Geavanceerde Windows tips

a Op deze pagina vind je tips waarmee je meer uit het Windows besturingssysteem kunt halen. Je leest hier ook hoe je een Windows computer kunt opschonen.

Bij veel tips staan kleine schermkopieën. Klik op een schermkopie om die te vergroten en doe dat nogmaals om weer te verkleinen.

Inhoudsopgave

Klik op een onderwerp om ernaartoe te springen:

Een gratis app toevoegen aan je computer

Een betaalde app toevoegen aan je computer

Vensters, vensters, vensters

OneDrive: de cloud van Microsoft

Maak regelmatig een back-up (reservekopie) van je persoonlijke bestanden

Gebruik sneltoetsen voor vaak terugkerende handelingen

Voeg je eigen sneltoetsen toe

Voeg je eigen opstartprogramma toe

Sluit Windows af via een ikoontje

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

Maak je eigen werkbalk met veelgebruikte programma's en bestanden

Waar is de muis?

Verander de zoekmachine van Bing naar Google

Stel standaard-apps in

Verwijder een bestand definitief met Shift+Delete

 

arrow_downward   Windows opschonen   arrow_downward

Introductie

Voer schijfopruiming twee keer uit

Verwijder tijdelijke bestanden

Verwijder dubbele bestanden

Verwijder apps die je niet gebruikt

Verwijder wifi-netwerken die je niet langer gebruikt

Schoon je browsers op

Schakel zoveel mogelijk opstartprogramma's uit

Schakel zoveel mogelijk achtergrond-apps uit

Controleer defragmentatie

 

Een gratis app toevoegen aan je computer

Er staan al veel apps op je Windows computer, bijv. Agenda, Alarmen en klok, Edge, Foto's, Mail, Verkenner en Weer. Zij zijn onderdeel van het Windows besturingssysteem.
Het kan zijn dat je zelf een app wilt toevoegen aan je computer. Bijv. een spelletje zoals Patience (Solitaire), Sudoku of Mahjong. Of een app om nieuws te lezen, naar de radio te luisteren, Netflix te kijken als je daarop geabonneerd bent etc. Er zijn vele duizenden apps beschikbaar voor Windows.

Je zou apps kunnen downloaden van diverse websites, maar er is nog een optie die makkelijker en veiliger is: de Microsoft Store. Dat is een online "winkel" van Microsoft waar je van alles aantreft voor de computer: spelletjes, apps, films en nog veel meer.
Veel van wat er wordt aangeboden is gratis, soms kost iets geld. Hieronder lees je eerst hoe je iets gratis uit de Store kunt halen; in de volgende tip lees je over betaalde apps en hoe je die veilig aanschaft.

a De Microsoft Store is zelf een app en staat standaard op je Windows computer. Om de app te openen klik je op de Windows startknop en blader je in de kolom met alle apps naar de letter M. Het ikoontje van de store is een boodschappentas met het Windows logo.
Start de Microsoft Store app. Het beginscherm van de store toont telkens nieuwe apps:

a

Bovenaan het beginscherm staat een regel met o.a. Games, Entertainment, Productiviteit en Deals. Klik erop om te zien wat er zoal beschikbaar is. Op die regel staat ook Zoeken; klik daarop om bijv. naar spelletjes te zoeken. Als je Patience typt zie je al enkele spellen verschijnen; druk op enter en je krijgt het volledige aanbod te zien... voor Patience zijn er 190 apps!

a

Klik op een app (bijv. Solitaire in het Nederlands) om de details ervan te zien: er staat uitleg, een score van mensen die de app al gebruiken (max. 5 sterren), recensies, schermopnames etc. Ook belangrijk: je ziet of de app gratis is of geld kost:

a

a Spreken de gegevens van de app jou aan, klik dan op de Downloaden-knop. Je krijgt mogelijk de vraag of je dit op al je Windows apparaten wilt gebruiken; in dat geval moet je je aanmelden met een Microsoft-account. Dit kun je doen, maar het is niet nodig (klik dus gerust op Nee, bedankt).

Nu gaat je computer aan de slag: je ziet de voortgang en binnen een minuut of zo is de app gedownload en geïnstalleerd. Je zou de app meteen kunnen starten/spelen, maar het is handiger op de Windows startknop te klikken om het startmenu te openen. In de kolom met alle apps zie je namelijk de nieuwe app staan:

a

Klik op de app om deze te starten en het spel te spelen.

Zo makkelijk is het dus om een app toe te voegen aan je computer. En omdat het zo makkelijk is zul je vast nog een paar patience spelletjes downloaden om te kijken of die beter bevallen. Prima!
Heb je uiteindelijk een goede app gevonden, gooi dan na een tijdje de niet gebruikte apps weg. Ook dat kun je in een handomdraai doen zoals je hier kunt lezen.

Een betaalde app toevoegen aan je computer

a Sommige apps kosten geld, vaak een klein bedrag. Veel apps zijn gratis, maar bieden bij gebruik de mogelijkheid om tegen betaling extra functies te gebruiken.

Je wilt natuurlijk op een veilige manier betalen, zonder enig risico te lopen met bank- of credit cardgegevens. Gelukkig is dat mogelijk: je kunt een Microsoft cadeaukaart (een opwaardeerkaartje) kopen in winkels en online.
Het bedrag daarvan stort je via de Microsoft Store op je Microsoft-account (heb je nog geen Microsoft-account, maak er dan een op https://account.microsoft.com/ a).
Vervolgens kun je het bedrag besteden om apps te kopen.

Bij de kassa van de supermarkt zie je vaak een bord met allerlei cadeaukaartjes. Daar zitten ook Microsoft cadeaukaarten bij met waarden van bijv. 15, 25 of 50 euro.
Let op: de Microsoft cadeaukaart is groen van kleur en toont met grote letters XBOX (klik op de kleine afbeelding rechtsboven om de kaart te lezen).
Ook online kun je bijv. bij Albert Heijn a of Primera a zo'n kaartje kopen. Je krijgt dan een code per e-mail toegestuurd.

Na aankoop start je de Microsoft Store-app op je Windows computer en doe je het volgende:

 

a   a   a
Van links naar rechts: 1) Tik op het poppetje in de Microsoft Store-app en meld je aan. 2) Klik op de drie puntjes en dan op Een code inwisselen. 3) Gebruik de camera of voer de code in.

Meer informatie over het inwisselen van een cadeaukaart of code vind je op deze webpagina van Microsoft a.


Het kopen van een app (en andere media in de Microsoft Store) is nu heel eenvoudig. Stel dat je de app "Home Design 3D" voor Euro 9,99 wilt kopen (eerste schermkopie hieronder).
Dan klik je op de knop Kopen en voer je ter bevestiging het wachtwoord van je Microsoft-account in. Daarop toont Microsoft het saldo van je account en dien je akkoord te gaan met de verkoopvoorwaarden (tweede schermkopie).
Klik ook daar op de knop Kopen en de app wordt direct op je computer gezet. Je kunt meteen aan de slag!

a   a
Links: Klik op Kopen om de transactie te starten. Rechts: Klik op Kopen om de voorwaarden te accepteren.

 

a Als je wilt weten wat het huidige saldo van je account is, meld je dan aan bij je Microsoft-account a en klik onder het kopje "Payment & billing" op Payment options. Bovenaan het scherm dat dan verschijnt staat je "Microsoft account balance".

Vensters, vensters, vensters

Windows... oftewel vensters. Praktisch alles wat je op een Windows computer doet, gebeurt in een venster. Dat wist je natuurlijk al, maar met die vensters kun je nog aardig wat trucs uithalen - verkleinen, vergroten, verplaatsen, schikken, miniaturen bekijken, twee naast elkaar, vier met gelijke grootte... Belangrijker dan dat het kan, vaak is het ook echt handig!

Hieronder lees je over de mogelijkheden. Daarna zie je ze in een filmpje.

De titelbalk

De bovenste regel van elk venster wordt de Titelbalk genoemd. Hier zie je de titelbalken van de verkenner, Chrome en de Mail-app:

a
a
a

Wat handig is aan de titelbalk: klik erop, houd de muisknop ingedrukt en je kunt het venster slepen naar een andere plek op het scherm. Dus als je twee of meer vensters gebruikt en die liggen wat over elkaar heen, met de titelbalk zet je ze naast elkaar.

De drie knopjes rechts ken je vast wel:

Slepen van de randen

Als een venster niet is gemaximaliseerd (dus niet het volledige scherm in beslag neemt) kun je de randen ervan verslepen. Ga met het muispijltje op de rand staan, de muis verandert van vorm, klik en sleep! Zo maak je een venster groter of kleiner.
Sleep de hoeken van het venster om tegelijk de hoogte en breedte van een venster te veranderen.

Schikken via de taakbalk

a

Heb je meerdere vensters geopend en wil je die schikken? Rechtsklik dan op een leeg deel van de taakbalk en kies een van de volgende opties:

Als het resultaat van het schikken je niet bevalt, rechtsklik dan weer op de taakbalk: daar staat nu ook de optie om het schikken ongedaan te maken.

Miniatuurweergave van alle vensters

Heb je een laptop met een touchpad? Veeg dan eens met drie vingers horizontaal over het touchpad. Je ziet dan miniaturen van alle geopende vensters. Blijf heen en weer vegen: je ziet een wit kader om een van de miniaturen; als je dan het touchpad loslaat, opent dat venster.
Heb je geen laptop, dan niet getreurd: houd de Alt-toets ingedrukt en druk een paar keer op de Tab-toets om door de miniaturen te bladeren en een venster te kiezen.

Als alternatief kun je ook nog op de Windows-toets en de Tab-toets drukken. Je ziet wederom miniaturen van alle vensters en kunt op één ervan klikken om erheen te springen.

Miniatuurweergave via de taakbalk

Van elke actieve app staat een onderstreept ikoontje in de taakbalk, ook als je een app hebt geminimaliseerd. Zet nu eens je muis (zonder te klikken) op een onderstreepte ikoontje in de taakbalk: een miniatuur verschijnt.
Schuif de muis zonder te klikken op de miniatuur en je ziet de inhoud van het venster; andere vensters worden transparant. Je ziet dan tevens een kruisje rechtsboven de miniatuur zodat je het venster en daarmee de app kunt sluiten.

Een app meermaals openen

a Er zijn van die apps waarbij het handig is om die twee of zelfs drie keer te openen. Bijv. de verkenner of de browser. De eerste keer open je de app gewoon vanuit de lijst met apps of door op het ikoontje in de taakbalk te klikken.
Om een app nogmaals te openen, houd je de Shift-toets ingedrukt en vervolgens klik je met de muis op het onderstreepte ikoontje in de taakbalk.
Als je nu met de muis op het ikoontje in de taakbalk gaat staan (zonder te klikken) dan zie je ook meerdere miniaturen. Schuif de muis erover en de inhoud van het desbetreffende venster wordt getoond.

Twee vensters die elk exact een half scherm gebruiken

Voor deze tip is speciale aandacht nodig. Lees het minstens twee keer door en bekijk vooral het tweede filmpje hieronder...

Stel dat je enkele apps hebt gestart, bijv. Wordpad met een document, browser Chrome en de rekenmachine. Nu wil je in het Wordpad-document iets schrijven waarover je op internet hebt gelezen met Chrome. Dan is het handig als Wordpad de ene helft van het scherm in beslag neemt en Chrome de andere helft.
Windows heeft daar een truc voor bedacht: klik op de titelbalk van Wordpad en sleep het venster zover naar links dat het muispijltje de rand van het scherm raakt; laat dan de muisknop los. Nu neemt Wordpad precies de linkerhelft van het scherm in beslag.
Windows laat daarna automatisch in de rechterhelft miniaturen zien van alle andere geopende apps, in dit geval dus van Chrome en de rekenmachine. De bedoeling is dat je op één van de miniaturen klikt zodat die de rechterhelft van het scherm in beslag neemt (maar als je niet op een van de miniaturen klikt, maar gewoon ergens in Wordpad klikt, dan springen Chrome en de rekenmachine weer terug naar hun oorspronkelijke grootte).

Een speciale truc die heel handig is om twee vensters elk een half scherm te laten gebruiken. En het gaat nog iets verder: je kunt de verticale lijn in het midden (daar waar de twee vensters elkaar raken) naar links of rechts slepen om het ene venster iets meer of minder breed te maken - het andere venster beweegt dan mee.

Vier vensters die elk exact een kwart scherm gebruiken

a Na de vorige tip met twee vensters begrijp je dat het ook met vier vensters kan: je kunt de titelbalk van een venster naar de linkerbovenhoek van je scherm slepen totdat het muispijltje de rand van het scherm raakt; daarmee krijgt dat venster een kwart van het scherm tot zijn beschikking.

Zo kun je ook drie anders vensters naar de linkeronderhoek, rechterbovenhoek en rechteronderhoek slepen om tot een kwartet vensters te komen met voor elk venster evenveel ruimte.

Klinkt bijzonder, maar vaak zijn vier vensters teveel van het goede. Met twee werkt het wel zo makkelijk.

Filmpjes

In het eerste filmpje komen de volgende tips aan bod:


Klik op het vergrootknopje voor volledige weergave van de video

In het tweede filmpje zie je:


Klik op het vergrootknopje voor volledige weergave van de video

OneDrive: de cloud van Microsoft

Met OneDrive kun je bestanden van jouw computer, smartphone en tablet opslaan in de cloud. Daarmee worden ze opgeslagen bij Microsoft en kun je er met elk apparaat bij. Je krijgt gratis 5 Gigabyte opslagruimte; als je meer ruimte nodig hebt dan kun je een abonnement kopen zoals je hier a kunt lezen.

Om OneDrive te gebruiken heb je een Microsoft-account nodig. Heb je die nog niet, ga dan naar https://account.microsoft.com/ a om er een maken.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je Microsoft-account goed beveiligd is met tweestapsverificatie.

Hieronder lees je over de volgende onderwerpen:

Windows: OneDrive starten

Windows: OneDrive in de verkenner

Windows: Meer of minder mappen opnemen in OneDrive

Website onedrive.com: Jouw bestanden in de cloud

De OneDrive-app voor iPhones en iPads

De OneDrive-app voor Android smartphones en tablets

Jouw persoonlijke OneDrive kluis

Meer weten?

Windows: OneDrive starten

Heb je OneDrive nog niet in gebruik? Klik dan op de Windows startknop en klik in de lijst met alle apps op OneDrive.
a

Meld je aan met je Microsoft-account. Daarna doorloop je een aantal stappen:

In het systeemvak (rechts in de taakbalk) zie je het wolkje van OneDrive a. Als je de muis over het wolkje schuift (zonder te klikken) zie je of OneDrive nog bezig is bestanden naar de cloud te kopiëren of dat je "up-to-date" bent.
Klik op het wolkje en je ziet o.a. de bestanden die recent zijn geupload. Rechtsklik op het wolkje voor meer opties.

Windows: OneDrive in de verkenner

Nu je OneDrive gebruikt zie je in de verkenner bij elke map en bij elk bestand dat wordt gesynchroniseerd een status:

a   a   a

De status wordt met een ikoontje weergegeven:

Soms staat er een tweede ikoontje in de statuskolom: a Dit poppetje geeft aan dat je de map of het bestand via OneDrive met anderen hebt gedeeld.
Wil je meer weten over het delen van bestanden? Kijk dan op deze webpagina van Microsoft a.

a Je kunt de status van een map of bestand (en daarmee de opslag op jouw computer) veranderen door er met de rechtermuisknop op te klikken. In het contextmenu staan verschillende OneDrive-opties, zoals:

NB Bij rechtsklikken op een bestand verschijnt in het contextmenu ook de optie Versiegeschiedenis. Daarmee kun je een bestand zo nodig terugzetten naar een eerdere versie.

Windows: Meer of minder mappen opnemen in OneDrive

Bij het eerste gebruik van OneDrive kun je alleen kiezen of je de mappen Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen wilt opnemen in de cloud (je kunt hier meer over lezen op deze webpagina van Microsoft a).
Het is mogelijk om ook een of meer van de andere hoofdmappen (bijv. Muziek en Video's) op te nemen in de cloud, maar dat vereist enkele speciale handelingen.

Het is overigens aan te raden om minstens één van de hoofdmappen niet in OneDrive op te nemen. Stel dat je een aantal mappen of bestanden in de Documenten-map hebt staan die je niet in de OneDrive cloud wilt opnemen, bijv. omdat ze persoonlijke of vertrouwelijke informatie bevatten.
Bij OneDrive is het niet mogelijk om een (sub)map uit te zonderen van synchronisatie. De enige manier om een map of bestand niet in de cloud te laten opnemen is door die map of dat bestand te verplaatsen buiten de gesynchroniseerde mappen.
Je zou hiervoor bijv. de Downloads-map (of de 3D-objecten-map) kunnen gebruiken. Door daar je persoonlijke bestanden te plaatsen en door die map niet op te nemen in OneDrive weet je zeker dat de betreffende gegevens niet in de cloud belanden.
Voorbeeld: Stel dat de Afbeeldingen-map in OneDrive is opgenomen. In de Afbeeldingen-map staat een (sub)map genaamd Privé. Als je niet wilt dat de map Privé in de cloud terechtkomt, verplaats de map dan (door te slepen of met knippen en plakken) naar bijv. de Downloads-map of naar een andere map die niet wordt gesynchroniseerd.

Via onderstaande stappen kun je de mappen 3D-objecten, Downloads, Muziek en/of Video's in de cloud opnemen. Als voorbeeld doen we dit voor Muziek:

 1. Klik in de linkerkolom van de verkenner op de map OneDrive.
 2. Rechts zie je welke mappen nu in OneDrive zijn opgenomen. Maak daar een nieuwe map met de naam Muziek.
 3. Klik in de linkerkolom van de verkenner op Deze pc.
 4. Rechts a zie je de huidige Muziek-map die nog niet in de cloud staat: er staat geen statusikoontje voor de map omdat Muziek nog niet in OneDrive is opgenomen. Klik met de rechtermuisknop op de Muziek-map. Klik op Eigenschappen, klik daarna op tabblad Locatie.
 5. Op het tabblad Locatie zie je waar de Muziek-map nu staat. Klik halverwege het venster op de knop Verplaatsen. Klik vervolgens op de Muziek-map die je zojuist hebt gemaakt in OneDrive. Klik daarna op Map selecteren en op OK.
 6. Je krijgt de volgende melding:
  a
  Belangrijk: Zorg ervoor dat de oude locatie en de nieuwe locatie kloppen. Klik dan op Ja. Als je daarna de vraag krijgt of je de map wilt "omleiden" dan is er iets fout gegaan - annuleer je stappen en begin opnieuw.
 7. Jouw Muziek-map is nu opgenomen in OneDrive. Je herkent dat aan het statusikoontje dat voor de map staat.

Stel dat je op deze manier de mappen Downloads, Muziek en Video's hebt toegevoegd aan OneDrive (je gebruikt de 3D-objecten-map voor persoonlijke bestanden), dan zie je statusikoontjes bij zes van de zeven hoofdmappen:

a   a

Website onedrive.com: Jouw bestanden in de cloud

Jouw bestanden staan in de cloud. Dat betekent dus dat je er via internet bij kunt. Op elk apparaat kun je de browser gebruiken om naar https://onedrive.com a te gaan. Meld je daar aan met je Microsoft-account. De browser toont dan jouw mappen en bestanden:

a

Je kunt jouw bestanden zien en bewerken. Ook kun je bestanden naar OneDrive in de browser slepen om ze te kopiëren naar jouw cloud.

De OneDrive-app voor iPhones en iPads

a Voor iPhones en iPads download je de OneDrive-app uit de Apple App Store. Tik op het ikoontje van de App Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je iPhone of iPad zet, kun je hier lezen.

Als je de app voor het eerst opent, meld je je aan met je Microsoft-account. Na de privacy-mededeling kun je ervoor kiezen om diagnostische gegevens van de app met Microsoft te delen. Dat mag wel, maar hoeft niet. Ook het kopen van de Premium-versie is uiteraard optioneel.

a Uiteindelijk kom je bij de mogelijkheid om de camera-upload in te schakelen. Daarmee komt automatisch een kopie van door jou gemaakte foto's terecht in de cloud. Een handige optie.

De OneDrive-app toont onderin het scherm een balk met opties. Tik daar op Bestanden om jouw mappen en bestanden in de cloud te zien:

a

Met de knop in het midden van de balk kun je documenten scannen en meteen in OneDrive opslaan. Met de Foto's-knop rechts in de balk krijg je miniaturen van je foto's te zien. Tik op een foto voor een grote weergave; daar kun je o.a. de foto delen, downloaden en via de puntjes in een fotoalbum zetten.

Wil je bestanden die in OneDrive staan "offline beschikbaar maken" op je mobiele apparaat: tik dan in de balk op Bestanden, ga naar de map of bestanden die je wilt downloaden en tik rechts daarvan op de drie puntjes: daarmee verschijnt een menu met diverse mogelijkheden:

a

Je kunt de bestanden in OneDrive ook bereiken vanuit de Apple Bestanden-app. En als je iPhone of iPad bijna vol is kun je in de Bestanden-app bestanden verplaatsen naar OneDrive om ruimte vrij te maken.

Tik linksboven in de app op het gekleurde rondje met jouw initialen om o.a. bij offlinebestanden, de prullenbak en instellingen te komen. Bij instellingen kun je je zo nodig afmelden uit de app.

Meer informatie over de app voor iPhone en iPad vind je op deze a en deze a webpagina van Microsoft.

De OneDrive-app voor Android smartphones en tablets

a Voor Android smartphones en tablets download je de OneDrive-app uit de Google Play Store. Tik op het ikoontje van de Play Store hiernaast om ernaartoe te springen. Hoe je een app op je Android smartphone of tablet zet, kun je hier lezen.

a Als je de app voor het eerst opent, meld je je aan met je Microsoft-account. Na de uitnodiging om de Premium-versie te kopen kun je de camera-upload inschakelen. Daarmee komt automatisch een kopie van door jou gemaakte foto's terecht in de cloud. Een handige optie.

De OneDrive-app voor Android smartphones toont onderin het scherm een balk met opties. Tik daar op Bestanden om jouw mappen en bestanden in de cloud te zien. De OneDrive-app voor Android tablets toont links een kolom met ikoontjes. Tik daar op het mapje om jouw mappen en bestanden in de cloud te zien:

a     a
Links OneDrive op een Android smartphone, rechts op een Android tablet.

Met de ronde knop rechtsonder kun je documenten scannen en meteen in OneDrive opslaan. Met de Foto's-knop rechts in de balk of links in de kolom krijg je miniaturen van je foto's te zien. Tik op een foto voor een grote weergave; daar kun je o.a. de foto delen, downloaden en via de puntjes in een fotoalbum zetten.

a Bestanden offline beschikbaar maken:

Afhankelijk van de fabrikant en versie van jouw Android-apparaat kun je OneDrive toevoegen aan de Mijn Bestanden-app op je mobiele apparaat. Op een Samsung smartphone open je de Mijn bestanden-app, tik je op de drie puntjes en vervolgens op Instellingen. Daar kun je je aanmelden bij OneDrive.
Daarna kun je ook bestanden van je mobiele apparaat verplaatsen naar OneDrive om ruimte vrij te maken op je Android-toestel.

Tik rechtsonder in de smartphone-app op "Ik" of links in de tablet-app op het poppetje om o.a. bij de prullenbak en instellingen te komen. Bij instellingen kun je je zo nodig afmelden uit de app.

Meer informatie over de Android app vind je op deze webpagina van Microsoft a.

Jouw persoonlijke OneDrive kluis

In OneDrive kun je gebruik maken van een persoonlijke kluis. Dat is een extra beveiligde map. In de gratis versie van OneDrive kun je hier slechts drie bestanden in plaatsen. In de betaalde versie is er geen beperking.

Ga op je Windows computer met de verkenner naar de OneDrive-map. Dubbelklik daar op Persoonlijke kluis. Klik op Volgende en bevestig dat OneDrive wijzigingen mag aanbrengen op je computer.
Daarna doorloop je een aantal stappen (14 in totaal, maar bij slechts enkele stappen hoef je iets te doen). De belangrijkste stap is dat je een extra beveiliging toevoegt, bijv. een alternatief e-mailadres of een telefoonnummer waar een beveiligingscode naartoe gestuurd wordt als je de kluis in wilt.

Hierna is de kluis beschikbaar. Als je de kluis 20 minuten niet gebruikt, sluit deze automatisch. Je kunt ook zelf de kluis sluiten: klik met de rechtermuisknop op het wolkje in het systeemvak en daarna op Persoonlijke kluis vergrendelen.
Als de kluis al is gesloten, kun je rechtsklikken om deze te ontgrendelen.

a   a   a

Om de kluis op een smartphone of tablet te gebruiken tik je in de app op Persoonlijke kluis. Je kunt dan bijv. je vingerafdruk of een pincode instellen om de kluis te openen. Daarmee zijn er dus verschillende manieren om de kluis te openen op je computer en op je mobiele apparaat. Op elk apparaat moet je dit eenmalig instellen. In de app sluit de kluis automatisch na drie minuten.

Meer informatie over de kluis vind je op deze webpagina van Microsoft a.

Meer weten?

Meer informatie vind je in het OneDrive-helpcentrum van Microsoft a.

Maak regelmatig een back-up (reservekopie) van je persoonlijke bestanden

Deze tip is zo belangrijk, hij komt meermaals voor op deze website! Jouw computer kan stuk gaan, gestolen worden, gehackt worden, versleuteld worden voor losgeld, je kunt je laptop per abuis ergens achterlaten... negatieve scenario's die wel degelijk kunnen plaatsvinden.
Dan is het jammer dat je een apparaat van waarde kwijt bent. Maar de waarde van verloren bestanden kan vele malen groter zijn. Identiteitsgegevens, dierbare foto's, filmpjes - je zou ze maar kwijtraken of ze zouden maar in verkeerde handen vallen.

a Dus maak regelmatig een back-up van jouw persoonlijke bestanden!

Windows maakt het je makkelijk: open de verkenner, klik op Deze pc in de linkerkolom en rechts zie je de hoofdmappen waarin je persoonlijke bestanden staan: Afbeeldingen, Bureaublad, Documenten, Downloads, Muziek, Video's en 3D-objecten.
Als je die mappen regelmatig (bijv. eens per maand of kwartaal) naar een externe usb-disk of usb-stick kopieert, dan ben je veilig.
NB Als je jouw bestanden ook in andere mappen dan de genoemde bewaart (bijv. op een D:-schijf), neem die dan ook mee in de reservekopie.

Je kunt een reservekopie op meerdere manieren maken. In het filmpje hieronder zie je een eenvoudige, goede manier waarbij je in één venster alle handelingen verricht:

 1. Je opent de verkenner.
 2. Je sluit een usb-disk aan op de computer. Die verschijnt in de verkenner.
 3. Je maakt een nieuwe map op de usb-disk. Daar kopieer je zo meteen de bestanden naar toe.
 4. Klik in de kolom links op Deze pc. Rechtsklik een hoofdmap en klik op Kopiëren.
 5. Klik in de kolom links op de nieuwe map op de usb-disk. Rechtsklik daarin en klik op Plakken.
 6. Herhaal de vorige twee stappen voor elke hoofdmap.

Hierna ontkoppel je de usb-disk of je zet de computer uit en haalt dan het usb-kabeltje uit het apparaat. Berg de usb-disk goed op!


Klik op het vergrootknopje voor volledige weergave van de video

Op de volgende pagina's tref je gerelateerde informatie aan:

Gebruik sneltoetsen voor vaak terugkerende handelingen

Even een quiz tussendoor. Weet jij wat de volgende sneltoetsen doen:
Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X, Ctrl+A, Ctrl+Z, Win, Win+E, Win+., Ctrl+F, Ctrl+S, Alt+F4

a a a Sneltoetsen zijn toetscombinaties waarbij je de Ctrl-, Alt- of Windows-toets ingedrukt houdt en vervolgens op een andere toets drukt. Daarna laat je beide toetsen los. Het werkt net zo als bij het typen van een hoofdletter: dan druk je "tegelijk" op de Shift-toets en een letter.
Zoals je bij de voorbeelden hierboven ziet wordt de Windows-toets vaak afgekort tot Win. Dus sneltoets "Windows+E" en "Win+E" betekenen hetzelfde.

Veel sneltoetsen werken binnen een bepaald programma, bijv. in de Verkenner of in tekstverwerker Word. Sneltoetsen die de Windows-toets gebruiken horen bij het Windows besturingssysteem en werken op elk moment en vanuit elk programma.

Het doel van sneltoetsen blijkt al uit de naam: door op een toetscombinatie te drukken doe je iets sneller dan met de muis.
a Voorbeeld: in de browser Chrome kun je iets op een webpagina zoeken. Daarvoor klik je met de muis op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens klik je op Zoeken. Hetzelfde bereik je met de sneltoets Ctrl+F (de F van Find).
Probeer het nu maar eens: druk op Ctrl+F en zoek op "vensters". Zo vind je snel dit onderwerp op deze webpagina.

Er zijn honderden toetscombinaties die je natuurlijk niet allemaal gaat onthouden. Er is een website waarbij je sneltoetsen voor allerlei programma's kunt vinden. De naam van die website is makkelijk te onthouden: http://www.sneltoetsen.com/ a.

En dan nu de antwoorden op de quizvragen:

Ctrl+C = kopiëren
Ctrl+V = plakken
Ctrl+X = knippen
Ctrl+A = alles selecteren
Ctrl+Z = laatste handeling ongedaan maken
Win = Windows startmenu tonen
Win+E = Windows verkenner openen
Win+. = Emoji kiezen
Ctrl+F = zoeken
Ctrl+S = bewaren ("save")
Alt+F4 = programma sluiten

Hoeveel heb je er goed?

Voeg je eigen sneltoetsen toe

Zijn er programma's waar je vaak mee werkt, bijv. je fotoprogramma of de app om naar je favoriete muziek te luisteren? Of heb je documenten die je dagelijks gebruikt, bijv. een dagboek of een spreadsheet met inkomsten en uitgaven?
Om het je makkelijk te maken zou je voor zo'n programma of document zelf een sneltoets kunnen maken. Als je dan op die toetscombinatie drukt, opent direct het programma of document.

a

In het volgende voorbeeld gaan we een sneltoets maken voor het videobel-programma Zoom. Als je dit programma gebruikt, staat er al een snelkoppeling op je bureaublad. Die snelkoppeling is de basis voor de sneltoets.

a a
Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van Zoom; klik daarna in het geopende menu op Eigenschappen.

Op het tabblad Snelkoppeling zie je al dat er geen sneltoets is voor Zoom. Klik met je muis in het Sneltoets-veld en druk op een letter op je toetsenbord die je voor de sneltoets wilt gebruiken, bijv. de Z van Zoom (je hoeft dus niet op de Ctrl- of Alt-toets te drukken).

Hiermee maak je sneltoets Ctrl+Alt+Z voor Zoom. Dus als je voortaan Zoom wilt starten, houd je de Ctrl- en Alt-toetsen ingedrukt en druk je vervolgens op de Z.

 

Vooruit, nog eentje om het af te leren... Stel dat je een dagboek bijhoudt in een Word-document. Elke dag, misschien meermaals per dag, open je dat Word-document om het bij te werken. Het zou dus handig zijn daarvoor een sneltoets te maken:

Voortaan druk je op Ctrl+Alt+D om direct je dagboek in Word te openen.

Voeg je eigen opstartprogramma toe

In de vorige tip maakte je een sneltoets voor een programma of document dat je vaak gebruikt. Nu gaan we nog een stap verder: wil je dat bijv. jouw dagboek automatisch wordt geopend nadat je Windows hebt gestart?
Dit bereik je door een snelkoppeling naar jouw dagboek in een speciale map te zetten:

 1. Maak eerst een snelkoppeling zoals in de vorige tip staat.
 2. Druk daarna op de sneltoets Windows+R.
 3. a Er verschijnt een klein venster met de titel Uitvoeren. Typ in het veld bij Openen de tekst shell:startup en klik op de OK-knop.
 4. De verkenner opent in een Opstarten-map. Kopieer of verplaats de snelkoppeling die je in stap 1 maakte naar deze map. Sluit daarna de verkenner.

Voortaan wordt de snelkoppeling naar je favoriete programma of document automatisch uitgevoerd als je Windows start. Je kunt er dan meteen mee aan de slag.

Sluit Windows af via een ikoontje

a Wil je je Windows computer afsluiten, dan klik je normaal gesproken op de startknop, vervolgens klik je op het Aan/uit-knopje en tot slot klik je op Afsluiten. Pfff, je moet drie keer op een verschillende knop klikken... dat kan makkelijker!

Inderdaad, het kan makkelijker door een Afsluiten-ikoontje op je bureaublad te zetten. Dubbelklik erop en Windows sluit meteen af.

Doe het volgende om het Afsluiten-ikoontje te maken:

a   a

a In principe ben je nu klaar. Je hebt een (nogal vreemd) ikoontje op je bureaublad staan; als je erop dubbelklikt, sluit Windows af.

a Wil je een ander ikoontje, rechtsklik er dan op en klik onderin het menu op Eigenschappen. Klik daarna op de knop Ander pictogram....
Na de melding krijg je een klein venster met allerlei ikoontjes. Dubbelklik op het ikoontje dat je aanspreekt en klik tot slot op de OK-knop.

Maak je eigen werkbalk met veelgebruikte programma's en bestanden

Staat jouw bureaublad vol met ikoontjes? Je bent niet de enige! Je zou de tegels van het Windows startmenu kunnen gebruiken, maar niet iedereen vindt dat makkelijk werken en bovendien staan daar alleen maar apps.

Een beter alternatief is een werkbalk! Zo'n werkbalk bestaat uit een map waarin je van alles kunt plaatsen, bijv. (snelkoppelingen naar) apps, instellingen, je fotomap, een document, spreadsheets, een fitnessvideo, je muziekbibliotheek enzovoorts. Je kunt ook mappen in de werkbalk-map maken om het een beetje te organiseren.

a Een werkbalk open je vanaf de taakbalk waar twee kleine pijltjes komen te staan, links van het systeemvak. Klik maar eens op de afbeelding hiernaast: de werkbalk-map heet Demo. Als je op de pijltjes ervan klikt krijg je een kolom met alles wat je in de map hebt gezet. Klik op een regel in die kolom en de map, de video, de app of het document opent.

Dus in plaats van een warboel aan pictogrammen op je bureaublad, krijg je zo een georganiseerd menu!

Je maakt een werkbalk als volgt:

 1. Als eerste maak je een map die je voor de werkbalk gaat gebruiken. Die map kan overal staan, maar hier kiezen we de Documenten-map.
  Start de verkenner en ga naar de Documenten-map. Klik in het lint (het menu bovenin de verkenner) op Nieuwe map (of gebruik de toetscombinatie Ctrl+Shift+N).
  Geef bij voorkeur een korte naam aan de nieuwe map, bijv. "Menu" of jouw initialen.
 2. Nu kun je de map vullen met alles wat je in het menu wilt hebben. Het handigst is om snelkoppelingen in de map te zetten; daarmee blijven de originelen staan in de huidige map en zet je alleen de verwijzing (de snelkoppeling) in de werkbalk-map.

  a Om van een bestand een snelkoppeling te maken, rechtsklik je erop en kies je vervolgens "Snelkoppeling maken". Je herkent een snelkoppeling aan het kleine pijltje linksonder het ikoontje, zoals hiernaast bij de snelkoppeling van een Word-document.

 3. Tip: verplaats alle snelkoppelingen van je bureaublad naar de map (dat is dus een kwestie van knippen en plakken).
 4. a Nu je de werkbalk-map hebt, moet je nog één handeling verrichten om deze te kunnen gebruiken: rechtsklik op een leeg deel van de taakbalk, klik in het geopende menu op Werkbalken en klik daarna op Nieuwe werkbalk....
  In het nieuwe venster dat opent ga je naar de Documenten-map en daar klik je één keer op jouw werkbalk-map; vervolgens klik je onderin het venster op de knop Map selecteren.
  Klaar! Op de taakbalk verschijnt de naam van de map met daarnaast twee kleine pijltjes. Klik op de pijltjes en het menu opent.
 5. Je kunt later natuurlijk altijd nog (snelkoppelingen van) mappen, documenten etc. aan de werkbalk-map toevoegen of daar verwijderen.
 6. Om de regels in het menu alfabetisch te sorteren, open je de werkbalk via de twee pijltjes, rechtsklik je op een willekeurige regel en klik je vervolgens op Sorteren op naam.
   

  UITNODIGING  
Heb je ook een tip die de moeite waard is? Stuur hem op naar Adam Computerhulp.
Als de jury akkoord gaat en plaatsing volgt, wordt jouw naam erbij vermeld!
 

 

Waar is de muis?

a

Soms ben je met een paar apps bezig en zie je niet meer waar het pijltje van de muis op het scherm staat. Er is een handigheidje om de muis snel te vinden met de Ctrl-toets:

a
 1. Ga naar de Windows-instellingen: klik op de Windows-startknop en daarna op het tandwiel (of gebruik sneltoets Windows+I).
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik in de linkerkolom op Muis.
 4. Klik onder de kop "Verwante instellingen" op Extra muisopties.
 5. Een nieuw venster opent. Klik daar op het tabblad Opties voor de aanwijzer. Onderin staat een kader getiteld "Zichtbaarheid".
 6. Plaats een vinkje voor de onderste optie, genaamd "Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk". Klik daarna op OK.

Vanaf nu kun je op elk scherm en in elke app de muis makkelijk terugvinden: druk een paar keer op de Ctrl-toets en je ziet een cirkel verschijnen op de plaats van de muis.

Verander de zoekmachine van Bing naar Google

Bing is de internet-zoekmachine van Microsoft. Er is niets mis mee, maar veel mensen willen toch liever zoeken met Google. Microsoft wil liever dat je Bing gebruikt en Windows is van... Microsoft. Vandaar dat Bing "een beetje" wordt opgedrongen als je Windows gebruikt.

Maar gelukkig, met een paar handelingen kun je Bing vervangen door Google. Hieronder staan de stappen voor de browsers Edge, Chrome en Firefox.

a Edge:

a Chrome:

a Firefox:

Stel standaard-apps in

a a a Op jouw computer staan vast verschillende browsers, zoals Edge, Chrome en/of Firefox. Als jij op internet iets wilt opzoeken start je zelf de browser die jouw voorkeur heeft. Maar stel nu dat je een e-mail krijgt en daarin staat een link naar een website: als jij daarop klikt, dan start Windows één van de browsers op jouw computer.
Welke...?

a a a En mogelijk staan er verschillende e-mailprogramma's op jouw computer. Standaard heeft Windows 10 een Mail-app. Misschien heb je ooit Outlook gekocht of Thunderbird geïnstalleerd. Als jij een e-mail wilt versturen, start je zelf het e-mailprogramma dat jouw voorkeur heeft. Maar stel nu dat je op internet bent, zoals nu op de website van Adam Computerhulp. Als je onderaan deze pagina op de link klikt om Adam een reactie te mailen dan start Windows één van de e-mailprogramma's op jouw computer. Welke...?

Dit zijn twee voorbeelden om standaard-apps te introduceren. Je kunt namelijk via de Windows-instellingen opgeven wat jouw favoriete browser, e-mailprogramma etc. is. Daarmee bereik je dat Windows "automatisch" het juiste programma kiest om te internetten, e-mailen enz. Het instellen doe je als volgt:

Verwijder een bestand definitief met Shift+Delete

Als je een bestand of map weggooit in de verkenner, dan komt het terecht in de prullenbak. Op zich prima, want als je een foutje maakt, dan kun je het verwijderde toch nog terugzetten.
Maar soms wil je iets echt verwijderen. Dan moet je dus na de verwijderactie in de verkenner naar de prullenbak en het daar nogmaals verwijderen.

In dat geval is deze tip handig: als je in de verkenner een of meer geselecteerde bestanden en/of mappen definitief permanent wilt verwijderen, houd dan de Shift-toets ingedrukt en druk vervolgens op de Delete-toets.
a Beantwoord de bevestigingsvraag van Windows met Ja en alles is meteen definitief weg!

Pas dus wel op...

Opschonen: Introductie

Hieronder tref je een aantal tips aan om je computer op te schonen. Probeer deze vorm van onderhoud elke 3 tot 6 maanden een keer toe te passen zodat je computer in goede conditie blijft.

Laat je niet verleiden tot de aanschaf van commerciële, al dan niet gratis, opschoonprogramma's. Windows 10 heeft zelf alles in huis om de computer in goede staat te houden (met een uitzondering op de regel voor het verwijderen van dubbele bestanden).

En kijk ook eens bij het onderwerp van de verkenner. Daar lees je hoe je je persoonlijke bestanden kunt (re)organiseren in mappen zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. In combinatie met opschoonacties krijg je dan een efficiënt werkende computer. 

Opschonen: Voer schijfopruiming twee keer uit

Windows heeft een app genaamd Schijfopruiming waarmee het besturingssysteem zelf scant naar bestanden die je zou kunnen verwijderen. De resultaten van de scan worden aan jou getoond en vervolgens kun jij kiezen of de bestanden inderdaad verwijderd mogen worden.

Om de app te starten klik je op de Windows startknop, daarna klik je in de lijst met apps op Windows Systeembeheer en tot slot op Schijfopruiming.
a Als je alleen een C:-schijf in de computer hebt, start de scan meteen. Heb je meerdere schijven, dan kies je de C:-schijf en klik je op OK om de scan te starten.

Na een minuut of zo toont Schijfopruiming de resultaten van de scan:

a Let op: je zou denken dat Windows nu alle bestanden toont die verwijderd kunnen worden. Dat is echter niet het geval. In de eerste scan slaat Windows een belangrijk onderdeel over, namelijk de "systeembestanden" die kunnen worden verwijderd.
Zoals je op de schermkopie hiernaast ziet, staat linksonder in het venster met de resultaten van de eerste scan een knop genaamd Systeembestanden opschonen.

Het is zeer aan te raden nu op die knop te klikken, zodat Schijfopruiming een tweede scan uitvoert en dit keer inclusief te verwijderen systeembestanden. Deze scan duurt langer dan de eerste.

a Systeembestanden zijn met name oude versies van Windows updates. En juist die nemen erg veel ruimte in op je computer. De resultaten van de tweede scan zouden er uit kunnen zien zoals op de schermkopie hiernaast - merk het verschil met de eerste scan!

Nu kun jij beslissen welke bestanden verwijderd mogen worden. Als je in de bovenste helft van het venster op een regel klikt, staat in de onderste helft een korte uitleg over de desbetreffende bestanden. Door een vinkje voor een regel te zetten geef je aan dat de bestanden kunnen worden verwijderd. Als er geen vinkje staat, worden die bestanden niet verwijderd.

Let op dat je de volledige lijst nakijkt: gebruik de schuifbalk aan de rechterzijde om alle regels te zien.

In principe kan alles weg, maar met twee mogelijke uitzonderingen: Downloads en Prullenbak.

Nadat je vinkjes hebt geplaatst of weggehaald in het bovenste deel van het venster, klik je onderin op OK om de geselecteerde bestanden te verwijderen. Schijfopruiming verwijdert de desbetreffende bestanden definitief: ze komen niet in de Prullenbak terecht.
Zodra Schijfopruiming klaar is, verdwijnt het venster vanzelf. Als systeembestanden zijn geselecteerd voor verwijdering, kan dit vrij lang duren (een half uur is niet uitzonderlijk).

Opschonen: Verwijder tijdelijke bestanden

Je zou denken dat Schijfopruiming (zie de vorige tip) er wel voor zorgt dat tijdelijke bestanden worden verwijderd. Maar nee, er zijn twee mappen met tijdelijke Windows-bestanden die worden overgeslagen. Om die mappen te legen doe je het volgende:

 1. Druk op de sneltoets Windows+R.
 2. a Er verschijnt een klein venster met de titel Uitvoeren. Typ in het veld bij Openen de tekst temp en klik op de OK-knop.
 3. De verkenner opent in een Temp-map. Alle bestanden in die map kunnen worden verwijderd (de map zelf moet blijven bestaan). Selecteer eerst alle bestanden in de map: druk op de sneltoets Ctrl+A.
  Druk daarna op de Delete-toets op je toetsenbord of klik op Verwijderen in het menu (het lint) van de verkenner.
 4. Het kan zijn dat een of meer bestanden in gebruik zijn bij Windows. Je krijgt dan een venster met de titel Bestand in gebruik. Klik in dat venster op de knop Overslaan om het betreffende bestand niet te verwijderen.
 5. Na deze opruimactie kun je de verkenner sluiten.

Ziezo, dat was de eerste map met tijdelijke bestanden. Herhaal nu de bovenstaande stappen, maar typ in stap 2 niet temp maar %temp% in het Uitvoeren-venster. Daarmee opent de verkenner een andere temp-map waarvan de inhoud ook volledig kan worden verwijderd.

Opschonen: Verwijder dubbele bestanden

Vaak staan er veel dubbele bestanden op je computer. Met name van foto's, maar ook van downloads willen er nogal eens duplicaten op je apparaat staan. Niet alleen nemen zij onnodig ruimte in beslag, vaak is het ook verwarrend als je een bestand in meerdere mappen aantreft.

a Windows heeft geen ingebouwde functie om dubbele bestanden op te sporen. Mede daarom vind je op internet veel programma's die dubbele bestanden kunnen vinden en helpen om ze te verwijderen. Een goed programma is Duplicate Cleaner van DigitalVolcano Software Ltd. Het programma werkt in het Nederlands.
De gratis versie van dit programma heeft voldoende mogelijkheden; het is genaamd Duplicate Cleaner Free. Deze versie wordt hieronder behandeld.
Als je meer wilt zou je de betaalde versie kunnen aanschaffen; deze heet Duplicate Cleaner Pro.

Duplicate Cleaner Free downloaden en installeren

 1. Ga naar de download-pagina van DigitalVolcano: https://www.digitalvolcano.co.uk/dcdownloads.html a.
 2. Klik niet op de eerste download-knop die je daar ziet. Blader een stukje naar beneden en klik onder de kop "Duplicate Cleaner Free 4 (Limited version)" op de knop Download [local]. Afhankelijk van je browser bevestig je dat je het bestand wilt opslaan.
 3. Open de verkenner en ga naar de map Downloads. Daar vind je het bestand DuplicateCleanerFree4_setup.exe (mogelijk zie je ".exe" niet staan, dat ligt aan de verkenner-instellingen). Dubbelklik op dat bestand om de installatie van het programma te starten. Bevestig de vraag dat de app wijzigingen aan je apparaat mag aanbrengen.
 4. Mogelijk kun je eerst een taal kiezen (klik op de schermkopie voor een grotere weergave):
  a
 5. In het Welkomvenster klik je op Volgende:
  a
 6. Bij de licentieovereenkomst klik je op Akkoord:
  a
 7. Bij Onderdelen kiezen hoef je niets te veranderen en klik je op Volgende:
  a
 8. Bij Installatielocatie verander je ook niets en klik je op Installeren:
  a
 9. Op het laatste installatievenster haal je de twee vinkjes weg en klik je op Voltooien:
  a

Het programma staat nu op je computer. Als je in de laatste stap de vinkjes niet verwijderde dan is het programma gestart. Geen probleem, sluit het maar weer.

Duplicate Cleaner Free gebruiken

 1. a Als het goed is, staat op je bureaublad een snelkoppeling van Duplicate Cleaner Free. Dubbelklik erop om het programma te starten.
  Heb je geen snelkoppeling, klik dan op de Windows startknop en blader naar de letter D. Daar vind je Duplicate Cleaner Free. Klik op de regel met hetzelfde ikoontje als de snelkoppeling:
  a
 2. Mogelijk krijg je een venster met "Upgrade to Duplicate Cleaner Pro" te zien, men hoopt natuurlijk dat je de betaalde pro-versie aanschaft. Klik op de Sluiten-knop, je kunt later altijd nog upgraden.
  Nadat je zo nodig de Nederlandse taal hebt gekozen, verschijnt het beginscherm van Duplicate Cleaner Free. Het tabblad met het huisje wordt getoond (zo niet, klik dan zelf op het huisje linksboven):
  a
 3. Naast het tabblad met het huisje zie je de tabbladen getiteld "Zoek criteria" en "Scan locatie". Daarop geef je aan wat je wilt zoeken, respectievelijk waar je wilt zoeken naar duplicaten.
  Als je het programma al eerder hebt gebruikt, staat er ook nog een vierde tabblad met resultaten.

  Klik op het beginscherm op de blauwe knop Nieuwe zoekactie:

  a
 4. Daarmee opent het tabblad "Zoek criteria" met ontzettend veel opties (die je gelukkig niet allemaal nodig hebt). Gebruik om te beginnen de volgende opties: Onder "Meer duplicaat zoek opties" kun je ook nog kiezen voor dezelfde naam, extensie, datum etc. Dat zou je ooit een keer kunnen proberen, maar een duplicaat is ook zonder die opties te vinden op basis van dezelfde inhoud.
  In het rechterdeel van het venster kun je tevens bestandsgrootte, wijzigdatum e.d. selecteren, maar ook dat zijn opties voor specifieke situaties.

  Dus... je laat alle waarden staan: je zoekt met de normale modus naar bestanden met dezelfde inhoud:

  a
  Heb je per abuis enkele opties veranderd, ga daar naar het beginscherm (klik op het huisje) en klik daar op Nieuwe zoekactie.
 5. Klik op het tabblad "Scan locatie". Hier geef je op in welke mappen op jouw computer het programma naar dubbele bestanden moet zoeken. Kies vooral niet de volledige C:\ schijf, want daarop staan ook zeer veel bestanden van Windows en apps.
  Wat je wel kiest is een van de mappen met jouw persoonlijke bestanden, bijv. Pictures met afbeeldingen. Dubbelklik op Pictures om submappen met foto's te zien. Klik één keer op een (sub)map en vervolgens op het pijltje naar rechts om de map in het rechterdeel van het venster te krijgen. Alles wat in het rechterdeel staat, wordt op duplicaten doorzocht zodra jij daarvoor de opdracht geeft.
  Verder tref je hier ook weer veel opties aan, die je doorgaans niet nodig hebt.

  Als in het rechterdeel de map(pen) staan waarin jij wilt zoeken, klik dan op de knop Scan starten:

  a
 6. Duplicate Cleaner gaat nu aan de slag. In razend tempo worden de mappen doorzocht op duplicaten. Zouden er 10.000 bestanden in de door jou opgegeven mappen staan, dan kost dat minder dan een minuut!
  Na de scan toont het programma eerst een samenvatting van de resultaten in een klein venster, bijv.:
  a
 7. Wat handig is van Duplicate Cleaner is dat het groepen van duplicaten maakt. Elke groep bestaat uit een bestand dat minimaal twee keer is aangetroffen.
  Met andere woorden, als bijv. jouw foto's zijn doorzocht en één foto komt 3 keer voor en een andere foto komt 6 keer voor, dan zijn er twee groepen met duplicaten gevonden. De eerste groep heeft 3 bestanden, de tweede groep heeft er 6.

  Met de samenvatting weet je al hoeveel dubbele bestanden zijn gevonden: in het voorbeeld hierboven staat 14 groepen van duplicaten, 14 bestanden komen dus meer dan één keer voor. Je weet zelfs al hoe vaak ze voorkomen, namelijk 32 keer. Dus: 14 "originele" bestanden en 18 extra "kopieën".
  Sluit het venster met de samenvatting.

 8. Duplicate Cleaner toont nu een nieuw tabblad, genaamd Dubbele bestanden. In het rechterdeel van het venster staan de groepen met dubbele bestanden. De groepen worden om en om gekleurd weergegeven zodat je de groepen makkelijk herkent:
  a
 9. Tip: In de balk boven de duplicaten staan drie knoppen voor Weergave, zij tonen Details, Groepen of Thumbnail view van de dubbele bestanden. De laatste is vooral handig bij foto's.
  a
  Klik maar eens op die knoppen om het verschil te zien.
 10. En nu... opruimen! Je weet welke bestanden dubbel zijn, dus aan de slag.

  Eerst selecteer je de dubbele bestanden die kunnen worden verwijderd. Daarna verwijder je de geselecteerde bestanden.

  Selecteer dubbele bestanden die kunnen worden verwijderd
  Het selecteren van te verwijderen dubbele bestanden kan op verschillende manieren:

  Verwijder de geselecteerde bestanden
  Nadat dubbele bestanden zijn geselecteerd (door jezelf met de muis en/of via de selectie-assistent) zie je een vinkje bij de bestanden die kandidaat zijn voor verwijdering. Voor de duidelijkheid zijn de desbetreffende regels ook doorgestreept. Loop er nog even doorheen om zeker te weten dat de selectie goed is.
  Daarna klik je in de balk boven de bestanden op de knop Bestand verwijderen....

  Ter bevestiging toont Duplicate Cleaner het volgende venster:
  a
  Zoals je ziet gaan de te verwijderen bestanden standaard naar de prullenbak (met uitzondering van zip-bestanden). Dat is ook aan te raden want zo kun je evt. later nog een bestand terugzetten.
  Daarnaast wordt de verwijdering via de Windows Shell uitgevoerd. Daarmee krijg je de gebruikelijke voortgangsbalk te zien tijdens het verwijderen.
  Laat beide vinkjes dus staan in het bevestigingsvenster. Klik op de knop Verwijder bestanden om de verwijdering uit te voeren. Alsof het nog niet genoeg is, krijg je daarna nog een laatste bevestigingsvraag:
  a
  Klik op Ja en de geselecteerde bestanden worden verwijderd.

Tot zover Duplicate Cleaner Free. Probeer het eerst eens rustig uit met een testmap waarin je wat dubbele bestanden zet.

Opschonen: Verwijder apps die je niet gebruikt

Er staan tientallen apps op je computer. De meeste zijn onderdeel van Windows, zoals uiteraard de verkenner, browser Edge en de instellingen-app. Maar ook apps waar je mogelijk niet om zit te springen, zoals "Alarmen en klok", "Feedback-hub", "Groove Muziek" en "Xbox".

a Mogelijk heb je in het verleden zelf programma's of apps op je computer geïnstalleerd. Vaak doe je dat na een publicatie in de krant of na een tip van vrienden. Net zo vaak vergeet je het bestaan van de app want zo bijzonder was het toch ook weer niet.
Juist dat soort apps zou je van je computer kunnen verwijderen als onderdeel van de opschoonacties.

Volg onderstaande stappen om alle apps op je computer te zien en waar nodig te verwijderen:

 1. Ga naar de Windows-instellingen: klik op de Windows-startknop en daarna op het tandwiel (of gebruik sneltoets Windows+I).
 2. Klik op Apps.
 3. Hiermee kom je terecht op de pagina met Apps en onderdelen. Je ziet een alfabetisch gesorteerde lijst met alle apps op je computer.
 4. Blader door de lijst om kandidaten te vinden voor verwijdering. Vind je zo'n app, klik er dan op. Daarmee verschijnt een Verwijderen-knop. Klik erop, beantwoord de bevestigingsvraag en klaar ben je.
 5. Nu je toch in de lijst met apps bent: zie je daar een app staan genaamd Java? Het is aan te raden die meteen te verwijderen want Java wordt vaak gebruikt door malware.

Opschonen: Verwijder wifi-netwerken die je niet langer gebruikt

a Heb je tijdens vakantie in Bangkok gebruik gemaakt van de hotel-wifi? Heb je Google Maps gecheckt met de wifi van Starbucks in Maastricht, vorige lente? Volgde je twee jaar geleden een cursus waarbij je tijdens de les wifi kon gebruiken?

Zomaar drie voorbeelden waarbij je wifi van derden gebruikte. Dat was toen heel handig. Maar nu staan die wifi-netwerken nog steeds op je laptop. Zou je morgen weer naar hetzelfde hotel in Bangkok gaan, dan probeert jouw apparaat weer automatisch verbinding te maken met de wifi - en je bent meteen online als het hotel geen nieuw wachtwoord heeft ingesteld.

Computers onthouden wifi-netwerken en proberen er standaard verbinding te maken. Om mogelijk misbruik daarvan te voorkomen is het aan te raden om wifi-netwerken die je niet meer gebruikt van je laptop te verwijderen.

Ga naar de Windows instellingen, klik op Netwerk en internet en vervolgens op Wi-Fi. Klik in het rechterdeel van het venster op Bekende netwerken beheren. Je krijgt dan een lijst met alle wifi-netwerken die je eerder hebt gebruikt en door de computer zijn onthouden.

Om een netwerk te verwijderen, klik je erop; daarna klik je op de knop Niet onthouden.

Opschonen: Schoon je browsers op

a a a

In de browser (internetprogramma) staan ook veel gegevens die kunnen worden opgeschoond. Bijv. je zoekgeschiedenis, downloadgeschiedenis, cookies, formuliergegevens, cache (buffer) en meer.

Er is een eenvoudige manier om je browser(s) op te schonen: druk in Edge, Chrome of Firefox op de toetscombinatie Ctrl+Shift+Delete (houd dus de Ctrl- en Shift-toetsen ingedrukt en druk dan kort op Delete).
Je krijgt nu een venster te zien waarin je vinkjes kunt gebruiken om aan te geven wat je wilt verwijderen. Ook kun je kiezen voor welke tijdsperiode je de gegevens wilt wissen (bijv. een uur, een week of alles).
Hieronder zie je de vensters van Edge, Chrome en Firefox:

a   a   a

Opschonen: Schakel zoveel mogelijk opstartprogramma's uit

Als je de Windows-computer aanzet, dan starten naast het besturingssysteem ook een aantal programma's op. Bijv. de viruschecker, jouw cloudopslag, software van je printer en meer.

Het kan zijn dat er buiten jouw medeweten om opstartprogramma's zijn toegevoegd aan je computer. Bijv. bij installatie van Spotify, gebruik van Skype of koppeling van een Logitech-muis. Veel van dat soort programma's controleert elke keer weer of er een update voor is - terwijl dat ook gebeurt bij gebruik van de software.
Dit zijn maar enkele voorbeelden. Er zijn computers met meer dan 20 opstartprogramma's waarvan 80% overbodig is.

Elk opstartprogramma vertraagt de computer. Niet altijd in aanzienlijke mate, maar het is aan te raden zo veel mogelijk opstartprogramma's uit te schakelen - dat is ook goed voor je veiligheid.

Opstartprogramma's in taakbeheer

Volg om te beginnen deze stappen:

Met het bovenstaande heb je de bulk te pakken.

Opstartprogramma's in mappen

Er zijn twee mappen op je computer waar ook opstartprogramma's zouden kunnen staan. De kans daarop is niet groot, want het zijn mappen waar oudere Windows-versies gebruik van maakten. Maar toch goed om dit even te controleren:

 1. Druk op de sneltoets Windows+R.
 2. a Er verschijnt een klein venster met de titel Uitvoeren. Typ in het veld bij Openen de tekst shell:startup en klik op de OK-knop.
 3. De verkenner opent in een Opstarten-map. Die map zou leeg moeten zijn (tenzij je zelf een opstartprogramma hebt toegevoegd zoals hierboven staat beschreven). Als dat zo is, dan kun je de verkenner weer sluiten.
  Maar als dat niet zo is, probeer dan aan de bestandsnaam te herkennen wat het doet. Zie je de naam van een oud spel dat je al lang niet meer speelt of is het iets anders wat je niet meer gebruikt, verwijder dan het bestand. Herken je het niet, Google er dan eens op. Of verwijder het als je het niet vertrouwt. Sluit hierna de verkenner.

Herhaal nu de bovenstaande stappen, maar typ in stap 2 in het Uitvoeren-venster niet shell:startup maar shell:common startup (let op: er staat een spatie tussen common en startup). Daarmee opent de verkenner een andere Opstarten-map die ook leeg zou moeten zijn. Zo niet, doe dan weer wat hierboven staat.

Opschonen: Schakel zoveel mogelijk achtergrond-apps uit

a Terwijl je Windows gebruikt zijn er allerlei apps actief op de achtergrond en die gebruiken natuurlijk een deel van de computercapaciteit. Op zich niet zo erg, maar veel van de programma's die standaard actief zijn gebruik je niet. Die kun je dus net zo goed uitzetten:

Opschonen: Controleer defragmentatie

Zo'n 10 - 15 jaar geleden waren er speciale programma's om de schijf van je computer te defragmenteren. Startte je zo'n programma dan voltrok zich een betoverend schouwspel op je beeldscherm met rode en groene verspringende vakjes...


Defragmentatie is een functie om fragmentatie van bestanden op te heffen: stel je hebt net een fotobestand van 1 megabyte verwijderd. Daarna wil je een muziekbestand van 3 Mb opslaan.

add_to_queue Lees meer...

Windows begint dan te schrijven in het lege stukje op de schijf dat net vrij is gekomen. Maar daar past slechts 1 Mb in. Dus gaat het verder in een volgend leeg stukje waar misschien een halve Mb past.
Stel dat de resterende 1,5 Mb op een volgend deel van de schijf wordt opgeslagen, dan is het muziekbestand dus in drie fragmenten opgeslagen. Bij een traag werkende schijf die ook nog eens gefragmenteerde bestanden bevat, gaat alles steeds langzamer.
Defragmentatie is dan de oplossing: bestanden worden in één geheel herschreven op de schijf.

remove_from_queue Lees minder...

 

Tegenwoordig zijn de meeste computerschijven zo snel dat defragmentatie eigenlijk niet meer nodig is. Voor langzame schijven zorgt Windows zelf voor defragmentatie.
En als in jouw computer een ssd-schijf zit, dan is het zelfs af te raden want het defragmenteren van een ssd leidt tot overmatige slijtage.

Je kunt de fragmentatiestatus en -instelling van een computerschijf als volgt in Windows vinden:

Mocht je niet zeker weten of je een ssd-schijf in je computer hebt, kijk dan in de kolom "Mediumtype" van het laatste venster hierboven. Daar staat Hardeschijfstation voor een gewone vaste schijf en SSD voor een ssd-schijf.

 

Reageren?

Adam

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Wil je een reactie geven? Stuur een e-mail naar adamcomputerhulp@gmail.com.