Geavanceerde Mac tips

Mac

Op deze pagina vind je meer tips voor de bediening van een Mac. In het eerste deel lees je hoe de Mac, iPhone en iPad samenwerken. In het deel daarna krijg je tips over geavanceerde functies.

De informatie is gebaseerd op macOS Sonoma 14.

Tip: Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Deel 1. Samenwerking Mac, iPhone en iPad

Deel 2. Tips over geavanceerde functies

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.


Deel 1. Samenwerking Mac, iPhone en iPad

iCloud: toegang tot je bestanden op al je apparaten

Dankzij iCloud kun je op al je apparaten bij je bestanden. Uiteraard op de Mac, iPhone en iPad. Maar ook op andere apparaten waar je met de browser naar https://www.icloud.com Computerhulp gaat en je aanmeldt met je Apple ID.

Mooie voorbeelden van handige iCloud-toepassingen:

Je kiest zelf welke gegevens je in de cloud van Apple opslaat. Standaard krijg je 5 Gb opslagruimte, meer ruimte kun je bijkopen.

Mac iCloud Ga op de Mac naar Systeeminstellingen en klik bovenin de navigatiekolom op jouw Apple ID. Klik daarna in het rechterdeel van het venster op iCloud.

iCloud bestanden bekijken en bewerken in Finder
De bestanden die in jouw iCloud Drive zijn opgeslagen kun je bekijken en bewerken in Finder. In het Finder-onderwerp op deze pagina kun je er hier over lezen.

 

Mac iCloud Bureaublad en Documenten in iCloud opslaan
Toen je de Mac voor het eerst aanzette, doorliep je een aantal stappen. Daarbij werd o.a. gevraagd of je de mappen Bureaublad en Documenten wilt opslaan in iCloud.
Als je dit alsnog wilt doen of als je je eerdere keuze ongedaan wilt maken, klik dan bij "Apps die iCloud gebruiken" (zoals hierboven staat) op iCloud Drive. In het venster dat dan opent zet je het schuifje bij "Map 'Bureaublad' en 'Documenten'" aan of uit.

 

AirDrop: deel bestanden tussen Mac, iPhone en iPad

Mac AirDrop Met AirDrop kun je via bluetooth bestanden delen tussen een Mac, iPhone en iPad. Daarbij is het niet nodig dat op elk apparaat hetzelfde Apple ID wordt gebruikt.

Mac AirDrop Voor de veiligheid geef je op wie bestanden met jouw apparaat mogen delen. Dit kun je doen via het bedieningspaneel op je Mac en het bedieningspaneel op je iPhone/iPad. Tik daar op het ikoontje van AirDrop en geef aan of alleen contacten of iedereen bestanden kan delen. Je kunt daar de AirDrop-functie ook uitzetten.

Op de Mac kun je dit overigens ook opgeven in Finder > AirDrop en in Systeeminstellingen > Algemeen > AirDrop en Handoff.

Mac AirDrop

Een foto kopiëren van je iPhone naar een Mac:

Mac AirDrop

Zo kun je in praktisch alle apps via het Delen-ikoontje bestanden kopiëren naar een ander apparaat.


Mac AirDrop Een bestand kopiëren van je Mac naar een iPad:

AirPlay: speel media van je ene apparaat af op een ander

Mac AirPlay Met AirPlay kun je media zoals podcasts, muziek en video's vanaf je iPhone of iPad afspelen op een iMac met z'n grote scherm en geweldige geluid. Ook foto's kun je vanaf je iPhone en iPad laten zien op het scherm van een Mac. En je kunt media van de Mac afspelen en tonen op een iPad.

Zorg ervoor dat de apparaten in elkaars buurt zijn. AirPlay werkt het makkelijkst als alle apparaten hetzelfde wifi-netwerk en Apple ID gebruiken, maar vereist is dat niet.

Mac AirPlay Wil je anderen toestaan om media vanaf een iPhone of iPad met een ander Apple ID op jouw Mac af te spelen? Ga dan naar Systeeminstellingen > Algemeen > AirDrop en Handoff en kies bij Airplay-ontvanger wie toegang hebben. Je kunt ook een vereist wachtwoord instellen.


Hieronder volgen enkele voorbeelden van AirPlay.

Mac AirPlay

Podcast afspelen op je iPhone, geluid weergeven op de Mac:


Mac AirPlay

Muziek afspelen op je iPad, geluid weergeven op de Mac:


Mac AirPlay

Foto's van je iPhone weergeven op de Mac:


Mac AirPlay

Video van je iPad weergeven op de Mac:


Tot slot: er zijn veel apps die AirPlay ondersteunen. Uiteraard van de grote streamingdiensten, maar bijv. ook van de NPO-app waarmee je live de Nederlandse publieke TV- en radiozenders volgt en uitzending gemist-programma's kunt bekijken.
Dus als je het ikoontje van AirPlay (voor geluid of beeld) ziet, tik erop en kijk of je Apple apparaat beschikbaar is.

Sidecar en Synchrone weergave: geef je scherm weer op een ander apparaat

Mac Synchrone weergave Sidecar en Synchrone weergave maken het mogelijk om het scherm van één apparaat weer te geven op een ander apparaat.

Zorg ervoor dat beide apparaten hetzelfde wifi-netwerk gebruiken.


Mac Sidecar

Sidecar: Mac weergeven op een iPad

Naast het starten van Sidecar via het bedieningspaneel, zijn er ook de volgende mogelijkheden om een app op de iPad te gebruiken:

 
Mac Synchrone weergave

Synchrone weergave: iPhone of iPad weergeven op een Mac

Handoff: draag een app over aan een ander apparaat

Met Handoff kun je een actieve app overdragen van de Mac naar je iPhone/iPad en vice versa.

Veel apps kun je nu overdragen van het ene apparaat naar het andere, zoals Safari, Mail, Contacten, Berichten, Agenda en meer. Bijvoorbeeld:

Zo kun je ook bijv. een e-mail beginnen op je Mac en daarna overnemen op je iPad zodat je onderweg of elders er verder mee kunt.

Universele bediening: gebruik één toetsenbord, muis en trackpad voor je apparaten

Met universele bediening kun je één toetsenbord, muis en/of trackpad gebruiken om meerdere apparaten te bedienen, bijv. een Mac en een iPad. Hierbij gelden de volgende vereisten:

Mac Universele bediening Om de verbinding tussen Mac en iPad (opnieuw) te maken, klik je in het bedieningspaneel van de Mac op Beeldscherm en vervolgens op de naam van de iPad om die te koppelen.

Hierna voltrekt zich het (kleine) wonder: sleep de muis van je Mac helemaal naar links of rechts en daarmee komt het (als rondje) binnen op de iPad. Met de Mac-muis en het Mac-toetsenbord kun je vervolgens de iPad bedienen. Bijzonder handig!

Mac Universele bediening Als je apparaten verbonden zijn, kijk dan op je Mac nog eens bij Systeeminstellingen > Beeldschermen: je ziet daar de twee schermen. Via de knop Orden kun je ze in een andere opstelling rangschikken.
Lees in het Orden-venster ook de tekst over het rangschikken op de afbeelding hieronder (klik op de afbeelding voor een vergroting):
Mac Universele bediening

Mac Universele bediening Om de verbinding tussen Mac en iPad te verbreken, klik je in het bedieningspaneel van de Mac op Beeldscherm en vervolgens op de naam van de iPad om die te ontkoppelen.

Op deze webpagina van Apple Computerhulp vind je meer informatie over universele bediening, inclusief een handige lijstje met "Functies van de iPad".

Universeel klembord: kopieer en plak van je ene apparaat naar een ander

Met het universele klembord kun je op je Mac, iPhone of iPad iets kopiëren en vervolgens kun je het plakken op een van de andere apparaten. Dit geldt voor tekst, afbeeldingen, video's en bestanden.

Het universele klembord vereist dat je hetzelfde Apple ID op alle apparaten gebruikt. Wifi en bluetooth dienen aan te staan en Handoff dient te zijn ingesteld. De apparaten dienen in elkaars nabijheid te zijn.

De functie werkt als een zonnetje:

 

Gebruik je iPhone of iPad als camera voor de Mac

Als jouw iPhone en/of iPad verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk als de Mac, als op alle apparaten bluetooth aanstaat en ze in elkaars nabijheid zijn, dan kun je op de Mac een actie starten om de camera op je iPhone/iPad te gebruiken:

Mac camera iPhone iPad gebruiken
Rechtsklik op het bureaublad van je Mac om je iPhone of iPad te gebruiken.

Tip: Ook als je een e-mail schrijft in de Mail-app op de Mac, kun je deze functie gebruiken. Klik in de menubalk op Mail > Archief > Importeer vanaf iPhone of iPad.

Meer weten over samenwerking?

Kijk op deze webpagina van Apple Computerhulp voor meer informatie over het samenwerken ("Continuïteit") van Apple-apparaten.


Deel 2. Tips over geavanceerde functies

De App Store en externe apps

Apple App Store

Er is een aparte App Store voor de Mac. Daar staan duizenden apps die je aan je Mac kunt toevoegen. De apps zijn door Apple gecontroleerd op werking en veiligheid, dus je kunt ze met een gerust hart gebruiken.

Voor Macs met een "Apple silicon"-chip (bijv. de M1, M2) is het mogelijk om vanuit de Mac App Store apps te downloaden die zijn gemaakt voor iPhones en iPads.
Op deze webpagina van Apple Computerhulp vind je een handleiding voor de App Store.

Het installeren van apps uit de App Store is de veiligste manier om apps aan je Mac toe te voegen. Je kunt daarnaast ook naar websites van softwareleveranciers gaan en daar een "externe app" downloaden en installeren voor gebruik op de Mac.
Als je in Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging hebt opgegeven apps toe te staan van "bekende ontwikkelaars", dan wordt dit uit veiligheidsoverwegingen gecontroleerd door Apple's Gatekeeper voordat de app op je Mac terechtkomt. Klik hier om er meer over te lezen in het onderwerp met beveiligingstips.

Voorbeelden om een app toe te voegen aan je Mac

Een app toevoegen uit de App Store:

Mac App Store

Zo eenvoudig is het!


Een app met een extensie voor Safari toevoegen uit de App Store:

Mac App Store Safari-extensie

Een app toevoegen (dmg-bestand) vanaf de website van een softwareleverancier:

Mac app installeren

Een app toevoegen (pkg-bestand) vanaf de website van een softwareleverancier:

Mac app installeren

NB Wil je een app die geld kost vanuit de App Store toevoegen aan je Mac? Stort dan eerst geld op je Apple account. Bij de iPhone/iPad-tips op deze website staat hier beschreven hoe je dit op een makkelijke en veilige manier kunt doen.

 

Een app bijwerken en verwijderen

Mac App Store updates Om apps bij te werken open je de app van de App Store. In de linkerkolom staat bij "Updates" hoeveel updates beschikbaar zijn. Klik erop en in het rechterdeel van het scherm kies je welke apps je wilt bijwerken - of je klikt op Werk alle bij.

Je verwijdert een app vanuit Launchpad of Finder.

Finder: bestanden en mappen beheren

Mac Finder

Finder is de bestandsbeheerder van de Mac (vergelijkbaar met de Verkenner op een Windows computer). Je kunt er de bestanden en mappen op de Mac mee vinden, je eigen bestanden organiseren in mappen, bestanden bekijken, verwijderen etc.

In dit hoofdstuk lees je over de volgende onderwerpen:

Overzicht

Navigatiekolom aanpassen

Standaard map kiezen

Kies de beste weergave voor een map

Snelle weergave van een bestand

Zoeken en Slimme mappen

Gekleurde tags

Organiseren: map maken, bestanden selecteren en verplaatsen

Vensters en tabbladen

iCloud bestanden

Externe usb-stick of -disk gebruiken

Bestanden en mappen verwijderen (de prullenmand)

Diverse korte Finder-tips

Meer weten over Finder?

Overzicht

Mac App Finder overzicht

Korte toelichting:

Navigatiekolom aanpassen

Mac App Finder

Je kunt kiezen welke mappen in de navigatiekolom worden getoond. Klik in de menubalk op Finder > Instellingen, klik bovenin op Navigatiekolom en maak je keuze.

Tip: Je kunt ook zelf mappen naar de navigatiekolom slepen. En je kunt de volgorde veranderen door mappen naar een andere plaats te slepen.

Wil je een map weghalen uit de navigatiekolom? Rechtsklik er dan op en kies Verwijder uit navigatiekolom.

Standaard map kiezen

Mac App Finder Als je Finder opent, dan krijg je standaard de map Recent te zien. Misschien wil jij liever Downloads, Documenten of een andere map?
Klik in de menubalk op Finder > Instellingen, klik bovenin op Algemeen en kies een map bij "Toon in nieuwe Finder-vensters".

Kies de beste weergave voor een map

Mac App Finder De vier weergave-opties tonen de bestanden en mappen op een heel verschillende wijze:

Hier zie je de verschillen:

Mac Finder tags   Mac Finder tags
Mac Finder tags   Mac Finder tags
Weergaven: Symbolen, Lijst, Kolommen en Galerie.
NB Gebruik de schuifknop rechtsonder in de Symbolen-weergave om de foto's groter of kleiner te tonen.

Snelle weergave van een bestand

In Finder kun je snel een bestand bekijken: klik één keer op het bestand om het te selecteren en druk dan op de spatiebalk. Zo bekijk je een foto of filmpje, luister je naar een muzieknummer, lees je een document etc.
Als je nog een keer op de spatiebalk drukt, dan sluit de snelle weergave.

Dit werkt aanzienlijk makkelijker en sneller dan dat je bijv. Pages opent om even een document te bekijken.

Zoeken en Slimme mappen

Klik op het vergrootglas rechts in de knoppenbalk om te zoeken. Typ één of meer woorden, druk op enter en je krijgt een lijst met gevonden mappen, documenten, afbeeldingen, muzieknummers, e-mails en meer.

Rechtsboven de zoekresultaten staat een knopje met een plus. Klik erop om je zoekopdracht te verfijnen: je wilt bijv. alleen zoeken naar muzieknummers in formaat mp3:

Mac App Finder zoeken en slimme mappen

Met de nieuwe plus-knop kun je nog verder verfijnen, met de min-knop haal je de verfijning weg.

Slimme mappen:
Als je vaak dezelfde zoekopdracht gebruikt, misschien wel met een aantal verfijningen, dan is het handig dat je de opdracht kunt bewaren als "Slimme map".
Klik rechtsboven de zoekresultaten op Bewaar. Je kunt de zoekopdracht o.a. een naam geven en toevoegen aan de navigatiekolom:

Mac App Finder zoeken en slimme mappen

Voortaan hoef je alleen maar op de bewaarde zoekopdracht te klikken om deze opnieuw uit te voeren!

Gekleurde tags

Mac App Finder tags Je kunt gekleurde tags toekennen aan bestanden en mappen om ze later makkelijk terug te vinden. Bovendien kun je aan elke kleur een naam (een trefwoord) geven, bijv. Favoriet, Woning, Vakantie, Belasting etc.

De gekleurde tags staan linksonder in Finder. Rechtsklik op een tag om er een naam aan te geven:
Mac App Finder

Het toekennen van een tag aan een bestand of map doe je als volgt:

Mac Finder tags   Mac Finder tags
Links: Bij de naam van het bestand of de map verschijnt de gekleurde tag.
Rechts: Om alle bestanden met een tag te vinden klik je linksonder in de navigatiekolom van Finder op de desbetreffende tag.

Wil je een extra tag toevoegen aan de bestaande tags? Selecteer dan een bestand of map en klik in de menubalk op Archief > Tags. Typ in het veld boven de tags een nieuw trefwoord en klik daarna op Maak nieuwe tag aan.

Wil je een tag verwijderen? Rechtsklik linksonder in de navigatiekolom van de Finder op een tag en kies Verwijder tag.

Organiseren: map maken, bestanden selecteren en verplaatsen

Bestanden organiseren komt vaak neer op:

  1. Nieuwe map maken.
  2. Bij elkaar horende bestanden (en/of mappen) selecteren.
  3. Geselecteerde bestanden (en/of mappen) naar de nieuwe map verplaatsen. Of ze naar een bestaande map verplaatsen.

Map maken
Om een nieuwe map te maken klik je in de knoppenbalk van Finder op Meer (het rondje met drie puntjes) en vervolgens op Nieuwe map. Het kan ook via de menubalk Archief > Nieuwe map of Shift+Command+N.

Selecteren
Je kunt bestanden (en mappen) als volgt selecteren:

Verplaatsen
De handigste manier om bestanden en/of mappen te verplaatsen is door ze te slepen naar de map waar je ze wilt hebben. Dat kun je doen:

Voor de liefhebbers van sneltoetsen
In plaats van te slepen kun je ook de sneltoets Command+C gebruiken om geselecteerde bestanden en/of mappen te kiezen. Vervolgens ga je naar de bestemmingsmap en gebruik je sneltoets Command+Option+V om de bestanden en/of mappen te verplaatsen.
Zoals je ziet gebruik je niet de sneltoets om te "knippen". Die is voor bestanden en mappen niet beschikbaar.

Hieronder lees je hoe het slepen werkt.

Als eerste zie je een filmpje waarin een foto van Amsterdam (met de snelle weergave bekijk je hem even) wordt verplaatst in één Finder-venster. De foto gaat van de Downloads-map naar een map met foto's van Amsterdam in de Afbeeldingen-map.
Door de foto te slepen naar de navigatiekolom van Finder en hem daar een seconde boven de Afbeeldingen-map te houden, opent deze map zodat je de foto daar kunt plaatsen:

Hieronder lees je over het gebruik van Finder-vensters en tabbladen.

Vensters en tabbladen

Hetzelfde voorbeeld als in het filmpje hierboven wordt ook nu gebruikt. Eerst om met twee Finder-vensters een bestand te verplaatsen:


In het volgende filmpje zie je hoe je één Finder-venster met tabbladen gebruikt om een bestand te verplaatsen:

Je krijgt tabbladen door in de menubalk te klikken op Weergave > Toon tabbladbalk. Net als in Safari en de Mail-app staat dan bovenin Finder een balk met rechts een plus. Klik op de plus en je krijgt er een tabblad bij.

iCloud bestanden

In de navigatiekolom staat standaard de map iCloud Drive met bestanden die je in de Apple-cloud hebt opgeslagen.
Mogelijk staan ook Documenten en Bureaublad onder het kopje van iCloud als je eerder hebt gekozen om die in iCloud op te slaan (zie hier voor details).

Tip: Zorg ervoor dat de kolom iCloud-status wordt getoond voor de iCloud-mappen in Finder. Rechtsklik daarvoor op een van de kolomkoppen en klik op iCloud-status.
Daarmee zie je per bestand (en map) een wolkje. Staat er een pijltje omlaag in het wolkje, dan is het wel in iCloud maar niet op de Mac opgeslagen. Klik erop en het bestand wordt gedownload naar je Mac. En daarna staat er een gewoon wolkje.
Wil je een bestand juist verwijderen van je Mac maar behouden in iCloud (bijv. om ruimte op je Mac vrij te maken), rechtsklik er dan op en kies Verwijder download.

Mac Finder iCloud

Er zijn nog meer iCloud-status ikoontjes. Op deze webpagina van Apple Computerhulp vind je bij de kop De iCloud-status bekijken wat ze betekenen.

Externe usb-stick of -disk gebruiken

Je kunt op de Mac een usb-stick of -disk aansluiten. Deze verschijnt dan in de navigatiekolom van Finder onder het kopje locaties. Tevens verschijnt er een disk-ikoontje op het bureaublad.

In Finder kun je de bestanden en mappen naar het usb-apparaat kopiëren, verwijderen, bewerken etc. Als dat echter niet het geval is, dan is de formattering van de usb-stick/disk niet geschikt voor de Mac (mogelijk is het geformatteerd voor bijv. Windows).

Hieronder lees je hoe je een usb-stick/disk geschikt maakt om zowel door de Mac als door Windows te worden beschreven. Let op: daarbij worden alle gegevens die op de usb-stick of -disk staan verwijderd!

Mac usb formatteren
  1. Plaats de usb-stick (waar stick staat, geldt vanaf nu ook disk) in de Mac.
  2. Start via Launchpad of Finder het Schijfhulpprogramma.
  3. Klik in de linkerkolom van het Schijfhulpprogramma op de externe usb-stick:
    Mac usb formatteren
  4. Klik in de knoppenbalk van het Schijfhulpprogramma op Wis.
  5. In het kleine venster dat verschijnt kun je een nieuwe naam aan de usb-stick geven. Belangrijker is dat je de Structuur kunt kiezen. Om de usb-stick zowel op de Mac als op een Windows computer te kunnen gebruiken, maak je de volgende keuze: Klik daarna in het venster op Wis:
    Mac usb formatteren
  6. Na enige tijd is het formatteren gereed:
    Mac usb formatteren

Belangrijk: Haal een usb-stick niet zomaar uit de Mac. Je dient het eerst te ontkoppelen. Dat doe je door in de navigatiekolom van Finder op het uitwerpen-pijltje rechts van de usb-stick te klikken. Of je sleept het disk-ikoontje van het bureaublad naar de prullenmand. Daarna kun je de usb-stick uit de Mac halen.

Op deze webpagina van Apple Computerhulp staat meer informatie over het formatteren van usb-sticks en -disks.

Bestanden en mappen verwijderen (de prullenmand)

Mac Finder prullenmand Rechts in het Dock staat de prullenmand. Sleep vanuit Finder een bestand of map naar de prullenmand om het te verwijderen.

Tip: In plaats van slepen kun je ook een bestand of map selecteren en dan op Command+Delete drukken.

Mocht je later spijt krijgen van het verwijderen, dan klik je op de prullenmand om die te openen. Rechtsklik op je bestand of map en kies Zet terug.

Heb je iets in de prullenmand gezet en wil je het meteen permanent verwijderen, rechtsklik het dan in de prullenmand en klik daarna op Verwijder onmiddellijk. Of klik daar op Leeg prullenmand om meteen alles definitief te verwijderen.
Vanuit Finder kun je de prullenmand legen door in de menubalk op Finder te klikken en vervolgens op Leeg prullenmand.

Het is ook mogelijk de prullenmand automatisch te laten legen na 30 dagen. Klik in de menubalk op Finder > Instellingen > Geavanceerd en zet een vinkje bij de optie "Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand".

Diverse korte Finder-tips

Hierbij nog een aantal handigheidjes voor Finder:

Grootte van tekst en ikoontjes aanpassen
Om de informatie in Finder beter te kunnen zien, klik je in de menubalk op Weergave > Toon weergaveopties. Je kunt o.a. de symboolgrootte (ikoontjes) en tekstgrootte aanpassen.
Dit geldt per map. Maar als je onderin het venster klikt op Gebruik als standaard dan geldt het voor alle mappen.

Sneltoets voor grotere weergave
Druk op Command++ (dus de commandtoets en de plustoets) voor een grotere weergave. Druk op Command+- voor een kleinere weergave.
Dit werkt wel in de weergave van symbolen, lijst en galerie, maar niet bij kolommen.

Snel naar een map springen
Klik in de menubalk op Ga en kies een map om deze direct te openen.

Verborgen bestanden tonen
Je zult het niet vaak nodig hebben, maar als iets niet werkt zoals je verwacht dan kan het soms helpen om "interne macOS"-bestanden te bekijken. Die zijn normaal gesproken verborgen.
Met de sneltoets Shift+Command+. krijg je ze te zien. En met dezelfde sneltoets verdwijnen ze weer uit beeld.
Let op: Je kunt deze bestanden of de inhoud ervan bekijken, maar verander of verwijder ze niet!

 

Meer weten over Finder?

Meer informatie over Finder vind je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

 

Maak regelmatig een back-up van je bestanden met Time Machine

Het is belangrijk om regelmatig een reservekopie (back-up) te maken van jouw persoonlijke bestanden op de Mac. Er gaat wel eens iets mis op de computer, hij kan stuk gaan, gestolen worden, geblokkeerd worden door ransomware en andere rampspoeden kunnen plaatsvinden.
Als je geregeld je eigen bestanden veilig stelt, ben je minder kwetsbaar.

Mac AirPlay

Je zou op de traditionele manier af en toe een externe usb-disk (of stick) op de Mac kunnen aansluiten en met Finder jouw bestanden naar die disk kunnen kopiëren. Maar er is ook een betere manier: je kunt gebruik maken van Time Machine die standaard op de Mac actief is.

Met Time Machine kun je "terugreizen in de tijd" om bijvoorbeeld:

Time Machine werkt automatisch op de achtergrond. Het kopieert doorlopend jouw persoonlijke bestanden van de Mac naar een externe usb-disk:

Bij het instellen van Time Machine koppel je een externe usb-disk die voortaan dient voor de back-up. Daarna hoef je alleen maar geregeld de externe usb-disk aan te sluiten, zodat bestanden automatisch worden gekopieerd.
Je kunt de externe usb-disk zelfs continu aangesloten laten zodat frequent kopieën van jouw bestanden worden veiliggesteld. En als je wilt kun je ook zelf Time Machine opdracht geven om op een bepaald moment een kopie te maken.

NB De software is zo slim om alleen gewijzigde bestanden te bewaren, zodat niet elke keer alles wordt gekopieerd. De eerste back-up duurt daarom vrij lang, daarna neemt elke kopie slechts weinig tijd in gebruik.

Stap 1. Time Machine instellen

Om Time Machine te gebruiken volg je eenmalig deze handelingen:

  1. Sluit een externe usb-disk aan op de Mac. Let op: de gegevens die eventueel op de usb-disk staan gaan verloren.
  2. Ga naar Systeeminstellingen > Algemeen > Time Machine. Daar lees je bovenin het venster wat Time Machine bewaart. Klik onderin het venster op de + om de usb-disk toe te voegen aan Time Machine:
    Mac Time Machine
  3. Selecteer de usb-disk die je voor de reservekopieën gaat gebruiken en klik op Configureer schijf:
    Mac Time Machine
  4. Het is aan te raden het schuifje bij Versleutel reservekopie aan te zetten. De schijf van jouw Mac is versleuteld dankzij FileVault, dus als je dat ook met de reservekopie doet, blijven jouw gegevens veilig. Vul een wachtwoord in en een aanwijzing om die later nog te weten. Klik daarna op Gereed:
    Mac Time Machine
  5. Daarop wordt de usb-disk voorbereid voor Time Machine. Als dat klaar is, verschijnt de usb-disk in het Time Machine hoofdvenster en wordt er meteen een backup gemaakt; je kunt de voortgang van het kopiëren in de gaten houden:
    Mac Time Machine
    Het maken van de eerste kopie neemt veel tijd in beslag. Daarna worden alleen gewijzigde bestanden gekopieerd, wat aanzienlijk sneller gaat. Tijdens het kopiëren kun je gewoon andere dingen doen op de Mac.

Tot zover de eenmalige handelingen. Als de reservekopie klaar is en je de externe usb-disk wilt ontkoppelen van de Mac, volg dan de aanwijzingen die je hier in het onderwerp over Finder aantreft.

Stap 2. Time Machine gebruiken om een bestand terug te zetten

Sluit de usb-disk die je in de vorige stap maakte af en toe aan op de Mac of laat de disk continu aangesloten. Verder heb je er geen omkijken naar.

Mac Time Machine Rechtsboven in de menubalk staat het ikoontje van Time Machine: het klokje met een ronde pijl naar links. Klik erop voor informatie over de laatste reservekopie, om een reservekopie te maken, door kopieën te bladeren en de instellingen ervan te openen.


Hieronder volgen enkele voorbeelden om bestanden terug te zetten.

Voorbeeld: Een eerdere versie van een document inzien en terugzetten
Als je aan een Pages-document werkt en een stukje tekst ontbreekt dat nog wel in de versie van vorige week stond, open dan dat document in Pages. Klik vervolgens in de menubalk op Archief > Vorige versie > Blader door alle versies.

Daarop verschijnt jouw huidige document links op het scherm en de meest recente reservekopie rechts daarvan. Aan de rechterzijkant van het scherm verschijnt een tijdlijn: schuif je muis over de tijdlijn en je ziet elke datum/tijd waarop een kopie beschikbaar is. Klik op een datum/tijd en rechts wordt het document per die datum/tijd getoond:
Mac Time Machine

Je kunt door de tekst van het document bladeren (zowel het huidige als de kopie) en je kunt zelfs uit de kopie een stukje tekst kopiëren en het plakken in de huidige versie.
Wil je het volledige document uit het verleden terugzetten, klik dan onderin het scherm op Zet terug. Of als je dat niet wilt omdat je genoeg hebt gezien in de kopie, klik dan op Gereed.


Voorbeeld: Een verwijderde foto terugzetten
In het volgende filmpje zie je een eenvoudig voorbeeld: een afbeelding wordt verwijderd. Daarna wordt Time Machine gestart en een eerdere versie van de map met afbeeldingen bekeken. Daar staat de foto en die wordt teruggezet. Overigens niet in de map waar deze was verwijderd...


Voorbeeld: Finder openen met Time Machine
Je bent een document kwijt maar weet niet zeker waar het eerder stond. Misschien in Downloads, of in Documenten of misschien wel bij Muziek want het was een artikel over muziek.
Klik in dat geval op het bureaublad zodat Finder actief is (dat zie je linksboven in de menubalk). Klik in het rechterdeel van de menubalk op het ikoontje van Time Machine en klik vervolgens op Blader door Time Machine-reservekopieën. Daarop krijg je Finder in beeld. Je kunt door de mappen bladeren van de diverse kopieën. Vind je het ontbrekende document, klik erop en klik daarna op Zet terug:
Mac Time Machine


Voorbeeld: Zoek zelf in de bestanden van Time Machine
Je kunt in Finder de bestanden bekijken die op de externe usb-disk staan. Dan start je dus niet Time Machine op, maar zoek je zelf naar een of meer bestanden en/of mappen die je mist.
Open de Finder-app en klik in de navigatiekolom op de usb-disk. Elke map is een reservekopie. Je herkent aan de naam van de map op welke datum en tijd de kopie is gemaakt.

Ben je nu iets kwijt wat een week geleden nog op de Mac stond? Open dan de map met de reservekopie van een week geleden, klik op Data, klik op Gebruikers en klik daarna op je naam. Je herkent jouw mappen:
Mac Time Machine

Zoek de bestanden die je mist, kopieer ze en plak ze vervolgens in een van je huidige mappen (dus niet in een map van de reservekopie).


Hoe je een volledige reservekopie op een nieuwe schijf zet nadat een eerdere schijf defect is geraakt, lees je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

Verdere informatie over Time Machine en hoe je bijv. bestanden in iCloud Drive en iCloud Foto's wel of niet meeneemt in de reservekopie lees je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

De Mac wissen

Ga je jouw Mac verkopen, ruil je hem in of geef je hem aan iemand cadeau? Dan wil je natuurlijk dat alles van jou op de Mac wordt verwijderd: persoonlijke gegevens, foto's en filmpjes, documenten, muziek, je wifi-netwerk, instellingen, apps... alles.

Er zijn twee manieren om de Mac te wissen (uitleg hierover vind je op deze webpagina van Apple Computerhulp):

  1. Als je een vrij recente Mac hebt, ga dan naar Systeeminstellingen > Algemeen > Zet over of stel opnieuw in en klik op de knop Wis alle inhoud en instellingen.

    Mac wissen

    Hiermee start je de wisassistent:

    Tijdens deze stappen word je gevraagd het inlogwachtwoord van jouw Mac en het wachtwoord van je Apple ID in te voeren.

  2. Vind je de optie "Wis alle inhoud en instellingen" niet op jouw Mac, dan dien je zelf de stappen uit te voeren om jouw gegevens te verwijderen en de fabrieksinstellingen terug te zetten. Volg daarbij de uitleg op de reeds genoemde webpagina van Apple Computerhulp.

Meer weten?

Kijk ook bij de Mac beveiligingstips van Adam Computerhulp.

Op deze webpagina van Apple Computerhulp vind je handleidingen voor de verschillende Mac-modellen. En op deze webpagina van Apple Computerhulp vind je handleidingen voor apps op de Mac.


Mac Boeken-app Handig: lees de handleiding voor jouw Mac in de Boeken-app op je Mac.

Open de Boeken-app en zoek naar Handleiding Mac of iMac. Je krijgt een lijst met gevonden handleidingen. Download een handleiding en je hebt alle informatie over jouw apparaat beschikbaar.

Mac handleiding

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.