Overstappen van Windows naar Mac

Mac

Ben je van plan over te stappen van een Microsoft Windows-computer naar een Apple Mac? Of ben je al overgestapt?
Misschien ben je de vele Windows updates beu, vind je Office te duur, wil je betere beveiliging en meer privacy, of gebruik je al een iPhone of iPad en wil je hetzelfde gemak op een computer.
Of je wilt de geweldige kwaliteit ervaren die je krijgt als één innoverend bedrijf zowel de hardware als software maakt.

Op deze pagina lees je over de Mac vanuit het perspectief van een Windows-gebruiker. Je raakt bekend met het "jargon" van Apple en de Mac, je leest over de verschillen in bediening van de twee apparaten en je ziet hoe je bestanden e.d. kunt overzetten van Windows naar de Mac.

Na deze kennismaking kun je je verder in de Mac bekwamen op de volgende pagina's:

De informatie is gebaseerd op macOS Monterey 12.

Tip: Bij de uitleg hieronder staan kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Onderwerpen

Deel 1. Terminologie en bediening

Deel 2. Bestanden overzetten

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.


Deel 1. Terminologie en bediening

Terminologie

Hieronder tref je een aantal termen en functies aan van Windows met vervolgens het alternatief (of wat er het dichtst bij in de buurt komt) op de Mac. Soms gebruiken beide dezelfde term.





Bureaublad met menubalk en Dock

Als je de Mac hebt aangezet en je toegangscode hebt ingevoerd dan kom je terecht op het bureaublad. Boven het bureaublad staat de menubalk, onderin staat het Dock met favoriete apps:

Mac bureaublad

Een groot verschil met Windows is de menubalk: de opties in het linkerdeel van de menubalk gelden voor de app die je gebruikt!

Het Dock lijkt veel op de Windows taakbalk. Klik op een ikoontje in het Dock en je start de desbetreffende app.

Meer informatie over het bureaublad, menubalk en Dock vind je hier bij de Eenvoudige Mac tips.

Apps en vensters

Elke app die je op de Mac start, verschijnt in een venster. En net als bij Windows kun je vensters verplaatsen door de titelbalk te slepen.

Mac vensters Elk Windows-venster heeft rechtsboven drie knoppen om het venster te minimaliseren, om te schakelen tussen venstergroottes en om het venster te sluiten.
Op de Mac staan linksboven drie gekleurde rondjes met hetzelfde doel: rood om te sluiten, geel om te minimaliseren en groen om te schakelen tussen venstergroottes.

Een handige Windows-functie is het tonen van twee vensters waarbij elk venster precies de helft van het scherm in beslag neemt.
Ook op de Mac is dit mogelijk; het staat bekend als Split view: klik lang op het groene rondje en kies "Plaats venster links in scherm"; daarna klik je op het venster om rechts te plaatsen.

Als je op de Mac op het rode rondje klikt, dan sluit je altijd het venster, maar niet altijd de app. Dat herken je in het Dock: als onder de app een stip staat, dan is de app nog actief. Klik je op de app, dan start deze sneller dan anders.
Om een app volledig af te sluiten druk je op Command+Q of klik je in de menubalk op de naam van de app en vervolgens op Stop.

Meer informatie over apps en vensters vind je hier bij de Eenvoudige Mac tips.

Toetsenbord

Mac toetsenbord Het Mac-toetsenbord vereist enige gewenning. Vooral de toetscombinaties bij sneltoetsen voelen anders aan door de positie van de Control-, Option- en Commandtoets.
Het is echter mogelijk om deze toetsen op de Mac om te zetten. Open de Systeemvoorkeuren-app en klik op Toetsenbord, tabblad Toetsenbord, knop Speciale toetsen. Vooral het omwisselen van Control en Command kan soms uitkomst bieden.

Het toetsenbord van Windows gebruikt standaard de indeling "VS (International)". De Mac gebruikt als standaard de indeling "Nederlands". Vooral bij het typen van accenten levert dit een groot verschil op. Bij de Eenvoudige Mac tips lees je er hier over; daar staat ook hoe je de instelling van het Mac-toetsenbord kunt omzetten naar "VS (International) - PC".

Als Windows-gebruiker zul je aanvankelijk de toetsen Backspace en Delete missen. Met Backspace verwijder je tekens van rechts naar links; met Delete verwijder je "voorwaarts". Op de Mac zit alleen een "Delete"-toets en die werkt als Backspace op Windows...
Maar niet getreurd! Gebruik op de Mac de toetscombinatie Fn+Delete; dat is hetzelfde als Delete op Windows.

Meer informatie over het toetsenbord vind je hier bij de Eenvoudige Mac tips. Daar staat ook meer over sneltoetsen.

Muis en trackpad

Van de muis (en trackpad) op de Mac word je als Windows-gebruiker aanvankelijk horendol. Als je je muiswieltje naar je toe rolt, gaat de tekst op het scherm omlaag in plaats van omhoog! En er lijkt geen rechtermuisknop te zijn.

Mac muis trackpad Gelukkig kun je beide aanpassen in de Systeemvoorkeuren-app. Klik daar op Muis (of Trackpad), tabblad Aanwijzen en klikken:

Meer informatie over muis en trackpad vind je hier bij de Eenvoudige Mac tips.

Diverse kleine verschillen

Hierbij in het kort nog enkele kleine verschillen tussen Windows en de Mac:

Mappen in Finder
In de verkenner worden mappen eerst getoond, daarna volgen bestanden. In Finder op de Mac staan mappen en bestanden door elkaar, gesorteerd op naam.
Je kunt ook Finder eerst mappen laten tonen. Klik daarvoor in de menubalk op Finder > Voorkeuren > Geavanceerd en zet een vinkje voor de optie "Zorg dat mappen bovenaan staan, In vensters bij sorteren op naam".

Kruimelpad in Finder
In de adresbalk van de verkenner staat het "kruimelpad" van de map die je bekijkt, bijvoorbeeld "Deze pc > Afbeeldingen > Vakantiefoto's > Miami". Je kunt op een tussenliggende map klikken om ernaartoe te springen.
In Finder staat deze weergave standaard uit. Je kunt het onderin Finder laten tonen door in de menubalk te klikken op Weergave > Toon padbalk.

Bestanden en mappen verplaatsen in Finder
In de verkenner kun je bestanden en mappen verplaatsen met sneltoetsen Control+X (knippen) en Control+V (plakken).
Op de Mac verplaats je bestanden en mappen met sneltoetsen Command+C (kopiëren) en Command+Option+V (verplaatsen). De knippen-optie is niet beschikbaar voor bestanden en mappen.
Uiteraard kun je bestanden en mappen ook verplaatsen door ze te slepen naar een andere map.

Bestanden en mappen verwijderen in Finder
In de verkenner kun je bestanden en mappen verwijderen door ze te selecteren en Delete op het toetsenbord in te drukken.
Op de Mac verwijder je bestanden en mappen door ze naar de prullenmand in het Dock te slepen. Als je het liever via het toetsenbord doet, gebruik dan de toetscombinatie Command+Delete.

 

Deel 2. Bestanden overzetten

Migratie-assistent van de Mac gebruiken

Als je de Mac voor het eerst aanzet, doorloop je een aantal stappen. Daarbij wordt o.a. gevraagd of je de Migratie-assistent wilt gebruiken om persoonlijke bestanden, e-mailaccounts, contactpersonen e.d. over te zetten. Je hoeft het op dat moment niet te doen, het kan ook later.

Het gebruik van de Migratie-assistent verloopt grofweg als volgt:

  1. Je zorgt ervoor dat je Windows-computer en je Mac hetzelfde wifi-netwerk gebruiken.
  2. Je downloadt software op je Windows-computer en start deze.
  3. Je start de app van de Migratie-assistent op je Mac. De assistent zoekt het signaal van jouw Windows-computer en toont de naam van je computer.
  4. Je kiest jouw Windows-computer en bevestigt dit.
  5. Op de Mac toont de Migratie-assistent welke gegevens zijn gevonden op de Windows-computer. Jij plaatst vinkjes bij de gegevens die je wilt overzetten.
  6. Daarna start het overzetten. Dit kan geruime tijd in beslag nemen.

Mac muis trackpad   Mac muis trackpad

Details over de Migratie-assistent lees je op deze webpagina van Apple Computerhulp.

Zelf bestanden overzetten met een usb-disk

Een eenvoudige, alternatieve manier om bestanden van je Windows-computer naar je Mac over te zetten is door een externe usb-disk (of -stick) te gebruiken.

De sneltoetsen om te kopiëren, knippen en plakken op de Mac zullen je bekend voorkomen. In plaats van de Control-toets in Windows, gebruik je de Command-toets op de Mac:

Muziek uit iTunes overzetten

Als je op je Windows-computer een iTunes-bibliotheek hebt met veel muzieknummers, dan kun je die overzetten naar de Mac. Waarschijnlijk heb je in iTunes afspeellijsten gemaakt. Die wil je na het overzetten natuurlijk terugzien, net als trackinfo, illustraties, genres e.d. Volg de onderstaande stappen om dit te bereiken:

  1. iTunes bibliotheek ordenen Zorg ervoor dat je de laatste iTunes-versie op je pc hebt. Open iTunes en klik op Bestand > Bibliotheek > Bibliotheek ordenen en zet een vinkje voor de optie "Bestanden verzamelen". Klik daarna op OK.
    Hiermee bereik je dat alle muzieknummers in de iTunes-map op je computer worden opgenomen.
  2. Dit punt is alleen ter informatie: als je de verkenner opent en naar de iTunes-map gaat, dan tref je daar een bestand aan genaamd iTunes Library.itl (mogelijk zie je ".itl" niet staan, maar dat geeft niet):
    iTunes bibliotheek ordenen

    Dit bestand bevat de gegevens van jouw iTunes-bibliotheek. Later ga je dit bestand op de Mac gebruiken.

  3. Kopieer de volledige iTunes-map op je computer naar een externe usb-disk (of -stick). Kopieer daarna de volledige iTunes-map van de externe usb-disk naar de Muziek-map op je Mac.
  4. Zorg ervoor dat op de Mac de Muziek-app is afgesloten. Open zo nodig de app en druk dan op Command+Q. De Muziek-app staat daarna in het Dock zonder een stip eronder. Daarmee weet je zeker dat de app is afgesloten.
  5. iTunes bibliotheek ordenen Houd nu op de Mac de Option-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik op de Muziek-app in het Dock. Zodra een klein venster verschijnt, kun je Option loslaten.
    In het kleine venster klik je op Kies zodat je jouw iTunes-bibliotheek die je net hebt gekopieerd kunt kiezen. Blader dus naar de iTunes-map die je net op de Mac hebt gezet en kies het bestand iTunes Library.itl. Vervolgens kun je een naam aan de bibliotheek geven.
  6. Al jouw muziek met afspeellijsten e.d. staat nu in de Muziek-app op de Mac.

Foto's overzetten

Heb je veel foto's op je Windows-computer en wil je die overzetten naar de Mac? Dat kun je eenvoudig doen door al je fotomappen op de computer te kopiëren naar een externe usb-disk of -stick en vervolgens te plakken in de Afbeeldingen-map op de Mac.

Als je jouw foto's ook wilt opnemen in de Foto's-app op de Mac, dan kun je dat op de volgende manieren doen:

iTunes bibliotheek ordenen


Tot zover de informatie om over te stappen van Windows naar Mac. Meer over de Mac lees je op de volgende pagina's:

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.