Verkenner

Windows Verkenner Windows heeft een app (een programma) genaamd Verkenner. Deze kun je gebruiken om bestanden en mappen op je computer te bekijken.

Met de verkenner kun je o.a. nieuwe mappen maken, bestaande mappen verwijderen, mappen van naam veranderen en mappen verplaatsen. Ook kun je er o.a. bestanden mee kopiëren, verplaatsen naar een map, van naam veranderen en verwijderen.
Je kunt ook op een bestand dubbelklikken om het te openen. Dan wordt bijv. een muziekbestand afgespeeld of een fotobestand getoond.

Verkenner mappen

De verkenner is een ideaal hulpmiddel om mappen en bestanden op de computer te (re)organiseren:

Ook mappen en bestanden op een cd, dvd, usb-disk of usb-stick kun je met de verkenner bekijken.

 

De beschrijving op deze pagina is gebaseerd op de verkenner in Windows 10. De verkenner in Windows 11 werkt grotendeels op dezelfde manier, maar heeft een aantal verbeteringen zoals je hier kunt lezen.


Tip: Bij de uitleg hieronder staan veel kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Inhoudsopgave

Aanbevolen instellingen
Overzicht van de verkenner
Het lint
Het navigatiemenu
Details of miniaturen weergeven
De C:-schijf
De belangrijkste gebruikersmappen
Het tabblad Start
Het tabblad Beeld
Mappen en/of bestanden selecteren, gebruik Ctrl en Shift
Snelle toegang
Bestandstypen (extensies)
De verkenner als super-app
Sneltoetsen
De muis

Bestanden op de computer (re)organiseren
Mappen in mappen in mappen
Verplaatsen van mappen en bestanden
Slepen van de ene verkenner naar de andere
Slepen naar een andere disk (bijv. om een back-up te maken)
Verwijderen van mappen en bestanden
Niet langer zoeken naar een speld in de hooiberg

De prullenbak
Instellingen van de prullenbak
Verwijderen van mappen en bestanden
Verwijderde mappen en bestanden terugzetten

Aanbevolen instellingen

Je kunt de verkenner aanpassen aan je eigen voorkeuren, zodat je de informatie ziet die het handigst is om mee te werken:

  1. Open de verkenner.
  2. Klik in de verkenner linksboven op de blauwe tab Bestand. Klik vervolgens op Map- en zoekopties wijzigen (als je dit niet ziet staan, klik dan op Opties):
    Verkenner opties
  3. Je ziet nu het venster met Mapopties:
    Verkenner mapopties

Om de gewijzigde instellingen door te voeren, sluit je de verkenner. Daarna open je de verkenner weer.

Overzicht van de verkenner

Verkenner overzicht

In de volgende paragrafen worden de belangrijkste onderdelen van de verkenner beschreven.

Het lint

Het lint kun je gebruiken om opdrachten aan de verkenner te geven, bijv. om een nieuwe map te maken of om de naam van een bestand te veranderen. De opdrachten die in het lint staan, variëren per tabblad. Als je bijv. op het Beeld tabblad klikt, zie je andere opdrachten dan op het Computer tabblad.
Het is handig om het lint altijd te tonen. Als je de verkenner hebt gestart, zie je bovenin het venster het lint:
Verkenner lint

Als je het lint niet ziet, klik dan op het pijltje neerwaarts a dat rechtsboven naast het vraagteken staat. Daarmee open je het lint:
Verkenner lint

Het navigatiemenu

Het linkerdeel van de verkenner toont altijd een navigatiemenu met Snelle toegang (daarover later meer), Deze pc, cloud mappen van bijv. OneDrive of Dropbox, Netwerk e.d.

Als je de verkenner start, wordt automatisch de regel Deze pc in het navigatiemenu gekozen (dat gebeurt op basis van de hierboven genoemde instellingen).

In het navigatiemenu staat voor veel mappen een pijltje. Je kunt daarop klikken om de map uit te vouwen (de onderliggende mappen te laten zien) of samen te vouwen (de onderliggende mappen te verbergen).

Als je de verkenner hebt geopend en je ziet de pijltjes niet, schuif de muis dan even over het navigatiemenu. De verkenner toont dan de pijltjes.
Verkenner navigatiemenu

Klik in het navigatiemenu op een map om in het rechterdeel van de verkenner de inhoud van die map te zien.

Details of miniaturen weergeven

Het rechterdeel van de verkenner toont de mappen en/of bestanden die zijn gevonden in de map die je in het linkerdeel (in het navigatiemenu) hebt aangeklikt.

Rechtsonder in het venster staan twee pictogrammen waarmee je kunt kiezen hoe de mappen en bestanden in het rechterdeel worden weergegeven:

Miniaturen zijn vooral bij foto's handig. Klik maar eens in een afbeeldingenmap op de twee pictogrammen om het verschil te zien; links een voorbeeld van details, rechts van miniaturen:

Verkenner miniaturen Verkenner details

Als je kiest voor details, dan tonen de kolommen informatie over de mappen en bestanden. Elke kolom heeft een omschrijving (Naam, Datum, Type etc.). Door één keer op de kolomomschrijving te klikken, sorteer je de regels alfabetisch van a tot z. Als je nog een keer klikt, sorteer je de regels alfabetisch van z tot a.

Probeer het maar eens door op Naam te klikken en daarna nogmaals te klikken. Het pijltje in de kolomomschrijving geeft de sortering aan:
Verkenner sorteren Verkenner sorteren

Je kunt ook op Datum klikken om de bestanden oplopend (klik 1 keer) of aflopend (klik 2 keer) te sorteren.

Als een kolom niet breed genoeg is om bijv. de volledige naam of datum van bestanden te tonen, dan kun je met de muis op het streepje tussen de kolommenomschrijvingen gaan staan: de muis verandert dan van vorm zodat je door te slepen de kolombreedte kunt veranderen.

Wat misschien nog handiger is: je kunt met de muis rechtsklikken op de omschrijving van een kolom. Rechtsklik bijv. op Naam; je krijgt dan het volgende menu:

Verkenner kolommen

Klik je op de bovenste regel in het menu, dan wordt de kolom met de Naam precies zo breed gemaakt dat elke naam op het scherm erin past.
Klik je op de tweede regel in het menu, dan worden alle kolommen zo breed gemaakt dat alles erin past. Verder kun je extra vinkjes plaatsen om extra kolommen te zien.

Als je bijv. liever eerst de kolom met de datum wilt zien en daarna de kolom met de naam, kan dat ook. Je kunt elke kolom verslepen: klik op een kolomomschrijving, houd de muisknop ingedrukt en sleep de kolom naar links of rechts.

Tot slot nog een handigheidje met miniaturen. Klik rechtsonder op het Miniaturen-knopje om bijv. foto's te zien. Druk daarna op de Ctrl-toets op je toetsenbord en houd die toets ingedrukt. Draai vervolgens aan het wieltje van de muis: je zult zien dat de grootte van de foto's verandert. Vooral handig voor een grote weergave!
Verkenner

Al het bovenstaande is bedoeld om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om met mappen en bestanden in de verkenner te werken.

De C:-schijf

Verkenner Elke computer heeft een zogeheten C:-schijf. In de jaren 80 van de vorige eeuw had de eerste IBM DOS-computer één floppy disk-station – dat was schijf A. Daarna kreeg die computer een tweede floppy disk-station zodat je bestanden kon kopiëren – dat was schijf B.
Toen er later ook nog een vaste schijf (een "hard disk") bijkwam, kreeg die letter C. Vandaar dat we nu nog steeds de vaste schijf aanduiden als de C:-schijf

Verkenner Alle mappen en bestanden die je op de computer gebruikt staan op de C:-schijf (overigens hebben sommige computers een C:- en een D:-schijf). De C:-schijf kun je vergelijken met een archiefkast. Een archiefkast heeft laden, met daarin hangmappen en daarin documenten. De C:-schijf heeft mappen (net als laden en hangmappen) met daarin bestanden (voor documenten e.d.).

De belangrijkste mappen op de C:-schijf zijn:

Als je in de verkenner op Deze pc klikt en vervolgens dubbelklikt op de C:-schijf, zie je deze mappen:
Verkenner Deze pc

Let op: Het is niet de bedoeling dat je zelf wijzigingen aanbrengt in de mappen genaamd Program Files, Program Files (x86), Program Data en Windows. Die mappen worden automatisch bijgewerkt door Windows tijdens een update.

Alleen in de map Gebruikers kun je zelf wijzigingen aanbrengen, dat wil zeggen je kunt er mappen en bestanden maken, verplaatsen, verwijderen etc.
Windows maakt standaard 7 mappen voor elke gebruiker aan voor persoonlijk gebruik. Die mappen zie je meteen wanneer je de verkenner start: Afbeeldingen, Documenten, Muziek etc. Je hoeft dus niet eens naar de de Gebruikersmap op de C:-schijf te gaan om je bestanden te vinden. De verkenner maakt het je makkelijk. In de volgende paragraaf lees je hierover.

De belangrijkste gebruikersmappen

Voor elke computergebruiker maakt Windows standaard een aantal mappen aan. De zeven belangrijkste zijn: 3D-objecten, Afbeeldingen, Bureaublad, Documenten, Downloads, Muziek en Video’s. Als je de verkenner start, zie je deze 7 mappen rechtsboven staan:
Verkenner mappen

Als je dubbelklikt op een van deze gebruikersmappen, dan krijg je te zien wat er in staat. Dubbelklik bijvoorbeeld op Afbeeldingen om het volgende te zien (maar dit is uiteraard op elke computer anders):
Verkenner mappen

Er blijken dus vier mappen en drie foto’s in de map Afbeeldingen te staan. Bij jou staan er vast meer in! Vervolgens kun je dubbelklikken op een map met foto’s, bijv. op Vakantiefoto’s:
Verkenner mappen

In Vakantiefoto's staan vier mappen met een jaartal in de naam (zoals je later zult zien, kun je zelf de naam van een map bepalen). Als je tenslotte dubbelklikt op de map 2014 Londen, zou je het volgende kunnen zien:
Verkenner mappen

Vijf foto’s van Londen, het was vast een korte vakantie... Uit het bovenstaande blijkt hoe je mappen en bestanden zou kunnen organiseren. Hoe duidelijker de naam en structuur van de mappen, des te makkelijker het is je bestanden te vinden op de computer.

Let ook op de adresbalk (de regel vlak boven de foto’s): de verkenner laat altijd zien in welke map en (sub)map je momenteel bent. In dit geval dus Afbeeldingen > Vakantiefoto’s > 2014 Londen. Je kunt in de adresbalk op elke tussenliggende map klikken om er naar toe te springen.

Het tabblad Start

Na de uitleg van de C:-schijf zijn we beland in een map met foto’s van Londen. Het tabblad Start wordt standaard door de verkenner gebruikt als je tussen mappen navigeert. Kijk eens welke opdrachten er voor tabblad Start in het lint staan:
Verkenner Start

Voor veel opdrachten moet je eerst op één of meer bestanden klikken, pas dan zijn de opdrachten gekleurd (dat wil zeggen: beschikbaar) en niet langer grijs (niet beschikbaar).
De meeste opdrachten spreken voor zich, bijv. je kunt het geselecteerde bestand verplaatsen, kopiëren, verwijderen etc. Ook is het mogelijk een nieuwe map te maken in de map waar je nu bent; die map kun je meteen een naam geven of je klikt later op “Naam wijzigen” om de naam te veranderen.

Het tabblad Beeld

Wij staan nog steeds in een map met foto’s en juist dan biedt het tabblad Beeld een aantal mooie opdrachten. Klik op dit tabblad; je ziet dat het lint meteen andere opdrachten toont:
Verkenner Beeld

Schuif de muis eens over Extra grote pictogrammen of over Kleine pictogrammen. Zelfs zonder te klikken laat de verkenner meteen een vergrote of verkleinde versie van de foto-miniaturen zien. Als je op deze manier een goede grootte hebt gevonden, dan klik je erop om het vast te houden. Het zijn trouwens alleen de miniaturen die groter of kleiner worden; de foto’s zelf worden niet veranderd.

Hier is nog een tip over de meest bruikbare weergave van de verkenner voor Deze pc:

Mappen en/of bestanden selecteren, gebruik Ctrl en Shift

Stel, je hebt een map met de volgende inhoud:
Verkenner selecteren

Als je Map 1 een andere naam wilt geven, dan selecteer je eerst de map, dat wil zeggen je klikt één keer op die map; de regel wordt dan in blauw weergegeven. Vervolgens klik je in het lint op de opdracht Naam wijzigen:
Verkenner selecteren

Maar stel nu dat je een handeling wilt uitvoeren op meerdere mappen en/of bestanden. Misschien wil je Map 1 en Map 3 verwijderen. Dan zou je eerst Map 1 kunnen aanklikken (selecteren) en vervolgens op de Verwijder knop in het lint kunnen klikken; daarna doe je hetzelfde met Map 3. Maar dat is nogal omslachtig.
Het is handiger om de Ctrl-toets van het toetsenbord te gebruiken: klik op Map 1, houd Ctrl ingedrukt, en klik daarna op Map 3. Zo heb je beide mappen geselecteerd:
Verkenner selecteren

Als je nu op Verwijderen klikt, worden Map 1 en Map 3 in één keer verwijderd.

Een andere manier om meerdere mappen en/of bestanden te selecteren is met behulp van de Shift (hoofdletter)-toets. Hiermee kun je een reeks opeenvolgende mappen en/of bestanden selecteren, bijv. van Map 2 tot en met Bestand 3: klik op Map 2, houd Shift ingedrukt, en klik daarna op Bestand 3. Zie hier het resultaat:
Verkenner selecteren

Nu zou je in één keer deze 2 mappen en 3 bestanden kunnen verwijderen, of naar een andere map kunnen verplaatsen, of je kunt erop rechtsklikken en via Eigenschappen de grootte vinden, of allerlei andere opdrachten geven.

Onthoud de Ctrl en Shift-toetsen, ze zijn ideaal als je een opdracht wilt uitvoeren voor meerdere mappen en/of bestanden.

Snelle toegang

Herinner je je nog de 5 foto’s van Londen? Die zijn toch wel erg mooi! Stel dat je er elke dag even naar wilt kijken om goede herinneringen op te halen.
Hoe kom je ook alweer bij die foto’s… je opent de verkenner, klikt op Afbeeldingen, klikt dan op Vakantiefoto’s en ten slotte klik je op 2014 Londen:
Verkenner snelle toegang

Het zijn best veel muiskliks om naar de map 2014 Londen te gaan. Gelukkig kan dit sneller. De verkenner heeft een functie die bedoeld is om het aantal muisklikken om een map te openen te verkleinen: je kunt die map in Snelle toegang zetten. Snelle toegang staat linksboven in het navigatiemenu.

Om de map 2014 Londen toe te voegen aan Snelle toegang, doe je het volgende:

Nadat je de map aan Snelle toegang hebt vastgemaakt, zie je het volgende:
Verkenner snelle toegang

De map is inderdaad toegevoegd aan de Snelle toegang. Voortaan heb je in de verkenner maar één muisklik nodig om naar de map 2014 Londen te gaan. Als je wilt, kun je de regel die nu onderaan staat naar boven slepen om de handigste volgorde binnen Snelle toegang te krijgen.

Je kunt de map uit Snelle toegang verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens te kiezen voor Van snelle toegang losmaken. Hiermee verwijder je de map alleen uit Snelle toegang, de map met foto’s blijft natuurlijk wel gewoon bestaan.

Zo kun je dus in Snelle toegang een persoonlijke lijst van mappen zetten om zo handig en snel mogelijk met de verkenner te werken.

Bestandstypen (extensies)

Op elke computer staan vele duizenden bestanden. Het is niet uitzonderlijk als er zelfs een paar honderdduizend staan. Met dergelijke aantallen is het goed om te weten dat in principe elk bestand een type-aanduiding heeft.
Daarmee kun je eenvoudig herkennen met wat voor soort bestand je te maken hebt. De type-aanduiding wordt ook wel "extensie" genoemd. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Voor de punt staat de gebruikelijke naam van het bestand, achter de punt staat het type; samen vormen ze de volledige bestandsnaam. Het type "mov" is een film (movie), "mp3" is geluid en "docx" is een Word document.

Je kunt in de verkenner aangeven of het bestandstype wel of niet moet worden getoond: op tabblad Beeld, zet je in het lint een vinkje bij Bestandsnaamextensies. Als gevolg daarvan zie je in de kolom Naam de extensie. Overigens staat in de kolom Type een beschrijving, gebaseerd op de extensie.
Verkenner bestandstypen

Er zijn zeer veel extensies, wel duizenden. Hieronder staan enkele van de bekendste:
Verkenner bestandstypen

De verkenner als super-app

Stel je voor:

Het bovenstaande is heel gewoon en wordt door veel computergebruikers gedaan. De volgorde is: je start een app (programma), opent daarin wat je wilt doen, en dan ga je aan de slag. Prima, daar is niets mis mee. Maar… je zou hetzelfde kunnen bereiken met de verkenner – en misschien wel op een makkelijker manier.

Zoals je weet, zijn alle gebruikersbestanden opgeslagen in mappen: Afbeeldingen, Documenten, Muziek, Video’s etc. En zoals je weet, heeft elk bestand een bestandstype zoals "docx" voor Word, "mp3" voor muziek, "mov" voor een filmpje etc.

Je kunt in de verkenner dubbelklikken op een bestand om het direct uit te voeren. Op basis van het bestandstype opent de verkenner voor een "docx" bestand automatisch Word met dat document; voor een "mp3" bestand opent de verkenner automatisch de muziek-app en speelt het nummer af; voor een "mov" bestand opent de verkenner automatisch de film-app en start de film.

Je zou dus kunnen zeggen dat de verkenner één slimme app is die automatisch de specifieke app start voor het bestand waarop je dubbelklikt. Dus stel je nu dit voor:

Niet langer zijn verschillende apps je startpunt. Nu is voor alle situaties de verkenner het startpunt. Probeer het maar eens.

Voor de volledigheid nog het volgende: in Instellingen > Apps > Standaard-apps kun je per bestandstype instellen met welke app de verkenner een gedubbelklikt bestand moet openen.

Sneltoetsen

Hier zijn enkele handige sneltoetsen voor de verkenner:
a

De muis

In dit hoofdstuk zijn veel aspecten van de verkenner behandeld. Wellicht is het handig hier nog even samen te vatten hoe je de muis gebruikt in de verkenner:

Bestanden op de computer (re)organiseren

Nu je weet hoe je de verkenner kunt gebruiken, wordt het tijd om de bestanden op de C:-schijf (en misschien ook op de D:-schijf) van je computer te (re)organiseren. Je hoeft dit alleen te doen voor je eigen bestanden, dat wil zeggen de Windows- en Program Data/Files-bestanden e.d. worden al voor je gedaan.

Waarom (re)organiseren? Nou, het zou zo maar kunnen dat je...

In dit hoofdstuk gaan we een poging doen deze bestanden te organiseren zodat je ze altijd makkelijk kunt vinden. Het organiseren van bestanden bestaat uit de volgende aspecten:

  1. Mappen maken met duidelijke namen om bij elkaar horende bestanden in op te slaan. Je kunt een structuur van (sub)mappen maken als je veel bestanden hebt.
  2. Bestanden (en misschien ook (sub)mappen) verplaatsen naar de nieuwe, georganiseerde mappenstructuur.
  3. Bestanden (en misschien ook mappen) verwijderen omdat ze niet langer nodig zijn.

Mappen in mappen in mappen

Mappen bieden een ideale mogelijkheid om orde te scheppen. En Windows maakt het makkelijk met de reeds per gebruiker gemaakte (hoofd)mappen:

  1. Afbeeldingen
  2. Bureaublad
  3. Documenten
  4. Downloads
  5. Muziek
  6. Video’s
  7. 3D-objecten (de minst gebruikte map - je mag deze negeren)

Zoals je al weet, krijg je deze mappen meteen te zien als je de verkenner start (als dat niet zo is, check dan even je Instellingen):
Verkenner mappen

Zorg ervoor dat je deze mappen altijd gebruikt om al je bestanden in op te slaan. In de 7 mappen kun je in principe alles kwijt wat je hebt. En soms moet je gewoon een keuze maken.

Stel dat je een aantal muziekpartituren hebt – waar sla je die op? De keus is uiteraard een persoonlijke, je zou een map Partituren in Documenten kunnen maken, maar je zou die map ook in Muziek kunnen maken. Kies de voor jou beste locatie en wees vanaf dat moment consequent door alle partituren in de betreffende map te plaatsen.

Stel dat je besluit om in de Documenten map de partituren op te slaan. Dan ga je als volgt te werk om de map te maken:

Zo, nu het je een map Partituren in de map Documenten. Vervolgens kun je in de map Partituren nog enkele (sub)mappen maken. Dat is handig om bij elkaar horende stukken ook bij elkaar op te slaan.
Maar ga niet te ver in het alsmaar maken van mappen in mappen. Zo’n 3 of 4 "niveaus diep" is nog hanteerbaar. Heb je op een gegeven moment een structuur van wel 10 mappen diep, dan verdwaal je alsnog in de beoogde orde.

Voor wat de partituren zelf betreft, misschien hebben sommige niet zo’n duidelijke naam. In dat geval kun je – net zoals hierboven voor mappen is beschreven – de naam van de betreffende bestanden wijzigen. Klik op zo’n bestand en klik vervolgens in het lint op Naam wijzigen.

Verplaatsen van mappen en bestanden

Nu je weet hoe je mappen kunt maken, is de volgende stap uiteraard dat je bestanden naar de nieuwe, georganiseerde mappen gaat verplaatsen. Er staat bijv. in de map Muziek een partituur en die moet worden verplaatst naar de map Partituren in de map Documenten.
Of in de Downloads-map staat misschien een YouTube-filmpje dat je wilt verplaatsen naar de map Video’s. Of misschien staat in Downloads een map genaamd Amsterdam Sail 2015 met daarin 100 foto’s en je wilt die hele map met alle 100 foto’s erin verplaatsen naar de Afbeeldingen-map.

De vraag is dus, hoe verplaats je bestanden van de ene map naar een andere map? En ook, hoe verplaats je een map met bestanden naar een andere map? In de volgende paragraaf staat het antwoord: slepen!

Slepen van de ene verkenner naar de andere

Een goede en vooral ook visuele manier om bestanden en/of mappen te verplaatsen maakt gebruik van twee verkenners die tegelijkertijd zijn geopend. Eén verkenner staat links op het scherm, een andere verkenner staat rechts, en dan sleep je iets van links naar rechts, of van rechts naar links. Zo makkelijk kan het zijn. Hier zijn de stappen om dit te doen:

Nog een opmerking over het slepen van bestanden:

Tot slot: slepen is één van de manieren om mappen en bestanden te verplaatsen. Als je bekend bent met "knippen en plakken" kun je dat ook toepassen.

Slepen naar een andere disk (bijv. om een back-up te maken)

a Laten we nog een stap verder gaan. Stel, je hebt een usb-stick of een usb-disk. Als je die op de computer aansluit, kun je met de verkenner zien wat erop staat. Zet deze verkenner rechts op het beeldscherm.
Open vervolgens nog een verkenner door op de Windows-toets en de letter E te drukken en zet die verkenner links.
Ga nu in de verkenner links naar bijv. Afbeeldingen; rechts staat al de verkenner met de usb-stick of -disk:
Verkenner mappen

De verkenner is slim genoeg om te weten dat je nu feitelijk met twee disks werkt; links bestanden in een map op de C:-schijf van de computer, rechts bestanden op de usb-stick. Als je nu iets sleept van links naar rechts of andersom, dan kopieert Windows de bestanden! De bestanden worden dus niet verplaatst zoals in het vorige voorbeeld.

Een externe disk of stick gebruik je typisch om kopieën mee te maken, bijv. een maandelijkse reservekopie (een back-up). Met de bovenstaande verkenners kun je heel makkelijk een kopie van alle afbeeldingen maken door alles naar de usb-stick rechts te slepen.
Je zou op de usb-stick zelfs eerst even een nieuwe map kunnen maken met de naam "jjjj-mm-dd Reservekopie" (vul de datum van vandaag in bij jjjj-mm-dd) en vervolgens kopieer je daarin de afbeeldingen.

Misschien wil je eerst weten hoeveel ruimte de afbeeldingen links in gebruik nemen. Druk op Ctrl+A om alles te selecteren, rechtsklik op een van de mappen of bestanden en kies Eigenschappen. De verkenner toont dan de grootte van alle geselecteerde bestanden:
Verkenner mappen

Als je vervolgens in de verkenner met de usb-stick op "Deze pc" klikt in het navigatiemenu, dan zie je hoeveel ruimte er nog beschikbaar is op de stick. Zo weet je vooraf of de stick wel genoeg ruimte heeft voor de afbeeldingen.

Handig nietwaar, om met twee verkenners te werken:

Tip: Mocht je het maken van een back-up met twee verkenners ingewikkeld vinden, kijk dan eens bij de Geavanceerde Windows tips. Daar staat uitleg met een filmpje om in één verkenner een back-up te maken.

Verwijderen van mappen en bestanden

Je kunt mappen en bestanden uiteraard verwijderen, dat is een belangrijk onderdeel van het (re)organiseren.
Verwijderen kan op verschillende manieren. Dit wordt hieronder uitgelegd bij de behandeling van de prullenbak.

Niet langer zoeken naar een speld in de hooiberg

Je hebt er dus voor gezorgd dat de eerder genoemde 10.000 foto’s allemaal netjes in de map Afbeeldingen staan... Gegeven het grote aantal heb je vast mappen in de Afbeeldingen-map gemaakt, bijvoorbeeld:

Als vanmiddag vrienden langskomen die van plan zijn naar Londen te gaan, dan wil je natuurlijk even jouw vakantiefoto’s van Londen laten zien – je weet wel, die 5 schitterende foto’s uit 2014. Voorheen had het misschien een uurtje gekost voordat je de foto’s had gevonden, dat wil zeggen als je ze al vindt…
Gelukkig heb je nu alles georganiseerd en kun je de zoekfunctie van de verkenner gebruiken. Je gaat naar de map Afbeeldingen en in het zoekvak rechtsboven typ je Londen:
Verkenner zoeken

De verkenner zoekt nu in alle mappen en bestanden binnen de Afbeeldingen map naar Londen. Dit zouden de resultaten kunnen zijn:
Verkenner zoeken

De 5 fotobestanden evenals de map met de naam Londen worden in een mum van tijd gevonden – 6 spelden uit de hooiberg van 10.000 foto’s!

Duplicaten:
Stel dat je bij het zoeken naar foto’s er achter komt dat sommige foto’s twee of meer keren op de computer staan. Dan wil je vast weten in welke map de duplicaten staan. Klik in dat geval op een duplicaatfoto en vervolgens in het lint op Bestandslocatie openen. De verkenner opent dan de map waarin de betreffende foto is opgeslagen.
Als je zeker weet dat de foto een duplicaat is, dan verwijder je de foto: klik op de foto en vervolgens klik je in het lint op Verwijderen; of je drukt op het toetsenbord op de Delete toets.
Tip: Bij de geavanceerde Windows tips vind je uitleg over een programma waarmee je dubbele bestanden op je computer kunt vinden en verwijderen. Klik hier om ernaartoe te springen.

Mocht je per ongeluk een verkeerd bestand of verkeerde map verwijderen, lees dan het volgende hoofdstuk dat over de Prullenbak gaat. De kans is groot dat je het bestand of de map alsnog kunt terugzetten.

De prullenbak

Dit onderwerp gaat weliswaar over de verkenner, maar als je het hebt over het (re)organiseren van mappen en bestanden dan ontkom je niet aan de prullenbak – uiteindelijk hoort bij organiseren ook het verwijderen van niet langer benodigde mappen en bestanden, verouderde versies, duplicaten etc.

Voor de volledigheid: in de prullenbak komen alleen verwijderde mappen en bestanden terecht – typisch mappen en bestanden die je in de verkenner verwijdert.
Er zijn ook andere zaken op de computer die je van tijd tot tijd weggooit, bijv. e-mails. Die komen niet in de prullenbak terecht – de meeste e-mailprogramma’s hebben zelf een e-mailmap met verwijderde items. Dat is dus iets anders dan de prullenbak die we hier bespreken.

Instellingen van de prullenbak

Verkenner prullenbak Op het bureaublad staat standaard het prullenbak-ikoontje. Mocht het daar niet staan, ga dan naar de Windows instellingen, klik op Persoonlijke instellingen en daarna op Thema's. Rechts staat een link genaamd "Instellingen voor bureaubladpictogrammen", klik daarop. Zorg dat in het geopende venster een vinkje staat bij Prullenbak:
Verkenner prullenbak

Nu staat de prullenbak dus op het bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op de prullenbak en klik vervolgens op Eigenschappen. Je krijgt dan het volgende venster:
Verkenner prullenbak

Als je computer alleen een C:-schijf heeft, dan staat er uiteraard één regel bovenin het venster.

In het kader genaamd "Instellingen voor geselecteerde locatie" kun je een keuze maken:

Zoals je ziet, kun je bij de aanbevolen optie zelf een grootte opgeven voor de prullenbak. Hierboven staat dat de prullenbak maximaal 14.194 megabyte mag bevatten. Dit betekent dat Windows de prullenbak in de gaten houdt. Zolang weggegooide mappen en bestanden samen niet meer ruimte innemen dan het opgegeven aantal megabytes, dan blijven ze in de prullenbak staan en kun je ze dus nog terughalen.
Maar als de grens van het opgegeven aantal megabytes dreigt te wordt overschreden, dan verwijdert Windows definitief de oudste mappen en bestanden om genoeg ruimte beschikbaar te maken. Dit gebeurt automatisch. Het is dus ook niet nodig dat je zelf de prullenbak leegt, want hij raakt nooit vol.

Je kunt zelf kiezen hoeveel megabytes de prullenbak mag gebruiken. Een vuistregel is dat je dit instelt op zo’n 5% van de totale schijfruimte.
Tot slot kun je in het Eigenschappen-venster nog instellen of Windows om een bevestiging moet vragen als je in de verkenner of op het bureaublad een map of bestand verwijdert.

Verwijderen van mappen en bestanden

Je kunt in de verkenner heel eenvoudig één of meer mappen en bestanden verwijderen:

Verwijderde mappen en bestanden terugzetten

Stel, het noodlot slaat toe: je bent bezig geweest in de verkenner en hebt een map of bestand per ongeluk verwijderd. Misschien besef je het meteen, misschien om 3 uur 's nachts of pas dagen later. Wat nu?
Wel, als je de aanbevolen prullenbakinstelling hebt toegepast, dan is er geen reden tot paniek. Ga naar het bureaublad en dubbelklik op de prullenbak. Je krijgt nu een speciale map in de verkenner te zien, een map genaamd Prullenbak:
Verkenner verwijderde mappen en bestanden terugzetten

Zoals gebruikelijk kun je rechtsonder de twee pictogrammen gebruiken om de items in de prullenbak in detail of als miniatuur weer te geven. Als je iets wilt terugzetten, kun je het beste op het pictogram voor detailweergave klikken.

Rechts in de verkenner zie je o.a. de kolom Verwijderd op. Dat is heel bruikbaar om verwijderde bestanden terug te vinden. Klik op de kolomomschrijving Verwijderd op en Windows sorteert alle verwijderde mappen en bestanden op de verwijderdatum. Zo kun je dus snel iets terugvinden als je (ongeveer) weet wanneer je het hebt verwijderd. Als je zojuist iets per ongeluk hebt verwijderd, staat het dus bovenaan.
Je kunt natuurlijk ook op andere kolomomschrijvingen klikken, bijv. om de verwijderde items op naam te sorteren.

Als je de regel(s) hebben gevonden met de item(s) die je wilt terugzetten, dan selecteer je die regel(s) door er één keer op te klikken. Net als in de verkenner kun je de Ctrl- en Shift-toetsen gebruiken om meerdere items te selecteren.
Nadat je de regel(s) hebt geselecteerd, klik je in het lint op de opdracht De geselecteerde items terugzetten. Let op: klik in het lint niet op "Alle items terugzetten"!
Windows zet de geselecteerde items weer terug op de oorspronkelijke locatie (in het voorbeeld hierboven getoond in de tweede kolom).

Voila, je hebt je mappen en/of bestanden weer terug!

Tot zover de uitleg van de verkenner in Windows 10. Het is me nogal een verhaal geworden. De verkenner is een krachtig tool, waar je als gevorderd gebruiker veel plezier aan zult beleven.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.