Videobellen

Videobellen Elkaar even zien en even met elkaar praten. Met z'n tweeën, vieren of meer. Als dat door omstandigheden niet kan, bijv. door corona of omdat je aan de andere kant van de wereld verblijft, dan is er een digitaal alternatief: videobellen. Via computer, smartphone en/of tablet kun je met een of meer mensen een "beeldgesprek" voeren.

Sinds de uitbraak van corona zijn er veel mogelijkheden bijgekomen. In dit onderwerp gaan we er twee behandelen: WhatsApp en Zoom. Beide zijn gratis. De grootste verschillen zijn:

WhatsApp WhatsApp:

Zoom Zoom:


Let op: Bij het onderwerp over de beste apps van Google kun je lezen over Google Meet. Ook daarmee kun je videobellen. Klik hier om ernaartoe te springen.

Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën. Klik of tik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.
Als eerste lees je over WhatsApp. Klik hier als je meteen naar Zoom wilt springen.

Videobellen met WhatsApp

WhatsApp Met WhatsApp kun je allerlei soorten berichten versturen: tekst, spraak, foto's, je locatie en meer. Je kunt ook telefoongesprekken voeren die via internet verlopen; en dat kan met en zonder beeld.
Videobellen is eigenlijk een telefoongesprek waarbij je elkaar op het schermpje van je mobiele telefoon ziet.
In WhatsApp voor iPhones wordt videobellen videogesprek genoemd. Op Android smartphones wordt het video-oproep genoemd.

Hieronder lees je over de volgende mogelijkheden:

Starten van videobellen

Deelnemen aan videobellen

Beëindigen van videobellen

Videobellen met een groep

Een contact toevoegen aan WhatsApp

Meer weten?

Starten van videobellen

Als jij met iemand wilt videobellen, dan doe je het volgende:

  1. Start WhatsApp en ga naar de lijst met alle chats.
  2. Tik op de chat van degene met wie je wilt videobellen (staat degene met wie je wilt videobellen er nog niet bij, kijk dan hier hoe je een contact toevoegt aan WhatsApp).
  3. Tik op de regel bovenaan de chat op het ikoontje van de videocamera.
    WhatsApp videobellen starten
    NB Zou je op het telefoonhoorntje ernaast tikken, dan start je een telefoongesprek zonder beeld.
  4. Bij degene die jij videobelt, verschijnt nu jouw video-oproep op het scherm. Die persoon neemt het videogesprek aan, zoals hieronder staat bij Deelnemen aan videobellen.
  5. Nu kun je met elkaar praten terwijl je elkaar op het scherm van je smartphone ziet.
  6. Wil je nog iemand laten deelnemen aan het videobellen? Dat kan tot maximaal 32 personen. Tik daarvoor bovenaan het scherm op het ikoontje met het poppetje en het plusteken a. Vervolgens kies je uit de lijst van je contacten wie je wilt toevoegen.

Deelnemen aan videobellen

WhatsApp deelnemen aan videobellen

Als iemand anders naar jou videobelt, dan neem je het videogesprek als volgt aan:

Beëindigen van videobellen

WhatsApp videobellen beëindigen Je eindigt het videobellen door op het rode rondje met de telefoonhoorn te tikken.

Videobellen met een groep

Heb je een WhatsApp-groep met 32 of minder leden? Dan kun je vanuit de groeps-chat met de hele groep videobellen. Tik in de groeps-chat op het ikoontje van de videocamera bovenin het scherm. WhatsApp toont bij alle groepsleden het inkomende videogesprek; elk lid kiest zelf om wel of niet deel te nemen.

Een contact toevoegen aan WhatsApp

Wil je met iemand videobellen die nog niet in jouw WhatsApp staat? Als die persoon wel WhatsApp in gebruik heeft, dan kun je hem of haar als volgt op jouw smartphone toevoegen:

Meer weten?

Op de website van WhatsApp vind je meer uitleg over videobellen:

Wil je meer weten over de vele andere mogelijkheden van WhatsApp? Kijk dan bij de cursus Meer doen met WhatsApp op deze website.

 

Videobellen met Zoom

Zoom Zoom werkt op computers, smartphones en tablets. Als je een tablet hebt, zou je die bij voorkeur kunnen gebruiken - dat werkt makkelijk en het schermformaat is prima om met één of meer personen te videobellen.

Voor videobellen gebruikt Zoom de term vergadering (Zoom-meeting). Dus als jij met een of meer personen videobelt, dan is dat een vergadering.
Overigens werkt Zoom (nog) niet in het Nederlands. Daarom staan hieronder de Engelse termen vermeld.

Als je Zoom voor de eerste keer gaat gebruiken is het zeer aan te raden om vooraf een paar dingen te doen. Anders moet je dat doen bij aanvang van de meeting en dat leidt al gauw tot onrust.
Zowel voor Windows als voor mobiele apparaten is er een Zoom-app die je het beste vooraf op je apparaat zet. Bij Windows zijn ook enkele privacy-instellingen van belang.
En als jij degene bent die een Zoom-meeting organiseert, zorg er dan voor dat je een Zoom-account maakt. Ben je deelnemer aan een meeting, dan is een account niet nodig (maar heb je er een, dan is dat prima).

Hieronder vind je uitleg over verschillende aspecten van Zoom-vergaderen:

Zoom voorbereiden:

Zet de Zoom-app voor Windows op je computer

Pas instellingen voor je Windows computer aan

Test de camera en microfoon van je computer

Zet de Zoom-app op je smartphone of tablet

Maak een Zoom-account

Zoom gebruiken:

Een Zoom-meeting starten en deelnemers uitnodigen

Deelnemen aan een Zoom-meeting

Het Zoom-scherm tijdens de meeting gebruiken

Tips voor de voorzitter

Meer weten?

Zet de Zoom-app voor Windows op je computer

Als je een Zoom-vergadering op een Windows computer wilt starten, is het aan te raden de Zoom-app voor Windows te installeren. Dat werkt aanzienlijk beter dan het starten van een vergadering op de website van Zoom. Het installeren doe je als volgt:

Pas instellingen voor je Windows computer aan

Om Zoom op een Windows 10 computer te gebruiken moet je ervoor zorgen dat Zoom toegang heeft tot de camera en de microfoon van de computer:

  1. Klik op de Windows startknop en vervolgens op het tandwiel om naar de Windows instellingen te gaan.
  2. Klik op Privacy.
  3. Klik in de kolom links op Camera en zorg eerst dat toegang tot de camera is ingeschakeld:
    Zoom Windows instellingen
  4. Als je de camera van je computer wilt testen voordat de Zoom-meeting plaatsvindt, zet dan het schuifje bij de Camera-app aan.
  5. Blijf op de Camerapagina en blader een stuk naar beneden. Daar tref je de sectie "Bureaublad-apps toegang tot uw camera geven" aan. Zorg ervoor dat daar het schuifje aanstaat:
    Zoom Windows instellingen
  6. Klik in de kolom links op Microfoon en zorg dat ook die is ingeschakeld en dat bureaublad-apps er toegang toe hebben.
    Als je de microfoon van je computer wilt testen voordat de Zoom-meeting plaatsvindt, zet dan ook het schuifje bij de Voicerecorder-app aan.

Test de camera en microfoon van je computer

Als je de camera en microfoon van je computer wilt testen voordat de Zoom-meeting plaatsvindt, dan heb je zojuist bij Privacy-instellingen de schuifjes voor de Camera-app en de Voicerecorder-app aangezet.

Om de camera te testen klik je op de Windows startknop en vervolgens klik je in de lijst met apps op Camera. Als de camera goed werkt, zie je meteen jezelf op het scherm. Zo niet, dan is de camera misschien afgeplakt, of een externe webcam is niet verbonden, mogelijk zijn de privacy-instellingen niet goed of de camera heeft een mankement.

Zoom Windows test camera en microfoon Om de microfoon te testen klik je op de Windows startknop en vervolgens klik je in de lijst met apps op Voicerecorder. In deze app kun je iets inspreken. Klik op het ikoontje van de microfoon en zeg een paar woorden. Luister de opname terug. Is het OK, dan werkt de microfoon dus. Zo niet, check dan de privacy-instellingen zoals hiervoor genoemd, check of een externe microfoon goed is verbonden en of er een schakelaar in het kabeltje zit dat op Aan staat.

Na deze tests zou je bij de privacy-instellingen de schuifjes voor de Camera-app en de Voicerecorder-app weer uit kunnen zetten.

Zet de Zoom-app op je smartphone of tablet

Ook voor smartphones en tablets is er een Zoom-app. Die gebruik je zowel voor het starten van een meeting als om eraan deel te nemen.

Apple App Store Voor iPhones en iPads vind je de Zoom-app in de App Store van Apple. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Uitleg over het toevoegen van een app aan je iPhone of iPad vind je hier.

Google Play Store Voor Android smartphones en tablets vind je de Zoom-app in Play Store van Google. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen.
Uitleg over het toevoegen van een app aan je Android smartphone of tablet vind je hier.

Maak een Zoom-account

Als je een Zoom-meeting wilt starten (je bent "voorzitter" van de meeting), dan moet je een Zoom-account hebben. Je kunt zo'n account op verschillende manieren maken:

Voor de duidelijkheid:

Tijdens de "sign up" voer je je geboortedatum en e-mailadres in. Je ontvangt een e-mail met daarin een Activate account-knop. Klik daarop en vul vervolgens op de Zoom-webpagina waar je terecht komt je naam en wachtwoord voor je Zoom-account in.
Vervolgens kun je bij "Invite colleagues" nog een ander e-mailadres opgeven om een collega toe te voegen. Wil je dat niet, klik dan op de knop Skip this step.
Daarna kun je een test-meeting in de browser starten, maar het is handiger dat niet te doen. Je gaat immers de Zoom-app gebruiken voor meetings.

Een Zoom-meeting starten en deelnemers uitnodigen

Start de Zoom-app op je computer, smartphone of tablet en meld je aan (Sign in) met je Zoom-account. Op alle apparaten toont het beginscherm van Zoom dezelfde knoppen voor de belangrijkste functies: New Meeting, Join, Schedule en Share Screen.

Zoom Windows   Zoom Android   Zoom iPad
Van links naar rechts: Windows computer, Android smartphone en iPad tablet
(klik of tik op een afbeelding om die te vergroten; doe dat nogmaals om weer te verkleinen)

Deelnemen aan een Zoom-meeting

Je kunt op verschillende manieren deelnemen aan een meeting.

  1. Het handigst is om te klikken (of tikken) op de link die je in bijv. een e-mail, sms of WhatsApp-bericht hebt ontvangen. Daarmee open je de app die al op je apparaat staat. Een link begint altijd met https:, bijvoorbeeld:
    Zoom link
    Zoom link
    Nadat je op de link hebt geklikt, krijg je mogelijk de vraag om Zoom te starten en computer-audio (of internet-audio) te gebruiken voor het geluid. Bevestig beide vragen.
  2. Als de link niet lukt, kun je het meeting ID en de passcode gebruiken. Elke Zoom-meeting heeft een ID, bijv. 99988887777 in de voorbeelden hierboven. Je kunt het ID zelf intypen in de app:
  3. Als het met de link en ook de app niet lukt (de techniek laat wel eens te wensen over...), ga dan naar de website van Zoom https://zoom.us/ a en klik in de regel bovenaan op Join a meeting. Vervolgens typ je daar het Meeting ID in:
    Zoom

Het Zoom-scherm tijdens de meeting gebruiken

Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, ziet het Zoom-scherm er tijdens de meeting ongeveer als volgt uit:

Zoom Windows   Zoom Android   Zoom iPad
Van links naar rechts: Windows computer, Android smartphone en iPad tablet

Als je camera aanstaat, zie je jezelf. Staat die uit, dan zie je je naam of een poppetje.

Onderin of bovenin het scherm zie je een balk met knoppen. De meeste spreken voor zich, maar hier is enige uitleg:

Wil je alle deelnemers tegelijk op je scherm zien? Kies dan voor de Gallery-weergave:

Op deze webpagina van Zoom a lees je er meer over.

Tips voor de voorzitter

Breakout rooms:

Informatie over de meeting:

Opties bij Participants:

Scherm delen:

Vergadering opnemen:

Orde, orde!

Meer weten?

Op de website van Zoom vind je het Help Center a met uitgebreide uitleg in het Engels.

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.