Windows schermkopie en knipsel

Windows schermkopie en knipsel Windows biedt een aantal mogelijkheden om een kopie te maken van wat er op je scherm staat:

 1. Je kunt het hele scherm kopiëren om het daarna ergens te plakken.
 2. Je kunt het huidige venster kopiëren om het daarna ergens te plakken.
 3. Je kunt het hele scherm kopiëren en dat wordt meteen opgeslagen in de map Afbeeldingen.
 4. Je kunt een stukje van het scherm kopiëren.

In deel 1 hieronder lees je over de eerste drie mogelijkheden. Deel 2 gaat over de vierde mogelijkheid die bekend staat als Knipsel.

Als je een schermkopie of knipsel maakt doe je dat meestal om het vervolgens te plakken in bijv. een e-mail of document. Ben je nog niet helemaal vertrouwd met deze handelingen, kijk dan even in het Kopiëren, knippen en plakken-onderwerp.

Tip: Wil je op een ander apparaat een schermkopie maken? Klik dan op een van de volgende links:

Deel 1: Schermkopie

Print screen Kijk eens goed op je toetsenbord: zie je een Print Screen-toets? Soms is de tekst op de toets ingekort en staat er bijv. Prt Sc of PrtScrn of iets dergelijks.

Deze toets ga je gebruiken bij elk van de drie opties om een schermkopie te maken.

 

Optie 1: Het hele scherm kopiëren om het daarna ergens te plakken

Print screen Om een kopie van je volledige scherm te maken druk je op de Print Screen-toets. Dat is alles!

Een kopie van het scherm staat dan in het geheugen van de computer (op het "klembord"). Je kunt vervolgens naar bijv. een e-mail of document gaan en daarin de kopie plakken.

In de video hieronder wordt eerst een schermkopie gemaakt. Daarna wordt de schermkopie met de rechtermuisknop geplakt in een Gmail e-mail:

Optie 2: Het huidige venster kopiëren om het daarna ergens te plakken

Print screen Alt Om een kopie van een venster te maken, ga je eerst naar dat venster. Dan druk je op de Alt-toets en houd die ingedrukt; vervolgens druk je op de Print Screen-toets. Dat is alles!

Een kopie van het venster staat dan in het geheugen van de computer (op het "klembord"). Je kunt vervolgens naar bijv. een e-mail of document gaan en daarin de kopie plakken.

In de video hieronder wordt een kopie gemaakt van het Kladblok-venster. Daarna wordt de kopie via de rechtermuisknop geplakt in een Gmail e-mail:

Optie 3: Het hele scherm kopiëren en meteen opslaan als afbeelding

Print screen Windows-toets Deze optie is vooral handig als je iets op de computer doet en je wilt het meteen "vastleggen". Je bestelt bijv. iets bij een webwinkel of je schrijft je via internet in voor een abonnement.
Dan is het wel handig om te bewaren wat je hebt ingetypt en welke informatie de website op dat moment geeft (bijv. prijs, korting, automatisch aflopen van het abonnement, voorwaarden etc.).

Om een kopie van het volledige scherm te maken en meteen op te slaan, druk je op de Windows-toets (links van de spatiebalk) en houd die ingedrukt; vervolgens druk je op de Print Screen-toets. Als je dit doet, zie je het scherm even flitsen - daarmee weet je zeker dat een kopie is gemaakt.

Elke keer dat je op de toetsen drukt, wordt een afbeelding met de schermkopie opgeslagen in de map Schermopnamen (op sommige computers is de naam van deze map Screenshots); de map staat in de Afbeeldingen-map op je computer. Met de Verkenner kun je naar deze map gaan om de schermkopieën terug te vinden.
Elke afbeelding krijgt de naam Schermopname (nnn).png. De letters "png" zie je misschien niet (dat hangt af van de Verkenner-instellingen). De "nnn" tussen de haakjes zijn een volgnummer. Elke schermkopie krijgt een hoger nummer.

En alsof het nog niet genoeg is: naast het opslaan van de schermkopie, wordt het ook in het geheugen van de computer (op het klembord) bewaard. Als je wilt, kun je het dus ook plakken in een e-mail of document.

In de video hieronder wordt een schermkopie gemaakt. Daarna kijken we in de verkenner naar de opgeslagen kopie:

Tot zover de mogelijkheden om een schermkopie te maken.

Deel 2: Knipsel

In dit deel lees je hoe je in Windows met het Knipprogramma een knipsel kunt maken: dat is een stukje van wat op het scherm staat. Je kunt het knipsel bewaren als afbeelding. En je kunt het kopiëren naar bijv. een e-mail of document.
Het maakt niet uit waar dat stukje op het scherm staat of hoe groot het is (misschien wel het hele scherm), met het Knipprogramma kies je zelf welk deel je wilt vastleggen.

Eigenlijk is het woord knipsel niet helemaal terecht: je knipt niet iets van het scherm, maar je kopieert het. Toch gebruikt Windows er de term knipsel voor. Het doet denken aan een knipselkrant van vroeger en dat is wel makkelijk om te onthouden.

Aan de slag

 1. Windows knipsel Wil je een knipsel maken, druk dan op de Windows-toets + de Shift-toets + de S-toets.

  Met andere woorden:

  • Druk op de Windows-toets en houd die ingedrukt.
  • Druk dan op de Shift-toets en houd ook die ingedrukt.
  • Druk dan op de S-toets en laat alle drie toetsen los.

 2. Je merkt dat het scherm iets dimt. Tegelijk verschijnen bovenaan het scherm een aantal knoppen:

  Windows knipsel

  Met deze knoppen kun je kiezen wat voor soort knipsel je gaat maken:

 3. Nadat je een knipsel hebt gemaakt, verschijnt rechtsonder op je computerscherm een klein venster met een weergave van je knipsel, bijv.

  Windows knipsel

  Mocht je dat venster niet ziet, klik dan rechtsonder op het ikoontje van het meldingencentrum Meldingencentrum en klik vervolgens op je knipsel dat bij de meldingen staat.

  Het kleine venster geeft aan dat het knipsel is opgeslagen op het klembord. Dit betekent dat het is bewaard in het geheugen van de computer. Je kunt het nu dus plakken in bijv. een e-mail of een document (gebruik in je e-mailprogramma of tekstverwerker de Plakken-knop of druk op de toetsen Ctrl en V).

  Misschien is hiermee je doel bereikt: je hebt een knipsel gemaakt en geplakt in een e-mail of document. Klaar :-)
  Mocht je meer willen, bijv. het knipsel opslaan op je computer of deze nog bewerken, ga dan verder met de volgende stap.

 4. Klik op het kleine venster met je knipsel rechtsonder op het scherm. Nu verschijnt een groot venster genaamd Knippen en aantekenen met daarin jouw knipsel, bijv.

  Windows knipsel

  In het Knippen en aantekenen-venster kun je nog van alles doen met je knipsel. Daarvoor gebruik je de knoppen bovenin het venster:

  Windows knipsel

  Je kunt bijvoorbeeld:

Tot zover de uitleg over het maken van een knipsel.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.