iPhone en iPad beveiligingstips

a

Op deze pagina vind je specifieke beveiligingstips voor iPhones en iPads. Kijk vooral ook bij Algemene beveiligingstips: zij zijn de basis van je beveiliging.

Elke zwarte en rode regel hieronder is een tip. Bij een aantal tips staan kleine schermkopieën met voorbeelden. Deze kun je vergroten door er één keer op te tikken (tik nogmaals om weer te verkleinen).

Inhoudsopgave

Tik op een onderwerp om ernaartoe te springen:

 

Stel een toegangscode, touch ID of face ID in

Installeer alleen apps uit de App Store

Stel "Zoek mijn iPhone" (of iPad) in

Zorg dat gegevensversleuteling aan staat

Stel iCloud in voor automatische back-ups

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

Gebruik de ultieme wachtwoordmanager

Stel willekeurige hardwareadressen in voor wifi

Sta trackingverzoeken van apps niet toe

Blokkeer advertenties en trackers in Safari

Blokkeer ongewenste cookies en verwijder ze zo nodig

Gebruik de incognito-modus van je browser

Controleer je privacy-instellingen; verwijder je gegevens bij Apple

Let op met Apple Pay

Stel een toegangscode, touch ID of face ID in

a Je zou je iPhone of iPad maar een keer ergens achter laten, bijv. in een restaurant, schouwburg of bij vrienden. Er staat van alles op wat je waarschijnlijk privé wilt houden. Zorg daarom dat een ander er niet zo maar in kan.

Ga naar de Instellingen-app op je apparaat en tik (afhankelijk van de mogelijkheden van je iPhone of iPad) op "Toegangscode", "Touch ID en toegangscode" of "Face ID en toegangscode".
Voer indien mogelijk een lange code in. Bij Touch ID kun je meerdere vingerafdrukken scannen, wat handig is.

Naar de inhoudsopgave arrow  

Installeer alleen apps uit de App Store

a In de App Store van Apple staan honderdduizenden apps. Voor elk wat wils, op elk gebied! Tik op het ikoontje van de App Store om apps te vinden en op je iPhone of iPad te zetten (zie hier hoe je dat doet).
Alle apps in de App Store zijn door Apple gecontroleerd en veilig om te gebruiken.

Als een bedrijf of een bekende aanraadt om een app op je apparaat te zetten door het te downloaden van een website (dus buiten de App Store om), doe dat dan in principe niet - tenzij je er absoluut zeker van bent dat het een betrouwbare app is.

Naar de inhoudsopgave arrow  

Stel "Zoek mijn iPhone" (of iPad) in

Als je je iPhone of iPad niet kunt vinden is er een manier om er achter te komen waar het apparaat is. Je gaat naar de website https://www.icloud.com/ a en meld je aan met het Apple-ID dat je op je mobiele apparaat gebruikt. Klik in de iCloud website op Zoek iPhone.

a Apple probeert nu je iPhone of iPad te lokaliseren. Daarvoor is het nodig dat op het apparaat wifi, mobiele gegevens en/of locatiegegevens aanstaan. Je krijgt een plattegrond met een aanduiding waar het apparaat is (je kunt inzoomen tot op straatniveau).

a Klik boven de plattegrond op "Alle apparaten" en vervolgens op de naam van je iPhone of iPad. Daarmee verschijnt een venster waarmee je de volgende acties kunt ondernemen: je kunt het apparaat een geluid laten afspelen (oeps, het ligt onder de bank...), je kunt de verloren-modus aanzetten waarmee het apparaat wordt vergrendeld (als het in verkeerde handen is terecht gekomen), en je kunt het apparaat wissen (als je verwacht het niet meer terug te krijgen).

a Vereiste om je apparaat op bovenstaande manier te vinden is dat je vooraf (doe dat nu!) enkele instellingen opgeeft: tik in de Instellingen-app bovenin op jouw naam, tik vervolgens op "Zoek mijn" en zet daar de "Zoek mijn iPhone" (of iPad) functie aan.

Naar de inhoudsopgave arrow  

Zorg dat gegevensversleuteling aan staat

Er staan veel persoonlijke gegevens op je iPhone of iPad. Zo’n mobiel apparaat neem je overal mee naar toe en dan kun je het kwijt raken, zo maar ergens laten liggen, het kan worden ontvreemd etc.

Ook al heb je een toegangscode ingesteld, iemand zou jouw mobiele apparaat aan een computer kunnen koppelen om de gegevens ervan te kopiëren en misbruiken.
Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat jouw gegevens versleuteld worden opgeslagen op je iPhone of iPad. Dit moet standaard aan staan.
Controleer het als volgt: ga naar de Instellingen-app, tik op Face ID (of Touch ID) en toegangscode, en kijk onderin het scherm met opties. Daar staat of Gegevensbeveiliging is ingeschakeld:

a

NB Je vindt daar ook de optie Wis gegevens om je iPhone of iPad te wissen als 10 keer een foute toegangscode is ingevoerd. Je zou die optie kunnen aanzetten.

Naar de inhoudsopgave arrow  

Stel iCloud in voor automatische back-ups

Op een iPhone en iPad heb je altijd een Apple-ID (een Apple-account) in gebruik. Elk account krijgt gratis 5 Gb opslagruimte in iCloud (de cloud van Apple). Je kunt die ruimte gebruiken om o.a. een back-up (reservekopie) van belangrijke gegevens op je iPhone of iPad op te slaan.

Je geeft zelf op wat er in de iCloud moet worden opgeslagen: naast de reservekopie kun je er ook foto's, mail, notities en meer in opslaan. Geef je veel op, dan is de ruimte van 5 Gb natuurlijk snel gevuld. Voor een klein bedrag per maand (eind 2020: 1 euro) kun je opslagruimte vergroten naar 50 Gb.

De reservekopie stel je als volgt in:

a a a

Naar de inhoudsopgave arrow  

 

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

Gebruik de ultieme wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een app waarmee je op een veilige manier wachtwoorden gebruikt. De wachtwoordmanager van Apple heet Sleutelhanger. Je kunt deze gebruiken voor een of meer van de volgende functies:

De genoemde functies werken in de browser Safari en in apps. Hieronder lees je er meer over.

Belangrijk: als je de wachtwoordmanager gebruikt, zorg er dan voor dat je een toegangscode, touch ID of face ID op je iPhone of iPad hebt ingesteld. Daarmee wordt namelijk ook toegang tot je wachtwoorden beveiligd.

Beheren van wachtwoorden

Als je op een website een account maakt, moet je uiteraard ook een wachtwoord opgeven. De sleutelhanger herkent deze situatie en biedt de mogelijkheid aan om de accountgegevens (gebruikersnaam of e-mailadres en het wachtwoord) op te slaan.

Als je bijv. bij https://datumprikker.nl/ een account maakt, dan voer je eerst je e-mailadres en wachtwoord in. Daarna tik je op Account aanmaken (zie de schermkopie links hieronder).
Direct daarna verschijnt een venster met de vraag of je het wachtwoord wilt bewaren (schermkopie rechts hieronder). Tik op Bewaar wachtwoord om het op te slaan op je apparaat:

a a

Als je een tijdje later weer wilt inloggen (je aanmelden) bij de website, dan tik je op het veld van het e-mailadres of wachtwoord. Zoals gebruikelijk verschijnt dan het toetsenbord zodat je de gegevens kunt intypen. Maar... dat hoef je niet te doen: op de regel boven het toetsenbord hoef je alleen maar op "Wachtwoord voor deze website" te tikken. Daarmee worden dan e-mailadres en wachtwoord meteen ingevoerd:

a

Mocht het in een uitzonderlijk geval zo zijn dat Safari niet de optie toont om een wachtwoord op te slaan, ga dan naar de Instellingen-app, tik op Wachtwoorden, geef je toegangscode (of touch ID, face ID) en tik rechtsboven op het plusteken +. Je kunt dan de website, gebruikersnaam en wachtwoord zelf opgeven.

Genereren van wachtwoorden

In plaats van zelf een wachtwoord te bedenken, kun je de sleutelhanger een sterk wachtwoord laten maken. Daarvoor is het nodig dat je in iCloud de sleutelhanger aanzet: ga naar de Instellingen-app, tik bovenaan op je naam, tik vervolgens op iCloud en zet in de lijst met "Apps die iCloud gebruiken" de sleutelhanger aan:

a a

Als je nu naar een website gaat en een account aanmaakt, dan voer je zoals gebruikelijk je e-mailadres in (zie de schermkopie links hieronder). Tik daarna boven het toetsenbord op Wachtwoorden en de sleutelhanger vult een sterk wachtwoord in (schermkopie rechts hieronder).
Zoals je onderaan het scherm ziet, kun je kiezen of je het sterke wachtwoord wilt gebruiken of toch zelf een wachtwoord wilt opgeven.
NB In de melding onderaan het scherm wordt "iCloud Keychain" genoemd - dat is dus de sleutelhanger.

a a

Controleren van wachtwoorden

Ook al ga jij wel goed om met je wachtwoorden, dan nog is het aan te raden om regelmatig op je iPhone of iPad na te gaan of het wachtwoord nog veilig is. Een bedrijf zou bijv. een datalek kunnen hebben, waardoor jouw gegevens in verkeerde handen terecht zijn gekomen.
Of je gebruikt hetzelfde wachtwoord te vaak voor verschillende websites, waarmee je een risico loopt dat één geraden of gekraakt wachtwoord toegang geeft tot een aantal accounts.

De sleutelhanger helpt om dit soort problemen te voorkomen: ga naar de Instellingen-app, tik op Wachtwoorden en geef je toegangscode. Rechtsboven zie je Beveiligingsadvies, met daaronder de tekst "Beveiligingsrisico's gevonden"...

a

Tik daarop en je krijgt een overzicht van risico's die jij loopt. Voorbeelden van risico's zijn:

De boodschap is duidelijk: onderneem actie!

NB Boven de lijst met probleemgevallen zie je de optie "Detecteer gehackte wachtwoorden". Het is uiteraard aan te raden die optie aan te zetten.

Synchroniseren van wachtwoorden

Heb je een iPhone en een iPad (en misschien ook een Mac), dan kun je de wachtwoorden op al jouw apparaten gebruiken. Je maakt bijv. op een iPad een account met wachtwoord aan. Daarna kun je ook op de iPhone die gegevens gebruiken om je ermee aan te melden.
Deze synchronisatie van de sleutelhanger verloopt via iCloud. Je stelt het als volgt in (zoals hierboven bij Genereren van wachtwoorden al genoemd): ga naar de Instellingen-app en tik bovenaan op je naam. Tik vervolgens op iCloud. Onderaan de lijst met "Apps die iCloud gebruiken" staat Sleutelhanger. Tik er zo nodig op om deze aan te zetten. Je leest daar ook dat de gegevens worden versleuteld en niet leesbaar zijn voor Apple:

a a

Naar de inhoudsopgave arrow  

Stel willekeurige hardwareadressen in voor wifi

Bij de Algemene beveiligingstips heb je kunnen lezen over het mac-adres van je mobiele apparaat; dit adres wordt uitgezonden als je draadloos internet gebruikt.
Om niet te worden getraceerd en gevolgd is het aan te raden om willekeurige hardwareadressen in te schakelen. Op de iPhone en iPad wordt dit aangeduid als wifi privéadres.

a Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 worden iPhone en iPad beschermd tegen het volgen door middel van het wifi privéadres. Elke keer dat je een ander wifi-netwerk gebruikt, genereert de iPhone of iPad een nieuw mac-adres.
Deze instelling staat standaard aan. Zorg ervoor dat je het niet uit zet en controleer bij twijfel dat het aanstaat als je op een publiek wifi-netwerk actief bent. Ga hiervoor naar de Instellingen-app, tik op Wifi en tik daarna op het blauwe rondje met de "i" dat achter het netwerk staat waarmee je bent verbonden. Daar moet bij Privéadres het schuifje Aan staan.

Je kunt hier meer over lezen op deze webpagina van Apple .

Naar de inhoudsopgave arrow  

Sta trackingverzoeken van apps niet toe

a App-ontwikkelaars proberen via een Advertentie-ID bij te houden wat jij doet. Daarmee wordt een profiel van jou opgebouwd zodat bijv. gerichte advertenties in de app kunnen worden getoond. App-ontwikkelaars kunnen jouw informatie ook delen met zogeheten datahandelaars (bron: Apple).

De Privacy-instellingen van de iPhone en iPad hebben een optie genaamd "Sta trackingverzoeken van apps toe". Verrassend genoeg staat deze optie standaard Aan. Je kunt de optie als volgt uitzetten:

Naar de inhoudsopgave arrow  

Blokkeer advertenties en trackers in Safari

a Hoogst irritant al die advertenties als je aan het internetten bent. Niet alleen wordt het scherm er onrustig door, ze leiden ook tot vertraging. Daarnaast worden er op de achtergrond vaak "trackers" gedownload om jou te volgen.
Er zijn verschillende apps die advertenties en trackers automatisch kunnen blokkeren. Een goede is AdGuard. Op de AdGuard website kun je erover lezen.

a Om AdGuard op je iPhone of iPad te zetten, installeer je de AdGuard - adblock&privacy-app uit de Apple App Store. Er is een gratis versie en een betaalde; de eerste is voldoende om mee te beginnen. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Tik na het installeren op de AdGuard-app om te lezen wat het voor je gaat doen. Volg deze stappen om de bescherming te aktiveren:

a a

Naar de inhoudsopgave arrow  

Blokkeer ongewenste cookies en verwijder ze zo nodig

Bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven dat er zowel handige cookies zijn als ongewenste. Hieronder lees je hoe je de ongewenste cookies automatisch kunt laten blokkeren in Safari. Dit is een extra vangnet naast AdGuard. Als je wilt, kun je ook meteen de al opgeslagen cookies verwijderen.

Open de Instellingen-app en tik op Safari.

a

Naar de inhoudsopgave arrow  

Gebruik de incognito-modus van je browser

a Bij de Algemene beveiligingstips staat beschreven dat je de incognito-modus kunt gebruiken om "privé" te surfen. In Safari heet dit Privémodus. Hieronder lees je hoe je deze modus aan- en uitzet in Safari.

Naar de inhoudsopgave arrow  

Controleer je privacy-instellingen; verwijder je gegevens bij Apple

Apple heeft een goede reputatie op het gebied van privacy, aanzienlijk beter dan Google en Microsoft. Toch weet ook Apple veel van je...

a Ga naar https://privacy.apple.com/account a en meld je aan met je Apple-ID. Nu kun je een kopie van jouw gegevens ontvangen, gegevens corrigeren, je account tijdelijk deactiveren en je account verwijderen.

a Klik op "Verzoek om een kopie van je gegevens". Daarna selecteer je welke gegevens je wilt ontvangen.

Vervolgens kun je de gegevens downloaden en op je computer inzien.

Naar de inhoudsopgave arrow  

Let op met Apple Pay

Apple Pay is een manier om met je iPhone (of iPad, Apple Watch en Mac) te betalen. Het komt erop neer dat je de gegevens van je betaalpas van bijv. ABN-AMRO, ING of Rabobank opneemt in de Wallet-app op je mobiele apparaat.
Wil je in een winkel betalen, dan hou je je iPhone boven de betaalautomaat. Door middel van touch-id (vingerafdruk) of face-id (gezichtsscan) autoriseer je de betaling op je iPhone. De bankpas is dus niet meer nodig.

Apple Pay is veilig en goed bevonden door Nederlandse banken. De Consumentenbond waarschuwt wel voor gebruik ervan met de Apple Watch, zoals je hier a kunt lezen.

a Verder is er nog een privacy-aspect bij gebruik van Apple Pay in een app of op een website (bijv. bij betaling aan een webwinkel). De app of website heeft de mogelijkheid om na te gaan of Apple Pay is ingeschakeld op jouw iPhone, iPad of Apple Watch.
Als je dat niet wilt, kun je het uitschakelen in de Instellingen-app: tik daar op Safari, blader naar de sectie genaamd "Privacy en beveiliging" en zet Controleer op Apple Pay uit.

Naar de inhoudsopgave arrow  

 

Reageren?

a Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je gewoon een reactie geven? Stuur dan een e-mail naar Adam Computerhulp.