Geavanceerde iPhone en iPad tips

iPhone iPad Op deze pagina vind je geavanceerde tips om nog meer te doen met je iPhone of iPad.

Bij veel tips staat een kleine schermkopie. Tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Een gratis app toevoegen aan je iPhone of iPad

Een betaalde app toevoegen aan je iPhone of iPad

Gebruik twee apps tegelijk: split view en slide over

Open een app meerdere keren met de appstrip

Verberg apps die je niet vaak gebruikt

Maak een "opdracht" voor handelingen die je vaak verricht

Werk met bestanden en mappen in de Bestanden-app

Bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive

Je 06-nummer wel of niet weergeven bij degene die jij belt

Gebruik tekstvervanging voor woorden die je vaak typt

Voeg woorden toe aan de spellingcontrole

Maak een schermkopie en bewerk deze zo nodig

Bewaar een volledige webpagina als pdf-document

Maak een scan in de Mail- en Notities-apps

Maak een e-mailgroep in iCloud en gebruik die op iPhone en iPad

Maak een back-up (reservekopie) in iCloud

Meer weten?

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.

Een gratis app toevoegen aan je iPhone of iPad

Stel, je leest in de krant of hoort van vrienden dat er een app is van Radio Veronica. Dat spreekt jou aan dus je wilt die app ook op je iPhone of iPad.

Alle beschikbare apps kun je vinden in de App Store van Apple. Apple App Store Open op je mobiele apparaat de App Store-app; het ikoontje ervan zie je hier rechts. Op de onderste regel van de App Store tik je op Zoek.
In het zoekscherm staat bovenaan een zoekveld. Typ in dat veld de naam van de app die je zoekt, in dit geval dus Radio Veronica (zie de eerste schermkopie hieronder).
Als je een paar letters van de naam hebt ingetypt, zie je eronder al een regel met de app verschijnen. Tik daarop. Je ziet dan informatie over de app met o.a. uitleg, schermafbeeldingen en beoordelingen (tweede schermkopie). Als de app geld kost, staat dat daar - maar veel apps in de App Store zijn gratis.

Tik op het knopje Download om de app op jouw apparaat te zetten (tweede schermkopie). Een rondje geeft de voortgang van de download weer. Daarna staat op het knopje Open (derde schermkopie). Tik erop om de app te openen.
Sommige apps vragen eerst toestemming zoals ook vaak voor cookies op websites gebeurt. Daarna kun je naar Radio Veronica luisteren (vierde schermkopie).

Zo makkelijk is het om een app uit de App Store op je iPhone of iPad te zetten!

iPhone iPad app toevoegen   iPhone iPad app toevoegen   iPhone iPad app toevoegen   iPhone iPad app toevoegen
Van links naar rechts: 1) Zoek naar een app. 2) Tik op de download-knop. 3) Tik na de download op de open-knop. 4) Nu kun je de app gebruiken.

Let op:

 

Een betaalde app toevoegen aan je iPhone of iPad

iPhone iPad app opwaardeerkaartje Sommige apps kosten geld, vaak een klein bedrag. Veel apps zijn gratis, maar bieden bij gebruik de mogelijkheid om tegen betaling extra functies te gebruiken.

Je wilt natuurlijk op een veilige manier betalen, zonder enig risico te lopen met bank- of credit cardgegevens. Gelukkig is dat mogelijk: je kunt een App Store en iTunes cadeaubon (een opwaardeerkaartje) kopen in winkels en online.
Het bedrag daarvan stort je op je Apple-account; je verhoogt daarmee het tegoed van je Apple-ID. Vervolgens kun je het besteden om apps te kopen, je iCloud-opslagruimte te vergroten, je te abonneren op Apple Music en op Apple TV+ etc.

Naast het gebruik van een cadeaubon zou je ook betaalmethode iDeal kunnen gebruiken om je tegoed te verhogen. Daarbij moet je echter je volledige naam en adres verstrekken. Bij een cadeaubon is dat niet nodig.

Bij de kassa van de supermarkt zie je vaak een bord met allerlei cadeaubonnen. Daar zitten ook Apple-cadeaubonnen bij met waarden van bijv. 15, 25 of 50 euro.
Ook online kun je bijv. bij Albert Heijn a of Primera a zo'n kaartje kopen.

Na aankoop van een cadeaubon kun je deze inwisselen op je iPhone of iPad om je Apple-ID tegoed te verhogen. Dat doe je via de de App Store-app op je mobiele apparaat (het kan ook via de Instellingen-app zoals je hier kunt lezen):

iPhone iPad saldo opwaarderen   iPhone iPad saldo opwaarderen   iPhone iPad saldo opwaarderen
Van links naar rechts: 1) Tik op het poppetje in de App Store-app. 2) Je ziet je huidige tegoed. Tik op "Wissel cadeaubon of code in". 3) Gebruik de camera of voer de code in.

Nu kun je een betaalde app aan je iPhone of iPad toevoegen. Ga weer zoals in de vorige tip staat naar de App Store en zoek daar de app die je wilt kopen, bijv. GoodNotes 5 - je ziet de prijs in de blauwe knop staan (eerste schermkopie hieronder). Tik op die knop en bevestig je aankoop met je toegangscode, touch ID of face ID (tweede schermkopie). Daarna wordt de app zoals gebruikelijk toegevoegd aan je apparaat.

iPhone iPad app kopen   iPhone iPad app kopen
Links: Tik op de knop met de aankoopprijs. Rechts: Bevestig de aankoop.

Cadeaubon toevoegen via de Instellingen-app
Lukt het je niet om de cadeaubon via de App Store aan je Apple-ID toe te voegen, dan kun je het ook via de Instellingen-app doen:

 

Gebruik twee apps tegelijk: split view en slide over

Deze tip gaat over Multitasking. Dat klinkt best ingewikkeld, maar waar het om gaat is eenvoudig: je krijgt meerdere apps tegelijkertijd in beeld en je kunt dus "tegelijk" meerdere dingen doen. Dit werkt met name goed op een krachtige iPad.

Deze functie is ontzettend handig. Je bent bijv. een e-mail aan het schrijven en je wilt er een paar foto's aan toevoegen. Dan zet je de Foto's-app naast je e-mail; je bladert door de foto's en fotoalbums en sleept foto's gewoon naar de e-mail.
Hieronder volgen meer voorbeelden met filmpjes. Eerst even over de verschillen tussen split view en slide over:

Split view

Bij split view "splits" je het scherm in tweeën: één app komt dan in het linkerdeel van het scherm, een andere app komt in het rechterdeel. Dat kan precies 50-50 zijn, maar ook 1/3 - 2/3: je kunt de scheidslijn in het midden naar links en rechts slepen om de ene app meer ruimte te geven dan de andere:

Drie voorbeelden van split view.
Hierbij splits je het scherm in tweeën, zodat je twee apps "tegelijk" kunt gebruiken.

iPhone iPad split view   iPhone iPad split view   iPhone iPad split view
Links: E-mail en Safari. Midden: Notitie en Muziek. Rechts: E-mail en Foto's.

 

Slide over

Bij slide over "schuif" je een venster over het scherm van de app waarmee je bezig bent. Het tweede venster neemt altijd 1/3 van het scherm in beslag; je kunt het links of rechts plaatsen.
Bijzonder hierbij is dat je verschillende apps als slide over kunt gebruiken. Die "liggen dan over elkaar heen" en je kunt er doorheen bladeren. Zo heb je veel apps binnen handbereik.

Twee voorbeelden van slide over.
Hierbij schuif je een venster met een app over het scherm van een andere app, zodat je twee apps "tegelijk" kunt gebruiken.

iPhone iPad slide over   iPhone iPad slide over
Links: de Notitie is over de Podcasts-app geschoven. Rechts: de E-mail is over de Safari-app geschoven.

 

Gebruik het multitaskingmenu

Vanaf iPadOS 15 kun je het multitaskingmenu gebruiken voor split view en slide over. Tijdens gebruik van een app open je dit menu door bovenaan het scherm op de drie puntjes te tikken:

iPhone iPad multitaskingmenu

Daarmee verschijnt het multitaskingmenu:

iPhone iPad multitaskingmenu

Zoals je ziet staan er drie knoppen in het multitaskingmenu:

Ook als je split view of slide over al gebruikt kun je op de drie puntjes in een van de apps kiezen. Daarmee kun je schakelen tussen split view en slide over of terugkeren naar het volledige scherm.

Op deze webpagina van Apple a vind je meer informatie over het multitaskingmenu.

Gebruik het Dock

iPad Dock Naast het multitaskingmenu kun je ook het Dock gebruiken voor split view en slide over. Bij de eenvoudige iPhone en iPad tips heb je al kunnen lezen over het Dock: de balk met ikoontjes van apps onderin het beginscherm.
Eerst start je gewoon een app zoals je altijd doet (bijv. Safari om naar artis.nl te gaan); daarna veeg je vanaf de onderrand het Dock omhoog (veeg omhoog en houd het even stil; pas als het Dock op z'n plek staat laat je het los).

Nu staat op het scherm dus de app waarmee je startte (Safari) en onderin staat het Dock. Daarna doe je het volgende:

Voorbeelden split view

Hieronder staan drie filmpjes met voorbeelden van split view:

  1. Tijdens het schrijven van een e-mail open je Safari en sleep je een link en een foto van Safari in de e-mail.
  2. Tijdens het bekijken van foto's open je de Mail-app, maak je een nieuwe e-mail en sleep je er een paar foto's in.
  3. Je opent de Mail-app twee keer en bekijkt/vergelijkt twee e-mails. Je verandert de grootte van de vensters en sluit er een.
 
 
 
 
 

Voorbeelden slide over

Hieronder staan drie filmpjes met voorbeelden van slide over:

  1. Tijdens het schrijven van een document in de Pages-app open je de Muziek-app als slide over en speel je een muziekje af.
  2. Terwijl je in Safari aan het internetten bent, open je een e-mail als slide over; je zet het eerst rechts, dan links op het scherm. Tot slot sleep je het naar het midden om het hele scherm door de e-mail in beslag te laten nemen.
  3. Terwijl je in Safari aan het internetten bent, open je drie slide over-apps. Met het streepje onderin het slide over-venster blader je door de drie apps. Je sleept het streepje onderin omhoog om miniaturen te zien. Vervolgens sluit je de drie apps door de miniaturen een voor een omhoog te vegen.
 
 
 
 

Meer weten?

Op deze webpagina van Apple a vind je meer informatie over split view en slide over.

 

Open een app meerdere keren met de appstrip

Soms is het handig om één app meermaals te openen. Dat kun je op de iPad doen als onderdeel van de multitasking-mogelijkheden, bijv. met Safari en de Mail-app.

Het werkt als volgt:

 

iPhone iPad appstrip   iPhone iPad appstrip   iPhone iPad appstrip
Links en midden: Safari en de Mail-app met de appstrip
Rechts: de appkiezer, veeg een miniatuur omhoog om het venster te sluiten

 

Ook handig: als je een app meerdere keren hebt geopend en je wilt later weer naar een van de vensters, druk dan lang op het ikoontje van de app op het beginscherm. Tik vervolgens op Toon alle vensters en je krijgt miniaturen van alle vensters voor die app te zien.
Tik op een venster om erheen te springen of veeg een venster omhoog om het te sluiten.

 

Verberg apps die je niet vaak gebruikt

Bij de Eenvoudige iPhone en iPad tips heb je al kunnen lezen over de appbibliotheek die in iOS 14 op de iPhone en in iPadOS 15 op de iPad is geïntroduceerd. In de appbibliotheek vind je alle apps die op jouw apparaat staan.
Omdat je apps altijd in de appbibliotheek kunt vinden, kun je overwegen om apps te verbergen op je beginschermen. Je kunt zelfs een volledig beginscherm verbergen.
Daarmee bereik je dat apps die je niet vaak gebruikt minder "in de weg staan".

Om één app te verbergen laat je het ikoontje ervan wiebelen. Vervolgens tik je op het minteken en kies je Verwijder van beginscherm.
De app staat dan niet meer op het beginscherm, maar je kunt deze wel vinden in de appbibliotheek, bijv. in de alfabetisch gesorteerde lijst met alle apps. Daar kun je de app ook starten.
Je kunt een verborgen app weer terugzetten op een beginscherm door het uit de appbibliotheek te slepen naar een beginscherm.

Om een volledig beginscherm te verbergen doe je het volgende:

iPhone iPad apps verbergen   iPhone iPad apps verbergen   iPhone iPad apps verbergen   iPhone iPad apps verbergen
Een beginscherm verbergen.
Achtereenvolgens: start met drie beginschermen, laat de ikoontjes wiebelen, haal het vinkje weg bij de derde miniatuur, daarna zijn er nog twee beginschermen.

Om een verborgen beginscherm weer te tonen, volg je dezelfde stappen, maar dit keer plaats je een vinkje bij de desbetreffende miniatuur.

Maak een "opdracht" voor handelingen die je vaak verricht

iPhone iPad Opdrachten-app Dit een tip voor gevorderden! Op de iPhone en iPad kun je de Opdrachten-app gebruiken om handelingen die je regelmatig uitvoert te automatiseren.

Als je bijv. vaak foto's maakt en het leuk vindt daarvan collages te maken, dan zou je een "opdracht" kunnen maken die het volgende doet: jij kiest foto's, de opdracht maakt er een collage van en plaatst die in een fotoalbum dat je daarvoor hebt gemaakt. Dat scheelt je elke keer weer een hoop werk!

Er zijn al veel standaard opdrachten waaruit je kunt kiezen. En gelukkig kun je zelf ook opdrachten maken, want vaak wil je iets net even anders.
Een opdracht bestaat uit een aantal taken (een aantal stappen). In de Opdrachten-app kies jij elke taak uit en verfijn je elke taak met jouw specifieke wensen. De opdracht krijgt een naam en die kun je vervolgens bijv. vanaf het beginscherm uitvoeren (of door Siri laten doen).

Er zijn veel mogelijkheden. En er is uitgebreide documentatie, zowel in de app als op deze webpagina van Apple a.

Voorbeeld: opdracht om een fotocollage te maken

In het filmpje hieronder wordt een opdracht gemaakt om een fotocollage samen te stellen en in een album op te slaan. Jij kiest uiteraard de foto's die in de collage moeten komen. De opdracht maak je als volgt:

  1. Start de Opdrachten-app en tik bovenin op de grote + om een nieuwe opdracht te maken.
  2. Als eerste geef je een naam aan de opdracht: Maak collage.
  3. In het rechterdeel van het scherm kies je taken. Als eerste zoek je naar foto's voor de Foto's-app. Nu krijg je een lijst met alle taken die je met de Foto's-app kunt uitvoeren. Tik op Selecteer foto's want je wilt foto's selecteren voor de collage.
    De taak verschijnt links in beeld. Tik op de regel Toon meer en zet het schuifje bij "Selecteer meerdere" aan, want een collage heeft natuurlijk meerdere foto's. Dit is nu de eerste taak in de opdracht.
  4. Je wilt dat de geselecteerde foto's in een collage worden samengevoegd. Typ Samenvoegen in het zoekveld en tik daaronder op "Voeg afbeeldingen samen". Dit is de tweede taak in de opdracht, maar deze is nog niet af. Tik in de taak op Horizontaal en kies optie In een raster, dat is wel zo mooi voor een collage.
    Zo kun je een taak dus verfijnen. Tik in de taak maar eens op Foto's om de mogelijkheden te zien (maar je hoeft daar verder geen keuze te maken).
  5. Nu moet de collage ergens worden bewaard. Typ Bewaren in het zoekveld en tik daaronder op de Foto's-app. Tik vervolgens in de lijst met foto-taken op Bewaar in fotoalbum. Dit is de derde taak in de opdracht. Je zou in plaats van fotoalbum "Recent" een andere kunnen kiezen, maar dat kun je later doen.
  6. De opdracht is klaar! We zetten een ikoontje ervan op het beginscherm. Vanaf nu kun je zo vaak als je wilt op dat ikoontje tikken om telkens weer een mooie collage te maken. Als je dat doet, kies je eerst foto's. Daarna kun je in de Foto's-app in fotoalbum Recent de collage vinden.
  7. Je kunt later de opdracht nog aanpassen, bijv. met een vierde taak om de collage per e-mail te versturen. En met een vijfde taak, en een zesde...

 

In het filmpje wordt een Opdracht gemaakt om een fotocollage samen te stellen en op te slaan in fotoalbum "Recent".

iPhone iPad apps opdrachten galerij De opdrachten die al gemaakt zijn en die jij kunt toevoegen in de Opdrachten-app vind je in de Galerie. Nadat je de Opdrachten-app hebt geopend tref je de Galerie aan in de linkerbalk.

Tip: Kijk hier bij de iPhone en iPad beveiligingstips voor een opdracht waarmee je apps kunt vergrendelen.

Werk met bestanden en mappen in de Bestanden-app

iPhone iPad Bestanden-app Zoals een Windows computer de verkenner heeft om bestanden en mappen te gebruiken en te organiseren, zo vind je op de iPhone en iPad de Bestanden-app.

Met deze app kun je bij jouw persoonlijke bestanden die op de iPhone of iPad zijn opgeslagen en bij bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen.
Daarbij is het wel zo dat Apple niet toestaat dat je "overal" bij kunt... bijv. muziek in de Muziek-app, films en series in de Apple TV-app en e-books in de Boeken-app zijn afgeschermd. Dat heeft o.a. met rechten te maken.

Ondanks deze beperkingen is de Bestanden-app bijzonder handig. Via de cloud en (op nieuwere iPads) via een usb-stick kun je bestanden op het apparaat zetten en ervan afhalen.
Zo kun je bijv. mappen op je iPhone of iPad maken en daarin je eigen muziek, films, foto's, documenten etc. kopiëren. Die kun je dan in de Bestanden-app afspelen, bekijken en bewerken.
Hieronder staat een voorbeeld met iCloud Drive.

De navigatiekolom

iPhone iPad Bestanden-app De Bestanden-app toont links een navigatiekolom en rechts bestanden en mappen.
Je kunt de navigatiekolom aanpassen: tik rechtsboven in de kolom op het rondje met drie puntjes en vervolgens op Wijzig navigatiekolom. Zo kun je o.a. cloud-accounts opnemen, de volgorde van locaties veranderen en tags een naam geven.
Tik in de navigatiekolom op een locatie en rechts verschijnen de bestanden en mappen in die locatie.

Mappen maken

iPhone iPad Bestanden-app Een map toevoegen is eenvoudig: tik op het ikoontje van de map met plusteken; daarna kun je meteen een naam aan de nieuwe map geven.

Bestanden/mappen openen en bewerken

Tik één keer op een bestand om het te openen. Op die manier speel je muziek af, start je een filmpje, bekijk je een foto, open je een document etc.
iPhone iPad Bestanden-app Druk lang op een bestand of map en je krijgt een lijst met opties: bijv. om te kopiëren, verplaatsen, verwijderen, naam te wijzigen, tag toe te voegen, te delen en meer.
Als je lang op een map drukt, krijg je ook de optie om er een favoriet van te maken. Daarmee komt de map in de navigatiekolom bij Favorieten te staan.

Misschien vind je het handiger om een bestand of map naar een andere map te slepen - ook dat is mogelijk.

Een usb-stick gebruiken

iPhone iPad Bestanden-app usb-stick De nieuwste iPhones en recente iPads hebben een usb-c aansluiting om het apparaat op te laden. Deze aansluiting kun je ook gebruiken om er een usb-stick in te plaatsen.
Zo kun je bestanden van je mobiele apparaat op de stick zetten, of bestanden van bijv. een computer ernaar kopiëren. Na het plaatsen van een usb-stick verschijnt deze als locatie in de Bestanden-app van je iPhone of iPad.

iPhone iPad Bestanden-app usb-stick gebruiken

Extra handig is het gebruik van een usb-stick met zowel usb-c als usb-a, bijv. de SanDisk Ultra Dual Drive. Die kun je op de iPhone/iPad en op elke computer aansluiten.

Zoeken en tags gebruiken

In het rechterdeel van het scherm staat bovenaan een zoekveld. Zo vind je bestanden en mappen eenvoudig terug.

Je kunt tags gebruiken om bij elkaar horende bestanden en mappen terug te vinden:

Ook handig

Bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive

iPhone iPad bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive Hierboven heb je gelezen over de Bestanden-app op je iPhone of iPad. Een van de locaties die je in de Bestanden-app kunt openen is iCloud Drive.

iCloud Drive is een onderdeel van iCloud, de cloud van Apple waar bestanden van jouw iPhone of iPad kunnen worden opgeslagen. Zo staat o.a. de reservekopie van je mobiele apparaat in iCloud.

Bestanden in iCloud Drive kun je op verschillende apparaten bekijken en gebruiken, bijv. je Mac, iPhone en iPad. En ook met Windows:

Als je incidenteel een bestand wilt uitwisselen kun je het ook als bijlage in een e-mail naar jezelf sturen en op het andere apparaat openen.

Apple biedt twee mogelijkheden om bestanden in iCloud Drive te zetten:

  1. Je kunt zelf bestanden kopiëren.
  2. Je kunt automatisch bestanden kopiëren (synchroniseren) door een programma op je Windows computer te installeren.

Je leest hieronder over deze mogelijkheden.

1. Zelf bestanden kopiëren

1a. Windows ➔ iCloud Drive ➔ iPhone/iPad

Om bestanden met je Windows computer in iCloud Drive te zetten en vervolgens op je iPhone of iPad te openen doe je het volgende:

  1. Ga op je computer naar https://www.icloud.com/ a en log in met je Apple-ID.
  2. Klik in het welkomscherm op het ikoontje van iCloud Drive:
    iPhone iPad bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive
  3. Je krijgt de mappen te zien die in jouw iCloud Drive staan:
    iPhone iPad bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive
  4. Het iPhone iPad mappen maken is handig om een aparte map te maken voor bestanden die je gaat uitwisselen tussen je computer en je iPhone of iPad. Klik daarvoor bovenin het iCloud-venster op het ikoontje van een map met plusteken. Geef de map bijv. de naam Windows-iPad:
    iPhone iPad bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive
  5. Dubbelklik op de map die je net hebt gemaakt. Uiteraard is die nog leeg:
    iPhone iPad bestanden van en naar je computer kopiëren met iCloud Drive
  6. Je kunt bestanden van je Windows computer naar deze map kopiëren. Gebruik daarvoor de manier die je het handigst vindt: Let op: Zoals je al las, kun je alleen bestanden kopiëren. Je kunt niet een map kiezen om naar iCloud Drive te kopiëren. Je kunt wel meerdere bestanden selecteren om in één keer te kopiëren.
  7. Jouw bestanden worden nu gekopieerd naar iCloud Drive. Afhankelijk van de grootte van de bestanden kan dat even duren. Per bestand toont een balkje hoever het kopiëren gevorderd is. Daarna herken je het soort bestand aan het miniatuur:
    iPhone iPad iCloud Drive
  8. De bestanden van je computer staan nu in iCloud Drive. Open op je iPhone of iPad de Bestanden-app en tik in de navigatiekolom op iCloud Drive. Daar zie je dezelfde mappen als zojuist op de computer:
    iPhone iPad iCloud Drive
  9. Tik op de map Windows-iPad. Het zal je niet verbazen dat daar de bestanden staan die je zojuist met de computer hebt toegevoegd:
    iPhone iPad iCloud Drive
  10. Je kunt de bestanden nu openen op je iPhone of iPad door erop te tikken. Als je een bestand wilt opslaan op je mobiele apparaat zodat het ook zonder internetverbinding kan worden gebruikt, druk dan lang op dat bestand, kies Kopieer, ga in de navigatiekolom naar de locatie Op mijn iPhone (of iPad), kies daar zo nodig een map, druk lang op de onderste regel (waar staat hoeveel ruimte nog beschikbaar is) en tik op Plak.

1b. iPhone/iPad ➔ iCloud Drive ➔ Windows

Om bestanden met je iPhone of iPad in iCloud Drive te zetten en vervolgens op je Windows computer te openen doe je het volgende:

  1. Als voorbeeld nemen we een bijlage die je in een e-mail ontvangt. iPhone iPad bestanden uploaden Tik op de bijlage in de e-mail om deze te openen en tik vervolgens op het Delen-ikoontje. In het menu dat verschijnt tik je op Bewaar in Bestanden:
    iPhone iPad iCloud Drive
  2. Daarna tik je op iCloud Drive en vervolgens kies je de map in iCloud Drive waar je de e-mailbijlage wilt opslaan, bijv. de map Windows-iPad die we in het eerdere voorbeeld maakten. Tik tot slot rechtsboven op Bewaar:
    iPhone iPad iCloud Drive
  3. De e-mailbijlage staat nu in iCloud Drive. Als je wilt kun je dit nog even checken in de Bestanden-app:
    iPhone iPad iCloud Drive
  4. Ga nu op je computer naar https://www.icloud.com/ a en log in met je Apple-ID.
  5. Klik in het welkomscherm op het ikoontje van iCloud Drive:
    iPhone iPad iCloud Drive
  6. Je krijgt de mappen te zien die in je iCloud Drive staan:
    iPhone iPad iCloud Drive
  7. Dubbelklik op de Windows-iPad map. Daar vind je de e-mailbijlage die daar zojuist op de iPad is geplaatst:
    iPhone iPad iCloud Drive
  8. Dubbelklik op de e-mailbijlage om de inhoud te zien. iPhone iPad bestanden downloaden Als je een bestand wilt opslaan op je computer zodat het ook zonder internetverbinding kan worden gebruikt, klik er dan één keer op om het te selecteren en klik daarna bovenin het iCloud-venster op het ikoontje van een wolk met pijltje naar beneden.
    Afhankelijk van je browser klik je daarna op Opslaan en kies je een map; standaard komt het bestand terecht in de Downloads-map op je computer. Gebruik de verkenner om naar die map te gaan.
  9. Nu de e-mailbijlage op je computer staat, zou je het bestand kunnen verwijderen uit iCloud Drive om ruimte te besparen. iPhone iPad prullenbak iCloud Daarvoor klik je één keer op het bestand in iCloud Drive en klik je daarna bovenin het venster op het ikoontje met de prullenbak.

2. Automatisch bestanden kopiëren

Als je zeer regelmatig bestanden wilt uitwisselen tussen je iPhone/iPad en je Windows computer dan kun je het synchronisatietool iCloud voor Windows van Apple gebruiken. Ook foto's kun je op deze manier uitwisselen.
Je installeert het tool op je Windows computer en stelt een aantal opties in. Daarna worden bestanden continu automatisch gesynchroniseerd. Dit werkt wel belastend voor je computer.

Informatie over het downloaden, installeren en configureren van iCloud voor Windows lees je op deze webpagina van Apple a .

 

Je 06-nummer wel of niet weergeven bij degene die jij belt

iPhone nummer weergeven Als jij iemand belt met je iPhone dan krijgt die persoon jouw 06-nummer te zien. Da's handig, maar niet altijd... Er zijn situaties waarbij je "anoniem" wilt blijven.

Het is mogelijk om de nummerherkenning aan en uit te zetten: open de Instellingen-app en tik op Telefoon.
Onder het kopje "Gesprekken" staat Nummerherkenning; tik daarop en zet het schuifje Uit (op grijs) om anoniem te bellen.
Zet het schuifje Aan (op groen) om je nummerweergave aan te zetten.

Gebruik tekstvervanging voor woorden die je vaak typt

iPhone iPad tekstvervanging Er zijn van die woorden en zinnen die je vaak typt. Bijvoorbeeld aan het eind van een e-mail: soms schrijf je Met vriendelijke groet, Jan, soms schrijf je Groet, Jan. En bij elke mail typ je weer die woorden.

Zou het niet handig zijn als je slimme afkortingen bedenkt, bijv. mvgj en gj, en dat je iPhone of iPad die letters automatisch vervangt door de bijbehorende e-mailgroet? Nou, dat kan!

Ga naar de Instellingen-app en tik op Algemeen > Toetsenbord > Tekstvervanging. Tik daar op de +, voer de afkorting in bij Trefwoord en de volledige tekst bij Zin (zie de afbeelding met het voorbeeld).

Vanaf nu typ je onder je e-mail de twee of vier letters en druk je op de spatiebalk. Kijk maar naar het filmpje:

Voeg woorden toe aan de spellingcontrole

Als je een typfoutje maakt, toont de iPhone of iPad een rood streepje onder het foutieve woord. Tik erop en kies het juiste woord. Heel gewoon, zo werkt spellingcontrole.
Wat helaas ontbreekt, is de mogelijkheid om woorden toe te voegen aan het woordenboek dat je mobiele apparaat gebruikt. Maar niet getreurd, er is een truc!

Je kunt een (volgens het woordenboek) foutief woord in tekstvervanging opnemen. In dat geval wordt het niet langer als fout beschouwd.
Over tekstvervanging las je al in de vorige tip. Als je daar een "foutief" woord als Zin opgeeft en het Trefwoord leeg laat, dan zal de spellingcontrole het woord als goed beschouwen.

Dus als je bijv. de naam "adamcomputerhulp" niet langer als foutief onderstreept wilt zien, dan voeg je het daar toe.
NB Mocht dit niet meteen werken, sluit dan even de app af waarin je typt en start deze opnieuw.

iPhone iPad tekstvervanging   iPhone iPad tekstvervanging   iPhone iPad tekstvervanging
Links is "adamcomputerhulp" fout.
Na toevoeging aan tekstvervanging (midden) is het woord goed (rechts).

 

Maak een schermkopie en bewerk deze zo nodig

Wat je ook doet op de iPhone of iPad, wat op je scherm staat kun je bewaren. Een website in Safari, een bericht in WhatsApp, de lijst met e-mailmappen in de Mail-app - van alles kun je een schermkopie maken.

Om een schermkopie te maken druk je tegelijkertijd op twee knoppen:

Nadat je op de twee knoppen hebt gedrukt, hoor je het geluid van een foto-opname en zie je linksonder een miniatuur van de schermkopie. Na 3 seconden verdwijnt die uit beeld. Daarmee is de schermkopie opgeslagen in de Foto's-app. Daar kun je de afbeelding dus bekijken en evt. verder gebruiken. Dit zie je in de eerste video hieronder.

Als je op de twee knoppen hebt gedrukt en je tikt daarna op de miniatuur linksonder op je scherm, dan kun je de schermkopie meteen bewerken (bijv. bijsnijden, kleurstiften gebruiken) en delen. Dit zie je in de tweede video hieronder.

De schermkopie wordt opgeslagen in de Foto's-app:

 

Bewerk een schermkopie en verstuur het resultaat per e-mail:

 

Links: De schermkopie wordt opgeslagen in de Foto's-app.
Rechts: Bewerk een schermkopie en verstuur het resultaat per e-mail.

 

Tip: Zet schermkopieën in een pdf-document
Stel, je sluit een abonnement af via een website. Daarbij maak je schermkopieën van de stappen die je doorloopt. Aan het einde van de rit heb je in de Foto’s-app de schermkopieën staan. Beetje rommelig, die losse afbeeldingen - het zou handig zijn om ze in één pdf-document te bewaren.
Dat bereik je als volgt: selecteer in de Foto’s app de afbeeldingen met de schermkopieën, tik op het Delen-ikoontje en kies de Boeken-app. Daarop opent de Boeken-app en deze toont een pdf met de schermkopieën. Tik daar vervolgens op het Delen-ikoontje om het document bijv. per e-mail aan jezelf te sturen. Handig voor je administratie.

 

Bewaar een volledige webpagina als pdf-document

In de vorige tip las je hoe je een schermkopie kunt maken. Daarmee bewaar je in principe niet meer dan wat op één scherm staat.
Soms is het handig om een volledige webpagina te bewaren. Bijv. omdat er informatie op staat over een vakantieadres, een geneesmiddel met uitleg of tips over iPhones en iPads...
Er zijn verschillende manieren om een volledige webpagina als pdf-document te bewaren. De pdf kun je vervolgens opslaan op je apparaat of bijv. per e-mail versturen.

Hieronder lees je over verschillende manieren om dit te doen. Soms werkt de ene manier makkelijker voor een webpagina dan een andere. De Wikipedia-pagina over Amsterdam wordt gebruikt als voorbeeld.

Bewaar een webpagina met de Delen-functie

Ga in Safari naar de webpagina, tik op het Delen-ikoontje Delen en tik daarna bovenin het venster op Opties.
In het menu met opties staat standaard "Automatisch" aangevinkt; dit betekent dat je een link naar de webpagina deelt. Je wilt echter een pdf-document. Tik in het menu dus op Pdf om die optie te kiezen:

iPhone iPad Safari webpagina bewaren   iPhone iPad Safari webpagina bewaren
Links: Tik op Opties, rechts: Kies formaat Pdf.

Tot slot kies je Bewaar in Bestanden om het document op te slaan. Of je zou het via E-mail of Gmail aan jezelf te sturen.

Bewaar een webpagina met de Schermkopie-functie

Ga in Safari naar de website, maak een schermkopie en tik op de miniatuur linksonder. Bovenin het venster met de schermkopie staan twee knoppen: Scherm en Paginavullend (afbeelding 1 hieronder).
Klik op Paginavullend en je krijgt de volledige webpagina als pdf te zien. Rechts verschijnt een kolom met alle pagina's van de pdf; blader er maar eens doorheen. Zoals je ziet is het één lang verhaal (afbeelding 2 hieronder).
Je kunt de pdf e-mailen via het Delen-ikoontje of bewaren in de Bestanden-app door op Gereed te tikken.

iPhone iPad webpagina bewaren   iPhone iPad webpagina bewaren
Links: Met de Scherm-knop krijg je een deel van het geheel.
Rechts: Met de Paginavullend-knop krijg je een volledige pdf.

 

Bewaar een webpagina met de Boeken-app

Ga in Safari naar de website, tik op het Delen-ikoontje Delen en tik daarna op de Boeken-app (afbeelding 1 hieronder).
De webpagina wordt nu omgezet in een pdf-document met bladzijden en opent meteen in de Boeken-app. Tik daar op het Delen-ikoontje als je de pdf buiten de Boeken-app wilt gebruiken. Rechtsboven zie je het aantal pagina's in het document: maar liefst 40 (afbeelding 2 hieronder)!

iPhone iPad webpagina bewaren   iPhone iPad webpagina bewaren
Links: Tik op Delen en daarna op de Boeken-app.
Rechts: Je kunt de pdf lezen (en evt. delen) in de Boeken-app.

 

Maak een scan in de Mail- en Notities-apps

iPhone iPad scannen Wil je een document scannen om meteen als bijlage aan iemand te e-mailen? Tik dan bij het maken van de e-mail boven het toetsenbord op het scan iPhone iPad scannen ikoontje (zie de afbeelding hiernaast).

Of wil je een document scannen om op te slaan op je apparaat? Dat kun je in de Notities-app doen. Open een notitie, tik boven het toetsenbord op het ikoontje van de fotocamera en tik dan op Scan documenten.

 

Maak een e-mailgroep in iCloud en gebruik die op iPhone en iPad

Misschien heb je ooit geprobeerd op de iPhone of iPad een e-mailgroep te maken. Handig natuurlijk als je vaak e-mailt met een groep vrienden, collega's, familie etc. Maar zoals je merkte, lukt dat niet...

Gelukkig is er toch een oplossing: ga op een Windows-computer of Mac naar icloud.com a en log in met je Apple-ID. Daar kun je in de Contacten-sectie wel een groep maken!

Vervolgens kun je de groep gebruiken op je iPhone en iPad. Zorg er wel voor dat je op je mobiele apparaat in de Instellingen-app bij de iCloud-opties het synchroniseren van Contacten aan hebt staan.

In de filmpjes hieronder zie je eerst hoe je een e-mailgroep maakt in iCloud. Daarna gebruik je de e-mailgroep op een iPhone of iPad.

 

Maak een back-up (reservekopie) in iCloud

Het is zeer aan te raden om van je iPhone of iPad automatisch een reservekopie te laten maken in iCloud. Je kunt dat in de instellingen opgeven, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Standaard krijg je van Apple 5 Gb opslagruimte in iCloud. Dat is doorgaans genoeg voor belangrijke instellingen en app-informatie. Als je bijv. ook veel foto's en filmpjes in de iCloud wilt opslaan, dan heb je mogelijk meer ruimte nodig. Je kunt opslagruimte bijkopen: bijv. voor 1 euro per maand krijg je 50 Gb. Kijk voor meer informatie op deze webpagina van Apple a.

Mocht er ooit iets mis gaan met je iPhone of iPad dan heb je dankzij de reservekopie je belangrijkste gegevens nog. En als je een nieuw apparaat aanschaft kun je de reservekopie van je huidige/oude apparaat gebruiken om er jouw gegevens op te zetten.
Op deze webpagina van Apple a lees je wat er standaard in de reservekopie wordt meegenomen.

Voor het automatisch laten maken van de reservekopie open je de Instellingen-app:

iPhone iPad back-up (reservekopie) in iCloud   iPhone iPad back-up (reservekopie) in iCloud   iPhone iPad back-up (reservekopie) in iCloud
Van links naar rechts: 1) De ruimte die jouw apparaat gebruikt in de iCloud. 2) Zorg dat de iCloud-reservekopie Aan staat. 3) Hier lees je wanneer de reservekopie automatisch wordt gemaakt. Je kunt zelf ook het maken van de reservekopie starten.

 

Meer weten?

1   Heb je ook een Mac? Kijk dan eens bij de Geavanceerde Mac-tips naar de vele mogelijkheden om je iPhone of iPad te laten samenwerken met de Mac.
Andere aanraders voor de iPhone en iPad zijn de beveiligingstips en de Google-apps die ook goed op de Apple-apparaten werken.

2   Op de Apple Support-website tref je handleidingen aan voor de iOS en iPadOS besturingssystemen; van de meest recente versie tot de oudste van 2009.
Weet je niet zeker welke versie van het besturingssysteem jouw iPhone of iPad heeft? Open dan de Instellingen-app, tik op Algemeen en vervolgens op Info. Daar vind je de softwareversie.

Klik hieronder voor links naar de handleidingen.

 iPhone handleidingen
 iPad handleidingen

3   iPhone en iPad Boeken-app Ook handig: lees de handleiding voor jouw iPhone of iPad in de Boeken-app op je mobiele apparaat.

Open de Boeken-app, tik op Zoek en typ Handleiding iPhone of Handleiding iPad. Je krijgt een lijst met gevonden handleidingen. Tik bij een handleiding op de Download-knop en je kunt je verdiepen in alle mogelijkheden van jouw apparaat.

iPhone en iPad handleiding   iPhone en iPad handleiding
Links: Handleidingen in de Boeken-app voor de iPhone, rechts voor de iPad.

4   Veel apps en services van Apple werken in het Nederlands. Maar niet alle. Bijvoorbeeld de handige Livetekst-functie, waarmee je tekst uit foto's kunt halen, werkt niet volledig in het Nederlands.
Een overzicht van ondersteunde talen per "feature" vind je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

5   Tot slot: werkt een app niet goed op je iPhone of iPad? Doet bijvoorbeeld Apple Music het niet of kun je jouw bestanden in iCloud niet bereiken? Kijk dan op de System Status webpagina van Apple Computerhulp om na te gaan welke diensten wel en niet beschikbaar zijn.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.