Podcasts

a Podcasts zijn geluidsopnames die je via internet kunt beluisteren. Bijv. een interview, hoorspel, radio-uitzending, documentaire, cabaretvoorstelling, voorgelezen verhaal, nagespeelde gebeurtenis en nog veel meer. Vrijwel alle podcasts zijn gratis.

Je kunt naar een podcast luisteren met een smartphone, tablet en computer. Dat doe je thuis, tijdens het wandelen, bij het sporten, voor het slapen gaan, in het vliegtuig of waar dan ook.

Wil je naar een "echt" boek luisteren, kijk dan bij het onderwerp Luisterboeken op deze website.

Podcasts luisteren via de browser

a a Er zijn veel websites die podcasts aanbieden. Je gaat bijv. met je browser (Chrome, Firefox, Edge of Safari) naar https://www.nporadio1.nl/podcasts of naar https://podcastluisteren.nl/ en je vindt veel podcasts. Klik op een podcast, kies evt. een aflevering, klik op de afspeelknop (het driehoekje a) en je kunt ernaar luisteren.

Luisteren via de browser is makkelijk; je hoeft geen programma op je smartphone, tablet of computer te installeren en je kunt meteen luisteren. Best handig om mee te beginnen.

Tips
Een selectie van websites met interessante podcasts
(klik erop om de website te openen in een nieuw tabblad van je browser):

 a  AvroTros  a  BNR  a  Juke  a  NPO Radio 1  a  NPO Radio 4  a  VPRO  a  Pakhuis De Zwijger  a  Podcastluisteren  a  Reisverhalen  a  Rijksmuseum  a  Van Gogh Museum  a  Volkskrant  a 

Website met podcasts in meer dan 25 talen:
 a  Player FM  a 
(klik rechtsboven op "EN" en verander Engels in bijv. Nederlands, Italiaans, Pools of Japans!)

 
 

Podcasts luisteren met een app

Als je wat vaker naar podcasts luistert, wil je misschien meer mogelijkheden en dan zijn apps handig. Vooral als je een smartphone of tablet hebt. Door een app te gebruiken kun je o.a.:

Met name het downloaden van podcasts is aantrekkelijk. Dan kun je bijv. thuis een podcast downloaden naar je smartphone of tablet en ernaar luisteren in het park, in de bus of in het vliegtuig - je hebt bij het luisteren geen internetverbinding nodig.

a Er zijn veel podcast-apps die vaak dezelfde basisfuncties hebben. Voor Android smartphones en tablets is de Google Podcasts-app een aanrader; via de Google Play Store-app installeer je deze op je mobiele apparaat (tik op het ikoontje hiernaast).
De Google Podcasts-app beschikt over goede basisfuncties en is vrij eenvoudig in gebruik. En... deze app werkt ook op iPhones en iPads en in browser Chrome op een Windows computer; klik hier om daarover te lezen op de pagina met Google-apps.

a Op de iPhone en de iPad staat standaard de Podcasts-app van Apple. Mocht je die hebben verwijderd, dan installeer je de app weer via de Apple App Store (tik op het ikoontje hiernaast). De Apple Podcasts-app biedt uitgebreide mogelijkheden.

Tips
Een selectie van podcasttitels waarnaar je kunt luisteren in podcast-apps:

 a  Argos  a  Bommel  a  De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween  a  De Blankenberge tapes  a  De brand in het landhuis  a  De correspondent  a  De dag  a  De Deense detective  a  De geschiedenis van het Romeinse rijk  a  De kasteelmoord  a  De krokante leesmap  a  De man en de maan  a  De moker  a  De niet verhoorde gebeden van Jacob Zoet  a  De poeziepodcast  a  De ontdekking van de hemel  a  De oorlogskoningin  a  De Rozekruisers  a  De verhalen  a  Dit is de toekomst  a  Droomtheater het oor (voor kinderen)  a  Echt gebeurd  a  El Tarangu  a  Geluid loopt  a  Het bureau (287 afleveringen)  a  Het leven een gebruiksaanwijzing  a  Het marathoninterview  a  Het spoor terug  a  Hotel Schiller  a  Kunststof  a  Lezen in het donker  a  Luisterdoc  a  MakersRadio  a  Met het oog op morgen  a  Mysterieus BelgiĆ«  a  Napoleon met Johan Op de Beeck  a  Nieuwsweekend  a  Nooit meer slapen  a  Noord Zuidlijn  a  Parel Radio  a  Radio Merlijn  a  Relaas  a  The presidential podcast  a  Vakantieverhalen  a  Verhalen van Sherlock Holmes by Sir Arthur Conan Doyle  a  Vink: De podcastgids  a  Zomergasten  a   

 
 

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.