Windows 11 introductie

Windows 11 In 2021 heeft Microsoft het besturingssysteem Windows 11 op de markt gebracht als opvolger van Windows 10.
Windows 11 heeft veel nieuwe mogelijkheden, diverse verbeteringen en een andere presentatie van het bureaublad met apps en het startmenu.
De meeste apps die in Windows 10 werken zullen dat ook doen in Windows 11. Upgrade van Windows 10 naar 11 is gratis.

Op deze webpagina van Microsoft Computerhulp lees je over Windows 11 en de nieuwe mogelijkheden die het biedt.

Om Windows 11 te kunnen gebruiken worden eisen gesteld aan de hardware. Met name de vereiste beveiligings-chip TPM (Trusted Platform Module) zorgt ervoor dat niet elke computer die nu op Windows 10 draait kan worden bijgewerkt ("geupgrade") naar Windows 11. Je vindt details over alle vereisten op deze webpagina van Microsoft Computerhulp.

Windows 10 wordt door Microsoft ondersteund en onderhouden tot 14 oktober 2025
Dus als jouw huidige computer (laptop of desktop) niet geschikt is voor Windows 11 of als je (voorlopig) liever Windows 10 blijft gebruiken, dan ben je tot die datum verzekerd van een goedwerkend besturingssysteem en blijft jouw computer o.a. beveiligingsupdates ontvangen.

Deze Windows 11 introductie bestaat uit twee delen:

Deel 1 gaat over de upgrade van Windows 10 naar Windows 11

In deel 2 lees je over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.

Tip: Bij de uitleg staan kleine schermkopieën. Klik daarop om deze te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Deel 1: Upgrade van Windows 10 naar Windows 11

Zorg ervoor dat je eerst de onderstaande voorbereidingen treft voordat je de upgrade uitvoert.

Upgrade voorbereiden

Gebruik je nu Windows 10 en wil je nagaan of jouw computer geschikt is voor Windows 11? Je kunt dat op twee manieren te weten komen:

1. Kijk bij de Windows 10 instellingen of Windows 11 al klaar staat voor jouw pc

De makkelijkste manier om erachter te komen of Windows 11 zal werken op jouw pc is als volgt: ga naar de Instellingen (via het startmenu of met sneltoets Windows + i) en klik op de sectie Bijwerken en beveiliging.

Op de pagina van Windows Update zie je of jouw computer geschikt is voor Windows 11, ofwel via een groot tekstblok ofwel in de kolom aan de rechterzijde:

Windows 11   Windows 11

Let op: Als jouw pc geschikt is voor Windows 11, voer dan niet meteen de upgrade uit. Zorg ervoor dat je eerst een back-up (reservekopie) maakt van jouw persoonlijke bestanden. Daarover lees je hieronder meer.

2. Controleer met de PC Health Check-app of jouw pc geschikt is voor Windows 11

Word je op de Instellingen-pagina van Windows 10 niets wijzer over Windows 11, dan kun je met de PC Health Check-app nagaan of jouw computer Windows 11 aankan. Volg daarvoor de onderstaande stappen:

 1. Windows 11 PC Health Check-app Ga naar deze webpagina van Microsoft Computerhulp, blader een flink stuk naar beneden totdat je de tekst Compatibiliteit controleren ziet met een blauw hartje.
  Klik daar op de knop De PC Health Check-app downloaden.
 2. Het bestand "WindowsPCHealthCheckSetup.msi" wordt opgeslagen in jouw Downloads-map. Open de Verkenner en ga naar die map. Dubbelklik op het genoemde bestand om het uit te voeren.
 3. Windows 11 PC Health Check-app Een venster met de tekst Windows Pc-statuscontrole is geïnstalleerd verschijnt. Laat het vinkje bij "Windows Pc-statuscontrole openen" staan en klik op de knop Voltooien.
 4. Windows 11 PC Health Check-app Een venster met de tekst De pc-prestaties in één oogopslag verschijnt. Daarin staat informatie over jouw computer, een aantal bevindingen, mogelijk een knop om je aan te melden met een Microsoft account, maar daar hoef je verder niets mee te doen.
  Waar het omgaat is dat je bij "Inleiding tot Windows 11" klikt op de knop Nu zoeken, zodat de app gaat uitzoeken of jouw computer geschikt is voor Windows 11. Klik dus op die knop.
 5. De app gaat nu aan de slag. Hopelijk krijg je als resultaat een venster met de tekst Deze pc voldoet aan Windows 11-vereisten.
  Maar het kan ook zijn dat je deze tekst krijgt: Deze pc voldoet momenteel niet aan de systeemvereisten voor Windows 11.

  Windows 11 PC Health Check-app - pc voldoet aan vereisten   Windows 11 PC Health Check-app - pc voldoet niet aan vereisten


Maak een back-up (reservekopie) van jouw bestanden op de Windows 10 pc

Jouw persoonlijke bestanden en door jou toegevoegde apps blijven op de computer staan tijdens de upgrade naar Windows 11. Maar dit is een grote wijziging op je pc en het is altijd verstandig om van tijd tot tijd een kopie te maken van jouw persoonlijke bestanden (documenten, downloads, foto's, filmpjes, muzieknummers etc.).

Maak daarom vòòr de upgrade naar Windows 11 een volledige kopie van al jouw bestanden. Klik hier om te lezen hoe je dat doet.

Goed om te weten: de meeste instellingen van Windows 10 worden overgenomen in Windows 11. Ook de apps die je bijv. in de taakbalk of op het bureaublad hebt gezet vind je na de upgrade weer terug in Windows 11.


Zorg ervoor dat je een Microsoft account hebt

Voor Windows 11 moet je een Microsoft account hebben. Daarom wordt gevraagd tijdens de upgrade. Waarschijnlijk heb je al zo'n account, bijv. een e-mailadres van outlook.com of hotmail.com.
Heb je nog niet zo'n account, ga dan naar https://account.microsoft.com/ Microsoft account om er een te maken.

Ben je gewend om Windows met een lokaal account te gebruiken? Na de upgrade kun je alsnog een lokaal account maken of een bestaand lokaal account weer gebruiken.

Tip: Als je de upgrade uitvoert, doe dat dan bij voorkeur vanuit een Windows account waar je je aanmeldt met je Microsoft e-mailadres.
Als je nog niet zo'n Windows account hebt, ga dan naar de instellingen van Windows 10, klik op Accounts en vervolgens op Gezin en andere gebruikers. Klik daar op + Iemand anders aan deze pc toevoegen en geef bij "Hoe meldt deze persoon zich aan?" het Microsoft account op.
Meld je vervolgens aan met dat account om de upgrade uit te voeren. Dat maakt de upgrade makkelijker.

 

Upgrade uitvoeren

Je bent er klaar voor: op de website van Microsoft heb je gelezen over Windows 11, jouw pc is geschikt voor Windows 11, je hebt een back-up gemaakt van jouw bestanden en je hebt een Microsoft account. Je gaat nu de upgrade uitvoeren.

Ter geruststelling: Je kunt de upgrade naar Windows 11 ongedaan maken
Als je toch nog enigszins twijfelt, is het goed om te weten dat je binnen 10 dagen na de upgrade kunt terugkeren naar Windows 10: je kunt de upgrade dus terugdraaien.
Daarvoor ga je in Windows 11 naar Instellingen, klik daar op Systeem > Systeemherstel > Downgrade:

Windows 11 terugdraaien

 

De upgrade duurt zo'n anderhalf uur of langer, uiteraard afhankelijk van de snelheid van jouw pc en internetverbinding.

Om de upgrade uit te voeren klik je op Downloaden en installeren in de melding die Windows af en toe laat zien. Of je gaat weer naar de Instellingen van Windows 10, klikt daar op Bijwerken en beveiliging en op de pagina van Windows Update klik je op de Downloaden en installeren-knop (of je klikt daar op de link om na te gaan of Windows 11 al klaar staat).

In hoofdlijnen doorloop je de volgende stappen:

 1. Accepteer de softwarelicentievoorwaarden.
 2. Windows 11 wordt gedownload; je ziet het voortgangspercentage.
 3. Na de download start het installeren; ook hiervan zie je het voortgangspercentage. Deze stap neemt de meeste tijd in beslag.
 4. De melding "Opnieuw opstarten om Windows 11 te installeren" verschijnt. Je kunt een tijd kiezen of klik op Opnieuw opstarten om de upgrade meteen te installeren.
 5. Mogelijk worden eerst nog enkele updates toegepast. Op een blauw en later zwart scherm zie je enkele voortgangsmeldingen. Deze stap duurt vrij kort. Mogelijk wordt jouw computer enkele keren opnieuw opgestart.
 6. Je meldt je aan bij Windows 11.
 7. Je wordt welkom geheten en na enkele minuten verschijnt het nieuwe bureaublad van Windows 11:

  Windows 11 bureaublad

Deel 2: Nieuw in Windows 11

Hieronder lees je over de meest opvallende nieuwe mogelijkheden van Windows 11.

Bureaublad, startknop en startmenu

Het startmenu aanpassen

De taakbalkhoek (voorheen "systeemvak")

Gebruik meerdere bureaubladen met taakweergave

Jouw widget-bord

Snap lay-outs om vensters te ordenen

Chatten en videobellen met Teams

Internetbrowser Edge

De verkenner

Windows Tools

Knipprogramma

Windows instellingen

De Android App Store

Diverse korte tips

Meer weten?

Een gedetailleerde inhoudsopgave van deze pagina vind je in de sitemap.

Bureaublad, startknop en startmenu

Windows 11 bureaublad

Niet wereldschokkend, maar visueel wel een grote verandering: de Windows startknop staat niet langer links op de onderste regel van het bureaublad. De ikoontjes die altijd links stonden zijn verschoven naar het midden. De meest linkse (ofwel de eerste) is de startknop.
Ook het startmenu dat je krijgt als je op de startknop klikt, verschijnt voortaan in het midden.

Bovenaan het startmenu staat een zoekveld waarmee je naar praktisch alles op de pc kunt zoeken: jouw bestanden, afbeeldingen en muziek, maar ook Windows instellingen, websites (typ een webadres en browser Edge toont het), apps op jouw computer, apps in de Microsoft Store etc.

Windows 11 bureaublad alle apps Onder het zoekveld staan "vastgemaakte" apps. Je kunt daar jouw eigen selectie apps vastmaken en getoonde apps losmaken (rechtsklik een ikoontje). Rechtsboven staat de knop Alle apps waarmee je een alfabetische lijst met alle apps krijgt (rechtsklik daar een ikoontje om de desbetreffende app vast te maken aan het startmenu).
Je kunt de volgorde van apps in het startmenu wijzigen door ze te verslepen.

In de rechterzijkant van het startmenu staan verticaal puntjes, twee in het voorbeeld hierboven. Zij geven aan hoe lang jouw startscherm is: je kunt naar beneden bladeren voor het tweede deel.

Onderin het startmenu staat links jouw profielfoto; klik erop om je af te melden en/of een ander Windows account te gebruiken. Rechts onderin staat de aan/uit-knop waarmee je Windows kunt afsluiten.

De onderste regel van het bureaublad staat nog steeds bekend als de taakbalk. Onder ikoontjes van actieve apps staat een klein streepje; de app die je gebruikt heeft een breder streepje en is omkaderd:

Windows 11 taakbalk

Het rechterdeel van de taakbalk (waar o.a. de tijd staat) heet voortaan taakbalkhoek in plaats van "systeemvak". Hieronder lees je er meer over.


In het volgende filmpje krijg je een korte rondleiding:

 

Het startmenu aanpassen

Weergave van apps en mappen
Er zijn verschillende mogelijkheden om het startmenu aan te passen aan jouw wensen. Open de Instellingen-app en klik op Persoonlijke instellingen, klik daar vervolgens op Startmenu:

Windows 11 startmenu

Windows 11 startmenu


Een persoonlijke map opnemen in het startmenu
Nog een handigheidje: stel dat je vaak naar de map met foto's van de laatste vakantie gaat. Je zou die map kunnen openen via de Verkenner-app, maar het is handiger om de map als ikoontje op te nemen in het startmenu. Dan klik je daar op die map en zie je meteen de foto's.

Je volgt hiervoor deze stappen: open de Verkenner en klik met de rechtermuisknop op de desbetreffende map. In het menu dat verschijnt klik je op Aan start vastmaken.
De map verschijnt nu onderin het startmenu. Je zou deze kunnen slepen naar het begin van het startmenu zodat je de map snel kunnen openen:

Windows 11 startmenu


Meer of minder apps weergeven
Vanaf Windows 11 versie 22H2 kun je kiezen om meer of juist minder apps op te nemen in het startmenu. Open de Instellingen-app en klik op Persoonlijke instellingen, klik daar vervolgens op Startmenu:

Windows 11 startmenu


Apps in mappen groeperen
Eveneens vanaf Windows 11 versie 22H2 kun je apps in het startmenu groeperen door ze in mappen te plaatsen. Het werkt net als op een smartphone en tablet:

Windows 11 startmenu   Windows 11 startmenu


De taakbalkhoek (voorheen "systeemvak")

Windows 11 bureaublad alle apps

Windows 11 bureaublad alle apps De taakbalkhoek is het rechterdeel van de taakbalk dat voorheen systeemvak werd genoemd. Daar staan o.a. de datum/tijd en ikoontjes van verschillende apps.

Het pijltje links van de taakbalkhoek is het "overloopmenu": klik erop en je ziet meer ikoontjes die buiten beeld worden gehouden.

Als je in de taakbalkhoek op de datum/tijd klikt, dan verschijnt een tweedelig pop-upvenster met bovenaan Meldingen en daaronder de kalender.

Windows 11 bureaublad alle apps De drie ikoontjes in de taakbalkhoek voor internet, geluid en de batterij (ingeval van een laptop) zijn samengevoegd tot één knop; klik erop en je krijgt een pop-upvenster met de snelle instellingen.

Handig is dat in het pop-upvenster ook schuifbalken staan voor contrast (helderheid) en geluid.

Gebruik meerdere bureaubladen met taakweergave

Windows 11 taakweergave Staat het ikoontje van Taakweergave bij jou in de taakbalk? Zo niet, rechtsklik de taakbalk > Taakbalkinstellingen en zet Taakweergave aan.

Klik op het ikoontje en een strook verschijnt onderaan je scherm met miniaturen van bureaubladen. Zo kun je een extra bureaublad maken waarop je bijv. enkele Google apps zet. Op een ander bureaublad werk je bijv. aan een presentatie en af en toe spring je naar het bureaublad met Google apps om iets op te zoeken:

Windows 11 meerdere bureaubladen met taakweergave

Als je rechtsklikt op een miniatuur kun je een bureaublad een naam geven, verplaatsen en sluiten. Helaas zit er een minpuntje aan deze functie: bij het afsluiten van de computer worden uiteraard de apps op alle bureaubladen gesloten. Zet je daarna de computer weer aan, dan zijn alle bureaubladen "leeg".

Het je een laptop met een touchpad of aanraakscherm? Veeg met vier vingers naar links of rechts om te wisselen van bureaublad. En veeg omhoog met vier vingers voor het overzicht met miniaturen.

Jouw widget-bord

Windows 11 widgets Windows 11 widgets Widgets zijn kleine vensters met actuele informatie. Links in de taakbalk staat standaard het widgets-ikoontje (zo niet: rechtsklik de taakbalk > Taakbalkinstellingen: zet Widgets aan). Klik erop en je krijgt jouw persoonlijke Widget-bord te zien.

Je kunt zelf kiezen welke widgets worden getoond, bijv. met nieuws, het weer, jouw foto's, beurskoersen, showbiz, voetbal international en meer.
Per widget kun je de grootte en vaak de inhoud aanpassen: klik daarvoor op de drie puntjes rechtsboven in een widget.

Heb je een laptop met een aanraakscherm? Veeg dan vanaf de schermrand links naar rechts om de widgets te zien. Of druk op sneltoets Windows + W om ze in beeld te krijgen.

Snap lay-outs om vensters te ordenen

Windows 11 Snap lay-outs Je kent de drie knoppen die rechtsboven in elk Windows venster staan: je kunt het venster ermee minimaliseren, maximaliseren of tussengrootte krijgen, en sluiten.

Windows 11 Snap lay-outs De middelste knop heeft in Windows 11 een extra functie. Als je erop klikt werkt het net als voorheen. Maar als je de muis erop schuift zonder te klikken, dan verschijnt een keuzemenu met "snap lay-outs".
Het Engelse woord snap geeft aan dat het venster zich aan de lay-out "hecht" (of aanpast).

Stel dat je de verkenner hebt geopend. Schuif de muis over de middelste knop en schuif de muis vervolgens over bijv. het grote vlak van de lay-out linksonder; dat vlak kleurt blauw en dan klik je erop met de muis. De verkenner neemt nu de linkerhelft van het scherm in beslag.
Als je vervolgens nog twee apps opent en achtereenvolgens het rechtervlak boven en onder van de lay-out kiest, dan staan de drie apps netjes verdeeld op het scherm:

Windows 11 Snap lay-outs

Wil je daarna de vensters weer in het gewone formaat hebben, dan sleep je ze met de titelbalk naar het midden van het scherm. Kijk maar eens in de volgende video:


Het voorbeeld met drie vensters is best mooi, maar vaak zijn twee vensters handiger om mee te werken. Stel dat je een stukje tekst op internet ziet en je zou dat wil overnemen in een document met Wordpad. Met twee vensters naast elkaar is dat een fluitje van een cent, zoals je ziet in het volgende filmpje:

NB Ook met sneltoets Windows + Z krijg je het keuzemenu met snap lay-outs.


Vanaf Windows 11 versie 22H2 is er nog een manier om een snap lay-out te kiezen: sleep de titelbalk van een venster tot bijna aan de bovenrand van je computerscherm. Daarop verschijnt een balk met diverse snap lay-outs. Sleep het venster naar de lay-out van jouw keuze:

Windows 11 snap lay-out

Chatten en videobellen met Teams

Windows 11 chat met Teams Staat het Chat-ikoontje bij jou in de taakbalk? Zo niet, rechtsklik de taakbalk > Taakbalkinstellingen en zet Chatten aan.

Klik op het chat-ikoontje om Microsoft Teams te starten. Meld je de eerste keer aan met een Microsoft account om een Teams "vergadering" te beginnen. Klik vervolgens op Bellen of Chatten en kies de manier waarop je iemand wilt uitnodigen.

Windows 11 chat met Teams   Windows 11 chat met Teams

Internetbrowser Edge

Windows 11 Edge Browser Edge is een standaard onderdeel van Windows 11. Deze app om te internetten is reeds in Windows 10 volledig herzien en gaandeweg is Edge een van de beste browsers voor Windows geworden.
Misschien ben je gewend Google Chrome of Firefox als browser te gebruiken, maar in Windows 11 is Edge het overwegen waard.

Op deze webpagina van Microsoft Computerhulp lees je over de mogelijkheden van Edge.

De verkenner

Vereenvoudigde weergave
De verkenner in Windows 11 biedt dezelfde functies als in Windows 10 (mappen en bestanden weergeven), maar de presentatie is wat vereenvoudigd. Het lint met het menu is uitgedund en de regelafstand is ruimer geworden. Daardoor krijg je minder mappen en bestanden tegelijk te zien, wat een nadeel kan zijn. Gelukkig is dat eenvoudig op te lossen: klik in de menuregel op Weergeven en kies Compacte weergave.

Windows 11 verkenner   Windows 11 verkenner

Windows 11 verkenner Klik je met de rechtermuisknop op een map of bestand dan verschijnt als vanouds het contextmenu. Ook deze is vereenvoudigd en toont bovenaan ikoontjes voor veel gebruikte opties (schuif je muis eroverheen om te lezen wat ze doen).
Niet tevreden daarmee: klik onderin het contextmenu op Meer opties weergeven en je krijgt de uitgebreide Windows 10 versie.


Favorieten in de Thuis-map
Windows 11 verkenner favorieten Vanaf Windows 11 versie 22H2 biedt de verkenner een handige extra optie: rechtsklik een bestand dat je vaak gebruikt en klik op Aan favorieten toevoegen.

Je vindt je favoriete bestanden terug door in de navigatiekolom van de verkenner op Thuis te klikken. Het rechterdeel van de verkenner toont dan secties met Snelle toegang, Favorieten en Recente bestanden:

Windows 11 verkenner favorieten


Tabbladen
Na de 22H2 en november 2022 updates heeft de verkenner tabbladen. Net als bijv. in de browsers Edge en Chrome kun je nu ook tabbladen gebruiken in de verkenner. En dat maakt het werken met bestanden en mappen een stuk makkelijker.

Windows 11 verkenner tabbladen Nadat je de verkenner hebt geopend zie je op de bovenste regel de huidige tab. Klik rechts daarvan op de + en je opent een tweede tabblad.

Tabbladen zijn met name handig om bestanden te verplaatsen:

Je ziet dit voorbeeld in het volgende filmpje:

Windows Tools

Eén van de nieuwe apps in Windows 11 heet Windows Tools. Je vindt deze app via het startmenu > Alle apps. Windows Tools bevat een verzameling hulpmiddelen ("tools") die vooral voor gevorderde gebruikers zeer handig kunnen zijn.
Bijv. Opdrachtprompt, Register-editor, Schijfopruiming, Speciale tekens, Taakbeheer (o.a. om opstartprogramma's in- of uit te schakelen), Taakplanner, Windows media player en Windows Powershell.

Windows 11 Windows Tools

Tip: Maak de app vast aan het startmenu!

Knipprogramma

Kopieer tekst uit een knipsel
Met het Windows Knipprogramma kun je (een deel van) het scherm kopiëren, evt. bewerken en als afbeelding opslaan. Je leest er hier over in een apart onderwerp op deze website.
In Windows 11 is het mogelijk om tekst te kopiëren die in het knipsel staat, zodat je die vervolgens kunt plakken in bijv. een e-mail of document.

Als je een knipsel maakt en daarna op het kleine venster rechtsonder op het scherm klikt, dan toont het Knipprogramma het knipsel. Klik vervolgens op het ikoontje dat hieronder rood-omkaderd is:

Windows 11 Knipprogramma tekst uit afbeelding

Daarop gaat het Knipprogramma op zoek naar tekst in het knipsel en laat dat vervolgens met een contrasterende achtergrondkleur zien. Om die tekst te kopiëren, klik je op de knop Alle tekst kopiëren:

Windows 11 Knipprogramma tekst uit afbeelding

Nu kun je de tekst uit het knipsel ergens anders plakken, bijv. in een Wordpad-document:

Windows 11 Knipprogramma tekst uit afbeelding

Windows instellingen

Zoals zo vaak met een nieuwe versie van een besturingssysteem zijn de instellingen flink op de schop gegaan. In de nieuwe structuur klik je eerst in de linkerkolom op een hoofdgroep, dan rechts op een subgroep en vervolgens verschijnen de opties die je kunt aanpassen.
De meeste bekende instellingen zijn er nog wel, maar het wordt even zoeken waar ze staan. Gelukkig is dat zoeken direct beschikbaar als je de Instellingen-app opent: het zoekveld staat linksboven. En je kunt natuurlijk ook gewoon in het startmenu een zoekopdracht geven. Nog handiger: druk op de sneltoets Windows + S.

Windows 11 instellingen

De Android App Store

Dit is een belofte van Microsoft voor de nabije toekomst: in Windows 11 zal een Android App Store beschikbaar komen. Daarmee kun je dus apps die gemaakt zijn voor Android smartphones en tablets gebruiken op een Windows computer. Vooral handig als je al een Android apparaat hebt.

Vooralsnog (ook na Windows 11 update 22H2) is de store voor Nederland niet beschikbaar. Voor de Amerikaanse markt is een Amazon Appstore met Android apps beschikbaar; daarbij geldt als vereiste dat je een Amazon-account hebt. Op deze webpagina van Microsoft Computerhulp krijg je een indruk van de store.

Helaas bevat de Amazon Appstore weinig bekende Android apps. Alles van Google valt erbuiten...

Diverse korte tips

Hierbij nog enkele handigheidjes voor Windows 11:

Windows 11 focus Gebruik een focussessie om minder afgeleid te worden
Soms wil je rustig werken zonder al teveel afleidingen van de buitenwereld. Windows 11 heeft daarvoor de focussessie bedacht. Open de Instellingen-app, klik op Systeem en klik daar vervolgens op Focus.

Bij Sessieduur geef je op hoe lang je ongestoord wilt werken en door vinkjes te plaatsen bij de opties daaronder kies je wat wel en niet tijdens de sessie mag plaatsvinden. Klik daarna bovenaan op de knop Focussessie starten en de rust treedt in...

Windows 11 focus Tijdens de sessie verschijnt een klein venster in beeld met een timer die afloopt. Na 20 minuten krijg je het advies om 5 minuten te pauzeren.
Klik op het ikoontje linksboven in het kleine venster voor een overzicht van je sessie en de dagelijkse voortgang.

Pas het geluid aan met je muiswieltje
Windows 11 geluid aanpassen met muiswieltje Wil je het geluid snel harder of zachter zetten? Schuif dan de muis (zonder te klikken) op het geluid-ikoontje in de taakbalkhoek en draai het muiswieltje omhoog of omlaag (vanaf Windows 11 versie 22H2).

Zoeken wordt steeds beter en makkelijker
Waar staat dat bestand ook alweer? Waar staat de instelling voor de donkere modus? Waar is m'n Spotify-app?
Zoeken in Windows 11 is makkelijk: klik op het vergrootglas in de taakbalk, of open het startmenu en gebruik het zoekveld bovenaan het venster, of druk op sneltoets Windows+S.

 

Meer weten?

Microsoft voegt regelmatig nieuwe functies toe aan Windows 11. Op deze webpagina van Microsoft Computerhulp staat een overzicht van de nieuwe mogelijkheden in Windows 11.
Op deze webpagina van Microsoft Computerhulp staat algemene informatie over Windows 11. De opties in de menubalk bovenin brengen je naar meer gedetailleerde informatie.

De meest uitgebreide informatie over Windows vind je op de website van Menno Schoone: www.SchoonePC.nl Computerhulp. Zijn "computerbijbel" is een aanrader; betere Windows-informatie vind je in Nederland niet.

Reageren?

Adam

Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.