Foto's bewerken met Snapseed

Snapseed Met de Snapseed-app kun je foto's bewerken op een iPhone, iPad, Android smartphone en Android tablet. Het resultaat kun je vervolgens opslaan of meteen delen via bijv. WhatsApp, e-mail of berichten.

Er zijn veel apps waarmee je foto's kunt bewerken, je kunt dat bijv. ook met Google Foto's en WhatsApp doen. Snapseed heeft echter een veelvoud aan mogelijkheden en is eenvoudig in gebruik.

Tip: Bij de uitleg op deze pagina staan kleine schermkopieën en voorbeeldfoto's (zoals je hieronder al ziet). Tik of klik daarop om die te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Voorbeeld: Amsterdam by night
Snapseed   Snapseed
Links het origineel. Rechts na bewerking met Snapseed.

Voorbeeld: Persoonlijke felicitatie
Snapseed   Snapseed
Links de basisfoto. Rechts na bewerking met Snapseed om via WhatsApp aan de jarige te sturen.

Tip: Je kunt uiteraard foto's bewerken die je zelf hebt gemaakt, maar zoals je later in dit onderwerp leest zijn er ook veel websites waar je gratis, rechtenvrije foto's kunt vinden. Het voorbeeld met de felicitatie gebruikt zo'n foto.

Inhoudsopgave

Snapseed voor het eerst gebruiken

De drie onderdelen van Snapseed

Looks: filters om een foto in één keer te verbeteren

Tools: diverse bewerkingsmogelijkheden

Exporteren: bewerkte foto opslaan en/of delen

Extra's

Meer weten?

Snapseed voor het eerst gebruiken

Snapseed Snapseed is van Google, maar je hebt geen Google-account nodig om de app te gebruiken.

Apple App Store Voor je iPhone of iPad installeer je de Snapseed-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de App Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Google Play Store Voor je Android smartphone of tablet installeer je de Snapseed-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app uit de Play Store op je mobiele apparaat zet, kun je hier lezen.

Tik op de app om deze voor het eerst te starten. Het openen (of kiezen) van een foto werkt op een iPhone en iPad iets anders dan op een Android smartphone en tablet. Hierover lees je in de volgende paragrafen.

Een foto openen op een iPhone en iPad

Snapseed toegang Als je een foto wilt openen op een iPhone of iPad dan tik je op het beginscherm van Snapseed op de grote plus. Je krijgt dan het verzoek om Snapseed toegang te geven tot je foto's. Vervolgens kun je een aantal foto's selecteren of toegang geven tot alle foto's.

Daarna kun je een foto kiezen om te bewerken:

Snapseed toegang

Heb je een foto geopend en wil je daarvoor in de plaats een andere openen, tik dan linksboven op het Snapseed-startscherm op Openen.

Een foto openen op een Android smartphone en tablet

Snapseed toegang Als je een foto wilt openen op een Android smartphone of tablet dan tik je op het beginscherm van Snapseed op de grote plus. Je krijgt dan het verzoek om Snapseed toegang te geven tot foto's, media en bestanden op je mobiele apparaat.

Nadat je toestemming hebt gegeven krijg je je recente afbeeldingen te zien (zie de eerste schermkopie hieronder). Je kunt daaruit meteen een keuze maken, maar je kunt ook linksboven op de drie streepjes tikken om o.a. een foto uit Google Drive, Google Foto's, de Galerij of Mijn bestanden te kiezen (tweede schermkopie hieronder).

Snapseed toegang       Snapseed toegang

Heb je een foto geopend en wil je daarvoor in de plaats een andere openen, tik dan linksboven op het Snapseed-startscherm op Kiezen.

De drie onderdelen van Snapseed

Snapseed bestaat uit drie onderdelen:

  1. Looks: dit zijn filters ("weergaven") waarmee je een foto makkelijk en snel er beter uit kunt laten zien. Zo kun je bijv. kleuren "zachter" maken, of een glans geven, omzetten in zwart/wit of een kunstzinnig effect geven.
  2. Tools: dit zijn hulpmiddelen waarmee je een foto in detail kunt bewerken. Bijv. bijsnijden, draaien, kleuren verzadigen, gedeeltes lichter maken, verouderen, retoucheren met een "penseel" en nog veel meer. Je kunt één foto meerdere keren met verschillende tools bewerken.
  3. Exporteren: nadat je een foto hebt bewerkt met Looks en/of Tools kun je de foto opslaan en/of delen, bijv. via e-mail of WhatsApp.

Deze onderdelen worden in de volgende hoofdstukken uitgelegd. Eerst Looks, dan Tools en tot slot Exporteren.

Looks: filters om een foto in één keer te verbeteren

Het is handig om een foto eerst met Looks te bewerken. Daarmee kies je een weergave (een "filter") van de foto die jou het meest aanspreekt.
Snapseed Looks Als je een foto opent in Snapseed dan kom je meteen in Looks terecht. Je kunt Looks (later) ook zelf starten door op het woord Looks of op het ikoontje met de twee boogjes te tikken.

In Looks verschijnt onder de foto of ernaast een serie miniaturen van de foto met verschillende filters.

Snapseed Onder de miniaturen staan de namen van de filters:
 - Portrait (portret)
 - Smooth (zacht)
 - Pop (opvallen)
 - Accentuate (benadrukken)
 - Faded glow (glans)
 - Morning (ochtendzon)
 - Bright (helder)
 - Fine art (kunstzinnig)
 - Push (zwart-wit)
 - Structure (textuur)
 - Silhouette (contouren)

Tik op een miniatuur en je ziet de grote foto meteen veranderen met de look. Als je de originele foto even terug wilt zien, druk dan lang op de grote foto.
Ben je tevreden met de verandering, tik dan op het vinkje. Om de verandering te annuleren tik je op het kruisje.

Misschien ben je nu al tevreden met de nieuwe foto. Je kunt deze dan exporteren (opslaan en/of delen). Maar je kunt natuurlijk ook Tools gebruiken om meer bewerkingen op de foto toe te passen.

Voorbeelden van Looks:
Snapseed   Snapseed   Snapseed   Snapseed
Links de originele foto, rechts drie bewerkingen (Smooth, Morning en Structure).

Zelf een look toevoegen

Het onderdeel Looks heeft de handige mogelijkheid om zelf een look toe te voegen:

Tools: diverse bewerkingsmogelijkheden

Tools is een van de drie onderdelen van Snapseed, naast Looks en Exporteren. Tools zijn opties om een foto te bewerken. Snapseed biedt een groot scala aan tools, variërend van afstellen tot bijsnijden en van kleur veranderen tot tekst toevoegen.
In dit hoofdstuk tref je voor elk tool een korte beschrijving met voorbeelden aan.

Maar eerst krijg je uitleg over het verticaal en horizontaal vegen op het scherm van je smartphone of tablet. Dit gebruik je namelijk bij de meeste tools.

Verticaal en horizontaal vegen

Snapseed Tools Nadat je een foto hebt geopend (en misschien al met Looks een filter hebt toegepast), tik je op het woord Tools of op het ikoontje met het potlood voor bewerkingsopties. Daarop verschijnt een menu met alle mogelijke bewerkingen.

Kies je een tool dan krijg je meestal onder of naast de foto een balk met ikoontjes ("knoppen"). Je tikt op een ikoontje om de bewerking toe te passen.
Snapseed aanpassen Een van de meest voorkomende knoppen toont drie schuifjes en is getiteld Aanpassen. Als je daarop tikt verschijnt een menu dat je bedient door verticaal en horizontaal over het scherm te vegen:

Voorbeeld:

Als je tevreden bent met de bewerking, tik dan onderin het scherm op het vinkje om de wijziging te bewaren. Of tik op het kruisje om de wijziging te annuleren.

In het volgende filmpje zie je hoe dit werkt:

 

Tips:

Tools-overzicht

Hieronder staat het menu van Tools met alle bewerkingsmogelijkheden. Tik in dit menu op een tool om naar de uitleg te springen. Of tik op een blauwe knop om naar de uitleg te springen; deze knoppen staan in alfabetische volgorde.

Snapseed Afstellen Details Curves Witbalans Bijsnijden Selectief Glamour Glow Korrelige film Noir Vignettering Dubbele belichting Tekst Frames Draaien Perspectief Uitbreiden Penseel Egaliseren HDR-emulatie Tooncontrast Drama Vintage Retrolux Grunge Zwart-wit Portret Hoofdpose Focuseffect

Afstellen Bijsnijden Curves Details Draaien Drama Dubbele belichting Egaliseren Focuseffect Frames Glamour Glow Grunge HDR-emulatie Hoofdpose Korrelige film Noir Penseel Perspectief Portret Retrolux Selectief Tekst Tooncontrast Uitbreiden Vignettering Vintage Witbalans Zwart-wit

Afstellen

Snapseed

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je de volgende aspecten van een foto verbeteren:

Tip: Als je op het ikoontje van Automatisch aanpassen tikt, dan analyseert Snapseed de foto en past het automatisch verschillende verbeteringen toe voor de best mogelijke weergave.

Voorbeeld van "Afstellen"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts na bewerking met Afstellen > Automatisch aanpassen.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Bijsnijden

Snapseed

Tik op Indeling en kies een formaat. Je verkleint een foto door randen en/of hoeken te verslepen. Het is ook mogelijk een standaard formaat te kiezen. Handig om bijv. een vierkante foto voor Instagram te maken en voor het bijsnijden van meerdere foto's naar hetzelfde formaat.

Snapseed

Tik op Draaien om te schakelen tussen horizontale en verticale weergave.

Voorbeeld van "Bijsnijden"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts de vierkante foto met meer aandacht voor de vogel.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Curves

Snapseed

Met curves kun je lichte en donkere kleuren in een foto aanpassen.

Tik op Voorinstellingen om een keuze te maken uit veel voorgedefinieerde licht/donker-verhoudingen. Veeg de regel met voorinstellingen naar links voor meer mogelijkheden.

De getoonde grafiek geeft de licht/donker-aanpassing weer van de voorinstelling. Je kunt zelf op een curve een punt zetten door erop te tikken. Vervolgens sleep je dat punt naar boven of beneden voor aanpassing van de foto.
Tik op Kanaal om een kleur te kiezen en die vervolgens in de grafiek te bewerken.

Voorbeeld van "Curves"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts na bewerking met de voorinstelling M02.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Details

Snapseed

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je details van een foto duidelijker maken:

Voorbeeld van "Details"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts na bewerking met Details.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Draaien

Snapseed

Tik op Omdraaien om een foto horizontaal te spiegelen. Tik op Rechtsom draaien om een foto een kwart slag te draaien. Herhaal dit zo nodig.
Je kunt een foto ook draaien door met een vinger over de foto te vegen.

Voorbeeld van "Draaien"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts de gespiegelde versie.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Drama

Snapseed

Geef een foto een dramatisch effect, bijv. door een van de Voorinstellingen te kiezen. Deze kun je verder aanpassen door verticaal en horizontaal te vegen en de volgende opties te gebruiken:

Voorbeeld van "Drama"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts met meer drama.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Dubbele belichting

Snapseed

Hierbij voeg je twee foto’s samen. Nadat je Dubbele belichting bent gestart met een eerste foto, tik je op Afbeelding openen om een tweede foto te openen.
Verplaats de tweede foto door deze met één vinger te verslepen. Gebruik twee vingers om de grootte ervan aan te passen.

Met Transparantie krijg je een schuifbalk om de tweede foto meer/minder helder te maken. Onder Stijl staan enkele voorgedefinieerde instellingen.

Voorbeeld van "Dubbele belichting"
Snapseed   Snapseed   Snapseed
De twee foto's links zijn met Dubbele belichting samengevoegd tot de foto rechts. Daarna is er met Tekst nog iets aan toegevoegd. Leuk voor het vakantiealbum.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Egaliseren

Snapseed

Een makkelijke manier om "vlekjes" weg te werken. Tik op een oneffenheid en Snapseed probeert het weg te poetsen.
Handig bij bijv. een portretfoto, maar ook als op een foto van een fraai monumentaal gebouw een rode brandblusser het beeld detoneert.

Voorbeeld van "Egaliseren"
Snapseed   Snapseed
Prachtig natuurlijk, zo'n moedervlek. Maar wil je deze wegwerken of een tijdelijk pukkeltje wegpoetsen dan kan dat met egaliseren.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Focuseffect

Snapseed

Hiermee kun je het belangrijkste deel van de foto scherp houden en de rest iets vervagen.

Zorg ervoor dat de blauwe stip op het belangrijkste deel van de foto ligt. Verplaats deze zo nodig door eerst op de rand van een cirkel te tikken en daarna de (witte) stip te verslepen.

Tik op Elliptisch om de cirkel te vervangen door een horizontale strook. Deze kun je met je vingers draaien en zelfs verticaal maken. Tik op Stijl om een vorm te kiezen voor het focuseffect:

Snapseed

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je vervaging aanbrengen:

Voorbeeld van "Focuseffect"
Snapseed   Snapseed
Met Focuseffect kun je een deel van de foto vervagen.
De foto is eerst helder gemaakt met Afstellen, daarna is er met Tekst een groet aan toegevoegd.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Frames

Snapseed

Hiermee kies je een kader (een "lijstje") voor de foto. Je kunt kiezen uit 23 basisframes:

Snapseed
Snapseed

Veel frames hebben meerdere varianten; tik daarom meermaals op een frame-ikoontje voor variaties binnen een frame.

Je kunt een frame smaller of breder maken door met je vinger in een hoek naar binnen of naar buiten te vegen.

Voorbeeld van "Frames"
Snapseed   Snapseed
De foto links is eerst bewerkt met Afstellen, Witbalans, HDR-emulatie en Vignettering en daarna voorzien van een frame.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Glamour Glow

Snapseed

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je een gloed of een warme sfeer toevoegen aan een foto:

Voorbeeld van "Glamour Glow"
Snapseed   Snapseed
De originele foto links is bewerkt met zowel gloed als verzadiging en warmte.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Grunge

Snapseed

Met Grunge beïnvloed je de kleur en textuur van een foto. Het resultaat is een soort "ruwe" foto.

Net als bij Focuseffect geeft de blauwe stip aan waar de focus ligt. Knijp met twee vingers rondom de stip om de focuscirkel te verkleinen; tik op de rand van de cirkel voor een witte stip waarmee je vervolgens de focus kunt verslepen.

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je Grunge-effecten toevoegen aan een foto:

Voorbeeld van "Grunge"
Snapseed   Snapseed
Met Grunge krijg je een soort "ruwe" foto.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

HDR-emulatie

Snapseed

HDR staat voor High Dynamic Range, een term die aangeeft dat verschillende belichtingen in één foto zijn opgenomen. Alsof er meerdere foto’s zijn gemaakt met één optimale foto als resultaat.

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je eerder genoemde bewerkingen toepassen:

Onder Stijl staan voorgedefinieerde instellingen:

Snapseed

Voorbeeld van "HDR-emulatie"
Snapseed   Snapseed
Amsterdam by night: links het origineel, rechts na bewerking met HDR-emulatie.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Hoofdpose

Snapseed

Deze bewerking geldt specifiek voor portretfoto’s.

Tik op Pose van hoofd om het hoofd op de foto iets te draaien. Door verticaal en horizontaal te vegen kun je bijzondere aspecten van een portret aanpassen:

NB Bij Portret tref je meer bewerkingen aan voor portretfoto’s.

Voorbeeld van "Hoofdpose"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel. Rechts een lachende Mona Lisa die haar hoofd enigszins heeft gedraaid.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Korrelige film

Snapseed

Hiermee boots je een oude, korrelige foto na.

Tik op Stijl om een aantal voorgedefinieerde instellingen te proberen. Door verticaal en horizontaal te vegen kun je de volgende aspecten aanpassen:

Voorbeeld van "Korrelige film"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel. Rechts na bewerking.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Noir

Snapseed

Met Noir ("zwart") voeg je zwart-wit-effecten toe aan een foto. Tik op Stijl om een keuze te maken uit voorgedefinieerde zwart-wit-effecten.

Veeg verticaal en horizontaal om de volgende aspecten aan te passen:

Voorbeeld van "Noir"
Snapseed   Snapseed
Met Noir pas je een gekleurde foto (links) aan naar zwart-wit (rechts).

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Penseel

Snapseed

Met Penseel kun je een deel van een foto bewerken. Kies eerst een van de volgende effecten:

Snapseed

Kies vervolgens de optie Verkleinen (pijl omlaag) of Vergroten (pijl omhoog) om een positieve of negatieve waarde te gebruiken (dus meer of minder toe te passen). Handigheidje: waarde 0 werkt als een gum!

Tot slot veeg je op het deel van de foto dat je wilt aanpassen. Tik zo nodig op Masker om duidelijk te zien waar je veranderingen hebt aangebracht.
NB Zoom met twee vingers de foto in of uit om de "penseel" groter of kleiner te maken. De penseelgrootte wordt weergeven door de gestippelde cirkel.

Voorbeeld van "Penseel"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts zijn de drie belangrijkste onderwerpen op de foto lichter gemaakt met de penseel.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Perspectief

Snapseed

Als je van dichtbij hoge gebouwen fotografeert, dan krijg je vaak een vervormd beeld: de gebouwen lijken om te vallen. Met Perspectief kun je dit corrigeren.

Tik eerst op Automatisch om Snapseed de foto te laten corrigeren. Daarna kun je zo nodig zelf meer verbeteringen aanbrengen via de Modus-knop:

Snapseed

Met de knop Opvullingsmodus kies je de kleur van delen die zijn toegevoegd om de correctie mogelijk te maken.

Voorbeeld van "Perspectief"
Snapseed   Snapseed
De scheve torens zijn eerst rechtgezet met Perspectief. Daarna is Korrelige film toegepast.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Portret

Snapseed

Met de knoppen Huidtint en Voorinstellingen kun je een aantal snelle verbeteringen aan een portretfoto aanbrengen.

Maar je kunt ook aanzienlijk verder gaan... Door verticaal en horizontaal te vegen kun je de volgende veranderingen aan een gezicht aanbrengen:

NB Ook met Hoofdpose kun je portretfoto’s veranderen.

Voorbeeld van "Portret"
Snapseed   Snapseed   Snapseed   Snapseed
Links de originele foto. Daarnaast twee foto's die met de Gladde huid-bewerking zijn aangepast.
De lachende mond op de rechtse foto is verkregen met de Lachen-bewerking van Hoofdpose.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Retrolux

Snapseed

Hiermee kun je op veel manieren een foto ouder laten lijken. Tik om te beginnen op Stijl en tik meermalen op een voorinstelling. Voor een willekeurig stijl gebruik je Shuffle.

Om zelf de touwtjes in handen te nemen gebruik je het bekende verticale en horizontale vegen voor:

Voorbeeld van "Retrolux"
Snapseed   Snapseed
In een handomdraai maak je een nieuwe foto oud.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Selectief

Snapseed

Met deze bewerking kun je delen van een foto bewerken.

Zorg ervoor dat de knop Toevoegen blauw is (tik er zo nodig op) en tik dan op het deel van de foto dat je wilt bewerken. Er verschijnt een blauw rondje met een H erin. Knijp met twee vingers om de focuscirkel in te stellen: zorg ervoor dat het deel van de foto dat je wilt aanpassen er binnen valt.

Veeg verticaal om te kiezen uit de volgende opties:

Zoals gebruikelijk veeg je daarna horizontaal om het effect toe te passen.

Tik kort op het blauwe rondje om de bewerking te knippen, kopiëren, verwijderen of resetten. Om te plakken na knippen of kopiëren: tik op Toevoegen, plaats een rondje, tik er kort op en kies Plakken.

Voorbeeld van "Selectief"
Snapseed   Snapseed
Met Selectief kun je meerdere delen van een foto helderder maken. Alsof je het licht aandoet.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Tekst

Snapseed

Wil je van een foto een digitale ansichtkaart maken, voorzien van bijv. een groet of felicitatie? Deze bewerkingsoptie is daarvoor bij uitstek geschikt.

Dubbeltik op de voorbeeldtekst om deze aan te passen. Vervolgens kun je de tekst met één vinger verslepen; met twee vingers kun je deze draaien en de grootte ervan aanpassen.
Gebruik de Kleur- en Transparantie-knoppen om de tekst verder te perfectioneren. Tik op Stijl om een ander lettertype en tekstformaat te kiezen.

Tip: Wil je twee of meer stukjes tekst opgeven, bijv. met verschillende kleuren en stijlen? Tik dan na de tekst die je als eerste hebt toegevoegd op het vinkje om de bewerkte foto te bewaren en pas dan nogmaals de Tekst-bewerking toe. Herhaal dit zo vaak als je wilt.

Voorbeeld van "Tekst"
Snapseed   Snapseed
Persoonlijker kan een felicitatie niet zijn.
Met Bijsnijden is de foto iets kleiner gemaakt en met Frames is er een kader omheen gezet.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Tooncontrast

Snapseed

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je de volgende contrastdetails van een foto verbeteren:

Voorbeeld van "Tooncontrast"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts zijn de tinten wat zachter gemaakt.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Uitbreiden

Snapseed

Zou je een foto wat groter, hoger of breder willen maken? Dat kan met deze bewerking. Sleep de hoeken of randen naar buiten en Snapseed vult de nieuwe ruimte op door de rand van de foto te "herhalen".

Voorbeeld van "Uitbreiden"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts dezelfde foto uitgebreid in de breedte.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Vignettering

Snapseed

Met vignettering kun je nadruk leggen op het belangrijkste onderwerp van een foto. Wat daarbuiten valt, kun je bijv. donkerder maken. En wat daarbinnen valt, kun je lichter maken.

De blauwe stip geeft de focus aan. Knijp zo nodig met twee vingers om de focuscirkel te verkleinen of vergroten.
Je kunt de focus verplaatsen door naast de blauwe stip te tikken; daarbij wordt de stip wit en kun je die verslepen.

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je de vignettering aanpassen met Buitenste helderheid en Binnenste helderheid.

Voorbeeld van "Vignettering"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel. Rechts is de hoofdpersoon met vignettering in de "spotlights" gezet.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Vintage

Snapseed

Hiermee kun je foto’s een nostalgische uitstraling geven. Tik op Stijl om een keuze uit diverse standaardinstellingen te maken. Tik op de knop Vervagen uit/Vervagen aan om te zien hoe vervaging de foto verder verbetert.

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je de volgende aspecten van een foto verbeteren:

Voorbeeld van "Vintage"
Snapseed   Snapseed
Links het origineel, rechts na bewerking met Vintage, inclusief vervaging.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Witbalans

Snapseed

Tik op Automatisch aanpassen voor geoptimaliseerde kleurinstellingen. Tik op Neutrale kleur om in de foto een grijstint te selecteren als basis voor de witbalans.

Door verticaal en horizontaal te vegen kun je zelf de volgende aspecten van een foto verbeteren: temperatuur en tint.

Voorbeeld van "Witbalans"
Snapseed   Snapseed
Met behulp van witbalans heeft de bewerkte foto rechts meer zonlicht.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Zwart-wit

Snapseed

Hiermee krijg je een zwart-wit versie van een kleurenfoto. Tik op de Voorinstellingen voor een aantal standaard weergaven.

Je kunt ook zelf zwart-wit-instellingen kiezen door op de gebruikelijke manier verticaal en horizontaal te vegen; de volgende opties zijn beschikbaar:

Voorbeeld van "Zwart-wit"
Snapseed   Snapseed
De kleurenfoto links is omgezet in de zwart-wit-versie rechts.

▴ Terug naar het Tools-overzicht ▴

Exporteren: bewerkte foto opslaan en/of delen

Exporteren is een van de drie hoofdonderdelen van Snapseed, naast Looks en Tools. Met exporteren kun je een bewerkte foto opslaan op je apparaat en/of delen met anderen.

Snapseed Tools Snapseed Tools Nadat je een foto hebt bewerkt (met Looks en/of Tools), tik je op Exporteren of op het ikoontje ervan. Het exporteren-ikoontje op een iPhone en iPad heeft een pijltje omhoog, op een Android apparaat wijst het pijltje juist omlaag. Ook de geboden mogelijkheden verschillen tussen deze twee systemen zoals hieronder staat beschreven.

iPhones en iPads:

Android smartphones en tablets:

 

Extra's

Bewerkingen ("lagen") bekijken en ongedaan maken

Als je een aantal bewerkingen hebt toegepast op een foto kun je in Snapseed een overzicht van die bewerkingen krijgen. Tevens is het mogelijk om een of meer van de bewerkingen ongedaan te maken.
Je kunt je dit voorstellen als dat elke bewerking een "laag" toevoegt aan de foto. Als je wilt kun je een of meer lagen ongedaan maken of aanpassen.

Stel dat je zeven bewerkingen op een foto hebt toegepast. Het is nu mogelijk om terug te keren naar de foto na bijv. de vierde bewerking. Hiervoor ga je als volgt te werk:

Snapseed

Websites met gratis, rechtenvrije foto's

Kijk eens op de volgende websites voor mooie foto's:

Lees op de websites wel de voorwaarden waaronder je de foto's kunt gebruiken.

Meer weten?

Meer informatie over Snapseed vind je op deze webpagina van Google Computerhulp.

Ook op het beginscherm van de app kun je meer informatie vinden: tik rechtsboven op de drie puntjes en vervolgens op Handleidingen. Voor veel van de bewerkingen vind je daar filmpjes met uitleg.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.