Podcasts

Podcasts Podcasts zijn geluidsopnames die je via internet kunt beluisteren. Bijv. een interview, hoorspel, radio-uitzending, documentaire, cabaretvoorstelling, voorgelezen verhaal, nagespeelde gebeurtenis en nog veel meer. Vrijwel alle podcasts zijn gratis.

Je kunt naar een podcast luisteren met een smartphone, tablet en computer. Dat doe je thuis, tijdens het wandelen, bij het sporten, in het vliegtuig of waar dan ook.

Wil je naar een "echt" boek luisteren, kijk dan bij het onderwerp Luisterboeken op deze website.

Podcasts luisteren via de browser

Er zijn veel websites die podcasts aanbieden. Met je browser (bijv. Chrome, Firefox, Edge of Safari) kun je ernaar luisteren. Ga bijvoorbeeld naar:

Op de websites blader je door het aanbod. Vind je iets wat je aanspreekt? Klik dan op de podcast, kies evt. een aflevering, klik op de afspeelknop (het driehoekje a) en je kunt ernaar luisteren.

Luisteren via de browser is makkelijk; je hoeft geen app op je smartphone, tablet of computer te installeren en je kunt meteen luisteren. Best handig om mee te beginnen.

Tips
Een selectie van websites met interessante podcasts:
(klik erop om de website te openen in een nieuw tabblad van je browser)
AvroTrosBNRde BurenJukeNPO Radio 1NPO Radio 4VPROPodcastluisterenRijksmuseum Van Gogh MuseumVolkskrant

Website met podcasts in meer dan 25 talen:
Player FM
(klik rechtsboven op "EN" en verander Engels in bijv. Nederlands, Italiaans, Pools of Japans!)

 

Podcasts luisteren met een app

Als je wat vaker naar podcasts luistert, wil je misschien meer mogelijkheden en dan zijn apps handig. Vooral als je een smartphone of tablet hebt. Door een app te gebruiken kun je o.a.:

Met name het downloaden van podcasts is aantrekkelijk. Dan kun je bijv. thuis een podcast downloaden naar je smartphone of tablet en ernaar luisteren in het park, in de bus of in het vliegtuig - je hebt dan bij het luisteren geen internetverbinding nodig.

AntennaPod Er zijn veel podcast-apps die vaak dezelfde basisfuncties hebben. Voor Android smartphones en tablets is de AntennaPod-app een aanrader; via de Google Play Store installeer je deze op je mobiele apparaat (tik op het ikoontje hiernaast).
De AntennaPod-app is gratis, open source, eenvoudig in gebruik en vrij van advertenties. Klik hier Computerhulp voor een handleiding van AntennaPod.

Apple Podcasts Op de iPhone en de iPad staat standaard de Podcasts-app van Apple. Mocht je die hebben verwijderd, dan installeer je de app weer via de Apple App Store (tik op het ikoontje hiernaast). Klik hier Computerhulp voor een handleiding van deze Podcasts-app.
NB. Ook op de Mac tref je de Podcasts-app van Apple aan. Deze heeft hetzelfde paarse ikoontje dat je hiernaast ziet. De Apple Podcasts-app biedt uitgebreide mogelijkheden.

Tips
Een selectie van podcasttitels waarnaar je kunt luisteren in podcast-apps:

♦ Argos ♦ BoekenGasten ♦ Bommel ♦ De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween ♦ De Blankenberge tapes ♦ De brand in het landhuis ♦ De correspondent ♦ De dag ♦ De Deense detective ♦ De geschiedenis van het Romeinse rijk ♦ De gestolen schilderijen van Jopie Huisman ♦ De kasteelmoord ♦ De krokante leesmap ♦ De man en de maan ♦ De moker ♦ De niet verhoorde gebeden van Jacob Zoet ♦ De poeziepodcast ♦ De ontdekking van de hemel ♦ De oorlogskoningin ♦ De Rozekruisers ♦ De verhalen ♦ Dit is de toekomst ♦ Droomtheater het oor (voor kinderen) ♦ Echt gebeurd ♦ Eefke, in rook opgegaan ♦ El Tarangu ♦ Etenschap ♦ FD Dagkoers ♦ Geluid loopt ♦ Het bureau (287 afleveringen) ♦ Het leven een gebruiksaanwijzing ♦ Het marathoninterview ♦ Het spoor terug ♦ Hotel Schiller ♦ In het Rijksmuseum ♦ Kunststof ♦ Lezen in het donker ♦ Luisterdoc ♦ MakersRadio ♦ Met het oog op morgen ♦ Moordzaken ♦ Mysterieus BelgiĆ« ♦ Napleiten ♦ Napoleon met Johan Op de Beeck ♦ Nieuwsweekend ♦ Nooit meer slapen ♦ Noord Zuidlijn ♦ NRC Vandaag ♦ Parel Radio ♦ Radio Merlijn ♦ Relaas ♦ The presidential podcast ♦ Vakantieverhalen ♦ Verborgen verhalen (anwb) ♦ Verhalen van Sherlock Holmes by Sir Arthur Conan Doyle ♦ Vink: De podcastgids ♦ Wilde eeuwen ♦

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.