Videobellen

a Elkaar even zien en even met elkaar praten. Met z'n tweeën, vieren of meer. Als dat door omstandigheden niet kan, bijv. door corona of omdat je aan de andere kant van de wereld verblijft, dan is er een digitaal alternatief: videobellen. Via computer, smartphone en/of tablet kun je met een of meer mensen een "beeldgesprek" voeren.

Sinds de uitbraak van corona zijn er veel mogelijkheden bijgekomen. In dit onderwerp gaan we er twee behandelen: WhatsApp en Zoom. Beide zijn gratis. De grootste verschillen zijn:

a WhatsApp:

a Zoom:


Let op: Bij het onderwerp over de beste apps van Google kun je lezen over Google Meet. Ook daarmee kun je videobellen. Klik hier om ernaartoe te springen.

Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën. Klik of tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.
Als eerste lees je over WhatsApp. Klik hier als je meteen naar Zoom wilt springen.

Videobellen met WhatsApp

a Met WhatsApp kun je allerlei soorten berichten versturen: tekst, spraak, foto's, je locatie en meer. Je kunt ook telefoongesprekken voeren die via internet verlopen; en dat kan met en zonder beeld.
Videobellen is eigenlijk een telefoongesprek waarbij je elkaar op het schermpje van je mobiele telefoon ziet.
In WhatsApp voor iPhones wordt videobellen videogesprek genoemd. Op Android smartphones wordt het video-oproep genoemd.

Hieronder lees je over de volgende mogelijkheden:

Starten van videobellen

Deelnemen aan videobellen

Beëindigen van videobellen

Videobellen met een groep

Een contact toevoegen aan WhatsApp

Meer weten?

 

Starten van videobellen

Als jij met iemand wilt videobellen, dan doe je het volgende:

 1. Start WhatsApp en ga naar de lijst met alle chats.
 2. Tik op de chat van degene met wie je wilt videobellen (staat degene met wie je wilt videobellen er nog niet bij, kijk dan hier hoe je een contact toevoegt aan WhatsApp).
 3. Tik op de regel bovenaan de chat op het ikoontje van de videocamera.
  a
  NB Zou je op het telefoonhoorntje ernaast tikken, dan start je een telefoongesprek zonder beeld.
 4. Bij degene die jij videobelt, verschijnt nu jouw video-oproep op het scherm. Die persoon neemt het videogesprek aan, zoals hieronder staat bij Deelnemen aan videobellen.
 5. Nu kun je met elkaar praten terwijl je elkaar op het scherm van je smartphone ziet.
 6. Wil je nog iemand laten deelnemen aan het videobellen? Dat kan tot maximaal 8 personen. Tik daarvoor bovenaan het scherm op het ikoontje met het poppetje en het plusteken a. Vervolgens kies je uit de lijst van je contacten wie je wilt toevoegen.

Deelnemen aan videobellen

Als iemand anders naar jou videobelt, dan neem je het videogesprek als volgt aan:

Beëindigen van videobellen

a Je eindigt het videobellen door op het rode rondje met de telefoonhoorn te tikken.

Videobellen met een groep

Heb je een WhatsApp-groep met 8 of minder leden? Dan kun je vanuit de groeps-chat met de hele groep videobellen. Tik in de groeps-chat op het ikoontje van de videocamera bovenin het scherm. WhatsApp toont bij alle groepsleden het inkomende videogesprek; elk lid kiest zelf om wel of niet deel te nemen.

Een contact toevoegen aan WhatsApp

Wil je met iemand videobellen die nog niet in jouw WhatsApp staat? Als die persoon wel WhatsApp in gebruik heeft, dan kun je hem of haar als volgt op jouw smartphone toevoegen:

Meer weten?

Op de website van WhatsApp vind je meer uitleg:

 

Videobellen met Zoom

a Zoom werkt op computers, smartphones en tablets. Als je een tablet hebt, zou je die bij voorkeur kunnen gebruiken - dat werkt makkelijk en het schermformaat is prima om met één of meer personen te videobellen.

Voor videobellen gebruikt Zoom de term vergadering (Zoom-meeting). Dus als jij met een of meer personen videobelt, dan is dat een vergadering.
Overigens werkt Zoom (nog) niet in het Nederlands. Daarom staan hieronder de Engelse termen vermeld.

Als je Zoom voor de eerste keer gaat gebruiken is het zeer aan te raden om vooraf een paar dingen te doen. Anders moet je dat doen bij aanvang van de meeting en dat leidt al gauw tot verwarring.
Zowel voor Windows als voor mobiele apparaten is er een Zoom-app die je het beste vooraf op je apparaat zet. Bij Windows zijn ook enkele privacy-instellingen van belang.
En als jij degene bent die een Zoom-meeting organiseert, zorg er dan voor dat je een Zoom-account maakt. Ben je deelnemer aan een meeting, dan is een account niet nodig (maar heb je er een, dan is dat prima).

Hieronder vind je uitleg over verschillende aspecten van Zoom-vergaderen:

Zoom voorbereiden:

Zet de Zoom-app voor Windows op je computer

Pas instellingen voor je Windows computer aan

Test de camera en microfoon van je computer

Zet de Zoom-app op je smartphone of tablet

Maak een Zoom-account

Test of Zoom werkt

Zoom gebruiken:

Een Zoom-meeting starten en deelnemers uitnodigen

Deelnemen aan een Zoom-meeting

Het Zoom-scherm tijdens de meeting gebruiken

Meer weten?

 

Zet de Zoom-app voor Windows op je computer

Als je een Zoom-vergadering op een Windows computer wilt starten, is het aan te raden de Zoom-app voor Windows te installeren. Dat werkt aanzienlijk beter dan het starten van een vergadering op de website van Zoom. Het installeren doe je als volgt:

Pas instellingen voor je Windows computer aan

Om Zoom op een Windows 10 computer te gebruiken moet je ervoor zorgen dat Zoom toegang heeft tot de camera en de microfoon van de computer:

 1. Klik op de Windows startknop en vervolgens op het tandwiel om naar de Windows instellingen te gaan.
 2. Klik op Privacy.
 3. Klik in de kolom links op Camera en zorg eerst dat toegang tot de camera is ingeschakeld:
  a
 4. Als je de camera van je computer wilt testen voordat de Zoom-meeting plaatsvindt, zet dan het schuifje bij de Camera-app aan.
 5. Blijf op de Camerapagina en blader een stuk naar beneden. Daar tref je de sectie "Bureaublad-apps toegang tot uw camera geven" aan. Zorg ervoor dat daar het schuifje aanstaat:
  a
 6. Klik in de kolom links op Microfoon en zorg dat ook die is ingeschakeld en dat bureaublad-apps er toegang toe hebben.
  Als je de microfoon van je computer wilt testen voordat de Zoom-meeting plaatsvindt, zet dan ook het schuifje bij de Voicerecorder-app aan.

Test de camera en microfoon van je computer

Als je de camera en microfoon van je computer wilt testen voordat de Zoom-meeting plaatsvindt, dan heb je zojuist bij Privacy-instellingen de schuifjes voor de Camera-app en de Voicerecorder-app aangezet.

Om de camera te testen klik je op de Windows startknop en vervolgens klik je in de lijst met apps op Camera. Als de camera goed werkt, zie je meteen jezelf op het scherm. Zo niet, dan is de camera misschien afgeplakt, of een externe webcam is niet verbonden, mogelijk zijn de privacy-instellingen niet goed of de camera heeft een mankement.

a Om de microfoon te testen klik je op de Windows startknop en vervolgens klik je in de lijst met apps op Voicerecorder. In deze app kun je iets inspreken. Klik op het ikoontje van de microfoon en zeg een paar woorden. Luister de opname terug. Is het OK, dan werkt de microfoon dus. Zo niet, check dan de privacy-instellingen zoals hiervoor genoemd, check of een externe microfoon goed is verbonden en of er een schakelaar in het kabeltje zit dat op Aan staat.

Na deze tests zou je bij de privacy-instellingen de schuifjes voor de Camera-app en de Voicerecorder-app weer uit kunnen zetten.

Zet de Zoom-app op je smartphone of tablet

Ook voor smartphones en tablets is er een Zoom-app. Die gebruik je zowel voor het starten van een meeting als om eraan deel te nemen

a Voor iPhones en iPads vind je de Zoom-app in de App Store van Apple. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Uitleg over het toevoegen van een app aan je iPhone of iPad vind je hier.

a Voor Android smartphones en tablets vind je de Zoom-app in Play Store van Google. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Uitleg over het toevoegen van een app aan je Android smartphone of tablet vind je hier.

Maak een Zoom-account

Als je een Zoom-meeting wilt starten, dan moet je een Zoom-account hebben. Je maakt zo'n account op de website van Zoom https://zoom.us/ a. Klik rechtsboven op Sign up, it's free. Of je start de Zoom-app op je mobiele apparaat en tikt op het beginscherm op Sign up. Je voert je (of een) geboortedatum in en je e-mailadres. Daarop krijg je een e-mail om je Zoom-account te activeren; als onderdeel daarvan maak je een wachtwoord voor Zoom.

Voor de duidelijkheid:

Test of Zoom werkt

Als je zeker wilt weten dat Zoom goed werkt, kun je gebruiken maken van een test-meeting. Ga daarvoor naar https://zoom.us/test a en tik op Join.

Volg de aanwijzingen. Als alles goed gaat, opent vanzelf de app en kom je terecht op het vergaderscherm zoals hieronder wordt uitgelegd.

Klik op de rode End-knop om de test-meeting te verlaten.

Een Zoom-meeting starten en deelnemers uitnodigen

Start de Zoom-app op je computer, smartphone of tablet en meld je aan (Sign in) met je Zoom-account. Op alle apparaten toont het beginscherm van Zoom dezelfde knoppen voor de belangrijkste functies: New Meeting, Join, Schedule en Share Screen.

a   a   a
Van links naar rechts: Windows computer, Android smartphone en iPad tablet
(klik of tik op een afbeelding om die te vergroten; doe dat nogmaals om weer te verkleinen)

Deelnemen aan een Zoom-meeting

Je kunt op verschillende manieren deelnemen aan een meeting.

 1. Het handigst is om te klikken (of tikken) op de link die je in bijv. een e-mail, sms of WhatsApp-bericht hebt ontvangen. Daarmee open je de app die al op je apparaat staat. Een link begint altijd met https:, bijv.
  a
  a
  Nadat je op de link hebt geklikt, krijg je mogelijk de vraag om Zoom te starten en computer-audio (of internet-audio) te gebruiken voor het geluid. Bevestig beide vragen.
 2. Als de link niet lukt, kun je het meeting ID gebruiken. Elke Zoom-meeting heeft zo'n ID, bijv. 99988887777 in de voorbeelden hierboven. Je kunt het ID zelf intypen in de app:
 3. Als het met de link en ook de app niet lukt (de techniek laat wel eens te wensen over...), ga dan naar de website van Zoom https://zoom.us/ a en klik in de regel bovenaan op Join a meeting. Vervolgens typ je daar het Meeting ID in:
  a

Het Zoom-scherm tijdens de meeting gebruiken

Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, ziet het Zoom-scherm er tijdens de meeting ongeveer als volgt uit:

a   a   a
Van links naar rechts: Windows computer, Android smartphone en iPad tablet

Als je camera aanstaat, zie je jezelf. Staat die uit, dan zie je je naam of een poppetje.

Onderin of bovenin het scherm zie je een balk met knoppen. De meeste spreken voor zich, maar hier is enige uitleg:

Wil je alle deelnemers tegelijk op je scherm zien? Kies dan voor de Gallery-weergave:

Op deze webpagina van Zoom a lees je er meer over.

a Hier nog een tip voor degene die de meeting heeft gestart: je kunt een venster openen met informatie over de meeting (meeting-ID, wachtwoord, invite link e.d.). Klik in Windows linksboven op het groene ikoontje; tik in de mobiele app in de bovenste regel op de Zoom-naam. De info kan handig zijn om te verstrekken aan iemand die bijv. het meeting-ID wil intypen in de app om last-minute aan de meeting deel te nemen:
a

Meer weten?

Op de website van Zoom vind je het Help Center a met uitgebreide uitleg in het Engels.

 

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.