krijg je een deel van het geheel.
Rechts: Met de Paginavullend-knop krijg je een volledige pdf.

 

Webpagina bewaren met de Boeken-app

Wil je een webpagina liever in een pdf bewaren waarin paginering wordt toegepast (dus niet één lang verhaal, maar verdeeld in bladzijden), dan kun je dat via de Boeken-app bereiken.

Ga in Safari naar de website, tik op het Delen-ikoontje delen en tik daarna op de Boeken-app (afbeelding 1 hieronder).
De webpagina wordt nu omgezet in een pdf-document met bladzijden en opent meteen in de Boeken-app. Tik daar op het Delen-ikoontje als je de pdf buiten de Boeken-app wilt gebruiken. Rechtsboven zie je het aantal pagina's in het document: maar liefst 40 (afbeelding 2 hieronder)!

a   a
Links: Tik op Delen en daarna op de Boeken-app.
Rechts: Je kunt de pdf lezen (en evt. delen) in de Boeken-app.

 

Maak een scan in de Mail- en Notities-apps

a Wil je een document scannen om meteen als bijlage aan iemand te e-mailen? Tik dan bij het maken van de e-mail boven het toetsenbord op het scan a ikoontje (zie de afbeelding hiernaast).

Of wil je een document scannen om op te slaan op je apparaat? Dat kun je in de Notities-app doen. Open een notitie, tik boven het toetsenbord op het ikoontje van de fotocamera en tik dan op Scan documenten.

 

Maak een e-mailgroep in iCloud en gebruik die op iPhone en iPad

Misschien heb je ooit geprobeerd op de iPhone of iPad een e-mailgroep te maken. Handig natuurlijk als je vaak e-mailt met een groep vrienden, collega's, familie etc. Maar zoals je merkte, lukt dat niet...

Gelukkig is er toch een oplossing: ga op een Windows-computer of Mac naar icloud.com a en log in met je Apple-ID. Daar kun je in de Contacten-sectie wel een groep maken!

Vervolgens kun je de groep gebruiken op je iPhone en iPad. Zorg er wel voor dat je op je mobiele apparaat in de Instellingen-app bij de iCloud-opties het synchroniseren van Contacten aan hebt staan.

 
Links: Maak in iCloud een e-mailgroep.
Rechts: Gebruik de groep op een iPhone of iPad.

 

Maak een back-up (reservekopie) in iCloud

Het is zeer aan te raden om van je iPhone of iPad automatisch een reservekopie te laten maken in iCloud. Je kunt dat in de instellingen opgeven, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Standaard krijg je van Apple 5 Gb opslagruimte in iCloud. Dat is doorgaans genoeg voor belangrijke instellingen en app-informatie. Als je bijv. ook veel foto's en filmpje in de iCloud wilt opslaan, dan heb je mogelijk meer ruimte nodig. Je kunt opslagruimte bijkopen: bijv. voor 1 euro per maand krijg je 50 Gb (per februari 2021). Kijk voor meer informatie op deze webpagina van Apple a.

Mocht er ooit iets mis gaan met je iPhone of iPad dan heb je dankzij de reservekopie je belangrijkste gegevens nog. En als je een nieuw apparaat aanschaft kun je de reservekopie gebruiken voor een vliegende start.
Op deze webpagina van Apple a lees je wat er in de reservekopie wordt opgenomen.

Voor het automatisch laten maken van de reservekopie open je de Instellingen-app:

a   a   a
Van links naar rechts: 1) De ruimte die jouw apparaat gebruikt in de iCloud. 2) Zorg dat de iCloud-reservekopie Aan staat. 3) Hier lees je wanneer de reservekopie automatisch wordt gemaakt. Je kunt zelf ook het maken van de reservekopie starten.

 

Meer weten?

Voor iPhones en iPads tref je op de Apple Support-website handleidingen aan per besturingssysteem; van de meeste recente versie tot de oudste van 2009.
Weet je niet zeker welke versie van het besturingssysteem jouw iPhone of iPad heeft? Open dan de Instellingen-app, tik op Algemeen en vervolgens op Info. Daar vind je de softwareversie.

Klik hieronder voor links naar de handleidingen.

 iPhone handleidingen
 
 iPad handleidingen
   

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.