Speel een quiz met Kahoot!

Kahoot! quizzen

Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij je Kahoot! zou kunnen gebruiken. Een handig tool waarmee je quizzen, enquêtes, peilingen e.d. kunt maken.
Kahoot! werkt volledig online: je toont de quiz vanaf de Kahoot!-website en deelnemers gebruiken hun computer, smartphone of tablet om de vragen te beantwoorden.
Voor het maken van een quiz heb je een gratis Kahoot!-account nodig. Voor het spelen van een quiz is geen account vereist.

De basisversie van Kahoot! is gratis. Daarmee kun je voor persoonlijk gebruik quizzen maken bestaande uit meerkeuzevragen en waar/niet waar-vragen. En die kun je met max. 10 personen spelen. Over deze gratis versie gaat dit onderwerp.
Er zijn ook verschillende betaalde premium-versies met meer soorten vragen die je met grotere aantallen deelnemers commercieel kunt gebruiken.

Tip: Bij de uitleg hieronder staan veel kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Inhoudsopgave

Kahoot! in het kort

Een quiz maken

Een quiz spelen

Meer weten?

Kahoot! in het kort

Kahoot! werkt in de browser op computers, smartphones en tablets. Dus bijv. in Chrome, Firefox, Edge en Safari. Voor mobiele apparaten is er ook een app. Die zou je uit de Apple App Store Computerhulp of de Google Play Store Computerhulp kunnen downloaden, maar echt nodig is dat niet.

Voor het maken en spelen van een quiz doorloop je in grote lijnen de volgende stappen:

Een quiz maken (in het kort)

 1. Je gaat naar https://kahoot.com/ Computerhulp en maakt daar een gratis Kahoot!-account.
 2. Op de website maak je vervolgens de quiz.
 3. Je test de quiz om na te gaan of alles klopt.
 4. Jouw quiz wordt opgeslagen in de bibliotheek van jouw Kahoot!-account.

Kahoot! bibliotheek
In de bibliotheek van jouw Kahoot!-account staan de quizzen die je hebt gemaakt.

Een quiz spelen (in het kort)

 1. Met een groepje mensen ga je de quiz spelen. Jij bent de "quizmaster" en verbindt jouw computer, smartphone of tablet met een TV of beamer zodat iedereen jouw scherm ziet.
 2. Om een quiz te spelen ga je naar je account op https://kahoot.com/ Computerhulp. In de bibliotheek klik je bij de quiz op Start. Kahoot! toont dan een pincode voor de deelnemers.
 3. Elke deelnemer gaat op zijn of haar computer, smartphone of tablet naar https://kahoot.it/ Computerhulp en typt de pincode in, alsmede een naam of nickname.
 4. Een voor een worden de vragen op jouw scherm getoond.
 5. Tussen de vragen door krijg je de namen te zien van degenen die het hoogst scoren.
 6. Na de laatste vraag toont Kahoot! een podium met de namen van de nummers drie, twee en... de winnaar!

Kahoot! bibliotheek   Kahoot! bibliotheek   Kahoot! bibliotheek
Links: een vraag op het scherm van de quizmaster.
Midden: de antwoorden waaruit een deelnemer op een smartphone kan kiezen.
Rechts: het podium na beantwoording van alle vragen.

Tot zover dit beknopte overzicht. Hieronder lees je in detail hoe je een quiz maakt en speelt.

Een quiz maken

Kahoot! heeft ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn veel "openbare" quizzen die door anderen zijn gemaakt en die jij kunt spelen of gebruiken. Je kunt materiaal voor scholen vinden, cursussen maken en groepen toevoegen om met anderen samen te werken.
Er zijn betaalde upgrades mogelijk waarmee je bijv. extra vraagsoorten, sjablonen, thema's en achtergronden kunt toepassen. En nog veel meer.
Laat je in het begin dan ook niet teveel afleiden door al die extra's.

Om een eerste quiz te maken volg je deze stappen:

 1. Maak eenmalig een gratis Kahoot!-account. Ga hiervoor naar https://kahoot.com/ Computerhulp en klik bovenaan op Sign up. Kies accounttype Persoonlijk en geef aan met wie je het vaakst Kahoot! gaat spelen, bijv. Vrienden en familie.
  Je voert je geboortedatum in, een gebruikersnaam en je e-mailadres; daarbij geef je ook een wachtwoord op voor je Kahoot!-account. Klik tot slot op Aanmelden.
  Je zou meteen een betaald abonnement kunnen nemen, maar dat is niet nodig. Onder de getoonde aanbiedingen klik je dan bij Basic op Continue for free. Hierna kun je kiezen voor de Nederlandse taal.

  Je belandt vervolgens op de Start-pagina in Kahoot! waar ontzettend veel informatie staat. Het is handig om in de balk bovenaan het scherm op Bibliotheek te klikken. Dat is een overzichtelijk scherm met jouw quizzen.

  Kahoot! beginscherm   Kahoot! beginscherm
  Links: de Start-pagina in jouw Kahoot!-account.
  Rechts: de Bibliotheek-pagina in jouw Kahoot!-account.

 2. Om een quiz te maken klik je bovenaan in de bibliotheek op Maken. Daarna klik je op Kahoot. Je kunt kiezen uit een aantal quiz-sjablonen, bijv. voor een verjaardagsfeest, familiefeest en huwelijksfeest. In deze sjablonen zijn al leuke vragen en afbeeldingen opgenomen die je alleen nog maar hoeft aan te passen voor jouw feest.

  Kies echter niet zo'n sjabloon (dat kun je later uitproberen), maar klik op Maken in het eerste blokje waarboven Nieuwe kahoot staat:
  Kahoot! beginscherm

 3. Je kunt nu meteen de eerste vraag invullen. In de kolom rechts staan thema's, maar die heb je nog niet nodig; sluit deze kolom met het kruisje rechtsboven:
  Kahoot! beginscherm

  Daarmee verschijnt rechts een nieuwe kolom met bovenaan de kop Vraagtype. In deze kolom kies je het type vraag, de tijdslimiet, punten en antwoordopties:
  Kahoot! beginscherm

  Klik bij Vraagtype op het pijltje naar beneden (naast Quiz). Zoals je ziet zijn er veel verschillende vraagtypen, maar alleen de eerste twee kun je gratis gebruiken: vraagtype Quiz is een meerkeuzevraag; vraagtype Waar of niet waar is een true/false-vraag.
  Bij de andere vraagtypen staat een rondje met een ster; die zijn alleen beschikbaar bij een betaald abonnement:
  Kahoot! beginscherm

  Typ nu de vraag in. Onderin geef je de antwoorden en bij het goede antwoord zet je een vinkje. Klik in het midden van het scherm op de + om een afbeelding toe te voegen; je kunt ook vanuit de verkenner een foto in de vraag slepen. Zo krijg je je eerste vraag:
  Kahoot! quiz vraagtype

 4. Om een volgende vraag in jouw quiz op te nemen klik je in de kolom links op Vraag toevoegen. Je kunt meteen het vraagtype kiezen, bijv. Waar of niet waar:
  Kahoot! volgende vraag

  Typ de vraag, kies het juiste antwoord en voeg een foto toe, bijvoorbeeld:
  Kahoot! volgende vraag

 5. Heb je alle quizvragen ingevoerd, klik dan rechtsboven op Opslaan. Je kunt dan de titel en eventueel een beschrijving van de quiz opgeven:
  Kahoot! volgende vraag

  Je krijgt vervolgens de mogelijkheid om jouw Kahoot!-quiz te testen, meteen te spelen of met anderen te delen. Of je klikt op Klaar om de quiz op te slaan:
  Kahoot! volgende vraag

 6. Ga daarna weer naar de bibliotheek in jouw account. Daar staat de quiz:
  Kahoot! volgende vraag

 7. In de bibliotheek kun je een quiz bewerken door op het potlood te klikken. Daarmee kun je vragen veranderen, toevoegen en verwijderen.
  Via de drie puntjes kun je een quiz o.a. een andere naam geven, dupliceren en verwijderen. En als je op de Start-knop klikt, kun je de quiz spelen. Daarover lees je hieronder meer.

Nog enkele tips voor het maken van een quiz:

 

Een quiz spelen

Om een quiz te spelen volg je deze stappen:

 1. Jij, als quizmaster, meld je aan bij https://kahoot.com/ Computerhulp en gaat daar naar jouw bibliotheek. Bij de quiz die je wilt spelen klik je op Start.

  Daarop verschijnt de vraag hoeveel spelers meedoen aan je kahoot. Je kunt dan een betaald abonnement nemen voor max. 20 of 50 spelers, maar als je naar beneden bladert zie je dat je met max. 10 spelers de Basic versie kunt spelen. Klik daar op Doorgaan:

  Kahoot! spelen   Kahoot! spelen
  Klik onderin het venster op Doorgaan.

 2. Kahoot! toont een venster om aan te geven dat je voor "live kahoots" instellingen kunt aanpassen. Dat is verder niet nodig dus klik op OK. Daarna kies je voor de Klassieke modus om de quiz te spelen:
  Kahoot! spelen
 3. Je hoort een vrolijk deuntje en op je scherm verschijnt een pincode (de Spel-PIN):
  Kahoot! spelen
 4. Nu gaan de deelnemers aan de slag. Elke deelnemer opent de browser op zijn of haar computer, smartphone of tablet en gaat naar https://kahoot.it/ Computerhulp. Daar vult elke deelnemer de pincode in die op jouw quizmaster-scherm staat en tikt daarna op Bevestigen:
  Kahoot! spelen

  NB Deelnemers kunnen natuurlijk ook de qr-code op jouw scherm scannen; daarin is de website met de pincode opgenomen.

  Vervolgens vult elke deelnemer zijn of haar naam (of nickname) in en tikt op OK, start!:
  Kahoot! spelen

 5. Elke keer dat een deelnemer de pincode en zijn/haar naam heeft ingevoerd, verschijnt de naam op het scherm van de quizmaster:
  Kahoot! spelen

  Als de namen van alle deelnemers op het scherm van de quizmaster staan, klik je daar rechtsboven op Start om de quiz te beginnen.

 6. Na het aftellen van 3 naar 1 verschijnt de eerste vraag op het scherm van de quizmaster. Deze wordt eerst kort getoond, daarna zie je de vraag, de afbeelding en de mogelijke antwoorden:
  Kahoot! spelen

  Het rondje links in het midden geeft de resterende tijd aan (17 seconden in het voorbeeld). Het telt af van de tijdslimiet naar 0. Binnen die tijd moeten antwoorden binnen zijn; daarna kan niet meer worden geantwoord. Het getal rechts in het midden geeft aan hoeveel deelnemers hebben geantwoord.

  Elke deelnemer ziet op het eigen scherm alleen de kleuren en vormen van de mogelijke antwoorden en tikt op het antwoord dat hij of zij juist acht:
  Kahoot! spelen

 7. Als alle antwoorden voor een vraag binnen zijn of de tijd verstreken is, ziet iedereen op het quizmaster-scherm de ontvangen antwoorden en welke juist is:
  Kahoot! spelen

  De quizmaster klikt op Volgende waarop de tussenstand wordt getoond:
  Kahoot! spelen

  De quizmaster klikt op Volgende om de volgende vraag te tonen - een "waar of niet waar" vraag in dit voorbeeld:
  Kahoot! spelen

  Elke deelnemer ziet hierbij de volgende mogelijke antwoorden:
  Kahoot! spelen

  Als alle antwoorden voor een vraag binnen zijn of de tijd verstreken is, ziet iedereen wederom de ontvangen antwoorden en welke juist is:
  Kahoot! spelen

 8. Na de laatste quizvraag verschijnt het podium met de top 3. De confetti dwarrelt rijkelijk neer:
  Kahoot! spelen

  Misschien heb je een leuke prijs voor de winnaars!

Je kunt een quiz zo vaak spelen als je wilt. Handig om eerst even zelf uit te proberen.

 

Meer weten?

Meer informatie vind je in het helpcentrum van Kahoot! Computerhulp.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.