Windows knipsels

a Op deze pagina lees je hoe je in Windows 10 een knipsel kunt maken: dat is een stukje van wat op het scherm staat. Je kunt het knipsel bewaren als afbeelding. En je kunt het kopiëren naar bijv. een e-mail of document.
Het maakt niet uit waar dat stukje op het scherm staat of hoe groot het is, met de knipsels-functie kies je zelf wat je wilt gebruiken.

Eigenlijk is het woord knipsel niet helemaal terecht: je knipt niet iets van het scherm, maar je kopieert het. Toch gebruikt Windows er de term knipsel voor. Het doet denken aan een knipselkrant van vroeger en dat is wel makkelijk om te onthouden.

Als je het volledige Windows-scherm of een venster wilt bewaren en/of kopiëren, kijk dan bij het onderwerp Schermkopie. Daarin staan handige mogelijkheden die minder bewerkelijk zijn dan het maken van een knipsel.

Aan de slag

 1. a Wil je een knipsel maken, druk dan op de Windows-toets + de Shift-toets + de S-toets.

  Met andere woorden:

  • Druk op de Windows-toets en houd die ingedrukt.
  • Druk dan op de Shift-toets en houd ook die ingedrukt.
  • Druk dan op de S-toets en laat alle drie toetsen los.

 2. Je merkt dat het scherm iets dimt. Tegelijk verschijnen bovenaan het scherm een aantal knoppen:
  a

  Met deze knoppen kun je kiezen wat voor soort knipsel je gaat maken:

 3. Nadat je een knipsel hebt gemaakt, verschijnt rechtsonder op het scherm een klein venster met een weergave van je knipsel, bijv.
  a

  Mocht je dat venster niet ziet, klik dan rechtsonder op het ikoontje van het meldingencentrum a en klik vervolgens op je knipsel dat bij de meldingen staat.

  Het kleine venster geeft aan dat het knipsel is opgeslagen op het klembord. Dit betekent dat het is bewaard in het geheugen van de computer. Je kunt het nu dus plakken in bijv. een e-mail of een document (gebruik in je e-mailprogramma of tekstverwerker de Plakken-knop of druk op de toetsen Ctrl en V).

  Misschien is hiermee je doel bereikt: je hebt een knipsel gemaakt en geplakt in een e-mail of document. Klaar :-)

  Mocht je meer willen, bijv. het knipsel opslaan op je computer of deze nog bewerken, ga dan verder met de volgende stap.

 4. Klik op het kleine venster met je knipsel rechtsonder op het scherm. Nu verschijnt een groot venster genaamd Knippen en aantekenen met daarin jouw knipsel, bijv.
  a

  In het Knippen en aantekenen-venster kun je nog van alles doen met je knipsel. Daarvoor gebruik je de knoppen bovenin het venster:
  a

  Je kunt bijvoorbeeld:

Tot zover de uitleg. Het lijkt ingewikkeld, maar zoals met alles in het leven: gewoon een paar keer proberen en dan valt het best mee. Succes!

 

Reageren?

a Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je gewoon een reactie geven? Stuur dan een e-mail naar Adam Computerhulp.