Luisterboeken

Luisterboeken Luisterboeken zijn boeken die worden voorgelezen. Door een betaald abonnement af te sluiten bij bijvoorbeeld Storytel of Kobo kun je met een app op je smartphone of tablet onbeperkt luisteren naar:

En nog duizenden boeken meer!

Uiteraard kun je thuis op de bank, in bed en in bad luisteren. Maar dat kan net zo makkelijk in het park, in de trein en op vakantie. Je kunt de speakers van je mobiele apparaat gebruiken, of een koptelefoon of een (draadloze) luidspreker voor het beste geluid.
Luisterboeken (ook wel audioboeken genoemd) worden vaak voorgelezen door professionele vertellers, soms door de auteur zelf.

Wat is het verschil tussen luisterboeken en podcasts?
Open Klik hier om daarover te lezen.

Ook naar podcasts kun je luisteren met bijv. je smartphone of tablet. Toch zijn podcasts anders dan luisterboeken. Podcasts zijn bijna altijd gratis, vaak van korte duur, en kunnen door iedereen worden gemaakt en op internet worden gezet.
Voor luisterboeken betaal je. Het zijn gesproken versies van "echte" boeken; boeken dus die je ook op papier in de boekhandel kunt kopen. Podcasts zijn er alleen in de luisterversie.

Klik hier om het aparte onderwerp over podcasts te lezen op deze website.

Sluit Sluit dit venster

 

De twee grootste aanbieders van luisterboeken in Nederland zijn Storytel en Kobo. Zij bieden allebei een gratis proefperiode aan, dus je kunt het eerst bij een of beide uitproberen zonder verdere verplichtingen.

Het aanbod van Nederlandse luisterboeken is bij Storytel wat groter dan bij Kobo. Bij Kobo is het wat lastiger om boeken te vinden; dit doe je namelijk via de bol.com website waar ook veel boeken staan die niet in het Kobo-abonnement vallen.
Verdere verschillen en overeenkomsten:

Storytel:

Storytel

Kobo:

Kobo

E-books van Storytel lezen op een Kobo e-reader
Veel mensen die Storytel gebruiken vragen zich af of de e-books van Storytel kunnen worden gelezen op een Kobo e-reader. Helaas is dat niet het geval.
De e-books van Storytel kun je lezen in de Storytel-app en op de Storytel-reader. Op deze webpagina van Storytel Computerhulp vind je informatie over de reader.

Hieronder lees je de belangrijkste stappen om gebruik te maken van Storytel en Kobo. Als eerste lees je over Storytel. Klik hier als je meteen naar Kobo wilt springen.

Tip: Bij de uitleg staan kleine schermkopieën. Klik of tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Luisterboeken bij Storytel

Storytel Hieronder vind je uitleg over:

App downloaden, account maken en gratis proefperiode starten

Luisterboeken kiezen in de app en ernaar luisteren

Luisterboeken kiezen op de Storytel-website

Abonnement beëindigen

App downloaden, account maken en gratis proefperiode starten

Om Storytel te gebruiken heb je een app en een Storytel-account nodig. Je kunt het account maken vanuit de app, dus is het handig eerst de app op je smartphone of tablet te zetten. Daarna maak je je account.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Storytel-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Storytel-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Om een Storytel-account te maken, start je de app op je mobiele apparaat en doorloop je de volgende stappen:

 
Open Klik hier voor schermkopieën van bovengenoemde stappen
 

De stappen om een account bij Storytel te maken:

Luisterboeken Storytel  Luisterboeken Storytel  Luisterboeken Storytel  Luisterboeken Storytel  Luisterboeken Storytel
Klik op een schermkopie voor een grotere weergave (en nogmaals om weer te verkleinen)

Sluit Sluit dit venster

 

Luisterboeken Storytel Je hebt nu een Storytel-account, maar... je kunt nog niet naar boeken luisteren. Om je gratis proefperiode te starten krijg je namelijk een e-mail met daarin de knop Begin direct met luisteren.

Tik op de knop en volg de procedure om 1 cent over te maken naar Storytel. Daarmee is je betaalmethode vastgelegd voor na de proefperiode (maar je kunt aan het eind van de proefperiode stoppen zonder een eerste maand te betalen).

Nu kun je luisterboeken kiezen en ernaar luisteren. Het kiezen kan in de app en via de Storytel-website, het luisteren gaat altijd via de app. Hieronder lees je over de mogelijkheden.

Luisterboeken kiezen in de app en ernaar luisteren

Luisterboeken Storytel Het Inspiratie-scherm van de Storytel-app toont aanbevelingen, onder meer gebaseerd op de categorieën die je hebt gekozen en door jou geluisterde boeken.

Je herkent luisterboeken aan de koptelefoon die rechtsboven een boek staat; een bril geeft aan dat je het ook als e-book kunt lezen.

Luisterboeken Storytel Tik op een titel om de details ervan te zien.

Halverwege het scherm tref je knopjes aan om meteen naar het boek te luisteren, om het te lezen (als er ook een e-book van is) en om het te bewaren.

Als je op het bewaar-hartje tikt, dan komt het boek terecht op jouw Boekenplank. Daarmee kun je het later makkelijk terugvinden.

Tik op het pijltje linksboven om terug te keren naar het overzicht.

In de app staat onderaan de meeste schermen een balk met de onderdelen waaruit de app bestaat: Inspiratie, Zoeken, Boekenplank en Profiel.

Luisterboeken Storytel app

 

Luisterboeken Storytel Als je naar een boek luistert (of je hebt het gepauzeerd), dan staat op de een na onderste regel het betreffende boek. Tik erop om het op het volledige scherm te tonen.

Luisterboeken Storytel Tik op het driehoekje onder de afbeelding om het voorlezen te pauzeren. Met de gebogen pijltjes ernaast kun je een stukje terug en vooruit springen.
Verder bieden de diverse ikoontjes de volgende mogelijkheden:

Om de details van het boek te sluiten tik je linksboven op het pijltje naar beneden. Daarmee kom je weer terug op het scherm met onderin de bekende balk (Inspiratie etc.).

Luisterboeken kiezen op de Storytel-website

Wil je op een groot computerscherm rondneuzen in de talloze boeken die Storytel aanbiedt? Ga dan naar de website van Storytel a en klik rechtsboven op Log in (of klik daar eerst op de drie streepjes en dan op Log in - afhankelijk van je apparaat).

Voer je e-mailadres en Storytel-wachtwoord in. Als eerste toont de website je accountgegevens. Bovenin de website staat een knop Zoeken, maar handiger is de knop Categorieën om boeken van jouw smaak te vinden:

Luisterboeken Storytel website

Als je op de website een boek vindt waarnaar je wilt luisteren, klik je erop en vervolgens klik je op de knop Opslaan. Daarmee verschijnt het in de app op jouw boekenplank.

Luisterboeken Storytel website

Abonnement beëindigen

Als je je abonnement wilt beëindigen of tijdelijk wilt stopzetten, dan meld je je aan op de website van Storytel a. Na het inloggen zie je meteen je accountgegevens (zo niet, tik dan bovenaan de pagina op Mijn pagina > Mijn account).

Bij abonnement zie je tot welke datum je hebt betaald (of tot wanneer je proefperiode loopt). Wil je per die datum stoppen, klik dan op de knop Beheer en vervolgens op Abonnement beëindigen.

Luisterboeken bij Kobo

Kobo Het abonnement van Kobo staat bekend onder de naam Kobo Plus. Kobo werkt samen met bol.com om luisterboeken aan te bieden. Op deze webpagina van bol.com a lees je er alles over.

Hieronder vind je uitleg over:

Account maken en de app downloaden

Abonnement afsluiten, gratis proefperiode starten

Luisterboeken kiezen en de app gebruiken

Abonnement beëindigen

Account maken en de app downloaden

Om Kobo Plus te gebruiken heb je een account en een app nodig. Als je al een account bij bol.com hebt, dan kun je die gebruiken. Zo niet, maak dan eerst een account bij bol.com via deze webpagina a.

De app waarmee je naar luisterboeken kunt luisteren heet bol.com Kobo-app.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de bol.com Kobo-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de bol.com Kobo-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Abonnement afsluiten, gratis proefperiode starten

Het Kobo Plus-abonnement kun je het beste via bol.com afsluiten, want dan kun je eenvoudig via bijv. iDeal betalen. Als je het via de website van Kobo doet, is een credit card vereist.

Let op: Bij Kobo Plus kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen:

  1. Alleen luisterboeken
  2. Alleen e-books
  3. Zowel luisterboeken als e-books

E-books kun je lezen in de bol.com Kobo-app en op een e-reader. E-books vallen buiten het onderwerp dat we nu behandelen, maar het staat je uiteraard vrij de combinatie van luisterboeken en e-books te kiezen.

Om een abonnement af te sluiten ga je naar de Kobo Plus-pagina op de bol.com website a. Klik daar op de knop Probeer Kobo Plus gratis en log in met je bol.com accountgegevens (e-mailadres en wachtwoord).
Volg de instructies om Kobo Plus aan te vragen (je kiest het juiste abonnement), je rekeningnummer te controleren (je maakt 1 cent over) en te bevestigen. Na deze stappen kun je meteen luisterboeken kiezen.

Luisterboeken kiezen en de app gebruiken

Het kiezen van luisterboeken doe je bij bol.com. Het makkelijke daarvan is dat je dat op elk apparaat kunt doen. Bijv. op je smartphone of tablet met de bol.com-app. Of met de browser op je smartphone of tablet. En ook de browser op je computer kun je gebruiken om bij bol.com luisterboeken te kiezen.

Luisterboeken Kobo Hiernaast zie je een afbeelding van de bol.com website in Chrome op een Windows computer. Bij het boek Mrs. Degas van Arthur Japin zie je een knopje met de tekst Luisterboek in Kobo Plus, Gratis voor abonnees. Klik op die knop om het boek te kunnen luisteren in de app. Je krijgt een bevestiging en daarna kun je een volgend luisterboek opzoeken en op dezelfde manier kiezen. Er is geen limiet aan het aantal luisterboeken dat je kunt kiezen.

Nadat je een of meer luisterboeken hebt gekozen, open je de bol.com Kobo-app op je smartphone of tablet. De eerste keer dat je dat doet tik je op de knop Inloggen met bol.com en voer je het e-mailadres en wachtwoord van je bol.com-account in.

Op het beginscherm van de app krijg je een overzicht van recente luisterboeken. Om jouw luisterboeken te zien, tik je op de iPhone en iPad op de balk onderin op Luisterboeken; op een Android smartphone en tablet tik je linksboven op de drie streepjes en daarna op Mijn luisterboeken. Nu zie je al je luisterboeken:

Luisterboeken Kobo   Luisterboeken Kobo   Luisterboeken Kobo
Van links naar rechts: de bol.com Kobo-app op een iPad, iPhone en Android smartphone
(tik voor een grotere afbeelding)
Heb je een boek gekozen en staat het niet in jouw lijst? Tik dan op de iPad en iPhone op het ronde pijltje linksboven; tik op je Android apparaat op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op Synchroniseren.

Om naar een boek te luisteren tik je erop. Het duurt even voordat het afspelen begint: het luisterboek wordt namelijk standaard gedownload naar je mobiele apparaat. Zorg ervoor dat je wifi gebruikt!
Zodra er genoeg is gedownload om het afspelen te beginnen, zie je de tekst Klaar om af te spelen bij het boek verschijnen.
Rechtsonder elk boek zie je een ikoontje dat aangeeft hoever het downloaden is: een pijltje geeft aan dat downloaden nog niet compleet is. De cirkel om het pijltje geeft aan hoeveel is gedownload. En geen pijltje betekent dat het hele boek op je apparaat staat.
NB Je kunt het downloaden stoppen/pauzeren door op het pijltje te tikken als er al genoeg is gedownload om te kunnen luisteren.

Tijdens het afspelen zie je een grote weergave van het boekomslag en hoelang het huidige hoofdstuk duurt. Met de gebogen pijltjes kun je een stukje terug en vooruit.
Rechtsboven staan knopjes om de leessnelheid aan te passen en een slaaptimer in te stellen. Tik op het omslag om de inhoudsopgave van het boek te zien. Je kunt daar op een hoofdstuk tikken om erheen te springen:

Luisterboeken Kobo   Luisterboeken Kobo

Als je een boek uithebt, of als het tegenvalt, dan is het aan te raden het van je apparaat te verwijderen. Het neemt namelijk veel ruimte in beslag (ca. 500 Mb voor een boek van 400 pagina's).
Om een boek te verwijderen ga je naar de lijst met alle luisterboeken en tik je bij een boek op de drie puntjes rechtsboven. Daar vind je op de optie Verwijderen.

Abonnement beëindigen

Luisterboeken Kobo abonnement beëindigen Als je je abonnement wilt beëindigen of tijdelijk wilt stopzetten, dan meld je je aan bij bol.com. Klik daarna rechtsboven bij Welkom op je naam en klik in het getoonde menu op Mijn Select & Kobo Plus. Daar zie je tot welke datum je hebt betaald (of tot wanneer je proefperiode loopt).
Wil je per die datum stoppen, dan klik je op de desbetreffende knop (klik zo nodig eerst op de knop "Meer informatie").

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.