Eenvoudige Mac tips

Mac

Op deze pagina vind je handige tips voor de bediening van een Mac.

Als je nog niet zo bekend bent met de Mac of als je de basisbegrippen en -functies nog eens wilt doornemen, lees dan vooral het eerste deel met de basis.
In het tweede deel vind je bedieningstips die het gebruik van de Mac aanzienlijk makkelijker en leuker maken.

De informatie is gebaseerd op macOS Sonoma 14.

Tip: Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Deel 1. De basis

Deel 2. Bedieningstips

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.


Deel 1. De basis

Bureaublad, menubalk en Dock

Als je de Mac hebt aangezet en je toegangscode hebt ingevoerd dan kom je terecht op het bureaublad. Boven het bureaublad staat de menubalk, onderin staat het Dock met favoriete apps:

Mac bureaublad

Bureaublad

Menubalk

Mac bureaublad

Dock

Mac bureaublad

Muis en trackpad

Mac muis

De muis en/of het trackpad zijn essentieel bij het gebruik van je Mac. Je kunt deze aanpassen aan jouw wensen en dat maakt de bediening aanzienlijk prettiger.
De beschrijving hieronder richt zich op de muis, maar hetzelfde geldt voor het trackpad.

Een groter en gekleurd muispijltje

Mac muis

Het standaard muispijltje op de Mac is vrij klein. Je kunt dit eenvoudig aanpassen en het pijltje een duidelijke kleur geven:

Klikken en secundair klikken (rechtsklikken)

Op de Mac kun je je redden met enkel de "gewone" muisklik, dat is wat je normaal gesproken met je wijsvinger op het linkerdeel van de muis doet (als je rechtshandig bent).
Het is echter handig om ook het secundair klikken (ofwel rechtsklikken) te gebruiken. Hiermee krijg je namelijk makkelijker toegang tot extra mogelijkheden: er verschijnt een menu met opties bij het muispijltje op het scherm. Zonder secundair klikken dien je in de menubalk de gewenste optie aan te klikken en dat vereist meer handelingen.

Mac secundair klikken rechtsklikken
Voorbeeld van secundair klikken.
Bij de map waarop secundair geklikt is, verschijnt een menu met opties in beeld. Dezelfde opties zijn opgenomen in verschillende onderdelen van de menubalk.

Je kunt secundair klikken door op het toetsenbord de Control-toets ingedrukt te houden en vervolgens met de muis te klikken.

Mac muis Maar het is makkelijker om de rechtermuisknop te gebruiken voor secundair klikken, dan is de Control-toets niet nodig. Om de rechtermuisknop te activeren doe je het volgende:

In de uitleg op deze website wordt verder gesproken over rechtsklikken. Je kunt dat dus doen met Control+Klik of door rechts op de muis te klikken.

 

De scrolrichting

Als je op de Magic Mouse van Apple naar beneden veegt, of op een muis met een wieltje naar beneden rolt, of op het trackpad naar beneden veegt, wil je dan dat de tekst op je scherm omhoog gaat of omlaag?
Het lijkt een klein verschil, maar als je het ene gewend bent en de muis of het trackpad doet het andere, dan is dat niet bevorderlijk voor je humeur...

Mac muis

Gelukkig kun je de scrolrichting aanpassen:

De grootte van tekst en symbolen aanpassen

Kun je goed zien wat er op het scherm van je Mac gebeurt? De standaard tekst is vrij klein en ook de "symbolen" (pictogrammen, ofwel ikoontjes) zouden een maatje groter kunnen.

Er zijn nog enkele mogelijkheden om de inhoud van het scherm beter zichtbaar te maken. Je leest erover op deze webpagina van Apple Computerhulp.

Apps en vensters

Je kunt een app op verschillende manieren starten:


Een gestarte app verschijnt als venster op je bureaublad. Je kunt een venster verplaatsen door de titelbalk (de bovenste regel van een venster) te slepen naar een andere positie.

Mac vensters Elk venster toont linksboven gekleurde rondjes voor de volgende handelingen:

Heb je veel vensters geopend, druk dan een aantal keren op de sneltoets Command+Tab om te bladeren door de ikoontjes van de vensters. Laat de toetsen los om het venster van de desbetreffende app te openen.
Later in deze uitleg lees je over Mission control; ook dat is een mogelijkheid om alle geopende vensters makkelijk in beeld te krijgen.

Tot zover de basis. Bij de bedieningstips lees je meer over apps en vensters.

Instellingen en systeeminstellingen

Er zijn ontzettend veel instellingen op de Mac, vele honderden! Er zijn instellingen per app en er zijn systeeminstellingen. De laatste werken voor de hele Mac, de eerste uiteraard voor een specifieke app.

Zoeken met Spotlight

Spotlight is de zoekfunctie op de Mac. Je kunt er van alles mee vinden wat op de Mac staat en je kunt het meteen bekijken of afspelen. Denk aan documenten, e-mails, afbeeldingen, filmpjes, muzieknummers, spreadsheets, contacten, afspraken, herinneringen enz.

Spotlight kan ook op internet zoeken. Wil je de openingstijden van Artis weten: vraag het aan Spotlight (tip: in plaats van typen kun je het natuurlijk ook dicteren.) Het is ook mogelijk om "opdrachten" te geven aan Spotlight, zoals:

Mac Spotlight

Je kunt Spotlight op verschillende manieren starten:

Tip: Gebruik de pijltjestoetsen van je toetsenbord om door de zoekresultaten te bladeren. Druk op de Command-toets om de locatie van een map of bestand op je Mac te zien.

Siri en dicteren

Siri is jouw persoonlijke assistent. Je kunt vragen stellen:

en opdrachten geven:

Mac Siri Je start Siri door simpelweg Hé Siri tegen je Mac te zeggen. Of je klikt rechtsboven in de menubalk op het Siri-ikoontje. Of hou F5 ingedrukt. Zo nodig ga je naar Systeeminstellingen > Siri en Spotlight om dit aan te zetten.


Ook erg handig is de mogelijkheid om tekst te dicteren. In plaats van te typen spreek je gewoon tekst in. Voor een e-mail, document, zoekopdracht... overal waar je kunt typen, kun je ook dicteren.

Mac bureaublad Er zijn verschillende mogelijkheden om dicteren te starten. Je zou op F5 kunnen drukken of via menubalk > Wijzig de optie "Start dicteerfunctie" kunnen kiezen.
Maar het makkelijkst is om zelf een toetscombinatie te kiezen om te dicteren. Je doet dat in Systeeminstellingen > Toetsenbord onder het kopje "Dicteerfunctie":

Mac Siri Zodra je dicteren start, verschijnt een microfoontje bij de cursor en kun je beginnen!


Deel 2. Bedieningstips

Meer over het bureaublad

In het deel met basisinformatie heb je al kunnen lezen over het bureaublad. Hier volgen meer mogelijkheden:

De achtergrond van het bureaublad instellen

Widgets op het bureaublad zetten

Meerdere bureaubladen (Spaces) gebruiken

Bestanden op je bureaublad organiseren met Stapels

Breng de vier schermhoeken tot leven

De achtergrond van het bureaublad instellen

Mac Stapels

Je kunt een eigen foto als achtergrond op het bureaublad zetten. Of je kiest een standaard foto van Apple (al dan niet bewegend) of je kiest simpelweg een achtergrondkleur.

Ga hiervoor naar Systeeminstellingen > Achtergrond en maak je keuze.

Handig: Je kunt vanuit Finder een foto in het kleine voorbeeldvenster bij de Systeeminstellingen slepen (de blauwe rechthoek op de afbeelding hiernaast).

Widgets op het bureaublad zetten

Vanaf macOS Sonoma 14 kun je widgets op je bureaublad zetten. Widgets zijn kleine vensters met actuele informatie, bijv. het weer, batterijstatus, aandelenkoersen, notities, de tijd en meer.

Om widgets toe te voegen of te veranderen, rechtsklik (of Control+Klik) je op een leeg deel van het bureaublad. Daarna klik je op Wijzig widgets. De vensters die je in gebruik had, schuiven tijdelijk naar de zijkant en onderin beeld verschijnt de widgetkiezer. Daarin staan standaard ook widgets die voor de iPhone beschikbaar zijn:

Mac widgets

Klik op een widget of sleep het naar het bureaublad. Klik op het min-teken bij een widget om die te verwijderen.
Om je wijzigingen te bewaren klik je op een leeg deel van het bureaublad; daarmee keer je terug naar de vensters waarmee je eerder werkte. Je merkt dat de widgets dan "opgaan" in de achtergrond van je bureaublad.

Om al jouw widgets te zien zonder overlappende vensters, klik je op een leeg deel van het bureaublad. Als je op een widget klikt, spring je in de meeste gevallen naar de bijbehorende app.

Wil je liever niet dat vensters opzij schuiven en widgets verschijnen als je op een leeg deel van het bureaublad klikt? Ga dan naar Systeeminstellingen > Bureaublad en Dock, blader naar het kopje "Bureaublad en Stage Manager" en kies bij "Klik op achtergrond om bureaublad te tonen" voor Alleen in Stage Manager in plaats van Altijd.
Bij dezelfde systeeminstellingen vind je een stukje lager onder het kopje "Widgets" nog enkele opties die je kunt aanpassen.

Meerdere bureaubladen (Spaces) gebruiken

Als je vaak met veel apps tegelijk werkt, kan het handig zijn om meerdere bureaubladen te maken. Bijv. een bureaublad met apps voor je werk (Pages, Keynote, Numbers), een bureaublad met verschillende Safari-vensters en een bureaublad voor anders apps.
Zo kun je veel dingen "tegelijk" doen, terwijl je werkruimte overzichtelijk blijft. Een bureaublad wordt ook wel aangeduid als een Space, een werkruimte.

Mac Spaces

Je kunt op verschillende manieren een extra bureaublad maken. Bijv. door twee apps in Split view samen het volledige scherm te laten gebruiken. Je leest er hier over.
Je kunt ook met Mission control bureaubladen maken en beheren. Kijk hier voor details.

Mac Spaces Handig: Heb je meerdere bureaubladspaces in gebruik en wil je die weer terugzien als je je Mac herstart, zorg er dan voor om bij het uitzetten van de Mac een vinkje te plaatsen bij Heropen vensters bij opnieuw inloggen.

Je leest meer over spaces op deze webpagina van Apple Computerhulp.

Bestanden op je bureaublad organiseren met Stapels

Het bureaublad is een populaire plek om van alles neer te zetten: recente downloads, documenten waaraan je werkt, favoriete songs, een paar mooie foto's van een familiefeest... Voor je het weet wordt het een rommeltje.

Mac Stapels Om het een beetje overzichtelijk te houden kun je Stapels gebruiken: de ikoontjes van de bestanden worden dan visueel op elkaar gelegd zodat een stapel ontstaat. Bijv. een stapel met alle afbeeldingen en een andere stapel met muziek (dus per soort bestand).
Of een stapel met bestanden die dezelfde aanmaakdatum hebben. Of een stapel bestanden die dezelfde tags hebben.

Om in te stellen hoe stapels worden gegroepeerd (soort, aanmaakdatum, tags of iets anders) rechtsklik je op het bureaublad en kies je Toon weergaveopties. Je maakt je keuze bij "Groepeer stapels op".

Mac Stapels Mac Stapels Als je op een stapel klikt, dan verschijnen de individuele ikoontjes van de bestanden in de stapel.

Als je rechtsklikt op het bureaublad kun je stapels "aan- of uitzetten" en de groepering aanpassen:

Mac Stapels

Breng de vier schermhoeken tot leven

Je kunt de vier hoeken van je Mac-scherm interactief maken! Dat wil zeggen, als je het muispijltje helemaal naar linksboven, linksonder, rechtsboven of rechtsonder schuift, dan wordt bijv. schermbeveiliging ingeschakeld, Launchpad gestart, een snelle notitie geopend of de sluimerstand aangezet.

Mac Interactieve hoeken Deze handige functie zet je aan in Systeeminstellingen > Bureaublad en Dock. Blader helemaal omlaag: rechtsonder staat de knop "Interactieve hoeken...". Klik erop en maak een keuze per hoek:

Mac Interactieve hoeken

Meer over de menubalk

In het deel met basisinformatie heb je al kunnen lezen over de menubalk. Hier volgen meer mogelijkheden:

Het bedieningspaneel

Het berichtencentrum en widgets

Het bedieningspaneel

Mac Bedieningspaneel

Klik op de schuifjes rechts in de menubalk om het bedieningspaneel te openen. In het paneel kun je makkelijk de helderheid van het beeldscherm aanpassen, het geluid harder of zachter zetten, een ander wifi-netwerk kiezen en meer.

Mac Bedieningspaneel Vind je het makkelijker om het ikoontje van bijv. geluid rechts in de menubalk te zien zodat je het geluid vlotter kunt aanpassen? Sleep het dan van het bedieningspaneel in de menubalk.
Je kunt zo'n ikoontje verwijderen door de Command-toets ingedrukt te houden en het ikoontje uit de menubalk te slepen.

Mac Bedieningspaneel Het is ook mogelijk om knoppen (ook wel "modules" of "regelaars" genoemd) toe te voegen aan het bedieningspaneel. Ga daarvoor naar Systeeminstellingen > Bedieningspaneel. Zo kun je onder het kopje "Andere modules" bijv. meer of minder knoppen opnemen.

Het berichtencentrum en widgets

Mac Berichtencentrum en widgets

Klik rechts in de menubalk op de datum en tijd. Daarmee verschijnt een venster met bovenin Meldingen van bijv. nieuwe e-mails, podcasts, agenda-items en herinneringen. Onder de meldingen staan Widgets.

Je bepaalt zelf welke meldingen in het berichtencentrum verschijnen. Ga naar Systeeminstellingen > Meldingen. Klik eerst rechts op een app en kies vervolgens voor die app of je meldingen toestaat en zo ja, welke.

Mac Berichtencentrum en widgets

Widgets ben je hierboven al tegengekomen bij het bureaublad. Zoals je daar las, kun je widgets kiezen en op de door jou gewenste plaats op het bureaublad zetten.
Ook als je in de menubalk op datum/tijd klikt, verschijnt een kolom met widgets. Zo werkten de widgets vòòr macOS Sonoma 14. Nu zijn beide mogelijkheden beschikbaar.
Rechtsklik op een widget voor meer opties, o.a. om de grootte van een widget aan te passen.

Meer over het Dock

In het deel met basisinformatie heb je al kunnen lezen over het Dock. Hier volgen meer mogelijkheden:

Een app starten vanuit het Dock

Het Dock aanpassen

Een app starten vanuit het Dock

Mac Berichtencentrum en widgets Klik je één keer op een app-ikoontje in het Dock, dan start je de app. Voor een aantal apps is het handig rechts te klikken (of lang te klikken) op een app-ikoontje in het Dock: bijv. bij Pages, Keynote en Numbers.
Daarmee verschijnt een pop up-venster met bovenin recente documenten, presentaties of spreadsheets. Klik daar op een bestand en je kunt er meteen verder aan werken.

Misschien ook handig voor je: in het pop up-venster dat je hiernaast ziet, klik je op Opties en vervolgens op Open na inloggen.
Daarmee start de app voortaan automatisch op als je de Mac aanzet.

Tip: Heb je een app een of meer keren geopend? Tik dan twee keer met de Magic Mouse of via het trackpad op de app in het Dock. Bijv. bij Safari krijg je dan de Safari-vensters te zien, bij Pages krijg je een balk met miniaturen van recente documenten.

Het Dock aanpassen

Wil je het Dock groter of kleiner weergeven? Of wil je dat ikoontjes in het Dock vergroten als je de muis eroverheen schuift? Zie je het Dock liever links of rechts op het scherm dan onderaan? Recente apps, wil je dat die rechts in het Dock verschijnen? En voor de fijnproevers, wil je dat er een stip ("aanduiding") onder actieve (geopende) apps staat?

Mac Dock aanpassen

Mac Dock Ga naar Systeeminstellingen > Bureaublad en Dock. Onder het kopje "Dock" vind je instellingen voor grootte, vergroting, positie op scherm en meer.

Tip: Rechtsklik op een van de verticale streepjes rechts in het Dock. Daarmee verschijnt een klein venster waarmee je ook een aantal Dock-instellingen kunt aanpassen.

Meer of minder in het Dock opnemen
Je kunt apps, mappen, documenten, websites e.d. toevoegen aan het Dock:

Mac  Dock aanpassen Leuk gimmick: als je een map in het Dock hebt gezet en erop klikt, dan verschijnt de inhoud als een waaier. Je kunt dat overigens kiezen door in het Dock rechts te klikken op de map en een keuze te maken bij "Geef inhoud weer als".

Wordt het een beetje te vol in het Dock? Rechtsklik (of klik lang) op een ikoontje in het Dock, klik op Opties (indien beschikbaar) en vervolgens op Verwijder uit Dock.

Meer over apps en vensters

In het deel met basisinformatie heb je al kunnen lezen over apps en vensters. Hier volgen meer mogelijkheden:

Eén app meerdere keren openen

De handige knoppenbalk

Alle apps vind je in het Launchpad

Split view: twee apps op het scherm

Mission control: vind alle vensters en bureaubladen

Eén app meerdere keren openen

Soms is het handig om een app twee of drie keer te openen. Dan kun je de vensters naast elkaar zetten zodat je ze tegelijk ziet - bijv. Safari met de website van het Rijksmuseum en nog een keer Safari met de website van de NS om te zien hoe laat de trein naar Amsterdam vertrekt.

Mac Een app meerdere keren openen Als je een app een tweede (derde, vierde...) keer wilt openen, rechtsklik dan op het ikoontje van de app in het Dock en klik op Nieuw venster.

Je sleept een venster naar een andere positie op het scherm met de titelbalk (de bovenste regel van het venster). Je kunt de grootte van een venster aanpassen door het muispijltje op een vensterrand te schuiven zodat het pijltje verandert, vervolgens sleep je het venster groter of kleiner.

De handige knoppenbalk

In het venster van veel apps staat bovenin een knoppenbalk. Hier zie je de knoppenbalken van Finder, Mail en Pages:

Mac knoppenbalk Finder
Mac knoppenbalk Mail
Mac knoppenbalk Pages

De knoppen maken het gebruik van de app aanzienlijk makkelijker. Soms zou je willen dat er meer of andere knoppen in de balk staan... Gelukkig kan dat!
Rechtsklik (of Control+Klik) op de knoppenbalk en kies Pas knoppenbalk aan. Er verschijnt een groot venster met allerlei knoppen, bijv. van de Mail-app:

Mac knoppenbalk Mail

De knoppen in het venster kun je naar de balk slepen. De knoppen die al in de balk staan bewegen: je kunt ze eruit slepen.

Alle apps vind je in het Launchpad

Mac Launchpad Met Launchpad krijg je een snel en duidelijk overzicht van alle apps op je Mac. Als je wilt kun je de ikoontjes in een andere volgorde slepen om het terugvinden makkelijker te maken.
Wil je een app verwijderen van de Mac? Houd dan de Option-toets ingedrukt zodat de ikoontjes gaan "wiebelen". Bij de apps die je kunt verwijderen staat een kruisje. Klik erop en bevestig de verwijdering.

Als je veel apps hebt is het handig om groepen ("mapjes") met apps te maken: je sleept het ikoontje van een app op een andere en er ontstaat een groep. Je kunt een naam aan de groep geven. Net als op de iPhone en iPad kun je een app ook weer uit een groep slepen.

Mac Launchpad
Het Launchpad-scherm met onderin drie groepen.

Heeft jouw Launchpad een aantal schermen met veel apps en groepen? Gebruik het zoekveld bovenaan het scherm om snel een app te vinden. Je kunt meteen typen om te zoeken.
Ook handig: rechtsklik het Launchpad-ikoontje in het Dock voor een alfabetische lijst met apps.

Split view: twee apps op het scherm

Met split view kun je twee vensters samen het volledige scherm in beslag laten nemen. Het werkt heel eenvoudig: schuif de muis op het groene rondje linksboven in een venster en wacht dan even (of druk lang op het groene rondje), je krijgt dan de optie om dat venster links of rechts op het scherm te plaatsen:

Mac Split view

Nadat je voor links of rechts hebt gekozen, kun je meteen op een tweede venster klikken dat dan het andere deel van het scherm vult.
De verticale lijn tussen de twee vensters kun je verslepen om de ene app meer en de andere wat minder ruimte te geven:

Mac Split view

Tijdens de schermvullende weergave van de twee vensters is de menubalk niet zichtbaar. Schuif de muis tot de bovenrand van het scherm om de menubalk weer in beeld te krijgen en te gebruiken.
Om terug te keren naar kleinere vensters klik je op een groen rondje of druk je op de Escape-toets van het toetsenbord.

Tip: Je kunt meerdere keren split view gebruiken met twee vensters. Je kunt bijv. twee Safari-vensters met verschillende websites in een split view hebben gezet, en ook de vensters van de Mail-app en Notities-app in split view gebruiken.
Om dan te schakelen van de ene split view naar de andere... kun je het beste Mission control gebruiken. Daarover gaat het volgende onderwerp.

Mission control: vind alle vensters en bureaubladen

Stel, je hebt een aantal apps geopend: twee keer Safari met verschillende websites, Mail, Notities, Muziek, Contacten, Keynote en Rekenmachine.
De twee Safari-vensters heb je in split view gezet en ook Mail en Notities staan in split view.

Nu ben je in een notitie bezig en wil je even de rekenmachine gebruiken. Maar hoe vind je die zo gauw? Oplossing: open Mission control. Daarvoor druk je op F3, of tik je met twee vingers twee keer op de Magic Mouse, of veeg je met drie vingers omhoog op het trackpad of start je de Mission control-app.

Met Mission control kun je snel vensters vinden, extra bureaubladen ("spaces") maken en ook schakelen tussen split view schermen. Als je Mission control start, dan gebeurt het volgende:

Mac Mission control

Tip: Mission control is ook handig als je veel vensters hebt geopend zonder dat je split view gebruikt of extra bureaubladen hebt gemaakt. Je ziet dan namelijk op het scherm in één keer alle vensters in verkleinde weergave. Schuif de muis over een verkleind venster om te zien welke app het is. Klik er vervolgens op om ernaartoe te springen:

Mac Mission control

In het begin is het wat gepuzzel, maar Mission control kan helpen je werkzaamheden op de Mac te organiseren. Meer hierover lees je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

 

Toetsenbord: emoji, accenten en meer

Hieronder lees je over de volgende onderwerpen:

Emoji en symbolen typen

Accenten met klinkers typen

Spellingscontrole en tekstvervanging

Emoji en symbolen typen

Mac Emoji Mac Emoji

Druk op de toetsen Control+Command+Spatiebalk en een venster met talloze emoji en symbolen verschijnt. Met het zoekveld bovenaan kun je de meest geschikte vinden.

Dubbelklik op een emoji of symbool om het op te nemen in de e-mail, notitie of het document waarin je bezig bent.

Onderin het venster staan ikoontjes voor de verschillende categorieën; tik daar op het dubbele pijltje naar rechts om ook symbolen e.d. te vinden.

Voor meer opties en een andere presentatie klik je op het vierkante blokje rechtsboven in het venster. In deze uitgebreide versie kun je ook een lijst met favorieten aanleggen:

Mac Emoji

Accenten met klinkers typen

Het toetsenbord van de Mac is standaard ingesteld voor Nederlands. Dat klinkt voor de hand liggend, maar heeft een nadeel: het typen van klinkers met accenten is lastig:

Gelukkig is er een alternatief. Als je de instelling van het toetsenbord wijzigt naar VS (International) - PC dan werkt alles gewoon als voorheen en gebruik je voor accenten zogeheten "dode" toetsen (net zoals je in Windows doet):

Mac Emoji

Om de toetsenbordinstelling te veranderen van Nederlands naar VS (International) - PC doe je het volgende:

NB Om het Euro-teken € te typen, gebruik je Shift+Option+2.


Er is nog een manier om niet alleen klinkers, maar ook allerlei tekens met accenten te gebruiken. Hierboven las je al over het typen van emoji en symbolen vanuit het pop up-venster dat je krijgt met sneltoets Control+Command+Spatiebalk.
Als je daar de uitgebreide versie opent en klikt op Latijn(s), dan kun je kiezen uit een scala aan tekens:

Mac Emoji

Spellingscontrole en tekstvervanging

Wat je typt, wordt automatisch gecontroleerd op spelling. Daarbij wordt de taal vanzelf herkend, dus dat maakt het makkelijk.
Heb je een woord goed getypt maar geeft de spellingscontrole aan dat het fout is, dubbelklik dan het woord, rechtsklik erop en kies Voeg spelling toe.

Mac spellingscontrole Je kunt de spellingscontrole automatisch door jou verkeerd getypte tekst laten vervangen door woorden uit het woordenboek. Maar dat wil nog al eens tot iets anders leiden dan jouw bedoeling was.
Je kunt deze automatische vervanging uitzetten in Systeeminstellingen > Toetsenbord: klik onder het kopje "Tekstinvoer" bij Invoerbronnen op Wijzig en zet vervolgens het schuifje bij "Corrigeer spelling automatisch" uit.

Mac tekstvervanging Bij de toetsenbord-instellingen kun je via de knop Tekstvervangingen woorden opgeven die automatisch worden vervangen als je ze typt in bijv. een e-mail of document, zoals:

Sneltoetsen: handige toetscombinaties

Sneltoetsen zijn toetscombinaties waarbij je de Command-, Control-, Option-, Shift- en/of Fn-toets ingedrukt houdt en vervolgens op een andere toets drukt. Daarna laat je beide toetsen los. Het werkt net zoals bij het typen van een hoofdletter: dan druk je "tegelijk" op de Shift-toets en een letter.
Met sneltoetsen kun je handelingen uitvoeren zonder gebruik van een muis of trackpad.

In macOS zijn ontzettend veel sneltoetsen. Zowel voor algemene bediening als per app. Hierbij een selectie van handige sneltoetsen:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van sneltoetsen op deze webpagina van Apple Computerhulp.

Mac sneltoetsen Je kunt sneltoetsen veranderen en zelf nieuwe toevoegen. Bestaande toetsen wijzigen of aan/uitzetten doe je in Systeeminstellingen > Toetsenbord: klik daar op de knop Toetscombinaties.

Kijk op deze webpagina van Apple Computerhulp om te zien hoe je sneltoetsen toevoegt.

Schermkopie maken: afbeelding en opname

Je kunt op verschillende manieren vastleggen wat er op je scherm staat of gebeurt: zowel in de vorm van een afbeelding als in een filmpje.

Het volledige scherm vastleggen

Een deel van het scherm vastleggen

De schermafbeelding-app

Meer informatie hierover vind je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

Safari: de veelzijdige browser van Apple

Safari Safari is de browser van Apple. Het staat standaard op de Mac en het is een perfecte app om mee te internetten. Hieronder lees je over de volgende mogelijkheden:

Wat wil je zien op de startpagina?

Gebruik het adresveld ook om te zoeken

Zoek op een webpagina met Command+F

Bladwijzers, favorieten en de favorietenbalk

Meerdere tabbladen en vensters openen

Zet een website op je bureaublad of in het Dock

Kijk een YouTube-filmpje beeld in beeld

Diverse korte Safari-tips

Meer weten over Safari?

Wat wil je zien op de startpagina?

Mac Safari

Als je de Safari-app opent, dan verschijnt standaard de startpagina. Misschien vind je het handig om daar ikoontjes van je favoriete websites te zien zodat je er met één klik naartoe kunt.
Je kunt ook veelbezochte pagina's kiezen, een privacyrapport, jouw leeslijst en meer. Je kunt zelfs een achtergrond kiezen voor de startpagina.

Klik op de schuifjes rechtsonder op de startpagina (of rechtsklik op de pagina) om je keuze te maken:

Mac Safari

Gebruik het adresveld ook om te zoeken

In het midden van de bovenste regel in Safari staat het adresveld. Je kunt daar het adres van een website intypen, bijv. "artis.nl" of "adamcomputerhulp.nl":

Mac Safari

Datzelfde veld is ook een zoekveld. Je kunt er een zoekopdracht intypen, bijv. "artis openingstijden" of "hoe werkt Safari op de Mac".

Vul je het exacte adres van een website in, dan opent meteen die website. In alle andere gevallen wordt jouw ingetypte tekst gebruikt om te zoeken en krijg je een lijst met zoekresultaten.

Safari gebruikt standaard Google als zoekmachine. Wil je liever gebruik maken van bijv. DuckDuckGo of Yahoo, klik dan in de menubalk op Safari > Instellingen > Zoeken en maak je keuze.

Zoek op een webpagina met Command+F

Over het zoeken naar een website las je in het vorige onderwerp. Als je eenmaal op een webpagina bent en je wilt daar zoeken naar iets, wat doe je dan?
Stel, iemand vertelde je dat je op de Mac met Siri kunt praten. Nu ben je bij de Mac-tips van Adam Computerhulp en je verwacht dat op deze pagina wel iets over Siri zal staan. Hoe zoek je naar Siri op deze pagina?

Het antwoord is: met sneltoets Command+F. Druk op Command en de F-toets (van Find) en typ Siri in het zoekveld dat bovenin Safari verschijnt.
Naast het zoekveld zie je hoe vaak het woord Siri op de webpagina staat en met de pijltjes kun je ernaartoe springen. Klik op Gereed om het zoekveld te sluiten.

Mac Safari

Bladwijzers, favorieten en de favorietenbalk

Je kunt websites waar je regelmatig naartoe gaat opslaan als bladwijzer. Jouw meestbezochte websites kun je zelfs opslaan als favoriet. Daarmee kun je ze later snel terugvinden.

Ga hiervoor naar de desbetreffende website en klik in de menubalk op Bladwijzers > Voeg bladwijzer toe (of druk op Command+D).
In het kleine venster kies je bovenin de map (bladwijzers of favorieten) om een link naar de website op te slaan:

Mac Safari

Je kunt mappen maken voor bladwijzers en favorieten, ze organiseren (sleep ze in een map), naam wijzigen, verwijderen etc. Klik hiervoor in de menubalk op Bladwijzers > Wijzig bladwijzers. Rechtsklik daar op een regel voor diverse opties:

Mac Safari

Tip: Zet de favorietenbalk aan! Daarmee verschijnt boven de webpagina een regel met je favoriete websites. Klik hiervoor in de menubalk op Weergave > Toon favorietenbalk.
Heb je veel favorieten? Maak dan een map om ze te organiseren. Ook de map verschijnt in de favorietenbalk (zoals "Demo" in de schermkopie hierboven).

Meerdere tabbladen en vensters openen

Tabbladen:
Klik in de rechterbovenhoek van het Safari-venster op de plus om een extra tabblad te openen. Dat kun je een aantal keren doen, zodat je "tegelijk" meerdere websites kunt bezoeken.
Klik op een tabblad om daar de website te zien. Om de tabbladen in een andere volgorde te zetten sleep je een tabblad naar links of rechts.
Om een tabblad te sluiten wijs je met de muis op een tabblad en klik je op het kleine kruisje dat dan verschijnt.

Mac Safari

Tips:

Tabbladgroepen:
Mac Safari Safari biedt veel mogelijkheden met tabbladen. Als je ze vaak gebruikt, kun je ook met tabbladgroepen werken.
Een tabbladgroep heeft een naam en bevat een aantal tabbladen. Bijv. Nieuws met websites van kranten. Of Werk waarin je websites opneemt die je vaak voor je werk gebruikt. Door zo'n groep te openen krijg je meteen alle websites in de groep op tabbladen.
Je maakt een tabbladgroep door linksboven in Safari op het pijltje naast het bladwijzer-ikoontje te klikken. Of je rechtsklikt op een tabblad en kiest Zet in tabbladgroep.


Vensters:
Met tabbladen kun je dus meerdere websites openen. En dat alles binnen één venster. Misschien vind je het handiger om meerdere vensters te openen; dan kun je ze naast elkaar op het bureaublad zetten om ze tegelijk te zien.

Je opent een tweede (derde, vierde...) Safari-venster als volgt: rechtsklik op Safari in het Dock en kies Nieuw venster of klik in de menubalk op Archief > Nieuw venster.

Tip: Wat ook handig is om een extra venster te openen: sleep een tabblad uit het Safari-venster; daarmee krijg je een nieuw Safari-venster met de website die je op dat tabblad had geopend.

Privévensters:
Een privévenster werkt net als een gewoon venster alleen wordt jouw browsegeschiedenis dan niet opgeslagen. Je opent een privévenster ook met een rechtsklik op Safari in het Dock of vanuit Archief in de menubalk. Als je dat doet, zie je bovenin het venster ter herinnering wat privé inhoudt:

Mac Safari

Zet een website op je bureaublad of in het Dock

Je hebt al gelezen over bladwijzers en favorieten waarmee je snel een website kunt openen. Er is nog een handige manier om websites snel beschikbaar te maken: je kunt een ikoontje van een website op je bureaublad zetten. Je zou zelfs een map op je bureaublad kunnen maken met daarin ikoontjes van je favoriete websites.

Mac Safari Je doet dit als volgt: open een van je favoriete websites, klik in het adresveld op de naam van de website (bijv. adamcomputerhulp.nl) en sleep het naar het bureaublad. Daarmee krijg je een standaard @-ikoontje met daaronder de naam van de website.

Mac Safari Wil je liever een ander ikoontje dan het apenstaartje? Rechtsklik dan op het ikoontje en klik op Toon info. Je kunt een afbeelding slepen naar de linkerbovenhoek waar nu het apenstaartje staat.

Om een website in het Dock te zetten open je de site in Safari en klik je in de menubalk op Archief > Voeg toe aan Dock.

Kijk een YouTube-filmpje beeld in beeld

Mac Safari picture in picture Ga in Safari naar YouTube.com Computerhulp en speel een filmpje af. Als je rechtsklikt op het filmpje, dan verschijnt een menu van YouTube. Als je nog een keer rechtsklikt op het filmpje, dan verschijnt een menu van Safari met daarin de optie Activeer beeld in beeld.
Klik op die optie en het filmpje verschijnt buiten Safari op jouw beeldscherm. Je kunt het verplaatsen naar een van de schermhoeken en je kunt de grootte ervan aanpassen door randen te slepen.

Ook als je Safari minimaliseert blijft het filmpje in beeld, zodat je andere vensters op je bureaublad kunt gebruiken.

Mac Safari picture in picture

Diverse korte Safari-tips

Hierbij nog een aantal handigheidjes voor Safari:

Bladeren met de spatiebalk
Druk op de spatiebalk om een pagina vooruit te bladeren. Druk op Shift+spatiebalk om een pagina terug te bladeren.

Tekstgrootte aanpassen voor alle websites
Hiervoor klik je in de menubalk op Safari > Instellingen > Geavanceerd. Bij Toegankelijkheid zet je een vinkje voor "Gebruik nooit een lettergrootte kleiner dan" en kies je een grootte.

Tekstgrootte aanpassen voor één website
Hiervoor rechtsklik je op het adres van de website (de "url"), klik vervolgens op Instellingen voor "naam website" en verhoog het zoomniveau van bijv. 100% naar 125%.

In- en uitzoomen op een webpagina
Naast het aanpassen van de tekstgrootte, kun je ook in- en uitzoomen op een webpagina. Daarmee wordt alles groter of kleiner.
Je zoomt in met Command++ (dus de Command en de plus-toets), en je zoomt uit met Command+-. Als je een muis met een wieltje hebt, druk dan op Command en draai aan het wieltje om in en uit te zoomen.

Pas de knoppenbalk aan om het je makkelijker te maken
Net als veel andere apps kun je de knoppenbalk van Safari aanpassen aan jouw wensen. Kijk hier voor details.

Gebruik de Homepage voor jouw meestgebruikte website
Heb je dankzij de vorige korte tip de Homepage-knop toegevoegd in de knoppenbalk? Klik in de menubalk op Safari > Instellingen > Algemeen om een website aan de homepage te koppelen.

Een website of webpagina per e-mail delen
Hiervoor klik je op het Delen-ikoontje Delen of druk je op Command+I. Klik rechtsboven in de e-mail op "Verstuur webmateriaal als" om te kiezen wat je stuurt: de hele webpagina, een pdf of alleen een link naar de pagina.

Een webpagina later lezen via de leeslijst
Hiervoor klik je in de menubalk op Bladwijzers > Zet in leeslijst. Je opent de leeslijst later via het bladwijzer-ikoontje Delen.

Wachtwoorden opslaan in de sleutelhanger
Klik hier om over de wachtwoordmanager van Apple te lezen op de pagina met Mac beveiligingstips.

Privacy
Klik hier om over privacy-aspecten zoals het blokkeren van cookies en advertenties te lezen op de pagina met Mac beveiligingstips.

 

Meer weten over Safari?

Meer informatie over Safari vind je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

 

Mail: één app voor al je e-mailaccounts

Kies de weergave die jou het beste bevalt

E-mailaccounts toevoegen

Postbussen en Slimme postbussen

Gebruik tabbladen om te schakelen tussen postbussen

Met markeringen vind je e-mails snel terug

Gebruik regels voor automatische acties

Welke e-mailadressen worden als suggestie getoond?

Hoe vol is je mailbox?

Reclame, spam, privacy

Diverse korte Mail-tips

Meer weten over Mail?

Kies de weergave die jou het beste bevalt

Mac Mail-app weergave
De standaard weergave van de Mail app.
Links de navigatiekolom met favorieten, slimme postbussen en één of meer e-mailaccounts met hun postbussen ("e-mailmappen"). Daarnaast de lijst met e-mails in de geselecteerde postbus. Rechts de "voorvertoning" van een e-mail met daarboven de knoppenbalk.

Je kunt de weergave van de Mail-app op veel punten aanpassen. Hieronder volgen de meest bruikbare mogelijkheden.

E-mailaccounts toevoegen

Je hebt waarschijnlijk een iCloud e-mailadres. Mogelijk ook een Gmailadres van je Google account. En misschien van Microsoft een Hotmail of Outlook e-mailadres, verder nog van KPN, XS4ALL, Ziggo, Upcmail, Yahoo...
Al je e-mailaccounts kun je opnemen in de Mail-app. Handig om ze op één plek bij elkaar te hebben, en vooral ook omdat je dan makkelijker in alle e-mails kunt zoeken en er zelfs slimme postbussen voor kunt maken.

Mac Mail-app account toevoegen Om een e-mailaccount toe te voegen aan de Mail-app klik je in de menubalk op Mail > Voeg account toe.
Kies een van de bekende accountnamen, zoals iCloud, Microsoft of Google, en volg de voorgelegde stappen.
Voor een e-mailadres van bijv. KPN of Ziggo tik je op Andere Mail-account. Alle Nederlandse aanbieders hebben informatie op hun website staan over het toevoegen van een account in de Apple Mail-app. Zoek even met Google naar deze informatie.

Postbussen en Slimme postbussen

Mac Mail-app postbus

Een postbus is hetzelfde als een e-mailmap. Bijv. de postbus met inkomende e-mails, verstuurde e-mails, concepten, archief etc.

Je kunt zelf makkelijk een postbus toevoegen. Ga je eerdaags op vakantie naar Frankrijk, dan zou je daarvoor een postbus kunnen maken om er alle vakantiemails in op te slaan.
Om een postbus te maken schuif je het muispijltje in de navigatiekolom op de naam van het e-mailaccount. Klik op de plus die dan verschijnt en typ de naam van de nieuwe postbus.

Mac Mail-app postbus Wil je een nieuwe postbus binnen een bestaande postbus maken (je hebt al een postbus met de naam Vakantie en daarin wil je nu postbus Frankrijk toevoegen)? Rechtsklik dan op de bestaande postbus (Vakantie) en kies Nieuwe postbus.

In het rechtsklik-menu staan nog veel meer opties, bijv. om een postbus te verwijderen of de naam ervan te wijzigen.

Slimme postbussen
Misschien vind je het handig om bijv. alle e-mails die je van familie krijgt in één postbus te kunnen terugvinden. En dat van alle e-mailaccounts in jouw Mail-app.
Dus als je van neef Johan een mail hebt ontvangen op je Gmailadres, van tante Anne een cc mail op je iCloudaccount en van je jongste dochter een mail op je Outlook-adres... je vindt ze allemaal in één slimme postbus.

Om dit voorbeeld waar te maken klik je in de menubalk op Postbus > Nieuwe slimme postbus. Je geeft de postbus een naam en vult daaronder in welke mails in de slimme postbus moeten worden weergegeven:

Mac Mail-app slimme postbus

NB Een slimme postbus verplaatst e-mails niet! Het is enkel een filter om e-mails te tonen.

Gebruik tabbladen om te schakelen tussen postbussen

Misschien vind je het handig als je meerdere tabbladen in de Mail-app kunt gebruiken. Dan kun je bijv. op het ene tabblad je inkomende mails bekijken en op een ander tabblad je verstuurde mails.

Om tabbladen te gebruiken klik je eenmalig in de menubalk op Weergave > Toon tabbladbalk. Daarmee krijg je net zo'n balk als in Safari. Klik rechts in de balk op de plus voor een extra tabblad. En klik op het kruisje in een tabblad om het te sluiten.

Mac Mail-app tabbladen

Tip: Klik in de menubalk op Weergave > Toon alle tabbladen voor een handig overzicht. Je kunt ook een tabblad uit het venster slepen zodat het een nieuw Mail-venster wordt.

Met markeringen vind je e-mails snel terug

Mac Mail-app reclame Je kunt een gekleurd vlaggetje aan een e-mail toekennen. Dat heet officieel markering. Rechtsklik in de e-maillijst op een e-mail en kies een vlaggetje.

In de navigatiekolom verschijnt bij favorieten vanzelf Gemarkeerd. Klik erop en je ziet per gekleurd vlaggetje hoeveel e-mails er zijn. Klik op een vlaggetje en de e-mails verschijnen.

Mac Mail-app reclame

NB Wil je een afzender als "VIP" markeren? Ook dat kan. Je leest erover bij de korte tips.

Gebruik regels voor automatische acties

Je kunt de Mail-app automatische acties laten uitvoeren op basis van regels:

Om een regel te maken klik je in de menubalk op Mail > Instellingen. Op tabblad Regels klik je op Voeg regel toe en daarna vul je de gegevens in:

Mac Mail-app accountinfo

Klik op OK nadat je de regel hebt gemaakt. Je krijgt dan de vraag of de regel meteen moet worden toegepast op reeds ontvangen mails. Bij "Out of office" is dat dus niet het geval!

Welke e-mailadressen worden als suggestie getoond?

Als je een paar letters van een e-mailadres intypt in het Aan, Cc of Bcc veld, dan verschijnt een lijst met suggesties waaruit je kunt kiezen. Handig, want dan hoef je niet steeds het hele e-mailadres in te typen.
De e-mailsuggesties komen uit twee bronnen: de Contacten-app en de lijst met eerder gebruikte e-mailadresssen.

Krijg je foutieve, verouderde of ongewenste suggesties, kijk dan eerst in de Contacten-app om het daar aan te passen.
De lijst met eerder gebruikte e-mailadressen kun je bekijken en aanpassen door vanuit de Mail-app in de menubalk op Venster > Geadresseerdenoverzicht te klikken. Je kunt daar regels verwijderen en ook toevoegen aan je Contacten-app.

Hoe vol is je mailbox?

Mac Mail-app accountinfo

Bij sommige e-mailaccounts heeft jouw mailbox een maximale grootte. Ga je eroverheen dan krijg je eerst een aantal waarschuwingen en uiteindelijk kan het gebeuren dat e-mails niet langer binnenkomen. Dan wordt het dus tijd om e-mails op te ruimen.

Maar vaak is het een puzzel om erachter te komen wat je moet opruimen. Een map met 500 e-mails die grotendeels uit tekst bestaan neemt minder ruimte in beslag dan een map met 10 e-mails waarin bijlagen, foto's en filmpjes zijn opgenomen.

Gelukkig helpt de Mail-app je uit de brand. Rechtsklik op een willekeurige postbus in een e-mailaccount en klik dan op Toon accountinfo. Daarmee krijg je een duidelijk overzicht van de grootte per postbus.

Reclame, spam, privacy

Klik in de menubalk op Mail > Instellingen. Op het tabblad Reclame kun je een filter inschakelen voor ongewenste reclame:

Mac Mail-app reclame

Op het tabblad Privacy kun je privacybescherming in Mail aanzetten:

Mac Mail-app privacy

Tip: Klik in de menubalk op Mail > Instellingen > Accounts, klik op een account, klik op Postbusinstellingen en kies bij de optie "Wis ongewenste reclame" bijv. Na één maand.

Diverse korte Mail-tips

Hierbij nog een aantal handigheidjes voor de Mail-app:

Pas de knoppenbalk aan om het je makkelijker te maken
Net als veel andere apps kun je de knoppenbalk van de Mail-app aanpassen aan jouw wensen. Kijk hier voor details.

Nieuwe e-mail ophalen Mac Mail-app
Klik in de knoppenbalk op het envelop-ikoontje. Daarmee worden de laatste e-mails binnengehaald.

Snelle acties
Mac Mail-app snelle acties Schuif in een ontvangen e-mail de muis in het bovenste deel van de e-mail, daar waar de afzender, het onderwerp en de geadresseerde staan. Daarmee verschijnen op de horizontale streep ikoontjes waarmee je snel de mail kunt verwijderen, beantwoorden en doorsturen

Vips
Schuif in een ontvangen e-mail de muis in het bovenste deel van de e-mail, daar waar de afzender, het onderwerp en de geadresseerde staan. Links van de afzender verschijnt een sterretje. Klik erop, het sterretje kleurt geel en vanaf dat moment wordt de afzender als Very Important Person beschouwd.
In de navigatiekolom verschijnt onder favorieten vanzelf Vips. Klik erop om snel alle mails per Vip te vinden.
Mac Mail-app Vips

Maak vanuit een e-mail een foto met je iPhone of iPad
Heb je een iPhone of iPad? Je kunt je mobiele apparaat gebruiken als camera voor de Mac! Klik hier om erover te lezen.

 

Meer weten over Mail?

Meer informatie over de Mail-app vind je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

 

Diverse korte bedieningstips

Hieronder lees je over de volgende korte en handige tips:

Krijg elk uur (of vaker) een seintje

Venster minimaliseren zonder miniatuur in het Dock

Donkere modus

Kopiëren, knippen en plakken

Krijg elk uur (of vaker) een seintje

Mac bediening

Staat er iets in de oven, heb je een afspraak later vandaag of werk je tegen een deadline aan? Het kan handig zijn als de Mac elk kwartier, half uur of uur even zegt hoe laat het is.

Je kunt dit instellen bij Systeeminstellingen > Bedieningspaneel. Klik onder het kopje "Alleen menubalk" op de knop Klokopties. Vervolgens zet je het schuifje aan bij "Zeggen hoe laat het is".

Venster minimaliseren zonder miniatuur in het Dock

Mac bediening

Als je een venster minimaliseert met het gele rondje in de linkerbovenhoek, dan verschijnt het als miniatuur rechts in het Dock.
Wil je geen miniatuur, dan kun je een app verbergen met Command+H. Alle vensters van de app sluiten dan. Je opent ze weer door in het Dock op het app-ikoontje te klikken.

Donkere modus

Mac bediening

Wel prettig voor je ogen: de donkere modus. De meeste lichte achtergronden met zwarte tekst veranderen in donkere achtergronden met witte tekst.

Je zet de donkere modus snel aan of uit via het Bedieningspaneel. Klik erop en klik vervolgens op het woord Beeldscherm. Met één klik op Donkere modus ziet alles er opeens heel anders uit.

Kopiëren, knippen en plakken

Weet je hoe je kunt kopiëren, knippen en plakken op de Mac? Bijvoorbeeld in tekstverwerker Pages, notities, e-mails... overal waar je kunt typen kun je ook iets plakken.
De Mac biedt verschillende mogelijkheden om te kopiëren, knippen en plakken: via de menubalk, met sneltoetsen en met secundair klikken. Je vindt uitleg met filmpjes op deze pagina.

Meer weten?

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer tips lezen? Kijk dan bij de Geavanceerde Mac tips. Ook de Mac beveiligingstips zijn aanraders.

Op de Mac vind je meer informatie door in de menubalk op Help te klikken.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.